צריכה עזרה דחופה בהבנת קטע מתוך שו"תמדרשיסטית20

השו"ת פסקי עוזיאל בשאלות הזמן סימן מג, דן בשאלה, האם אשה יכולה לדון (כלומר להיות דיינת) בזמננו.

ואני לא מצליחה כ"כ להבין את הקשר לעדות שהוא עושה שם.. בעיקר במשפט הפותח. אשמח לסיוע.

מעתיקה לכאן את הקטע:

"אלא דעכ"פ לא מצינא למילף מדברי התוס' אלא כגון דבורה שקבלוה מפני שכינה או מפני נבואה, והכי מסתבר, דבלא זה למה נתקן תקנה כזאת? ולא דמי לעדות, משני טעמים: א) דבעדות יש עלבון לאשה כשלא נאמין לדבריה, לכן ראוי לתקן לקבל עדותה אבל בדין לאו כולי עלמא יכולים להיות דיינים אלא המובחרים שבעם, שנושאים בעצמם המעלות הדרושות לדיין: - חכמה, גבורה, עצה וסברא ישרה, יראת ה' ושנאת בצע, ואם אמנם ימצאו באשה חכמה וידיעה משפטית רחבה, אבל גבורת לב של לא תגורו מפני איש ואמיצת הרוח, ולא להתפעל מאיומים של אלמות, או מרגשי רחמים של העוני, ודאי שלא נמצאת בכל הנשים, שטיבם העדין והרחמני הוא עלול להתפעל . ב) דבעדות הוא מעשה אקראי בעלמא שנזדמנה וראתה עדות, אבל למנות אותה לדיין הרי אנו מוציאים אותה מתפקידה הטבעי של צופיה הליכות ביתה בטפול ילדיה וחינוכם, ומעמידים אותה בעבודה צבורית, וכבודה של האשה במקומה מונח, וגדולה הבטחה שהבטיח הקדוש ברוך הוא לנשים (ברכות יז.), אבל בדבר התלוי במעלות מדעיות ותכונות נפשיות, מוטב שישמור כל אחד את תפקידו הראוי לו ורק אם ביוצא מן הכלל נמצא אשה חכמה ואמיצת לב כדבורה הנביאה נושיב אותה על כסא השופטים, כי במשפט לא האישיות הוא העיקר אלא החכמה והמדע והתכונות הנפשיות המעולות והנבחרות, - ואת ה תחזה מכל העם אנשי חיל יראי א לקים אנשי אמת שונאי בצע (שמות יח, כא).."

וכו' וכו'..

על איזו תקנה הוא מדבר? אני יודעת שהדעות האוסרות על אישה לכהן כדיינת מביאים את עניין העדות כטעם לזה, אבל איבדתי את הקשר שהרב עוזיאל עושה כאן..

מתייגת כאן כמה כדי שיהיה סיכוי שאקבל תשובה מהר יותר 😅

@נוגע, לא נוגע

@נשמה כללית

@ultracrepidam

@בן מערבא

מקווה שאועיל:הָיוֹ הָיָה
תוספות דן כיצד דבורה הייתה דנה, הרב עוזיאל כותב שהדבר היחיד שניתן להוציא מתוספות זה שאשה יכלה לדון כשיש עליה שכינה והיא נביאה, אך לא בלי זה (אני לא זוכר למה זה שני דברים נפרדים)
וכותב, שאכן מסתבר שלא יתקנו שכל אשה תוכל לדון באופן גורף, כי מה הסיבה לתקן כך?
וזה שלגבי קבלת עדות כן יש סיבה לתקן כך, שונה מדיינות: א' כי לגבי עדות - יש עלבון כשלא מאמינים לה. אבל לעומת זאת - כשאומרים לאדם שהוא לא יכול להיות דיין זה לא עלבון, לא כולם דיינים. ובאמת למרות שיש מעלות הדרושות לדיין שיכולות להימצא אצל אשה - כמו חכמה ומזג מתאים, עדיין יש תנאים שלא כ''כ מצויים אצל נשים, כמו להתעלם מרחמים החורגים מן הדין, ולעמוד באומץ מול איומים וכו'
ב' עדות היא לא תפקיד שנותנים עליה בכוונה, אלא שמה שראתה במקרה היא מעידה. לעומת זאת - למנותה כשופטת זה לקבוע להדיא חריגה מתפקידה - לגדל בית וכו' ולא לעסוק בענייני החוץ.

(כתבתי לפני שקראתי את סוף דברייך, עכשיו אני מבין שרוב מה שכתבתי היה מיותר בכלל, לא נורא.. למעשה - לשאלתך על איזה תקנה הוא מדבר - הכוונה לתקנה שתאפשר לאשה להעיד, והוא מסביר למה תקנה כזו שייכת ותקנה שתאפשר לה להיות דיינת - לא)

בסדר?
הועלת מאוד, תודה רבה!מדרשיסטית20

רק לא הבנתי משו..

הוא גם מביא באותו מקום תירוץ אחר של התוספות שאומר שדבורה דנה מכוח זה שהעם קיבל אותה עליהם, ומזה הוא מסיק גם לימינו שאם העם מקבלים מישהי כדיינת אז זה מותר.. איך זה מסתדר עם מה שכתבת בעצם?

