אפתח בשני סיפורים קצרים:
א. לפני כמה שנים, באחת משבתות הישיבה, הביאו לנו (כמו כל פעם, יהיה מעניין לפתוח פעם דיון על זה) חוזר בתשובה שיספר את הסיפור שלו, בין היתר הוא סיפר שבזמן השירות הצבאי חייל דתי שכנע אותו להצטרף לתפילת מנחה, הוא התחיל לקרוא מהסידור וכשהגיע לברכת 'בונה ירושלים' הוא פנה לחייל שלידו ושאל אותולמה מבקשים שה' יבנה את ירושלים, הרי היא כבר בנויה? החייל שלידו היה באמצע תפילת עמידה וכמובן לא יכול היה לענות לו.
ב. השנה בזמן כתיבת החבורות אצלנו בישיבה, עבדתי בחדר המחשבים ולידי עבד חמשוש, בשלב מסוייםהוא אמר משהו על כך שאנחנו בגלות, אמרתי לו שאנחנו כבר לא בגלות, אז הוא אמר לי שאנחנו כן, עובדה שבתפילה אנחנו מתפללים לגאולה מהגלות.
מה שראינו בסיפורים זה שיש הבדל בין מה שאנו רואים במציאות לבין מה שכתוב בסידור, כלומר אנחנו מתפללים על דברים שבאופן פשוט לא רלוונטיים עבורנו, אנו מתפללים על שיבה לארץ בעודנו בארץ ובוכים על צרות ורדיפות שאנחנו מכירים רק מסיפורים.
מה שאני רוצה לטעון זה שאכן חלק מהתפילה כבר לא רלוונטי ולכן צריך לעדכן אותו, אם המשנה בברכות אומרת על אדם שמתפלל על דבר שנקבע כבר שתפילתו שווא, ק"ו אדם שמתפלל על דבר שקיבל כבר, ולא רק זה יש כאן גם כפיות טובה, הדבר דומה לאדם שממשיך לבקש מראש ישיבה לקבל אותו אף לאחר שקיבל אותו.
תשאלו- איך אנחנו יכולים לשנות את נוסח התפילה?
אז:
א. אני לא חושב שנוסח התפילה מעכב.
ב. גם אם נגיד שנוסח התפילה אכן מעכב, ניתן ללמוד מהגמ' במסכת יומא דף ס"ט שבמקרה דנן צריך לשנות את הנוסח: 'דאמר רבי יהושע בן לוי למה נקרא שמן אנשי כנסת הגדולה שהחזירו עטרה ליושנה אתא משה אמר (דברים י, יז) האל הגדול הגבור והנורא אתא ירמיה ואמר נכרים מקרקרין בהיכלו איה נוראותיו לא אמר נורא אתא דניאל אמר נכרים משתעבדים בבניו איה גבורותיו לא אמר גבור אתו אינהו ואמרו אדרבה זו היא גבורת גבורתו שכובש את יצרו שנותן ארך אפים לרשעים ואלו הן נוראותיו שאלמלא מוראו שלהקב"ה היאך אומה אחת יכולה להתקיים בין האומות ורבנן היכי עבדי הכי ועקרי תקנתא דתקין משה אמר רבי אלעזר מתוך שיודעין בהקב"ה שאמתי הוא לפיכך לא כיזבו בו'.
תמצית הגמ'- ירמיה ודניאל חשו שאי אפשר להגיד שה' גיבור ונורא כשיש גלות שגבורותיו ונוראותנו לא נראות בה, באו חכמים ואמרו שגווקא הגלות היא גבורתו של ה', עכשיו שואלת הגמ'- איך ירמיה ודניאל יכלו לשנות מתקנת משה ומסבירה שכיוון שה' אמיתי (דורש אמת) לא יכלו לשקר לו.
אנחנו למדים מכאן שכאשר התפילה תראה כשקר ביחס למציאות אנחנו צריכים לשנות אפילו פסוקים (הא-ל הגדול וכו' זה פסוק) ק"ו שצריך לשנות את נוסח התפילה שחשיבותו יותר נמוכה.
אז מה אני מציע? לעבור על התפילה ולמחוק או לשנות את הקטעים שכבר לא רלוונטיים. וכן, אני חושב שכל אחד צריך להתחיל עם זה בכוחות עצמו ולא לחכות לשינוי כללי כי זה יגיע בעקבות הרבה שינויים פרטיים.