וזו גם מחלוקת, אז אכתוב את תחושתי ודעותי בלבד.
בית המקדש בניגוד לרוב המקומות הוא בית המייצג אותנו, את העם כמכלול. אחת הנגזרות מכך הוא שראוי שהעם כולו יהיה שותף לבניין. פיזית, כספית או רוחנית. אבל, כמעט תמיד אין תחילתו של דבר באחדות ויחד כוללני. זו לא דרכה של המציאות. גם ירושלים, הארץ והמדינה לא נבנו מתוך איחוד ותמיכה כללית אלא מתוך מחלוקות, כאשר חלקים או בודדים תפסו יוזמה והקימו.
הדוגמאות לכך לקוחות מן ההיסטוריה; אם זו הכמעט מלחמה בין המחתרות רגע לפני הקמת המדינה (אלטלנה למשל), אם זה העליה המצומצמת כל כך של עזרא ונחמיה כאשר העם ברובו התנגד, אם זה התנועה הציונית שגם לה העם התנגד ונפעלה ע"י מיוחדים ופורצי דרך ועד הבירה שגם בה המחלוקות היו עקובות מדם (כנ"ל אלטלנה למשל או ירושלים המחולקת).
כך יוצא שמצד אחד אנו רוצים שותפות של העם כולו בבנייה ומצד שני ההיסטוריה מלמדת שאין בדיוק הדבר כך, שציבור גדול אינו מנהיג ומוביל אלא מונהג ומובל. ולכן הנכון הוא, אולי, שהיחידים צריכים למשוך או להוביל בעדינות את העם לכסיפה, לעשייה ולבנייה. כמו מתתיהו ויהודה, כמו דוד ומשה, כמו אליהו ועזרא, וכמו מרדכי ואסתר.
לאחר מכן, מתוך התחלתם של יחידים, העם מצטרף ותומך.
חשוב לי לדייק שאין הכוונה לרוץ קדימה בלי להביט אחורה לכולם. מנהיג טוב מוביל בראש, אבל תמיד מביט לאחור לבדוק האם מונהגיו במרחק פסיעות קטנות ממנו ולא איבדו את דרכם. כי הרי מרגע שהם איבדו את דרכם, בעצם איבד את דרכו גם הוא.
אז איך בונים את בית המקדש?
זו שאלת השאלות. אני מתחבט בה שנים ותמיד מחפש דרכים חדשות, מדויקות ומוצלחות יותר.
אך לבינתיים, אלו מחשבותי:
לכל יהודי יש תפקיד המיוחד לו. לכל יהודי יש כישורים הנצטרכים לו. וכמעט כולם לענ"ד ניתן לכוון קרוב המקדש ובנייתו.
פוליטיקאי יכול לקדם את המדיניות והחוקים לריבונות על ההר, לעלייה אליו, לאישור בנייתו וכו'. מהנדס, אדריכל ועובדי הבניין יכולים לשפר עצמם ולכוון עצמם לבנייה עצמה, יחד עם מחשבה והתקדמות כיצד ואיך לעשות זאת בצורה השלימה. ראית תוכניות לבניית המקדש השלישי? כי לכאורה, מדוע לחכות? שנים לוקחות רק לבנות את התוכניות המדויקות לפרוייקט הגדול בעולם. מפתח תוכנה ואיש מחשבים יכול לחשוב על הפאן הטכנולוגי שאני משער שקיים בבית; רצפות מחוממות, אורות טכנולוגיים, איך יבנה הכיור ומה ואיך יציג המסך שבכניסה. אנשי החינוך ישפיעו את הדור הצעיר והלומד לכסוף ולרצות, לבנות ולחשוב על ואת בית המקדש. רופאים ילמדו על מחלות הכהנים המוכרות מהמקורות ואיך לרפאם, ואחיות יחשבו איך לבצע כניסה וטיפול בהיכל ובקודש הקודשים. הדיינים והמשפטנים יתחילו באיך להקים מחדש את הסנהדרין ומה הנושאים הראשונים לפתחם, ואיך לדייק ולהוריד את המשפט העברי-יהודי-אלוקי להחלפת המשפט הבריטי שבארץ. מאבטחים מתכננים את אבטחת הבית ואנשי החוץ חושבים על סדר קבלת עולם התיירות כולו. נראה לי הרעיון מובן...
ויותר מכך, המעשיים הכללים שבתקווה מקרבים: המודעות והשיח המתמיד על בית המקדש לכל עובר ושב מהאח שבבית ועד פורומים שברשת, המחשבה והתכנון איך להוריד את העם או להעלות את העם לנקודות אליהם יש פער בין הבית לתרבות (קרבנות למשל), הלחץ המדיני-פוליטי להתחלת התכנון המעשי, העלייה להר והמודעות אליו (פחות מתאים לתלמידי האוסרים), הלחץ הציבורי לבניית בית כנסת בהר, לימוד הלכות בית הבחירה והקורבנות בכלל ולכהנים בפרט, מחשבה על ביצוע נכון להלכות תרומה, מעשר ועוד, אהבת חינם, חיזוק השבת (ע' ירמיהו על סיבת החורבן), וגם כאן כתבתי כבר יותר מדי (:
אני מאמין שעם מעט מחשבה אפשר למצוא איך לקדם את הבנייה ממש. יש שיתמקדו יותר בקירוב העם לדבר ויש שיתמקדו בבנייה הפיזית שהיא עצמה תקפיץ את הקרבה שלנו איך לאין ערוך. כל יהודי בדרכו הוא, העיקר להיות בדרך העולה בית אל.
כמו שמובן מדברי, אני מאמין שאנו נבנה את בית המקדש או לפחות את חלקו ושהקב"ה ישלים אותו בהשראת שכינה, בסיום בנייתו או דחייתו לפי רצונו יתברך. כמו בזמן דוד המלך שהתחיל את בניית הבית ויסודותיו וה' אמר לו לחכות לשלמה בנו. ומנגד כמו בימי עזרא שכמה שנים (לא מעט) לאחר שפסקה בניית הבית השני חגי הנביא מוכיח את העם על כך שאינם בונים:
"כֹּה אָמַר ה' צְבָקוֹת לֵאמֹר הָעָם הַזֶּה אָמְרוּ לֹא עֶת בֹּא עֶת בֵּית ה' לְהִבָּנוֹת. וַיְהִי דְּבַר ה' בְּיַד חַגַּי הַנָּבִיא לֵאמֹר. הַעֵת לָכֶם אַתֶּם לָשֶׁבֶת בְּבָתֵּיכֶם סְפוּנִים וְהַבַּיִת הַזֶּה חָרֵב... כֹּה אָמַר ה' צְבָקוֹת שִׂימוּ לְבַבְכֶם עַל דַּרְכֵיכֶם. עֲלוּ הָהָר וַהֲבֵאתֶם עֵץ וּבְנוּ הַבָּיִת וְאֶרְצֶה בּוֹ ואכבד [וְאֶכָּבְדָה] אָמַר ה' ".
אני לא בטוח שעניתי לשאלתך, אבל לפחות כיוונתי לכך.
ואת יודעת; השאלה, חיפוש אחר רצון ה' ותחושת החוסר אומרים הרבה טוב על האדם.