הייתי ממליצה לפנות לייעוץ פיננסי בנושא.
מילא אם הייתם זוג צעיר עם 2/3 ילדים קטנים.
את אומרת שיש לך ילדים גדולים, ייתכן וחלקם לפני/אחרי בר מצווה, חתונה וכו.
איך את מצפה לעזור להם בזה?
אני לא באה אליך בטענות או אומרת שדרך חייך לא מקובלת. להפך. זה מצוין ומדהים! אפשר בהחלט לחיות ככה.
השאלה אם קלטתם אתם שמדובר בדרך חיים שבחרתם לעצמכם ולא תחנת בניים שאפשר להגיד: נלווה עכשיו ונחזיר בעתיד.
ואם באמת מדובר בדרך חיים, חיים של אברכות ותורה - זה מקסים בעיני!
רק שיש אפשרות לנהל אורך חיים כזה מבלי לחיות במינוס כל הזמן.
אגב, מה זאת אומרת 'מינוס יציב'?
שאלתי אותך על זה כמה פעמים ובנתיים לא קיבלתי תשובה.
או שהמינוס נוצר באופן חד פעמי (או מתמשך על פני תקופה מסוימת) ואז אפשר לקחת הלוואה ולסגור אותה. או שהמינוס נוצר כי כל חודש חיים בהכרח ברמת חיים שלא תואמת את ההכנסות החודשית, ואז מדובר בהתנהלות כלכלית לא מחושבת שניתן לתקן.
עכשיו נניח ואתם לא מתכננים לקנות דירה. בכלל. גם לא בעתיד הקרוב.
כל חתונה, ארוע משמעותי, מצריך חסכונות מסוימים. ואם לא חוסכים ולוקחים הלוואה - זה בהחלט שוב להכניס את מסגרת החשבון למינוס נוסף.
מה הבעיה באופן כללי במינוס?
תקשיבי, יש אנשים שנקלעים לשם באופן חד פעמי, מידי פעם, לפי אילוצי החיים.
אבל באופן כללי, מינוס בהכרח מעיד על התנהלות כלכלית לא נכונה.
אני שמחה שאתם חיים באושר ושמחה והכל טוב לכם. אבל בעתיד, אולי אפילו הקרוב, אם תצטרכו להוציא כסף על הוצאה גדולה חד פעמית כמו חתונה, ארוע, וכו אין לכם מאיפה לקחת את הכסף הזה. וגם אי אפשר להתחיל לחסוך לקראתו - כי אתם במינוס. כל שקל של חיסכון ילך אוטומטית ע"י הבנק לחסות את המינוס.
האם הלוואה מהבנק זה דבר חכם?
לדעתי לא. ממש לא.
אתם משלמים פרימיה מכובדת עבור השירות הזה. אולי אפשר לקחת הלוואה שתכסה את המינוס ועל ההלוואה אתם תשלמו פחות.
לגבי עבודה בחרוף נפש - לא חושבת שצריך להגזים. לא כל מי שעובד משרה מלאה אכן מחרף את נפשו וטובע בעבודה. תלוי במה עובדים, תלוי באיזה משרה, מהם תנאי העבודה. כלומר, יש הרבה רווח ביניים בין שלוות נפש טוטאלית לבין שיעבוד נפשי.
את לא צריכה לעבוד בשביל המושג 'כסף'.
אבל כן כתוב: בזעת אפך תאכל לחם. כלומר, כל מושג הפרנסה מושג ע"י מאמץ וזיעה. לא אני אמרתי את זה, אלא הקב"ה.
אפשר לנסות למזער נזקים ולכמת את הקושי. אבל קושי בהכרח יהיה, זה חלק ממסלול חיים נורמטיבי של כל אדם.
עכשיו סתם שאלה, יש לכם מינוס, אתם לא זוג צעיר שרק התחיל את החיים. מניחה שיש לכם היתכנות לצאת מהמינוס הזה מתישהו בחיים. השאלה איך תעשו את זה.
(אם אתם חושבים שאחרי גיל מסוים יש פחות הוצאות וכך תכסו את המינוס אל תשכחו שיש גם פחות הכנסות, יש נכדים, הבריאות מתחילה לנגוס יותר ויותר בתזרים המזומנים).
ואם יש לכם תכנית לצאת משם, למה לא לממש אותו כרגע? למה להמשיך לחיות בצורה כזאת, כשיש לה השלכות על כל תחום בחיים, אם אפשר לחיות אחרת?
אם אין לכם תכנית לצאת מהמינוס זה בהחלט כמו ללוות מבלי לתכנן להחזיר. וזה בהחלט בעיה הלכתית.
זה כמו כל הזוגות שמגלגלים חובות מגמ"ח אחד לשני. ואז באיזשהו שלב מתרחש אסון כלכלי/בריאותי במשפחה ואין אוגן להישען עליו. או לחלופין הזוג נפטר בשיבה טובה ומשאיר חובות לילדים שלו לשלם.
מעבר לעובדה שמינוס בבנק ללא היתר עיסקה זה בהכרח בעיה הלכתית של ריבית. שהיא איסור דאורייתא.