תקשיבו (, תקראו, ליתר דיוק.)מדחיק

אני לא בטוח אם שאלתי על הקטע הזה פה, (לא נראה לי) אבל התלהבתי שבאמת יש בנאדם שחשב שיש פה משהו מוזר מלבדי.

העתקתי מאתר ישיבה. לא שיניתי כלום במילים. הדגשתי וכאלה, שיהיה נוח לקריאה.

הנה השאלה לפניכם: (למעשה אלו 2 שאלות)

שאלה

שלום הרב,

הרמח"ל בדעת תבונות מביא שטעם בריאת העולם הוא "מה שנוכל להשיג בענין זה הוא, כי האל ית"ש הוא תכלית הטוב ודאי. כי אם אין מקבל הטוב – אין הטבה ואמנם, כדי שתהיה ההטבה הטבה שלימה, ידע בחכמתו הנשגבה שראוי שיהיו המקבלים אותה – מקבלים אותה ביגיע כפם, כי אז יהיו הם בעלי הטוב ההוא, ולא ישאר להם בושת פנים בקבלם הטוב, כמי שמקבל צדקה מאחר. ועל זה אמרו (ירושלמי ערלה פ"א ה"ג): "מאן דאכיל דלאו דיליה בהית לאסתכולי באפיה".

יוצא שטעם בריאת העולם הוא הבושה שהרי אם לא הייתה בושה לא היה טעם לעבודה בעולם הזה, רק שאם כן יש מקום לשאול מדוע ברא ה את העולם עם הרגשת בושה? לא היה יכול ה לברוא את העולם ללא בושה וממילא שנקבל את ההטבה מתוך הרגשה טובה ושמחה בעולם הבא בלי העבודה בעולם הזה?

תשובה

שלום החומר מטבעו, כפי שמובא בירושלמי בערלה, בהתייחסות לאילנות, גם כן "חי" בתחושה של בושה כאשר הוא נזקק לשני. הרבה מחכמי ישראל אמרו שאין הקב"ה רוצה לעשות נס שאיננו נצרך, ואין הוא רוצה לשנות הטבע במקום שלא צריך ומכיון שזהו אופיו של החומר שתהיה לו תחושה של בושה כאשר הוא מקבל מאחר, הקב"ה שיצר את החומר לא רצה לשנותו מטבעו וליצור עצם גשמי בניגוד לטבעו. יום טוב

שאלת המשך:

שאלה

בס"ד

שלום הרב,

אשמח להבין יותר לעומק את התשובה של הרב. אם הבנתי נכון הנקודת הנחה בתשובה היא שיש "טבע לטבע" (אופיו של החומר") כלומר ה ברא את הטבע ויש בטבעו הרגשת בושה וכדי שלא תהיה בושה צריך ה לעשות נס ("לשנותו מטבעו") "ואין הוא רוצה לשנות הטבע במקום שלא צריך"

אומנם קשה לי להבין את זה מכמה סיבות:

א. לא כל כך הבנתי איך אפשר לומר ביחס לקב"ה "אופיו של הטבע" או "לשנותו מטבעו" שהרי מתבקש לומר שאם ה ברא את הטבע הוא גם נטע בה את התכונות שלה ואין טבע קודם שה "כפוף" לה (ואם תכונת הבושה לא נצרכת לעצם בריאת העולם לא היה צריך לעשות "נס" כדי שלא תהיה בושה אלא פשוט לא לנטוע אותה בטבע)

ב. גם אם כדברי הרב שצריך לעשות נס כדי להוריד את הבושה הלא כל הצער הסבל והקושי בעולם הזה הוא מכוח ה "נהמא דכיסופא" האם אין מקום לעשות נס כדי לעזור לנו - בניו, ולחסוך לנו את כל הצער והקושי בעולם הזה?

התשובה לשאלה השניה:מדחיק

תשובה

שלום תחילה ראוי לציין, שאנו בהחלט לא מבינים הכל בהנהגת הקב"ה, ואנו מוצאים הסברים שכליים להנהגותיו של הקב"ה על פי מה שאנו רואים אצל הנהגות בני האדם כאן בעולם על פי הכלל של "מבשרי אחזה אלו-ה". הקב"ה נתן לנו קצת להבין את הדברים בשכל, וכדי שתיישבו הדברים בלבנו, על פי דרכיו ומעשיו של האדם בעולם הזה.

