בלבול בזהות במגזר הדת"לירושלמית:)
היי! חדשה פה נעים מאוד.
לאחרונה אני מרגישה בלבול בזהות שלי במגזר הדת"ל. מצד אחד אני נחשבת "דוסה". ההלכה זה משהו שמאוד חשוב לי, יש לי קשר חזק עם הקב"ה, ככה גם רוב החברות שלי מגדירות אותי. מצד שני (לא יודעת אם זה מצד שני כי לא חושבת שזה בהכרח סותר), יש לי דעות שנחשבות "ליברליות" יותר. אם זה בעניין פמיניזם, להט"ב, ערבים, פתיחות לעולם שבחוץ, וכו'. הרבה פעמים כשאנשים שומעים את הדעות שלי בכל מיני נושאים הם מאוד מופתעים, היה גם סיפור מצחיק שמישהו שאני מכירה אמר לי "נו את דוסה, אני יכול להגיד עכשיו את הדעות שלך על כל נושא" (הבחור לומד בישיבה מאוד מאוד ליברלית אם זה רלוונטי). ואז כששאלתי אותו מה הדעות שלי על כל מיני נושאים התברר שהוא טעה ממש. כל העניין הזה מאוד מציק לי, אני לא מרגישה שייכות גמורה לשום חלק במגזר, לא מוצאת את ההגדרה שלי כל כך. וזה מבלבל ואפילו מעצבן לפעמים.
רציתי לשמוע את דעתכם לגבי כמה שאלות על הנושא:
א. יש כאן מזדהים?
ב. אתם חושבים שהעניין של ההגדרה הוא דבר הכרחי? האם יש משהו כל כך חשוב בזה שאדם מרגיש שייכות גמורה לקבוצה כלשהי?
ג. האם לדעתכם דוסה וליברלית (בגבולות ההלכה) זה שני מושגים סותרים? אני חושבת שלא, אבל מרגיש לי שעל פי אחוז גדול של המגזר דוס = מישהו עם השקפה "קוניקית". מסכימים?
וואו יצא ארוך
הייעברי אנכי

זה בסדר להיות מבולבלים בזהות. מותר. וככה צריך.

את צריכה לחתור לאמת. לא להיכנס תחת לכותרת מסויימת שתפתור לך את הבעיות.

תדוני, תדברי, תקשי תשאלי. אולי גם תשתכנעי שטעית, או תשכנעי אחרים. לאיודע.

זה טוב וזה בריא. אל תפחדי מזה.

האם העניין של הגדרה הוא הכרחי

בעיקרון? הרבה כאן אולי יגידו לך שלא. וזה העיקר. העיקר זה לחתור אחרי האמת. ולברר אותה. תמיד.

אבל בסוף..? יש משו שמשנה.

בנאדם מושפע מהסביבה שלו. מאוד. בלי לשים לב, וגם עם לשים לב.. אם את בוחרת את הסביבה את גם משפיעה על עצמך ככה שלאט לאט כנראה תהיי דומה יותר לחברים הסובבים אותך במידה מסויימת. כמובן שבע"ה בסיום כיתה יב, בזמן שתצטרכי לבחור מסגרת - אם זה מדרשה או משהו, זה מאוד משפיע אופי המקום. זה משפיע עלייך. אם תלכי למקום "ליברלי" זה ישפיע אלייך, אם תלכי למקום "חרדלי" זה גם ישפיע עלייך. וכן הלאה.

בע"ה בעתיד (אבל זה בעיות של אחכ. אל תטריחי להלאות את עצמך בזה עכשיו) כשתצטרכי לבחור חתן. בשידוכים ישאלו אותך מאיזו ישיבה את מחפשת? זה משנה. כשתתלבטי לאיזה אולפנא לשלוח את הבת שלך. וכן הלאה..

רק הערה: לא צריך להיות קווניק. קווניק זה מתלמידי הרב טאו. יש הרבה רבנים בציבור שלנו כמו הרב דב ליאור הרב יעקב אריאל הרב יעקב שפירא, הרב זלמן מלמד מלמד ועוד הרבה, שהם "חרדלים" ולא קווניקים.