תהיתי על זה בעצמיהָיוֹ הָיָה
אבל לא נכנסתי לזה כי זה לא חלק מהקטע שציטטת.
זה באמת מוזר שהוא כותב שניתן ללמוד מתוספות רק לנביאה, כי האמת היא שהתירוץ השני של תוס' הוא שהעם קיבל אותה עליהם.
אפשר לתרץ כמה תירוצים - שהעם היום לא בנוי באמת בצורה של עם ואין שום דרך שכל העם יקבל, או הפוך - שאין דבר כזה שהעם מקבל והיא נהיית דיינת אלא שבדבורה פשוט עצם ביאת בעלי הדין אליה הייתה קבלה שלה עליהם ספציפית כמו שמצינו לגבי שלושה רועי בקר (ואז זה מועיל רק לדינים מסויימים, וצריך לבדוק אם באמת לא מצינו בדבורה מעבר לכך), ועוד כל מיני אופציות דומות.
הבעיה, שאם הוא כותב כמו שאת אומרת - שכן אפשר ללמוד לימינו, סימן שהוא לא סובר את התירוצים האלו. ואם כן לא ברור למה הוא כותב אח"כ את מה שציטטת בהודעה הפותחת. כלומר: יש פה פשוט סתירה בדבריו מיניה וביה, לפי דברייך.
צריך לבדוק בפנים, ואין לי נגיש. 😞
אוייש רגע, עשיתי פאדיחה קלה😅מדרשיסטית20

יש מצב שזה יפטור קצת את העניין..

זה הקטע המלא:

"מה שנשאר לנו להסתפק הוא בקבלו אותה עליהם, והתוס' בתרוצם: שקבלוה עליהם, ס"ל בודאי דמהני. ונראה ודאי שאין חולק על סברא זאת, ויתר תרוצי התוס' אינם חולקים בעיקר הדין אלא באוקימתא דמעשה דבורה. וכ"כ החנוך ז"ל דבקבלוה הכל כשרים דכל תנאי שבממון קיים, ומדבריו מוכח דאפילו אם לא קבלוה היחידים בפירוש אלא שקבלוה ראשי הקהל סגי, משום דאחריהם נגררים כל העם וכל אדם ידון על פיה [מצוה ע"ז]. אלא דעל כל פנים לא מצינא למילף מדברי התוס' אלא כגון דבורה קבלוה מפני שכינה או מפני נבואה, והכי מסתבר, דבלא זה למה נתקן תקנה כזאת? ולא דמי לעדות, משני טעמים..." וכו' וכו'.

אוח, איבדתי אותו😅

מה גם שראינו שבסוף הוא אומר שנשים שבאמת יש להן את התכונות הנדרשות, אין מניעה שיהיו דיינות, אז לא הבנתי איך זה מסתדר עם זה שכתבת שלא תיקנו שמותר לאישה להיות דיינת..

אגב, אם אתה רוצה לראות בפנים:

משפטי עוזיאל, חלק ד, חושן משפט ה׳:י״ט

אה, זה אכן פותר את התמיהההָיוֹ הָיָה
הוא מסיק מתוס' שבקיבלו אותה - יכולה.
ואז ממילא נשאלת השאלה - הבה נקבל על עצמינו גם כן, אם זה מועיל, ושלום על ישראל
ועל זה הוא אומר - הגם שטכנית זה מועיל (כי "בדבר שבממון תנאו קיים" כמו שכתב לעיל) זה לא ראוי, ואי אפשר להוכיח מדבורה שזה ראוי - כי אולי דווקא שם היה ראוי לקבלה - מפני שכינה שעליה וכו'. אבל באמת הסברא נותנת שבלא זה לא, ומפני שני הטעמים כמשנ"ת.

לגבי הסוף - אכן, אבל זה בדיוק מה שהוא כותב: שרק כשיש סיבה חריגה ממש, שמדובר באשה שממש ממש ממש יוצאת מן הכלל ברמת ההתאמה שלה לתפקיד, יש טעם לתת לה אותו, אבל כל אשה אחרת - לא זה תפקידה וכו' כמו שכתב לפני כן.
אז יש לי סיכוי להיות דיינת? שפרינצא בוזגלו

בהנחה שאני יוצאת מגדר הרגיל וכו' ואכמ"ל...

ושתשרה עלייך שכינה...הָיוֹ הָיָה
הוא לא נראה לי כותב שזה תנאי הכרחי..מדרשיסטית20

אני מתלבט בכוונתוהָיוֹ הָיָה
כי את סיום דבריו הוא כתב בשלב שבו הוא הסביר למה ככה זה גם מסברא, אבל את עצם הסברא הוא כתב אחרי שהוא כותב שמתוספות ניתן להוכיח שראוי לקבלה רק בשורה עליה שכינה.
אז נותר להתלבט, אם כוונתו עכשיו שבאשה מיוחדת ממש - שהסברא מסכימה שראוי למנותה, אכן יש למנותה, ולא זקוקים ל"אישור" של תוספות. או שהוא רק מסייג את מה שהוא כתב בסברא בנוסף על תוספות, אבל מכל מקום אנו נותרים בכך שרק מה שמוכח מתוספות אפשר ומה שלא לא, גם אם לחלק אין הכרח מצד הסברא שהוא הביא כ"סייעתא" לדבריו לגבי תוספות.

