אני לא חלילה רוצה לכפור או למרודהפי
זה גם לא יעזור לי כי אין מה לעשות שהוא הבית שלי .
אני מרגישה שאבא שבשמיים לא רוצה לעזור לי.. וזה זכותו.
אבל זה כואב לי
ואני לא מבינה מה זה בשבילו?למה הוא לא עוזר לי הוא לא רוצה שאני אשמח? אני בטוחה שהוא רוצה. אז למה להכאיב לי ככה
זה דברים קטנים שפשוט נתקעים או הולכים אחורה או הפוך . שלי הם סופר חשובים..ולאחרים זה כלום ולא נתקע
כואב לי כבר הלב באמת. נשבר
אני הלכתי עליהם כי הייתי בטוחה שהוא יעזור לי .. והוא פשוט בהסתרה.. משאיר אותי לבד (ככה זה בהרגשה)
אין בי כוחות יותר די .

זה ישמע בנאליekselion

אבל אולי מפני שהוא יודע באמת שזה לא יטיב לך?

אני לא יודעת כמה אתה צודקהפי
אני לא יודע מה המקרה שלךבייניש נח
אבל אצלי הייתי בכמה נקודות מאוד קשות בחיים ואני יכול להגיד שמהם הכי גדלתי.
מה שהכי עזר לי הוא לעצור ולעשות חשבון נפש ולנסות לראות את הטוב ואיזה נקודות זה מפתח בי.
לדוגמה אחד הדברים שתקופת הדייטים בה אני נמצא בנתה בי זה הביטחון בה', זה פיתוח עולם הרגש ועוד הרבה דברים. ואז ברגעים שנופלת עלי מרה שחורה אני קורא את זה ומנשה לחייך בכוח ולהגיד תודה כמה שיותר עמוק מהלב על זה שאני עדיין לא מצאתי את שאהבה נפשי.
ה' אוהב אותך.
בהצלחה!
אני לא רואההפי
שום נקודה שמתפתחת בי פה רק אנטי זה מסובך להסביר עזוב.
עד שהצלחתי לצעוד לזה שוב (עם תקווה שהוא איתי ועם המון חשש) הכל מהתחלה.
יש רגעים שלא משנה מה תעשה הם קשים נקודה ואין איך לנסות ליפה את זה.
גם לי יש כאב בעניין של הזוגיות אבל זה כאב מסוג אחר שהוא מוגזם
כי אני מנסה והרבה והוא בקלות יכול לעזור לי .
בזוגיות אתה יכול להשפיע ולנסות ולעבוד על עצמך כאן יש גבול מסויים של די .
אני יודעבייניש נח
אני לא יכול להבין את הכאב שלך. אני רק יכול לשלוח לך מילים מנחמות. את חזקה, זה יעבור, את לא צריכה לעמוד על הרגלים תשקיעי את הכוחות בלאהוב את עצמך. בהצלחה ענקית.
אני חושב שה' ממש אוהב אותך ויבוא יום לא רחוק שאת תודי בזה גם בלב שלם
בהצלחהHalf a man

ממליץ לשמוע את השיר "מה אתה רוצה ממני" של חנן בן ארי כמה פעמים ברצף
תנסי לצעוק איתו {כן, בקול לא להתבייש} את המילים.

אני חושב שעם הכוונה, אחרי כמה פעמים ברצף, תרגישי יותר טוב..
{כמובן, זה רק יזכיר לך כמה את מאמינה בו, לא אומר שיפתור לך את הבעיה שאת ניצבת מולה - אבל ייתן הרגשה יותר טובה}

שוב,
רק בהצלחה!!

תודההפי
אבל קשה לי עם המשפט "מי ביקש ממך לזרוק בי נשמה" , מן הסתם אני...ממש זה מרגיש לי לא בסדר המשפט.
שאר השיר יפה.
מבין שזה צורםHalf a man

אבל אני לא אפרט כאן הסבר שכלי למה לדעתי המשפט הזה נמצא במקומו
את תמיד יכולה לצעוק את שאר השירקורץ

לא חסר שירים טובים של ישי ריבו אולי זה יעלה לך את המצב רוחekselion

השיר הזה תפור לך 

שיר קצת בעייתי לע"דekselion

בוא לא ניצור ניצלוש על השיר הזה,Half a man

מניח ששנינו שמענו בעבר את שני הצדדים, כל אחד פסק לשיטתו...
תיקו

נכוןהפי
^^ הוא בעייתי.מבקש אמונה

לא אם מביניםחיות צבעונית
שהכעס הוא קומה שניה למשהו יותר עמוק.
ורק כשנפגשים עם הכעס ועוברים דרכו אפשר לגעת בנקודה השורשית יותר ולשחרר ואז בע"ה גם להתחבר.
מסכימה ממשמחודשת.
יפה ונכון.האטורי האנזו

החתימה🤣🤣אתה לא נורמלי חחחכבר לא ישיבישער

זה נכון אבלאכמל

השאלה היא האם נכון

לפרסם שיר כזה 

שאתה יודע שהקהל שלך 

הוא לא רק דתיים..

מה נכון זה כל אחד יחליט לעצמוחיות צבעונית
יודעת שהרבה התנגדו לזה.
בעיניי זה היה צעד אמיץ מאד להניח ככה מורכבות כזאת
אממאכמל

בגדול די התכוונתי לומר שלא כולם מבינים את מה שאת מבינה

ולכן זה יכול להיות בעייתי.. 

זה לא גדול בעינייחיות צבעונית
כי אני מבינה כך וכך
אלא כי זה מעורר דיון, בנקודות שהן מאד מורכבות ואנשים לרוב נמנעים מלגעת בהן.
אני יכול להבין למה זה ''מפחיד'' אבל בעיניי זה פספוס.
פעם שמעתי איזה ר''מ של ישיבה (שכחתי את השם שלו) שהביא איזה מישהו לתלמידים ועלה איזה דיון בנקודה מאד מאד מורכבת והוא אמר שבכלל לא היה אכפת לו שיחשבו א או ב, אלא העיקר שהיה הדיון. ועכשיו עם מתהלכים עם השאלות האלה
לא הבנתי מה ניסית לומר..אכמל

שצריך לגעת בנקודות האלה?

אני גם אומרת שצריך.

לא ממש ענית למה שאמרתי..

אבל עזבי שונאת להיכנס לדיונים וכזה..

גם אם מבינים!נאמן ה' אלוקינו

התורה היא לא כל כך גמישה,

זה לא משנה אם משהו עמוק יותר או עמוק פחות

התרסת דברים כלפי מעלה היא עוון חמור מאוד.

ולא משנים התירוצים

יכול להיות שדרך הכעס ניתן להתקדם.

אבל לא נגד החצנתו בצורה בוטה.

זה הבדל יסודי ושורשי.

הכעס עצמו הוא אולי עמוק, וממקום אדיר, ומפתח, וכו וכו

אבל ההתבטאות היא עבירה

ועליה לא ניתן לומר שרק דרכה מתקדמים

ואותה לא ניתן להצדיק בתירוצי עומק. 

@מחודשת.

