מזועזע. נותרתי ללא מיליםכלי פשוט
תוכל להעתיק? חסוםצהרים
יוכי ברנדס - ובחרתם בשיוויוןעץ הזית
חמישי, מרץ 7, 2013 - 22:47
ובחרתם בשוויון
כשיום האישה החל להכות שורש בארצנו, התייחסתי אליו כאל מהדורה נוספת של יום האם ויום האהבה. כמה אני שמחה להודות בטעותי. עולי חבר העמים, שייבאו אותו אלינו, הרחיקו ממנו נרות ריחניים ולבבות מנצנצים, והנהיגו בו בדק בית יסודי בנושא מעמד האישה. עדיין יש מקומות עבודה שעורכים ביום הזה תצוגות אופנה וסדנאות איפור, אך בשיח הציבורי הוא הולך ותופס את מקומו כיום של חשבון נפש, שנועד לחדד את המודעות הפוליטית והחברתית לזכויות הנשים בישראל.
חשבון הנפש הציבורי ביום האישה בא לידי ביטוי בתחומים של חקיקה, השכלה, זכויות עבודה, שוויון בשכר, וגם בתחום התרבותי. אנחנו נתבעים להישיר מבט נוקב אל תרבותנו ולחשוף את כל מה שלא טוב בה. חברה שאינה מעזה להיות ביקורתית כלפי תרבותה, גוזרת עליה ניוון וכליה.
אז דווקא משום שהתרבות היהודית חשובה לי, אני לא מוכנה להצטרף למקהלת חסידיה השוטים שמזמזמת בקול אחיד כמה היהדות טובה לנשים. היהדות אינה טובה לנשים. יש בה הלכות רבות שמקפחות את זכויותינו, ושפע של אמרות וסיפורים שמציגים אותנו באור שלילי ונלעג. זה לא אומר שהיהדות רעה, או שמי שיצרו אותה היו רעים. זה רק אומר שהיא תרבות עתיקה, שנוצרה והתפתחה במשך אלפי שנים על ידי אנשים שחיו בחברה פטריארכלית.
ההומניזם הליברלי נולד לפני כמאתיים שנה, ועד היום לא הוגשם שוויון מלא בין המינים גם במתקדמות שבמדינות. אז איך אפשר לצפות שהמסורת שלנו, שרוב יוצריה חיו ופעלו בתקופות קדומות, תתייחס לנשים כאל בני אדם שווי זכויות? באלף הראשון לפני הספירה נחקק בתורה חוק שמתיר לאב למכור את בתו הקטנה לשפחה, במאות הראשונות לספירה תיקנו חז"ל את ברכת "שלא עשני אישה" ופסקו ש"קול באישה ערווה", ובמאה ה־16 נקבע בשולחן ערוך ש"צריך אדם להתרחק מהנשים מאוד מאוד". אין לי טענות כלפי מי שיצרו את החוקים הללו (טוב, רק קצת), הם משקפים את זמנם ואת תקופתם. אבל יש לי טענות קשות ביותר נגד מי שנחלצים לסנגר עליהם ומנסים להוכיח בשלל הסברים ותירוצים שמדובר בחוקים מיטיבים שמשפרים את מעמדן של הנשים במשפחה ובחברה.
נשים פסולות לעדות
שיעורי יהדות רבים למדתי בחיי, אך אחד מהם זכור לי כשיעור מכונן ששינה את יחסי להלכה. הנושא היה "נשים פסולות לעדות". הרב נכנס לכיתה עמוס בספרים, הקריא הלכה אחר הלכה, ובסוף השיעור פרס את ידיו לצדדים, נאנח אנחה עמוקה ואמר: הייתי רוצה לפסוק שנשים מותרות לעדות, אך אין בנמצא הלכה שאוכל להתבסס עליה. באותם הימים עוד לא העזתי להשמיע את קולי ברמה, אבל אני זוכרת את הצעקה שצעקתי בתוך ליבי: משום שפוסקי ההלכה חיו לפני מאות שנים, אתה שולל ממני היום זכויות אדם בסיסיות? איך זה יכול להיות שבכל תחומי החיים אני יכולה להתפתח ולצמוח ללא מגבלה, ודווקא בתרבותי שלי נגזר עלי להישאר מאחור?
עם הזמן, כשהעזתי לומר את הדברים בגלוי, היו תועמלני היהדות מניפים מולי ידיים מבטלות ומזמרים בבוז שורקני: איזה שטויות את מדברת, הרי ידוע שהיהדות מרוממת את הנשים. "ברוך שלא עשני אישה"? נו, באמת, הנשים נעלות על הגברים, לכן הן פטורות ממצוות מסוימות. הגברים מברכים על כך שזכו לקבל יותר מצוות, זה הכל, איך את לא מבינה דבר פשוט כזה?