לגוף השאלה:

לעניות דעתי? כן. אבל יש חולקים עליי. יש רבנים ליברלים בציבור שלנו. ישיבת הגוש המפוארת. ועוד.

שיהיה בהצלחה, אם יש שאלות או משו ברור מוזמנת להגיב בשמחה

אני לא הבנתי מה כתבת כאאן (שם למעלה\למטה..)החיים מאושרים

האם העניין של הגדרה הוא הכרחי

בעיקרון? הרבה כאן אולי יגידו לך שלא. וזה העיקר. העיקר זה לחתור אחרי האמת. ולברר אותה. תמיד.

בעיקרון מה שנכון - שזה לא משנה.עברי אנכי

העיקר זה לברר את האמת.

אבל... וכו'

האא אוקע אז אין הרבה על מה לחלוק עליך סתםססתםהחיים מאושרים

יש כמה דברים שאני לא מסכימה אבל בעקרון סבבה ואין לי כוח להתווכח כי כואב לי הגרון...

בוכה/צוחקבוכה/צוחק

אז במקום לצעוק עליי, תכתבי עברי אנכי

טוב נוווהחיים מאושרים

סתםסתם צחקוצחקו אבל אני מרגישה אחרי חודש ארגון+ טיול שנתי של שלוש ימים+ הרקדה...

קיצור מת לי הגרון וזה בלי שעשתי כלום...

וסענו אתמול לסבא וסבתא שלי ואני התחלתי להשתעל כמו מעשנת ואז עברו ליד איזה בית כלא ושאלתי את אבא שלי מי נמצא בבית כלא הזה (כאילו מחבלים, גנבים...) ואז הוא עשה לי כזה אני לא יודע אבל אם קול שלך זה נשמע שהיית שם וכל שניה צעקת הצילו... קיצור צחקו עליבוכהחצי חיוךצוחק

לצחוק זה טוב.עברי אנכי

צוחקים כי @החיים מאושרים

לא נעלבתי בכללהחיים מאושרים

בוכה

(חחח)

שונאת הגדרות!!החיים מאושרים

א. אני לא יודעת מה זה דוסית אבל כן מגדירים אותי דוסית ואני לא יודעת מה הדעות שלך על ערבים ולהטב.. אני לא חושבת שצריך להרוג את כל הערבים אני כן חושבת שצריך להרוג את כל המחבלים וזה מבחינת ''הקם להורגך..'' ולהבדיל להטבים אני לא מכבדת תדעה שלהם אבל אני כן אוהבת אותם מכללי דרך ארץ קדמה לתורה ואהבת לרעך... קיצור לא יודעת מה זה נחשב הגדרות לברליות אז...

ב. לא כמו שכתבתי בכותרת זה לא הכרחי בשום צורה הדבר היחיד שאת יכולה להגדיר את עצמך יהודיה!

זהו.

ג. אני לא אוהבת מושגים ואני לא יכולה לענות לך על זה כי אני לא מכירה אותך ומה זה אומר מבחינתך ''לברליות''...

קיצור לדעתי זה לא המקום שלי כי אני לא מסכימה כמעט עם שום דבר שכתבת..

אהבתיהיי זה אני

❤❤❤

שימי פס על העולםבן מכיר
את מנסה להתחבר לה'? את מחוייבת להלכה?
אם שתי התשובות נכונות, אין לך מה להתעסק עם אחרים.
אדם שקשה לצפות מה הם דעותיו, זה מעיד בעיני על מעלה ולא על חיסרון, כי הוא לא מקובע למה שהחברה אומרת לו לחשוב, אלא משתמש במוח שלו
וואו נכוןהיי זה אני

....תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך י"ז בניסן תשפ"ב 23:01

ההגדה של ליברלית יכולה להיות מאוד מבלבלת, זו סקאלה מאוד גדולה.

אבל, השאלה העיקרית שלי היא, לפני שאני יכול לענות לך, היא האם ליברלית מצד של גדלוּת או מקטנוּת. האם מזה שיותר קל להיות כזאת, זה מרגיש יותר כיף להיות פתוח, או כדי להיות שונה, או שבאמת זה מה שאת חושבת. האם זה מעצלות או מבירור ונסיון לעמוד על האמת.