@האטורי האנזו

(למען חידוד הנקודה:

אם חנן בן ארי היה מתבטא כמו @הפי, באמת זה לא היה בעיה, והיה רלוונטי כל מה שכתבת, @חיות צבעונית, אבל מכיון שהוא בחר להתבטא בצורה "קצת" אחרת, המצב השתנה)

אממחיות צבעונית
אני לא יודעת אם הפי נגעה בכעס.
שוב, ברור לי שהרבה מתנגדים לזה, הבאתי רק את דעתי.
באמונה שלי, בסוף המרחב מול ה' זה המרחב הכי אינטימי שיש ואם לא תהיה שם בהכי אותנטיות שלך, של מה שאתה באמת מרגיש, אתה מביא משהו לא שלם ואז גם החיבור לא יוכל להיות שלם.
חנן בן ארי הוציא ומוציא כל כך הרבה שירים שמתעסקים במרחב הזה מול ה', ולדעתי הוא לא הביא את זה כהתרסה אלא כהזמנה להיות אמיתי. להביא אותנו כבני אדם שלא מבינים ויכולים לחוות רגשות גם פחות יפים מול ה'
בעיניי זאת הזמנה לבירור ומשם לגילוי עמוק יותר.
החכמה היא לא לדבר על כמה טוב בגדלות, או להתבונן בדיעבד על רגעי חולשה מתוך גדלות. אלא איך אני כשאני בנפילה וכל אותם רגשות צפים.
נכון שלא כולם רואים את זה ככה, אבל אם לפחות אלו ש''מפחדים'' מההשפעות של זה יתווכו נכון את מה שבאמת זה מזמין, זה בעיניי יכול למנוע הרבה בעיות.
--נאמן ה' אלוקינו

אני לא מבין את האמירה "אני יודעת שהרבה מתנגדים אבל הבאתי את דעתי"

זה דבר עם קריטריונים הלכתיים.

הטחת דברים כלפי מעלה זה איסור תורה. נקודה.

אז את מנמקת על מרחב אינטימי ואותנטי. בסדר, תקשיבי, כתבת נהדר, באמת. אבל ההלכה לא ככה, מה לעשות?

ההתנגדות היא לא מפחד מה יקרה

ולא מתוך תפיסה שצריך לדבר על גדלות

אלא מתוך ההלכה הפשוטה של איסור הטחת דברים

גם רגשות כואבים וכועסים ניתן להביא בכבוד וכראוי.

ולעבור על ההלכה אסור, גם אם זה מתחבר לך לאותנטיות של המרחב האינטימי.

ושוב, אני הייתי מציע לו ללמוד מ@הפי איך מדברים, גם בלי להתכחש לרגשות...

ב''ה שהתורה כל כך הרבה יותר גדולהחיות צבעונית
וב''ה על הרב קוק
''יסוד כבוד ד' שהוא מקור כל השלימות אינו ומפני שהוא ית' צריך לכבוד בריותיו, כ"א מפני שע"י הכרת כבוד שמים יבא האדם לכל שלימות בין בדיעות בין במעשים. ע"כ כאשר מזדמן אצל השלמים שתשוקתם אל השלימות מתגברת בהם, ויען שיודעים שיסוד חיוב כבוד שמים הוא כדי להביא את האדם אל השלימות, א"כ כשמוצאים את עצמם שלא יוכלו להבליג על רוחם הסוער, כאשר יראו בהנהגה העליונה דברים שמונעים את השלימות אע"פ שבשכלם יכירו בהכרה פנימית כי לד' הצדקה ולו נתכנו עלילות. אבל כאשר הכירו שבמערכי לבבם המתחמץ לא תתישב תשוקת השלימות כראוי, עד אשר יוציאו מן הכח אל הפועל מר רוחם נגד המושג להם נגד כיסופם הפנימי אל השלימות האמיתית, מצאו נכון להתיר לנפשם הרגש הקדוש הזה אע"פ שאינו ע"פ טהרת השכל, מפני שע"י התגברות הרגש לשאיפת השלימות מזה יולד באמת כבוד שמים האמיתי, שהוא בהיות יצוריו, ביחוד בעלי הבחירה שבהם, שלמים במעשיהם ובמדותיהם. וזהו "ותתפלל חנה על ד'", שרגש הסוער שלה ששפכה את נפשה בתפילה למען הרבות השלימות בעולם, התעלה אצלה יותר ממעמד שכלה שמרכז שלו הוא השגת השי"ת''
באמת ב"ה, אבל כדאי להסתכל באמת מה היא אומרת.נאמן ה' אלוקינו

אני מקווה שלא התכוונת שהיא יותר גדולה מההלכה ולכן את מתירה לעבור על ההלכה.. ועוד לתלות את זה ברב קוק רחמנא ליצלן.

אני אחזור שוב: הרגשות הם נכונים.

מותר להוציא אותם.

צריך לדבר עליהם.

הכל נכון

הכל טוב

אבל יש צורה!!!!!

אסור להתחצף, אסור לפנות בבוטות!

והרב קוק מעולם לא התיימר חלילה לעבור על ההלכה! איזה מין רעיון זה?

כל כך קשה להבין אתה הבדל בין לדבר בצורה מנומסת לקב"ה, לבין לדבר בצורה לא מנומסת?

איפה את רואה ברב קוק שהבאת שמותר לדבר בצורה לא מנומסת?? שמותר להתחצף? להתריס??

אלוקים אדירים. הפכו את הרב קוק לפושטק!

אגב, הוא מביא דוגמה מתפילת חנה, את רוצה שנשחק מצא את ההבדלים בין תפילת חנה לתפילת חנן?

דווקא מדוגמה שהוא מביא, היית צריכה להבין את צדקת החילוק שחילקתי.

כדאי לקרוא דברים בהתבוננות, ולא בשטחיות.

אפשר שתביא בבקשה את ההלכה עליה אתה מבסס את דבריך ?מדרשיסטית20
הנה כמה ציטוטים:נאמן ה' אלוקינו
עבר עריכה על ידי נאמן ה' אלוקינו בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"א 15:28

"כשראו אותם המרגלים נתייראו. לפיכך אמרו: "כי חזק הוא ממנו". אמר ריש לקיש: הטיחו דברים כלפי מעלה, ובאותו עוון נגזר עליהם גזירות קשות. מה הקב"ה אמר לירמיה? לך אמור להם: אין אתם יודעים מה הוצאתם מפיכם! "לקול המולה גדולה" (ירמיה יא טז) – שאמרתם מה גְרַמְתֶּם לעצמכם! "הציתם אש עליכם" …" (במדבר רבה, שלח)

"והאמר רבי אלעזר: לעולם אל יטיח אדם דברים כלפי מעלה, שהרי אדם גדול הטיח דברים כלפי מעלה ואיטלע, ומנו - לוי!"  (סוכה נג)

מדובר בגדול הדור! שהדברים שאמר הם שום כלום לעומת הדברים שאומר בן ארי, ונענש בחומרה...

לתת את פיו לדבר על השם - תועה, כמו שנאמר (תהלים עג, ט): "שתו בשמים פיהם ולשונם תהלך בארץ", ואין בכל העבירות אשר ישיג ענשם לעונש המטיח דברים. (שערי תשובה, שער ג')

ולמי שמפקפק בשע"ת בטענה שהוא מוסר ולא הלכה, מפורש בפוסקים ששער ג' בתוכו הוא הלכה לכל דבר.

ואמנם, יש מקורות בסגנון של הרב קוק וכדומה, ואם כן צריך להבין את ההבדל. 