ואז, כשכבר נואשתי מן הסיכוי למצוא אנשי הלכה שמתמודדים בכנות עם מעמדה הנחות של האישה ביהדות, התגלגלה לידי חוברת של מורה נערץ בישיבת מרכז הרב ומייסד תנועת "נאמני תורה ועבודה". וכך הסביר ד"ר יחזקאל כהן, איש אשכולות עתיר ידע ואמיץ, שאפילו מקהלת מסנגרי היהדות לא הצליחה להשתיק: המקורות ההלכתיים נוצרו בתקופות ששערי הלימוד נחסמו בפני הנשים, ולכן השכלתן והתפתחותן השכלית נותרו נחותות. פוסקי ההלכה התייחסו אל "האישה שלפניהם" בבואם לקבוע את אורחות החיים בחברה היהודית. אילו הם היו מכירים את הנשים של ימינו, פסקי ההלכה שלהם היו שונים.
נשים אינן מצטרפות למניין
דבריו האמיצים של ד"ר יחזקאל כהן ז"ל התפרסמו לפני יותר מ־30 שנה. ומה השתנה מאז? התנועות הלא אורתודוקסיות פתחו את שערי היהדות בפני נשים באופן מלא, ואילו היהדות האורתודוקסית, הגם שבחלקים ממנה חלה התקדמות מסוימת, עדיין מדשדשת בתוך עולם הלכתי מפלה וממדר. אפילו רבני צהר, חוד החנית של הרבנות הפתוחה והמתונה, שומטים ידיהם בייאוש, כאותו הרב בשיעור, ופוסקים בצער: נשים אינן מכהנות כדיינות, נשים אינן פוסקות הלכה, נשים אינן מצטרפות למניין. אנחנו רוצים, באמת שאנחנו רוצים, אך ההלכה אינה מאפשרת לנו.
ואני, שכבר מזמן לא חונקת בתוכי את הצעקה, אומרת לכם, רבנים יקרים: מעמדן השוויוני של הנשים בחברה הוא עובדה מוגמרת. מה שלא הושג עדיין, יושג בקרוב. אי אפשר להחזיר את הגלגל אחורנית. ההלכה תוכל להיות נוכחת בחיינו רק אם תובילו אותה לשוויון מלא בין המינים. אם תהססו ולא תעזו, היא תאבד את הרלוונטיות שלה ותנשור מתוך התרבות היהודית. לא בטוח שזה רע, אולי עדיף ליהדות להיוותר ללא ההלכה, אולי זה תנאי הכרחי להפיכתה לתורת חיים. אבל אתם, הרבנים, שאינכם יכולים לראות את היהדות בלעדיה, חייבים להזדרז. אם תשאירו על כנן את ההלכות שמפלות נשים, בעוד שניים־שלושה דורות אולי תהיה לכם הלכה, אבל כמעט לא יהיה מי שינהג לפיה. גם לא גברים.
היום 8 במארס, יום האישה הבינלאומי. הביטו במראה, פוסקי הלכה נכבדים, ושאלו את עצמכם בכנות אם באמת עשיתם כל מה שאתם יכולים למען זכויות הנשים. בידיכם לעשות מעשה שהוא חשוב לנשים, וחשוב עוד יותר לעתיד היהדות.
הנה נתונים לפניכם היום השוויון והטוב - האפליה והרע. ובחרתם בשוויון.
תודהכלי פשוט
עוד לפני שדיברתי על התוכן עצמו והנחות היסוד שלה
פעם חשבתי שהיא אמנם כופרת, אבל חכמה ולוגיקניתהָיוֹ הָיָה
אם אשה משכילה, והיא משכילה, טוענת ש''קול באשה ערווה'' זה קיפוח נשים, אז צריך להודות שהיא מאותו ז'אנר שמאבד ת'שכל כשמדובר ביידישקייט ומערביות.
רואים פה שיש לה מגמה מראש להוכיח שההלכה לא שוויונית.כלי פשוט
מדגישה כמה פעמים בצורות שונות
שלא לדבר על מידת המחויבות שלה וההבנה שלה את ההלכה
איפה אתה רואה את זה?ultracrepidam
איפה אתה רואה מגמתיות בשלב הראשוני?
להיפך, היא התחילה מהתחושה שההלכה לא שוויונית, ואז עברה לתחומים אחרים וניסתה לשנות גם את ההלכה.
נו כתבתי, שהיא מתחילה מגישה שההלכה לא שוויונית. מראשכלי פשוט
איפה אתה רואה את זה?ultracrepidam
כי זה בפסקה הראשונה שלה?
זה לא אומר שהיא התחילה מזה, זה אומר שהיא חשבה שכדאי לשים את זה בפסקה הראשונה
לא מתחילה את הכתיבה, הגישה שלה מתחילה משםכלי פשוט
לדוגמא (יש עוד) :
"ואז, כשכבר נואשתי מן הסיכוי למצוא אנשי הלכה שמתמודדים בכנות עם מעמדה הנחות של האישה ביהדות".
=
יש לאשה מעמד נחות ביהדות, אני מחפשת אנשי הלכה שמכירים בכך, אך לא מוצאת. משמע הם לא מתמודדים בכנות.
