תגידו עד כמה המוסר שלכם תורני?יהוקפץ
עבר עריכה על ידי יהוקפץ בתאריך כ"ג באב תש"פ 17:17
עבר עריכה על ידי יהוקפץ בתאריך כ"ג באב תש"פ 17:17

שתי דוגמאות

1 אם היה מולכם עמלקי נחמד שלא עשה לאף יהודי שום דבר (שכול אחד ידמיין לפי הקריטריונים שלו ) והיה לכם אקדח טעון ביד האם הייתם מצליחים להרוג אותו?

2 האם אתם בעד עונש מוות להומואים גוים במדינות גויות? (דבר שמחויב הילכתית -

רמב"ם מלכים ומלחמות פרק ט'
הלכה ו -בן נח ... וחייב על הזכור בין קטן בין גדול ...
הלכה יד - וכיצד מצווין הן על הדינין חייבין להושיב דיינין ושופטים בכל פלך ופלך לדון בשש מצות אלו ולהזהיר את העם ובן נח שעבר על אחת משבע מצות אלו יהרג בסייף ומפני זה נתחייבו כל בעלי שכם הריגה שהרי שכם גזל והם ראו וידעו ולא דנוהו ובן נח נהרג בעד אחד ובדיין אחד בלא התראה ועל פי קרובין אבל לא בעדות אשה ולא תדון אשה להם.)

נ.ב מי שקרא את הספר האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות לחשוב טוב

יש בכלל שאלה? אתה רציני?אנא עבדא דקב"ה

רוצה לשמועה תגובותיהוקפץ

אני אענה תשובה עקרונית, לא לגבי השאלות האלו ספציפיתשחר אורן

מבחינה עקרונית ההלכה והמוסר אלו שתי קטגוריות שונות שכל אחת מהן מחייבת אותנו בפני עצמה, לעיתים (כמו בדוגמאות שהבאת) יש התנגשות ביניהן, בכל מקרה כזה אנחנו צריכים לבדוק את המקרה ולתת החלטה, ההחלטה הזו תהיה פרטנית וככל הנראה תתאים רק למקרה הזה.

אפשר לשאול מה הקשר לספר? (קראתי את חלקו לפני הרבה זמן).

לדעתי יש לחלק בין שני המקריםפיקאר

במקרה הראשון של העמלקי ההלכה אומרת להרוג אז כך צריך למרות שהמוסר הטבעי מורה אחרת אבל במקרה השני אי סבור שזה נכון שיהיה עונש מוות על דבר כזה (כמובן לאחר שיש איסור ידוע כי המטרה לא להרוג אנשים אלא למנוע מהם לעשות דברים כאלה)

לא כ"כ הבנתי מה ההבדל שאתה מציגשחר אורן

אא"כ אתה רוצה לומר שהמעשה השני הוא לא רק הלכתי אלא גם מוסרי.

בדיוקפיקאר

הבהרהפיקאר

אני לא בעד פיגוע במצעד הגאווה אלא בעד שכל מי שנמצא שם יודע שיש על זה עונש מוות ואז אף אחד לא יהיה שם

הייתה שמח שכול מי שהיה שם היה מת?יהוקפץ

לאפיקאר

כתבתי, היייתי שמח שכל מי שנמצא שם לא יהיה שם כי הוא יודע שיש על זה עונש מוות (עדיף שיחזור בתשובה ולא יהיה שם מרצון) 

באופן כללי עונש מות בתורה הוא לא ממש פרקטי (תמצא לי אדם שיחלל שבת כשהוא יודע שיהרגו אותו) אלא נועד להגדיר חומרת מעשים 

כן אבל עונש מוות לגוי הוא הרבה יותר פרקטייהוקפץ

לכן שאלתי בחול דבר שיכול לקרות הילכתית גם הרגע

מחילה על חוסר הבקיאותפיקאר

למה עונש מוות לגוי יותר פרקטי?