ומי שהסביר אותו - זה הרמב"ם:

"...הלוים שהיו אומרים כל יום בשעת קריאת השיר על הקרבן עורה למה תישן ה', השתיקם מכך ובטל אמירת דבר זה, מפני שהיו אומרים אותו כאלו תובעים מה' יתעלה שבחו וצועקים אליו, וזה לא יאות כלפי הבורא ישתבח." (פיה"מ מע"ש)

כלומר - כיוון שהיו נשמעים שתובעים, כיוון שדיברו בצורה בוטה. לכן - על אף שעצם הדיבור על העניינים האלו הוא מבורך, וכי שראינו בדברי הרב קוק - ביטלו זאת כיוון שזה הפך להיות בצורה בוטה. 

ויש דעות (הגר"מ שפירא זצ"ל) שיש לחלק בין דיבור על העתיד - שהוא המבורך, לדיבור על מה שכבר היה - שזו חוצפה שאסורה (וזה, כזכור, מה שקורה בשיר של חנן בן ארי)

וזה רק טעימה בעלמא, אבל מספיקה כדי שנראה שזה מורכב מידי מכדי לקבוע ש"הקשר האינטימי צריך להיות אותנטי ולכן מותר"...

בנוסף, ניתן ומומלץ לקרוא את תשובת הרב המובאת כאן: כדאי שתקראו לפחות את הפסקאות האחרונות - צעירים מעל עשרים

בכלל, אני חושב שאדם שיש לו קשר אינטימי עם הקב"ה אמור להתעצבן עד עמקי נשמתו כשמדברים לקב"ה בצורה כזו, ולא להגן על זה.

תחשבו שהיו מוציאים שיר לרדת על אמא שלכן...

קודם כלחיות צבעונית
לא צריך להתלהם
ואפשר להירגע, לא אמרתי שאפשר לעבור על הלכה או שהרב קוק אומר לעבור הלכה וגם לא את שאר הדברים שכתבת בכזאת דרמטיות.
כשאמרתי שהתורה גדולה, התכוונתי יותר מפרשנות אחת. לא, זה לא אומר שהתכוונתי שאפשר לפרש לעבור על הלכה, אלא שיש בה המון רבדים. ולא כל רובד מתאים ושייך לכל אחד
..נאמן ה' אלוקינו

אני באמת כתבתי שאני מקווה שלא לזה התכוונת.

בכל מקרה, זה ניסוח מאוד מעורפל ולא מובן "יותר מפרשנות אחת.. רבדים שונים.. מתאים... שייך.."

ההלכה לא מגבילה ולא מסייגת. אז מה המקור שלך כן לסייג? את ממציאה מעצמך שיש אנשים שלא מתאים ושייך להם ההלכה הזו? ממציאה לבד רבדים אחרים?

אני מזכיר שיש הלכה, ואת עונה "התורה גדולה יותר מכך ויש את הרב קוק" סורי, אבל זה היה נשמע מאוד רע. שמח לשמוע שלא לזה התכוונת.

אבל כאמור, גם מה שכן התכוונת, צריך מקור, ביסוס, דין ודברים, חוצפה כלפי ה' זה דבר כבד מידי מכדי להחליט ולקבוע בו ב"סברות כרס" ובלי עיון עמוק ויסודי, מתוך יראה והבנת העול.

הסברתי היטב מה מותר ומה אסור, וברב קוק לא כתוב אחרת בכלל, ולא הסברת עדיין על סמך מה ומנין את מוציאה מהרב קוק אחרת. 

ואני אכן כותב בדרמטיות, כי כואב לי שמצדיקים דיבור בוטה לקב"ה. בהחלט.

אז סורי אם זה מתלהם בעינייך, אני באמת לא קולט מה הולך פה ומאיפה האומץ. אני כותב בכאב גדול.

לא מתוך כוונה לפגוע, אלא מתוך שוק.

על מה מתווכחיםהפי
כל אחד בא מנקודה שונה
כתבתי שלי אישית זה קשה להגיד משפט כזה .

לא חשבתי לרגע שמי שלא אומר משפט כזה הוא יותר צדיק ..

פשוט המשפט הזה ספציפית נקודתית מרגיש לי לא נכון אני מאמינה שאדם בוחר לרדת למטה .
וזה הכל

שאומרים דעה לא צריך להפיל את השני ולהראות כמה צדיק אני.. וכמה הוא כופר
זה חבל.

להגיד חוצפה כלפי ה' זה רק ה' יחליט
אפשר להגיד שלדעתך להגיד משפט כזה יש בו גבול שנחצה
..חיות צבעונית
לא התכוונתי שהתורה יותר גדולה מההלכה, ההלכה היא חלק מהתורה.
התכוונתי שהיא גדולה בזה שהיא נוגעת בכל כך הרבה דברים, שבתוכם גם הרבדים הכי עמוקים של הנפש. זה לא אומר שההלכה לא רלוונטית או שאפשר לעבור עליה, אלא שיש עוד היבטים שההלכה (מבחירה? אני לא יודעת) לא מביאה אותם בצורה הכי מפורשת.
לגבי הדברים של הרב קוק, נתקלתי בזה. הוא כותב יותר טוב ממה שאכתוב
אני רק אגיד שמה שכתבתי שיש כאלה שלהם זה מתאים, זה מבחינת הנפשות. יש סוגי נפשות וסוגי עבודה והרב מדבר על זה המון.

הטחת דברים כלפי מעלה: בין רגש למחשבה | vbm haretzion

צר לי שהבנת מדבריי שאפשר או מותר לדבר בבוטות או בחוצפה אל הקב''ה, ממש לא זאת היתה הכוונה. מי אנחנו מול ה'
זה נקודות בתוך מסע של בירורים שהן מצד הנבראים.
אני לא ממציאה מעצמי מכלום, אין לי מעצמי כלום. אלו דברים ששמעתי בהמון שיעורים שונים שנשענים על חסידות ופנימיות. אבל אין לי זיכרון טוב, בכלל, אז אין לי להביא לך ציטוטים או מקורות ספציפיים.
בכל מקרה באתי להניח נקודה שלדעתי כדאי לחשוב עליה, לא לשכנע.
..נאמן ה' אלוקינו
עבר עריכה על ידי נאמן ה' אלוקינו בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"א 00:52

אוקיי, אז אני מבין שמוסכם על שנינו שאם אסור להתבטא באופן מסויים, אז אסור לחלוטין, ולא משנים השיקולים של הרבדים העמוקים בנפש.

ושדברים שנאמרים בבוטות או בחוצפה, אסורים, ואין לזה קשר לדברי הרב קוק, שמדבר על דיבור מכובד שמביא את הכאב והכעס.

גם בקישור שהבאת - הוא מדבר על הצורך לומר את התחושות, לא להדחיק אותם. אמת ויציב - אבל יש צורה איך לעשות את זה! וכמו שמבואר היטב בקישור שהביאה @הרמוניה, - השיר "מה אתה רוצה ממני" | שאל את הרב | שאלות ותשובות | אתר ישיבה מומלץ מאוד לקרוא אותו

ולגבי החסידות ופנימיות, אני מניח שאני יודע על מה את מדברת, ושוב - זה אותו עיקרון שבדברי הרב קוק זצ"ל.  אבל כל זה לגבי עצם הצגת הדברים בפני ה', ולא לגבי הצורה שזה נעשה, כלומר, שוב - להציג את הדברים, לא להדחיק, לפרוש הכל, בכנות, זה חשוב וטוב. אבל - רק בצורה מכובדת, לא בבוטות, לא בצעקה מזלזלת.. וכמו שהיטיב להסביר בקישור הנ"ל שהיא הביאה.

