ספר המצוות לרמב"ם הקדמה למניין המצוות
וידוע גם כן שהנבואה והמלוכה כבר נסתלקו ממנו, עד שנסור מן העונות שאנחנו מחזיקים בהם, ויכפר לנו, וירחמנו כמו שייעדנו, ויחזירם לנו. כמו שאמר בחזרת הנבואה (יואל ג) והיה אחרי כן אשפוך את רוחי על כל בשר ונבאו בניכם ובנותיכם. ואמר בחזרת המלך והממשלה (עמוס ט) ביום ההוא אקים את סוכת דויד הנופלת וגדרתי את פרציהן והריסותיו אקים ובניתיה כימי עולם. וידוע שהמלחמות וכבוש הארצות לא יהיה אלא במלך ובעצת סנהדרי גדולה (סנה' ב א, טז א, כ ב, ה' סנה' פ"ה סה"א מלכים פ"ה ה"ב) וכהן גדול כמו שאמר (פינחס כז) ולפני אלעזר הכהן יעמוד (עי' סנה' טז א). ולפרסום הענינים האלו כלם אצל רוב האנשים כל מצות עשה או לא תעשה שתהיה תלויה בקרבנות או בעבודות או במיתות בית דין או בסנהדרין או בנביא ומלך או מלחמת מצוה או מלחמת רשות לא אצטרך שאומר בה וזאת אין אנו חייבים בה אלא בפני הבית.
מישהו יכול לומר לי מה הוא מסיק/מעמיד את הרמב"ם הזה?הָיוֹ הָיָה
מה השאלה?ימ''ל
מצוות ממשלה ומלחמה תלויות בבית??הָיוֹ הָיָה
ממשלה הכוונה ל"ממשלה הראשונה" כדברי הנביא מיכה דסוג'וק
ובאה הממשלה הראשנה ממלכת לבת ירושלם
פירוש?הָיוֹ הָיָה
ומה לגבי מלחמה?
לאימ''ל
איך אפשר לומר את זה? הרי אין מלחמת מצווה כמו מלחמת יהושוע ובזמנו לא היה בית.
ההסבר הוא כזה:
הרמב"ם מסביר שישנן מצוות שתלויות מצב - ומביא למשל שיש מצוות שתלויות בקיום עבודת הקרבנות, או במיתות בית דין, או שדורשות סנהדרין או נביא או מלך, או מצוות שתלויות במלחמת מצווה (שים לב - הוא לא מדבר כאן על המלחמה כמצווה אלא כסיטואציה בה תלויות מצוות), או מצוות שתלויות במלחמת רשות. באותן מצוות ברור שהן קשורות לסיטואציה ולכן לא צריך לציין שהן תלויות בסיטואציה "וזאת אין אנו חייבים בה אלא בפני הבית" במקרה של הדוגמה הראשונה (זה מתייחס אליה).
בקיצור: הרמב"ם קיצר ופירט רק לגבי הדוגמה הראשונה, אבל לגבי מצוות שקשורות במלחמת מצווה/רשות היה כותב "וזאת אין אנו חייבים בה אלא במלחמת מצווה/רשות"
א' בשונה מלפני"כ -הוא לא כותב "במלחמת" אלא "מלחמת"הָיוֹ הָיָה
ב' את ה"וזאת" וכו' הוא כותב מיד בהמשך למלחמה.
אצלי כן מופיע ב'ימ''ל
ובכל אופן זו הכוונה.
דבר נוסף:
נראה לי שאפשר להסביר שהוא הרשה לעצמו להכליל גם את אלו ב"בפני הבית" ולא דק, בגלל מה שכתב מעט לפני ש"ידוע ומפורסם" שהמלחמה תיערך על פי נביא וכהן גדול (כלומר בפני הבית) - כלומר שהנחת היסוד שלו (העובדתית, לא ההלכתית) שבהכרח כשמדובר במלחמה מדובר במצב של 'לפני הבית' והכל בבחינת לעתיד לבוא.
הביטוי לא דק כלפי הרמב"ם שנאמר עליו לשון הזהב?פלונפון מירוסלב
א. הרמב''ם הרבה פעמים לא דק, זה תלוי בהקשרימ''ל
ב. זה נאמר לגבי המשנה תורה, שם הוא דייק בלשונו הרבה יותר (כתב מספר טיוטות ואף הגיהה במשך השנים) מבחיבורים האחרים.
מענייןפלונפון מירוסלב
אתה מחלק בין ספר המצוות ליד החזקה? כלומר זה ספר נפרד לחלוטין גם מבחינת דיוקי הלשון למרות שהיום מצמידים אותם יחד?
נראה לי שבמקומות שאומרים לא דק, זה כי אי אפשר לתרץ אחרת. אשמח לראות דוגמא.
לגמרי ספרים שוניםימ''ל
ספר המצוות הוא המשך ישיר לפירוש המשנה, ששניהם הבסיס למשנה תורה.
כמו כן ספר המצוות, כמו פירוש המשנה, כתוב בערבית.
אתן דוגמה מתשובה שעניתי פעם לשאלה:
שאלה: במניין המצוות בראש הלכות שופר וסכה ולולב הרמב"ם כתב " לטל לולב במקדש כל שבעת ימי החג". למה לא הזכיר שיש מצווה ביום הראשון גם במדינה?