בסדר ראיתי תודהפיקאר

אם כי עדיין לדעתי לא מוסריפיקאר

להרוג גוי בלי שידע שיש איסור ואכיפה

בגמרא כתוב בדיוק על זהיהוקפץ

מכאן לבן נח שנהרג שהיה לו ללמוד ולא למד(בבא קמא צב א)

מודה שלא למדתיפיקאר

אבל לדעתי זה לא בדיוק שלא למד, במציאות כיום באמת אף אחד לא יהרוג אותו על דבר כזה

לכן אני סבור שיש קודם להבהירפיקאר

שאכן יש מי שיכול להרוג על דבר כזה ורק אז -אם עדיין יש מקרה כזה -להרוג

רצח במצעד הגאווה רק ישרת את האינטרסים שלהםפיקאר

אייך זה עונה?יהוקפץ

אני לא חושב שהדיון פה הוא ספציפית לסוגיה הזאתשחר אורן

אלא עקרוני, ואני מבין בעצם שמבחינתך להרוג אנשים כאלו זה אמצעי ולא מטרה?

ודאיפיקאר

כנ"ל לכלוא גנבים קנסות על מהירות ולשבת בפינה אם הפרעת לגננת

ובאופן עקרוני אני מאמיןפיקאר

אני מאמין שהתורה זה מוסר אלוקי מוחלט בניגוד למוסר האנושי שמשתנה (הלהט"בים זה דוגמא טובה למשהו שהיה לא מקובל בעליל לפני חמישים שנה וכיום מי שלא תומך בזה נחשב "חשוך"

אבל אישית הייתם מצלחים להרוג אנשים כאלה??יהוקפץ

(גם תשובה לשחר אורן)

אין לי מושג, אבל זו כבר לא שאלה של מוסר, אלא של רגש.שחר אורן

זה קשור לזה שהוא לא מצליח להרוג את הרובוטית?

מסכים לחלוטין יש להפריד בין מוסר לרגשפיקאר

היית מצליח להרוג רוצח?פיקאר

באופן כללי תליין זה לא תפקיד כיפי

השאלה היא האם אתה מאמין במוסריות מספיקיהוקפץ

בשביל לקיים אותה גם ברמה הרגשית (הריגת מחבלים בצה"ל)

זו שאלה שיכולה להישאל על כל מערכת עקרונות שאדםשחר אורן

מאמין בה.

אני לחלוטין לא סבור שאתה צריך לשמוחפיקאר

אם אתה הורג מישהו בצדק

למה אם הצלחתה לעבוד את ה' ברמה כזו שאין לך שום פיקפוקיהוקפץ

לא תשמח בזה?

אדם אמור לשמוח כשהוא מתגרש?פיקאר

זה שאתה מקיים מצוה לא אומר שאתה צריך לשמוח כתוב ייתמו חטאים מן הארץ לא חוטאים (עיין שם שם)

שתי דבריםיהוקפץ

א ייתמו חטאים מדבר על להתפלל על חוטאים שימותו ולא על הריגתם הילכתית עיין שם ודוק

ב על עשיית טוב אין לשמוח מצד עצמה?

א. אתה לא מתפלל שהם ימותו אבל נהנה להרוג אותם?!פיקאר

ב. אתה לא שמח שצריך להרוג אדם

אין לי ענין להתפלל שהם ימותו אבל יש לי ענין הלכתי שהם ימותויהוקפץ

רוצה להיות שלם עם ה' עד הסוף

אנחנו חוזרים על אותו דברפיקאר

לצורך העניין דיין שעוזר לזוג להתגרש צריך לשמוח כי זו חובה הלכתית?

לא הייתי הורגת את שתיהם...קורקודילה:)

ב"ה, באופן מוחלט כמדומני.הָיוֹ הָיָה
עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך כ"ד באב תש"פ 05:14

השאלה גם על 1 וגם על 2 היא כן. ב"ה.

