יידישחסידי

מי פה יודע יידיש ואיפה או איך למד

....באולפנה...

למדתי קצת בקורונה, מהתענינות על השפה של החסידים..

מילון יידיש עברי Yiddish Hebrew Dictionary  זה מקום נחמד ללמוד ממנו.

אני יודע מילים פה ושם לא יותר מזהמאן דאמר
חוץ מזה שממליץ ללמוד ערבית יש לזה תועלת רבה מאוד
אני גם קצת מילים פה ושם.מתנחלת בלב:)

תקנה שיחון עברית-יידיש, זה ממש מסודר..

יודעתשפרינצא בוזגלו
למדתי ביסודי חסידי
איך וויס א ביסאלע יידיש,נערה ארצישראלית

און איך לערנען פון דער ביכל "יידיש מיט געשמאק".

סתם, קיצר, אני יודעת קצת, ולומדת מחוברת בשם "יידיש מיט געשמאק". נוחה ומסודרת.

אני לא מבינה למה ללמודחושבת בקופסא

למה בכלל לשמר בכוח שפה גוססת שכל ערך דתי או תרבותי שיש לה אפשר להביע יותר במקור בעברית.

בתכל'ס אין טעם באמת, פעם לא סבלתי אותה...שפרינצא בוזגלו

היום אני נהנת מהשמאלץ שלה...
 בשבתות שאין לי מה לעשות אני וסבתא שלי מדברות ביחד וצוחקות על עצמינו (בעיקר אני עליה, שהיא 'בובע קלונצע')... 

ובכלל איפה תמצאי ביטויים מתוקים כאלו?

לא לאנערה ארצישראלית

לא בשביל לשמר...

פשוט, יש לי נשומל'ה חסידית כזו, והיידיש משלים את האווירה..

חוץ מזה, אמנם עברית זו שפת הקודש וצריך לדבר בה ולא בלשון עמים זרים, אבל יידיש זה כבר נהיה מושג יהודי.. עברית זו שפת היהודים, ויידיש זו שפה עם געשמאק יהודי.. לא יודעת איך להסביר..

אני לא מדברת ביידיש, אבל כמו שיש לנו מילים באנגלית שאנחנו משלבים במשפט עברי (כמו סיטואציה למשל), לי יש מילים ביידיש שאני משלבת במשפט עברי (איך וויסט נישט, וואס, גורנישט וכדו').

בקיצור, נוסטלגיה ושום דבר אחרחושבת בקופסא

אני ממש לא מתחברת לחסידות באופן כללי, אבל אחד מהדברים שממש לא ברורים לי זאת הנוסטלגיה לעיירה היהודית לפני 300 שנים שבה כולם דוברים יידיש והפריץ זורק את ר' מוייש'לה לבור עד שהרבי מציל אותו בעצה להתפלל או איזה המשך לסיפור חסידי שכזה שיש.

האסתטיקה הזאת חיצונית ואין לה ערך בפני עצמה. כמו זיכרונות הילדות המתוקים של אנשים בני +30 שהולכים כל שנה לדיסנילנד, אין שום סיבה אובייקטיבית לשמר אותה.

הממ..נערה ארצישראלית

אני לא ממש מסכימה עם הנימה המזלזלת..

אני אמנם נגד חסידויות שמחליטות לשמר באדיקות את העבר, ברמה של להפוך את העיירה ממנה הם באו למקום קדוש, אבל ממש לא בגלל שזה מיושן וחסר תוכן, ממש לא. רק בגלל דברים מסוימים, כמו אי ההבנה שבהגיענו לארץ הגענו אל המקום שלנו, וזה כולל בתוכו גם חסידויות שהופכות את היידיש לשפת הקודש. אבל בגדול יידיש הוא לא נוסטלגיה, הוא פשוט כבר נהיה שפה עם נשומל'ה יהודית כזו.. 

ובקשר לסיפור החסידי - סיפורים כאלה פחות מתאימים לרוב החסידויות.. אותם תשמעי כנראה אצל חבדניקים, אבל הם באמת לא קשורים לשאר, כך שאת יכולה להוריד את הזלזול בחסידויות באופן כללי.. בכלל, את מתארת משהו לא כל כך קשור.. העיירה של לפני 300 שנה אמנם הייתה עיירה יהודית שממנה קמה חסידות, אבל את שוכחת שמאז עברו שנים, וגם לפני שמונים שנה עדיין הייתה עיירה יהודית בשם צאנז, למשל, ובה התקיימו חיים רגילים לגמרי.. היה בה אדמו"ר, היו חסידים, ולא היה פריץ ובור ומציאות כזו.. כי המושג עיירה שמור אצלך כמשהו מיושן, ולא כפשוט מקום יישוב שבו גרו אנשים רגילים.. וכיוון שהעיירות הללו היו בחו"ל, אז גם לא דיברו עברית אלא שפה של יהודי חו"ל - יידיש, וכאשר עלתה קהילה שלמה עם הרגלים מסוימים לארץ ישראל, ההרגלים המשיכו להתקיים בה..