תשובה:
יש לי תשובה מסוימת, אבל אני לא בטוח בנכונותה אז אני מעלה אותה כהצעה:
ראשית אעיר שהשאלה קשה במיוחד לאור העובדה שמצוות לולב בתורה היא רק ביום הראשון "ולקחתם לכם ביום הראשון", ההרחבה לכל שבעה במקדש היא מהפסוק "ושמחתם לפני ה' אלוהיכם שבעת ימים".
ובכן, ידוע שהרמב''ם ערך במשנה-תורה (בנוסף לספר המצוות) 3 רשימות של כל מצוות התורה - 2 רשימות זו אחר זו בסוף ההקדמה ואחת בראשי חטיבות ההלכות. לשתי הרשימות העוקבות שבסוף ההקדמה בעלות מטרות שונות - הראשונה מטרתה למנות את מצוות התורה, השנייה מטרתה לסדר את המצוות ע''פ סדר ההלכות שברמב''ם על מנת לזכור לדבר על כולם (כמו שכתב בהקדמת ספר המצוות לגבי המשנה-תורה שתכנן לכתוב "ומפני זאת הכוונה גם כן ראיתי שהוא ראוי שאשים תחלה בפתיחת הספר מספר המצוות כלם עשה ולא תעשה. עד שתבוא חלוקת הספר על כללם ולא תמלט מצוה שלא נשלים הדבור בדיניה... זה כלו להשמר שלא ייעדר וימלט ממני דבר שלא אדבר בו ובזכרי כל המצוות במספר הייתי בטוח מזה"). המניין השלישי לרוב זהה לשני כי מטרתו זהה.
לכן במניין הראשון כתב את המצווה כמו שהיא בתורה "ליטול לולב, שנאמר 'ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר'". אבל במניין השני פחות דקדק בהגדרת המצווה אלא שתזכיר את זמן המצווה וזמנה הוא כל שבעה (כמו שבמצוות ביעור חמץ כתב מניין הראשון "לבער חמץ" ובמניין השני "להשבית שעור מארבעה עשר").
הבדל מעניין בין שתי הרשימות, והבוטה ביותר המוכר לי, בכיוון הזה יש במצוות קידושין שבמניין השני כתב "לשא אשה בכתובה וקידושין" (כתובה היא מדרבנן כידוע) ואילו בראשון המצווה היא "לבעול בקידושין". כלומר שהכליל את הכתובה במצווה דאורייתא למרות שכתב במפורש "וחכמים הם שתיקנו כתובה לאשה כדי שלא תהיה קלה בעיניו... שלא תקנו כתובה אלא כדי שלא תהיה קלה בעיניו להוציאה".
לגבי ההבדל השני שהבאת - כבר נשברו קולמוסים רבים...הָיוֹ הָיָה
נכון (בכל זאת מסכת ישיבתית
)ימ''ל
ההסבר שהצעתי נראה לי פותר את השאלה באופן פשוט: במניין השני (שכאמור עניינו סידור הנושאים בהלכות לפי סדר) הרמב''ם לא התכוון לכתוב מה גדרי המצווה מדאורייתא אלא על איזו מצווה הוא עומד לדבר ולכן לא דק בין דאורייתא לדרבנן, אבל במניין הראשון שבו כן מנה את המצוות מדאורייתא כן דק ולכן הזכיר קידושין בלבד.
צפנת פענח.
בפרנקל לא, ולא נראה לי שאפשר לומר א"כ שזו הכוונההָיוֹ הָיָה
פרנקל פחות מדויק (גם במשנה תורה)ימ''ל
וברור שהכוונה שם על הכל ולא רק על המלחמה, נראה לך שהוא מביא מספר דוגמאות ומדבר רק על האחרונה?
כך זה במהדורת מוסד הרב קוק (הרב קאפח) :

...הָיוֹ הָיָה
א' מוזר מה שאתה אומר....
ב' זה אינה טענה, כי הביא כמה דוג' ואז מסיים "לכן (1) כל מה שתלוי ב.. וב.. ו(2) מלחמה"
למה מוזר?ימ''ל
פרנקל מתבססים על דפוסים ולא על כתבי יד.
ב. לא הבנתי איך הבנת את "לכן (1)...." - מה לגבי 1? אם הסוף מדבר רק על 2 אז מה ה"לכן" של 1?
א' ככל הידוע לי גם כת"י.הָיוֹ הָיָה
ב' למה? הסיום הוא על הכל, על מה שתלוי בכל הנ"ל, ועל מלחמות.
לא בנוסחימ''ל
לפעמים הם מעירים בצד שיש כתבי יד. הנוסח כולל את השיבושים שבדפוסים.
גם לדבריי זה מדבר על הכל, פשוט כדוגמה (בהתייחס למקרה הראשון של קרבנות) ולא בדווקא.
אגב כתבי יד:
הרב קאפח מעיר שם שבחלק מכ"י לא מופיע "מלחמת מצווה" ואז זה יכול להסתדר עם זה שצריך סנהדרין בלשכת הגזית בשביל מלחמת רשות.