אבל שים לב, ערבבת שתי שאלות, האחת על המוסר - כלומר - האידיאל.

והשניה על המעשה - כלומר - הרגש.

והרבה דרך יש ביניהם, אני מאמין שרבים שהמוסר שלהם מונחה לע פי התורה - עדיים לא יהרגו בידיהם כי יקשה עליהם רגשית, וזה הגיוני לחלוטין.

כמובן שהמצב הרצוי זה שמפנימים כ"כ את התורה, והרגש מונחה גם הוא על פיה.

ואני רוצה להאמין שאני כזה, אך מעולם לא בא הנסיון לידי. עכ"פ נדמה לי שכן.

ומה שכתב פיקאר פה: ובאופן עקרוני אני מאמין - נוער וגיל ההתבגרות כל כך נכון... 

ואני תמה תמיהה גדולה על ידידי ומכובדי רבי שחר אורן שכתב כדברים הללו:אני אענה תשובה עקרונית, לא לגבי השאלות האלו ספציפית - נוער וגיל ההתבגרות שחר, אתה באמת מאמין שהמוסר (האמיתי, האידיאלי,) יכול לסתור את התורה? האם ישנם מקרים שהתורה אינה מוסרית? 

כלומר, ברור שהתורה אינה "מוסרית" בקני מידה של היום, או של כל תקופה אחרת, בקני מידה של בני אדם, בכלל.  היא מעולם לא תאמה באופן מוחלט את ציפיית המוסר האנושי. אבל זו בעצם שאלת פותח השרשור - האם המוסר בו אנו מאמינים הוא המוסר הזה, האנושי, הוא המוסר התורני - דהיינו שאנו מאמינים שהכי מוסרי אלו הם דברי התורה.

אז אתה עונה על זה שאתה בוחר להגדיר כמוסר את המוסר האנושי, ולכן (אכן-) התורה והמוסר אינם שלובי זרוע.

והלאה - אתה אומר שצריך לשקול כל מקרה לגופו - כלומר - יהיהו מקרים שתדחה את דברי התורה מפני דברי המוסר האנושי?

אספר סיפור ששמעתי אתמול בשיעור של הרב חיימי בדיוק בנושא הזה.שחר אורן

הוא סיפר שפעם אחת ר' אהרון ליכטנשטיין כתב מאמר על הנושא הזה ובו הוא אמר שמצוות מחיית עמלק אינה מוסרית, ראש ישיבה אחד דיבר כנגד זה אז הרב ליכטנשטיין התקשר אליו ושאל אותו על כך, שאל אותו הרב- איך אתה יכול להגיד על דבר ה' שהוא לא מוסרי, שאל אותו הרב ליכטנשטיין- זה נראה לך מוסרי?

"והלאה - אתה אומר שצריך לשקול כל מקרה לגופו - כלומר - יהיהו מקרים שתדחה את דברי התורה מפני דברי המוסר האנושי?"

אינני יודע, ייתכן שכן.

לדעתי יש כאן פשוט שאלה טרימינולוגית....הָיוֹ הָיָה

אין באמת הבדל בין עמדתי לעמדת ר' אהרן זצ"ל, ואם אתה אכן הבנת את הטרימינולוגיה שלו וגם אתה משתמש בה, אז גם בין  דעתי לדעתך.

אין לי סבלנות להאריך בהסבר, כמדומני שאתה יכול להבין את כוונתי, אם לא - תגיד ואכתוב.

לגבי הסיום, צער רב ציערתני.

כמדומני שאם כך עמדתך, הוטל חשש ביינך. 

(ואתה יודע שאני מכבד אותך, ואני לא מחפש לפגוע או להתלהם, אלא אומר בכנות)

לא, לצערי לא הבנתי.שחר אורן

ואני אכן יודע שדיברת בכנות.