ההתפלספות ברורה? 😅
וואו שניה, איבדתי אותךמדרשיסטית20

מה כאן הסברא?

שימי לב:הָיוֹ הָיָה
המשפט הזה: "אלא דעכ"פ לא מצינא למילף מדברי התוס' אלא כגון דבורה שקבלוה מפני שכינה או מפני נבואה, והכי מסתבר, דבלא זה למה נתקן תקנה כזאת? ולא דמי לעדות" - עובר בזריזות בין שני טיעונים:
טיעון א: תוספות אמנם כותב שקיבלו, אבל לא מוכח שראוי לקבל במקרה ששונה מדבורה ששכנה עליה שכינה
טיעון ב: אכן כך מסתבר, שאין באמת סיבה לתקן שאשה תדון, וזה שונה מעדות, כי וכו' וכו' וכו'.

בתוך טיעון ב' הוא כתב שני נימוקים:
נימוק א: אין עלבון, ומובן שלנשים חסרה היכולת להתמודד עם איומים וכו'
נימוק ב: זה לא התפקיד שלה, ולא אלו הכלים שקיבלה משמיים, אלא לגדל בית וכו'

בתוך נימוק ב' הוא שם מעין סיוג: שלכן רק מי שממש יוצאת דופן בכישוריה המתאימים בדיוק לדיינות - יש טעם למנותה כדיינת. אבל אשה אחרת - פקידה וכישוריה הם אחרים.

עד כאן דבריו. ומכאן נותר לנו להסתפק - האם הסיוג הזה אומר שאכן במצב כזה ראוי למנות, הגם שאין לכך מקור מהתוספות. או שכוונתו היא שלגבי הסברא שהוא הביא על גבי דבריו בנוגע למה שלומדים מתוס' - היא לא שייכת במקרה כזה, אבל עדיין דבריו הראשונים בעינם עומדים - שאין מתוספות מקור למי שאין עליה שכינה ולכן אכן לא ראוי למנות.
הנטיה שלי מסגנון בניין דבריו היא לכיוון השני, אבל אני לא בטוח במאה אחוז.

מכל מקום, גם אם אכן כוונתו כמו הכיוון הראשון, צריך הרבה מגלומניה מצד אשה כדי לחשוב שהיא היא גדולת המוכשרים בדור ודווקא היא מתאימה לדון ואין כמוה. כי הרי זה ברור שכל עוד ויש גברים שראויים לא פחות - ממנים אותם, ורק כשאין בנמצא כאלו ויש רק אשה מתאימה אין ברירה אלא למנותה, ועל זה אמרה הגמרא: אוי לו לדור שאשה שופטתו.
(וסורי על פרץ השובניסטיות... תמחלו..)
שכוייח! עכשיו בהחלט הרבה יותר מובן.מדרשיסטית20

מעניין מה שאתה אומר..

לגבי זה-

"תוספות אמנם כותב שקיבלו, אבל לא מוכח שראוי לקבל במקרה ששונה מדבורה ששכנה עליה שכינה.."

בוודאות זה מה שהוא אומר שם?

לא כזה ברור לי מהדברים שלו..

תדייק לי איך אתה מבין את זה?

...חמדת66

"לא מצינא למילף מדברי התוס' אלא כגון דבורה "

כלומר - לא מצינו ללמוד מדברי התוספות אלא במישהו כמו דבורה וכו'

אהה, אוקיי👍 תודה רבה!מדרשיסטית20

כמדו' ש"לא מצינא" זה "לא יכולים אנו".הָיוֹ הָיָה
"לא מצינו" אמור להיות "לא אשכחן". וזה באמת פחות מסתדר כאן
תודה, את זה לא תרגמתיחמדת66

חיוך

>>הָיוֹ הָיָה
"מה שנשאר לנו להסתפק הוא בקבלו אותה עליהם, והתוס' בתרוצם: שקבלוה עליהם, ס"ל בודאי דמהני.... אלא דעל כל פנים לא מצינא למילף מדברי התוס' אלא כגון דבורה קבלוה מפני שכינה או מפני נבואה.

כלומר:
נותר להסתפק מה הדין בקבלו
ובתוס' תירצו שקיבלוה - א"כ הם סוברים שהועיל
*אלא דעכ"פ לא מצינא למילף מדברי התוס' אלא כגון דבורה - (ש)קבלוה מפני* וכו
=איננו יכולים ללמוד מתוס' יותר מאשר אופן שראוי לקבלה בגלל שהיא נביאה.
יפה👍מדרשיסטית20

טוייב, אז זו באמת קושייה..

