בעקבות כמה נשים שכתבו לי (גם פה וגם בפרטי) שרצו לפנות זמן ולהצטרף, אבל לא הצליחו להגיע לזה, רציתי לכתוב על הנושא הזה.
גם אני מכירה את זה על עצמי - כי זה באמת קשה לפנות את הזמן להתבוננות. אפילו זמן קצר, ואפילו כשבעיקרון יש זמן ואין עומס וכו', עדיין הרבה פעמים יש יצר הרע שגורם להתעסק בדברים אחרים ולדחות את ההתבוננות הזאת, ובסוף לא מגיעים אליה.
אז קודם כל, לי מאוד עזר להבין שזה לא סתם קושי אישי שלי, אלא הקושי הזה מוזכר כבר במסילת ישרים.
בפרק ב' במסילת ישרים, הרמח"ל כותב על החשיבות לעשות עצירה להתבוננות על המעשים שלו, והוא ממש מפרט ומתאר איך אחת הדרכים של היצר הרע לגרום להישאר בחטא, זה שהוא מונע מאיתנו לעצור ולהתבונן על המעשים.
אני מעתיקה לכאן חלק מדבריו. קיצרתי חלק כדי שיהיה יותר קל לקריאה.
למי שרוצה, פה אפשר לקרוא את כל הפרק -
מסילת ישרים ב – ויקיטקסט"הנה ענין הזהירות הוא שיהיה האדם נזהר במעשיו ובעניניו, כלומר, מתבונן ומפקח על מעשיו ודרכיו, הטובים הם אם לא... ולא ילך במהלך הרגלו כעיוור באפלה.
... וההולך בעולמו בלי התבוננות אם טובה דרכו או רעה, הנה הוא כסומא ההולך על שפת הנהר אשר סכנתו ודאי עצומה ורעתו קרובה מהצלתו. …
והנה ירמיהו היה מתאונן על רוע בני דורו מפני היותם נגועים בנגע המדה הזאת, שהיו מעלימים עיניהם ממעשיהם בלי שישימו לב לראות מה הם: הלהעשות אם להעזב? ואמר עליהם (ירמיהו ח, ו): "אין איש נחם על רעתו לאמר וגו' כלה שב במרוצתם כסוס שוטף במלחמה." והיינו, שהיו רודפים והולכים במרוצת הרגלם ודרכיהם מבלי שיניחו זמן לעצמם לדקדק על המעשים והדרכים, ונמצא שהם נופלים ברעה בלי ראות אותה.
ואולם הנה זאת באמת אחת מתחבולות היצר הרע וערמתו להכביד עבודתו בתמידות על לבות בני האדם עד שלא ישאר להם ריווח להתבונן ולהסתכל באיזה דרך הם הולכים, כי יודע הוא שאלולי היו שמים לבם כמעט קט על דרכיהם, ודאי שמיד היו מתחילים להנחם ממעשיהם, והיתה החרטה הולכת ומתגברת בהם עד שהיו עוזבים החטא לגמרי. והרי זו מעין עצת פרעה הרשע שאמר (שמות ה, ט): תכבד העבודה על האנשים וגו', שהיה מתכוין שלא להניח להם ריווח כלל לבלתי יתנו לב או ישימו עצה נגדו, אלא היה משתדל להפריע לבם מכל התבוננות בכח התמדת העבודה הבלתי מפסקת כן היא עצת היצר הרע ממש על בני האדם, כי איש מלחמה הוא ומלמד בערמימות, ואי אפשר למלט ממנו אלא בחכמה רבה והשקפה גדולה.
הוא מה שהנביא צווח ואומר (חגי א, ה): שימו לבבכם על דרכיכם. ושלמה אמר בחכמתו (משלי ו, ד-ה): אל תתן שנה לעיניך ותנומה לעפעפיך, הנצל כצבי מיד וגו'. וחכמינו ז"ל אמרו (מועד קטן ה, א): כל השם ארחותיו בעולם הזה, זוכה ורואה בישועתו של הקדוש ברוך הוא. ופשוט הוא שאפילו אם יפקח האדם על עצמו, אין בכחו לינצל אלולי הקדוש ברוך הוא עוזרו, כי היצר הרע תקיף מאד... אך אם האדם מפקח על עצמו, אז הקדוש ברוך הוא עוזרו וניצול מן היצר הרע, אבל אם אינו מפקח הוא על עצמו, ודאי שהקדוש ברוך הוא לא יפקח עליו…"
מה בכל זאת יכול לעזור לעשות את העצירה הזו, ולהתגבר על היצר הרע שמנסה להילחם בנו ולמנוע אותנו מזה?
