וחלקם הוצאתי מוקדם יותר..
מאמינה שטוב וחשוב מאוד הקירבה להורים והקשר העמוק שנבנה עם ההורים.
לדעתי בגיל שנתיים כשמתחיל ה"מרד" יש ערך מיוחד לכך שההורים הם אלה שמרגילים לגבולות ומשמעת ולא המעון או המטפלת. זה בונה משהו עמוק ביחסי הורים וילדים.
אבל..
כמו שאמרו לך זה ממש תלוי ילד.
לדעתי: עד גיל שנה לפחות אין בכלל שאלה שהכי טוב צמוד לאמא..
בשנה שבין שנה לשנתיים אצלי כולה היו די נודניקים וצמודים אלי ולא יכחו להעסיק את עצמם - אז מאוד תלוי האם ההורים פנויים לכך ונוח להם עם תינוק צמוד אליהם.
גיל שנתיים עד שלוש יכול להיות ממש כיף בבית ויכול להיות סיוט - זה תלוי בשני גורמים:
1. האופי של הילד -יש כאלה שיותר צריכים קשר ותקשורת ויש כאלה שפחות
2. וזה לדעתי הכי חשוב: הפניות של ההורים:
בגיל הזה לא מספיק שהילד יתרוצץ סביבך אלא חשוב קשר שמפתח אותו וזה תלוי בכם:
לא חייבים ממש לעשות לו גן, אבל יש כמה דברים שכן חשובים:
א. מסגרת של סדר יום: בבוקר אחרי שמתלבשים כמה דקות של תפילה/סיפור/שירים/משחקי אצבעות וכו.. ומוסיקה שמתאימה לילדים לאורך היום.. לדעתי בגיל הזה חובה להקריא ספרים במיןחד לילד שלא במסגרת קבועה.
ב. עידוד התפתחות לא חייב להיות בפעילות יזומה אבל כן חייב להיות במודעות: האם יש לכם את המודעות והפניות ללוות את העשיה היומיומית בהסברים:
כשתולים כביסה לשתף בצבעים/גדלים/שמות של בגדים/צורות וכו.. לתת לילד להושיט לך בגדים לפי מה שאת מבקשת. לתת לו למיין גרביים לזוגות, להכניס את הכביסה למכונה וכו..
כשאתם במטבח להמליל את העשיה ולהסביר מה את עושה ולשתף כשאפשר בלמיין, ללוש, לערבב וכו.. להכניס קניות למקרר, להוציא לך חפצים, לערוך שולחן..
ג. קניות משותפות הם הזדמנות מעולה לפגוש המון מושגים ואוצר מילים. אם את יוצאת איתו לפחות פעם בשבוע למכולת/סופר ומדי פעם לחנןיות אחרות ומקדישה את הזמן הזה לשתף ולהקנות לו מושגים ולהפוך את הקניה לחוויה משותפת.
ד. יציאות קבועות על בסיס יומיומי לגינה/סיבוב ביישוב/שכונה כדי לפגוש עוד ילדים, לראות כלב/חתול/ציפור/יונה/פרפר, לקטוף עלים ליצירה, לגעת בשלכת, לראות חלזונות, שקדיה, אביב וכו.. וכמובן כשאת פנויה אליו ולא עסוקה עם עצמך...
ה. מפגשים קבועים או מזדמנים עם ילדים: בגינה/ילדי השכנים/ בני דודים וכו.. והתנסות במשחק משותף ואפילו בסוג של חברות עם ילד או שניים בני גילו שמכיר ומחכה למפגש איתם. האם יש לך אפשרות כזאת? כמו שאמרו לך שעה ביון זה מספיק, ואפילו רק 3 פעמים בשבוע, אבל אם אין לך את זה זה באמת פספוס..
תשאלו את עצמכם האם אתם באמת פנויים לזה? מוכנים להקדיש לזה את הזמן והכוחות?
זה לא לעבוד מהבית במשרה מלאה והילד תוך כדי, אלא להכניס את הילד כשותף מלא לסדר היום. אם העבודה שלך היא בתחום שאפשר אז הוא יכול "לעזור"לך למיין, לסדר וכו.. אבל אם את כל היום במחשב וצריכה שקט זה יהיה די קשה..
קחי בחשבון שחלק מהילדים עדיין ישנים בצהריים צמש עד גיל שלוש פלוס, אבל יש כאלה שקצת אחרי שנתיים כבר לא צריכים שינה ביום ואז אין לך את השעות של השקט באמצע היום..
בילדים הראשונים זה מאוד התאים לי והיה לי מעולה.
בילדים האחרונים הרגשתי שהעומס של הבית גדול ומצאתי את עצמי פחות פנויה לילד ובעיקר מנסה להספיק כמה שיותר מעבודות הבית וכמה שפחות זמן להקדיש להם אז העדפתי להוציא למסגרות.
היו שנים שעבדתי חלקין יומיים בשבוע ואז מצאתי פתרונות ליומיים האלה ושאר הימים הם היו איתי וזה גם היה טוב.
פתורן נוסף שהיה לי מעולה עם חלק מהילדים הוא משפחתון סבב: להתחבר ביחד כמה אמהות וכל בוקר אמא אחת מעסיקה אצלה את כולם. מאפשר גם מפגש חברתי וגם הקדשת תשומת לב וגם זמן פנוי לשאר האמהות.
בעיני זה פתרון טוב לא רק מהצד הכלכלי שזה חינם, אלא גם ובעיקר כי זה לא נותן תחושה שהוצאתי למסגרת אלא ששלחתי לחבר, וגם לי יש את היום שכולי מקדישה לילד שלי ולחבריו.
ואפשר גם סבב חלקי: למשל שלושה ילדים שעושים סבב שלושה ימים, ועוד יומיים שקטים בבית איתך..
בהצלחה בכל החלטה..
וחייבת לומר ממרומי ה"נסיון"..
בשנים הראשונות כל החלטה כזאת נראתה לי ממש עקרונית וקריטית, ועם השנים והילדים אני מבינה שאפשר ככה ואפשר ככה, העיקר שיהיה טוב לאמא וטוב לילד בכל בחירה.