עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך ד' בחשון תשפ"א 16:19
דבר ראשון, השאלות שלך הן שאלות נהדרות ומתבקשות. וגם אני התחבטתי בהם רבות, ומה שאכתוב להלן אלו פירות הבירור שערכתי בנושא. עם רבותי וידידי. ושלי - שלהם הוא.
אקדים ואומר, שדברים אלו קשה לנסחם בכתב, ומן הסתם דבריי לא יהיו שלמים, ויהיו ראויים בעיקר לתת כיוון.
התלבטתי הרבה לפני שכתבתי אותם, מחמת העדינות שלהם והמורכבות, אך לאחר מחשבה (ומישהו שטיפה לחץ עלי באישי לכתוב..) החלטתי לכתוב אך לסייג את הסיוג הנ"ל - שאין זה שדברים אלו הם חזות הכל, אלא הם רק כיוון, בבחינת "מראה מקום"
ומקווה שיהיה לתועלת.
יתכן שהדברים יהיו קשים מעט לקריאה, גם בגלל אורכם וגם בגלל צורתם, אבל אם את רוצה (וכל מי שרוצה) לקבל כיוון של תשובות, כדאי להשקיע מעט ולקרוא, ניתן לקרוא בשלבים, קטעים שונים בהפסקות, אפילו מומלץ ככה, כדי לעכל בקלות, אבל העיקר לקרוא בתשומת לב, ולהתבונן במה שנאמר.
בסוף אני אכתוב סיכום קצר, כדי שהדברים יסתדרו בראש ויתחברו זה לזה, אבל התועלת בו תהיה רק אחרי הקריאה של הכל, בשביל לסדר את הכל לבניין שלם, לקרוא אותו לבד בשביל לחסוך זמן יהיה פחות יעיל. (רק מי שממש יש לו קושי להתרכז, לכל הפחות שיקרא באמת את הסיכום, אולי זה גם יעזור במשהו, ואם יש שם משהו שלא מובן לו - שינסה למצוא את הקטע הזה ספציפי בתשובה עצמה)
ובכן, תחילה שימי לב, שעירבת כמה דברים, שאמנם יש קשר ביניהם, אך הם לא דבר אחד.
שאלת למה צריך לשמוע לו.
ומי אמר שהוא חפץ בטובתינו.
ואיך להתייחס לצרות שהוא מביא.
וזה נראה שיצאת מהנחת יסוד - שצריך לשמוע לו כי הוא אמר את זה בשבילנו.
וזה כבר הבלבול הראשון, צריך לשמוע לו, וזה באמת טוב לנו, אבל לא שזה בגלל שטוב לנו ואם זה לא היה טוב לנו לא היינו שומעים לו.
אם כן כעת עומדות לפנינו שתי שאלות עיקריות שונות ואחת שמסתעפת, שתי השאלות העיקריות הם - למה לשמוע לו, ומי אמר שהוא חפץ להיטיב. כשעל גבי השאלה השניה נוספת קושיה - הרי אנחנו רואים בפועל שהוא מביא לפעמים רע. ואמנם יש קשר בין הדברים וכפי שיפורט להלן, אך אינם דבר אחד.
יצירת הסדר, היא השלב הראשון כדי להגיע לפיתרון.
כעת, אגש אל הדברים עצמם. (סוף סוף...)
ראשית, על השאלה למה יש מחויבות לשמוע אליו. לפני שניגש לענות על השאלה - צריך להסביר מה הבעיה, הפרדוקסאלית לכאורה, בתשובה על שאלה כזו, ואציין שהפרדוקס הזה הוא הוא לכאורה שהניע אותך לחשוב שהתשובה לזאלה הזו היא "כי זה מה שטוב לנו".
הפרדוקס הוא, ששאלה כזו קוראת בעצם תיגר על המושג של אמת מחייבת כלשהיא, זו רק אשליה אופטית לחשוב שזה שאלה על למה לשמוע לאלקים, בעצם זו שאלה שאין לה סוף, זו שאלה שעל כל תשובה שיענו - אפשר לשאול שוב "ולמה?", כי הבה ונניח שאענה תשובה כלשהיא, כל סיבה שבעולם חוץ מ"זה טוב לנו, מבחינה אגואיסטית" תיתקל שוב בשאלה - ולמה את זה צריך? ואם אסביר למה זה נכון וצודק - שוב נשאל - ולמה את מה שנכון וצודק צריך לעשות? יש כאן מעגל אינסופי.