אחרי כל השאלות האלו (שזו שאלה אחת בעצם בגדול, את יכולה לבחור לענות רק על אחת מהשאלות שלעיל, זה אותו דבר בערך...), השאלה השנייה שלי היא באיזה עניין בדיוק ליברלית. האם ליברלית שאת יודעת שהמצב לא שחור-לבן, ואת נמצאת בשלב שאת חושבת שהוא יותר גבוה ורחב אופקים, והוא על גבי השחור-לבן, אבל השחור לבן מצומצם וצר ורק חלק קטן מהאמת, וזה עיוות להציג רק את זה, או שאת ישר נשאבת להבנה ה"מורכבת" הזאת, ישר בנית אותה והתחברת אליה, בלי שתעברי איזה תהליך.

...ירושלמית:)
אוקיי אז קודם כל חשוב לי להדגיש שאני לא מגדירה את עצמי כליברלית, יש לי דעות על נושאים מסויימים שנחשבות "ליברליות" ביחס לדעות של הרבה אנשים שנתפסים יותר "כדוסים" על פי החברה. כמעט בכל דעה כזאת העמקתי מאוד ואני מחזיקה בדעה הזאת כי היא הדעה שאני תופסת כנכונה. (הייתי מפרטת יותר על חלק מהדעות אבל אני חושבת שזה יגרור תגובות יותר על הדעות עצמן ולא על השאלה הכללית שלי. ולגבי ה- "כמעט" שאמרתי מקודם? זה היה בהקשר של הדוגמא שנתתי על הפתיחות לעולם שבחוץ. זה לא נושא שחקרתי או העמקתי בו יותר מדי, יותר דרך בה גדלתי שבה אני ממשיכה לנהל את החיים שלי.)
ואשמח אם תנסח בצורה שונה את החלק השני של השאלה, לא בטוחה אם הבנתי אותך נכון.
....תות"ח!

השאלה השנייה היא: האם "קפצת מדרגות" וכבר מימים ימימה היית כזאת, או שהיה איזשהו תהליך מסויים, בהתחלה חשבת דברים יותר חדים וברורים, ולאט לאט התחלת להבין שזו הבנה שטחית ו"התעלית" להבנה יותר גבוהה ועמוקה? (לא אכפת לי כ"כ מבחינת גיל, זה היה יכול להיות בכל גיל שהוא, השאלה היא האם היה איזה מעבר בדרך, או שלא כ"כ...).

כמובן שכשלא חשבת כלל על כל מיני דברים, נגיד כשהיית בת שלוש, אז בוודאי שלא תפסת תפיסות מורכבות, אני מדבר כשאדם מתחיל לחשוב על הדברים האלו, האם ישר חשבת אותן או שרק בשלב מאוחר יותר הגעת למסקנות האלו.

חלק מהדעות האלה חונכתי עליהן,ירושלמית:)
וחלקן פיתחתי בעצמי לאחר שחשבתי עליהן הרבה בשלב יותר מאוחר.
מעניין למה זה רלוונטי
...תות"ח!

טוב, דיברתי יותר מדי כללי, אני פשוט אשמח לדוגמא....

אבל מהרושם שלי ממה שענית, אני חושב בזה בכלל סתירה....

הרבה פעמים מצפים מה"דתיים" שיצאו כמו בפס ייצור, החינוך הדתי מוציא אנשים מרובעים, אותו ראש, אותן מחשבות, לעומת החילונים שיש ביניהם שוני, הבדל, יש סגנונות שונים, וכו'...(בטח מסתובבת אצלם בדיחה שאנחנו כמו סינים מבחינת השקפת עולם, אי אפשר להבדיל בינינו, כולם אותו דבר....).