עד שהיא מצאה "אנשי הלכה" כלבבה. גישה שממשיכה לאורך כל המאמר.
אבל היא לא התחילה משםultracrepidam
היא הגיעה למצב של תחושה כזאת וחיפשה מישהו שמזדהה עם זה
זכותך. אני הסקתי אחרת. הנה הקטע המלאכלי פשוט
שיעורי יהדות רבים למדתי בחיי, אך אחד מהם זכור לי כשיעור מכונן ששינה את יחסי להלכה. הנושא היה "נשים פסולות לעדות". הרב נכנס לכיתה עמוס בספרים, הקריא הלכה אחר הלכה, ובסוף השיעור פרס את ידיו לצדדים, נאנח אנחה עמוקה ואמר: הייתי רוצה לפסוק שנשים מותרות לעדות, אך אין בנמצא הלכה שאוכל להתבסס עליה. באותם הימים עוד לא העזתי להשמיע את קולי ברמה, אבל אני זוכרת את הצעקה שצעקתי בתוך ליבי: משום שפוסקי ההלכה חיו לפני מאות שנים, אתה שולל ממני היום זכויות אדם בסיסיות? איך זה יכול להיות שבכל תחומי החיים אני יכולה להתפתח ולצמוח ללא מגבלה, ודווקא בתרבותי שלי נגזר עלי להישאר מאחור?
עם הזמן, כשהעזתי לומר את הדברים בגלוי, היו תועמלני היהדות מניפים מולי ידיים מבטלות ומזמרים בבוז שורקני: איזה שטויות את מדברת, הרי ידוע שהיהדות מרוממת את הנשים. "ברוך שלא עשני אישה"? נו, באמת, הנשים נעלות על הגברים, לכן הן פטורות ממצוות מסוימות. הגברים מברכים על כך שזכו לקבל יותר מצוות, זה הכל, איך את לא מבינה דבר פשוט כזה?
ואז, כשכבר נואשתי מן הסיכוי למצוא אנשי הלכה שמתמודדים בכנות עם מעמדה הנחות של האישה ביהדות, התגלגלה לידי חוברת של מורה נערץ בישיבת מרכז הרב ומייסד תנועת "נאמני תורה ועבודה". וכך הסביר ד"ר יחזקאל כהן, איש אשכולות עתיר ידע ואמיץ, שאפילו מקהלת מסנגרי היהדות לא הצליחה להשתיק: המקורות ההלכתיים נוצרו בתקופות ששערי הלימוד נחסמו בפני הנשים, ולכן השכלתן והתפתחותן השכלית נותרו נחותות. פוסקי ההלכה התייחסו אל "האישה שלפניהם" בבואם לקבוע את אורחות החיים בחברה היהודית. אילו הם היו מכירים את הנשים של ימינו, פסקי ההלכה שלהם היו שונים.
לא תחושה. עמדה שלא העזה לבטאכלי פשוט
רק בוא נהיה קצת יותר ברורים.מי האיש? הח"ח!
מבחינתה אין שום "מגמה מראש".
מבחינתה פסלות אישה לעדות היא הלכה לא שיוויונית, גם אם לדעת מי מאיתנו היא טועה או שמחזיקה באכסיומה לא מקובלת.
כן, כי אתה מתעלם משאר הדוגמאות.הָיוֹ הָיָה
אני רק מנסה לחדד נקודה.מי האיש? הח"ח!
מדובר להבנתי על התנגשות בין מערכות של אכסיומות.
זה מזכיר לי איך בזמנו ראיתי כתובת שרוססה על קיר בתחנת האוטובוסים המרכזית של נתניה בנוסח (ובאיות) "ללכת בציניעות".
אני יכול איכשהוא להבין ששגיאת הכתיב נבעה אולי מהגייה מסויימת במוצא מסויים, אבל אולי במערכת אכסיומות אחת זה יתפרש כדבקות ראויה להערכה, ובמערכת אחרת יתפרש כאירוניה עצמית שנונה במיוחד.
סיפור יפה. שום קשר למה שטענתי.הָיוֹ הָיָה
הקשר הוא שאף פעם אי אפשר לדעת מה מכלול האכסיומות.מי האיש? הח"ח!
הרי אדם בוחן כל עניין במשקפיו הפרטיות.
גם אם כל משתתפי הפורום הזה יסכימו ביניהם על נורמות הצניעות עד קצה קוצו של יו"ד, זה לא אומר שמדובר במערכת אכסיומות משותפת ודאית, על אחת כמה וכמה כשבוחנים מה מישהו או מישהי בחוץ חושבים ומפרסמים.
מסכים. נו ואז?הָיוֹ הָיָה
אני טוען שההלכה מזלזלת בגברים. כי אסור לי להסתובב ברחוב בלבוש אדם הראשון. נו..
אין לטעות כאן.מי האיש? הח"ח!
אכן זו ההבנה הפרטית שלה.