כדי לצאת מהמעגל הזה, אנחנו צריכים להבין - שעקרונית, כל עולם המושגים שלנו מתבסס על אקסיומות, על דברים שהם מובנים מצד עצמם, ועליהם אנחנו מבססים את כל הנסבב מהם, אחת מהחשובות שבאקסיומות האלו היא ההבנה האינסטינקטיבית והטבעית - שאת מה ש"נכון" לעשות ו"צודק" לעשות, באמת צריך לעשות, ושוב - ישאל השואל - ולמה שאעשה את מה ש"צריך" לעשות? אז שוב - לא אענה בעוד מילה נרדפת שמסבירה את הצורך והחובה, ואז ישאלו "ולמה את מה ש|המילה הזאת| אני אעשה?" ואין לדבר סוף. מה שכן אענה על השאלה, שהמילים האלו (צריך, אמור, אמת, נכון, וכו') אינם מילים שמהוות רק פקודה לאדם - "אתה צריך" ואז ישאל - ולמה שאמלא את הפקודה. מילים אלו הן דבר שמתארות לאדם דבר שמתוכו פנימה, את מה שצריך עושים כי צריך. ולא כי "צריך לעשות מה שצריך", את מה שחובה עושים מעצם כך שהוא חובה, ולא כי "חובה לעשות מה שהוא חובה", זו הבנה בסיסית בתוך האדם. שנפשו מורה לו לעשות את הדברים היסודיים שהוא רואה כנכונים ונדרשים.
אאיי, עכשיו תשאלי - אמרת הרבה הרבה דברים, תכל'ס אני לא חושבת ככה, אם אתה לא מסביר לי, למה אני מחוייבת, כן בצורה של פקודה, בצורה שתוכל להוכיח שאני חייבת. אז אני אל אחשוב שאני חייבת, ולא קיבלתי תשובה לשאלתי. למעשה - את צריכה להבין - לא תוכלי לעולם לקבל תשובה מהסוג הזה, כי הלוגיקה מחייבת שזה יהיה מעגלית, וכפי שהסברתי לעיל, שום סיבה לא תמנע את השאלה למה את הסיבה הזו צריך לעשות, ולמה את הצריך חובה לעשות, ולמה את החובה את אמורה לעשות, ואין לדבר סוף. עצם השאלה עם הנחת היסוד שלה, שקוראת תיגר, בצדק, על חיוב חיצוני, מלמדת אותנו להסיק שהחיוב הוא פנימי, אקסיומטי.
אז נו, עכשיו תאמרי, שההיסק שלי הוא טעותי. כי במקום להניח שאם דרך אחת היא מעגלית ובלתי אפשרית, סימן שהאחרת היא הנכונה, ועל ידי כך להוכיח שהשניה היא הנכונה. נאמר פשוט שאף אחת מהן לא נכונה, ובאמת אין שום מחייב בעולם, שום סיבה באמת לנהוג בשום צורה, חוץ ממה שעושה לנו טוב ואגואיסטי. ובעברית פשוטה - אל תוכיח שאם אי אפשר אופן א', בהכרח שאופן ב' הוא כן נכון.
ויתירה מכך, גם אם זה כן היה נכון, לא עוזר שאני אומר לך שככה זה, את צריכה לחוש בזה, כי הרי זה כל הנקודה - שזה דבר שאת מביאה מתוך עצמך, ולא שמישהו אומר לך ומצווה עלייך.
ובכן, התשובה האמיתית היא שאת כן מרגישה את זה, רק שאת לא "קוראת לילד בשמו", ואני אוכיח לך את זה.
