אשמח לשמוע לדעתכם, בעקבות דיון קטנטן שהיה לנו:עברי אנכי

בואו ונניח ואישה שבאמת מתוך רצון טוב וטהור, כדי לעשות רצון הקב"ה וכו' רוצה מעצמה להשים מעין "שאל" כזה על הכתפיים.

מכירים את פריט הלבוש המדובר?

יופי.

בואו ונניח והיא הייתה מגיעה לשאול אתכם.

לא מתוך כפיה/הכרחה וכו'. באמת רצון לעשות רצון הקב"ה.

עכשיו אני מניח שיש יוצאים מן הכלל או אולי מיליון דברים שאולי ישנו את השאלה בכל מיני מקרים פרטיים.. אבל אני מדבר על דרך כלל.

היא פשוט רוצה להיות יותר צנועה, וזה דבר שמאוד חשוב לה והבגד הזה בהחלט מטשטש מאוד את צורת הגוף.

היא כמובן לא תזלזל במי שלא, ויודעת שזה לא חובה, רק.. רוצה להחמיר על עצמה בדבר חשוב שכזה.

מה הייתם עונים לה?

ויותר קשה - למה?

למי שמעוניין - דעתי:
כמובן שצריך להתייחס למנהג המקום בזה. אני לא יודע עד כמה משקל לתת לזה.. אבל זה גם צד בשאלה. וודאי שבמקום שזה ממש חריג זה יהיה מאוד בולט לעין ומוזר וכו'

לאחרונה היה בלנ"ו שרשור על נשים נוטלות לולב. (בבקשה לא להיכנס לדיון הזה כאן)

אני הייתי נגד מטענה פשוטה - אנחנו לא ממציאים אף גלגל. צניעות הייתה קיימת תמיד. "צאי לך בעקבי הצאן" תסתכל על מנהג הדורות הקודמים, על מנהג גדולי הדורות. נכון שיש חומרות מבורכות, אבל בכל מיני דברים שמעוררים תמיהה, ויכולים לגרום לגאווה של האדם וכו' - צריך ללכת אחר הדורות הקודמים ולראות מה היה, ולדבר הזה יש משקל גדול מאוד, גם הלכתי.

לא שמענו ולא ראינו על אף אחת שעשתה את זה. זה מוזר.

הטענות שענו נגדי זה בערך:

יש סיבה לחלק בין הדורות ההם להיום, שהיום אישה יותר מחוץ לבית, והפריצות היום מאוד מאוד גדולה ולכן דווקא היום יש עניין גדול להרבות בצניעות, ולכן בגלל הבעיה הגדולה אנחנו נוסיף קדושה וכו'.

(גם מי שטען נגדי אמר את הטענות האלה בדרך אפשר...)

אשמח לשמוע את דעתכם

כמה עובדות יסוד שגויות, או לכל הפחות בעייתיותלמה? ככה..
מאיפה האישה יודעת את רצון הקב״ה? היא נביאה?

״מעצמה״? מאיפה היא הגיעה לרצון או הצורך? מסר מהקב״ה?
או שאולי זו תוצאה של שטיפת מוח מתמשכת וקו חינוכי מסויים שהשפיע עליה?
..עברי אנכי

מאיפה אתה יודע את רצון הקב"ה?

כולנו שואפים לעשות רצון הקב"ה. לעשות מצוות.

יש מצווה להיות צנועה. והדבר הזה הרבה יותר מטשטש את הגוף - עובדה.

מאיפה היא הגיע לרצון הזה?

התחזקה מאוד. נו מה זה משנה? רוצה להתקרב לה', ורוצה לקחת לעניין את הזה את הקטע של הצניעות.

הדבר הזה יותר מטשטש את הגוף, וזה מה שהיא באה לשאול.

מה הבעיה?

אין לנו באופן ישיר את הגדרות הקב״ה לצניעות. אלא מה שחז״ללמה? ככה..
הגדירו בספרות ההלכתית לאורך השנים.

לא מוכר שיש הנחיות בשולחן ערוך, במשנה ברורה, להגדרות
לבוש כאלו ולאופן המימוש בלבוש הנשי - ״לטשטש את הגוף״.
זה מאד משנה מה גרם לה להתלבש ככה.שפרינצא בוזגלו

בעצם זה הדבר היחיד שמשנה.

פשוט המציאות הוכיחה שנשים שמתלבשות ככה יש להן תפיסות שגויות על ההלכה בכלל ועל הגברים בפרט. וכפי שראיתי בעצמי זו תפיסה מזעזעת.

...מבקש אמונה

קודם כל, אני חייב להגיד לך שתדעי, כאחד שמכיר (והכיר) את כל הסוגים,

כל בחורה שלבושה פחות מכוסה בטוחה שלמכוסה יותר יש בעיה במיניות בריאה..

וגם כאלו שהולכות (בחוף מיוחד) כמו חווה אימנו לפני החטא בטוחות שלהתלבש בכלל זה מיניות לא בריאה.

אז... אני לא חושב שכל אחד יכול להיות הפסיכולוג של השני

כל עוד זה לא משהו נגד ההלכה, או להפך מוקצן מידי שאף אחד לא עשה ככה בעם ישראל. וזה לא הסיפור כאן

דבר שני,

מזתומרת המציאות הוכיחה? כמה את מכירה? ואיך את בטוחה שדווקא אצלך התפיסה האמיתית לגבי ההלכה?

(שואל באמת)

ואם בדור קודם הלכו ככה מלא נשים (והבנתי שלדעתך אין מזה ראיה אבל לעצם השאלה) אז לכולם הייתה את הבעיה הזאת?

יתכן ואתה צודקשפרינצא בוזגלו

אבל אני ממש לא חושבת ככה.

אני באמת מדברת ממקום של אישה שלבושה בצניעות מקסימלית (או לפחות משתדלת כי לפעמים מאד קשה).

אני עושה כל מה שההלכה דורשת, ואפילו מחמירה.

כך שאני לא חושבת שאתה יכול להגיד את זה. זה מאד אינדיבידואלי.

ואם אני אראה אישה יותר צנועה ממני אני לא אזלזל בה. אבל שאל זה לא יותר צנוע.

אני מכירה הרבה נשים שלובשות שאלים, אני גם יודעת על אילו חוברות של אילו רבנים קיקיוניים הן מסתמכות.

אני בטוחה בדעתי מכיוון שבדקתי את הנושא ביסודיות.

ה׳ נתן לנו מצוות וידע לכמת אותן בצורה מדויקת שלא תדכא אותנו. 