אסביר:הָיוֹ הָיָה

כפי שציינתי בקצרה בדברי, יש היום מה שנקרא "מוסר" והוא אכן לא מתאים עם התורה.

זה "שם עצם" של משהו שקיים היום.

מתוך הכרותי המסויימת עם משנת הגוש בכלל ור' אהרן בפרט, מאוד יתכן שזה היה ההקשר של הדברים,

הוא כנראה דיבר באיזה שיעור על הנושא - ואמר - הרי התורה היא "לא מוסרית", 

כלומר - אינה מתאימה למה שמכונה היום "מוסר".

ואותו אחד ששאל אותו - ככה"נ היה מאלו שמתעקשים לדחוף את התורה לכל מסגרת אנושית אחרת,

ומעמידים תילי תילים של הררים התלויים בשערה, הנעקרים בפלפולם ונדחקים בקוף מחטם,

כדי להסביר למה התורה והמוסר המקובל ממש עולים הפלא ופלא....

ולכן ר' אהרן ענה לו כראוי לו... 

כלומר "אל תבלבל במח, זה נראה לך תואם?"......

מה שנשאל כאן, הייתה שאלה של עיקרון, באידיאל. האם אכן מוצדק בעינינו שכמוסר (בהגדרה המופשטת, המוסר האידילי) ישמש המוסר העכשווי (מה שמכונה כיום בשם העצם "מוסר")

כלומר, יש כאן שני דברים שונים שמשתמשים באותה מילה, המוסר העליון, הנכון, השלם. ומאידך וה"חפץ" המכונה כיום בשם "מוסר" כמו שאוטובוס מכונה אוטובוס.

בזה אני בטוח שר' אהרן יסכים שהמוסר הרצוי, כלומר האמת. הוא מה שהתורה מצווה.

והוא לא העלה בדעתו שה' הוא לא מוסרי, ומצווה ציווי לא מוסרי.

זה נוגד את האמונה בשלמותו המוחלטת והבלתי בעלת חסרון, של הא-ל ברוך הוא.

אלא שהטרימינולוגיה של ר' אהרן, השתמשה באמות המידה המקובלות בשעה שהיה שיח שאינו השאלה הזו ישירות,

כלומר, כמו שלאוטובוס קרא ר' אהרן אוטובוס, כך למכונה מוסר קרא מוסר.

כמו שאני ואתה קוראים להרבה דברים בשמותיהם המקובלים אף על פי שהם אינם נכונים.

וכל עוד לא ישאלו אותנו ברחל ביתך הקטנה "האם דבר המכונה איקס הוא באמת איקס" לא נשנה את לשונינו. 

(במילה אחת: אל תהפוך את ר' אהרן זצ"ל, לישעיהו ליבוביץ שחיק טמיא)

לסיכום, יש מה שמכונה היום מוסר, זו עובדה.

ויש המוסר השלם העליון והאמיתי.

האחרון תואם את התורה.

והראשון לא.

ר' אהרן השתמש בראשון, טרימינולוגית.

ועליו אמר שאינו מתאים.

יש אנשים שדוחפים בכח, ואת זה הוא לא סבל.

אך ברור שהוא יסכים, שהאמת היא כהמוסר התורני,

ולא מה שמכונה היום מוסר.

ולגבי הסוף, חזור בך, בן אדם, חזור בך, ואני ואתה ובן ישי.... 

אני חושב שקצת הרחקת לכת.בן חורין

אני אמנם מכיר מעט, אבל ממה שאני מכיר, המוסר לא היה בעיניו רק מציאות עובדתית ותו לא.

אני חושב שהנקודה היא שיש מוסר של רגשות, ויש מוסר שכלי. המוסר של הרגש אכן מתקשה להכיל אכזריות, אבל זה לא אומר שהוא כולל את הכל.

כמו שהמדרש אומר על שאול, שכאשר חמל על עמלק יצאה רוח הקודש ואמרה- "אל תהי צדיק הרבה".