אני פשוט רציתי להבהיר שהזעזוע נובע ממערכות האכסיומות הפרטיות שאנחנו מכירים, אבל כנראה שמה שעובר לברנדס בראש זה דברים שונים לגמרי, בוודאי לגבי פרשנות לטקסט התורה שבעל פה (מושג שכשלעצמו הרי מחייב אותנו לזהירות סופר גבוהה, כי ודאי כל העניין כולו היה אמור להיות תלוי לימוד ושיעור מאב לבן ומרב לתלמיד, עם הקפה גדולה ונרחבת, ולא רק מה שנוסח ונטבע במטבע בשישה סדרים), וגם לגבי האווירה שאופפת את הטקסט.
יפה. כי ההלכה לא יכולה להיות שוויונית, היא נכתבה ע"י גבריםכלי פשוט
ולפני אלפי שנים, לפני תקופת הנאורות הנוכחית מבית מדרשם של מרתין לותר, חבריו וממשיכי דרכו.
אני רואה בזה מגמה סמויה, גם אם היא לא חיפשה בעצמה את המגמה הזאת, המגמה מצאה אותה.
לא הבנתי כל כך את הסילוגיזם.מי האיש? הח"ח!
טענתך היא "ההלכה... נכתבה על ידי גברים ולפני אלפי שנים" ומכאן (גרירה לוגית מחוייבת) => "לא יכולה להיות שוויונית".
אבל ראשית, עצם משמעותה של השוויוניות נובעת כאן ממערכת של אכסיומות (היינו, בכלל צריך להחליט מהי שוויוניות), ושנית עדיין הקפיצה הלוגית דורשת איזה שהוא הסבר.
הנחת היסוד שלה, לא שליכלי פשוט
כן, זה בהחלט יכול להיות הסילוגיזם שם.מי האיש? הח"ח!
תודה על ההבהרה.
גם אני. לכן @ultracrepidam הזעזועכלי פשוט
אגב, אם החלטת להיחסם לאתרים שונים, למה אתה מבקש לקרואעץ הזית
יש לי חסימה של רימון, אני לא בוחר ספציפית את מה לחסום.צהרים
למה מזועזע?ultracrepidam
חדש לך שיש אנשים שזו השקפתם?
וצריך לזכור שחלק מהתלונות שלה נכונות, וזה דבר טוב שנלמד מה אנחנו יכולים כן לאפשר לאנשים לעשות אם חשוב להם.
היה לי חדש לראות מאיזה מקום זה נובע אצלה, ועד היכןכלי פשוט
הדברים מגיעים.
בהחלט
השורה האחרונה שלך לא קשורה להבעת הזעזוע שלי. בכלל לא הנושא שפתחתי.
לדעתי היא בכלל לא מספיק פמיניסטיתנוגע, לא נוגע
הולכת
וזורעת פשתן
ושוזרת ממנו רשתות
וצדה צבאים
ומאכילה מבשרם לילדים חרדים שליברמן דופק
ועושה מעורם מגילות
וכותבת עליהם חמשת חומשי תורה
והולכת מעיר לעיר
ומלמדת את הבנים והבנות
את כוונת התורה האמיתית
זה מראה את שורש הבעיה-
"אם תהססו ולא תעזו, היא (ההלכה) תאבד את הרלוונטיות שלה ותנשור מתוך התרבות היהודית. לא בטוח שזה רע, אולי עדיף ליהדות להיוותר ללא ההלכה, אולי זה תנאי הכרחי להפיכתה לתורת חיים"
עצובשפרינצא בוזגלו
במקום לחפש את התועלת שמצוות צניעות, וייחוד, וכן גם איסור קול באישה ערווה מעניקות לה- היא בועטת.
היא לא היא עוצמת עיניים, שכן יש שיוויון מסויים. כל מצווה שקשה לאישה באופן אקטיבי, קשה גם לגבר באופן פסיבי.
לאישה אסור לשיר? לגבר אסור לשמוע. לאישה אסור לחשוף את גופה? לגבר אסור להיחשף וכן הלאה..
לגבי עדות- באמת קשה לי. אישה נאנסה (נניח) והיא לא יכולה להגן על עצמה ולהעיד.
אבל מה אכפת לה? כרגע במילא אין סנהדרין, ואני מניחה שכשתהיה סנהדרין החכמים שישבו בה יבינו לנפש העם ורוח התקופה, ובוודאי שהם יתירו.
ובמקרה שלא, יש צילומי מסך ![]()
זה לא נחשב עדותאור וחיים
עדות זה להעיד על אחרים. הדוגמא שהיית צריכה לתת זה אישה שרואה אישה אחרת נאנסת, והיא לא יכולה להעיד.
בעל דין יכול להגן על עצמו, בין איש ובין אישה.
אולי כדאי ללמוד את ההלכה לפני שדנים בנושא הזה. יש הרבה מה לעיין בזה. ובכלל לא ברור שלא יקבלו עדות אישה על זה.
מה המטרה של להביא את זה כאן?לגיטימי?
ככל הידוע לי, יוכי ברנדס תפוסה (וגם לא מגדירה את עצמה דתית).
