על תפילה ומציאותשחר אורן

אפתח בשני סיפורים קצרים:

א. לפני כמה שנים, באחת משבתות הישיבה, הביאו לנו (כמו כל פעם, יהיה מעניין לפתוח פעם דיון על זה) חוזר בתשובה שיספר את הסיפור שלו, בין היתר הוא סיפר שבזמן השירות הצבאי חייל דתי שכנע אותו להצטרף לתפילת מנחה, הוא התחיל לקרוא מהסידור וכשהגיע לברכת 'בונה ירושלים' הוא פנה לחייל שלידו ושאל אותולמה מבקשים שה' יבנה את ירושלים, הרי היא כבר בנויה? החייל שלידו היה באמצע תפילת עמידה וכמובן לא יכול היה לענות לו.

ב. השנה בזמן כתיבת החבורות אצלנו בישיבה, עבדתי בחדר המחשבים ולידי עבד חמשוש, בשלב מסוייםהוא אמר משהו על כך שאנחנו בגלות, אמרתי לו שאנחנו כבר לא בגלות, אז הוא אמר לי שאנחנו כן, עובדה שבתפילה אנחנו מתפללים לגאולה מהגלות.

מה שראינו בסיפורים זה שיש הבדל בין מה שאנו רואים במציאות לבין מה שכתוב בסידור, כלומר אנחנו מתפללים על דברים שבאופן פשוט לא רלוונטיים עבורנו, אנו מתפללים על שיבה לארץ בעודנו בארץ ובוכים על צרות ורדיפות שאנחנו מכירים רק מסיפורים.

מה שאני רוצה לטעון זה שאכן חלק מהתפילה כבר לא רלוונטי ולכן צריך לעדכן אותו, אם המשנה בברכות אומרת על אדם שמתפלל על דבר שנקבע כבר שתפילתו שווא, ק"ו אדם שמתפלל על דבר שקיבל כבר, ולא רק זה יש כאן גם כפיות טובה, הדבר דומה לאדם שממשיך לבקש מראש ישיבה לקבל אותו אף לאחר שקיבל אותו.

תשאלו- איך אנחנו יכולים לשנות את נוסח התפילה?

אז:

א. אני לא חושב שנוסח התפילה מעכב.

ב. גם אם נגיד שנוסח התפילה אכן מעכב, ניתן ללמוד מהגמ' במסכת יומא דף ס"ט שבמקרה דנן צריך לשנות את הנוסח: 'דאמר רבי יהושע בן לוי למה נקרא שמן אנשי כנסת הגדולה שהחזירו עטרה ליושנה אתא משה אמר (דברים י, יז) האל הגדול הגבור והנורא אתא ירמיה ואמר נכרים מקרקרין בהיכלו איה נוראותיו לא אמר נורא אתא דניאל אמר נכרים משתעבדים בבניו איה גבורותיו לא אמר גבור אתו אינהו ואמרו אדרבה זו היא גבורת גבורתו שכובש את יצרו שנותן ארך אפים לרשעים ואלו הן נוראותיו שאלמלא מוראו שלהקב"ה היאך אומה אחת יכולה להתקיים בין האומות ורבנן היכי עבדי הכי ועקרי תקנתא דתקין משה אמר רבי אלעזר מתוך שיודעין בהקב"ה שאמתי הוא לפיכך לא כיזבו בו'.

תמצית הגמ'- ירמיה ודניאל חשו שאי אפשר להגיד שה' גיבור ונורא כשיש גלות שגבורותיו ונוראותנו לא נראות בה, באו חכמים ואמרו שגווקא הגלות היא גבורתו של ה', עכשיו שואלת הגמ'- איך ירמיה ודניאל יכלו לשנות מתקנת משה ומסבירה שכיוון שה' אמיתי (דורש אמת) לא יכלו לשקר לו.

אנחנו למדים מכאן שכאשר התפילה תראה כשקר ביחס למציאות אנחנו צריכים לשנות אפילו פסוקים (הא-ל הגדול וכו' זה פסוק) ק"ו שצריך לשנות את נוסח התפילה שחשיבותו יותר נמוכה.

אז מה אני מציע? לעבור על התפילה ולמחוק או לשנות את הקטעים שכבר לא רלוונטיים. וכן, אני חושב שכל אחד צריך להתחיל עם זה בכוחות עצמו ולא לחכות לשינוי כללי כי זה יגיע בעקבות הרבה שינויים פרטיים.