אבל ב"ה כל מי שמכיר קצת את הציבור שלנו יודע שיש בו כ"כ הרבה גוונים וחילוקים הרבה יותר ממה שחולם העולם החילוני...המחשבה הראשונית היא: "כמה מחלוקות, כמה פירודים וכו'....". אבל זה לא נכון, עם ישראל מחולק לשבטים לא סתם, יש לכל שבט את התפקיד שלו, את המיוחדות שלו והדרך שלו לפעול בעבודת ה', ולכל אחד יש שער אחר בשמים ודרך שונה לחלוטין, ומה שמאחד את כולנו זה שאנחנו עם אחד, שבסוף המטרה של כולם מתאחדת, והיא להופיע את שם ה' בעולם, לקדש את שם ה', כולם בסוף מכוונים לשם שמים ויש להם מטרות טובות, וההיפך, ככל שיש יותר גוונים שמאוחדים זה מראה כמה התורה גדולה, "שבעים פנים לתורה", מראה את הגוונים שבה, את הססגוניות, הצבע, הסגנונות השונים, שכולם יוצאים מן התורה ומסיימים בגילוי שם ה', ומה שהרב זצ"ל אומר על "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", שככל שיש תלמידי חכמים שהמחלוקות ביניהם יותר גדולות וקיצוניות, ודווקא הם מאוחדים, זה עושה שלום אדיר בעולם, זה מרבה שלום בעולם. שנזכה.

בכל אופן, אם זה לא מעצלנות, לא מרדידות, לא מאיזה חולשה של רגש (יש תופעה שאנשים מאדירים את הרגש האנושי ושוכחים להבין שהמוסר הא-לוקי הנצחי הוא הרבה יותר גבוה מהמוסר האנושי, לכן גם צריך שהאדם יהיה מחוייב להלכה ולמסורת חכמים, וכמובן, לתורה שבכתב ותורה שבע"פ ולתלמוד הבבלי ((שיש לו סמכות הלכתית כמו סנהדרין, כל מה שנפסק שם להלכה...))), לא ממסקנה חפוזה, והכל לשם שמים, אז בוודאי שיש לזה מקום וכל הכבוד שאת עומדת על דעתך ומוסיפה גוונים, זה חשוב מאוד. (אגב, אם חלק מהדעות חונכת עליהן, אני הקטן חושב שאין לקבל את זה כאמת צרופה, אלא לחקור ולבדוק ולברר את זה, וכל עוד זה לא עבר ביקורת, את לא יכולה לסמוך על הדעה הזאת, אולי כשתחקרי תגיעי למסקנות אחרות, ועייני הקדמה לחובות הלבבות עד כמה יש חובה על האדם לברר ולחקור....).

אבל ממש סקרנת אותי, אז אני ממש אשמח לדוגמאות...(וגם שאדע שצדקתי בניתוח שלי ואולי בכלל את לא ליברלית ורק אנשים אחרים תופסים אותך כך...).

אחרי שניצחנו את הפילוסופיה של יוון, והיא לא הייתה הראש והיוותה אלטרנטיבה שסיכנה את היהדות, דווקא אז היה מקום אחרי זה לקחת ממנה דברים, בחינת: "חכמה בגויים תאמין", וכן תנועת ההשכלה אותו דבר, אחרי שתנועת ההשכלה כבר לא מהווה איום על היהדות, כבר אין צורך להישמר בטהרה מכל משהו שייכנס, ואז אפשר לקחת את הדברים הטובים שבתנועת ההשכלה. אבל, וכאן מגיע אבל גדול, אנחנו צריכים לזכור שלא להיגרר אחרי זה, לדעת שזה שולי, לא עיקרי, וזה פחוּת מהתורה, שהיא נצחית, לעומת החכמות המשתנות (אלא אם כן זה מדע מדוייק, אבל זה א-לוקי, כידוע...), ולהשקיע בעיקר, בתורת משה שהיא אמת והיא קיימת לנצח, והיא הבסיס לחיינו בתור יהודים, ולא לבוא לתרבות הזאת בתור מישהו פאסיבי, ש"בואו תכניסו לי מה שאתם רוצים...", וזורק את המוח, שאז כאשר הלב פנוי מן החכמה, לא רק שהוא פנוי בכללי, אלא אם האדם זרק את החכמה, התורה, לפני רגע, אז יש מקום לשטויות להיכנס, אלא האדם צריך להיכנס לשם עם מודעות מאוד גדולה, לפקוח עיניים, ולקחת רק מה שטוב. מי שחושב שהוא לא מתאים ולא ברמה הזאת של "ללקט ניצוצות", שלא יעשה את זה, שיישאר ספון בבית המדרש, שלא ייפתח לתרבות הזאת, אך מי שמרגיש שהוא מסוגל, צריך לבוא לא בראש של לקבל הכל, אלא בראש של לקחת מה שטוב, ולזרוק את כל שאר הדברים לזבל.