יש פורום מקביל שנקרא בית מדרש, ולי זה נראה דיון ששייך לשם.
חשבתי ששייך לכאן, בגלל הענין של נשים פסולות לעדות ועודכלי פשוט
חשבתי לעורר דיון בנושא הבדלים בין גברים לנשים. נושא שעולה כאן תדיר.
לא הבהרתי מספיק אך חשבתי שיקחו את זה לשם.
בעיניי זה לא שייךלגיטימי?
וסתם מחרחר מריבות.
ואסביר:
הבאת כאן דיעה מסוימת, וחווית את הרגשתך שהיא מזעזעת.
לא הבאת שום טענה לגופו של עניין, מה מזעזע, לאילו נקודות אתה מתנגד ולמה.
לא כך מעוררים דיון...
לצערי, בניגוד לנושאים אחרים שיש עליהם דיונים כאן, נוצרה בפורום לטעמי אווירה מאוד לא נעימה בנושאים הללו, שלא מאפשרת לי מרחב להתבטא, אז אני מנסה להתרחק מדיונים כאלה.
בגלל שיש כאן מחלוקת השקפתית, בעיניי שייך לפורום בית מדרש.
אם השאלה שלך היית שקיים פער בין התפיסת עולם שלך לשל מי שאתה יוצא איתה, זה בעיניי כן שייך לכאן. מה שהבאת, לא. (וכך גם על דיונים אחרים כאן).
לא מסכים. בפורום דתי לגיטימי להציג את השקפתי שגישתה אינהכלי פשוט
במסגרת המציאות הפלורליסטית כל אחד יכול להביע את דעתו, אבל ברגע שזוהי דעתו- זו אינה דעת תורה.
ולכן מכיון שהמקורות שהיא מתבססת עליהם להנחות היסוד שלה אינם תורניים-
אין פה שום קשר להלכה. ומי שטוען שיש, לא מאמין במושג הלכה ולא מבין אותו.
הבאתי את זה כדי שיפתחו דיון כתוצאה מכך, בסגנון "מה הייתם עונים/ כיצד הנושאים האלה מסתדרים מבחינתכם".
לא הבהרתי עצמי מספיק אך אני חושב שזה שלקחת את השרשור למקום אחר והוא אינו מוצא חן בעיניך- זה בסך הכל הסבר מדוע אני הבאתי את השרשור הזה כאן, ואת לא.
לגיטימי בעיני
עולים פה גם נושאים שלא קשורים במישרין ללנ"ו אבל נוגעים מסביב. גם זה בעיני. לא מוצא חן בעינייך, שני את כללי הפורום. רק כדאי שתעשי את זה מתוך רצון הרוב.
יש כאלו שבדיוק זו הנקודה אצלםהָיוֹ הָיָה
ומי שחושב אחרת, הוא סותם פיות וחסיד של החרמות וכו' וכו'
באפשרותו של כל אחד לעצב את תפיסת עולמו על פי עצמו.כלי פשוט
אפילו המילה יכול מתאימה כי יש לו שכל וה' לא יזרוק עליו אבן כשהוא יחשוב מה שבא לו ונוח לו לחשוב.
אבל יש גם כללים בפורום דתי.
אני יכול להמציא שלפי דעתי תמונה לא צנועה לא סותרת את הדת ולכן להביא אותה כאן,
אבל אני לא אוכל לעשות את זה כאן, כי ברור לכל שיש מוסכמות ברורות שלא חוצים אותם גם בשם הדת.
לא רואה שום הבדל ביחס למצב הזה שאני מביע זעזוע כאילו הקונצנזוס אמור להסכים איתי. מניח שבפורום דתי- בהחלט כן.
.
ומי שזה פוגע ברגשותיו שאין פה ביטוי לצדדים פלורליסטיים מוגזמים שלא מוסכמים על חכמי התושבע"פ, נשמע לי שמתאים לו יותר להימצא בפורומים אחרים. יש עוד דברים חוץ מערוץ 7
אני איתך בנושאהָיוֹ הָיָה
הנקודה היא אחרת בעיניילגיטימי?
זה כמו להביא מאמר של רוגל אלפר לפורום ארץ מולדת. לא סביר שיתפתח שם דיון רציני.
אין לי בעייה שתביע את הזעזוע שלך.
לגיטימי שכל אחד יציג כאן את דעתו.
אני לא אומרת שעצם הדיון הוא חסר ערך.
אבל אתה מביא מישהי שממש לא בקונצנזוס, לא מגדירה את עצמה כדתיה ושומרת הלכה בכלל -
האם יצא לך להיפגש עם מישהי בעלת דעות כאלה למטרת נישואין?
האם מלכתחילה היית נפגש עם מישהי שלא מגדירה את עצמה דתיה ושומרת הלכה?
בעיניי, אם את רוצה באמת לאתגר את תפיסת העולם שלי - תביא לי מקור שמקובל על הציבור שאנו שייכים לו. בדיוק בגלל שאנחנו נמצאים בפורומים של ערוץ 7, אני מצפה שנקודת היציאה לדיון תהיה אחרת לחלוטין.
