בהמשך לשרשורים קודמים.....
מדגישה מראש, ייתכן שהניסוח שלי יהיה קיצוני קצת....
אז ככה:
יש הרבה דברים בנוגע ליחס לנשים ביהדות שמה שהבנתי מהם זה שאישה פחותה מגבר.
- "נשים דעתן קלות", "נשים פסולות לעדות", נשים לא יכולות לפסוק הלכה, נשים לא יכולות להשתתף בבחירות (בטח שמעתם על פסיקה זו של הרב קוק) ואסור להם ללמוד גמרא....
ששאלתי על זה (לא בפורומים...) ענו לי שנשים "מדומינות" ו"רגשניות" לכן קל להטות את דעתן. ממש נחמד לשמוע.
רק מציינת שתקופת הגמרא נשים היו רק בבית ולא למדו לכן ייחסו להם בתרבות הכללית בכל העולם טיפשות בורות ורגשניות.
כשנתנו להם ללמוד בתקופתנו, ראו מתוצאות מחקריות מוכחות שבנות מאופן כללי מצליחות בלימודים יותר מבנים. עובדתית...
ובנוגע ללימודי גמרא, אבא שלי אמר לי שמותר באופן כללי, הבת של רש"י למדה, ברוריה אשת רבי מאיר למדה, ובכלל יש הלכה שאישה שיש בה תורה צריך לכבד אותה, אבל זה לא חובה ואפילו לא רצוי....אני אישית לא מעונינת ללמוד כי עם ללמוד הלכה נטו שאת זה אני חייבת אני בקושי מסתדרת, אבל עדיין.... אם הייתי בו- הייתי ממש רוצה ללמוד. שסבא שלי היה אומר דבר תורה בשבת הייתי מקשיבה מרותקת מאז שאני ילדה קטנה, והוא כל הזמן אמר לי שאם הייתי בן הייתי תלמיד חכם...(בהמשך לשרשור קודם)
- נכון, כתוב שהבעל צריך לכבד את אשתו יותר מגופו , אבל יש הלכה בהלכות כיבוד הורים שאם האבא והאמא מצווים ביחד אז קודם ממלאים את בקשת האב, כי האישה חייבת בכבוד בעלה...![]()
- "עשרה קבין של דיבור ירדו לעולם ותשעה נטלו הנשים", אחורי ארי ולא אחורי אישה", אסור להרבות שיחה עם האישה ומי שמרבה שיחה עם האישה סופו יורש גיהנום....אפילו עם אישתו... אישית אני לא כל כך דברנית, אבל לאחרונה שיש נושא עמוק בוער לי אני אכן חופרת...בעיקר בפורומים... . היום אני מדברת יותר אבל לפני שנים ספורות הייתי יכולה לעבור יום שלם ולהחליף שתיים או שלוש או עשר מילים ביום עם אנשים אחרים. רצינית!!!! התחלטתי להכריח את עצמי לדבר יותר כי זה לא טוב אבל עדיין אני אוהבת יותר להקשיב מאשר לדבר ואני מרגישה במהירות "וואי כמה דיברתי איזה חופרת אני" ולא כל כך נהנית מלדבר שאני שומעת שמדברים על דברים בעלמא כמו בגדים וכולי
רק בזמן האחרון נפתחתי יותר, ויש גברים לידי שיכולים לדבר פי תשע או יותר ממני....
וגם לפעמים אני מדברת על עניינים חשובים כמו שאלות עמוקות שאני רוצה לברר עם אבא שלי ואז אני מדברת איתו די הרבה או אח שלי רוצה שאדבר איתו כי זה עוזר לו לדבר איתי ואני"מייעצת" לו. אז מה, זה אסור?
- גברים מברכים בשם ומלכות על היותם גברים. נשים לא, אלא אומרת "שעשני כרצונו", סוג של "קבלת הדין".....
- שנולד בן אז מברכים "הטוב והמטיב". שנולדת בת אז לא.
- בקשר לדבורה הנביאה- היו חכמים שהביעו דעה שלילית (מאוד) נגדה ובכלל איך זה הגיוני שהייתה לישראל- שופטת אם לנשים אסור לפסוק הלכה? וכתוב בגמרא ש: "אשה חמת מלא צואה, ופיה מלא דם - והכל רצין אחריה" (שבת קנב ע"א) .
ראיתי את זה בפרסומת שפירסמו נגד הדת. והאמת לא ידעתי מה לחשוב....
הגוף שלי הוא חמת מלא צואה עם פה מלא דם???
אבל אולי היה אסור לי להגיע לזה כי זה העמקה בדברים שכתובים בתורה שבעל פה ולכן פירשתי את כל הדברים האלה לא נכון כי אני אישה אז המוח שלי לא יכול לקלוט דברים שכתובים בגמרא והוא מעוות אותם ואני סתם הרגשתי גוש בגרון שפתאום אספתי לי בראש את כל הנקודות האלה בגלל שאני אישה אז אני רגישה ולא מבינה שום דבר ברגש, רק בשכל.... או אולי זה בגלל שאסור לי ללמוד את הדברים האלה לעומק כי אני בת ולא נותנים לי תשובות רציניות אז אני נשארת עם השאלות המעיקות.... אני לא כופרת ואני מאמינה שאם אני מגדירה את עצמי מאמינה אז אני אמורה להאמין בהכל.
ובנימה כללית:
- בימי הביינים (ואף לפני) הייתה אפליה נוראית נגד נשים. הנשים בבית, לא עבדו לא למדו ולא הגיעו לשום עמדה חשובה ומשפיעה חוץ מיחידות סגולה. הנצרות האמינה בעקבות התנ"ך שהאישה היא נחותה יותר כי היא נבראה מצלע הגבר וגם היא מקור הרע בעולם וכל הנשים אשמות בזה שחווה האכילה את אדם תפוח....(לא לקפוץ עלי, אני יודעת, "חווה לא אכלה תפוח", אבל הנוצרים מאמינים שכן...) ובכללי מתייחסים לקיום יחסים אישה כדבר פסול. המוסלמים מתייחסים לנשים כשפחות ומתנהגים כלפיהם באלימות ואני חושבת שאני לא צריכה להרחיב יותר מדיי על מה שקורה שם, שאלו יהודיות שיצאו משם...
ואני שואלת: מה נראה לכם? ככה להתייחס למי שבזכותן ממשיך קיום המין האנושי??? בכזה השפלה וזלזול???
אתם יודעים בכלל איזה סבל נשים עוברות בשביל זה??? אתם מעריכים אותנו על זה?? או רק מאשימים אותם בכל חטאי העולם ושולטים בהם?? במה אתם יותר טובים מהם? הלוואי והיה לכם טיפה מהרגישות שלהם שהתעללתם בהן באכזריות ואפילו הרגתם אותם. יש משפט שאישהי סופרת דתיה אמרה (מ. קינן, ציטוט לא מדויק) : אם נשים היו מנהלות את העולם היו הרבה פחות מלחמות והרבה פחות הרוגים, אבל יותר דמעות..."
סליחה על החפירות פשוט זה ממש בוער לי. אני לא מאמינה כמה כתבתי....
יש לי שאלה בנוגע יחס לבנות ביהדות (ולא רק....