אני יודע שגם לדבריך זה מדבר על הכלהָיוֹ הָיָה
אבל כתבת שלדברי לא, אז עניתי שגם לדברי.
עכשיו שמתי לב לחיזוק לגירסה שאין בה 'מלחמת מצווה'ימ''ל
הרי הרמב''ם כותב "וידוע גם כן (ע' פד ול"ת פ"ט - צ) כי הקרבנות כלם אינן קרבין אלא במקדש ושהעבודה אינה מותרת חוץ מן העזרה וכן דיני נפשות אין דנין בהם אלא בזמן שבית המקדש קיים ... וידוע גם כן שהנבואה והמלוכה כבר נסתלקו ממנו... וידוע שהמלחמות וכבוש הארצות לא יהיה אלא במלך ובעצת סנהדרי גדולה... ולפרסום הענינים האלו כלם אצל רוב האנשים כל מצות עשה או לא תעשה שתהיה תלויה בקרבנות או בעבודות או במיתות בית דין או בסנהדרין או בנביא ומלך או מלחמת מצוה או מלחמת רשות לא אצטרך שאומר בה וזאת אין אנו חייבים בה אלא בפני הבית"
כלומר: הוא מונה קרבנות, מיתות בי''ד, נבואה, מלוכה ומלחמות - אבל מה שכתב לגבי מלחמות (בחלק המודגש) נכון רק לגבי מלחמת רשות שכן במלחמת מצווה אין צורך בסנהדרין.
אבל אפשר להסביר שהכוונה שצריך מלך למלחמת מצווה, ומלך וסנהדרין למלחמת רשות (כיבוש הארצות). ולכן גם כפל "המלחמות (דהיינו מצווה) וכיבוש הארצות (דהיינו רשות). ואז אין מכאן חיזוק לגירסה.
מהדורת פרנקל זה צוות שלםפלונפון מירוסלב
המהדורה של הרב קאפח זה עבודה עצמאית שלו, לא?
זה לא קשור לכ"א אלא לגישה - אם מתבססים על דפוסים או כתבי ידימ''ל
חוץ מזה שאת הידע של הרב קאפח בערבית גם 100 איש לא יכלו להחליף (אבל כאמור בנוסח הם ממילא לא התעניינו בכתבי היד אלא בדפוס שהוא ממילא מתורגם).
כתבת את זה ביחס לספר המצוות או ליד החזקה?פלונפון מירוסלב
כי מה הנפק"מ לגבי הערבית במה שקשור ליד החזקה?
מה שצילמתם מספר המצוות?
שניהם. פרנקל הוציאו אותם ביחדימ''ל
כמובן שהערבית רלוונטית רק לגבי ספר המצוות.
הצילום מספר המצוות.
לא פתחתי הרבה פרנקל, לא בשביל העבודה שלהם לפחותפלונפון מירוסלב
ואני יותר מכיר את הגישה של הרב קאפח, אבל קשה לי להאמין שהם לא השתמשו בכתבי יד כראיה
לומר על הרד"צ הילמן שלא השתמש בכתבי יד...חמדת66
נו, לא רציני. אני חשוב שכתוב משהו בהקדמה על כתבי יד תימנים. גם אם הרב שילת עשה כנראה עבודה נהדרת בפנ"ע.
מה שאולי כן נכוןחמדת66
שפעמים רבות הם שמים ב"ילקוט שינויי נוסחאות", ולא התלהבו לשנות בפנים, אבל זה כבר ענין אחר.
הבעיה שבסהמ"צ אין ילקוט שינוי"נ (לפחות בישן, אין לי את החדש)הָיוֹ הָיָה
מתנצל, לא ראיתיחמדת66
אבל, לא לפעמים. פשוט הם בגישה עקרונית כמה שפחות לשנות את גוף הטקסט.(כידוע לך אני מניח)
--ultracrepidam
קודם כל, נעשה קצת סדר.
אין מצוות ממשלה. הרמב"ם לא מונה מצווה כזאת. הרמב"ם מסביר שיבוא יום והממשלה=שלטון תחזור/יחזור לעם ישראל.
לגבי מלחמת מצוה: אכן, זה ניסוח לא מדויק - הוא כותב מה נדרש עבור מלחמה, בחלק מהציטוט שהבאת:
וידוע שהמלחמות וכבוש הארצות לא יהיה אלא במלך ובעצת סנהדרי גדולה (סנה' ב א, טז א, כ ב, ה' סנה' פ"ה סה"א מלכים פ"ה ה"ב) וכהן גדול כמו שאמר (פינחס כז) ולפני אלעזר הכהן יעמוד (עי' סנה' טז א)
ולכן לא צריך בית מקדש, כמו שאכן ליהושע לא היה, אבל צריך את רשימת התנאים האלה. יכול להיות, סנהדרי גדולה בלי מקדש לא נחשבת סנהדרין, ולכן בעצם כן נדרש בית מקדש - וליהושע היה משכן.
ניתן לטעון שזה נדרש למלחמת רשות ולא למלחמת מצוה, ויש גרסה כזאת בספר המצוות (הרב קאפח, הערה 59 - הוא לא מקבל את הגרסה הזאת); או פשוט להסביר ש"כיבוש הארצות" זה מלחמת רשות ולא מלחמת מצוה (הרב קאפח, הערה 58 - דעתו).