למה פנית לשאול כאן את השאלה? הרי אם את לא חשה באמת באקסיומה הזו, שאת מה שנכון לעשות - באמת צריך לעשות, ועושים! אז למה שאלת? וזה לא דומה למי ששואל, לדוגמה, אם יש ראיה לקיומו של אלוקים, שבוודאי לא נוכל להוכיח שהוא שואל כי הוא יודע שיש, אלא באמת הוא לא יודע, והוא שואל כי על הצד שיש - הוא מבין שזה מחייב אותו. אבל שאלה מהסוג שלך - מה אכפת לך בעצם? וכי אם היו מסבירים לך למה צריך לקיים - כן היית מקיימת? הרי את לא משוכנעת בכלל ש"צריך לעשות את מה שצריך", לא? ולא שאולי חשבת שתשיגי תשובה שבאמת מסבירה למה את חייבת, וזה כמו ההוא שחושב שאולי יקבל ראיה לזה שבאמת יש אלוקים. כי כמוש כתבתי - כל תשובה שבעולם - תישאר מעגלית!! ההוא ששואל על אלוקים - זה כי יש לו את ההבנה שאם יש אלוקים זה מחייב אותו, אבל מי ששואל למה מה שמחייב באמת מחייב - לא יעזור שיוכיחו לו שיש מחייב, כי הוא טרם מבין למה זה שיש מחייב באמת מחייב! (מקווה שאני מובן... אם לא, תקראו שוב, לאט.)
אלא מה, שבאמת יש לך את התחושה בלב, הנפש שלך משוכנעת במליון אחוז שיש מושג כזה "מחוייבות", ולא כמו שעולה לכאורה מהשאלה שלך - כפי שהסברתי - שמה שעולה ממנה זה שאין דבר כזה מחוייבות. באמת את מודעת ומרגישה שיש, אלא שהיות שזה לא מוגדר לך עם סיבה - את מרגישה לא ודאית עם זה, ולכן מחפשת סיבה שתהיה מוגדרת לך, כשבעצם את יודעת - שברגע שהסיבה תהיה מוגדרת - לא תשאלי שוב "ולמה את הסיבה הזו צריך לעשות", כי זה כבר פתור אצלך! כי את כן יודעת שאת מה שחובה וצריך - באמת חובה וצריך.... ולכן את פונה לבקש הגדרה, שברגע שתקבלי אותה - תהיי שלימהעם המשיכה הטבעית שקיימת אצלך - לעשות מה שצריך!! ולכן את שואלת - ולא פוטרת את עצמך ב"טוב, באמת לא צריך"... כי קיימת בתוכך ההרגשה שכן צריך! ואת מחפשת דחוף דחוף את מה שיגדיר אותה....
ומה שאני בעצם אומר לך, את לא צריכה לחפש הגדרה חיצונית, כי הנה, עזרתי לך להגדיר את ההרגשה הזו בעצמה! כעת את מבינה מהו הכח הזה שמושך בך לעשות את מה שנכון וצריך. אז במקום ללכת בדרך מארוכה והמיותרת - של - למצוא סיבה למה חייבים לשמוע לאלקים- ואז להבין שהטבע גורם לנו לימשך למלאות את הסיבה הזו, בואי נלך בדרך הקצרה - הטבע הזה הוא הוא שמורה על עצם הדבר שצריך לשמוע לאלקים, זה בעצמו הסיבה!
ואתן עוד הוכחה - שתגרום לך לזהות את ההרגשה של עצמך, כתבת פה - שאת תעשי מעשים מוסריים כי זה עושה לך טוב וכיף, ובעצם זה אגואיסטי ולא בשביל לעשות טוב, אלא כי פשוט כיף לך עם זה, זה עושה טוב לעצמך.
ואני רק שאלה: למה זה כיף לך? חשבת על זה? מה כיף במה שתיארת "לראות את האור בעיניים של אנשים אחרי שעזרתי להם ואת ההכרת תודה שלהם" את מרגישה את זה באחד מחמשת החושים? זה טעים? זה מריח טוב? מה זה? למה זה כיף לך?
אז אני אגיד לך למה זה כיף לך - זה כיף לך - כי יש לך את הסיפוק הפנימי, שאת יודעת, תרצי או אל תרצי, את יודעת שעשית את המעשה הנכון. את מרגישה שבחרת בטוב, בטוב, כפשוטו, בדבר שמהותו הוא "ה"טוב.
וכן, ככה נבראת, ככה נבראנו כולנו, שיש לנו את המשיכה לטוב, ואנחנו מרגישים טוב עם עצמינו - כשעשינו את המעשה הטוב.