אבל את מה שאתה מעיר כבר אמרתי בהודעתי בתחילה.הָיוֹ הָיָה

ברור שיש רגש, ואותו הרבה יותר קל להזיז.

וזה לא נוגע.

אני בטוח שר' אהרן האמין בכל לב שהמוסר הכי עליון הוא דברי התורה.

ואין לי ספק מה הוא היה עושה אם היה מגיע לפני ילד עמלקי מתוק, בן שנתיים כזה, תלתלי זהב משתפלים בחינניות על כתפיו, עיניים תכולות זוהרות וחיוך שובבני על לחייו..

הוא היה הורג אותו! אני בטוח.

והוא לא היה מרגיש בלתי מוסרי.

צר לי, אבל המצאת סיפור שלא התרחש.שחר אורן

ואגב מה שאתה מכנה איקס הוא לא באמת איקס, ברגע שאתה אומר שיש מוסר אלוקי שהוא לא המוסר האנושי הוצאת אותו מהגדרת מוסר גם אם תמשיך לקרוא לו ככה (ולא, אין בכוונתי לטעון שכל מה שהיום/פעם חושבים שהוא מוסרי הוא אכן מוסרי).

כלומר?הָיוֹ הָיָה

לא הבנתי מדוע הוצאתי אותו, מנין לך שהמשוואה היא מוסר = תבונת אנוש.

ואם כן - מדוע לא ישתנה לפי התקופה? ומה יקבע את המוסר בן זמנינו?

זה עניין פשוט של טרמינולוגיהשחר אורן

מה שאנשים מכנים 'מוסר' ורואים בעצמם מחוייבים אליו הוא מה שכינית 'מוסר אנושי' (לא הבנתי מה הקשר של תבונת אנוש?) אם אתה רוצה להגדיר מונח חדש שנקרא 'מוסר אלוהי' אתה יכול, אבל לא זה הדבר אליו אנשים רואים עצמם מחוייבים.

לא כ"כ הבנתי את השורה השנייה.

נו שוין.הָיוֹ הָיָה

כפי שהרי כל עיסוקינו כאן, הטרימינולוגיה פחות מטרידה אותי כעת.

השורה השניה מיותרת בעקבות הסברך.

ולא ביארת מה רע במה שביארתי. 

שזה לא הסיפור שהרב חיימי תיאר.שחר אורן

מוזמן לצפות

באזור דקה 38.

אז דבר ראשון, שיעור מדהים, מהמם ומקסים!!הָיוֹ הָיָה
עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך כ"ח באב תש"פ 07:25

והוא נהדר. תודה עליו.

יש הרבה מה לדון בו, וכמובן אינני מסכים עם כולו, אבל לא ננצל"ש עד כדי כך,

וגם אכמ"ל...

אז אתייחס רק לעניינינו ישירות-

מה שאני רואה שם, שהוא האריך להוכיח שיש מוסר גם בנקודות שהתורה אינה נוגעת בהם, שיש לו קיום.

יתכן, לא נכנס.

ואז הוא מביא שהרב ליכטנשטיין דיבר על כך שאדם מכפיף את הבנתו - לציווי הא-ל.

והוא מוסיף משפט הבהרה מצויין: "אתה יכול לומר שברמה המטאפיזית, אצל ה', זה מסתדר, אבל בהבנה שלנו - זה לא מוסרי"

כאן טמון מה שהסברתי.

אנו מקבלים את היכולת של השכל האנושי להעמיד מוסריות.

אבלאבל- כשהוא סותר את דבר ה', אנו יודעים שאנו מבטלים את תפיסתנו, לדבריו, שאצלו - בהיר ונהיר למה כך היא האמת.

במשפט אחד: המוסר האנושי הוא איננו המוסר האידיאלי והמשולם, אלא בכפוף למגבלותינו.