ניתן לומר שאכן מלחמת מצוה נעשית רק בתנאים המפורטים.
למה אנחנו נלחמים באויבינו בלי התנאים המפורטים? כי אנחנו רוצים לחיות. אז יכול להיות שבאמת אין לזה דין של "מלחמה" ו"כיבוש ארץ ישראל" לענין קדושת הארץ.
תודה על התגובה המפורטת,הָיוֹ הָיָה
לגבי ממשלה - אוקיי.
לגבי מלחמה - סו"ס כן כתב מלחמת מצווה, וממש"כ לפני"כ מלחמות וכיבוש הארצות - אדרבא - בזה תבואר כוונתו - מלחמות - מצווה, וכיבוש הארצות - מלחמת רשות.
אני לא שואל למה אנחנו נלחמים... אלא לגבי המצוות שאנו מקיימים.
אכןultracrepidam
יכול להיות שכדאי לקיים קצת יותר מצוות כמו צדקה מאשר לבנות על זה שקיימנו מצוות מלחמה.
אגב ברור ששירות צבאי הוא מצווה - במובן שיש לו ערך דתי. כי זה מעשה טוב שמועיל לאומה, ומועיל לאנשים בכלל, ועוד ועוד.
אבל ייתכן שזה לא נכלל בקטגוריה של מלחמת מצווה, ואם כן יתכן שלא קיימנו את המצוה הזאת. כמו שאנחנו לא מקיימים הרבה מצוות אחרות - "לסקול המחוייב", מצוות הבדלת חגבים טהורים. יש מספר מצומצם של מצוות שכל אדם מחויב בהן תדיר, וכדאי להתמקד בהן.
כן, רק שמקובל (מרבותינו) לא ככה, ולכן אני מעוניין להבין.הָיוֹ הָיָה
ובכןיוסי3
לכן הנראה הוא שזה כמו שהנבואה אינה חלה אלא בארץ ישראל - שגם בזה יש חריגים - זה יכול להיות גם בחו"ל ועבור ארץ ישראל. או יחזקאל שהתחיל להתנבא בארץ ישראל ואחר כך יצא לחו"ל. וכן הלאה.
גם כאן, נראה שכל מקום שזה עבור הבית או מכח הבית, וכו', הרי שיש בזה עדיין את אותה המצווה המקורית. וכמו ב'חידוש הסנהדרין', נראה שגם בחידוש שאר המצוות, כל עוד עושים אותם 'מתוך אמונה בצור ישראל', הרי שכל המכוון לשם מצווה יצא ידי חובה וקיים מצווה, ועוד, שאם כמה מגדולי הדור תמכו במהלכים אלו כמהלכי גאולה, הרי שזה בעצם אישור לראות בזה מצווה שעתידה ומאפשרת גם את קיום בית המקדש. (וגם בר כוכבא הרי נלחם לפני שהיה לו בית מקדש). ולכן ברור שכל השתתפות בזה, שתורמת למאמץ של בניית המקדש, הרי זה נכלל במצווה זו, וגם אם יש אדם שאומר שהוא לא היה רוצה לבנות את בית המקדש, בעניין זה הוא אינו אלא כתינוק שנשבה, ועיקר כוונתו למלכות ישראל, ואמונת ישראל, כידוע שעל זה נלחמו הציונים הרבה להעמיד אמונה ואידיאולוגיות עצמאיות לעמנו, ולכן כל זה נכלל במאמצים להשכין הרוחניות שבמקדש, וחילוף ההגדרות אינו אלא חילוף כינויים בלבד, ולא עניין בדרגה שהופך את המצווה ללא מצווה, אלא רק כמו שאדם יקרא קריאת שמע ויסבור שהקדוש ברוך הוא הוא בעל גוף, האם בגלל זה לא קיים קבלת עול מלכות שמיים? ודאי שקיים.
ייש"כ. רק שעדיין זה לא עונה על הרוב.הָיוֹ הָיָה
זה עונה לשאלה. איזה רוב?יוסי3
בסופו של דבר-הָיוֹ הָיָה
המקובל בבית מדרשינו שאנו מקיימים מצוות מלחמה וכו'.
וכאן כתוב שלא,
אז אמנם עידנת את ה"שלא" ויצרת משהו כמו "סניף" וכדו'
אבל זה לא מה שתמיד חונכנו, שמקיימים את המצווה עצמה, כצורתה, ובלי שום סיוג.
בסופו של דבריוסי3
וסוף כל סוף מה שכתב הרמב"ם אינו לא משנה ולא גמרא, ואולי לא דק כמו שכתבו לך, ואולי יש חולקים, ובודאי יש מקום לסברות רבות בנושא, וגם הוא לא כתב את זה בתוך ההלכות אלא רק בתירור המצווה, ולכן אולי זה רק תיאור ולא הלכה,
קיצורח של דבר לא על הרמב"ם תלונתך, ומה לך להלין
...הָיוֹ הָיָה
אתה מניח הנחה ומקשה קושיה...