שאל זה מדכא את הנשיות. 

לכן אף רב לא פסק שנשים צריכות ללבוש שאל. היו פסיקות מחמירות תמיד, אבל הן מעולם לה התנתקו מהמציאות.

אין טעם להחמיר על מה שלא נפסק כחומרא מקובלת.

בדור הקודם לבשו בגדים צבעוניים, בדור הקודם נשים גם פחות יצאו מהבית, ובדור הקודם לא רלוונטי להיום בגלל שהשתנו הטבעיים.

נכון, לא התכוונתי שכולם. אלא שבכל קבוצה יש כאלהמבקש אמונה

שחושבות ככה על הקבוצה היותר מכוסה
ובכללי תמצאי בכל קבוצה שפחות מחמירה (או פחות מקיימת) מחשבות כאלה על הקבוצה היותר מקפידה.

ככה שהטענות האלה לא ממש מוכיחות משהו... כל אחד מאלה בטוח שהשני מדכא את המיניות שלו.

לגבי אם זה יותר צנוע, את אומרת את זה כאשה, אבל כגבר אני אומר לך שזה אכן יותר צנוע חצי חיוך

כנראה שאי אפשר להגיד "תלבשו שאל" כי יש בגדים שהם לא שאל וצנועים אבל בגדול אכן העניין הוא לשים בגד כמה שפחות צמוד.. אם שאל עושה את העבודה, אז הוא ברשימת הבגדים הצנועים.. למה לא

בצניעות דווקא יש מקום להחמיר יותר ממה שכתוב כמה שידוע לי. (כמו בפסח)

אז דיי מיציתי אבל אגיב כאן על הפסקה האמצעיתשפרינצא בוזגלו

אתה כותב מה עושה את העבודה בשבילך.

וזו הבעיה של נשות השאלים- הן עושות גם את התפקיד של הגברים.

בכוונה התורה לא אמרה לנשים לא לצאת מהבית לעולם. למה? כי גם לכם יש תפקיד ותיקון.

אנחנו צריכות לעשות את העבודה שלנו ולכסות לפי ההלכה (מה שגם ככה קשה לנו מאד) והעבודה שלכם היא לא להסתכל על מה שעדיין נראה כמו אישה. התורה ייעדה תפקידים שונים לגבר ולאישה. התפקיד של האישה הוא לעשות את התפקיד שלה בשלמות ולא להתערב בתפקיד של הגבר.

זה חלק מהצניעות... לא יודע איפה ביררת זה כתובמבקש אמונה

התפקיד שלנו הוא להתחשב בכם. לא להיעלם מהעיניים שלכם.שפרינצא בוזגלו

תברר שוב.

לא אמרתי להיעלם.מבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ז בתשרי תשפ"ב 02:21

אבל כמו שאמרתי, העניין הוא בגדול לבוש רחב ושאל עושה את העבודה

(אני לא זוכר שראיתי הלכה כמה "לא צמוד" צריך שנגיד ששאל זה מעבר לזה.  יש משהו כזה?)

ויש מקום גם להחמיר בצניעות אגב - וזה לפי ההלכה זה לא המצאה.

(וזה לא בהכרח רק בשביל הגברים, אבל לא רוצה להכנס לזה)

ואדרבאמבקש אמונה

אשמח למקורות (לא רב שטוען מדעתו אלא מגמרא ראשונים ואחרונים) לשיטתך -אם אני מבין נכון - 

שאשה צריכה להתלבש בדיוק כמו ההלכה ולא להחמיר כלום יותר מזה. ואין לאשה עניין בכך שמישהו נכשל בה

מורכב...ultracrepidam

מצד אחד - בוודאי כל תוספת צניעות וקדושה זה דבר טוב

מצד שני - להיות מוזר, שונה, להחמיר במה שאחרים לא - כל זה הוא בעייתי

איפה כתוב שזה רצון ה'?יעל מהדרום
לק"י

ומי שמרצונה לגמרי בוחרת ללכת ככה- שתהנה...
אני חושבת שזה מיותר, שזה לא צנוע יותר, ובמקומות שזה לא מקובל זה בעיקר עלול למשוך תשומת לב.

ואגב, אם יטענו שככה הלכו בעבר, אז היו הולכים עם כיסויים ססגוניים ולא שחור קודר (לפחות מה שאני מכירה).
בכלל אין הגיון לנופף בטענה ׳ככה עשו בעבר׳שפרינצא בוזגלו

בעבר גם לא היה מקרר, אז עכשיו נחיה ככה כי מנהג ישראל הוא?

מה שהרבנים פסקו שאין בו ערך כלשהו אין טעם לשמר.

יש כמה מילים חשובות בתגובה שלך שצריך להדגיש:נשמה-כללית

"מה שהרבנים פסקו שאין בו ערך כלשהו"

וזה חשוב מאוד. כי יש ערך עקרוני לשמרנות. השאלה היא מתי וכמה.

נו, לכן רשמתי את זה בשביל שישימו לב לחילוקשפרינצא בוזגלו

מעולה, הדגשתי, לא תקפתי.נשמה-כללית

יש עניין שלא להחמיר מעבר למה שנפסק כחומראשפרינצא בוזגלו

אנחנו לא יותר חכמים מאף רב.

כמו שלהוציא שבת ב׳רבינו תם׳ זו מעלה אבל להוציא שבת ביום שלישי זו בהחלט אפשרות אבל לא מעלה.

כך גם בשאלים, זו לא מעלה להחמיר על הפסיקות המחמירות שקיימות כבר. לא סתם ההלכה המחמירה הסתפקה בהרבה פחות, ההלכה הכירה תמיד בנשיות של האישה והיא לא מבקשת ממנה להתעלם מהתכונות הללו. 

מעבר לעניין ההלכתי צריך לבדוק מהיכן מגיע הרצון להיות יותר צנועה, הרבה פעמים זה נובע מגישה שגויה לצניעות שהופכת לאובססיה. לא סתם שאלים נפוצים יותר בציבור החוזר בתשובה שם נפוצים יותר רבנים קיקיוניים שמציגים את התפיסות ההלכתיות בצורה מאד מלחיצה. (לדוגמא תמונות מספר בסגנון של הרב רונן חזיזה: האם זו צניעות? - נוער וגיל ההתבגרות ) 

הכרתי בת ששמה שאל בעקבות שיעור של רב (בסגנון הנ״ל) שהעצים את החשש שלה מ להחטיא גברים, שזה דבר טוב מאד, אבל כמובן באופן יחסי, כשזה הופך לערך היחיד שבגללו צריך להתלבש בצניעות + עשרות הסברים כמה גבר הוא מסכן ומסוכן (שזה קיצוניות מוזרה, אבל זה בעצם אומר שצריך גם להיזהר ממנו וגם לעזור לו במקביל) היא התחילה ללכת ברחוב עם מחשבות טורדניות שגרמו לה לרצות להיעלם בגלל שאולי ההוא מימין מסתכל וחוטא עכשיו בגללה, ואולי ההוא משמאל יחשוב עליה בלילה, ואולי היא בכלל פרוצה מוחלטת ומחטיאת הרבים…

זו גישה מחרידה בעיני, היא גורמת לאישה לעשות את תפקידם של בני המין השני בנוסף לתפקידה שלה.