אני כותבת פה כמה כיוונים שעוזרים לי. כמו שכתבתי, גם אני ממש לא תמיד מצליחה, אז אין פה פתרון קסם, בסוף צריך לעבוד ולהתגבר על היצר הרע, אבל בכל זאת אולי הכיוונים האלו יוכלו לעזור.
- להקדיש קודם כל ערב לבירור החלום הזה - החלום של הרצון לעצור ולעשות התבוננות.
להשקיע זמן, חד פעמי, ולכתוב - איך זה יראה באידאל, איך אני רוצה לראות את זה במציאות - מטרה מעשית (כל יום? כל שבוע? כל חודש? כמה זמן כל פעם, וכו'), למה זה חשוב לי, מה יכול לעזור לי להתמיד, צעד קטן שאני יכולה להתחייב שיעזור לי להתחיל ולהתמיד.
וגם בהמשך - אם הצלחתי להתמיד איזושהי תקופה ואז כבר פחות, אז כשאני מצליחה לתפוס את עצמי ולעצור בכל זאת - כדאי שההתבוננות הראשונה תהיה שוב על החלום הזה, מה יכול לעזור לי עוד, מה אני צריכה לשנות כדי שיותר יתאים לי, ומה אני יכולה לעשות כדי לחזור ולהתמיד יותר.
- לכתוב תפילה על זה - כמו ששיתפתי בתהליך שעשינו בחודש אלול (בעיקרון הייתי יכולה להכניס את זה לסעיף הקודם כחלק מתהליך כתיבת החלום, אבל נראה לי שראוי שזה יקבל סעיף בפני עצמו…). ולהגיד אותה לקראת הזמן שבו אני רוצה לעצור להתבוננות - להתפלל שה' יעזור לי להתגבר על המניעות ועל היצר הרע ובאמת לעצור. (היצר הרע לפעמים גם מונע מלהתפלל את התפילה… אבל לפעמים יותר קל לעצור לתפילה קצרצרה, ואז היא כבר נותנת כוח לעצירה הארוכה יותר של ההתבוננות).
- לעגן את העצירה להתבוננות (ואולי גם את התפילה) לזמן מסויים ביום. לי נוח שזה בערב, בזמן ההשכבה של הילדים (שגם ככה לוקחת לי הרבה זמן). אפשר גם לקבוע בבוקר ולעשות התבוננות על היום הקודם (ואם ההתבוננות היא לא כל יום, אז בכל מקרה אין עניין לעשות דווקא בסוף היום).
- אפשר גם לתת לעצמי 'צ'ופר' אחרי ההתבוננות. אפשר גם להחליט למשל שאני לא נכנסת להתקלח עד שאני לא עושה את ההתבוננות, ואז גם אם דחיתי, בסוף כשאני רוצה להתקלח אני חייבת לעצור רגע לפני.
- אולי הכי חשוב - שההתבוננות תהיה חיובית. זה לא מספיק בולט במה שכתבתי בהודעה הקודמת אז אני רוצה להדגיש - לא להתמקד במה שצריך תיקון, אלא קודם כל להתחיל במה שהיה טוב היום. גם אם היה יום ממש קשה - לחפש איפה הצלחתי, איפה התגברתי, איפה הקב"ה עזר לי, על מה בכל זאת למרות הקושי אני יכולה להודות לה'. זה כל כך חשוב ונותן כוח, וגם ככה ההתבוננות היא משהו שכיף לעשות, ולא זמן של הלקאה עצמית, ויותר נעים לחזור ולעצור שוב בשבילה.
אני אסיים בשני משפטים שלדעתי מסכמים את מה שכתבנו פה -
"על העבר מותר להסתכל באמונה בלבד, שיש רק השם, שאין לי בחירה כלל. ככה השם רצה וזהו זה. ובבחירה משתמשים להבא - לעשות תשובה על מה שנכשל בעבר ולבקש מהשם שיקרב אותו ושיזכה לתקן את מה שצריך לתקן". (בגן החכמה, עמ' 146)
"על כן יקח לו האדם זמן להסתכל בנפשו מה הוא מבקש לשלמותו ובאיזה דרך יש לצייר הצלחתו, וכיוון שיעיין בזה יפתח לו השי"ת שערי אורה" (מוסר אביך, פרק ד' פסקה ג').
שיהיה חג שמח, והמשך שנה מבורכת!