הנפש שלנו יודעת שזה מה שעלינו לעשות, לא מסיבה חיצונית, אלא מעצם הדבר, פנימית, מהותי, אקסיומטית.
והסיבה לקיומה של האקסיומה הזו בתוכינו, לנטיה הטבעית הזו שלנו, היא בגלל חוק הטבע - הנקרא במקורות "מדרך הטוב - להיטיב" כל דבר טוב, ישות טובה, שואפת לעשות טוב, ועושה לה עצמה כיף - כשהיא עושה טוב! זה נותן סיפוק! זה יוצר הרגשה טובה!
והיות שנפשינו היא טובה, היא חלק אלוק ממעל. שה' הוא כולו טוב ורוצה להיטיב (אהמ אהמ, החלק הבא) לכן אף היא רוצה לעשות טוב, זו נטיה טבעית ובסיסית שמולדת אצלה, נרצה או לא נרצה, היא קיימת, חיה נושמת בועטת. ומושכת אותנו אל מה שטוב.
וזו האקסיומה שקיימת על לשמוע לאלקים - הרי אנחנו רואים, במציאות, שהשאלה שיש לאנושות היא "יש אלקים או לא" או לחילופין "מה הוא אמר", אבל זה ברור לאנשים, שאם יש והוא אמר משהו - צריך לעשות את זה.
וזה לא תלוי תרבות, לא תלוי חינוך, לא תלוי מנטליות, לא תלוי השכלה, לא תלוי חכמה. בכל הגלובוס, כל האנושות מההודי הנבער, עבור בנהג המונית התמים, וכלה בפרופסור הכי גדול. מכירה בכך שאם יש אלקים והוא אמר משהו - זה מחייב.
חילוני שמפחד מהחזרה בתשובה - מפחד שיוכח לו שאלקים קיים והורה משהו - כי הוא יודע, שזה מחייב אותו.
הם לא שואלים למה.
ואם תשאלי אותם למה - יתקעו בך מבט עקום וילכו להם.
כי זה לא דבר שמוגדר אצלם על ידי סיבה חיצונית. זה דבר אקסיומטי, ברור מאליו, מהותי.
מי שכן שואל את זה ודורש תשובה - זה הפילוסופים, כנראה - כמוני, כמוך, וכמו עוד חבר'ה פה. אבל מהות השאלה שלנו - היא בדיוק מהות הפילוסופיה - לנסות להבין מהו הדבר הזה שאנחנו מרגישים.
ובגלל הצורך שלנו להגדיר אותו - זה יוצר לנו אשליה כאילו באמת אנחנו לא מודעים לקיומו.
אבל כשנשים לב, נצביע את הנקודה ונזהה אותה, פתאום יובן לנו הדבר שבעצם תמיד היה בתוכינו פנימה, רק שהודחק בגלל שלא הצלחנו להסביר לוגית מהו - והצורך הפילוסופי שלנו להגיע להגדרה הזו יצר לנו מצג שוא - שכל עוד אין לנו תשובה במילים על ה"למה" הזה, אז באמת אין לנו למה.
כשנתבונן, אנחנו שמים לב בעצם לאקסיומה הזו, שקיימת בתוכינו, כמושכלה בסיסית, אקסיומה, שנולדנו איתה. שהיא חלק ממהותינו, כמו הרצון שלנו לחיות.
לדברים אלו בעצם, כך אני מניח, כיוון ידידי @שחר אורן בדיון שניהל איתך על המוסריות, לכאן הוא רצה להוביל (שחר, תקן אם אני טועה) לגלות ולשים לב לקיומה של האקסיומה הזו בתוכינו, לשים את האצבע על הדבר שמכריח אותנו להיות מוסריים. לעשות את מה שאנחנו רואים כנכון, ולשמוע לקול האלקים. (שחר בטח היה מנסח זאת במילותיו של מיכי אברהם, כדרכו וכפי שכבר עשה פעם, אבל אני מנסח אחרת....)
ודברים אלו - סיכם הנשר הגדול, רבינו הרמב"ם - בארבע מילים: "האמת לפי [כמו - מחמת, בגלל] שהוא אמת" כלומר - עצם האמת מכריחה אותנו לקיימה. אין כאן משחק מילים או התחמקות, אלא קיפול של הבנת נפש אדירה, נטייתינו ומשיכתינו אל האמת - מעצם כך שהיא האמת, שהיא הדבר הנכון והנצרך.