היא גם צנועה וגם נעלמת. לא מפריעה לאף אחד בעיניים. על פניו זה יכול להיות נהדר אבל כשחושבים על זה לעומק רואים שמה שהיא עושה זה להתערב בטבע שה׳ ברא. ה׳ ציווה על אישה להיות נוכחת בצניעות ברחוב, התפקיד שלה הוא ללבוש צנוע והתפקיד של הגבר לא להסתכל ולחטוא בה. אבל כשהיא נעלמת היא מבטלת את התפקיד של הגבר בעולמו. זה לא פייר כלפיו בכלל וכלפיה בפרט. זה ממש לשנות סדרי עולם.

ואפילו לא דיברתי על מה שזה גורם לאישה בעצמה. 

כשאני רואה אישה כזו כואב לי עליה מאד. כואב לי שהיא רוצה ומנסה לעשות טוב ובמקום זה עושה ההיפך או לכל הפחות סובלת לחינם.

מטרת הצניעות היא ממש לא טשטוש הגוףחושבת בקופסא

צניעות זה הסתרת האזורים בגוף המוגדרים בהלכה כבעלי משמעות מינית מובהקת כדי לשמור אותם רק להקשר של נישואים, ולא להוזיל אותם ואת האישה להיות חשופים לעיני כל.

אי אפשר פתאום להחליט שמה שההלכה הגדירה לא רלוונטי, ואנחנו נהיה יותר צדיקים מכולם, זאת סוג של כפירה לדעתי. וגם יוצרת תפיסות מאוד עקומות לגבי גברים ונשים.

..מבשר שלום
הנחת בהתחלה הנחה לגבי מטרת הצניעות -מניין לך שזה נכון?
חוץ מזה שגם לשיטתך שאל משיג את המטרה יותר מאשר בלי שאל.
אבל זה העניין, ששאל במובן הזה מתעלם מההלכהחושבת בקופסא

אם חכמים קבעו שמותר ללבוש חולצה שפשוט לא צמודה ומישהי באה ומחליטה שהם טעו ולדעתה צריך לשים שאל זאת סוג של כפירה בסמכות שלהם.

מה גם שזה בא מתוך מחשבה מעוות מאוד על גברים ונשים. כאילו גברים הם חיות טורפות שאפילו הגדרים שקבעה ההלכה לא יכולים לרסן אותם, ושזאת האחריות של האישה להחביא את עצמה מהם.

..מבשר שלום
היא מחליטה שהם טעו או שהם צדקו ורק מותר להוסיף עוד צניעות?
ואם זה בא מהבנה לא נכונה של ראש גברי-זה אומר שהמעשה פסול? למה?
זה לא מה שאמרתיעברי אנכי

הדגשתי בשאלה שזה לא מתוך זלזול במי שעושה את עיקר הדין והיא רוצה להחמיר.

ומי אמר לך שזה נובע מתוך המחשבה הזאת?

אם מישהי סתם בחרה לשים שכמיה אופנתית זה יהיה לא מתוך זלזולחושבת בקופסא

אבל אם היא מחליטה בתור החלטה הלכתית "להחמיר" ככה, אז ברור שהיא טוענת שהלבוש הזה "יותר צנוע" ממי שלא מתלבשת ככה, אחרת היא לא הייתה מתלבשת ככה וחושבת שזה דבר טוב יותר.

אני התכוונתי יותר להתעלמות מפוסקי הלכה, אבל גם התנשאות על נשים צדיקות כאילו איך שהן התלבשו לא מספיק טוב זה גם כן ממש לא בסדר.

וברור שהסתרת גוף האישה מעבר לחיוב בהלכה באה מהמחשבה שכדי למנוע הרהורי עבירה אצל גברים אישה צריכה להעלים את עצמה כמה שרק אפשר. בדיוק כמו שהשקיית עציצים באה מהמחשבה שכדי שהצמח יגדל הוא צריך מים. המעשים מראים מה הכוונות שלהם.

..מבשר שלום
אני בכלל לא בטוח שכל חומרא אומרת שמי שמקל יותר ממני הוא לא בתוך הגבול ההלכתי, אלא שאפשר להחמיר יותר..

נכון שמעשה נובע מתוך מחשבה-אבל מאיפה את יודעת שזו כוונתה?
אולי היא מרגישה חשופה ולכן רוצה להתלבש יותר צנוע-
[לדוג' אם גבר יבהה בך את תרגישי לא נעים וחשופה למרות שאת בסדר בגבולות ההלכה, נכון?]
היא מרגישה אובייקט מיני שצריך להסתיר מגבריםשפרינצא בוזגלו

ואני יודעת את זה כי גם אני אישה, ואם לא היו מסבירים לי נכון את העניין של הצניעות הייתי חושבת ככה גם.

נטילת לולב לאישה זה דבר לא מקובל?רץ-הולך
אצלנו במשפחה תמיד גם הנשים נטלו
הדיון שמה היהעברי אנכי

שאישה קונה לעצמה לולב, משלה

או הולכת איתו לבית הכנסת

זה ודאי שבהמון מקומות נשים נטלו

ויש מחלוקת אם לברך. וכו'

אהבתי מאוד את ההקבלה.נשמה-כללית

ולדעתי זה אחלה מבחן לכנותם של מביעי דעה בנושא של הלולב וכדו'.

ברור שזה אותו דבר.עברי אנכי

אבל הדיון ההוא זה נושא רגיש ככ שה' ישמור אם תביע דעה נגד

ופה? אפשר חופשי.

אם כי אני שומע על הבדלים וחילוקים.. סה"כ, זה פחות או יותר אותו הדבר.