פשוט שהקב"ה יכל לברוא את העולם באופן אחר ובכללים אחרים. ובחב"ד מדגישים זאת בהסבר המדרש (תנחומא בחוקותי פרשה ג', נשא פרשה טז) "נתאווה הקב"ה להיות לו יתברך דירה בתחתונים" הטעם האמיתי לבריאה הוא "נתאווה הקב"ה...", היינו שזו תאווה כביכול(!) שלמעלה מטעם ודעת, וכל ההסברים שמביאים, זה רק לאחר הגילוי שיש לנו כאן בעולם.

מבט זה תקף על טעמים שונים שנתנו למטרת הבריאה בספרי המקובלים וכן על הרעיון שמבטא "נהמא דכיסופא". הסבר זה שייך רק על התגלות ה' בעולם שלנו, וכדברי הרמח"ל בדעת תבונות "מחוק הטוב הוא להטיב". פירושו של דבר, שכאשר יש למישהו טוב בתוכו, הטוב הזה לא נשאר אצלו אלא יוצא החוצה אל זולתו. וכפי שזה אצל האדם למטה, כך זה למעלה אצל הקב"ה. כידוע שהאדם נקרא אדם על שם אדמה לעליון, ולכן מתכונות הנפש של האדם, נוכל ללמוד, באלפי הבדלות כמובן, על הקב"ה.

ההסברים השונים יוצאים מעולמו של האדם ומאירים באור מסוים את דרכו של הקב"ה בעולם, כיון ששכלו של האדם מוגבל וכן העולם איתו הוא נפגש גם כן מוגבל ההסברים שיצאו להבנת דרכו של הקב"ה יהיו בלתי מושלמים. כאמור "מחוק הטוב הוא להטיב" מסביר שאצל הקב"ה, טובו האין סופי היה צריך לבוא לידי ביטוי בנתינה אל הזולת, ולכן ברא את העולמות. אך כפי שצויין כבר מספר פעמים הסבר זה שייך רק על התגלות ה' באופן של מידה והגבלה כפי שהיא מצויה בעולמנו, ולכן משתמשים לשון "חוק" או "טבע הטוב להיטיב", שיש כאן כבר כלל מסוים. ואילו ההסבר העמוק יותר שמצד עצמות ה', אין זו עיקר הסיבה.

כמו כן, לגבי "נהמא דכיסופא" רעיון קשור לעולמנו ולפי הבנתינו, במצב שבו יש משפיע ומקבל, כאשר מקבלים דבר ללא עבודה, הרי זו בושה. אך היסוד להכל, הוא אותה אמונה שהקשר שלנו לקב"ה הוא למעלה מטעם ודעת ולמעלה מכל צמצום שקיים בעולם. ניתן להבין את הנימוק "נהמא דכיסופא" בשתי דרכים.

הטבה שניתנת בלא תמורה אינה הטבה שלימה, לא רק בגלל המבנה הפסיכולוגי שלנו. שבלי מאמץ והשתדלות בקיום המצוות אנחנו עצמנו נחוש לא נעים, ולכן ההטבה אלינו לא תהיה שלימה. שכן כפי שציינת בשאלה ניתן לשנות את הפסיכולוגיה של בני האדם.

הרעיון העומד מאחורי "נהמא דכיסופא" הוא שיש משהו פגום במהותו בלחם חסד. הבושה היא רק אינדיקציה לכך שזה משהו לא ראוי. היא מהווה סימן לכך אך היא איננה הסיבה לחסרון. לא מדובר כאן בתופעה פסיכולוגית גרידא, אלא בנקיפות מצפון שמשקפות תפיסה מוסרית. המצוות לא נועדו רק להרגיע את רגש הבושה שלנו. הן מהוות תמורה שאנחנו נותנים לעולם, לרצונו של הקב"ה בעולם, וכעת כשהוא מיטיב עמנו כנגדם זוהי הטבה שלימה. אני שוב חוזר שכל ההסברים שייכים לפי הרצון שלנו להבין את הנהגותיו של הקב"ה שכמובן הם מהווים הסבר אמיתי ונכון אך לא שלם, ולכן חשוב להעמיק בשני התובנות שעסקנו כאן התשובה הרצון להבין את הנהגת ה' בעולם לפי הבנתינו ויחד עם זאת לדעת שהבנה זו היא עדין חלקית ושניתן להעמיק בה ולהוסיף עוד ועוד בלימודי האמונה ויראת ה'. יום טוב

