מישהי יקרה הפנתה אותי אליה וצפיתי גם בכל הפרקים.
בגלל שכל הנושא הזה קרוב לליבי מאוד, רציתי לכתוב את כל המחשבות שהיו לי, אנסה לסדר לפי סעיפים:
1. קודם כל ובראש ובראשונה - הזוגות עצמם המשתתפים בתוכנית:
הם הראשונים שאני חושבת עליהם בתוך כל זה.
והתחושות שעולות הן תחושות של חוסר הבנה - לא רק מצידם, אלא בעיקר מצד המטפלים שלהם בסדרה - להיכנס *במכוון* למקום הכי הכי אינטימי-אישי-קיומי של הזוגות שם, כל אחד מהם בנפרש ושניהם גם יחד כזוג - ולחשוף את המקום הזה לעיני כל ישראל.
זה כ"כ כ"כ תמוה בעיניי, ושוב, עוד לא דיברתי על הצד של הצופים - אלא כרגע רק על הצד של הנצפים עצמם, של המשתתפים עצמם.
הרי הם עוברים שם ממש ניתוח לב פתוח בשידור חי...
חיתוך בבשר החי...
מוציאים את כל הכאבים, הסודות הכי כמוסים,
המקומות הכי קטנים שלהם,
הטראומות,
מדברים גם על בני משפחתם - שהם לא רצו ולא בחרו להשתתף בסדרה - אבל הם עולים שם - וכל מי שמכיר וגם מי שלא מכיר אותם - יודע את כל נבכי נפשם...
והם עצמם?
איך אפשר לשים אותם כך "בגוב האריות" - נתונים לגחמות ולמחשבות ולכל מה שיש לכל צופה וצופה לומר עליהם במקום הכי פגיע שלהם כאשר זה משודר?
ולכל הטוקבקיסטים?
ולכל הביקורת עליהם?
ולכל המבטים?
ולכל זה שכו-ו-ל-ם יודעים מה עבר ועובר עליהם, לפרטי פרטים?
איך מטפל (והמטפלים שם, שניהם נראים סופר מקצועיים ואיכותיים, אז אני עוד יותר לא מצליחה להבין את זה!) - שם במכוון מטופל שלו במצב הזה?
איך? הרי אחת מאבני היסוד בטיפול זו הדיסקרטיות המוחלטת,
זה יחסי האמון בין המטפל-מטופל
זה הידיעה שאתה במקום בטוח.
בטוח בטוח.
שרק אתה והמטפל כאן, וכלום לא יוצא החוצה.
ואתה בטוח להוציא הכל - ולקבל עזרה וכלים.
אז כאן כאילו עושים בדיוק בדיוק להיפך וזה קשה לי מאוד.
בכנות. לחשוב על אותם זוגות - שעכשיו צופים בעצמם, ויודעים שכל עם ישראל צופה יחד איתם,
שהכאבים והפצעים הכי עמוקים שלהם נגלים לעיני כל,
שהם יודעים שהשכנה עכשיו יודעת שעברנו א' ב' ג',
וההוא מהמכולת יודע שבעבר הייתה לי טראומה X
וההורים והאחים שלי יודעים איך כיניתי את אשתי/בעלי
וכל האנשים שלא שומרים על לשונם - וןאומרים ומטיחים ביקורת כלפיהם - איך הם יכולים לסחוב את כל זה?
ומי יודע אילו נזקים זה חלילה יכול לעשות להם אישית? גם אם לא עכשיו, בעתיד?
ולזוגיות שלהם?
באמת זה בנפשי הדבר הזה... כואב לי מאוד עליהם, ויש בי תמיהה גדולה על המטפלים שהסכימו ונכנסו לכך במכוון.
ובכלל, נדמה שכל התרבות הזו של הכל בחוץ,
כל הריאליטי לסוגיו, קצת נכנס ועלה לאנשים לראש יותר מדי...
לפעמים זה מרגיש כאילו אנשים מן השורה מרגישים קצת כאילו הם חיים בסרט ודמות מאיזה סרט,
עד כדי כך שגם אנשי מקצוע כבר נשאבים לדבר הזה בשביל הרייטינג...
גם בסדרה הזו, גם בסדרה "חתונה ממבט ראשון" וכן הלאה...
כל התרבות הזו של להכניס מצלמות לתוך-תוכי הבית פנימה - איך אפשר?!
שוב, גם מצד המשתתפים עצמם, ועוד יותר מצד אנשי המקצוע...
