"הידעתם?" מעניינים על ירושליםחושבת בקופסא
עבר עריכה על ידי חושבת בקופסא בתאריך ט' באייר תשפ"א 13:36
עבר עריכה על ידי חושבת בקופסא בתאריך ט' באייר תשפ"א 13:35
  • כשגשר המיתרים נבנה ב2007 אומן בשם יורם אמיר איים להתאבד ממנו בקפיצה כי הגשר נראה לו מכוער.
  • בשל השטח ההררי, קשה מאוד לגדל גידולים חקלאים בירושלים, לכן הגידולים המרכזיים מאז ומתמיד באזור היו זיתים, רובם ע"י ערבים.
  • בשנת 2000 הוקמה "העמותה למען חתולי הרחוב בירושלים" שמממנת האכלה, הוצאות רפואיות, והקמת מחסה לחתולי הרחוב בעיר, זה הגוף היחיד שפועל באופן מעשי בתחומים הללו בירושלים.
  • בימי המנדט הבריטי לא היה לירושלים סמל על אף שלערים קטנות בהרבה כן היה, כי הבריטים לא אישרו אף הצעה.
  • בירושלים יש כ3,000 בתי כנסת שזה כ 20% מכלל בתי הכנסת בישראל והעיר עם הכי הרבה בתי כנסת בישראל.

מוזמנים להגיב אילו עובדות כבר הכרתם (מישהו מכיר את כולן?)

וגם להוסיף עובדות מעניינות והכי חשוב לא כ"כ מוכרות (לא כמו ירושלים היא העיר הכי גדולה בישראל, יש לירושלים 70 שמות, זאת עיר הקודש שבה יוקם בית המקדש, וכולי) משלכם.

המטרה היא עובדות (סך הכל די טריוויאליות) שיעוררו תגובת "וואלה? מעניין", ולא והתנצחות אידאולוגית או משהו שכולם כבר יודעים.

ותייגו מי שנראה לכם יכול להוסיף משהו מעניין, יש לי בעיה שהתיוגים לא עובדים.

ב'קשה:הָיוֹ הָיָה

* בירושלים קמה הישיבה הראשונה של הישוב הישן ("עץ חיים", התר"א)

* בירושלים קמה הישיבה הראשונה של הישוב החדש ("הישיבה המרכזית העולמית", ה'תרפ"ד, ידועה גם בשם מרכז הרב..)

* לפני שבע מאות שנה היו בירושלים שני יהודים בודדים. כיום יש בה מעל 350,000, כי"ר.

* ירושלים (כ'איליה קפיטולינה') היא העיר היחידה מכל ערי האימפריה הרומית שהשקיעו בה בבניית שני 'קרדו'אים. האחרון התגלה רק לפני שנים ספורות, לאחר שבמשך שנים ידעו על קיומו מתוך 'מפת מידבא' אך לא מצאו אותו.

* 53 שנה בדיוק לפני שחרורה של ירושלים, בכ"ח אייר תרס"ד, עלה מרן הרב זצ"ל לראשונה ירושלימה, ומיד המשיך ליפו לכהן כרבה. בג' אלול תרע"ט קיבל את כתב המינוי  כרבה של ירושלים, ו16 שנים לאחר מכן נתבקש ביום זה לירושלים של מעלה. תלמידו הגרי"מ חרל"פ ביאר שבכך נתקיים בו "הקב"ה ממלא שנותיהם של צדיקים" - שרלוונטי לא רק ביחס ליום הלידה אלא גם ביחס ליום שבו החל את תפקידו המרכזי בעולם.

* הגאון האדר"ת זצ"ל - חמיו של מרן הרב. הוזמן לירושלים ע"י ר' שמואל סלנט, כדי שימלא את מקומו ברבנותה לאחר מותו. אך רבות מחשבות בלב איש ועצת ה' היא תקום - לבסוף נפטר האדר"ת עצמו לפני ר' שמואל סלנט.... לאחר פטירת הגר"ש סלנט נותרה ירושלים במשך עשר שנים ללא רב, עד שהזמינו את הרב זצ"ל לכהן כרבה.