מוסכם?

אמחיות צבעונית
אימלא בול . אבל בול. - צעירים מעל עשרים

תראה מה היא כתבה, רק מבחינת התחושות.
לא כולם רואים את זה בהכרח כבוטות מזלזלת...
..נאמן ה' אלוקינו

מה זה קשור? היא כתבה על הרגשות שמהן זה נובע, ובזה אני מסכים, מסכים מסכים.

ועוד פעם - מסכיםםםם!!!

אני מדבר על צורת ההתבטאות, ועל הפומביות שלה. והצורה היא בהחלט בוטות מזלזלת.

והגבתי באריכות שם למטה באמת.

מזלהפי
שהוא זה הוא
אני מבינה את הקול הזה שכותב דברים ואומר מה שהוא מרגיש ... כי אי אפשר לזייף..מה איך אדם יכול לזייף רגש? ועוד כלפי ה' .
ה' יודע מה אנחנו מרגישים
אני מאמינה שאם לאדם כואב הוא צריך להגיד כואב .
אז כאן בשיר שלו מתוך הכאב רואים את האמונה.
המשפט הספציפי של מי ביקש ממך .. זה מרגיש לי משפט שגוי מהיסוד.

אבל בסך הכל צריך לזכור את הטוהר שלו של קירבה .. אז למה לא תבוא אלי? הבטחת שתמיד תהיה ?

באופן כללי אני מאוד מאמינה שגם אם אדם כבר לא דתי /עזב את הדת .זה דווקא אדם שהיה לו קירבה פנימית , ולכן הוא לקח קשה ועזב.
כי עובדה שיש לו רגש כלפי שמיים.
כמו שיש דתיים שעזבו בגלל הישיבה דווקא הם האמינו אבל הדרך שהם נגלו אליה היתה שגויה.
והם נפגעו ולכל החליטו שמספיק.

לכל אדם יש נסיונות אחרים אפחד לא דתי יותר מאפחד.
אימלא בול . אבל בול.מדרשיסטית20
תודה לך שכתבת את זה !

וכבר אוסיף כאן את התחושות שלי בעניין..
אני לא יכולה לתאר את עוצמת התסכול שלי מהביקורת על השיר הזה. השיר הזה הוא כל כך קדוש בעיני, הוא מבטא את המקום הכי פנימי והכי עמוק שלו. הוא ממש פתח חשף משהו אינטמי ברמות לעולם ומה העולם עשה כתגובה ? החטיף לו כאפה. מול הכאב, והמקום הפנימי החשוף. זה כל כך אכזרי.
כל פעם מחדש אני תוהה לעצמי איך אנשים לא שומעים את זעקת הכאב ??? זה כל כך ברור !! איך אתם יכולים לבוא עם טענות של שכל מול כאב ?? זה כל כך מרגיש לי קר, אני מרגישה שלא נותנים מקום לכאב בעבודת ה'. זה פשוט מתסכל. אוף.
קצת מכעיס אותי מה שכתבתהרמוניה
אני יכולה לתת ביטוי לתחושות שלי?;)
דבר ראשון תקראי את הקישור ששלחתי כי אני לא אוכל להגיד את זה יותר טוב.
דבר שני- זה לא שאין ביטוי. זה פשוט בינך לבין השם.
את חושבת שכל דבר שקיים צריך לתת לו ביטוי בפומבי?! כבר אין מקום לאינטימיות? אין דברים שאולי... אסור להגיד?

אבל יש לי רגש לבנים, באיזה קטע אסור להתנשק ברחוב?!.. באיזה קטע אני לא יכולה לבטא את הכעס שלי כלפי אמא שלי בצעקות? סתם דוגמאות, אבל תחשבי שוב על מה שכתבת זה מבטא את אותה תפיסה
זה לא בהכרח ככה..חיות צבעונית
אם יש משהו שאני אוהבת אצל חנן בן ארי זה שהוא באמת אומן. הוא לא מאכיל בכפית
הוא מניח את הדברים ומעלה תהיות, שאלות וגם דיונים סוערים
לא סתם זה עורר כזאת סערה, כי באמת הוא נגע בנקודה מאד פנימית ומקודשת.
אולי יותר מלנסות להחליט אם זה מותר או לא מותר, כדאי להקשיב גם לקול שזועק (ולאו דווקא מצד הזמר) שיש רגעים פחות יפים, יודעת מה? לא יפים. של כזה חושך וכאב מול ה'.
תראו אותי.
במיוחד שגם שם הוא ממשיך לחפש ומבקש את הקירבה

יצא לי לשמוע לא מעט את הקול הזה. במיוחד מנוער
יפה, יצא לי לשמוע אותו גם מעצמיהרמוניה
אז מה, עכשיו נכופף את התורה לחולשות שלנו? יש דרך להגיד את הדברים. המשפט הזה הוא גבולי מאוד. לא שופטת מקרים אישיים, אבל נגד לתת לגיטימציה לשירים כאלה בפומבי.
יש דברים שמתאים לעשות בשקט ויש דברים שמתאימים להופיע בציבור
אם רב ידבר על זה בהרצאה, אם זה בין כמה חברים... אני מבינה את הצעקה שנובעת מהמקום שאנחנו נמצאים... אבל אנחנו לא רוצים להיות רק במקום הזה, נכון? כי אנחנו מאמינים.
טוב אני חושבת שהנק' כבר הובהרה כמו שהיה כתוב שם באמת אין לי מה להוסיף אבל ממש הבנתי את זה
ולא צריך לכבות את הרגש היהודי הבריא שמתקומם נגד המשפט בשיר הזה
כתבת יפה מאוד.נאמן ה' אלוקינו

אני אנסה לחדד עוד קצת את הדברים, אשתדל לכתוב בבהירות ולא בבוטות, ומקווה שהדברים יהיו לתועלת.

@חיות צבעונית, את כותבת שהוא אותנטי, שהוא לא מתחמק מרגעים של כאב שיש מול ה'. שיש חושך. ואת צודקת.

@מדרשיסטית20, את כותבת - זה כל כך קדוש, הוא פתח פתח למקום כל כך אינטימי, נתן זעקת כאב, וגם את צודקת.

@הפי, את כותבת שהכאב הוא דווקא מתוך האמונה, מתוך הזעקה שלו רואים למה הוא ציפה, רואים את הקרבה שיש לו מול ה'. וכמובן - גם את צודקת.

למעשה, שלושתכן אומרות את מה שחיות צבעונית הביאה ממרן הרב קוק זצ"ל - שהכאב הזה, מקורו בקרבה והאמונה האמיתית, ואסור להדחיק אותו אלא ההיפך - לבטא אותו. ודווקא מתוכו מגיעים לרוממות, הוא השער, כמו שכתבה חיות צבעונית.

אבל, יש נקודה שלא מושפעת ממה שאתן אומרות, ולא עליה, כמובן, דיבר הרב קוק. והיא - צורת ההתבטאות! וכפי שהיטיב כ"כ לנסח ולהסביר הרב ההוא ש@הרמוניה הביאה.

מותר, וצריך, וזה נעלה וקרוב ונפלא, לשפוך כאב. לשפוך אותו במלא עוצמתו, לשטוח אותו בלי לוותר.

אבל זה צריך להעשות בדרך ארץ.

הקרבה הגדולה והאמונה העמוקה - היא אכן זו שגורמת לנו לכאוב עמוק עמוק, אמת ויציב. אבל היא לא יכולה להיות זו שגורמת להתחצף, כי חוצפה היא ריחוק, היא לא קרבה.

