(ודאי לא כשמדברים על כל הדברים שאני מאמין בהם... ועם כל הסעיפים והכל...)
אבל זה סוג של סיכום מקוצר של הטענות המרכזיות:
א'- עצם הבריאה. לא אכנס כאן לשאלה מדוע מבחינה פילוסופית (ומדעית) זה לא יכול להיות במקרה. עכ"פ, חייב להיות מישהו מעל הזמן שברא את הכל. את הטענה הזו אפשר להביא כהוכחה פילוסופית, ואפשר גם כחויה פשוטה יותר- צא לטבע, תסתכל סביבך. תרגיש איך כל העולם הוא קטן ואפסי, במרחב ובזמן גם יחד. הכל כמו נקודה קטנה. מישהו חייב להחזיק ולקיים את הנקודה הזאת בתוך אינסוף של ריק. להחיות אותה, לתת לה ממשות- "תלה ארץ על בלי-מה".
ב'- המורכבות שבבריאה. בלי להיכנס לפרטים, העולם הוא עולם משוכלל, מגוון ומלא מערכות מורכבות, מהעצמים הפשוטים . ויש לזה כמה משמעויות: 1- אבני היסוד של העולם (שעשויות ממגוון מוגבל של חלקיקים) נבנו מראש באופן שיאפשר את כל זה. 2- היצירה עצמה, כמעט בלתי אפשרי (ויש שיאמרו- לחלוטין בלתי אפשרי) שתהיה על ידי תהליך עיוור. 3- ההרמוניה והיופי שבבריאה- מוסיפים עוד הרבה נופך לכל ענין המורכבות המדוברת.
ג'- הנהגת ה' את עם ישראל. לאורך כל ההיסטוריה. הייחודיות של עם ישראל ותולדותיו. בפרט יש מה להאריך בענין הגלות ובאירועים שהיו בדור האחרון. ויש מלא מה להאריך בזה.
ד'- נפש האדם. התודעה, הקולות הפנימיים שבה. הרצון לתיקון החברה. המצפון והמוסר. האמונה הפשוטה, החיפוש אחר א-להים, הדבקות והענוה.
ה'- החכמה והצדק שבתורה. וחכמתם, צדקתם וקדושתם של גדולי התורה. על גבי זה- צדיק וטוב לו, רשע ורע לו. על פי רוב (כפי שמראים לא מעט מחקרים), אדם שמחובר לה' הוא שמח יותר ומאושר יותר מחייו. חייו מלאים יותר, הקשר שלו עם הסביבה בריא יותר, וההנהגות שלו מתוקנות יותר. פוק חזי. (הערה- בעיני המדד לאדם "דתי יותר", זה לא מי שקנאי יותר, מחמיר יותר, ועצבני יותר בעניינים דתיים. דתי יותר זה אדם ששמח לקיים מצוות, שהולך בדרך ה' בתיקון המידות, שמכבד את התורה ואת החכמים, ושמשתדל לעמוד לפני ה' ולקיים את דברי התורה.)
ו'- נבואות שהתקיימו. נבואות התורה (בעיקר ההתראות מפני הגלות, ושבסופו של דבר תהיה גאולה- בהנחה שאפשר לראות את מה שקורה בדור האחרון כאתחלתא דגאולה), וגם רבים מדברי חכמים על דורות האחרונים (על החוצפה שתהיה, על המינות והזנות שיתרבו ויכסו את פני העולם. על האמת שתיעשה עדרים עדרים, ופרטים נוספים.) אפשר גם להוסיף פה שיש כמויות עצומות של סיפורים על מופתים שנעשו על ידי צדיקים וחסידים מחכמי ישראל, מאברהם אבינו ועד היום. גם אם נניח שחלק מהסיפורים מוגזמים או מומצאים- עדין יש סיפורים רבים, שקשה יהיה להכחיש את הכל. ועל גבי זה ישנם גם סיפורים פרטיים נוספים על תפילות אנשים שנענו וסיפורי השגחה נוספים, כל אחד ומה שיש לו.
ז'- ואי אפשר לדלג- המסורת של עם ישראל על שה' לקח אותם לו לעם. מסורת המספרת על הברית שה' כרת עם אברהם יצחק ויעקב, והוציא את עם בני ישראל ממצרים באותות ובמופתים בהם הכה את המצרים והפלה את ישראל לטובה בהראותו את כוחו הגדול, ונלחם עבורנו על ים סוף בצבא מצרים. אחרי כן התגלה לישראל על הר סיני וכרת עימם ברית, הוליך אותם ארבעים שנה במדבר תוך שהוא דואג להם ומכלכל אותם בדרך פלא, ונתן להם תורה על ידי משה עבדו. ואחרי כן הכניס אותם לארץ על ידי יהושע בן נון משרת משה, והוריש מפניהם את יושבי הארץ, והנהיג אותם ביד עבדיו, דור דור ושופטיו, דור דור ונביאיו, דור דור וחכמיו.
(למה את המסורת שמתי בסוף? כי היא הדבר היחיד שאנחנו לא פוגשים באופן ישיר אלא דרך אנשים אחרים. וכי בגלל שזה טיעון ג'וקר הוא מייתר את כל השאר. אז אני מעדיף לשים אותו בסוף.)
ובכמה מילים- עצם הבריאה וכלל יצירת העולם ועריכתו. עם ישראל ותולדותיו. האדם- הנפש, התודעה, המוסר, והקשר עם ה'. התורה וגדולי ישראל, וראיית יושרה וטובה של דרך התורה. הנבואה וכלל סיפורי ההשגחה ורוה"ק. והמסורת של עם ישראל על הברית עם ה' וכל הכלול בה.