הערה שלי: בתשובה לגבי ה"נהמא דכיסופא" לא הייתי בטוח איפה נגמרת התשובה הראשונה.

לשבריר עין חשבתי שאתה ניק אחר...מזמור לאל ידי
ותהיתי אם כל הקשישים חזרו פתע פתאום לכאן.
דוגמא מדהימה למהירות של המוח! תוך זמן קצר כל כך הוא מספיקמדחיק

לעכל מידע ולהציע פתרון על ידי שימוש בחוקיות.

ככה זה המוח שלי,מזמור לאל ידי
לא תמיד זה כיף.

ועיין במאמרי "למה שרלוק הולמס צרך סמים"
אם ממש באלך לדעת...
איפה המאמר? נשמע מעניין...מדחיק

מממ... שאלה טובה, איפשהו בערוץ אנסה לחפשמזמור לאל ידי
אבל כתבתי אותו לפני שנים, אז למרות שיש בו עומק
הוא לא מפותח.
תתעלם מהמלנכוליה וההתנשאות:מזמור לאל ידיאחרונה
בזמן שאנשים אחרים מתקשים להבין דברים
אני מבין אותם בקלות ובלי שום מאמץ.
יותר מזה הרבה פעמים אני לא מבין איך אחרים לא מבינים את זה.
פעם חשבתי שכולם ככה, עם הזמן שבגרתי הבנתי שיש לי יכולת
להבין דברים שאחרים לא מצליחים להבין.
אני שומע משפט אחד קטן וכבר אני מבין שיחה שלמה
אני שומע מילה ממישהו ומילה ממישהו אחר מחבר בניהם ומבין
בדיוק על מה הם דיברו למרות ששניהם לא היו לידי באותו הזמן
ולכאורה אין קשר בין שני הדברים.
אז זהו זה מי שאני
והאמת? פשוט משעמם לי...
הכל קל מידי, הכל מובן
אין שום אתגר משמעותי,אין שום משהו באמת קשה
הרבה ילדים רוצים לדעת הכל אף אחד לא מבין כמה זה יכול להיות משעמם...
ואני חושב שזאת הסיבה ששרלוק הולמס לקח סמים
הוא חיפש אתגר, משהו שאפילו הוא לא יצליח להבין
הכל היה לו קל מידי, מובן מידי
החיים הפכו להיות יותר מידי משעממים
אז הוא ניסה להתמודד עם מישהו שאין לו סיכוי מולו
הוא היה אתיאסט ולכן הוא לא ניסה להתמודד מול האל
הוא פנה לחוויה רוחנית אחרת
לנסות לגבור על הסם
לעשות את הבלתי אפשרי ולנצח

לפעמים אני מרגיש כמוהו
מנסה לחפש אתגר שלא יהיה לי שום סיכוי מולו
רק בשביל שיהיה סוף סוף משהו שלא בין
משמעות כלשהי לריק האינסופי הזה...
ה"אנטרים" (אנטר ברבים) שעשיתי, לאו דווקא היו הגיוניים.מדחיק

עשיתי אותם כדי שזה לא ייראה יותר מדי מלל.

אגב, אני מוכרח לשפה (זה שם הפועל של האמירה "שפו". מי שקשה לו עם זה יכול לתרגם ל- "לשבח") את אתר ישיבה בכלל ואת הרבנים העונים בפרט, שכמעט כל התשובות (ויאמר לזכות השואלים) גם השאלות, כתובות בנימוס, וככל הנראה, גם ברוגע ובנחת.

אני מסכים. אלו גם התשובות שאני שמעתי, אך כפי שראית,מדחיק

הן לא מסתדרות עם הרמח"ל.

