עבר עריכה על ידי נשמחה בך בתאריך י' באב תש"פ 10:04
(אזהרה-ארוך בטירוף. אם אין לך כוח לך ישר לשתי פסקאות האחרונות)
אמונה היא דבר מורכב.
כל אחד משוכנע שהוא צודק. כל הספרים והסרטים שקראת היו משכנעים ונראו צודקים.
אבל תאמין לי- כי יש גם ספרים דתיים משכנעים וצודקים לא פחות. יש המון דתיים מאוד חכמים שבטוחים שהאמונה היא הדבר הכי הגיוני.
אף אחד מכם לא פחות חכם. ובכל זאת- ההיגיון שלכם מוביל אתכם למקומות אחרים לגמרי. זה לא מוזר? גם לצד הדתי יש המון היגיון בטענות שלו (ואם אתה לא חושב ככה, כנראה שלא קראת מספיק מההוכחות האלה.)
בעצם, הטענה שלי היא שאתה לא צריך להתייחס למה שקראת כתורה משמיים. זה נורא מפתה לחשוב שהיא תפתור לך את כל הבעיות והדתיים סתם טועים- אבל אם אתה רוצנ לחפש באמת את האמת, אתה צריך לחפש אותה גם בצד "שלך". יש המון צדדים לתורה שאתה לא מכיר.
החילונות נראית לך עכשיו כמו משהו חזק ומבוסס, אבל למעשה- רוב מי שנמצא בה לא טורח באמת לחשוב על הדברים לעומק.(ואני לא אומרת שהם לא עמוקים או לא חושבים- הם פשוט מקבלים את החילונות כעובדה מוגמרת, כמו שאתה כנראה לא שואל את עצמך כל בוקר למה אתה לא בודהיסט).
אז הדרך להגיע לאמת היא יותר מורכבת. לרוב, ספרים נגד הדת הם מאוד מאוד מגמתיים, ומציגים את העובדות בצורה מאוד לא מדוייקת, למרות היומרה להיות הכי מדוייקים ומדעיים. הם ילמדו אותך להטיל ספק בכל דבר, ואני רוצה להוסיף- תטיל ספק גם במה שהם כותבים. ההנחה שלכל דבר יש תשובה היא מסוכנת, כי היא גם לא נכונה והיא גם משתיקה את המחשבה שלך. לא לכל דבר יש תשובה. יש לחילונים (והאמת, גם לנו) המון שאלות שאנחנו פשוט לא יודעים מה התשובה שלהן. זה נראה כאילו החילוניים "חופשיים" מכל תפיסת עולם שמגבילה אותם, כשלמעשה הם בנו מערכת חוקים ואמונות משל עצמם (שבמבחן המעשי לא מוכיחה את עצמה היעילה/נכונה/צודקת/מהנה יותר).
כמו שאמרתי כבר- האמת היא מורכבת. אי אפשר להגיע אליה לבד (כלומר, אתה יכול להגיע בכוחות עצמך לתפיסת עולם כלשהי. להגדיר אותה כאמת מוחלטת- אי אפשר.)
כשהתהליך של ההתחזקות שלי רק התחיל, הייתי בטוחה שגיליתי את האמת היחידה. הייתי בטוחה שאני יודעת מה משמעות החיים ומה זה לחיות ומה זה תורה. היום, כמעט ארבע שנים אחרי, אני מבינה כמה הייתי רחוקה מזה. כל הדברים שנראו אז הנכונים ולא ניתנים לערעור- נראים שונה לגמרי היום. אם אז הייתה לי את הענווה להבין שאני לא יודעת הכל ואני בסך הכל נערה שיש לה עוד כל כך הרבה מה לדעת, יכול להיות שהתהליך שהייתי עושה היה יותר מאוזן ויותר בריא. המקרה שלך נשמע לי אפילו יותר מורכב
יכול להיות שמה שמניע אותך הוא אחר.אולי תנסה- במקום לשאול את עצמך אם הדת נכונה- לשאול את עצמך מה מפריע לך בדת, ועם זה להתמודד. החילונות נראית בעיניך מאוד מושכת (כמו שהחברה הדתית, בזמנו, נראתה לי כמו חברה של מלאכים) אבל גם אם תעשה את הצעד הזה יישארו לך בלי סוף בלבולים ותהיות.
לא משנה מה תחליט- בבקשה, אל תעשה את זה לבד ואל תעשה את זה במיידיות ובקיצוניות. תמצא מישהו שיקשיב לך באמת. בטוח יש כזה. אתה לא הנער הראשון שמטיל ספקות. ואני לא אומרת את זה רק מתוך תקווה שתישאר בדת (טוב, גם) אבל באמת שאם תעשה את זה ככה, לבד- כל בחירה שתעשה תהיה קשה והרבה יותר כואבת.