בס״ד
אני לא יודעת מה בדיוק אמרו באותה הסדנה. רק 2 דברים שעולים לי:
א. יש כל מיני גישות בחינוך. אני מרגישה (וזאת הרגשה שמתחדדת לי ככל שהזמן עובר) שבגדול אפשר לקבל מיותר משיטה אחת. כל ילד שונה, כל שלב שונה, אנחנו משתנים, הסיטואציות משתנות וזה מרגיש לי חשוב להיות בהקשבה פנימית ולשאול את עצמינו ״האם זה מרגיש לי נכון כרגע? או שהחושים שלי מסמנים לי מבפנים שכרגע השיטה לא משרתת אותי, וקורה אפילו להיפך - היא מחלישה או מקבעת אותי במצב שאני זקוקה ליותר גמישות?״. (כתבתי את זה כמחשבה כללית, לא כביקורת על האמירה הספציפית ששמעת בסדנה).
ב. יש הבדל בין לבקש 200 פעמים שילד יעשה פעולה נקודתית (שהוא עכשיו יפנה את הצלחת שלו) לבין לחזור על אותו עיקרון חינוכי 200 פעמים (״לא אומרים ׳תביאי לי את המלח׳, אומרים ׳אמא, אפשר את המלח בבקשה?״).
לבקש 200 פעמים את אותו הדבר נקודתי מילד, זה אכן לא מומלץ. זה מעייף את ההורה בטירוף וזה משדר לילד שלאמירה של ההורה אין באמת תוקף. שרק האמירה המס׳ 200, כשהוא כבר מרים את הקול ומאיים (מרוב יאוש ותשישות נפשית) יש תוקף. אבל לכל ה-199 אפשר להתעלם. אני חושבת שיש ל
@חלונות הרבה מה לומר על זה (חלונות, אם את עדיין באיזור, זאת הזדמנות להזמין אותך להצטרף לפורום הזה!). אבל בגדול, כדאי שהגישה הפנימית שלנו תהיה שכשאנחנו מבקשים משהו ספציפי (לפנות את הצלחת), אנחנו מחוברים לבקשה הזאת ״בכל נימי נפשנו״ (אולי טיפונת הגזמתי

) ואנחנו ממש מצפים שזה יקרה עכשיו.
ולכן לדוגמה לא נעתר לשום בקשה שלו כל עוד הוא לא יפנה. מכיוון שלילדים יש לרוב המון בקשות מאיתנו פר שעה, אם נעמוד איתנים ברצון שלנו שישמעו אותנו, זה כנראה יקרה מהר.
לפי הגישה של חלונות ולפי גישת שפר (לא מכירה באופן אישי, רק ממה ששמעתי), זה בכלל קשור לאמונה שלי שהילד שלי מסוגל ורוצה לשמוע לקולי. וכשמתחברים לאמונה הזאת, זה משפיע אוטומטית על הילד, וכתוצאה מכך הסיכויים שהוא אכן יבצע את המשימה במהירות עולים מאד-מאד.
אבל במה שקשור ל*חינוך*, שזה דבר הרבה יותר עמוק מסתם לבקש בקשה נקודתית, אני חושבת שדווקא החזרתיות נמצאת במהות התהליך. אנחנו נתקן אותו / נזכיר לו / נדגים לו עשרות או מאות פעמים, ובסוף הוא *יפנים* את הדברים. חינוך עשוי מאינספור שכבות דקות של הסברים ותזכורות, עד שביום בהיר אחד זוכים לגלות שהמסר הועבר ושהילד באמת מתנהג על פיו. זה ככה לגבי ניהול הכעסים שלהם, לגבי מה שקשור לנימוסים שלהם, לגבי כל מה שקשור להקניית מידות טובות, וגם במה שקשור להיגיינה, לסדר ולשמירה על חפצים. ולכן לעניות דעתי, במקרה שהעלית זה ממש סביר לחזור על זה עוד ועוד (מה שכן, יתכן שאפשר לדרבן ולקצר את התהליך ע״י משהו כמו מבצע).
מקווה שזה עוזר, והמון הצלחה!!! 🧡