אמנם יש כאן שינוי ממה שאמרתי - שאני ארתי שאינו מוסר כלל, והוא מבאר שכן, אלא שמוגבל, ובמקומות שסותר - או אז אנו אומרים כנ"ל.

וזה מודגש יותר בעקבות הסיפור לפני כן מהכוזרי - והתובנות שהוא מסיק ממנו, שהמוסר האנושי קיים, אך אינו מושלם ללא ההתגלות, בלתי ניתן להגיע על ידו לאמת המושלמת.

פשוט וברור - השכל האנושי רואה את מחיית עמלק כבעייתית מוסרית, אבל האדם המאמין, יודע שה', שהאו מקור הטוב והשלמות, לא יתכן שיהא בו משהו מנוגד לטוב, 

תוכל להתפלסף ולומר שאולי הטוב הוא לא להיות מוסרי, אבל זה הבל, שכן משמעות המוסר הוא הטוב.

ואם ה' הוא טוב מושלם ובלתי בעל חסרון - לא יתכן שהמוסר האמיתי יסתור אותו.

אממה, יש לנו שכל, ויש דברים שלא נראים לנו? אנו מכפיפים את עצמנו להשגה העליונה. עושים את דבר ה' למרות שזה נראה בעיני בשר כבלתי מוסרי.

ומה שחשוב לר' אהרן - שלא נסרס את ההרגשה, שלא יאמר אדם "מה לא מוסרי במחיית עמלק" כי כן, השכל והרגש האנושי אמור לסלוד ממעשה כזה. ואי אפשר להתווכח על זה.

לכן הוא ענה לאותו רב ב"בול פגיעה" (אני כולי מדושן עונג מהצורה הזו..) "זה נראה לך מוסרי?"... כאילו, מה אתה מבלבל במח, תגיד אתה.....

וזה לא קשור להבנה שהשכל האנושי הוא לא חזות הכל.

לסרסו אסור.

אך גם להמליכו אסור.

ושים לב על כל פנים לכך שהוא מתעקש שבכל מקרה יש לקיים את הציווי כשהוא סותר....

ושאלה לסיום - מנין הכינוי "חיימי"? לא הכרתיו בכך, ולא מתלבש עליו כל כך....

טובשחר אורן

אני נוטה לחשוב שחלקו הראשון של משפט ההבהרה שציינת בא במין חצי לעג שכזה וניכר שהוא לא ממש השתכנע מהאמירה הזו וזה משנה את כל התמונה.

כבר הבהרתי לפני זה את הבעיתיות שיש בהגדרת המושג 'מוסר אלוהי'.

"ושים לב על כל פנים לכך שהוא מתעקש שבכל מקרה יש לקיים את הציווי כשהוא סותר...." שמתי לב.

תשובה לסיום, הכינוי הגיע מאבא שלי שחבר שלו.

סתם הערה לגבי הכינוי- עד כמה שידוע לי הכינוי נפוץ ומקובלבן חורין

בקרב תלמידיו/ותיו 

לא באמת מבין...הָיוֹ הָיָה

אז תכלס אתה חושב שיש דברים  שה' ציווה עליהם, והם מנוגדים לטוב? והם חיסרון?

הבעיה שציינת היא שוב - טרימינולוגיה.

לגבי הסוף: אוקיי, מעניין...

ושוב שאלה: שמעת אותו ממש, או ביוטיוב?

לא מדוייקשחר אורן

יש דברים שה' ציווה עליהם והם מנוגדים למוסר, אבל המוסר איננו הטוב היחיד, יש עוד דברים, כמו לשמוע לדבר ה'.

נכון, אבל מי שנופל בה הוא אתה.

את השיעור? ביוטיוב.

איני מבין.הָיוֹ הָיָה

לשמוע לדבר ה' זה טוב, אבל ה' עצמו מהו. הוא ציווה על הרוע? הוא אכזר? 