וכן, לא להתחבר לתרבות, להיות ככל הגויים, וכדו'....אנחנו באים כמשפיעים, אנחנו רוצים להחזיר בתשובה את כל החילונים, רוצים לתקן עולם במלכות ש-ד-י, וכשאנחנו מגיעים עם ראש כזה, אז יש מקום לבוא ולהשפיע על החילונים, ו"ללקט ניצוצות", לא לבוא בתור "כל בני אדם שווים, כולם אותו דבר, אתה יכול להישאר חילוני אם בא לך, ואני דתי, ושנינו מכבדים אחד את השני וכו'...", אלא אנחנו שואפים לקרב את הרחוקים וחושבים שזו העצמיות שלהם, להיות מחוברים לה', זה הם באמת, זו הנשמה שלהם שמשתוקקת ומחכה לשוב הביתה.

אמנם, לא "לאהוב אותם בשביל לקרב אותם", אנחנו אוהבים אותם כי הם יהודים, אך אחרי שאנחנו אוהבים אותם אנחנו גם רוצים לקרב אותם, כי למה אתה אוהב יהודי? כי יש לו נשמה א-לוקית. אז אם אתה באמת אוהב את ה' ומתוך כך אוהב את בריותיו, אז אתה רוצה לקרב אותם לריבונו של עולם, רוצה שכולם יתחברו לגודל הזה, רוצה שאותו אחד יגלה את עצמו, ויעשה באמת את מה שטוב לו, וזה לקיים מצוות ה', "לטוב לך". "אוהב את הבריות ו(מתוך כך) מקרבן לתורה".

נגיד אחד הדברים שאני הכי לא מסכים עם חנן בן ארי זה מה שהוא אומר: "לא נציג של א-לוקים לא גשר בין המגזרים...". ההיפך....! זה התפקיד שלנו, להיות נציגים של ה' בעולם, יש לנו שליחות, יש לנו תפקיד, אנחנו אמורים לחבר. (זו, אגב, אחת הדוגמאות לביקורת, לבוא עם ראש ביקורתי לתרבות, ולקחת מה שטוב. לא לשמוע את השיר ולהסכים איתו ישר, לראות אולי זה לא נכון, אולי זה לא מתאים לערכי התורה והיהדות וכו'....).

מקווה שביארתי את הדברים...

קודם כל, תודה רבה על התגובה היפה והמושקעת!ירושלמית:)
מעריכה. אתה גם כותב ממש יפה, הלוואי עלי יכולות ניסוח כאלו.
הסכמתי עם רוב התגובה שלך, חוץ מנקודה אחת ששולית יחסית לשאר התגובה. אם מעניין אותך מה היא אשמח לפרט.
ולגבי דוגמא לדעות שלי על נושאים מסויימים אני גם כן אשמח לפרט, יש לך כיוון לנושא ספיציפי? פמיניזם, להט"ב, ערבים... מוזמן לבחור נושא😅
...תות"ח!

תודה רבה, ב"ה זכיתי שה' יחנון אותי....

אני אשמח שתגידי במה לא הסכמת.....

נו, לכי על אחת משלוש הדוגמאות שציינת....

