אני חושבת שזו סוגיה מעניינת בהחלט.
ולי, כחב"דניקית יצא הרבה לחשוב על זה, שהרי בחב"ד לא תשמעו בדרך כלל אמירות קשות כלפי אף יהודי והגישה מאוד מכילה, לקרב בדרך יפה.
ומנגד, היו דברים שגרמו לי לתהות האם דבר זה שבעיניי הוא יפה כל כך ובראשי מתוייג כדרך האמיתית , היפה של היהדות , הוא באמת יהדות או שזה פשוט ערך חב"די.
(אגב,סתם נקודה מעניינת שעולה לי תוך כדי,
כשרואים אדם מסוים כמודל לחיקוי , וודאי כשזה מודל רוחני, לפעמים אנחנו לא רואים הפרדה בין אופי ומנהג של האדם עצמו לבין עיקרון בתורה או בדרך שאותה הוא מייצג.
בעיניי זו נקודה מעוררת מחשבה,
גם כשדנים בשאלה של האם דרך מסוימת היא אמת מוחלטת או לא,יש לכך חשיבות)
בכל אופן, חזרה לעניין.
קראתי קצת בשביל לנסות יותר להבין את הנושא
ולכאורה נראה שדרך ארץ קודמת.
וישנה משמעות רצינית למצוות שבין אדם לחברו יותר מאשר מצוות שבין אדם למקום.
שהרי על מצוות שבין אדם לחברו יום הכיפורים אינו מכפר.
בנוסף, מתעוררת כאן השאלה הידועה
אז מה עדיף?
אדם טוב (אגב,שימו לב שהכינוי אדם טוב ניתן למישהו שמתנהג בצורה ראויה לאנשים שמסביבו, לא ברור לי המשמעות של עובדה זו אבל זה מעניין,
וזה גם משהו חוצה מגזרים. ) או יהודי טוב?
לא שיש בכך סתירה בעיניי. אבל נראה לי שזה מובן.
עדיף להיות אדם טוב או להיות אדם שבמצוות שבין אדם למקום נשמר מאוד?
(אגב,עוד משהו שעלה לי כשכתבתי זה שאדם טוב לרוב זה במשמעות של התנהגות טובה חסד עם הבריות וחסד קשור לרחמים *ורחמים זו תכונה בסיסית שקיימת בכל יהודי מעצם היותו יהודי* )
יצא ששמעתי סיפור על התקופה של ההשכלה שאחד מן המשכילים רצה להיות חזן בזמן מיוחד, ייתכן שבכיפור, לא זכור לי במדויק, והקהילה לא נאותה להסכים אך המשכילים גייסו את ראש העיר, או מושל או בעל הסמכות בעיר , לטובתם וכפו על הקהילה לתת לו לעלות לתורה, וכשהגיע הזמן והוא ניסה להתחזן כולם דפקו על השולחנות ולא נתנו לו וכך , לאחר שהוא ניסה הרבה פעמים וללא הועיל הוא נאלץ לעזוב את המקום.
אני זוכרת שהסיפור קצת גרם לי לרגשות מעורבים, שהרי הם ביישו אותו. ועוד איזו בושה.
ואז כשהעליתי את זה בשולחן אבא שלי אמר לי "זה יום כיפור,זה זמן שצריך מישהו ירא שמיים, זה לא סתם זמן".
אז יוצא לי לתהות מתי בעצם עובר הגבול?
אנשים הם כל כך מורכבים, כיצד אנחנו יכולים לדעת באמת מתי מישהו עושה משהו כדי להכעיס או שזה מכאב?
מתי צריך להתעלם מדרך ארץ ולהגיב בתקיפות גם אם מישהו ייפגע?
האם יש חילוק בין המצוות השונות?
(אני מקווה שזה בסדר שטיפה התפזרתי ממצוות תוכחה אבל מקווה שזה בסדר וזה ייסלח לי,
האמת שרק אחרי שסיימתי לכתוב הכל שמתי לב שיש נושא ממוקד, תהיו סבלניים אליי 🙏)