זה נכון שהם בחרו בזה. אבל רגע, אתה בתור איש מקצוע לא אמור לדעת קצת יותר מה זה עלול חלילה לגרום לנפש שלהם? לזוגיות שלהם? עכשיו? בעתיד? אתה לוקח אחריות על מה זה יעשה להם בכל הזמן הזה?
אז מקסים שיש טיפול, באמת מקסים - אבל למה עם מצלמות? למה שכל העולם יצפה בזה?
ואם רוצים להראות מה זה טיפול זוגי - אז מצוין, זה מבורך בעיניי -
אבל אפשר בדיוק בדיוק באותה מידה להשתמש *בשחקנים* - ולכתוב בפירוש שאלו שחקנים - ואפילו להשתמש בסיפורים על סמך מקרים אמיתיים מהקליניקה - אבל אז כל הדבר הזה של שמירה על הפרטיות ולא לדעת מיהם אנשים נשמר!
אפילו אם היו עושים טקסטים אמיתיים ממש מהקליניקה - רק ע"י שחקנים (ומציינים שהם שחקנים כמובן וזה מבוסס על מקרים אמיתיים לגמרי) - אפילו אז הייתה נשמרת הפרטיות של אותם הזוגות, והם היו יכולים גם להינות מהטיפול וגם לא לספוג את כל הרע שמגיע בעקבות הצפייה הבלתי מבוקרת של כל עם ישראל בהם...
וכמובן שאפשר גם לטשטש פרטים ולהכין טקסט שמבוסס על מקרים אמיתיים אבל עם שינוי פרטים, וגם עם שחקנים, ואז בכלל הפרטיות נשמרת,
לפחות כך ניתן גם להראות לצופים מה זה טיפול זוגי (בערך, כי זה אף פעם לא יהיה אותו דבר כי זו טלוויזיה בסופו של דבר...) וגם לשמור על הפרטיות הכה חשובה, אפילו קריטית של הזוגות כאן.
2. מחשבות על בני משפחתם של המשתתפים -
גם אלו שנזכרים בתוכנית עצמה
וגם אלו שלו -
איפה הפרטיות שלהם?
איפה נלקח בחשבון מה הם מרגישים? גם אלו שלא מוזכרים,
מה זה עושה להם?
מה זה עושה לזוגות שבני משפחתם יודעים עליהם את כל הדברים הללו?
3. מחשבות שלקחו אותי דווקא למקום חיובי - שאולי כל השיח הזה על מה זה טיפול זוגי בכלל יכול קצת להתקדם, להשתנות.
כי לצערי המחשבה הרווחת היא שטיפול זוגי על כל סוגיו - נועד רק לזוגות "מקולקלים",
או זוגות שמשהו באחד מהם או שניהם "דפוק"
וזה כ"כ כ"כ לא נכון.
זו מחשבה שגויה.
טיפול זוגי נועד ***לכל הזוגות***
כולם.
כוווולם.
*כל* זוג באשר הוא יכול להיתרם מלשים פוקוס על הזוגיות שלו.
ולו רק בגלל העובדה שפתאום משקיעים בה מחשבה,
התבוננות,
אנרגיות,
מודעות,
מקבלים כלים,
מקבלים תובנות,
על עצמנו ועל הזוגיות -
זה דבר כל כך מבורך בעיניי!
גם זוג מאוהב שהם 10 מתוך 10 יכול להיתרם ולהיות 11...
זה כ"כ לא הסטיגמה הזו שמשהו בנו דפוק ולא בסדר ולמה אנחנו לא "כמו כל הזוגות האחרים" שהם "לא צריכים" ללכת לטיפול זוגי.
לא!
הכי להיפך
דווקא הזוגות שמגיעים לטיפול זוגי - נותנים לעצמם מתנה, נותנים לעצמם עוד בוסט של אנרגיה ועוצמה לזוגיות שלהם!
4. הבנה של מהות הנישואין - שאני חופרת עליה באמת הרבה כאן
אבל זה כ"כ חשוב!
יש גם בהבנה של ***מה זו בכלל זוגיות, מה הם בכלל נישואין***
שאלה של ה*מה*, של ה*איך*, ולא רק של ה"מי" (למשל ב"חתונה ממבט ראשון" כל הדגש הוא על ה"מי" - מי יהיה הזיווג שלי, בלי להתייחס בכלל למה זה בכלל זוגיות, ואיך בכלל מקיימים זוגיות, וניתן לראות פעם אחר פעם שגם זוגות שלכאורה התאימו ב"מי", והיו על גג העולם וזוגיות "מושלמת" לכאורה - נפרדים אחד אחרי השני וזה לא מחזיק. ואם הייתה התייחסות נכונה ל"מה" זה בכלל זוגיות, ו"איך" עושים זוגיות - עם הכלים הללו היה ניתן להחזיק זוגיות יציבה ואמיתית ולא מלאכותית שנמשכת לשתי שניות עד האדם הבא בתור שוב ושוב ושוב...)