וואי הלוואי שהייתי יכולה להקליט, הרבה יותר קשה ליירושלמית:)
לנסח בכתיבה. מלא פעמים קורה שיש לי מלא מה להגיד בנושא מסויים ואז כשאני באה לכתוב אותו הרבה יותר קשה לי להתנסח וזה לא יוצא בדיוק כמו שהתכוונתי, אבל אנסה בכל זאת, מקווה שיצא סבבה.
אז הנקודה הראשונה שחלקתי עליה היא מה שאמרת על ה לא לבוא בתור "אתה יכול להישאר חילוני אם בא לך, ואני דתי, ושנינו מכבדים אחד את השני וכו'..." אלא לבוא בתור אנשים ששואפים לקרב את הרחוקים. נראה שאתה מציג את שני העניינים האלו כאילו יש ביניהם סתירה. לדעתי אפשר לבוא בגישה הראשונה ובו בזמן לשאוף לקרב את הרחוקים. לכבד בחירות של אנשים אחרים כלפי חייהם האישיים, ובאותו זמן לשאוף גם שהם יתקרבו בחזרה ליהדות.
עוד עיקרון שאני חולקת עליו הוא העיקרון שאם יש משהו שחלקים ממנו מהווים "איום" על היהדות, אז צריך לחסום אותו לגמרי ולא להכיל שום דבר ממנו, גם את החלקים הטובים שיכולים לתת לחברה הרבה דברים חיוביים. ניתקלתי בהרבה מקרים שהשתמשו בעיקרון הזה כלפי הפמיניזם- שאם יש חידוש בעניין הזה שהוא דבר חיובי (לדעתי), אבל אחרים אומרים שזה דבר נורא לא כי החידוש עצמו הוא נורא, אלא כי הוא חלק מתנועה שמהווה איום ליהדות ורוצה להשתלט על העולם (על פי דעתם). אני מאמינה שהיכולת לקחת כל מקרה לגופו ולא "לפסול" אותו לגמרי בגלל שרעיון שמאחוריו הוא רעיון שיש לחלקים ממנו קיצוניות, היא יכולת מאוד חשובה. להיות מספיק בטוח ושלם עם האמונה והתפיסה ככה שאפשרי "ללקט נוצות" (אהבתי את הביטוי) חיוביות מכל מקום ממנו יש מה ללמוד ולהפיק תועלת. וגם אם לא ממש לקחת- לפחות להיות פתוח להכיל דברים טובים שמתאימים לרוח ההלכה ולא סותרים אותה, להיות קשוב לאנשים עם אמונות שונות משלך, גם אם התנועה ככלל מכילה קצוות קיצוניות (שמאוד דומיננטיות לצערי) שמהוות "איום" על התפיסה היהודית. בהרבה מהתנועות האלה יש גם דברים חיוביים, שאם לא תהיה פתוח אליהם פשוט לא תיחשף אליהם וכך לא תוכל להפיק מהם תועלת. (כדי להבהיר- אני לא אומרת שאתה אמרת את ההפך מכל זה או שאתה טוען שצריך להיות סגור ומסוגר באופן כללי, אבל כן ראיתי שהעיקרון שאמרתי מקודם צץ קצת במה שכתבת, והתגובה שלי לעיקרון היא דוגמא למשהו שאני מסתכלת עליו כליברלי יותר בהשקפה שלי והיו לי על זה דיונים עם בנות שטענו את הטענה שהגבתי עליה. לכן בחרתי לפתוח את זה. מקווה שיצא לי ברור😅).
ואם אנחנו רוצים ממש דוגמאות ספציפיות, היחס ללהטב זו אחלה דוגמא לדעתי😁. אפרט על זה מאוחר יותר/ מחר בלי נדר.
....תות"ח!