אפשר לשאול שאלות רק על איך העולם מתנהג. למה זה ככהחסדי הים
זה כבר שאלה שנוגעת ל"כל המסתכל בארבעה דברים, ראוי לו כאילו לא בא לעולם, מה למעלה, מה למטה, מה לפנים, ומה לאחור."
אממ... אולי קצת יותר עדין? זה הרמח"ל, לפני הכול...מדחיק

הרמח"ל מגדיר איך העולם מתנהל, הוא לא מנסה לענות למהחסדי הים
העולם מתנהל ככה, זה כבר הטעות של השואל.
למה? זה לא מה שהוא אומר?מדחיק

"הרמח"ל בדעת תבונות מביא שטעם בריאת העולם הוא "מה שנוכל להשיג בענין זה הוא, כי האל ית"ש הוא תכלית הטוב ודאי. כי אם אין מקבל הטוב – אין הטבה ואמנם, כדי שתהיה ההטבה הטבה שלימה, ידע בחכמתו הנשגבה שראוי שיהיו המקבלים אותה – מקבלים אותה ביגיע כפם, כי אז יהיו הם בעלי הטוב ההוא, ולא ישאר להם בושת פנים בקבלם הטוב, כמי שמקבל צדקה מאחר. ועל זה אמרו (ירושלמי ערלה פ"א ה"ג): "מאן דאכיל דלאו דיליה בהית לאסתכולי באפיה"."

הרמח"ל מנסה להבין איך העולם מתנהל וככה הוא מגדירחסדי הים
שהעולם מתנהל על ידי קבלת הטוב מהטוב השלם בצורה שלימה שמגיעה ללא בושה.

כבר המבי"ט והשל"ה כותבים (וכבר מופיע בפילוסופים הקדומים) שאנחנו לא יכולים להבין את הסיבה לבריאת העולם, כי אם יש סיבה אז זה אומר שחס ושלום הבורא תלוי בסיבה היוא, לכן זה בכלל הדברים שהיו קודם לעולם שאין לנו רשות לחקור אחרי זה.

גם שאלת השואל זה תלוי בדברים שקדמו לעולם, כי הוא בעצם שואל למה ה' לא ברא את העולם בצורה שנוכל לקבל את הטוב ללא בושה.
לי זה נשמע שהוא אומר את הטעם לבריאת העולם.מדחיק

כך גם הרב העונה הבין.

(יכול להיות שהוא ברא את העולם מסיבה שאנחנו לא יודעים ולא יכולים להבין, לא?)

אגב, הוא שואל בעצם למה ה' ברא את הבושה...

לשאלה למה משמש הבושה בעולם? יש הרבה תשובות כמוחסדי הים
להתבייש מלחטוא, להתבייש מאנשים כדי שיהיה דרך ארץ ועוד.

אני הבנתי שהשאלה היא למה ה' לא ברא את העולם בצורה כזאת שלא נתבייש לקבל שכר, וזו כבר שאלה לא לגיטימית כי זה שאלה על סיבות למה ה' ברא ככה את העולם.
אני הבנתי שהוא שאל למה הרמח"ל אומר שהאדם לא היה נהנה אם לאמדחיק

היה עובד, ולכן הוא צריך לעבוד בעולם, הרי ה' היה יכול באותה מידה לא לברוא את הבושה.

הרמח"ל אמר את הטעם, הוא שואל לפי הרמח"ל.

מה אתם חושביםהתלמיד העייף

הייתי בחתונה עכשיו של חבר והיה 0 אנשים מהישיבה התיכונית שלנו (היום כבר נמצאים עמוק בעולם הישיבה) הגיעו מהישיבה התיכונית אני הרב שלנו וראש הישיבה עכשיו זה לא היה בחור שקט הוא בחור שבתיכוניץ היה מאוד פעיל ובאמת היה חבר טוב של כמה חבר'ה וחברמן עכשיו בסדר לא כולם חייבים לבוא אבל מינימום חבר אחד שניים טובים מה נסגר??

