באופן פשטני מאוד (שמתעלם משאלת איכות המזון והרכבו, גורמים גנטיים וכו'), אפשר להגיד שהסיבה להשמנה היא אכילה גם לאחר תחושת השובע. אכלתי משולש פיצה והיה לי טעים, אז אני אוכל עוד 5 למרות שאני כבר שבע. ככה לאורך זמן נוצרת השמנה.
בוא נחלק את האנשים שמצליחים לרזות ל-2 סוגים:
א. אנשים שהצליחו להרגיל את עצמם להפסיק לאכול ברגע שהם שבעים.
כשאותם אנשים היו שמנים, הקיבה שלהם הייתה גדולה. כדי להוריד במשקל הם היו צריכים להתרגל להפסיק לאכול ברגע שהשובע מגיע, ולא להמשיך לאכול עד תחושת מלאות.
ככל שהקיבה שלהם תלך ותקטן, השלב שבו מגיע שובע יהיה מוקדם יותר. אם הם יתמידו בהרגל החדש שלהם, דהיינו לאכול עד שובע ולא יותר, הם יצליחו לשמור על המשקל.
כמובן, לפי כל המחקרים, רוב האנשים נכשלים בכך וחוזרים להרגלי האכילה הישנים והרעים.
ב. אנשים שהצליחו לרזות כי תרופה שהם הזריקו לבטן גרמה להם להרגיש "מפוצצים" גם אחרי ארוחה קטנה.
אותם אנשים בעצם לא נגמלים מההרגל לאכול עד תחושת מלאות, אלא פשוט התרופה גורמת לתחושה הזאת להגיע גם לאחר אכילה מועטה.
לכן, אחרי שהקיבה תקטן והשימוש בתרופה ייפסק, אותם אנשים יאכלו עד מלאות ולא יסתפקו בשובע - כי זה מה שהם רגילים וככה גם עשו בזמן שירדו במשקל.
אלא שעכשיו, ללא התרופה, המשמעות של אכילה עד מלאות היא אכילה רבה מאוד - שבוודאי תוביל בחזרה להשמנה.
אנחנו יודעים שרוב האנשים בקבוצה א' בסופו של דבר יחזרו להרגלים הישנים הרעים, והדעת אומרת שקל וחומר שהאנשים בקבוצה ב' (שלמעשה מעולם לא התרגלו לאכול עד שובע בלבד) יתקשו לעשות זאת לאורך זמן.
האם זה אידיאלי לקחת תרופה כל החיים? בוודאי שלא.
האם זה עדיף לעומת האלטרנטיבה (BMI>30)? חד משמעית - כן.