בדיוק. בדיוק. כמו שכתבתנשמה-כללית

לכן כתבתי שזה מעיד על הכנות וכו'

רק אומרתkaparalay
השתתפתי בדיון שם, ונראה לי חשוב להגיד שההשוואה הזאת לא הוגנת לגמרי, ואסביר:
אני חושבת שהנפיצות של הנושא שם ישבה על שני דברים-
א. עניין הרווקות
ב. עניין היחסיות מול גברים (לא ממקום פמיניסטי או משהו. מקווה שיובהר בהמשך יותר טוב)

אני לא חושבת שאתה אטום חו"ח, אבל ידיעה היא לא בדיוק כמו השגה או חוויה של ממש, ולכן נראה לי שלא משנה מה תגיד, אתה לא יודע מה זה להיות אישה בחגים (ובפרט בסוכות, שמאוד בולט בו עניין התלות בזמן).
יצא לי לדבר על זה הרבה עם חברות (רווקות ונשואות כאחד) שמרגישות שחוץ מהבישולים לקראת החגים, או ללבוש חגיגי בחוה"מ, אין להן מקום שם.
זה בסדר, ונראה לי שבגדול כולנו מודות לה' על מי שאנחנו ומה שאנחנו ועל חובותינו ופטורינו בהתאמה. אבל זה מורכב.
והמורכבות הזאת מתעצמת באופן טבעי בזמן הרווקות, כשהמשפחתיות מודגשת מאוד, כשאין בעל וילדים לחגוג איתם ולזכות איתם במצוות, כשחסרים וכו'..
(ואת כל זה אמרתי בלי להיכנס לכך שהרבה רבנים ות"ח מנמקים את הפטור של הנשים ממצוות עשה שהזמן גרמן בכך שהן עסוקות בבעל ובילדים, ואז בכלל יש תחושה של 'איפה זכות הקיום שלי כרווקה')

לעומת זאת, צניעות (בהקשר הספציפי שאתה מדבר עליו) לא באמת יושבת על אף אחד מהדברים האלו.
אני כאישה מחוייבת על-פי ההלכה להתלבש ולהתנהל בצניעות בלי תלות בסטטוס שלי, ובלי שום קשר למחויבות של הגברים בעניין. (כן, יש דברים שמשתנים בהתאם לסטטוס וכו', אבל בגדול- זה לא באמת משנה..).

נקודה נוספת שנראה לי שחשוב להתייחס אליה, היא שבעיסוק בצניעות גם יש הרבה מורכבות. לא בטוחה שכאן המקום לפרט הכל, אבל אתייחס לשני דברים עיקריים:
•העיסוק הנשי בצניעות הוא שונה מהעיסוק הגברי, ויכול להיות שבהקשרים מסוימים הוא גם טעון יותר (שים לב שעוד הרבה לפני ההתייחסות ההלכתית/רוחנית, יש גם כמה בנות שהעלו כאן את עניין הבריאות הנפשית, או התפיסות הבריאות והנכונות של המין הנשי/הגברי).
לא בטוחה שאת הכל אתה מכיר ומבין, פשוט כי אתה לא בת (ושוב, אני ממש לא חושבת שזה נובע מאטימות, ואני גם לא מנסה חו"ח לסתום פיות בטענה של 'אתה בן, אתה לא תבין'.. אבל באמת לא חווית משמרות צניעות כאלה ואחרות בכניסה לאולפנה.. ;)
•באופן כללי, עיסוק בצניעות בפורומים כאלו מרגיש לא מאוד צנוע..

כל החפירה הזו היא כדי להסביר שלדעתי (הקטנה) זה לא מעיד על כנות/יושר ברמה שאתה חושב, וזה גם לא מאוד שחור-לבן..

לנושא עצמו-
כשאתה מדבר על שאלים כאלה, באופן אוטומטי עולה לאנשים לראש התמונה של הנשים שמכונות 'נשות הטאליבן'. זה נושא טעון שיש בו הרבה חוסר בריאות (אובייקטיבית, לא רק לדעתי.. ידוע שקורים שם כלמיני דברים לא טובים) ולענ"ד חלק משמעותי מהאנטי שיש כאן בתגובות יושב על זה.

אם להתייחס ללבוש הפחות מוחצן (זה שאליו כנראה התכוונת) -
בגדול, לא רואה בזה בעיה, ואולי זה אפילו מבורך שמישהי מרגישה שהיא רוצה ויכולה להוסיף/להחמיר בצניעות.

ברמה האישית, קשה לי עם זה משני סיבות:
א. ממה שידוע לי, צניעות נוגעת לא רק לסנטימטרים, אלא גם לנראות ולמה שרגיל/מקובל בציבור.
למשל, חור שני הוא דבר שהלכתית נטו אין איתו בעיה (הוא לא פוגע בגוף/באוזן יותר מחור ראשון וכו'..), אבל מבחינת צניעות יש מקומות שבהם זה יהיה ממש סבבה, ויש מקומות שממש לא.
למשל, למרות שחצאיות ארוכות הן צנועות מבחינת הסנטימטרים, בחברות מסוימות, הבד שממנו עשויה החצאית עשוי להשפיע על מדד הצניעות שלה.
שני סוגי השאלים שהזכרתי פה הם צנועים 'סנטימטרית'. אבל בהיבטים אחרים/בסביבות מסוימות (אגב, גם בחברה חרדית יותר זה נחשב לפעמים תמוה וכאלה..), הם יכולים להיות גם פחות מתאימים.
ב. אני משתדלת להתלבש צנוע, אפילו מאוד. ואני מרגישה שכבר שנים יש לי איזושהי התמודדות עם המחשבה ש'צנוע=לא יפה' (ונראה לי שאני לא הבחורה היחידה שחווה את זה).
אני לא יכולה להגיד שהלבוש שלי הוא שיא האופנה ומדהים, אבל אני מכירה כמה וכמה בחורות שמתלבשת ככה עם שאלים כאלו, וזה פשוט לא יפה בעייני, וגם מחזק את התפיסה הזאת שהזכרתי קודם.
כמובן, שהדברים בעייני המתבונן, ואם היא חושבת אחרת- זה מה שמשמעותי פה, והלוואי שתרגיש מלא קרבת ה' ושמחה בו.