אני לא מלין על אף אחד, אני מנסה להבין אם זה מסתדר יחד. שמא ישנם ביאורים בזה ולא ידעתים.
לכן לא יעזור לי דוגמאות משמיטה ומערבית ומכל דבר אחר, כי אני לא שואל למה לקיים.. אלא מה אני מקיים. לומדות טהורה.. אין לי שום מטרה להמלט מהקיום..
אבל ייש"כ על העזרה. בכל מקרה.
...יוסי3
אני עניתי גם כן תשובה ל'לומדות הטהורה' שלך. אם אתה לא מרוצה, אתה צריך לדעת ש'לומדות טהורה' זה לא רק למצוא הלכה מפולפלת, אלא גם להסביר ולתת דוגמאות משמיטה או מכל דבר.
וכשאתה רוצה 'לומדות טהורה' אתה צריך לדעת על מה אתה מדבר. מה שואלים, מה עונים. אני לא הקשיתי קושיא אלא עניתי תשובה. אתה זה ששאלת, ואם אתה לא רוצה תשובות אז אל תשאל. אם שאלת אל תתפלא שעונים. אם אתה רוצה רק תשובות אחרות - זה לא סיבה להאשים את מי שענה לך תשובה, ולא סיבה להאשים את התשובה שלו. אתה לא רוצה תשובות.
מה אתה רוצה מחיי?הָיוֹ הָיָה
מה לא ברור, אני שואל אם יש דרך לבאר את הרמב"ם שזה יישאר מצווה מדאורייתא,
ואתה משמיס לי על למה צריך לקיים בכל מקרה..
אני אכן שאלתי כי אני רוצה תשובה, אבל פספסת פיפס קטן, אני רוצה תשובה - על השאלה שלי.
אני זה שיודע על צה אני מדבר, ומה שואלים ומה עונים, אתה סטית מהנושא ומאשים אותי.
ובלומד'ס הבאת דוגמא לא קשורה, הסברתי לך היטב למה.
מה, זה נורא כיף לתת "מוסר"?
מספיק לקרוא את הכותרת של השרשור כדי להבין שזה לא מה ששאלתיוסי3
אבל מהסגנון שלך ניכר שלריב יותר חשוב לך מהלומדס.
באמת אין מה להתווכח.
תהנה מתוק.הָיוֹ הָיָה
חסדי ה' כי לא תמנו, ויש כאן עוד כמה יהודים, שאיתם אני יכול לנהל דיון בוגר...
צא וראה מה בין שאר התגובות כאן לתגובותיך.
הבהרתי את עצמי; אין לי כוונה להמשיך בשיחהיוסי3אחרונה
ישנם מספר סוגים במלחמת מצווהימ''ל
מלחמת המצווה העיקרית היא מלחמת שבעת העממים, דהיינו כיבוש הארץ.
המלחמה עליה נהוג לדבר 'בבית מדרשנו' היא 'עזרת ישראל מיד צר' שגם היא מלחמת מצווה אבל לא ה'מלחמת מצווה' בה' הידיעה עליה דיברה התורה.
בכל מקרה, גם לגבי מלחמת כיבוש הארץ כתוב שאין צריך בשבילה סנהדרין.
...הָיוֹ הָיָה
ייש"כ,
נדמה לי שגם על כיבוש מדברים.
ולגבי הסנהדרין - טוב, זה חלק מהקו' ותלוי במה שכתבת לעיל בטו"ט.
ייש"כ.
מחפשת פירוש לתורה 'איה' של רבה"קאשר ברא
....צאצאאחרונה
מחשבה שלי- לפעמים כבר אין לנו מה לעשות, כזה כבר התייאשנו, אתה מרגיש שזה כבר מעבר לך.
אתה כל כך עמוק בתוך, ואין לך שמץ אין יוצאים. באמת.
זה כמו כזה ייאוש עמוק, או פשוט שום שמץ מה לעשות.
ואז נשאר פשוט להגיד לה'- וואלה אני עשיתי את שלי, איפה אתה אבא?! כואב לי, איפה המקום שלך?
למה צריך את זה? בוא דבר.
וזה בא מהמקום הכי עמוק. וצועקים ''איההה'' איפה אתה אבא
מכוון שאנו מברכים….סיעתא דשמייא1
לזכרוני הראשון מדאוריתאקעלעברימבאר
הכל מדרבנן…סיעתא דשמייא1
.. אמנם ברכות התורה מסתמכות על פסוק מהתורה בפרשת האזינו.:
כִּ֛י שֵׁ֥ם יְהוָ֖ה אֶקְרָ֑א הָב֥וּ גֹ֖דֶל לֵאלֹהֵֽינוּ: (דברים פרק לב
נוסח הברכה תוקן בידי חכמים. אבל החיוב לברךקעלעברימבאר
את ברכת התורה בבוקר לפני עסק בתורה הוא מדאוריתא. לכן מי שספק אם ברך ברכת התורה (לא מדבר על עליה לתורה) , ספק דאוריתא לחומרא, ויברך רק את "אשר בחר בנו". או שימתין לברכת אהבת עולם ויפטר בה
יש סידורים בהם קוראים ציתותים…סיעתא דשמייא1
(כך להלכה לפי המשנה ברורה, אמנם יש בזה מחלוקת)טיפות של אור
יש על זה שאגת אריה נפלאחתול זמני
קראתי השתכנעתי
הלכתי לקרואטיפות של אוראחרונה
שאלה מעניינתטיפות של אור
הבית יוסף (בסימן קלט) מסביר על פי הראשונים שחזל תיקנו לברך תמיד כשקוראים בציבור (גם אם העולה בירך לעצמו רגע לפני כן) משום כבוד התורה
ולא היו אחרים שטענו על "ספק ברכות להקל"?…סיעתא דשמייא1
…כנראה כבוד התורה עולה על ספק ברכות להקל.