יש דרך, אפשרית, ונצרכת, לנסח את הכאב בצורה מעולה ועמוקה - ובלי בוטות וחוצפה.

לכן, כל מה שכתבתן על הקדושה שרואים בזעקת הכאב העמוקה והפנימית הזו, והמקום העמוק והקדוש שהיא נובעת ממנו. לא משנה כלום לדיון שלא נסוב על הכאב והביטוי שלו, אלא על הצורה שלו.

ולצורה, יש שני ביטויים - הן הניסוח, הטון, וכו, והן - הפומביות, לעשות שיר מכזה דבר, לסחוף את כל המאזינים לכעס על ה' - הוא ממש לא קרבה, הוא ריחוק גמור.

לכן, @מדרשיסטית20, זה ממש לא "שלא נותנים מקום לכאב בעבודת ה'", נותנים גם נותנים, אוהו נותנים! כל ספרי הנביאים מלאים בכאב הזה, במלא עוצמתו ונחרצותו, וכפי שמציין הרב ההוא בתשובה שהרמוניה הביאה.

אף אחד לא מנסה להרחיק את המקום של הכאב מעבודת ה'.

רק מנסים לומר שיש צורה להביא כאב, יש כללים. אלוקים הוא לא מחניודה. ולומר על מי שטוען ככה שהוא לא נותן מקום לכאב, זה שקר ועוול! לומר שמי שאומר שיש דרך מנומסת ומכבדת לשטוח בפני אלוקים את הכאב - הוא בעצם מתכחש לעצם הכאב. זו אשמת שוא פוגעת מאוד!

בנוסף, כתבת שאת לא מבינה איך ניתן להגיב על רגש בשכל. ובכן - ראשית, איני מבין את הטיעון, אם להלכה את קוראת שכל את בעצם אומרת שכשיש רגש עמוק שאסור על פי הלכה - אסור להזכיר את ההלכה כי "איך אתם מנסים לענות לרגש בשכל"? נשגב מבינתי.

שנית, זה גם הרבה רגש, את יודעת מה? כמו שכואב לו, שהוא מוציא את הכאב שלו..  ואת מצדיקה את זה. כואב גם לנו. כן כן, כואב, אנחנו כועסים! זה רגש! מלא מלא רגש! אני כאוב וכועס מהפגיעה בא-לוהי. לגמרי. לא פחות ממה שהוא מרגיש, גם אני מרגיש.

אשר על כן, אני חוזר ואומר ומסכם - כולכן צודקות שעצם הכאב הוא קדוש ופנימי וכו, הכל נכון! אבל שום דבר מזה לא רלוונטי לטענות על הצורה, על הפומביות. זה פשוט שני נידונים נפרדים, וצריך להבחין ולהבדיל ביניהם.

אי אפשר לטעון שמותר לו להתבטא באופן שנותן כאפה לאלוקים, אבל לומר שיהיה מתסכל אם יגיבו לו חזרה בכאפה. לנו כואב הפגיעה שלו באלוקים, כן, גם היא מגיעה ממקום של קרבה, אבל היא נעשית בצורה של פגיעה. והיא כואבת לנו לא פחות ממה שהוא כואב כלפי אלוקים.

ולכן גם מן היושר יהיה, שאם ניתן לסנגר עליו ולומר שזה ממקום כאוב ועמוק, יהיה ניתן גם לסנגר על מי שעשה לו את מה שהוא עשה לאלוקים, שגם זה ממקום כאוב ועמוק.

לא ישר ולא צודק לומר שהוא יכול לדבר על אלוקים באיזה אופן שמתחשק לו, אבל לנו אסור לדבר עליו בתגובה לכך. 

מקווה שקראתם עד לפה, ושהדברים הובנו.אם יש השגות ענייניות על עצם החילוק הזה ומה שהסברתי - אשמח לשמוע. אבל בבקשה - להגיב על עצם זה, ולא לכתוב שוב כמה הכאב קדוש, כי בזה אני מסכים! לא זה הנידון.

...חיות צבעונית
בעצם אתה אומר שגם אם הוא לא היה מפרסם את השיר, אבל עדיין מבטא את התחושות שלו באותן מילים ממש, אז זאת בוטות וחוצפה כלפי ה'.

אני חושבת ש'הבעייתיות' שנוצרה היא בגלל חוסר הפרדה בין מצב שאדם נמצא בתודעה הגבוהה יותר שלו לבין מצבים שאנשים הם בחושך גמור. מה שאתה קורא לו חוצפה אני רואה כגוון מאד מאד עמוק של ייאוש ושבירה.
לא עושים מזה אידיאל כמובן, בהישאר שם. להיפך, מתפללים לקב''ה שיתן בהירות לראות את האור שלו במיוחד בתוך החושך, אבל אנשים עוברים בכל מיני תהומות של כאב ויש כאלו לא יפים בכלל, אז גם הזעקות שם נשמעות ככה.

ואני לא מסכימה שהשיר הזה ''סוחף את כל המאזינים לכעס על ה'.'' זאת דעתך
קראתי ושמעתי לא מעט תגובות על אנשים שהתחזקו בעקבות זה.
...נאמן ה' אלוקינו

נכון, כי הדברים נאמרו בבוטות, ולא בהכנעה.

לשם השוואה, כמו שהביא אותו רב בתשובה ההיא - גם ירמיהו שזעק "מדוע דרך רשעים צלחה" הגיע בהכנעה - "צדיק אתה ה' כי אריב אליך", חנן בן ארי, לעומת זאת, לא עשה זאת בצורה של הכנעה.

וגם ממקום מאוד עמוק של יאוש ושבירה וחושך וכו וכו, יש צורה להתנהג, סורי. מה, אנחנו לא יודעים לקבל עול? לקבל מרות? באנו לעולם כדי לפעול בלי מעצורים?

כואב, נכון, אפשר וצריך לבטא את הכאב, אבל יש צורה שאנחנו חייבים לעשות את זה בה, ולא בשום צורה אחרת, וכל המילים על חושך ושבר לא יצדיקו עשיה של דבר שאסור לעשות.

את מסבירה על ההפרדה, ותכלס את בעצם אומרת שכשאדם במצב של חושך אז אי אפשר לתת גבולות לצורת ההתבטאות שלו. אבל מה לעשות שזה נגד התורה, וכמו כל הציטוטים שהבאתי. גם הרב קוק לא מדבר על דבר כזה, ראיתם תשובה מפורשת של רב שמחלק בין זה לזה, ואומר שאת מה שהוא עשה אסור לעשות., אבל את מתעקשת להצדיק זאת למרות הכל. ממש עצוב.

מה גם, אגב, שזה פשוט לא אמין להגיד שמתוך הקרבה והעומק מגיעים לצורת התבטאות כזו דווקא. לא אמין, אדם שקרוב, גם כשיש לו כאב וכעס, הוא לא שובר את הכלים, שבירת כלים היא ריחוק, לא קרבה, גם אם נורא נורא במודה היום להגיד שזה מתוך קרבה.

יכול להיות שהתחזקו, בפועל הרגש כשבן - אדם נכנס לשיר הוא בדיוק הרגש שהשיר מעביר - התלהמות כלפי מעלה. אף אחד לא נכנס לשיר וחושב "וואו, כמה טוב שהוא נתן בי נשמה"

את לא יכולה להתחמק ממה שהשיר אומר.