מה זאת אומרת לשאוף? לא רק לשאוף באידיאל, צריך לעשות מעשים. אם זה מספיק חשוב, אז צריך לעשות מאמץ והשתדלות. בוודאי שאם את יודעת שאם תגידי משהו למישהו זה יגרום לא אנטי אז לא להגיד לו כי אז "יצא שכרינו בהפסדינו", אבל צריך לקרב רחוקים בפועל, לא רק לשאוף באידיאל שכולם יעבדו את ה'. וזה תפקיד מאוד חשוב שיש לנו בדור הזה, להגדיל את התורה לתורת א"י, להראות כמה היא גדולה ועמוקה ולעלות שלב בתחום הרוחני, שאז כולם יראו את חכמת התורה וכמה היא גדולה ואמיתית, וכולם ירצו להיות חלק ממנה. (אם זה כמו שכתבתי, אז מה פירוש "לכבד החלטות של אנשים אחרים"? אנחנו בתור דתיים מאמינים שכל אחד יש לו את האות שלו בתורה, והעצמיות האמיתית שלו זו הנשמה שלו, גם אם היא מכוסה והוא לא גילה אותה והוא אומר דברים אחרים, ולכן אני לא חושב שיש כזה דבר לחשוב שעכשיו חילוני "הכל בסדר" איתו, יש לו חלק מהותי חסר במשמעות חייו, וכל הערכים שהוא נתפס אליהם הם חצויים, קטנים, לא פרופורציונלים, והוא לא נמצא בתפיסה האחדותית שמאחדת את כל הפרטים והערכים, ומופיעה את הכל בצורה גדולה, הוא לא שייך לדרך הגדולה הזאת שהיא לא משהו חיצוני לו אלא מה שהוא באמת, וצריך לרצות שהוא יתחבר וישוב חזרה למקורו ולשורש שלו ולא ילך לדברים זרים לו.....הרב קוק במאמר הדור גם כותב דבר מעניין, שיש לנו להיות עצובים דווקא על אנשים חשובים, בני שרים שעכשיו נמצאים בשפל, על סתם אנשים שירדו זה לא כזה מזעזע....אם אנחנו מבינים את חביבות נפשם של ישראל, את גדלות הנשמה של ישראל שחצובה מתחת כסא הכבוד, אז אנחנו צריכים לבכות כשאנחנו רואים חילוני שרחוק מהדת, רחוק מהשורש שלו, מהעצמיות שלו....)

לא, מה שהתכוונתי לומר זה שכאשר צץ ארגון מסויים, בזמן שהוא סוער וגועש ומאיים על היהדות, באותו זמן אנחנו לא אמורים להגיד: "בוא נראה מה אפשר ללמוד, אולי יש דברים ללמוד", כי הרווח לא שווה, אפילו שיש דברים שאפשר להרוויח ויש מה ללמוד, הנזק רב מהתועלת, ובאותו זמן יש להיכנס למצב של "טהרה", של הסתגרות ולהבהיר את ה"שחור-לבן", להבהיר שהתורה אכן יותר חשובה מחכמה, ואם יש בחירה-אין בחירה, בוודאי שאנו בוחרים בתורה הנצחית. אחרי זה יש מקום ללמוד מה התועלות של אותה רוח, מה הרווחים שלה ומה התועלות שלה. (הרב שרקי מביא את זה, שאחרי שניצחנו בחנוכה את האיום של הפילוסופיה היוונית שהיוותה "אלטרנטיבה" ליהדות, רק אז היה מקום לקחת ממנה דברים טובים ולראות מה טוב בה, אך בזמן המלחמה נלחמנו מלחמת חרמה בתרבות יוון....).

להגיד לך מה לעשות כיום נגד תנועת הפנימיזם? אני חושב שמעמד הנשים מספיק עלה, וכיום הוא רק עושה עוולות בשם הפוסט מודרנה וכביכול הנשים הם ה"קרבן" ולכן הן הצודקות בכל מה שהן טוענות, אפילו שהן אלו שעשו דברים לא בסדר, ומנצלות את זה לדברים לא טובים. אני לא אומר שהמצב מושלם, אבל כיום המצב הוא שיותר נעשות עוולות בשם זה מאשר שיש בזה תועלת, ולכן אם תשאלי אותי, אם תהיה לי אפשרות, הייתי הורס את תנועת הפנימיזם. (לא כשהיא קמה, אלא להרוס אותה כיום...). הורס ומקים משהו חדש נורמלי שבא מתוך מקום של חיפוש האמת, ולא מקום שיורה את החיצים ואז מסמן את המטרה ואת כל הססמאות שלהן. באופן רוחני כיום בוודאי שיש להתעמק ולראות מה טוב בתנועה הזאת....

אחלה, תפרטי מחר. שכוייח.