סיכום
כעת, לטובת הסדר בראש, וכדי שנצליח לסכם את כל הדברים האלו לבניין אחד מוגדר ומובן, אסכם את הדברים בקצרה, אבל כפי שכתבתי לעיל - תועלת הסיכום היא בעיקר על גבי קריאת הכל. ולא כתחליף וקיצור דרך, חוץ ממיש ממש לא יכול לקרוא את הנ"ל.. אז גם בזה תהיה לו על כל פנים תועלת מסויימת.
ובכן - שאלה מסוג זה הינה קריאת תיגר בעצם על היכולת לפטור אותה בצורה שהיא דורשת.
היא מבקשת סיבה חיצונית, משהו מכריח, אך עם זאת - היא מעקרת את היכולת לענות תשובה כזו.
היות וכל תשובה שתסביר למה "צריך" - תיגרור שאלה - ולמה צריך לעשות מה שצריך, וכן הלאה, ואין לדבר סוף.
דבר זה גורם לנו להתחקות אחרי נטיה טבעית מולדת של הנפש שלנו, להיות מוסריים, הנטיה שמחמתה כל העולם מניח, אקסיומטית, שאם יש אלוקים הווא אמר משהו - צריך לעשות זאת.
כשאנחנו שמים לב, לדבר שגרם לנו לשאול את השאלה הזו, לדבר שגורם לנו את ההנאה האגואיסטית מלראות שעזרנו למישהו.
לדבר שגורם לעולם כולו להניח שיש לקיים את צו האלקים, ולהיות מוסריים.
כששמים לב לכל זה - מזהים שיש לנו נטיה מולדת, הנפש שלנו היא טובה. והטוב שואף לעשות טוב. הוא לא מחפש סיה חיצונית שתכפה עליו לעשות זאת, הוא עצמו רוצה בכך, ויש לו סיפוק כשהוא עושה כך.
מה שמבלבל את י ששואל את השאלה הזו - לעומת מי שלא שואל אותה, אינו שזה נולד עם הנטיה הזו וחבירו לא.
אלא שמי שלא שואל - טוב לו עם עצם הנטיה, והוא מרגיש שזו הפשטות והמציאות, ואינו חוקר על זאת.
ואילו מי ששואל - הוא בעל נטיה פילוסופית - להבין את מהות כל דבר, ולכן - גם את מהות הנטיה הזו שהוא חש, ואינו מצליח להסבירה במילים. והחיפוש שלו אחר "סיבה" הוא בעצם חיפוש אחר דבר מה שיזהה את הנטיה הזו. ועצם החיפוש הזה - נובע מעצם הנטיה, שהרי אם לא כך - למה לחפש, מה דחוף הפיתרון? וכי אם נניח שנמצא מחייב - זה כן יגרום לו להיות מחוייב? ברי לפי הנחת היסוד של ניסוח השאלה - האמת היא שלא! אז למה לשאול? אין זאת אלא כפי שהסברנו. שבאמת יש את התובנה הזו בתוכינו, ורק מנסים להגיע להגדרה, להבין את המהות
תופעת לוואי של זה - היא שכל עוד לא מסבירים במילים מוגדרות - ישנה הרגשה שאם ככה באמת אין סיבה, והראיה - שלא מצאנו שום סיבה מוגדרת.
הפיתרון הוא בסך הכל - לזהות מה זה, להבין, שהמשיכה הזו, היא אקסיומה שלנו, ממהות הצורה שנבראנו.
וזה מה שגורם לנו לדעת ש"צריך להיות מוסרי מעצם כך שצריך, מעצם כך שזה טוב" וכנ"ל לגבי שמיעה לאלקים.
לזהות את זה שזה קיים, ולא להעלים את זה על ידי החוסר בתשובה מוגדרת, חיצונית.
האמת לפי שהוא אמת!!
(היות שהתארך מאוד החלק הזה, אני מניח כעת בצד את החלק השני - מי אמר שה' טוב ואיך מתמודדים עם מה שאנחנו רואים רע, ולא כותב עליו כאן.)