וכן, הפומביות בפני עצמה היא בעיה.

תדמייני שאת כועסת על אמא שלך, ומוציאה מחר כזה קליפ עליה

מצליחה לדמיין? הגיוני בעינייך?

למה מותר לעשות לקב"ה מה שאסור לעשות לאמא?

אני מדברת עלחיות צבעונית
בדיעבד, עם כל מה שכתבת אני מסכימה לכתחילה.
נכון שברגע שזה שיר זה כביכול חוויה שחוזרת על עצמה וכאילו יש פה מתן לגיטימציה, אבל אני לא רואה את זה כך. ואמרתי מתחילת הדיון שכן, זאת חשיבה אולי חריגה
לא חושבת שאני במקום שמעודד או נותן לגיטימציה לחטוא, אלא רואה דברים אחרת.
נראה לי חפרנו מספיק
וואי לא מסכימה איתך בכלל.מדרשיסטית20
דווקא בעיני זה הכי שיר של הכנעה!! הוא שואל בכאב - "מה אתה רוצה ממני??" יש פה חיבור עמוק ל-ה', הבנה שהוא זה ששולט על הדברים ולכן כואב לי כשהוא עושה לי א, ב ג'.. כואב ושורף.

ולמה מותר לעשות לקב"ה מה שאסור לאמא ? בדיוק בגלל שהוא הקב"ה, ולא בשר ודם. זה בדיוק היופי. צרם לי מאוד שכתבת שזה "פגיעה באלוקים" , "כאפה לאלוקים". כאילו יש לנו בכלל את היכולת לעשות את הדברים האלו. יש לנו את היכולת לפגוע *בשם* ה' וזה שונה לגמרי, ולתפיסתי לא קשור לדיון.

וכבר אוסיף תגובה על מה שכתבת מקודם - היתה לי תחושה שתקביל את ה"שכל" להלכה. זו כמובן לא היתה כוונתי. חלילה.
אלא שגם כשאנחנו רוצים לדוגמא לחנך להלכה זה צריך להיות בהבנה לאיפה הנפש מולנו נמצאת. זה לא יעזור אם אני אשב מול ילד שנמצא במשבר בחיים שלו ואני אציב בפניו "אסור ככה ואסור ככה" זה יחסום אותו. זה לא יהיה יעיל בשום צורה. לרגע אני לא אומרת לייפות את המציאות ו"להסתיר" את ההלכה, אלא להיות בהבנה למקום בו הנפש מונחת, לדבר אל ליבו, לחבק, להבין, ואז לאט לאט להדריך אותו ע"פ התורה וההלכה. זה טיפשי כל כך להטיח את ההלכה בהתחלה, כשהאוזניים שלו סתומות. בזה אתה מזיק לו ואולי אפילו גורם לזה שהוא יסלוד מההלכה ולא יקיים אותה לעולם. יש עניין להסתכל על התווך הארוך, ולא רק על עכשיו.
הדוגמא החינוכית היא כדי להדגים את הרעיון הכללי כמובן, שזה פשוט לא נראה לי שייך לבוא מול כאב ולצרוח את ההלכה. זה פשוט לא רלוונטי, מחילה 🤷‍♀️
לא שההלכה לא רלוונטית חלילה ! אלא הדרך בה אתה ניגש לנפש הכואבת לא רלוונטית.
דווקא המשפט "מה אתה רוצה ממני" זה הלא בעייתי אלא השארמבקש אמונה

כי זה לצאת מנקודת הנחה שהוא רוצה משהו... אם זאת הייתה השאלה - זה היה בסדר

אבל כל השאלות האחרות הם הבעיה,

הן לא באמת שאלות אלא יותר קובעות עובדה שהוא סתם ברא אותנו ולא אוהב אותנו.

זה בדיוק כמו מה שהגמרא כתבה שלוי אמר ונחשב להטחה כלפי שמים

"עלית למרום ואין אתה משגיח על בניך"  רק שהוא אמר את זה בשאלה "למה אתה עושה את זה" זה לא שונה 

...נאמן ה' אלוקינו

טוב, אם את שומעת במילים האלו הכנעה זה משהו אחר..

לי משום מה יש הרגשה מעקצצת שלא היית פונה ב"הכנעה" כזו לרבנית שלך במדרשה או לאמא שלך.

ומה שנימקת ממש לא קשור - זה נכון שמבינים שהוא אחראי למה שקורה, ולכן כל הכאב מופנה אליו. מסכים לגמרי, ואמרתי כבר אלף פעם שאני מסכים. אבל שיש צורה לבטא את הכאב הזה!! כן כן, את הכאב הזה, הכעס על מי שאחראי להכל ולכן כועסים עליו!! יש דרך לבטא את זה.

הצורה שהוא אומר את זה, המילים, הטון, הפומביות, הניגון, מה פה הכנעה? מה? 

אפ תביני שהרבנית שלך אחראית לנזק שנעשה לך ותבואי אליה בטרוניה, תצרחי עליה ככה? תנמקי ש"זה הכנעה כי אני מבינה שהיא אחראית"? מה זה קשור? היא אחראית ולכן ניתן לפנות אליה בכאב וכעס, אבל היא רבנית ולכן יש צורה לבטא את הכאב והכעס הזה!

אז שוב, שוב, שוב, נכון שהכאב והכעס שלו מראים שיש לו אמונה שה' אחראי להכל.

אבל הצורה שהוא פונה היא בצורה מתריסה.

לשיטתך, כל הגמרות והמדרשים וההלכות על הטחת דברים כלפי מעלה הם פשוט שטות אחת גדולה, כי לא משנה באיזה צורה נאמרים הדברים - תמיד הם הכנעה כי הם הבנה שה' אחראי להכל.

אז למה הגמרא לא חשבה על הרעיון שלך?

יש מצב שזה בגלל שהיא לא קיבלה את התפיסה שלך?

לא הבנתי, מה זה "בדיוק בגלל שהוא הקב"ה"? בגלל שהוא הקב"ה לא צריך להתייחס אליו בכבוד? יהיה מעניין אם תביאי לי מקור לדברים.

ונכון, ברור שהכוונה היא לפגיעה בשמו ולא בו, בו עצמו אין לנו שום השגה. ושום עבירה לא פוגעת בו. ברור שהנידון הוא לפגיעה בזמו ולא רק שזה "קשור לדיון" אלא זה הדיון עצמו.

אני אתן דוגמה, ובגלל שאני לא מסוגל לכתוב אותה על ה' אני אכתוב אותה על יש"ו.

נניח ונוצרי רואה נוצרי אחר צועק "ישו הוא זבלללל, חתיכת חראאאאאא, גועל נפש, איכסס"

מה הוא יגיד? שבדיוק בגלל שזה אלוהים מותר לדבר אליו ככה? כי באלוהים אי אפשר לפגוע?

כעת תדמייני שמישהו אומר את זה על הקב"ה, האם גם אז תגידי שהקב"ה לא נפגע, ולכן זה בסדר, וזה מגיע ממקום כואב ועמוק?

לגבי כל הפיסקה האחרונה:

אז דבר ראשון יישר כח על ההבהרה, שמח לשמוע שלא היתה כוונתך כנ"ל

ולעצם הענין:

כל זה לא רלוונטי, אני לא המחנך של חנן בן ארי, והנידון הוא, כמו שכתבתי ל@הפי, לא איך מחנכים אותו אלא איך אנחנו מתייחסים לשיר שלו.