אני מקווה שהייתי מובנת.

זה בדיוק מה שאני מנסה להגידחושבת בקופסא

את מוזמנת להתחבר לחסידות, אני לא מתחברת.

אבל העיירה היהודית והיידיש וכל הסיפור זה רק חיצוני לחסידות ואין סיבה לשמר אותם בפני עצמם.

אניפשוט אני..אחרונה
שני ההורים דוברים את השפה, וכך הם דיברו ביניהם כשלא רצו שנבין. בנוסף אבא שלי מדבר עם קרובי משפחה מסוימים ביידיש.
..גיימס פוטר
הסיבה שכמעט ריק בחצי מהפורומים פה זה כי הייתי בתקופת הקורונה שפשוט היה פה מפוצץ ועכשיו זה רגיל? 
עכשיו בגלל המלחמה הם עוד יחסית פעילים😅הרמוניה

זה ירד מאדד (ברוך ה'..)

כבר זמן רב שאין מצטרפים צעירים חדשים לפורומיםפ.א.
והפעילות בפורומים ירדה משמעותית 
חד משמעית בקורונה היה ה הרבה.סוורוס סנייפאחרונה

אבל עכשיו יש פחות פעילות ממה שהיה לפני הקורונה

מי רוצה לחזור ללימודים??ניגון❤️

ואוו איך בא לי כבר את החופש הגדולל🤭

אני כבר שנה וחצי בבית...ההרהמורניקאחרונה
גם פרה זקנה יכולה להניב חלב..😌😌עוד חומייני חי
כעעען כען
למה אתם חיים?מעייןאהבה

מה הסיבות שלכם בחיים?

חתירה מתמדת להגשמה עצמיתפ.א.
כי ככההרשפון הנודד

בבסיס אני חי כי זה לא דורש ממנו שום פעולה אלא קורה לבד.

ואני ממשיך לחיות כי אני רוצה להתפתח ולהיות יותר שלם ומאמין שעוד יהיה לי טוב.

בנוסף אני מרגיש שיש לי פה תפקיד בעולם שאולי יהיה משמעותי

אני חיהניגון♥️
כדי לעשות טוב לעולם ולאנשים ואני מאמינה שכל אחד יכול להפוך את העולם למקום יותר טוב ושמח ואוהב ♥️ וגם לעבוד את ה' שזה הכל בסוף
נהנה מהחיים פשוטההרהמורניק
וואוצאצא

לא יודע.

מבררים את זה, מחפשים את זה

הלוואי וידעתי

אם כבר הגעתי לעולם ואני כאן - נעשה הכל כדי להנותGini
מהחיים, לחיות טוב, באושר, בשמחה, בסיפוק, ולדאוג לעתיד שלנו כאן 
אני הגעתי למסקנה שהחיים זהגלגל שבו אני עולה ויורדתתמימלה..?אחרונה

כל הזמן והמטרה שלי היא לאסוף כמה שיותר כוחות כשאני למעלה כדי להצליח לעלות אחרי הירידה הבאה...

ככה עד שיבוא המשיח....

יש אנשים!הרשפון הנודד

הפורום חזק להיות פעיל והם דיבורים חזקים אז מוזמנים להעלות נושאים מעניינים שאתם מתלבטים בהם אם סתם שאלות, חוויות, רגשות ופריקות

למישהו יש הדרן?איידן

יש לי הדרן ויש תקלה ואין לי אינטרנט במכשיר (שהוא גם ככה דפוק (חצי טאצ) ובלתי נסבל) אני לא יכולה לקבל לטלפון אימיילים ובנוסף האפליקציה שלהם לא עובדת 

יש למישהו דרך לעזור לי?

בבקשה אני נואשת נראלי אם עד סוף שבוע הם לא חוזרים אליי אני עוברת לנוקיה (ונוקיה זה זוועה)

אם מישהו יעזור לי אני אשמח מאוד

למישו יש את היי סקול מיוזיקל בדרייב?נחט

או סרטים אחרים 

יש פה אנשים ערים?מעייןאהבה
תמיד...אנא בכחאחרונה

אולי יעניין אותך