* במלחמת ששת הימים ההצעה האסטרטגית היתה לפרוץ משער האשפות. אך מפקד הצנחנים מוטה גור סירב באומרו ש"חיילי צה"ל לא נכנסים משער האשפות אלא רק משער האריות". זה עלה לנו בחיי כמה לוחמים, הי"ד.

* לפי הספר "קול התור" - מי שפועל לבניינה של ירושלים יש בו ניצוץ ממשיח בן יוסף

* לעתיד לבא תגיע ירושלים המקודשת עד שערי דמשק.

ועובדה אחת על מה שאין בירושלים:

אין בה שער האריות. לא היה ולא נברא. בשער המכונה "שער האריות" ישנם שני נמרים (או ברדלסים, לא זוכר) ולא אריות.

לגבי העובדה השלישיתחושבת בקופסא

ידוע איך קוראים להם? הם היו שני אנשים בודדים או בעלי משפחות שלא נספרות?

תודה על התוספת שלך.

לא חושב שידוע מי הםהָיוֹ הָיָה

המידע עליהם לקוח מהרמב"ן שסיפר שהגיע לירושלים ובכולה היו רק שני יהודים שעסקו למלאכתם בצבעות.

הוא גם לא מפרט אם היו להם משפחות.

בכיף. תודה לך על הרעיון

לגבי העובדה השלישית:מתנחל בראבק

לפי הדוח ירושלים היא העיר היהודית הגדולה ביותר בישראל עם 569,900

המקור שלי הוא מפה:הָיוֹ הָיָה

קובץ הרשויות המקומיות בישראל - 2018

(דו"ח הלמ"ס)

האמת שזה באמת היה מוזר לי. לוידע.

וואו יפהההה לא ידעתי והראשון הכי מגניבבב חחסטלנית בפעולה

רק נקודה קטנה:מי האיש? הח"ח!

הניסוח "[על ידי] ערבים"... "הגידולים המרכזיים מאז ומתמיד בא[י]זור היו זיתים..." הוא בוודאי לא מספיק מדוייק.

כרונולוגית, התכוונת בוודאי, מאז הפלישה המוסלמית שאירעה זמן רב אחר חתימת התלמוד הירושלמי, וכשהיישוב היהודי בארץ הידלדל, והתפזר בתשישות ובמפח נפש לתפוצות, עקב הרדיפות והגזירות האינסופיות של יורשי הרומאים, הביזנטים.

חוץ מכך, נשמע לא זהיר לטעון שחקלאות המדרגות ב"פרוזדור ירושלים"(!!!) התבססה בעיקר על זיתים, ולא כללה בנוסף תבואות, בימי הבית השני ותקופת המשנה, כשאנו מוצאים במקורות את כל הטוב שהובא מקרוב למקדש "מהלך יום אחד לכל צד" (מעשר שני פרק ה' משנה ב', שם אפילו מציינים "משרבו הפירות").

עייני למשל מאמר ב"קתדרה" 89, מאת אייל ברוך ("העורף הכלכלי של ירושלים בתקופה ההרודיינית"), עם המובאה המפתיעה קצת "לעומת התפוצה הנרחבת של גתות נמצא באזור ירושלים רק מספר קטן של בתי בד". לאמור, הרבה יותר כרמי גפנים (שאגב גם כיום נפרשים ביופיים בעמק האלה וב"פרוזדור") שכמובן גם צורכים מים רבים בהרבה, דווקא לעומת גידול הזית.

ברור שתקופת הורדוס, על אף המתחים החברתיים והפנים יהודיים - לקראת אסון המרד הגדול, מלחמת האחים והחורבן - שיקפה דווקא את ימי השיא של העושר והשיגשוג שהעם (למרות נפילת העצמאות החשמונאית) הגיע אליה בארץ, כולל בניית מקדש הפאר בהר הבית. זה כלל מרבד ירוק ומופלא (בדומה למזרע הציוני המתחדש בתקופתנו), שגם הרומאים התרשמו ממנו בדרכי מלחמותיהם בין אסיה ואפריקה ובין סוריה למצרים. באותו מאמר שהזכרתי אף נמצאת השוואה בין "ניצול מקסימלי של השטח המעובד" (במדרגות, הטראסות באיזור ירושלים) לבין "המשק הערבי לפני 1948 [שבפרוזדור ירושלים ניצל] רק 60 אחוזים מהאדמות שהיו בהן מדרגות חקלאיות, שהן [כשליש] מהשטח כולו".