אז להבין מה זו בכלל זוגיות, ונישואין בפרט, ולהבין ***שאף אחד מאיתנו לא נולד יודע זוגיות***
אלא זה לימוד!
לימוד חשוב!
כמו שלומדים נהיגה
כמו שלומדים לתואר
כמו שלומדים להיות הורים
וחייבים להבין את זה
זה לא שמשהו בנו לא בסדר!
זה לא!
זה להבין שפשוט במהות אנחנו צריכים ללמוד ולגדול לתוך זה!
וככל שיותר נלמד, ויותר נתאמן - כך נהיה יותר טובים בזה!
כמו כל דבר אחר בחיים הללו!
הרי לא ידיגו לאדם בלי השכלה: "למה אתה דפוק ואין לך תואר רביעי ככה פוף כמו קסם?
הוא הרי יצחק עליהם ויגיד שכדי להגיע לזה צריך לעבוד קשה, ללמוד ואז להגיע לכך...
כנ"ל בהורות שלנו
וכנ"ל בכל דבר בחיים הללו.
אז למה בזוגיות זה נראה לכולנו כאילו "או שיש להם את זה" או "שאין להם את זה"
ואם אנחנו לא "נולדים" עם יכולת לזוגיות מולשמת אז אנחנו דפוקים או שזה לא הפרטנר הנכון?
לא!
אתם לא דפוקים!
וזה כן הפרטנר הנכון!
פשוט זוגיות זה דבר שצריך לימוד, זה הכל.
וההבנה הכה פשוטה, אבל הכה הכרחית כאן היא סופר סופר סופר (ועוד פעם סופר) חשובה!
הלוואי שכולם יבינו אותה כי זה יכול לשנות חיים, פשוטו כמשמעו.
ולהציל אלפי אלפי משפחות, ממש כך.
כי ברגע שמבינים שזה מצריך לימוד ועיון,
קודם כל נרגעים
לא נבהלים מכל ריב או מכל קושי ש"הנה! זהו! זו הוכחה שאנחנו לא מתאימים!"
אלא נושמים,
ומנסים לעבוד על זה
לבד,
לבד עם ספרים או הרצאות או חומר אחר
או בעזרת אנשי מקצוע
או באינסוף דרכים -
אבל עובדים על זה!
(והבהרה חשובה: אני כמובן לא מדברת על מצבי קיצון או מצבים בהם הפתרון הנכון עבור כולם הוא אכןם להתגרש, אלא מדברת על כל אותם אלפי המקרים האחרים...)
5. ולגבי שאלתך עצמה - בהחלט יש מצבים שניתן להגיע לקירבה שלמה אפילו אם היה משבר גדול לפני כן (ויש גם מצבים שלא, כמובן)
למשל הזוג אותו הזכרת - ניתן לראות שהם באמת אוהבים אחד את השנייה, ובגלל טעויות והרבה מטענים וחוסר הבנה או חוסר ניהול נכון של מצבים (אפילו אם לא מכוונה רעה) - הם לאט לאט נכנסו לתוך "כדור שלג", שהלך והחריף עם הזמן... ופתאום שהם לומדים כלים חשובים, או מביטים על הזוגיות שלהם "במבט על" - משהו שם מתחיל להיפתח והבסיס הכ"כ טוב וחזק ביניהם מתחיל להתגלות. נראה שהוא תמיד היה שם ורק כיסתה אותו "שמיכה" של כל המטענים והפגיעות ההדדיות והכעסים והריבים...
למשל מצב כזה שבו לומדים על עצמנו קודם כל, ומגלים תובנות,
ועל על בן/בת הזוג שלנו,
ואז על הזוגיות שלנו
ואז לומדים איך לנהל נכון מצבי קונפליקט או חילוקי דעות,
איך לא נכון להתנהג - כמו "סור מרע", ואיך דווקא כן נכון להתנהל - "עשה טוב",
ועוד דבר חשובים שלומדים -
ניתן לראות שיפור עצום עם הזמן והתהליך וניתן להגיע לקירבה שלמה...
יש לי עוד הרבה לכתוב אבל חייבת לסיים אז שולחת