למה קושיה?הָיוֹ הָיָה
התכוונתי שהסיוג הוא אכן קושיה..מדרשיסטית20

הוא לא קושיה, למה קושיה?הָיוֹ הָיָה
אני מתלבט מה כוונתו. אבל כל אחד מהצדדים הוא בסדר גמור, איפה פה הקושיה?
לזה התכוונתי נו😅 שבא לי לדעת מה כוונתו..מדרשיסטית20

אלה שני כיוונים שונים עם נפק"מ שונות

אה, סבבה, אבל קושיה זה לא.הָיוֹ הָיָה
זה אמנם "צריך עיון", אבל זה לא "צ"ע"
איך אתה יכול לבדוק ששורה עליי שכינה?שפרינצא בוזגלו

מערבב זרדים קלויים בשמנת חמוצה, מפזר אבקת זנגבילהָיוֹ הָיָה
ומקלוני קינמון טחונים דק דק. משרה שלושה ימים בביצה שנולדה ביום טוב ונילושה במי פירות.
מפזר את התערובת על ראשך ובודק אם יש כוכבים פורחים
יפה ענית!שפרינצא בוזגלו

כל המשחה הלא קונבנציונלית הנ"ל מוכיחה שאין באמת דרך לבדוק למי יש השראת שכינה ולמי אין.
מה שאומר שאני יכולה לשקר שיש לי השראת שכינה ולקבל את התפקיד (לפי מה שזכור לי אישה יכולה להעיד על עצמה), ואתה תהיה מחוייב להאמין לזה, או שבגלל שא"א לדעת אז אני לא יכולה להיות כיום דיינת?

עריכה:
או שבכלל יש קריטריונים כלשהם למינוח 'השראת שכינה'?

סליחה? דבורה הייתה נביאההָיוֹ הָיָה
את חושבת שכל מי שאומר שהיא נביא אנחנו מקבלים אותו כנביא?
איך מזהים אדם כנביא?שפרינצא בוזגלו

בגדול: שנבואותיו לאורך זמן התקיימוהָיוֹ הָיָה
הרמב"ם עוסק בזה, לא זוכר כרגע הכל, אבל זה העיקר
------רב שמואל
מזל שלא מינו אותך להחליט מיהו נביא.
ומזל שמר אלעזר פרש.
...חמדת66

יש בהלכות יסודי התורה לרמב"ם קריטריונים ברורים.

------רב שמואל
יש קריטריונים ברורים מי אינו ראוי לדבר בנושא: כופרים אפיקורסים וכו'.
------רב שמואל
כיוון שחסמו לי את הגישה ל"אוצר החוכמה" שבאינטרנט - אני לא אענה לשאלה.

אבל אני יכול להבטיח לך נאמנה - שהבאת השאלה כאן - באופן הזה שהם עושים אותו עם כוונות רעות ומרושעות. - בין אם את תרצי או לא - יתהפך עליהם כולם לרעה גדולה מאוד.
------רב שמואל
הערבי הארור פה שעכשיו מנסה "להשתעל" יותר בנחת כאילו עכשיו הוא הופך להיות הנחמד - לא יהיה יותר טוב מהבחינה האמורה!
קצת שונה ממה שכתבו:טיפות של אור

בתשובה אחרת הרב עוזיאל אומר שאפשר לתקן תקנה כללית שנשים יהיו כשרות לעדות בדיני ממונות. (להבנתי היום בתי הדין הרבניים מקבלים דה פקטו עדות נשים, אבל בעזרת פרקטיקות הלכתיות אחרות)

כאן הוא אומר שאין לתקן תקנה כזאת עבור דיינות. לא כי תקנה כזאת לא תועיל או אסורה, אלא משיקולים רכים יותר. 'ורק אם ביוצא מן הכלל נמצא אישה חכמה ואמיצת לב כדבורה הנביאה נושיב אותה על כיסא השופטים'

מעניין, תודה!מדרשיסטית20
אתה מתמקד במשפט אחד שלו ומתעלם מהשאר...הָיוֹ הָיָה
אינני מוצא היכן אתה חולק עלי בפרשנות של משפט מסויים
(אני חושב שאני קורא כמעט את כל התשובה קצת אחרת)טיפות של אור
אולי, אבל לא סיפרת לנו איך ובמה...הָיוֹ הָיָה
🤷‍♂️טיפות של אור
(אני מנסה לעזור למדרשיסטית20, לא מעבר. אם בא לך להתווכח אפשר בכיף לעשות חברותא על התשובה בזום בשיא הרצינות)
דווקא מעניין לשמוע מה הבנת אחרת..מדרשיסטית20
|חושב|טיפות של אור

בדרך כלל קשה להעביר ניואנסים בכתב, וגם לא נראה לי חשוב להעמיד את דבריי בניגוד למישהו

אז אני אכתוב באופן כללי:

א. להבנתי התקנה שהרב עוזיאל מדבר עליה, היא להכשיר נשים להיות דיינות באופן כללי (כמו שהוא היה בעד לעשות בעדות)
ב. להבנתי הוא אומר שהשכינה או הנבואה הם לא תנאים דווקאיים, הם רק דוגמאות לסיבות למנות אישה לדיינית קבועה (כלומר, כזאת שאפשר לכפות לבוא לדון לפניה*. אם תרצי - דיינת במערך בתי הדין הממלכתיים)

ג. הוא לגמרי מתיר לשניים שרוצים לקבל עליהם אישה שתדון להם דין תורה

*מתוקף תקנת הקהל, אבל באופן פרטני לאישה הזאת

ומה פה שונה ממני?הָיוֹ הָיָה
השוני היחיד שאני רואה הוא ב-ב', ואיני יודע איך תכלכל את לשונו - "אלא דעכ"פ לא מצינא למילף מדברי התוס' אלא כגון דבורה שקבלוה מפני שכינה או מפני נבואה, והכי מסתבר, דבלא זה למה נתקן תקנה כזאת?"