סליחה על החפירה. חיים טובים
סורי, לא מאמינה שזה מטעמי צניעות. צניעות באמת? שתלך לפיהיא יושבה בחלון
השולחן ערוך. אנשים שעושים את זה, או מתפללים בהגזמה כל שעות היום או אובר מקפצים משמחה כל היום מחשידים אותי ובסוף זה בד''כ גן מתפוצץ מכל מיני הזיות כמו אמבש וכו'. צריך ללכת בדרך הארץ.
אאכ היא צדיקה נסתרת ואז שלא תצא מהבית.בכל אופן לא ראינו גדולי הדור שעשו את זה
..מבשר שלום
צניעות באמת שתלך לפי השו"ע- ולמה אי אפשר לומר שהשולחן ערוך זה גדר מינימום -כללי לכל הנשים-ועליו אפשר להחמיר?
כמו שיש כאלה שנמצאים עם תפילין יותר מאשר תפילת שחרית, או חומרות כאלה ואחרות שקיימות?
אז נהדר יש עוד רבנים חוץ מהשו״עשפרינצא בוזגלו

אפשר להחמיר לפי עוד כמה שיטות.

אבל יישומה אף שיטה רצינית לא דוגלת בלבוש שאל

..מבשר שלום
ואז?
זה כמו לשים כיפה שמכסה את כל הראש-זה שאין חיוב כזה לא אומר שיש בעיה..
לא.שפרינצא בוזגלו

כיפה יכולה להיות גדולה בגלל עניין של סטייל בעיקר

אבל אין שום מניע נשי שיגרום לאישה ללבוש שאל. זה ללכת כנגד הטבע שלה בשביל משהו מיותר. 

..מבשר שלום
סטייל יכול להיות גם בעניין שאל..
נשמע לי המצאה שזה נגד הטבע וכיפה גדולה זה עניין של סטייל.
ממש לא.שפרינצא בוזגלו

טבע של אשה להתייפות.

כשזה שאל שיש לו משמעות אופנתית למה לא? אבל כשזה שחור מכוער ובלי גיזרה ברור לי מה האמירה מאחוריו.

..מבשר שלום
זה הכל עניין של מוסכמה חברתית.
חוץ מזה, יכול להיות שיש כאלה שזה יפה לפי דעתן.
לא. אין.שפרינצא בוזגלו

אין שום אישה ששאל שחור ענק חסר גזרה ורעיון אופנתי יפה בעיניה.

הן בעצמן אומרות את זה, להתלבש מכוער ומדכא כדי לא למשוך. זה הרעיון, להיות דוחות במידה מסוימת.

..מבשר שלום
ואז?
מה הבעיה בזה?
ויפה בעניהן שהן מתלבשות איך שהן רוצות-והן שמחות בזה.
אבל זה הקטע, הן מתלבשות ככה כדי להתכערחושבת בקופסא

הן חושבות שהאידאל הוא אישה שהיא גוש סמרטוטים מהלך כדי לא לגרות גברים.

לא לגרות גברים זה צד שני של אותו מטבע בעיניהיא יושבה בחלון
מה הצד הראשון? אגב סחתין על מה שכתבת למטהחושבת בקופסא

זה צד שני של ללכת חשוף כדי לגרותהיא יושבה בחלון
צודקת, זה ממש עקום להתלבש רק בשביל גבריםחושבת בקופסא

אבל יש אמצעשפרינצא בוזגלו

יש חיים באותו אמצע.

יש נשים לא מדוכאות.

יש גברים שמתאמצים.

יש נשים שמתאמצות.

יש איזון.

..מבשר שלום
ואז?
יש בזה בעיה הלכתית?
זו נבלות ברשות התורהחושבת בקופסא

אף מצווה לא באה עם מטען של תסבוכת פסיכולוגית שרק תהרוס את לה הזוגיות ושאר תחומי החיים.

זאת בעיה הרבה יותר גדולה.

..מבשר שלום
אם זה יהרוס לה את הזוגיות? לא בטוח.

לגבי נבל ברשות התורה זה מעשה מותר אבל הוא מוביל לעניין רע.
אני לא רואה איך אובר צניעות מוביל לדבר רע כמו שהוא פשוט נובע אולי מנק' נפשית.
מה גם שהנק' של הפסיכולוגיה שאת אומרת נכונה לגבי כל ההחמרות וההקלות שיש בהלכה-ולא ספציפית לגבי שאל
שתעשה מה שהיא רוצה זה לא בעיה אבל אם שאלתהיא יושבה בחלון
בעיני זה לא מבטא משהו חיובי
שץבדוק אם אין לה אישיוז עם הטרדות למשל. דחיה מהגוף היא לא יהודית בעליל.
להפך נשות רבנים לבושות בשיא ההידור.
הרב מרדכי אליהו היה קונה לפני פסח בשמים כשרים לאישתו, בתו, כלותיו ונכדותיו
..מבשר שלום
לא אני שאלתי.
אני מבין ממך שאין בעיה הלכתית, רק שאולי זה יושב לה על נק' בנפש, נכון?
הגבתי למי ששאל. הלכתית שתשאל רב לא בפורוםהיא יושבה בחלון
שזה לא מה שהתורה אמרה.שפרינצא בוזגלו

אין לתורה שום עניין בנשים מדוכאות שמרגישות שאסור להן למצות את החוש האופנתי שלהן ולהקריב מהנשיות שלהן כל-כך הרבה.

היא אומרת דברים אחרים. הם גם קשים מאד אבל לא אכזריים כמו האיסורים שהן ממציאות.

..מבשר שלום
התורה לא חייבה או אסרה?
זה יותר נשמע לי כמו רוח כללית ולא חיוב ממשי.
מה גם שיכול להיות שיש נשים שיותר טוב להן ככה.
אני מניחה שאתה לא מכיר מספיק נשים.שפרינצא בוזגלו

אופנה ויופי זה חלק מהן.

..מבשר שלום
הדיון הוא לא על דעתי.
הוא על מה דעת כל אחד על אישה שהחליטה מרצונה ללכת עם שאל.
רצון נובע גם משיקולים שכליים שגוברים על הרגששפרינצא בוזגלו

במקרה והסבירו לה בצורה שגויה את עניין הצניעות- היא פשוט יכולה לוותר על חלק מהותי ממנה לחינם

..מבשר שלום
אוקיי, ואז?
יש בעיה שהיא תשים שאל?
כן.שפרינצא בוזגלו

כי הרצון הזה לא נובע מרצון ה׳ אלא מאובססיה מיותרת שלה.

אצל דתיים ocd מתבטא הרבה פעמים בכמות מוגזמת של נטילת ידיים או אמירת שמע ישראל,

למה זה מוסכם על כל הפלגים ביהדות הדתית שזה אכן ocd ועל שאל לא למרות שזה אותם תסמינים שמתלבשים על מעשים שונים?