ועל דרך הדוגמה שלך - ילד שיחלל שבת מתוך כעס - אולי את צודקת שיש דרך מסויימת איך לדבר אליו, ולהגיד סתם את ההלכה זה לא יעיל

אבל זה רלוונטי לגבי השאלה איך מחנכים אותו

לא לגבי היחס שלנו למעשה שנעשה - מבחינתינו - זה חילול שבת!! לנו - זה אסור בהנאה!!

לא משנה בכלל בכלל בכלל בכלל בכלל מהיכן בנפש נבע החילול שבת ובאיזה דרך ניתן לחנך אותו. זה לא משנה ולא קשור.

אני אוסיף:נאמן ה' אלוקינו
עבר עריכה על ידי נאמן ה' אלוקינו בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"א 18:13

משהו שכתבתי לפני זמן רב למישהו שהתכתבתי איתו על הנושא:

"אם הוא היה מדבר ככה בבית משפט - הוא היה מקבל דו"ח על בזיון בית המשפט.
מבטיח לך.
ואני חושב שכל מי שיחשוב את זה יבין את זה גם.
אלא מה, אומרים "ה' הוא יותר קרוב", ולא מבינים - שזה לא מתיר כלום!
זה משנה לגבי עצם הרגשות, וזה דבריו הקדושים של הרב קוק, אבל זה לא רלוונטי לדרך ההתבטאות"

את זה כתבתי למישהו, ולא הבין אותי עדיין מספיק, ואז הוספתי:

לא הבנת אותי.
"אסביר יותר:
הקרבה לה' גורמת שהרגשות שלנו, התהיות שלנו, כלפיו, הרבה יותר מתעצמים ומורגשים. בגלל הקרבה, ולכן לגיטימי שתהיינה שאלות כואבות. נוקבות.......
זה מה שאמר מרן הרב קוק, וחלילה לי שאחלוק על גדול הדורות.
מה אני אומר - שרק זה מה שהקרבה מתירה, ולא חלילה - את צורת ההתבטאות. ולכן - מי שאומר שהקרבה לה' מאפשרת התבטאות יותר חפשית, מדבר דברים לא נכונים כלל! ואין לזה שום קשר לדבריו הקדושים של הרב זצ"ל.
וממילא - גם לא משנה "מה השיר עושה", יהודי דתי מונהג לפי השולחן ערוך. לפי ההלכה. ההלכה אוסרת צורת ביטוי כזו לה', וזה עוון חמור מאוד!! נקודה"

אותו אחד שאל:

"אבל זכור לי שהרב אומר שמותר להתבטא איך שהנפש מרגישה"

ועניתי לו:

מותר לבטא את הכאב במלא התוקף.

אבל בצורה מכובדת.

עיקר העניין כאן, וזה מה שאני מנסה להדגיש:

זה שאין בעיה ברגש.

אין בעיה גם בלומר אותו.

אבל בדרך ארץ, ולא בנימה מתריסה.

ושוב הוא שאל:

"אבל אם הרגש הוא מתריס?"

ועניתי:

הרגש לא יכול להיות מתריס. התרסה, מבחינת המילון, היא לא רגש, אלא צורה. הרגש יכול לכאוב, לכאוב אפילו מאוד. הרגש לא יכול להתריס. התרסה היא צורה שבוחרים בה לבטא את הרגש. משום מה אנשים חושבים שכאב מאוד מאוד גדול - הופך להיות דבר שיכול להתבטא רק בהתרסה... כאילו אי אפשר לדבר בצורה מכובדת גם מתוך כאב וכעס, ובלי להסתיר את הכאב והכעס.

אם חנן בן ארי היה יושב עם עצמו ואומר לאלקים:

"תשמע, אני באמת לא יודע מה המטרה שלי כאן, הכל מבולבל, קשה, מה בעצם תיכננת כשנתת בי נשמה? מה הייתה המטרה? אלקים, אני פשוט לא מבין! מה הקטע בכל זה, מה רצית? קשה לי, אני לא מבין, תפקח לי את העינים! תעזור לי להבין!" וכו

זה היה בסדר, איזה בסדר, זה היה קדוש!!!

אבל כש..

ובפרט, שהוא עושה מזה שיר, הוא משתף בזה את הציבור, הוא מכניס את האנשים לתוך זה..

אני מקווה שבצורה הזו העמדה שלי מנוסחת יותר טוב

אהבתי את התגובה שלך...הודעה

והפווש יקירתי, אני מבינה אותך וגם התקופה שאת עוברת בטוח לא מועילה למצב ולהרגשה, אבל גם מהחושך הזה יצא אור גדול בע"ה (למרות שבטוח נמאס לך לשמע את זה אבל זה באמת ככה)..
ותזכרי שהרבה פעמים הדיבור הזה הוא רק ובעיקר *ברגש*, בזמן שלא הכל הולך לנו, כי בזמן של יישוב דעת אמיתי ושמחה ובמציאות של אור הכל ברור לך שזה מדוייק ומאת השם וכו' והשכל הישר מבין שיש כאן השגחה..

נכון שכואב, ויש מקום לכאוב, להתפלל, לדבר את הקושי, להוציא את זה אבל עם זאת לזכור שהכל זמני ושהיצר הרע טופס טרמפ על ההרגשות האלה והוא עובד בעיקר בחושך..

תחזיקי חזק אהובה, השם איתך, ישועת השם כהרף עין .אוהב

תודה, משמח.נאמן ה' אלוקינו

ברור לי שיש צורההפי
אבל ברור לי שאני לא יכולה לחנך אף אחד ולא לבוא בתור שליחה של ה' כי מי שם אותי בתור שליחה? שאגיד לשני שהוא כופר כאשר הוא מבטא זאת.
מה אני יודעת מה הוא עובר?
לא
זה כבר סיפור אחר.נאמן ה' אלוקינו

יכול להיות שהוא היה אנוס, שוגג, מוטעה, תינוק שנשבה, או אנאעארף.

הנידון כעת הוא לא היחס לחנן בן ארי, אלא למעשה, לשיר שלו. לקבלתינו את השיר בצורה לגיטימית.

כמו שאדם שמחלל שבת לא נייפייף את החילול שבת שלו. ונאמר בקול ברור וצלול שזו עבירה חמורה.

וזה שאולי יש לו ניסיון גדול וכו וכו לא רלוונטי, כי לא על זה הדיון

כך גם כאן.