לגבי ג' - אין שום דרך לאסור את זה. לא גריעא מג' רועי בקר.
לא יודע למה חשוב שזה יהיה שונה ממך טיפות של אור
ב. אני מבין את המשפט כך - 'אבל בכל אופן איננו יכולים להוכיח מדברי התוספות יותר מאשר היתר לכתחילה לקבל כתקנת הקהל נשים מיוחדות, כמו שקיבלו באופן פרטני את דבורה מסיבות מיוחדות. ומסתבר שלא ראוי לעשות תקנה כללית, כי היא מנוגדת לדין התורה הפשוט' (ולדעתו לא ראוי לעשות תקנה נגד דין תורה הפשוט ללא צורך, למרות שמותר בדיני ממונות)
בוקר אור (: הסבר מה שונה בקריאה שלי:טיפות של אור
א. אני חושב שהחילוק של הרב עוזיאל הוא בין תקנה גורפת למינוי פרטני

ב. להבנתי המשפט 'ורק אם ביוצא מן הכלל' הוא לא חלק מהנימוק השני, הוא המשך של המשפט שלמעלה ('אלא כגון דבורה... דבלא זה למה נתקן תקנה כזאת')

ג. המשמעות המעשית של מינוי אישה לדיינת קבועה (בהסכמת הקהל) זה שהיא יכולה לכפות לדון לפניה. אני חושב שהיום כל בתי הדין לממונות פועלים מכוח שטר בוררות, אולי חוץ מבתיקי גירושין
צהריים טובים, ולא שחשוב שיהיה שונה אלא שכתבת ששונה...הָיוֹ הָיָה
א. איפה אתה רואה את זה? ואדרבה - דבורה הייתה הרי מינוי פרטני, מה שאי אפשר ללמוד ממנה - לא רק שאי אפשר ללמוד למינוי גורף אלא גם אי אפשר ללמוד למינוי פרטני.

ב. הסתכלות מעניינת, אבל עדיין גם לשיטתך זה המשך של ה"סברא", וסיוג בה. אז עדיין הספק שלי (אם לכן מקובל עליו בלי מקור מדבורה או לא) על עומדו עומד.

ג. נכון, אבל מה שכתבת זה לא על מקרה כזה אלא על שניים שירצו לקבלה, וזה אפשרי תמיד - אכן, כשטר בוררות וכג' רועי בקר
אני חושב שיש כאן קצת שיח חרשיםטיפות של אור
לא נורא אמרתי מראש שקשה להעביר ניואנסים בכתיבה. מקווה שמדרשיסטית הבינה מה שכתבתי
לפענ"ד הוא מתכוון לרמ"א בחושן משפט ל"ה, יד:חסדי הים
"אבל י"א דתקנת קדמונים הוא דבמקום שאין אנשים רגילין להיות, כגון בב"ה של נשים או בשאר דבר אקראי שאשה רגילה ולא אנשים, כגון לומר שבגדים אלו לבשה אשה פלונית והן שלה ואין רגילין אנשים לדקדק בזה -- נשים נאמנות".
(והוא מזכיר את זה בתשובה שקישרתי אליה 🙂)טיפות של אוראחרונה
ואחרי כמה דקות של התלבטות - אני מבין את היתרונות הפרשניים בהצעה שלך (:
אם כבר התחלתי לחפור 🤭טיפות של אור
מהם השיקולים הרכים שהזכרתי? הרב עוזיאל מעלה בסוף התשובה שני נימוקים: בעיקרון התפקיד של הנשים הוא בבית, ונשים באופן כללי הן רגשניות ולא יצליחו לשפוט טוב

(האם את מזדהה עם השיקולים האלו? האם הם שונים מהותית מהסיבות שבגללן לפני מאה שנה לא נתנו לנשים להיות מנתחות או עורכות דין, ושאנחנו כבר פחות מצליחים להזדהות איתן? יותר מעניין - בתשובה בה הוא מתיר לנשים לבחור ולהיבחר הוא לא מזכיר את השיקולים האלו)

לפני כן הוא מעלה שיקול נוסף - לא ראוי לדעתו לתקן תקנה בניגוד לדין תורה הפשוט ללא צורך, למרות שזה מותר בדיני ממונות. אז למה בעדות הוא היה בעד? הוא מסביר שיש שני חילוקים: א. בדיינות נשים לא יעלבו, כי גם לא כל הגברים דיינים. ב. עדות היא לא תפקיד קבוע שמוציא את האישה מהבית

(האם גם היום נשים לא יעלבו? האם עצם החילוק העקרוני לא מעליב היום נשים?