אלא אם אתה חושב שיש רעיון מאחורי סדרת נטילות אינסופיות וזה לא סתם ocd 

ואז אין לי מה להגיד…

..מבשר שלום
מה שאת מתארת זה חשש שאולי היא לא קיימה את המצווה שהתורה חייבה.
אני דיברתי שהיא יודעת שאפשר לקיים את הלכות צניעות בפחות, ורק רוצה להוסיף מעבר.
הסבירו כבר שזה לא מוסיף צניעות!למה? ככה..
אם ההלכה לא דורשת להתלבש ככה, ובת חושבת שאם תלבש שאל היא תהיה יותר צנועה וחסודה - התשובה היא לא, היא לא תהיה יותר צנועה.

להבדיל - צריך להתפלל שמונה-עשרה שלוש פעמים ביום.
מי שמתפלל ארבע פעמים ביום, מוסיף לקדושה וקיום המצוות?
..מבשר שלום
בטח שכן, בהנחה שזו תפילת נדבה
נו, ומה פסקו לגבי תפילת נדבה?שפרינצא בוזגלו

הרבה פסקו שאסור

..מבשר שלום
אלף, לא תמיד-עובדה שיש מציאות כזאת בהלכה.
ב, יש הבדל בין להוסיף עוד מעשה שלם לבין "לשכלל" את המעשה ההלכתי היחיד שקיים-כמו למצוא אתרוג נקי נקי בלי אף נקודה שחורה.
...שפרינצא בוזגלו

אותנו לימדו (בבית ספר אשכנזי) שזה אסור.

אז הרעיון הוא למצוא אתרוג נקי משחורים, לא אתרוג נקי משחורים בצורת לב…

..מבשר שלום
אם בעיני מישהו האתרוג בצורה הזו יותר יפה-יכול לבץהיות שזה באמת יותר מהודר.
אני באמת לא מבינה באתרוגיםשפרינצא בוזגלו

אשמח שתשווה את זה למשהו שאני יותר מבינה בו…

ולמה זה שונה מאם היא תיטול לולב או תלמד גמרא?נשמה-כללית

נגד..סיפור קצריהודי פשוט.
יש סיפור ששמעתי מהרב יורם זצ"ל, אספר בתמצות.
היה מקרה של רצח באיזה עיירה, והעלילו על איזה יהודי שהוא עשה את זה. לפני המשפט אותו יהודי ראה את הכומר של העיירה הולך בשביל ואז עוצר כי היה נמלים בדרך אז הוא לא רצה לדרוך עליהם. במשפט שאלו את היהודי מה יש לו להגיד? והוא בא ואמר הכומר הוא זה שרצח! ומרוב הפחד הכומר הודה. לאחר מכן שאלו את היהודי מאיפה ידעת שזה הוא? הוא אמר להם שמי שמתנהג בצורה צדיקה מידי צריך לבדוק אותו. זה הסיפור ואידך זיל גמור. (לא דייקתי בכל הפרטים, אבל זה הרעיון בגדול)
היום ההילולא עברי אנכי

נכון, זיע"א יהודי פשוט.
אשריך!
הייתי אומר לה שזה אחלה למה לא.מבקש אמונה

אני מכיר אשת רב שלובשת את זה..

זה מאד צנוע, זה לא מושך את העין, ובקושי שמים לב שזה לא חולצה.

לא הבנתי למה צריך לדון לכף זכות שזה בא מכוונה טהורה

אני לא רואה כזה בעיה.חסדי הים
רק אומרת שזהדיון מעניין ולא קראתי כלוםנפש חיה.
לא קראתי את כל השרשור.תות"ח!

בהחלט מעניין, קראתי חלק מההתחלה.

פשוט אגיד מה אני חושב לעניות דעתי ואתם תעשו עם זה מה שאתם רוצים. (כמובן, לא להוציא את דבריי מהקשרם, זה אסור...).

לא מספיק מכיר את הבגד הזה, אבל ממה שהבנתי, דווקא מי ששמה אותו הופכת לבולטת וזה גורם לחוסר צניעות, בדיוק ההיפך.

המטרה היא להיות צנועה ואפילו יותר ממה שצריך, אבל לא להיראות בולטת. אם האשה נראית בולטת כי מנהג המקום, מה לעשות, לא נוהג בחומרות שהיא נוהגת, אז בסביבה היא נראית בולטת וזה היפך הצניעות.

לגבי היוהרה, לא מספיק יודע מה היה מעמד הבגד באותם ימים, אבל כיום אפשר לראות שאף בת, צנועה וצדיקה ככל שתהיה, לא נוהגת בחומרות האלו. אין מצווה להיות מוזר, אלא אם מדובר שאתה שומר על ההלכה ואחרים לא. חומרות זה טוב ואחלה ומידת חסידות זה כל הכיפאק, אבל לשים לב שהחומרות לא פוגעות בערכים אחרים. ברגע שיש התנגשות של חומרה עם ערך מסויים אחר, מכיוון שהחומרה היא רק תוספת וחומרה ואילו הערך השני הוא משהו בסיסי יותר, החומרה נדחית. ממה שהבנתי זה נחשב יוהרה לשים את זה, ולכן לא רק שאין טעם, אלא זו יוהרה וגאווה, גם אם האדם באמת חושב שהוא בדרגה הזאת, האם הוא חושב שהוא יותר צדיק מכל בנות הרבנים בדורינו...? יש הרבה עניינים בהלכה שלא עושים אותם כי זו יוהרה. לדוגמא, בן אדם שמניח תפילין כל היום (טוב, זה כבר לא לכו"ע, יש כאלו שאומרים שכן ונוהגים כך, אבל לדעתי האישית שנסמכת על גדולי תורה...) זו יוהרה. למה...? מכיוון שכל גדולי הדור לא הולכים עם תפילין כל היום, רבנים גדולים וחשובים הרבה יותר ממנו גם פסקו כך וגם לא נהגו כך בעצמם מידת חסידות זו, אז מדוע שאתה תהיה יותר צדיק...? וגם, בעיני הסביבה זה ייתפס מוזר ושונה, וזו יוהרה. (תפילין יש גם עוד בעיות שיכולות להיווצר, כמו דברי חולין ושחוק עם התפילין והרהורים וכו', אבל לא משנה כרגע.).

אז אני מצדד בדעת כבודו, בהחלט.