האמנם כך אתה טוען (יכול להישמע גם כטועה)?!מלמדוד

נענה על ראשון ראשון: בהתחלה טענת שאנחנו מתפללים על בניית ירושלים כפשוטו שתהיה בנויה בבתים וכו' ולא שייך להתפלל על זה כיום שהרי היא בנויה, אשמח שתראה לי איפה בתפילה, אני מכיר שמתפללים על השראת השכינה בירושלים וכן על בניית המקדש, ועל זה שייך להתפלל גם היום שיבנה בית המקדש בירושלים ותשרה בו השכינה (לא קרה עדיין)  

אחר כך טענת שאתה חושב שנוסח התפילה לא מעכב - אני חייב להביא את דברי ר' חיים מוולוזין בנפש החיים שער ב פרק י: "והמשכיל יבין מדעתו, שלא לחינם הוצרכו לתיקון תחינה קטנה ותפילה קצרה כזו מאה ועשרים זקנים ומהם כמה נביאים, אלא שהמה השיגו ברוח קודשם והשגת נבואתם העליונה, ונהירים להם שבילי כל סדרי בראשית ופרקי המרכבה, לזאת יסדו ותיקנו מטבע ברכות והתפילות באלו התיבות דוקא, מאשר ראו והשיגו איזה דרך ישכון אורה של כל תיבה פרטית מהם, אשר היא נצרכת מאוד לתיקון ריבוי עולמות וכוחות עליונים וסידור המרכבה". ועוד כתב (שם ב, יג), שכל הכוונות שנתגלו לנו על ידי קדושי עליון והאר"י ז"ל, אינם אלא טיפה מן הים כנגד עומק פנימיות הכוונות של אנשי כנסת הגדולה מתקני התפילה. שעל ידי הנבואה ורוח הקודש שהופיעה עליהם בעת שתיקנו את נוסח התפילות והברכות, הצליחו לכלול במילים קצרות את תיקון כל העולמות, באופן כזה שבכל יום יומשך תיקון נוסף ומחודש לכל העולמות." = נוסח התפילה כולל בתוכו אין ספור כוונות עמוקות ואתה רוצה להגיד שהנוסח לא מעכב!.  

אחר כך טענת שאפשר לשנות כאשר מדובר בטענות שקר והבאת הוכחה מגמרא יומא ששם מסופר שירמיה ודניאל שינו את לשון הפסוק, מה בדיוק ראייתך? הפסוק הוא תיאור של הקב"ה שתיאר אותו משה וכו' וזה לא אומר שירמיה ודניאל מחוייבים להגיד אותו גם הם, נכון שלולא היה בפסוק זה טענות שקר היו אומרים את כל התארים המופיעים שם מכיוון שתארים אלה מאוד מיוחדים אבל בזמנם לא רצו לשקר לו. לעומת נוסח התפילה שתוקן על ידי כנסת הגדולה וחייב את כל ישראל.

אבל אני חייב לציין שבתפילת נחם הנאמרת על ירושלים אותה אומרים בתשעה באב כתוב: "העיר החרבה והשממה וכו'" ועל כך טען הרב שלמה גורן (בדיוק כמו שרצית לטעון) שתפילה זאת מנוגדת למציאות וקרא לשנות ל: "העיר שהייתה וכו'. אולם הרבה חלקו עליו וכל גדולי הדור ממשיכים להגיד את אותו הנוסח הקיים לפנינו (למרות שאין חולקים על כך שהנוסח אינו כפי המציאות הקיימת היום) מכיוון שלא פשוט לשנות את הנוסח וכו'. וכן גם הרב גורן שעשה שינוי לא הוריד את הנוסח לגמרי אלא רק שינה למילה 'שהייתה' כדי שלא תהיה התפילה כשקר ח"ו ולמרות שלכאורה אין שום נפקא מינה להתפלל על ירושלים שהייתה חריבה וכו' אלא שלא משנים מנוסח התפילה. 

לסיכום: (זה לא תחליף לדברים הנאמרים בפנים זה רק סיכום כדי להבין את הטענות המרכזיות)

א) אני לא חושב שאנחנו טוענים שקר

ב) בנוסח התפילה קיימים כוונות עמוקות ולא סתם מורידים מהכוונות

ג) נוסח שחייב את כל ישראל לא כל אחד יכול לבוא ולבטל

חברה! תמשיכו להתפלל בנוסח הנפלא שתקנו לנו אנשי כנסת הגדולה עם הכוונות העמקות הקיימות בתוכו ושמכח התפילות הגדולות שלנו נזכה לביאת משיח צדקנו ולבניין המקדש במהרה בימינו, אמן!

הסבר מושלם!הָיוֹ הָיָה

חסכת לי עבודה...קורץ

חחח, אשריך!מלמדוד

תשובהשחר אורן

א. אני לא טענתי את זה, הבאתי סיפור שמדגים את טענתי, עכ"פ "וּבְנֵה אוֹתָהּ בְּקָרוֹב בְּיָמֵינוּ בִּנְיָן עוֹלָם" אתה אמנם יכול לטעון שמדובר בבניין המקדש אבל זו כבר דרשנות ובעייני היא לא משכנעת, עכ"פ יש דברים קצת יותר בעייתיים בתפילה.