ויש לי גם הרהורי דברים - בנוגע לזכות להיבחר הרב עוזיאל לא העלה את השיקול השני. בסוף היהדות אוהבת המשכיות, ובמשך הדורות לא היו הרבה נשים דייניות, ולהתחיל להכניס פתאום נשים להרכבים בטח הרגיש לרב עוזיאל משונה. לעומת זאת עדות נשים הפכה מקובלת יותר ויותר במשך הדורות, ובחירות דמוקרטיות הן סוג של מציאות חדשה, וזה בטח הרגיש לרב עוזיאל הרבה פחות משונה)

אם אתן לומדות את הנושא, בטח כבר הביאו לכן פוסקים שאסרו ושהתירו יותר (כמו הרב חיים דוד הלוי והרב הרצוג, אם אני זוכר נכון?)
------רב שמואל
'הביאו לכם כבר פוסקים'

- איך אתה אמרת לי , התבטאת מר טרול ? אתה אמרת "אני הבנתי" כלומר הטרול אומר שהוא הטרול "הבין" - ש"אלה שמומחים באמת למחשבת ישראל, אחר לוקחים את הספרים האלה ועושים מהם טישיו", כי כאילו אין שם שום דבר באמת שמשנה או שיש לו משמעות או יעיל לאיזה הבנה או מעשה או משהו. - כך ממש, מבחינתך
על הדיבור ועל השתיקהנקדימון

אני מחפש מקורות לנושא בכותרת. אשמח לכל הפניה, גם אם זה רק לפרק יחיד בתוך ספר.

למחקר או למעשה?טיפות של אור

אם לראשון, יש קטע קלאסי של הרמבם בפירוש המשנה לאבות (פרק א משנה יז). אבל אני נרתע מלתת אותו כהמלצה מעשית - אני חושב שהנפש שלנו צריכה דיבורים של סתם, שיתוף של רגשות, וכו וכו

רמב"ם על אבות א יז – ויקיטקסט

למחקרנקדימון
שיביא לידי מעשה

תודה

AI לפניךHakuna.Matata

תודה לGEMINI

שכר השתיקה וזהירות בדיבור ערך השתיקה: במסכת אבות (פרק א', משנה י"ז), רבן שמעון בן גמליאל מעיד על עצמו: "כָּל יָמַי גָּדַלְתִּי בֵּין הַחֲכָמִים, וְלֹא מָצָאתִי לַגּוּף טוֹב אֶלָּא שְׁתִיקָה".שתיקה שווה זהב: בתלמוד הבבלי (מסכת מגילה, דף י"ח, עמוד א') מובא הפתגם: "אִם מִלָּה בְּסֶלַע, מַשְׁתּוּקָא בִּתְרֵין" (אם מילה שווה שקל, השתיקה שווה שניים).חכמת השתיקה: במסכת אבות (פרק ג', משנה י"ג) נאמר: "סְיָג לַחָכְמָה – שְׁתִיקָה".

הפסקה על קדושת הדומייה של הרב זצ"לפינג פונג
תודה. איפה זה נמצא?נקדימון
אורות הקדש חלק ב עמוד צזפינג פונגאחרונה
לא מתחייב שהמקור שנתתי נכון, זה מתוך ציון מקור במאמר מסויים שלמיטב הבנתי מתייחס לפסקה הנ"ל
מה הסיפור של חצי מנשה?…סיעתא דשמייא1
… הם לא ביקשו להתחשב בעבר הירדן ולא הבטיחו שיהיו חלוצים. האם בגלל שמנשה היה בכור בן בכור הוא קבל עוד נחלה בעבר הירדן? האם הם גם כן יצאו חלוצים לפני המחנה?
זה בגלל שיאיר בן מנשה , הבשן היתה אחוזה שהיה שליטקעלעברימבאר
שלה כשיב במצרים והיה הנכד של יוסף שליט מצרים ששלט גם על כנען
שמעתי בשבת כמה תשובות שמצאו חן בעינייטיפות של אור

א. משה רצה למנוע נתק בין השבטים שבעבר הירדן המזרחי לשבטים שבעבר הירדן המערבי. לכן הוא צירף אליהם חצי משבט מנשה - שהיה אחד השבטים הכי גדולים - כדי שהקשר בין שני חלקי השבט ימנע נתק

ב. בסוף הפרשה בני מכיר ויאיר ונבח משבט מנשה כבשו ערים בעבר הירדן המזרחי. אז משה צירף אותם (ולפי זה הפסוקים שם לא לגמרי לפי הסדר)

ג. פחות אהבתי - קראתי ביום שישי רעיון, שמשה רצה מראש לפצות את בני מנשה על ההפסד הצפוי מבנות צלפחד. אז הוא הוסיף להם נחלה (אבל לפי זה זה לא סיפק אותם)

לפי יהושע פרק א גם חצי שבט המנשה יצאו חלוצים

....אילת השחר
היה לי בזיכרון פירוש שקראתי לפני שנים,שהיה בזה עניין של מידה כנגד מידה של עניין מסויים, והלכתי לחפש כדי להביא בדיוק ומצאתי עוד פירוש לצידו (מעבר לאלו שהוזכרו כבר):

חזקוני במדבר לב לג פרשת מטות – פילוג שבט מנשה הוא עונש

"ולחצי שבט מנשה" – בני מנשה לא שאלו להם נחלה בארץ סיחון ועוג, רק בני ראובן וגד שאלו. אלא שע"י שאביהם גרם להם לשבטים שקרעו בגדיהם במעשה הגביע נתנה לו נחלתו בשני חלקים בשני עברי הירדן.16