עצוב ממשכְּקֶדֶם

אופייני לג'ן זישבורת,לב

והלוואי שיתעוררו מחשבות

תלוי מה הגיל שלוחושבת בקופסא

אם הוא סיים את התיכונית לפני 7-8 שנים ולא כל כלך שמר על קשרים משם, יכול להיות שזו התדלדלות טבעית של חברויות מהתיכון.

היינו פעם בחתונה של חבר של בעלי, ובעלי הרגיש צורך מיוחד שנבוא למרות שזה היה באיזה כרם נידח על איזו גבעה, כי הבחור הזה לא מאוד חברותי במיוחד וצריך לשמח. בסוף היו חוץ ממנו עוד 2 חברים, ושלושתם היו היחידים שרקדו לחתן. לכלה היו בערך 4-5 חברות. אחרי החופה בשעה 9 וחצי בערך הם עוד לא יצאו מהחדר ייחוד, ובעלי ממש התלבט כי הוא הרגיש שהוא חייב לשמח בריקודים, אבל הטרמפ שלנו (הרב שקידש בחופה) רצה לצאת, וידענו שיש לנו נסיעה של שעתיים וחצי לפחות, ושום טרמפ אחר כי אנחנו לא מכירים אף אחד שם, ומתוך אולי 50 האנשים שהיו שם חצי כבר יצאו. בסוף נסענו עם הרב.

זה כנראה אחד האירועים הכי מוזרים שהייתי בהם, ובאמת הרגיש מאוד לא נעים שלא היו חברים.

יישר כוח לכם!!נחלת

זה לא המקרה...התלמיד העייף

סיימנו תיכון לפני 3 שנים

ואני יודע שהוא שמר על קשר עם כמה מהקרובים אליו ואפילו הציע להם שידוכים

הוא לא הזמין או שהחברים לא הגיעו?חושבת בקופסא

הזמיןהתלמיד העייף

אני הייתי אחראי על ההרשמה פרסמתי בקבוצה של הכיתה שלחתי לקרובים שלו תזכורות ונאדה אפחד לא בא או אפילו נרשם

מאוד יפה מצידך. תבורךנחלתאחרונה

אין מספיק מקום בשרתים של ערוץ 7פשוט אני..

אם אתחיל לכתוב ביקורת על הגיליון האחרון של מגזין ''פנימה'' 🙈

כמעט בכל עמוד הרגשתי צורך לדפוק את הראש בקיר, אבל הצלחתי להתגבר על היצר 🥳

הדסה הדסה למה את הלב שלי לקחת הדסההה קפיץ

מה דעתכם על השיר שהכנתי? (איאיי)כולנו הביתה
אממ… בנותבנות רבות עלי

מה הקטע שלכם עם זקנים של גברים?

שלכן*בנות רבות עליאחרונה

פוליןנחלת

האם מישהו מכיר אנשים דתיים שהיו רוצים לצאת למסע

לפולין - אתרים יהודיים שמלפני השואה, חמישה ימים?

חברים שלנו היו רוצים אך לא מצאו סוכנות נסיעות שעורכת

כזה עכשיו.

הם סיפרו שאחת מהסוכנויות הציעה לגבש קבוצה

של לפחות עשרה איש. דתיים המעוניינים בהכשר

מהודר, וצניעות.

נשמח לשמוע אם לאי מי יש רעיון עבורם.

הם רוצים לנסוע עכשיו. לא מאוחר יותר.

יישר כוח!

.

שנים לא הייתי פה.הלב בוער למלך!

לא ידעתי שזה עדיין קיים. אז ברוכים תיהיו אנשים חדשים וישנים

אתה קיים גם מחוץ לווצאפ???אריק מהדרום

לאט לאט חוזרים למקורותהלב בוער למלך!אחרונה

הפיצ'ר האהוב עליי בתקופה הזועשב לימון

שנכנסים לאתר אינטרנט והוא מציע לי לאשר שימוש בקוקיות 🤭

אם יש שיער מספיק ארוך אני מאשרת

עד עכשיו אני לא מבינה מזה הקוקיס האלהנחלת

וגם, למה מכנים את מה שזה לא יהיה, כך.

אבל אני לא דוגמא...