כל החקלאות היהודית המפוארת והעשירה מאוד כנראה של הארץ - והמפותחת באופן מרשים למרות תנאי הבסיס הקשים של טופוגרפיה טרשית ותלות בגשם - נהרסה לגמרי תוך התפזרות היהודים מהארץ תחת נגישות הרומאים, הנוצרים והביזנטים, ובוודאי כשהגיעו שוסי המדבר המוסלמיים ועשו ממנה ארץ בדואים פרועה ומוזנחת למשך מאות שנים.

תודה על ההרחבהחושבת בקופסאאחרונה

המקור שלי היה ויקיפדיה- הוא באמת לא מדוייק.

..גיימס פוטר
הסיבה שכמעט ריק בחצי מהפורומים פה זה כי הייתי בתקופת הקורונה שפשוט היה פה מפוצץ ועכשיו זה רגיל? 
עכשיו בגלל המלחמה הם עוד יחסית פעילים😅הרמוניה

זה ירד מאדד (ברוך ה'..)

כבר זמן רב שאין מצטרפים צעירים חדשים לפורומיםפ.א.
והפעילות בפורומים ירדה משמעותית 
חד משמעית בקורונה היה ה הרבה.סוורוס סנייפאחרונה

אבל עכשיו יש פחות פעילות ממה שהיה לפני הקורונה

מי רוצה לחזור ללימודים??ניגון❤️

ואוו איך בא לי כבר את החופש הגדולל🤭

אני כבר שנה וחצי בבית...ההרהמורניקאחרונה
גם פרה זקנה יכולה להניב חלב..😌😌עוד חומייני חי
כעעען כען
למה אתם חיים?מעייןאהבה

מה הסיבות שלכם בחיים?

חתירה מתמדת להגשמה עצמיתפ.א.
כי ככההרשפון הנודד

בבסיס אני חי כי זה לא דורש ממנו שום פעולה אלא קורה לבד.

ואני ממשיך לחיות כי אני רוצה להתפתח ולהיות יותר שלם ומאמין שעוד יהיה לי טוב.

בנוסף אני מרגיש שיש לי פה תפקיד בעולם שאולי יהיה משמעותי

אני חיהניגון♥️
כדי לעשות טוב לעולם ולאנשים ואני מאמינה שכל אחד יכול להפוך את העולם למקום יותר טוב ושמח ואוהב ♥️ וגם לעבוד את ה' שזה הכל בסוף
נהנה מהחיים פשוטההרהמורניק
וואוצאצא

לא יודע.

מבררים את זה, מחפשים את זה

הלוואי וידעתי

אם כבר הגעתי לעולם ואני כאן - נעשה הכל כדי להנותGini
מהחיים, לחיות טוב, באושר, בשמחה, בסיפוק, ולדאוג לעתיד שלנו כאן 
אני הגעתי למסקנה שהחיים זהגלגל שבו אני עולה ויורדתתמימלה..?אחרונה

כל הזמן והמטרה שלי היא לאסוף כמה שיותר כוחות כשאני למעלה כדי להצליח לעלות אחרי הירידה הבאה...

ככה עד שיבוא המשיח....

יש אנשים!הרשפון הנודד

הפורום חזק להיות פעיל והם דיבורים חזקים אז מוזמנים להעלות נושאים מעניינים שאתם מתלבטים בהם אם סתם שאלות, חוויות, רגשות ופריקות

למישהו יש הדרן?איידן

יש לי הדרן ויש תקלה ואין לי אינטרנט במכשיר (שהוא גם ככה דפוק (חצי טאצ) ובלתי נסבל) אני לא יכולה לקבל לטלפון אימיילים ובנוסף האפליקציה שלהם לא עובדת 

יש למישהו דרך לעזור לי?

בבקשה אני נואשת נראלי אם עד סוף שבוע הם לא חוזרים אליי אני עוברת לנוקיה (ונוקיה זה זוועה)

אם מישהו יעזור לי אני אשמח מאוד

למישו יש את היי סקול מיוזיקל בדרייב?נחט

או סרטים אחרים 

יש פה אנשים ערים?מעייןאהבה
תמיד...אנא בכחאחרונה

אולי יעניין אותך