פירוש נוסף-

בראשית רבתי עמוד 269 – זכות היא לשבט מנשה

[בן פרת זה] אפרים, בן פרת זה מנשה שנתרבה… בזכות שלא נשא עין למצריות שעלו לראותו… [עלי] שור נתן משה לחצי שבט המנשה בעבר הירדן כל… ס' עיר כלן מוקפות חומה שנאמר ס' עיר וכו' (דברים ג ד). הוי: "צעדה [עלי] שור" – זכה לערים מוקפות שור … זה שבט מנשה שצעד על הירדן, רגלו אחת עמדה מעבר הירדן ורגלו אחת בארץ כנען. שחצי השבט נטל חלקו בעבר הירדן וחצי השבט בארץ, הוי: צעדה עלי שור זה הירדן. ולמה נקרא שור? שנעשה כחומה לפני משה שלא יכול לעברו.17

אני זוכרת שאומרים שמשה השאיר אותם שםמתואמת

כדי שישגיחו על בני גד וראובן וישימו לב שהם נשארים מחוברים לתורה ולעם למרות המרחק. (אף שלפי זה לכאורה היה מתאים לשים עליהם דווקא חצי משבט יששכר, נגיד... אבל אולי גם שבט מנשה נחשב ללמדן ולמחובר לתורה)

הבן שלי העלה שאלה: לאיזה חצי משבט מנשה היו בנות צלופחד שייכות? לכאורה הן לא היו מסכימות לגור בעבר הירדן, אחרי שכל כך התחננו לנחלה בארץ ישראל...

נחלת בנות צלופחד היא בעבר המערביהסטורי
כמו כל משפחת חפר: עמק חפר, תרצה (מצפון מזרח לשכם, בירת ממלכת ישראל עד שזמרי שרף אותה) היא עיר של בת צלופחד.
נכון. תודה על התזכורת!מתואמתאחרונה
מלאכות המשכןילדה של אבא

לט אבות מלאכה שאסורות בשבת נעשו לצורך בניית המשכן.

לשם מה נצטרכו בבניית המשכן למלאכות של הכנת הלחם?

זורע, חורש, קוצר, מעמר, דש, זורה, טוחן, מרקד, לש, אופה?

לחם הפניםנקדימון
זה לא לצורך בניית המשכןילדה של אבא
הכנת הפשתן והצבעיםעזריאל ברגר
איך הכינו את הצבעים עם 'לש' 'מרקד' 'זורה" ?ילדה של אבא
מחלוקת בבלי/ירושלמיהסטורי

@נקדימון כתב את תשובת הירושלמי, לפיו לומדים גם מעבודת המשכן בפועל.

@עזריאל ברגר כתב את תשובת הבבלי, לפיו אמנם המשנה בשביל נוחות הלימוד והזכירה ציינה 'אופה', אבל בעצם זה מבשל, שבישלו את הצבעים.

עניתי להםילדה של אבא
לפי הירושלמי אז כל המלאכות מלמדות גם את מלאכות המשכן בפועל?
זו שאלה נכונה מאודטיפות של אור

(כלומר יש לי עליה תשובה מצויינת )

רב האי גאון כתב שזה נלמד מהכנת מנחת התמיד ומנחת כהן גדול שבכל יום ומנחות המילואים. ואילו רשי ותוספות כתבו שהמלאכות האלו היו בהכנת הסממנים לצביעת הבדים והעורות

האגלי טל בפתיחה תולה את המחלוקת בשאלה האם לומדים רק ממלאכת בניית המשכן (ואולי גם המשאות), או גם ממלאכת הקורבנות. הוא מביא כמה הוכחות חזקות מהבבלי לצד הראשון, והוכחה יפה מהירושלמי לצד השני, ומסביר איך כל אחד יכול להתמודד בכל זאת עם ההוכחות שנגדו

תודה על הפירוטילדה של אבא
אמסור לת"ח ששאל אותי..
יש הוספה מהמכילתאחוזר תמיד לאשתי

מכילתא דר"י לומד מהמילים "כל מלאכה" שבכלל זה גם המעטפת החיצונית [אוכל, לינה וכו'] שנצרכה לבוני המשכן

מעניין!טיפות של אוראחרונה
אפשר מראה מקום מדוייק? 
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.
מקפיצה.אשר ברא
אמר רבי נתן: המשיח שלי כבר הגיעחוזר תמיד לאשתי

וְהִנֵּה מַה שֶּׁעָבַר אַיִן, כִּי כְּבָר נִשְׂרַף בֵּית־מִקְדָּשֵׁנוּ. אַךְ כָּעֵת, שֶׁהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ מְצַפֶּה לָשׁוּב אֵלֵינוּ וְלַחֲזֹר וְלִבְנוֹת בֵּית־ מִקְדָּשֵׁנוּ, רָאוּי לָנוּ שֶׁלֹּא לְעַכֵּב, חַס וְשָׁלוֹם, בִּנְיַן בֵּית־הַמִּקְדָּשׁ, רַק לְהִשְׁתַּדֵּל בְּבִנְיָנוֹ

לא יודע אם תבינו אותי אבלחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה האירוע הכי דרמטי בתורת רבי נחמן.

הכי שיש ביהדות.