תודה!נחלתאחרונה

משה

עוגיות זה משמין (את בקשת ה http)

עוד פעם גולש יותר זמן ממה שתכננתיחוזר תמיד לאשתי

בפעם האלף החלטתי שהפעם אני לא נסחף.

כאילו, שום דבר לא יעזור זה חזק ממני.

לא בקטע של צדקות או נפילה, פשוט נגרר, זה שורף זמן ואני מרגיש שאין לי שליטה על הזמן שלי.

מה יש באינטרנט שמטשט את גבולות הזמן, ותמיד תמיד תהיה עליו יותר זמן ממה שתכננת?

כמו בקניון, מטשטש תחושת זמןעשב לימון

ונועד להיות כזה.

את מבלה הרבה בקיונים?משה

אני לא מסוגל להיות בהם. הרעש הורג אותי.

לא הרבהעשב לימון

אבל כשאני צריכה כמה דברים מכמה חנויות אז זה המקום המתאים. פשוט להיות ממוקדת, להגדיר מראש מה אני צריכה

נתתי את ההקבלה כי יש על הקניון פרק של חיות כיס אאלט. וזה אחד המאפיינים שהם מונים שם

אולי בגלל שאני רגיש מאוד אף פעם לא אהבתי קניוניםמשה

אני מבין שלאנשים נוירו-טיפיקלים המקום הזה הוא מקום בילוי.

מה זה חיות כיס אאלט?נחלת

אצלנו באמת יש חנות לבעלי חיים, עם בעלי חיים מקסימים וזה משמח להיכנס לשם,

לדבר עם התוכונים , להנות מהארנבות הגמדיות הפרוותיות והרכות, מהאוגרים הסיביריים

הרצים כמטורפים על הגלגלת....

חיות כיס זה שם של פודקאסט על כלכלהעשב לימון

ואאלט זה "אם אני לא טועה".

התכוונתי לומר שבפודקאסט חיות כיס יש פרק על קניונים ועל המחשבה שעומדת מאחוריהם, אם אני לא טועה במה שאני זוכרת.

מעניין שגם אני החלטתי לכתוב את הקיצור הזה...נחלתאחרונה

בני אדם לא כל כך שונים מזה כפי שלפעמים חושבים...

כאן ההבדל, בהכללה גסה, בין גברים ונשיםפ.א.

סביב life style, סטיילינג, אופנה, שופינג, טיפוח

ובין הציפיות השונות בין גברים לנשיםעשב לימון

מנשים מצפים יותר

מצפים יותר כלומר בקניון?משה

מצפים להיות יותר מטופחותעשב לימון

ומכאן הקניון כמודל אופנה וסטייל וכמקום שבו "הופכים" אישה להיות "אישה לפי הציפיות" עם כל מה שפ.א כתב

אה. כן. ציפיות מגדריותמשה

אני מבין בין המילים שאת לא בדיוק מנסה להיצמד אליהן.

(גם אני לא, בצד הגברי של העניין).

אני כן. אבל בתנאים שלי עשב לימון

נכון מאודפ.א.

אני באמת דקה מחזירה תשאלה אליךSeven

מה יש באינטרנט שגורם לך לשרוף זמן ?

(אלא אם כן התכוונת אינסטגרם טיקטוק וכזה ואזיותר מובן)

הממחתול זמני

– המוח האנושי לא אוהב להתמקד כל־כך במשהו אחד לאורך זמן רב. זה מאוד קשה לשבת במשך כמה שעות ולהתעסק במשהו רצוף כמו ציור או כתיבה, למי שלא רגיל לזה. באינטרנט יש הרבה גירויים קצרים והמוח שלנו מת על זה (זפזופ בין אתרים, חדשות).

פעם הייתי אוהב לשחק במשחק מחשב מסוים אבל זה היה קשה לשבת עליו הרבה זמן בלי הפסקות של דברים אחרים (כמו קריאת מאמר).

– אני חושב שהאור במסך מרגיע/ממכר. המחשב/אינטרנט/UI בנוי בצורה מאוד מאוד כיפית ונוחה לעין והמוח די נרגע מזה.