יש לראשונים כמה הוכחות יפות (שכך נתקן)טיפות של אור
למשל שאם אין לוי הכהן עולה גם לשני ומברך שוב, למרות שהוא בירך את אותן ברכות לפני רגע
אז אני משער שלכן זה לא היה בשבילם ספק..
כנראה שכל הברכות שמברכים…סיעתא דשמייא1
… במועד שני של גלויות גם הם לא לבטלה למרות
שמועד שני של גלויות כבר לא נחוץ מאז שלוח השנה קבוע ולא משתנה.
מה בדיוק הנס בסיפור שופרסם ב"שיחת השבוע"?shaulreznik
""נאסוף יחד לשלשת ציפורים, נערבב אותה עם מעט שלג וניתן לתינוק", הציעה האישה.
אסתר נחרדה. "שאני אתן דבר כזה לתינוק שלי?!".
אך האישה השיבה בתקיפות: "אם לא תעשי זאת – הוא ימות".
באין פתרון אחר קיבלה אסתר את הצעתה של האישה. הם הכינו את התערובת ונתנו אותה לתינוק. חלפו עשרים ודקות ומול עיניהם הנדהמות חל בתינוק שינוי דרמטי.
התינוק התרוקן, והצבע שב ללחייו. שלום הפעוט ניצל".
https://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=22484&CategoryID=5140
הנס הוא שהאישה הגיעה משום מקום ונעלמה כלעומת שבאה (אליהו הנביא? אתמהה)? הנס הוא שעצה הכה מקורית שלה עזרה? שהתינוק אכל לשלשת והבריא במקום להקיא ולמות מהרעלה?
באופן כללי, הסיפור השבועי בעלון חב"ד תמיד מציגפ.א.
נשמע שהתשובה היא כן לשלושת השאלותנקדימוןאחרונה
האבלות של בין המיצרים - על הצרות או שמא על החטאים?פינג פונג
זוכר אני כמה פעמים בתשעה באב, שהיה לי נורא קשה להזדהות עם עניין האבלות, וברור לי שזה לא רק אני. הרי יש לנו כיום מדינה חזקה ומשגשגת, ברוך ה'. ותיאורי הזוועות של מגילת איכה והקינות הם עניין של העבר, וקשה להתחבר לכך שהאבלות רלוונטית ואקטואלית. אז נכון, בית מקדשנו טרם נבנה, וחסרות המלכות והנבואה, הסנהדרין והטהרה - אך כל העת מרגיש שמתקדמים קמעא קמעא במסלול הגאולה.
ואז נפל לי האסימון - האבלות שלנו הוא על החטאים -
כמתואר בעזרא:
"וַיָּ֣קׇם עֶזְרָ֗א מִלִּפְנֵי֙ בֵּ֣ית הָֽאֱלֹקים וַיֵּ֕לֶךְ אֶל־לִשְׁכַּ֖ת יְהוֹחָנָ֣ן בֶּן־אֶלְיָשִׁ֑יב וַיֵּ֣לֶךְ שָׁ֗ם לֶ֤חֶם לֹֽא־אָכַל֙ וּמַ֣יִם לֹֽא־שָׁתָ֔ה כִּ֥י מִתְאַבֵּ֖ל עַל־מַ֥עַל הַגּוֹלָֽה׃"
בעצם עיקר הצער והאבלות כיום, (ואולי גם בעבר) - הוא לא על צרות הכלל, שמרגיש שהם בעיקר נחלת העבר, (מבלי לשכוח לרגע את אסונות המלחמה, ופיגועים, אך זה לא אותו דבר) אלא על עוונות בית ישראל - על חילולי השבת, הפריצות האיומה, על מליוני ילדים יהודים שמתחנכים לחיים שלא על פי התורה, על אי שמירת טהרת המשפחה, על ההתבוללת הנוראית - (ממש כמו שעזרא התאבל).
ואולי צריך להתאבל עוד יותר דווקא על עוונותם של מי שהתחנכו לשמירת מצוות, דתיים ודתל"שים, עבירות שפחות שייך לגביהם לימוד הזכות הגדול של 'תינוקות שנשבו'.
מאז שעלתה בי תובנה זו - אני מצליח מאד להתחבר לאבלות ולעבודת ה' של בין המיצרים. אני מבין שזה רלוונטי מאד - גם כיום בדור תחיית אומתנו.
אשמח לשמוע אם מישהו מסכים/ חולק עלי - בעיניי זו אמת פשוטה וברורה.