אני לא מחשיב את זה כנפילה, העיקר שהכוונה מובנת.

אהה. הגעת במקרה או בצורה מכוונת?

גם אני לא הבנתישחר אורן

ה' הוא בורא העולם, לגבי ההמשך:

א. הניסוח הכי טוב של התשובה הוא שה' ציווה על דברים שיש בהם רוע.

ב. לא.

טוב.

תחליט אתה- חיפשתי לא מזמן שיעורים ביוטיוב בנושא הלכה ומוסר וראיתי שיש את שני השיעורים האלו וסדרת שיעורים של מיכאל אברהם ואז כנפתח השרשור הזה החלטתי שזו הזדמנות מצויינת לראות את השיעורים האלו.

טוב....הָיוֹ הָיָה

אני רואה בזה רמאות עצמית. הטוב מצווה על הטוב, מיש מצווה על רוע הוא רע. מי שחפץ באכזריות הוא אכזר. האמריה "ציווה על רוע" היא בס"ה בריחה מההעזה לנקוב במילים המפורשות. 

ואתה בטח מכיר את הרמח"ל על מדרך הטוב להיטיב וכו..

ויפה יפה, תשמע אותו, לא את אברהם....

אני לא רואה בזה בריחהשחר אורן

זו סה"כ הבנה של המורכבות.

איזה מורכבות?הָיוֹ הָיָה

מישהו טוב מצווה על רע? מישהו רחמן נהנה מאכזריות?

סליחה שאני ציני, יש לו סכיזופרניה?

כןשחר אורן

מישהו טוב יכול לצוות על דברים רעים ולהפך (אם נתעלם מהבעייתיות שאני רואה בהגדרת מישהו כטוב).

אגב, שים לב שלא אמרתי שהם רעים אמרתי שיש בהם רוע.

טוב...הָיוֹ הָיָה

מה אגיד לך.

תשובהבן חורין

לגבי עמלק, אני מבין שזה לא דין מוות, אלא דין מלחמה. 

(כשהגר העמלקי אומר לדוד שהוא הרג את שאול, דוד לא אומר לו שהוא הורג אותו כי הוא בן גר עמלקי, אלא כי הוא הרג את שאול.)

בשעת מלחמה- ודאי שצריך להרוג ולהשמיד את כולם. ויש גם מצוה לקיים את המלחמה הזו, כל עוד היא רלוונטית. כיום כבר אין זכר לעמלק, ולכן זה לא רלוונטי.

מבחינה מוסרית, אני פשוט רואה את זה כעם שהוגדר כעם אויב. על מה ולמה, יש לדון. ואכמ"ל.

אגב, לפי הרמב"ם גם לעמלק צריך לקרוא לשלום.

לגבי עונש מוות- אני לא בטוח שהם חייבים לדון בעונש מוות את כל מי שעובר על אחת משבע מצוות (לא יודע אם למשל כל נער שגזל משהו צריך להרוג אותו בגלל זה). הם חייבים רק להקים בתי דינים. לענ"ד, איך שאני מבין, יש להם הזכות לקבוע עונשים אחרים. עונש מוות זה סוג של הברירת מחדל. אבל כן- הם חייבים להוקיע את זה.

אה"נ שאם התורה מחייבת עונש מוות- אז כנראה שזה מה שנכון לעשות.

ולא הייתי אומר 'הומואים'. הייתי אומר- מי שחטא במשכב זכור.

אנחנו רגילים להסתכל על דברים מסוימים כשורש המוסר. אבל זה בסה"כ מה שהתרבות המערבית החדירה בנו. לתרבות המערבית יש ערכים מאד מסוימים, שלא להרוג זה הכרחי לקיום שלהם. וזה ממש לא אומר שהם צודקים. התרבות המערבית צמחה מתוך אי אמון בסמכות או בכל אדם בעל כח, יחד עם מרד של החלשים והנרדפים/נדכאים בחזקים מהם הרודים בהם.