– אתה תמיד יכול לעבור לטלפון בלי דפדפן או למחוק את הדפדפן מהטלפון שלך (אפשר לחפש מדריך), אם הבעיה שם.

אפשרoo

להגביר שליטה ע"י

צמצום טריגרים

(לשים את הטלפון בחדר אחר/ לצאת החוצה בלי טלפון)

מציאת חלופות

(תחביבים/ לדבר עם אנשים/ לצאת לטייל)

אימון

(לשים יעד ריאלי ולהוסיף עליו כשמצליחים להשיג אותו)

אגב זה לא קשור רק לגלישה אלא לכל שליטה עצמית אחרת

(אוכל/ כעסים/ זמנים/ תקשורת תקינה/ גבולות)

כשמשפרים שליטה בנושא אחד

הוא יכול להשפיע על עוד נושאים

נכון. כמו גלגל שיניים.נחלת

כנראה שיש לך יותר מידי זמן פנוי?פ.א.

אחרת היו לך עיסוקים אחרים שהיו יותר חשובים לך, מעניינים אותך, התחייבת לעשות אותם כי אחרת תיפגע…

אינטרנט זה אתגר קשוח. והבחירות לא חד משמעיות.משה

והוא קשוח בעיקר בגלל שהתוכן שיש בו הוא תוכן באיכות טובה ממש. כלומר, אני יכול לצרוך זבל (ואז לי אישית יותר קל להפסיק, רילס למינהם).

ואז מגיע איזה מישהו שאני מעריך עם סרטון שיש בו חכמה שאולי אני צריך לחיים שלי. ועוד אחד. ועוד פוסט עם טקסט מעניין, ועוד שרשור בפורום רגישים שאני מתעניין בו כי הוא באמת מקדם אותי בחיים.

והופס, עברו שעתיים.

אם אני לא אצרוך שעה ביום מדיה חברתית אני אבוד והמקצוע שלי מת ובעוד 3 שנים לא יהיה לי במה לפרנס משפחה.

אם אני נכנס לטוויטר כדי לקרוא חדשות AI כי זה מקור המידע הנכון אני נסחף לרעל של החדשות הרגילות ומבזבז עליהן את הזמן.

שעה טוויטר צריך.

שעתיים?

שלוש שעות?

ארבע?

אולי בשעה השלישית או הרביעית אני אמצא כתבה שתשנה לי את החיים (קרה במוצ"ש לפני שבועיים, עם Laguna AI)?

אצל מי שזה צורך מקצועי, כמותך, ההסתכלות אחרתפ.א.

ובדורות קודמים, וגם היום למי שרלוונטי, יש הרבה שמבלים זמנים מאוד ממושכים בספריות וארכיונים לצרכי עבודתם.

גם בצורה הזו הרבה מהזמן "מתבזבז" עד להגעה למידע הרלוונטי.

בספריה אפשר להאבד בדיוק כמו באינטרנטמשה

נכון. לזה התכוונתיפ.א.

הזכרת לימשה

שכחת לכבות את האור יערית, ונרדמת עם הספר ביד יערית...

שיר נוסטלגי מקסים 😻פ.א.

נכון. אבל זה אחרת. לספריה, בעיני, יש שם יותר טובנחלת

ובכל זאת, ממכר פחות מאשר הדבר הויזואלי

אני לא נמשך לויזואלימשה

רק לקריאה.

יש אפשרות בפלאפון של איכות חיים ובקרת הוריםארץ השוקולד

להגדיר זמן מסך ואז הוא יכול להגביל אותך בזמן.

אפשר גם להגדיר מצב ריכוז בשעות מסוימות שתצטרך אקטיבית ללחוץ על פסק זמן כדי להיכנס והוא יעיף אותך אחרי זמן קצוב.

גם במחשב אפשר להגדיר זמן? כדי להגביל? ואם אכן, איךנחלת

אבל כבר לא ילדה ולא צריכה להיות תחת בקרת הורים …פ.א.

תהיני בכייף משעות הפנאי שלך.

לכל הפחות screenzenשבורת,לב

נכון. גם אני חשה כך. אז אתמול לא פתחתי. בכוח!נחלת

אולי יעניין אותך