ובודאי - כשהדיון על האם אנחנו מתחברים לשיר ומסוגלים לשמוע אותו, שזה בעצם היה פתיחת הדיון כאן, ואם כך ברור שלא משנה כעת בכלל מה נחשוב על חנן בן ארי ואם אנחנו כן צריכים או לא צריכים לחנך אותו. אולי הוא לא אשם, אבל השיר הוא שיר מכוער. ואין סיבה שאדם שאוהב את הקב"ה יהיה מסוגל לשים לעצמו שיר כזה באוזן, אלא אם כן הוא מזוכיסט, או, לחילופין, אם הוא נמצא באותו מצב קשה ונורא שחנן בן ארי עצמו היה בו. ואז גם אותו "אי אפשר לשפוט" אני מקווה שזה לא המצב של הציבור כאן

השיר שיר לא מכוערהפי
דווקא עמוק
יש משפט אחד שצרם לי מי ביקש ממך .. וכו'
זהו
המשפט הזה הוא מיקרוקוסמוס של השיר כולו.נאמן ה' אלוקינו

תכלס זה שיר שפונה לקב"ה בצורה מאוד לא מכובדת

וגם לשיטתך, המשפט הזה לבדו מספיק כדי שאדם שאוהב את ה' ואכפת לו מכבודו לא ישמע שיר שמכיל את המשפט הזה בתוכו

מה שתגידהפי
סליחה שהרגזתי 😔נאמן ה' אלוקינואחרונה

אכן. חשוב ביותר. יישר כחנאמן ה' אלוקינו

אשריכם שאלו המחלוקות שלכם🤗הרמוניה
קראתיחיות צבעונית
מבינה יותר את הבעייתיות. יש לי כמה מחשבות על זה אבל כבר אשמור אותן לעצמי

תודה
תהיי כמו מים..עומק השטחיות
כל פעם שאנחנו מתנגדים למציאות אנחנו חווים כאב שהופך לסבל,
אם תזרמי עם המציאות,
כמו מים,
אז הכאב לא יהפוך לסבל,
הוא לא יהפוך את החיים לכואבים,
הוא יהיה רק כאב, שאת תחווי ותלמדי ממנו.

אבל כדי שהכאב ישאר רק כאב את צריכה לזרום עם המציאות, ולא לשאול אותו למה הוא לא עוזר לך לשמוח, כי כשאת שואלת אותו למה אתה לא זורק מעלי את הכאב וגורם לי להיות שמחה, את בעצם אומרת שאת לא רוצה לזרום עם הכאב. ואז את לא לומדת.

וכשאת לומדת, את גדלה. וזה הרבה יותר שווה ממצב סטטי של שמחה אדישה קבועה ותקועה.

אז איזה שיעור הכאב מלמד אותך שעדיין לא למדת? שעדיין לא שמת לב אליו? שעדיין לא הפנמת? שאם היית עושה אותו היית מקשיבה למה שנכון לך ומגיעה לרווחה נפשית?
זה אחלה שיעור אז תקשיבי לו, האינטואיציה הראשונית שלנו כבני אדם היא לברוח ממנו. כי לפעמים הכאב מגלה לנו אדם אחר מהדימוי העצמי שאנחנו מציירים לעצמנו שאנחנו, והאדם האחר הזה הוא הרצון העמוק שלנו. שבאמת קשוב למי שאנו.

מהמםחיות צבעונית
זה מזכיר לי ששמעתי פעם שבפנימיות ''בעצב תלדי בנים'' זה בדיוק זה, שעל ידי המעבר בכאב אנחנו מתעצבים ואז יש תולדות, יש התפתחות בבינה
יעקב אבינו גם הרגיש ככה עם כל הצרות שלו. הזוהר אומר משהוחסדי הים
מעניין שיש צדיקים שבאמת לא מגיע אליהם ייסורים, והם סובלים בגלל הפגמים הכלליים שיש בעולם, אבל הייסורים האלו מטהרים את הצדיקים, כי זה גורם להם להתמקד בנפש ולא בדברים חומריים.
בסוף הייסורים מרבים את שכרם לעולם הבא כי הם ייסורים של אהבה.
וואו כמה שהוא עזר לך!!סוג'וק

לגמול אותך מההתניה שפיתחת. ההתניה שהשמחה שלך תלויה בדברים שחשבת. דברים בחוץ, בעתיד וכדומה וכמדמה..

---

בהתניה שהמוח האנושי יצר את מרגישה רע. בהחלט מובן.

[זה אוניברסלי, לא אישי, המוח לא מבין הרבה בחיים המלאים המאושרים. השגת שמחה איננה יעודו]

מה שאת מרגישה , זאת רק הרגשה

הברקסים "משמיים" הם רק אות לכך שמה שאת באמת רוצה לחוות בנשמה, שזאת שמחה (הפי ), נחת, אינו תלוי בדרך שחשבת שתשיגי זאת

"רע" ברצון, הארעי, שרובו התניה וחוסר,

כי טוב יותר בנשמה

שם השמחה, המלאה, כרגע, כאן ועכשיו ולנצח (ובעוד דברים נפלאים בחייך)

"רע", בשביל לחזור מהעתיד המוחי, להווה, להויה,  לנשמה ולגוף,

לטוב שאינו מותנה, לשמחה המולדת הטבעית הקדומה. 

לחזור להפי שהנך, להפי שאת

את מחפשת שמחה ולא את מה שחשבת שזאת הדרך הטובה לשמחה

[מאיפה לך כאילו? ניחוש.. עץ דעת טוב ורע.. לפעמים מצליחים לפעמים לא, מי באמת יודע ביחס לעתיד הנצחי מה טוב ומה רע?]

ובלי התניות,

(בעיקר בבוקר מוקדם לפני התחלת הרגשת החוסר ומרוצת המחשבה למילוי חיצוני עתידי..

או עם שירים או ריקוד או השראה בטבע, יוגה, הרפיה, השקטה נוכחות וכו, בגלי מוח רגועים)

כשהראש משוחרר, בלי עתיד ובלי מחשבה ורצון להשלמת ה"חוסר", את מרגישה נפלא ושמחה , מרגישה מלאות,  הרבה יותר שמחה מאשר אותה שמחה שחשבת שתשיגי, ואפילו מזו שהצלחת להשיג לפעמים.

כשתהי בשמחה פנימית ללא ההתניה, אולי גם יתממש הרצון,

אך זה כבר לא ממש ישנה לך אם כן או לא. כי נגמלת והירפת

וחזרת להיות ההפי שאת, ההפי שהנך

'כל עוד אתם חושבים שאתם יודעים מה צריך ומה לא צריך לקרות

אתם מנסים לתמרן את האלהים שלכם. זה מתכון לאומללות' (ביירון קייטי)

בזכותך התרעננתי באוצרות האלו וגם התחדשתי בשמחה

אם רוצים מקורות אכתוב

ממליץ על ספר צליל מכוון תובנות עפי ר' נחמן, בעיקר בערך 'השלמה'

ותניא אגרת הקודש יא, שם גם מתיחס להבעת שליליות כנל לגבי השיר

איןרוצה להשתחרר
שום יאוש בעולם כלל. באמת, אסור להתייאש לעולם.
מותר ומומלץ לעצור את המירוץ, לנוח, לקחת זמן חופש ולרענן את עצמנו, אבל לזכור שאח"כ חוזרים לעבודה בכוחות מחודשים.

ובעניין האמוני, תמיד זוכרים שאחנו לא מבינים הכל. אבל יש דברים שאנחנו יכולים להבין ויעזרו לנו.
צריך להתבונן בכל דבר לגופו. לפרט פה או לעצמך או בכל מקום שתבחרי את העניין. לא להשאיר אותו עמום וכללי. ואז לבחון כל חלק ממנו, ואת הכלל שלו. אולי תגלי שאת צריכה לכוון באופן קצת שונה, אולי הדרך לא מדוייקת, וכן הלאה.
העיקר לא לפחד, לא להרים ידיים, לזכור שיש לך כוחות ותמיד בסוף אחרי הקשיים יגיע אור וטוב.

השם יאיר לך פנים
עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למיםאחרונה

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.אחרונה

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
הייתי מוותרת עליהם בשמחהאני:)))))
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אולינחלת

אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות,  ידידי.....רחמנות. באמת.

חבל.

לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.

חודש טוב לכולם! 

אולי יעניין אותך