לגבי טענות הנגד, בהחלט יש מקום להוסיף צניעות, אך לא אומרים להוסיף. יש פעמים ש"כל המוסיף גורע", ולא "כל המרבה הרי זה משובח". כשיש מקום להוסיף וזה לא בא על חשבון דברים אחרים, סבבה, כל המוסיף גורע וכל המקבלת על עצמה להתחזק בצניעות קדושה ייאמר לה. אבל כאשר מדובר במשהו שהוא לא כזה, כמו שפירטתי לעיל, אז לא אומרים שצריך להוסיף.

לגבי חומרות בהלכה באופן כללי, יש פעמים שהגמרא אומרת: "ניקום אנן ונגזור גזירה לגזירה?". זאת אומרת, יש פעמים שכאשר האדם מחמיר, הוא מראה יוהרה בכך שהוא כביכול יותר צדיק מהדורות לפניו שלא החמירו בזה. הטענה אומרת שהדורות השתנו. נכון, הדור עכשיו יש בו יותר פריצות, אך בוודאי שיש גבול וגם בדור שלנו לא צריך להגיד את זה עד הסוף, יש דברים שראוי להחמיר בהם ויש דברים שלא. וכן כתוב שמי שעושה כדעת בית שמאי, אע"פ שהם מחמירים, נקרא עבריין. מדוע...? כי אז הוא מראה שאין הלכה כבית הלל, שזה לא נכון, ומסופר על רבי טרפון שנהג כבית שמאי והסתכן בנפשו וחכמים השיבו לו שהיה באמת חייב מיתה: "כדאי היית לחוב בעצמך שעברת על דברי בית הלל".

ואפשר לראות באמת שההקצנה המוגזמת הזאת מביאה לדברים מאוד לא טובים ולא בריאים, עיין ערך משמרת הצניעות של ברלנד. איננו (הגברים) לא יודע מה (כבר האריכו בתיאורים פה, אז אין צורך שגם אני אוסיף...), רק הערבים שיצרם בוער בהם ויש בהם הרבה זימה, חייבים שנשותיהם יהיו מכוסות עד שלא אפשר להבחין שזו אשה. כשהמצב הוא כזה, בעצם כיבינו את היצר. הורדנו אותו. האם זה רצון הקב"ה...? האם זה רצון חכמים...? הרי חכמים בעצמם ביטלו את יצר העריות ואז ראו שהעולם לא מתפתח אז החזירו אותו. אין לנו עניין להיות בלי יצה"ר, ואין לנו עניין כזה להיות באי בודד שאין שם אף נשים. ידוע הסיפור על אותו בן שגידלו אותו בלי שיראה צורת אשה. (ולא ארחיב, מחילה...).

וגם לגבי הלולב, מאוד מסכים עם כבודו.

אגב, לגבי אותה אשה, אין צורך לתקוף אותה, היא בסה"כ באה עם כוונה טובה. להסביר לה את כל החסרונות שבכך שהיא בוחרת לשים את ה"שאל" הזה.

זהו, עד לכאן, רבותיי...

נ.ב. אני לא מספיק מכיר, הכל נכתב שבאמת זה מוזר ויש בזה משום יוהרה ולא לובשות את זה נשים צדקניות וכו'....

אני חייב להעיר, שזה ממש לא בולט ולא מושך תשומת לבמבקש אמונה

אני ראיתי נשים עם שאל רגיל.. לא גלימה וכאלה מוגזמים.

זה נראה ממש כמו חולצה רחבה אתה בקושי תשים לב שזה פשוט בד בלי שרוולים.

אבל אגב, ראיתי גם את אלה עם השאל המוגזם (במאה שערים)

גם אלו המוגזמים שמכסים מהראש עד הרצפה לא יכשילו אותך... אולי בהרהור אם זה סל כביסה עם רגליים או בנאדם צוחק

אז הכשלה אין פה, אולי שאלה מצד אחר של מוציא לעז או יוהרה וכו'

על זה שמעתי מהרב מוצפי שהוא לא ממש בעד ולדעתו זה מוגזם

תות"ח!

אז פשוט תלוי בשאל, ותלוי במנהג המקום, האם זה רגיל.

ונכון, משום כישלון זה לא...

משום יוהרה, נכון....

אבל יש לך טעות.שפרינצא בוזגלו

אתה מסתכל על צניעות במימד גברי של כן יכשילו אותך לא יכשילו אותך.
אבל יש מימד נוסף, מימד נשי. תחשוב עליו גם.
העניין של צניעות הוא הרבה מעבר לעזרה לגברים. הוא התיקון האישי של הנשים.
כך שאישה שומרת על צניעות כי ככה ה' אמר ודיי, וזה מתקן אותה.
הפרמטרים בצניעות הם לא מה יכשיל/לא יכשיל גברים, כי אפשר לחטוא גם באישה עם שאל אם מאד רוצים בכך (אני מניחה בכולופן), הם אחרי הכל תיקונים של האשה + התחשבות במצב הגבר.
התפקיד של הגבר הוא להתמודד עם נסיונות בשמירת העיניים, והתפקיד של האישה להתמודד עם נסיונות בצניעות.
העולם לא עובד בצורה חד צדדית ושני המינים צריכים לקיים את התפקיד שלהם.
האישה צריכה להתלבש בצניעות, ועל הגבר נאסר להסתכל עליה. 

בכוונה התורה השאירה עדיין פתח למי שרוצא לחטוא אחרת היינו מלאכים שנהנים מעולם שלא חסר בו דבר.
לכן התורה מצווה על האישה להתלבש בצניעות כדי לא להכשיל בכוונה, מכאן ואילך הגבר יכול לחשוב עליה ולחטוא בה אם הוא רוצה. זה כבר לא אשמתה. היא עשתה את התפקיד שלה ועכשיו תורכם. תתאמצו גם. גם לכם יש תפקיד.

אני חושב על שניהם, ושניהם קיימים. (ולדעתי הרבה הולכים יחד)מבקש אמונה

קודם כל, איפה ה' אמר ככה ודי לגבי צניעות? לא זכור לי גבולות כמה רחב ללבוש

ויש באמת עניין שלא להכשיל.. זה כתוב לא המצאתי את זה.

(כבר היה דיון על זה שאת פתחת בנוער)

אבל אני גם חושב ששניהם הולכים יחד וצניעות (לשני המינים) נקבעת לפי מה שיכשיל/ימשוך את הצד השני

לא בקטע שמתייחסים לאותו אדם ככלום העיקר שלא יעשה צרות לאחרים

אלא כי הקב"ה ברא צורך לאדם - ובעצם לכל בעל חיים - להבליט את מה שיגרום לו למשוך אליו את המין השני

אבל באמת העבודה היא של אותו אדם מול הצורך הזה...

