בין @תות"ח!
ל- @עברי אנכי
אני מודה שלא קראתי כ"כ את כל הדיון, לכן גם פתחתי שירשור חדש, מה גם שניצלשתם לו את החיים)
עברתם מהדיון על הדעה הפוליטית של הרב עובדיה (ימין/שמאל) לבין השקפתו על הציונות. אמנם השמאל היום ברובו משמיע קולות פוסט-ציוניים, אבל אין התאמה מוחלטת בין המושג שמאל ללא-ציוני. לכן, לפני שמתעסקים בדעתו של הגר"ע, יש להפריד בין הדיונים.
א. לגבי הציונות. נראה לי שלכו"ע הרב עובדיה לא תפס את הציונות כמו הרב קוק. אבל הדיכוטומיה שעשיתם כאן היא לא נכונה. ייתכן ואני טועה בהגדרות שלי, אבל אם נדרג את היחס לציונות ל5 מדרגות נראה שסה"כ הרב עובדיה היה די באמצע:
1. לא-ציוני נוסח סאטמר ודומיהם (התנגדות ושלילה)
2. לא-ציוני נוסח חרדי רגיל (מה שהרצי"ה אמר שרוב החרדים לא תמכו ולא התנגדו)
3. יחס הספרדים שהיה סה"כ אוהד הציונות (ולכאורה שם דעת הרב עובדיה)
4. יחס הרב סולוביצ'יק
5. הרב קוק.
(אני מודע לכך שייתכן וזו חלוקה מעט בעייתית)
בדיוק בשבת אינה ה' לידי את הספר חמש דרשות של הרב סולוביצ'יק. שם בסוף יש מאמר מהרב ליכטנשטיין על דעתו של הרב סולוביצ'יק לציונות, ושם הוא מתעקש על כך שאין לגזור מפסיקות של הרב סולוביצ'יק לגבי אמירת הלל ביום העצמאות על יחסו לציונות. מצאתי את המאמר הזה באינטרנט ומומלץ לעיין בו כאן:
. http://asif.co.il/download/kitvey-et/alon-shvot-bog/alon-shv-bo-17/bn17_16grid.html
אני חושב שכל מי שמכיר את הרב עובדיה, יודע שאחד הדברים שהוא הכי חשש להם היה ספק ברכות להקל. זה חורז את משנתו ההלכתית מהקצה אל הקצה, ויש לכך דוגמאות למכביר. לכן, זה שהוא פוסק שלא לומר הלל בברכה לא מפתיע כלל. מה שכן מפתיע אלו העדויות שביום העצמאות הוא הלך לבית כנסת ואמר איתם הלל בלא ברכה. אני ממש מתנגד לאמירה של תות"ח שהלל בלא ברכה = לא הלל. כידוע, הספרדים אינם מברכים על הלל בראש חודש (וזכור לי אפילו דעה קיצונית אחת שאם ספרדי עונה אמן על ברכה של אשכנזי הרי זו אמן יתומה), וכי אין זה נחשב להם כאמירת הלל? תמהני.
וגם מה שאמר עברי אנוכי שהיו פוסקים נוספים - ציונים לכו"ע - שהתנגדו לברכה על אמירת הלל, מוכיח שאין ללמוד מפסיקות של הרב עובדיה על ההלל את ציוניותו.
תות"ח טען שהרב עובדיה הגיע לפסיקה הזו שלו מטעמים אחרים מטעמם של רב אברום והרבה ישראלי. גם אני וגם עברי לא אומרים שהשקפתם הציונית הייתה זהה לשלך הרב עובדיה - אבל הלכה זו הלכה, ואתה צריך להביא ראיה לדבריך.
ב. לגבי מושגי ימין ושמאל. זו כבר באמת שאלה עמוקה וקשה יותר. מה מגדיר את הימין המדיני? התנגדות למסירת שטחים. אבל זו שאלה - האם ההתנגדות של הימין למסירת שטחים נובעת מחוסר האמון בערבים, מתוך מדיניות קיר הברזל של ז'בוטינסקי או מתוך התפיסה הדתית (מ"ע לירש את הארץ. לאו דלא תחנם. הארץ לא שלנו אלא של כלל ישראל).
חייבים להודות ביושר, שהרב עובדיה לא אחז את ההתנגדות למסירת השטחים כנובעת מהתפיסה הימנית-דתית. עברי, אתה טוען שפסיקתו הייתה הלכתית ויבשה גרידא, ללא שמץ השקפה פוליטית. אתה יכול לטעון את זה. לגיטימי. אבל יש לי שאלה - האם לשיטתך, גדולי ישראל הציוניים דתיים הם ימניים? או שגם אצלם זה נובע מתפיסה הלכתית גרידא?
!!)