אני מתכוון יותר מכל החגים ואירועי השנהחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה נקודה מאוד מחוברת ועמוקה בתורותיו

תסביר, נשמח לשמועאשר בראאחרונה
מה המקור?אשר ברא
המלך אחאב נהרג על המרכבהכְּקֶדֶם
זה מסר ליהוא שיציית לחוקי התנועהקעלעברימבאר
כְּקֶדֶםאחרונה
שילוח הקןצע

שאלה ממש בסיסית.

לפעמים אני רואה בקבוצות שו"ת בווצאפ שאלות על קיום מצוות שילוח הקן ואני מבין שניתן לקיימה גם בימינו.

טשמח להבין האם זה אומר שהשואל בהכרח מעונין לאכול את הביצים שבקן?

בדרך כלל לא..פתית שלג

גם לפעמים מדובר כבר בגוזלים ממש

כנראה שלאטיפות של אוראחרונה

הם רוצים לקיים מצווה

בגדול יש שתי גישות: אחת שאומרת שהמצווה היא רק סייג כשמתחשק לך לקחת את הביצים או הגוזלים, ואין עניין וחבל להציק לציפורים סתם ככה. הגישה השניה אומרת שיש עניין לקיים את המצווה כעניין בפני עצמו, גם אם לא מתחשק לך לאכול חביתה. בתוך הגישה השניה, יש כאלו שאומרים שמספיק לשלח את האם ולא צריך לקחת את הביצים

הלכה ג - האם מצווה לשלח את האם גם כשאין צורך בביצים | פרק טז - שילוח הקן | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

מחפשת פירוש לתורה 'איה' של רבה"קאשר ברא
מעדיפה בקובץ שניתן להוריד 
....צאצא

מחשבה שלי- לפעמים כבר אין לנו מה לעשות, כזה כבר התייאשנו, אתה מרגיש שזה כבר מעבר לך.

אתה כל כך עמוק בתוך, ואין לך שמץ אין יוצאים. באמת.

זה כמו כזה ייאוש עמוק, או פשוט שום שמץ מה לעשות.

ואז נשאר פשוט להגיד לה'- וואלה אני עשיתי את שלי, איפה אתה אבא?! כואב לי, איפה המקום שלך?

למה צריך את זה? בוא דבר.

וזה בא מהמקום הכי עמוק. וצועקים ''איההה'' איפה אתה אבא

לא מכיר את ליקוטי מוהרן. איזו תורה זו? תודה.צע
ליקוטי מוהר"ן תנינא תורה י"באשר בראאחרונה
מכוון שאנו מברכים….סיעתא דשמייא1
…. ברכות התורה כל בוקר מדוע אנו צריכים לברך שוב כשאנחנו עולים לתורה בשבתות , ימי שני, ימי חמישי וכדומה?
לזכרוני הראשון מדאוריתאקעלעברימבאר
ובעליה לתורה מדרבנן
הכל מדרבנן…סיעתא דשמייא1

.. אמנם ברכות התורה מסתמכות על פסוק מהתורה בפרשת האזינו.:

כִּ֛י שֵׁ֥ם יְהוָ֖ה אֶקְרָ֑א הָב֥וּ גֹ֖דֶל לֵאלֹהֵֽינוּ: (דברים פרק לב

נוסח הברכה תוקן בידי חכמים. אבל החיוב לברךקעלעברימבאר

את ברכת התורה בבוקר לפני עסק בתורה הוא מדאוריתא. לכן מי שספק אם ברך ברכת התורה (לא מדבר על עליה לתורה) , ספק דאוריתא לחומרא, ויברך רק את "אשר  בחר בנו". או שימתין לברכת אהבת עולם ויפטר בה

יש סידורים בהם קוראים ציתותים…סיעתא דשמייא1
…. מהתורה לפני ברכות התורה בבוקר. התנאי הוא שלפני הציתות יהיו המילים "שנאמר" "כאמור" .
יש על זה שאגת אריה נפלאחתול זמני

קראתי השתכנעתי

הלכתי לקרואטיפות של אוראחרונה
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ"א בתמוז תשפ"ו 22:42

נחמד מאוד

(מוסיף בעריכה, אחרי בדיקה בכמה ספרים היום: יעויין כאן בשני העמודים הראשונים כנגד ראיותיו מברכות, וכאן כנגד ראייתו מנדרים)

שאלה מעניינתטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ' בתמוז תשפ"ו 16:32

הבית יוסף (בסימן קלט) מסביר על פי הראשונים שחזל תיקנו לברך תמיד כשקוראים בציבור (גם אם העולה בירך לעצמו רגע לפני כן) משום כבוד התורה

ולא היו אחרים שטענו על "ספק ברכות להקל"?…סיעתא דשמייא1

…כנראה כבוד התורה עולה על ספק ברכות להקל.

יש לראשונים כמה הוכחות יפות (שכך נתקן)טיפות של אור

למשל שאם אין לוי הכהן עולה גם לשני ומברך שוב, למרות שהוא בירך את אותן ברכות לפני רגע

אז אני משער שלכן זה לא היה בשבילם ספק..

כנראה שכל הברכות שמברכים…סיעתא דשמייא1

… במועד שני של גלויות גם הם לא לבטלה למרות

שמועד שני של גלויות כבר לא נחוץ מאז שלוח השנה קבוע ולא משתנה.

אולי יעניין אותך