שנזכה להימנות על "הָאֲנָשִׁ֗ים הַנֶּֽאֱנָחִים֙ וְהַנֶּ֣אֱנָקִ֔ים עַ֚ל כׇּל־הַתּ֣וֹעֵב֔וֹת הַֽנַּעֲשׂ֖וֹת".
*
נספח - דרשה שלי לרגל יז בתמוז וחטא העגל
עַל־זֶ֗ה הָיָ֤ה דָוֶה֙ לִבֵּ֔נוּ עַל־אֵ֖לֶּה חָשְׁכ֥וּ עֵינֵֽינוּ׃
עַל־זֶה - כמו שנאמר - "אַ֗ף כִּֽי־עָשׂ֤וּ לָהֶם֙ עֵ֣גֶל מַסֵּכָ֔ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ זֶ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ אֲשֶׁ֥ר הֶעֶלְךָ֖ מִמִּצְרָ֑יִם וַֽיַּעֲשׂ֔וּ נֶאָצ֖וֹת גְּדֹלֽוֹת׃"
עַל־אֵ֖לֶּה - כמו שנאמר - וַיִּקַּ֣ח מִיָּדָ֗ם וַיָּ֤צַר אֹתוֹ֙ בַּחֶ֔רֶט וַֽיַּעֲשֵׂ֖הוּ עֵ֣גֶל מַסֵּכָ֑ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ אֵ֤לֶּה אֱלֹהֶ֙יךָ֙ יִשְׂרָאֵ֔ל אֲשֶׁ֥ר הֶעֱל֖וּךָ מֵאֶ֥רֶץ מִצְרָֽיִם׃"
"עַל־אֵ֣לֶּה ׀ אֲנִ֣י בוֹכִיָּ֗ה עֵינִ֤י ׀ עֵינִי֙ יֹ֣רְדָה מַּ֔יִם"
צום מועיל ורצוי לה'
מקור מספר נפש החיים עליו מתבססת טענתיפינג פונג
נפש החיים שער ב פרק יב
"והענין כי מלבד זה הצער שנעשה למעלה כשמקבל עונשו ביסורים רחמנא לצלן. אין ערוך ודמיון כלל זה הצער של מעלה נגד עוצם הצער שגרם למעלה בעת עשותו העון רחמנא לצלן. כענין הבן יקיר שנתפתה ביינו ונפל לארץ ונשבר מפרקתו וגופו והוא מסוכן. והוא עצמו אינו מרגיש אז כלל סכנת נפשו. כמו שכתוב (משלי, כג) הכוני בל חליתי הלמוני בל ידעתי. אמנם אביו לבו מתמרמר מאד על זה וכאשר הרופאים קשרו הנשברים והניחו רטי' ותחבושת מסמנים חריפים. והבן מר צורח על הכאב שלו מהסמנים החריפים האוכלים בשרו.
ועם כי אביו מצטער לצעקתו ורבות אנחותיו עתה. אין ערך כלל הצער של עתה נגד הצער והיגון הראשון שהיה לאביו בעת שנפל ושיבר עצמותיו אשר כמעט נתיאש מחייו אז.
כן ממש על זה האופן. הוא ענין העון רחמנא לצלן. שבעת שהאדם עושהו הוא גורם למעלה צער גדול ועצום לאין ערך. והאדם עצמו אינו מרגיש אז בזה כלל. ולא ידע כי בנפשו הוא. כי הוא נחשב אז כמת חס ושלום כמאמרם ז"ל (בר"פ מי שמתו) רשעים בחייהם קרויים מתים. ויש עוונות שעל ידיהם נפשו נכרתה חס ושלום לגמרי מהתקשרות חבל הקדושה. אבל הוא יתברך שמו אב הרחמן. כביכול בצרתו לו צער. ומרוב רחמיו וחסדיו יתברך שמו שולח לו יסורין אשר המה רטיה ותחבושת למרק עונו ואז האדם מרגיש כאב יסוריו ומצטער. ובזה מתעורר גם כן צער למעלה כנ"ל. אמנם אין ערוך כלל זה הצער נגד הצער שגרם למעלה בעת עשותו העון חס ושלום. ולכן כשכל תכלית האדם לפניו יתברך שמו להסיר מעליו צערו. הוא רק על הצער של מעלה המשתתף עמו בצערו. ושב ומתחרט באמת על עונו שגרם על ידו הצער של מעלה. אז היסורין מסתלקין מעליו ולא עוד אלא שמודדין לו כמדתו וכופלין לו פרנסתו. נגד הב' מיני צער שגרם למעלה ועתה מתחרט על שניהם. זדונות מתהפכין לו לזכיות:"
יפה מאוד. הדברים מפורשים ברמב"ם הלכות תעניתהסטורי
תחילת פרק ה':
יֵשׁ שָׁם יָמִים שֶׁכָּל יִשְׂרָאֵל מִתְעַנִּים בָּהֶם מִפְּנֵי הַצָּרוֹת שֶׁאֵרְעוּ בָּהֶן כְּדֵי לְעוֹרֵר הַלְּבָבוֹת לִפְתֹּחַ דַּרְכֵי הַתְּשׁוּבָה וְיִהְיֶה זֶה זִכָּרוֹן לְמַעֲשֵׂינוּ הָרָעִים וּמַעֲשֵׂה אֲבוֹתֵינוּ שֶׁהָיָה כְּמַעֲשֵׂינוּ עַתָּה עַד שֶׁגָּרַם לָהֶם וְלָנוּ אוֹתָן הַצָּרוֹת. שֶׁבְּזִכְרוֹן דְּבָרִים אֵלּוּ נָשׁוּב לְהֵיטִיב שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא כו, מ) "וְהִתְוַדּוּ אֶת עֲוֹנָם וְאֶת עֲוֹן אבותם וגו':
ובמשנ"ב (או"ח ס' תקמ"ט, ס"ק א') אחרי שמצטט דברי הרמב"ם - מוסיף:
...ולכן חייב כל איש לשום אל לבו באותן הימים ולפשפש במעשיו ולשוב בהן, כי אין העיקר התענית כמש"כ באנשי נינוה וירא ד' את מעשיהם ואמרו חז"ל את שקם ואת תעניתם לא נאמר אלא את מעשיהם ואין התענית אלא הכנה לתשובה לכן אותם האנשים שכשהם מתענים הולכים בטיול ובדברים בטלים תפשו הטפל והניחו העיקר.