ב. גם אם נקבל את הטענה שאכן יש בתפילה כוונות עמוקות (ואני קצת ספקן בעניין הזה) זה לא הופך למעכב לכל היותר זה הופך לראוי.

ג. "ורבנן היכי עבדי הכי ועקרי תקנתא דתקין משה" הגמ' מתייחסת לזה כתקנה, שצריך היתר של שקר בשביל לשנותה.

ד. אתה טועה, הרב גורן חיבר נוסח חדש לחלוטין של תפילת 'נחם' ( ראה בויקיטקסט) ואכן חלקו עליו רבנים על חיבור הנוסח מחדש, אולם היו הרבה רבנים ששינו את הנוסח:

הרב ישראל הלך בדרכו של הרב גורן וחיבר נוסח חדש כמעט.

הרב דוד שלוש, הרב נחום אליעזר רבינוביץ' והרב רא"ם הכהן שינו חלק מהמילים (כל אחד מהם שינוי אחר).

הרב חיים דוד הלוי הוא זה שעשה את השינוי שכתבת והוסיף את המילה 'שהיית'.

הרב אהרון ליכטנשטיין היה משמיט כמה מילים.

דחוף מאוד!!!!עע"מ

תשמע, 

אין לנו סמכות כלל ואיננו חכמי ישראל כדי למחוק או לשנות קטעים מהתפילה שתיקנו אכה"ג

ומי שכ"כ רוצה,יכול לדבר ולהציג טענותיו לרבנים גדולים (הרב חיים קניבסקי, הרב צבי טאו, הרב זלמן מלמד, הרב יצחק יוסף וכו') 

רק אל לנו לשכוח את דיברי המסילת ישרים -"שיהיה אדם נזהר במעשיו ובעניניו. כלומר מתבונן ומפקח על מעשיו ודרכיו, הטובים הם אם לא??? (פ"ב) ויש להיזהר שלא לזלזל בחכמי ישראל  התנאים שתקנו את נוסח התפילה עד שתקום סנהדרין במהרה בימינו ותוכל לדון מחדש בנוסח זה

.  

תשובה לתשובה.הָיוֹ הָיָהאחרונה

אמת שזכינו שירושלים נבנתה כפי שלא הייתה בנויה כבר אלפיים שנה, אך חלילה מלומר שזהו הבניין השלם לו אנו מצפים, בעת שרובעים שלמים מהעיר נתונים ביד זדים, בעת שבתי עבודה זרה ובתי מינות נמצאים בה לעשרות אם לא למאות, והר בית ה' נתון למשיסה ולמרמס, ואוסיף לגבי המשפט האחרון: אמת שלומר ש"ובנה ירושלים" קאי על בית המקדש, זה לא מתקבל על הדעת, ואפילו לא בתורת דרשנות, אבל מצד שני, פשוט מאוד בהגיון בסיסי, שזה כולל גם את בית המקדש, לא יתכן שהמקום הכי מרכזי בירושלים יהיה נתון לבז, ואויבנו פלילים ישכנו שם, וכמ"ש ריה"ל - שהוא מתאווה לקיום נבואת "שועלים הילכו בו" - ל"קאת וקיפוד ישכנו בך" ולא "אדום וישמעאל בגבולייך, ולהגיד שבמצב כזה "בנויה ירושלים"? עד כדי שזה שקר להתפלל על חורבנה? אתמהה.

לגבי הכוונות - תראה, אתה יכול לחשוב מה שאתה רוצה, אבל שלומי אמוני ישראל אינם ספקנים בדברים אלו שקיבלנו מפי האר"י הקדוש, והחרו אחריו הגר"א והבעש"ט והחת"ס והחיד"א ושאר גדולי ישראל, וכבר צווח החיד"א ז"ל "מי עלה השמימה או נגלה אליו אליהו לבא אחר המלך רבינו האר"י, ולא זו אף זו, שמתייחסים לדברים האלו כמעכבים בנוסח, והזהירו הרבה כל קמאי דקמך שלא לשנות מאום ואף לא לערב הנוסחים, כך שאינך יכול לבא ולפרוש כאן כדבר פשוט שניתן לשנותם ואין לחוש לזה, דוודאי וודאי שיש לחוש.

לגבי ה"תקנתא דתקין משה" ברור שהכוונה היא ליחס אל הדברים, שמשה העמיד יחס מגויים והיאך משנים אותו, אבל לא לומר שמשה תיקן ועיגן בתקנה לומר את זה בתוך נוסח התפילה, נדמה לי שאין ולו הסטוריון אחד שיסכים לאמירה כזו.