ככל הידוע לי אין כללים מנוסחים לפורום, וזה גם לא דמוקרטיה.
אם אני רוצה להביע את דעתי על גזירות ליברמן, לא אעשה את זה בבמה הזאת. יש פורומים אחרים שיותר מתאימים לכך.
כך נראה לי.
אני חושב שזה דווקא יעילהָיוֹ הָיָה
הרי יש כאן בנות שטוענות שהיהדות שובניסטית וכו' (......), זה דווקא נאה שתראינה איך זה נראה כשנכנסים לנרטיב הזה.....
דווקא נשמע לי פחות יעילadvfb
רצף הפמיניזם הוא לא אחיד. יכולות להיות המון מניעים שונים ומשונים לאחוז בפמינזם ויש סוגים שונים של פמיניזם, כמו כן פמיניזם דתי.
אז במקום לקחת עמדה מסויימת ולשייך אותה למכלול רחב של פמיניזם ולהשוות אותה לפמיניזם רדיקלי מסויים, פשוט כדאי להתמקד ולהתמודד מולה בלי להקצין אותה.
(כמו כן, אין מה לשייך את התגובה שלי הזאת לתגובות אחרות שלי בנושא או שלא בנושא)
אני לא חושב שיש פה בת אחת שתגיד שהיהדות בכללה היא שובניסטית.
אולי יהיו פה בנות שיגידו דברים שזה יכול להשתמע מהן אבל הן לא ירצו להגיע למסקנה הזאת (וזה בסדר הדעה שלהם אולי לא נכונה או לא מגובשת דיו או לא מוסברת בצורה שרגילה לי או לך ולכן היא יכולה להתפרש בצורה אחרת ממה שהיא)
מי דיבר על פמיניזם? מי טען שכל הפמיניזם אותו דבר?הָיוֹ הָיָהאחרונה
אין לי בעיה עם פמיניזם, יש לי בעיה עם בנות שטוענות שהתורה שובניסטית. וכן, יש כאן בנות כאלו. אז שלא תשאלנה מה הטעם בהצגת מראה מולן: ככה זה נראה.
אני ראיתי צורך בהבאת הדברים ותרומה לדיונים כאן.כלי פשוט
..advfb
חוסר הבנה בתורה, חוסר הבנה בשרשרת הפסיקה, וחוסר הבנה בנשיםחושבת בקופסא
נשים וגברים שווים בערך שלהם אבל שונים בהתנהגות שלהם וזה משנה את החובות הרוחניות שלהם.
"לכבוד יום האישה" (שזה סתם זמן רנדומלי בשנה שבחרו בשמאל כדי למצוא סיבה להקריא את דף המסרים שלהם. אותו דבר בדיוק לגבי חודש הגאווה, חודש היסטוריית השחורים, יום נראות הטרנסג'נדרים, "they day", ועוד שטויות שכאלו שברוך ה' עוד לא עשו עלייה) היא מחפשת קולות שיאשרו את המסקנה שהיא כבר בחרה מראש- שצריך להתעלם שרשרת הפסיקה ולמחוק כל הבדל הלכתי בין גברים לנשים, ומאיימת על "מסנגרי היהדות" שאנשים לא ישמרו אותה אם לא ייכנעו לדרישותיה.
מה יש לומר? אין מושג לה קלוש על הנושא שהיא באה אליו בדרישות ואיומים.
כדאי שגם אנחנו נאמץ את החוצפה הזאת- נקבע את "יום הבייניש" שבו נעלה את נושא זכויות לומדי התורה ואיך מדינת ישראל לא תשרוד בשנים הקרובות אם כל אזרח לא יכרע ברך בפני הבייניש הקרוב לאזור מגוריו ויקנה לו ספר חדש בכל יום.
זאת הרמה של הטיעון שלה, פשוט איומים ריקים.
תודה על ההתייחסות המחכימהכלי פשוט
כשם שספריה צהובים ושטחיים, הטורים שלה לא כל שכןshaulreznik
אני לא בא לזלזל בה. פשוט הופתעתי מהגישה שלה, חשבתי שזה נובעכלי פשוט
מחשיבה ולא מהנחות יסוד מומצאות שאף אחד לא יוכל חס וחלילה לשכנע אותה שהן לא נכונות ויש אנשים ותנועות שלימות שדאגו להכניס לה אותן לראש מסיבות ידועות.
לא צריך לייחס חשיבות בכלל למה שהיא כותבתחצילוש
יש אימלוק?תורם דם
בושה וחרפהאלפיניסטית
לפחות שתנסה להסתיר שהמטרה שלה היא למחוק ולייתר את ההלכה בלי קשר לנשים או גברים...
אתם רוצים לפרגן?advfb
תפרגנו על מעשה טוב ואז ממנו תדברו על התכונה שאתם אוהבים בה/ו באישיות.