(מבחינה היסטורית, התרבות המודרנית צמחה מתוך מלחמה בכנסיה, במלכים העריצים, ובשלטון הפריצים והאריסטוקרטים שהניחו לאנשים לעבוד בשבילם בחירוף נפש עד מוות, ולגווע ברעב.)

ולכן המלחמה של התרבות המערבית היא כל הזמן בבעלי הסמכויות והכח. כאשר הריגה, היא בעצם לקיחת סמכות מבחינה שיפוטית, ושימוש בכח כדי לפעול נגד מישהו. זאת הסיבה האמיתית שבגללה התרבות המערבית לא מוכנה לקבל הריגה. (זה גם שורש ההתנגדות החזקה של התרבות המודרנית לעבדות)

ושים לב לעובדה שלמשל בנוגע לכל מיני מרצחים, לפעמים מעדיפים 'לקחת את הסיכון' שבלשחרר אותם, אף על פי שללא ספק זה יגרום למוות. הנקודה היא שלהיות בצד החזק ונוטל הסמכות הרבה יותר מרתיע אותם מאשר לתת לאחרים לעשות את העבודה הזו. ולכן גם הצורה שבה התקשורת הורסת לאנשים את החיים- זה עבודת קודש בעיניהם. כמו שהגדיר מי שהגדיר שהתקשורת היא כלב השמירה של הדמוקרטיה. התפקיד שלה הוא למצוא את הנבל התורן- בעל הסמכות/כח שמנצל את כוחו לרעה, ולעשות בו שפטים.

אגב, אותו מרד של החלשים והנדכאים, הוא גם זה שהתיר את הרצועה לפני כמה זמן בהפגנות של השחורים בארה"ב. מכיון שהם החלשים, היה מותר להם לעשות הכל כולל פציעת אנשים ובזיזת חנויות. 

אז נכון שיש במוסר הזה נקודות אמת. אבל זה רחוק מלהיות כל האמת ומה שצריך להדריך אותנו בקבלת החלטות בחיים.

האמת שאני לא כל כך מבין את הדיון..קולמוס הנפש.אחרונה

כחלק מהדיון התדיינתם ''האם התורה מנוגדת למוסר, או לא''?

מוסר של מי?? 

מוסר שלך? כבן אדם עלוב וקטן, לעומת ''מוסר'' של הקב''ה? איזו השוואה בכלל יש ביניהם? מה אתה בשכלך הדל יכול להבין במוסר הזה? 

אז ככה,

קיום המצווה הוא מתוך ידיעת הדברים הללו.

1: המעשה הכי מוסרי והכי נכון שיכול להיות, כי הקב''ה ציווה אותו

2: גם אם הוא היה המעשה הכי לא מוסרי שאפשר, היית חייב לקיים אותו, ואם לא היית עושה כזה דבר, בעצם אינך עובד את אלוקים.. אתה עובד את עצמך.. מתי שהתורה מסתדרת לך, אתה מקיים אותה, לא בגלל שכך ציווה בורא העולם אלא בגלל ש''אני הבנתי שכך צריך להיות'', ואם כן איזו מן עבודת ה' זו?

3: רציתי עוד להרחיב בנושא עוד הרבה.. ויש לי עוד כמה ''מספרים'' לכתוב.. אבל אין לי כח עכשיו.. בהזדמנות אולי.. 

1. לא הייתי מצליח בחייםריק סאנצ'ז

חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

את יכולה להפסיק להספיםנקדימון

אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.

אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.

אולי די כבר?!

נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

עד להימור הגדול מכולם. 

אני חדשההרהמורניק

סתם אני לא אבל משעמם פה רצח!!!!!!!!

משתתף בצערךסוורוס סנייפ
תודה רבה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ההרהמורניקאחרונה

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

אולי יעניין אותך