תפילת נחם חמורה הרבה פחות מזה, היא אינה חלק מתפילת שמו"ע, ואין עליה את כל אזהרות הקדמונים שלא לשנותה מחמת הטעמים הנ"ל, ועוד, שבה אכן יש דברים שמהווים לכאורה שקר גמור, אבלה מבלי בניה וכו', ןלכן יש הרבה יותר מקום לשנותה, ואי"ז נוגע לשמו"ע, ועיניך הרואות שגם כל הגאונים שהזכרת ששינוה, לא הרימו ידם לשלחה בנוסח שמו"ע. ויתירה על כן, שסוף כל סוף, הגם דלאוו קטלי קניא באגמא נינהו, צא וראה שרוב מנין ובנין של חכמי התורה גאוני הדור ומצוקי ארץ לא שינוה, ואינני מדבר על אותם מחכמי בני ברק וגלילותיה שלטעמם כל המציאות כאן היא גלות גלותית, אלא על רבותינו אנו, שידעו והכירו בהיות מצבינו כאן גאולה עצומה, לא רבינו הרצי"ה, לא ר' אברום, לא הרב אליהו, לא הרב ישראלי, לא הציץ אליעזר, לא ר' שליימה זלמן אוייערבאך (כן כן, הוא ידע שאנו בגאולה, ואף אמר הלל ביום העצמאות) אף אחד מהם לא ההין לשנות הנוסח, מה ממה שגלוי לפניך לא היה גלוי להם?

ואומר לך עוד נקודה, הרי לבטח תקום ותטען לי שעל האדם לעיין ולעשות מה שעלתה בידו, ואין חובה לילך אחריהם, וכו' וכו', ובכן, אינני רוצה להיכנס לעומק דבר זה והויכוחים עליו, אך אומר רק נקודה אחת, ראשית - שככה"נ מי שלא הגיע להוראה לכו"ע מחוייב לשמוע לחכמים, ושנית, אף אם תאמר שלא, או שכן הגעת להוראה - זה ודאי שאין הדברים אמורים אלא כשחקרת הסוגיה ובררתה לעומק, ויצא לך שאין שום צד לכיוון השני, אבל כל עוד זה רק הרגשת הלב, או נטיית הסברא, וכדו' - ברור שאין בהם בכדי להוציא מהוראת הפוסקים, וכל עוד אינך תלמיד של אחד מהנ"ל - אזי לכאו' אפי' בברכת נחם אין לך לשנות, הואיל והכי דעת רוב מנין ובניין.

ואדרבא, צא ושאל על הדברים שקשים לך, את תלמידי החכמים, שזכו וקיבלו תורתם מרבותינו, ויאמרו לך הביאור במה שתמוה לך, ויסוד גדול שמעתי בעניין, שמתרץ את רוב הקושיות אם לא כולם, שביארוהו הרצי"ה ור' אברום, שכלל התפילה הולכת על כלל ישראל, וכל עוד ואין האומה כולה על ארצה מיושבת בממלכתה, והארץ כולה נתונת לנו, וירושלים כולה ריקה מעובדי גילולים ותועבותיהם, עדיין אנו מתפללים, כיוון שהתפילה על הכלל כולו היא מכוונת, ולא על הפרט, ודו"ק בזה.

והאמת שכלל רואני בדבריך טעות יסודית, שאתה רואה הדברים כ"גאולה" וכמו שאמרת לאותו חמשוש וכו', וודאי שאיננו אלא באתחלתא דגאולה, והרבה דרך עוד יש לנו להשלמתה, תמה אני על שיש אי מי שמטיל ספק בכלל, האינך רואה כל החסרונות שסביבינו? אם הקצינו אחינו החרדים לחד גיסא לומר שאין כאן גאולה כלל, לא נקצין אנו לאידך גיסא לומר שתמה ונשלמה ושוב אין לשונות הגלות נכונות וראויות להאמר. (ונ.ב. לדבר נאה שמתי את ליבי, שאדרבא, דווקא אותם המכירים בגאולה הנמצאת עימנו כאן - הם הם המתאבלים ביתר שאת ויתר עוז על אשר טרם זכינו לו, תעקוב...) 

חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

את יכולה להפסיק להספיםנקדימון

אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.

אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.

אולי די כבר?!

נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

עד להימור הגדול מכולם. 

אני חדשההרהמורניק

סתם אני לא אבל משעמם פה רצח!!!!!!!!

משתתף בצערךסוורוס סנייפ
תודה רבה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ההרהמורניקאחרונה

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

אולי יעניין אותך