ומ"מ אין לפטור את עצמו בתשובה בלבד כי ימים אלו הם מ"ע מדברי הנביאים להתענות בהם וכמו שכתבנו למעלה:
מכיר את הרמב"ם, אך זו לא ראייה גמורה למה שכתבתיפינג פונג
זו דעתךמי האיש? הח"ח!
יש דעות אחרות ובוודאי סותרות באופן גמור
לא הבנתי בדיוק למה אתה מתכווןפינג פונגאחרונה
בין המצרים!!!אשר ברא
האם אהוד בן גרא שיקרכְּקֶדֶם
הוא שיקר מפני השלום... כלומר כדי לעשות שלום לעמ"ימתואמת
אבל בפשטות דבר ה' לעגלון היה מותו המיידי...
בכל אופן, אפשר לציין זאת לשבח עגלון, שכיבד את הקב"ה. אולי בזכות זה (לפי חלק מהדעות) יצאה ממנו רות המואבייה...
הוא לא אמר את זה.אריק מהדרום
נכון, הוא אמר "דבר אלוקים".מתואמת
מממ...אריק מהדרום
משום מה היה זכור לי שאמר רק דבר סתר.
עכשיו עיינתי ואת צודקת, אתם צודקים.
מתקפל.
הוא אמר את שניהם, למעשהמתואמת
אגב גם דיבור וגם א-לוקיםפתית שלג
הם כינויים לעשיית דין
נכון, מעניין לשים לב לזה...מתואמת
לא בהכרח,חתול זמני
ייתכן שהמקרא פשוט לא טרח להזכיר את מה שהוא אמר, ואני מניח שזה מה שקרה.
יכול מאוד להיות שהוא נשא נאום או מסר נבואי קצר, אולי האשמה על כך שהוא שעבד את עם ישראל ושה' נוקם ממנו כעת.
בפשטות כן וזה היה מותר ומצווה, בדיוק כמו שהיה מותרהסטורי
כמובן, אפשר לדרוש שכוונתו שזה דבר ד' - הריגת עגלון
אולי הוא אמר לו דבר ה' בזמן שדקר אותוקעלעברימבאר
או הכוונה שיש לו ביצוע דבר ה' לעשות
ראיתי בספרים הקדושים ובהםקעלעברימבאר
יהוצפן, שאהוד בכלל לא דקר אותו. זה היה חייזרים. הכל תפירת תיק של השבכ המואבי נגד אהוד
(שכוייח על השירשור)טיפות של אוראחרונה
שובו בנים שובבים חוץ מאחר שידע כחי ומרד ביכְּקֶדֶם
ברור שצריך לעשות תשובה, עובדהקעלעברימבאר
שרבי מאיר אומר לו לעשות תשובה
למה אינו צריך לעשות תשובה? הוא מורד בקב"הפתית שלגאחרונה
חוברת הלכות בין המצריםעיתים לתורה
ערב טוב,
מצטרף לשימושכם חוברת הלכות בין המצרים.
20260630220035.pdf
כמו כן מצורפים קישורים ללימוד מקוון בחוברת.
ויהי רצון שיקויים בנו בקרוב שיהפכו ימים אלו לבית יהודה לששון ולשמחה ולמועדים טובים. ולא נזדקק להלכות אלו.
הלכות בין המצרים
טבלת סיכום להלכות בין המצרים למנהגים השונים
טיולים, טיסות וחשש סכנה בבין המצרים
קניית בגדים וכלים חדשים בין המצרים ובתשעת הימים
בניה, שיפוצים, צביעה, ונטיעה בתשעת הימים
אכילת בשר, שתיית יין וסעודות רשות בתשעת הימים
תפירה בגדים וסריגה בתשעת הימים
כביסה, גיהוץ ולבישת בגד מכובס בתשעת הימים ובשבוע שחל בו
רחיצה בתשעת הימים ובשבוע שחל בו
הלכות תשעה באב
הלכות ערב תשעה באב וסעודה מפסקת