לי לדוגמא - כשפעם הייתי מתאמן  - הייתה משיכה ללכת עם חולצות צמודות,

או אפילו סתם להסתובב לבד בחדר בלי חולצה. אפילו שאין בנות בסביבה זה עדיין נבע מאותו מקום

אז כשחזרתי בתשובה הבנתי שאני צריך להפסיק עם זה כמה שזה היה באסה בהתחלה.

אז ככה:שפרינצא בוזגלו

מצוות צניעות היא מאד כללית, עם השנים הוסיפו איסורים והחמרות שונות.
ועדיין אף רב רציני לא קבע שצריך ללבוש שאל.
נכון, אסור להכשיל. אבל ללכת לפי מה שהרבנים אמרו (שהוא לא שאל כאמור) זו ההשתדלות שלנו בשביל שלא תיכשלו. מכאן ואיך מסרנו את הכדור למגרש שלכם. תתמודדו. (ועשינו את זה אחרי הרבה מאמצים לא לדקור לכם בעיניים)

מה זה כללית? ומהן ההחמרות? אשמח למקורות והסברמבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ז בתשרי תשפ"ב 04:33

אני מדבר על בגד רחב, ושאל זה סוג של בגד רחב... 

אולי את מתכוונת לשאלים המוגזמים שמכסים מכף רגל ועד ראש?

אני מתכוון לכאלה שנראים כמעט כמו חולצה... מה רע בזה? 

לא אמרתי שחייבים, רק רציתי להגיד שזה לא רע ומי ששמה זה אחלה

ושוב, לא זכור לי שיש בהלכה גבול לצניעות. תחכימי אותי אני לא תלמיד חכם כמו אחרים פה

אבל אני זוכר שתמיד שיבחו נשים שהשתדלו כמה שיותר להיות צנועות. 

אפילו זאת שאמרה שמעולם לא ראו קורות ביתה שערות ראשה (שזה בטח לא חובה) לא זכור לי שכתוב שזה היה הגזמה.

הציבור מכיר הגדרה אחת לנשות השאל-ים. (תמונה)למה? ככה..

לא הבנתי מה הקשר למה שכתבתימבקש אמונהאחרונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ז בתשרי תשפ"ב 13:41

לא דיברתי על סוג השאל הזה

שימי לב...תות"ח!

כתבתי בהתחלה כמוך, והזכרתי את העניין הזה בתגובתי הראשונה, כפי שניתן לראות, אלא שאחרי זה כשהוא הציג לפניי ואמר רק שני דברים ממה שאמרתי, שכחתי להזכיר גם את זה (שעה מאוחרת גם וזה...), אבל בהחלט מסכים.

ולגבי השאל, לא ידעתי בכלל מה זה שאל אלא רק מהשרשור, עכשיו כשאני רואה את מה ששלחת בוודאי שאני מסכים שלא ללכת עם הדבר ההזוי הזה.

אין טעם למחוק את האשה, יש עניין שהחיצוניות לא תהיה מסנוורת ושטחית ולא אמיתית, אך לא באופן הזה...

בקיצור, מקווה שהובנתי, שכוייח ויום טוב.

אם היא רוצה? שתלבשחופשיה לנפשי
אם היא לא מרגישה שהיא חוטאת כשהיא לא לובשת שאל זה אומר שהיא בסדר.
הכרתי מישהי במדרשה ("החברותא" שלי) שלובשת מידי פעם שאל כי הקטע של צניעות בוער בה, אבל היא לא מרגישה שזה לא צנוע כשהיא לא לובשת אותו.
צודקת.תות"ח!

פשוט בדר"כ מי שלובשת את זה לא עושה את סתם כי בוער לה צניעות והיא רוצה להחמיר, אלא מהטעם הנ"ל.

אם אין לחץ או משהו כזה סבבה.

וחשוב להדגיש, שזה לא שאין לחץ מצד הסביבה, אלא שהיא עצמה לא מרגישה לחץ לשים את זה ואם לא לא יודע מה, לפעמים האדם מחמיר עם עצמו יותר מדי ואז זה הופך ל"חומרא דאתי לידי קולא" ויצא שכרינו בהפסדינו. עיין ערך חוה שהחמירה באיסור נגיעה בעץ הדעת טוב ורע ואז כשנחש דחף אותה על העץ חשבה שאם היא לא מתה אז היא יכולה גם לאכול.

לפעמים אנשים קשוחים מדי עם עצמם שלא לצורך ואז מכיוון שזה לא טוב להם והם מעמיסים על עצמם יותר מדי הם חייבים "להתפרק" וקורים דברים לא רצויים.

שמעתי סיפור על מישהו חרדי שחזר בשאלה והפך להיות חילוני ושאלו אותו למה הוא נטש את הדת, אם היו לחצים מצד החברה/הורים וכו'...וזה מה שגרם לו לעזוב, והוא ענה שהוא היה קשוח מדי עם עצמו.

לשים לב, זו נקודה מאוד חשובה.

וכמובן, יש את העניין של היוהרה, אבל זה כבר תלוי במקום, אם זה כיוהרה או לא. בכל אופן לדעתי, (לא מספיק מכיר, אבל על הצד שזה לא נהוג ונפוץ אצל הרבניות ואצל נשות גדולי ישראל והצדקניות), זו יוהרה, שכן זה לא נפוץ וגם הצדקניות ונשות גדולי ישראל לא נוהגות בחומרה הזאת, אז לא נראה לי שייך להחמיר במקום כזה, זה בעייתי, כמו שכתבתי על דעת בית שמאי לעיל עם רבי טרפון. אבל שוב, לגבי זה כתבו כמה פה שבצניעות זה שונה כי זו אינה הלכה אלא החמרה ובצניעות יש מקום להחמיר למרות שלא נהגו כך. אולי. עדיין חושב שזו יוהרה. וגם אם זו אינה יוהרה, זה מוזר. טוב, נראה לי הובנתי. שכוייח.

עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
להשקיעמשה

הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך

מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.

בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.

חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך ה' בשבט תשפ"ו 8:43

לא? 

ברורמשה

היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.

מפה לשם.

בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.

החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.

התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
כולם צדיקים פה?צאט
או שמישהו ראה הכוכב הבא?
הטלויזיה דלקה ברקע. ראיתי בערך חצי מהגמרפ.א.אחרונה
לא אהבתי את הביצועים 
עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.אחרונה

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
בגלל שהייתי רוצה לוותר על הקשיים?אני:)))))
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח

אולי יעניין אותך