דוגמא -
תודה שאתה מפרגן לי כל הזמן, ממש אני רואה בזה את העין הטובה שלך 
אתה אחד הניקים האהובים עליי בפורומיםקעלעברימבאר
הניק האהוב עליי...חתול זמני
הוא @חתול זמני.
אני מעריך שגם אתה תהיה הניק האהוב עליי בבוא הזמן,קעלעברימבאר
פשוט עדיין לא הכרתי אותך מספיק זמן בפרום
אני מזמין אותך לַפּרוֹם.חתול זמני
התרקוד איתי?חתול זמני
וודאי. בוא לשטו"ל. אני לא רוצה לשגע כאן את הניקיםקעלעברימבאר
עם שטויות
למה שטויות?חתול זמני
לא שטויות. שטויות שאני ממלמל. ניקיםקעלעברימבאר
פה לא אוהבים שמשגעים פה את הפורום עם דיבורים לא קשורים🙃
מה הכוונה בו במי, על מי מדובר?הפי
באדם שאת רוצה לפרגן לוadvfb
זאת אומרת להתחיל לפרגן על המעשה הטוב שהאדם עשה - "איזה מעשה X טוב עשית"
ואז להגיד לו שזה לא רק המעשה אלא המעשה נובע מתכונה טובה שלו - "זה שעשית ככה זה מראה שאתה X Y Z"
למה בעצם?ריבוזום
אני שואלת כי ספציפית לגבי מחמאות לילדים, דווקא הבנתי שעדיף להחמיא על מעשים, ועל מאמצים. ולהימנע מלהדביק תוויות של תכונות אופי (חיוביות, כמובן. שליליות זה מובן מאליו)
למה עדיף להמנע?advfb
את מציגה את זה כהנחת יסוד שאני לא כל כך מבין.
אדרבה, אם מדברים על ילדים - אדם תופס את עצמו עם תכונות חיוביות שהן מהותיות בשבילו, זה בונה לו תדמית טובה.
והסיבה שאליה כיוונתי - ברגע שאת מפרגנת רק על מעשה יש בזה משהו שיטחי. אבל כאשר את מפרגנת על עצם האישיות בזה משהו הרבה יותר אישי והרבה יותר מחמיא. זה לראות את מי שמולך ממש ולא רק בתועלת שהוא עושה. כל אחד רוצה ש"יראו אותו".
כחתול זמני,חתול זמני
רצוני הוא להיות סמוי מן־העין.
אסבירריבוזום
המשךריבוזום
יש עוד מחקרים דומים.
הרעיון הוא שאם ילד מתרגל להתיחס לעצמו כ"חכם", "צייר", "מוכשר", "יפה", ורואה בזה את עצמו ואת הערך שלו - מה יקרה כשזה כבר לא יעבוד? אם הוא ינסה לפתור תרגיל ולא יצליח? הוא כבר לא יהיה חכם? אבל אם הוא לא יהיה חכם אז מה הוא בכלל? הוא ינסה לצייר ציור ולא יצליח - אז הוא כבר לא צייר, אבל אם כך, מה הוא שווה?
ולכן עדיף להחמיא על מאמץ, לחזק מסוגלות שמגיעה על ידי ניסיון, ולא להחמיא על כשרונות.
זה קצת שונה מהדוגמא הספציפית שנתת, לגבי עין טובה, כי בדוגמאות שלי מדובר על כשרונות ולא מידות. ושוב - גם מדובר על ילדים. אני צריכה לחשוב על ההבדל בין הדוגמא שלך לדוגמאות היותר ברורות של כשרונות, וגם כמובן על השוני בין הקשר חינוכי לקשר בין מבוגרים.
נכון מאודadvfb
המטרה באמת היא למצוא את האישיות שמאחורי המעשה,
ולכן להגיד לילד "כל הכבוד שהתאמצת", זה לראות אותו, לראות את המאמץ שהוא עשה.
לכן לצורך העניין, פחות משנה מה המקרה בדיוק, השאלה אם מאירים חלק טוב ומהותי באישיות או שאנחנו מתמקדים בעניין חיצוני במחמאה.
אני רוצה לפרגן למישהו עם צרכים מיוחדיםהפי
הוא כמובן לא קשור לכאן
להגיד שכיף לך להיות לידו זה אחלה בחלהadvfbאחרונה
באמת פחות התכוונתי לעניין שהוא לא אישי, אבל זה נשמע גם טוב מאוד
יש הרבה, זה בעיהאני:)))))
תודה רבה. מאמצת. בעזרת השם.נחלת
מה דעתכן על מישהו שמתחיל בקינוח?זכרושיצאנולרקוד
סביר להניח שהפערים בהשקפה הדתית היו צפים די בהתחלהפ.א.
אולי מתחכם מידי בתור הכנה לדייטנקדימון
אבל בעיקרון היא צודקת, לא?
הבעיה כאן היא חוסר האמון במי שהציע לה..
יש סיפור על הרב אליהואחד איש
פעם מישהו שאל אותו אם מותר להתגלח בספירת העומר לצורך פגישות
הרב אליהו שאל אותו אתה רוצה להתחתן עם מישהי שלא מפריע לה שבן אדם מתגלח בספירת העומר?;)
אז הנה משהו הפוךנחלת
אדם אמין סיפר לי שכשהוא (או חבר שלו, לא זוכרת במדויק) שאל
את הרב מרדכי אליהו זצ"ל, איך לבחון יראת שמים של בחורה,
הוא ענה לו: אם היא מברכת על מה שאוכלת.
ולא הוסיף יותר.
למה זה הפוך?אחד אישאחרונה
חח למה לא?Lavender
אני בעד,
לפעמים אני גם מתקילה בשאלות(:
לענ"דנחלת
1. היא לא חוקרת משטרה שמנסה ל"התקיל" עבריין.
2. זה לא כן, זה לא ישיר, ואם הייתי בחור, לא הייתי שמח עם בחורה כזו.
3 הוא אמר שהוא מעדיף חצאית. למה להמשיך לחפור ולהתעקש?!
נראלי זמן טוב לספרמבולבלת מאדדדד
ותודה לכל מי שידע כבר ולא סיפר
בקרוב אצל כולם בע"ה!
מזל טובאריק מהדרום
מזל טוב!! שיהיה לכם הרבה טוב ביחד!!יעל מהדרום
דיי באמת(;?הפי
מזל טוב!חושבת בקופסא
מזל טוב!אנונימי 14
וואו מזל טובבברקאני
איזה מרגש
שתבנו בית קדוש ושמח ביחד
מבולבלתתתת!!!! מזזזלללל טווובבב!!!🤩🥰❤הרמוניה
מרגש ממש
ארץ השוקולד
מזל טוב,
שיתמלאו כל משאלות ליבכם לטובה בבית הנפלא שתקימו יחד באהבה, בריאות, שמחה ואושר לאורך שנים רבות
תודה רבה לכולם!🤗מבולבלת מאדדדד
מזל טוב!חדשכאן
איזה יופי!
שתזכו לבנות בית נאמן בישראל מתוך אהבה, שמחה, נחת ורווח!
איזה יופי, בשעה טובה!! הרבה נחת ושמחה!נפש חיה.
כיף לשמוע, מזל טוב!advfb
מזל טוב! איזה יופי ב"הוהוא ישמיענו
ברוך השם!נחלת
המון המון מזל טוב! כן תרבינה הודעות משמחות כאלו!
וואו יקרה! מזל טוב ענקי 🥳❤️נגמרו לי השמות
איזו בשורה משמחת ומרגשת
בשעה טובה ומבורכת ממש
שתזכו לבניין עדי עד בשמחת עולם ובאהבה גדולה ❤️🌟🥳
מזל טוב!ניצן*
...רחל יהודייה בדםאחרונה
קבוצות שידוכים לדתי תורני/ חרדלניקיsh121234
שלום
האם קיים קבוצת ווצאפ עם הצעות של בחורים דתי לאומי תורני או חרדלניקים בגיליי 20-29?
קורס קצינים בשנה הראשונהמסיבת ישרים
היי לכולם,
בעז"ה אנחנו נתחתן בחודש אב, ובאזור חנוכה שאחרי אני מתחיל תפקיד ג'וב בתור קצין פרוייקט דרך עתודה (עדיין אין שיבוץ לאיפה נהיה בארץ)
כל הזמן מדברים איתנו על קורס קצינים וואלה בא לי לצאת כי אי אפשר להתקדם בצהל בפיקודי אם אתה לא קצין
הקטע זה שאם נגיד אצא בתחילת התפקיד כלומר 3 חודש אחרי שנתחתן, אז זה אומר שכשאהיה בבהד אחד 3 חודש אחזור רק לשישי-שבת
ודיברתי איתה על זה והיא מוכנה ודוחפת אותי שאני אצא כדי שדלתות בצבא יפתחו.
אבל לאחרונה גיליתי שגם ההכשרה החילית היא שבועיות ואז זה יוצא חצי שנה של רק שישי-שבת, זה לא יותר מידי?
מה שאר החיילים הנשואים עושים?
אם קבעתם תאריך - לוקחים בחשבון שיהיה קשה בחודשיםפ.א.
הראשונים.
לא דוחים חתונה בגלל זה, ובוודאי לא לוותר על קורס הקצינים וההכשרה החיילית. ממש חשוב לטובת פיתוח הקריירה שלך בצבא ובהמשך באזרחות, עפ"י הניסיון שתצבור בצבא.
מה שכן, ממליץ לתכנן בינכם מניעה בחודשים הראשונים. עד שתכנס למסלול שירות צבאי נוח מבחינת הבית.
לא כל כך מסכימה. אבל לא כדאי להיכנס לויכוח.נחלת
רק חושבת שלאשתך יהיה קשה. שנה ראשונה יעשה לביתו....
חושבת שהקשר בין בני הזוג בתחילת דרכם, הוא החשוב ביותר.
נניח שזו היתה קרירה אחרת, לא צבאית?