למה אמור להיחות לך על זה שאלה??החיים מאושרים

זה נשמע כאילו אתה מכיר אותה כבר עשרים שנה (או שאני לא יודעת...) אבל איך לפי שמונה שורות שהיא כתבה ושתי הגדרות אתה כבר יכול לשאול אותה שאלה על ההגדרה לא הבנתי כל מי שאוהב קבוצת כדורגל מסוימת זה אומר שהוא אוהב גם את אותו שחקן... לא בטוחה שנתתי משל טוב אבל חלאס עם ההגדרות האלהה שנאלנים ימינם דתיים חילונים מסורתים ספרדים אשכנזים חרדים.... וזה לא נגמר דייי אנחנו עם אחד וזהוו חוץ מיזה כל אחד או מיוחד אין דבר כזה שאת ועוד מישהו תיהו אותו דבר אז איך אפשר להחליט עליכם הגדרות?!?!

יש לי עוד מלאההה מה לכתוב על זה אבל אני צכה לקום מחר\ היום בארבע כי אנחנו נוסעים לחברון... ולחומש... (מי באה??)

....תות"ח!

ב"ה אני לא כ"כ מכיר בנות, ואני אכן לא מכיר אותה כלל מעבר לכך שהרגע הגבתי לה בפורומים....

באמת מחילה, אבל לא הבנתי כ"כ את המשל ומה בדיוק כוונתך לומר....

כוונתי לומרהחיים מאושרים

שאתה ענית לה על משהו שצריך ממש להכיר תבן אדם כדי לענות לה על זה ואתה ענית לה על זה כשאתה מכיר אותה רק משמונה שורות (אני לא יודעת אם כתוב שם שמונה שורות אבל זה מה שכתבתי בקודםבוכה/צוחק) אם אפשר בכלל לקרות לזה מכיר...  קיצור לא רק זה גם נכנסת איתה לסוגיות וכו...

והמשל זה כאילו נגיד ואתה הצלחת ''לקלוע'' להגדרה המתאימה של הלברליות... אז איך אתה יכול לדעת בדיוק איזה שחקן... 

קיצור אם לא הבנת אז לא משנה...

ואשריך שאתה לא מכיר בקושי בנות...

....תות"ח!

נכון, אני גם הרגשתי כעיוור באפילה, ולכן אמרתי לה שתיתן דוגמא, שאוכל להיות מכוון ספציפית עליה....אבל גם אם זה לא היא, רוב הדברים שכתבתי כנראה שכן יקלעו, אני חושב, כיוון שאמרתי באופן כללי משהו ע"פ מה שהיא כתבה, וזה נראה לי כן אמור להיות מתאים, אבל שוב, את צודקת, ולכן ביקשתי דוגמא....(אולי באמת היה יותר חכם קודם לבקש דוגמא, אבל אני שונא לגשת לפרקטיקה לפני הכללים...אבל בסוף כן שאלתי על דוגמא....).

זה לא כזה אשריך. פשוט לא במקום הזה בכלל. זה לא שהיה יותר מדי נסיון או משהו....

....תות"ח!

לגבי א', לא מזדהה.

לגבי ב', אני חושב שהגדרות זה דבר טוב במובן מסויים, אך יש לו חסרונות. החסרונות הן שכל ציבור מאשים את הציבור השני ואומר שכל הבעיות שלו, ואין אחדות, ואין התקדמות ושאיפה לתיקון. אבל מצד שני בוודאי ששייך להגדיר, ואנחנו חושבים שאכן הציבור הדת"ל אמנם יש בו חסרונות אבל הוא עם הדרך הכי גדולה והכי נכונה, ואנחנו מאמינים בדרכינו ולא מתביישים בה. אבל, לא לשכוח את זה שכולנו בסוף יהודים, וכולם קשורים ליהדות ולדת, ולא להגיד שמי שלא דתי אז חלילה וחס אין לו משמעות והוא לא יהודי, אנחנו גוף אחד ובע"כ אנחנו קשורים וערבים זה בזה, והוא מייצג אותנו ואנחנו מייצגים אותו, וכולנו ביחד מייצגים של שם ה' בעולם, ולכן יש איזה משהו יפה בכך שיש אנשים שהם חסרי הגדרה מגזרית, "כלליים", והם המפתח במובן מסויים לאחדות ציבורית.

(אני מכיר מישהו שהוא גם משוייך לציבור הדתי-לאומי, ובדרכו של הרב זצ"ל, אך הוא מאוד ספרדי כזה, וקשור קצת לעדה החרדית, והולך עם כובע וחליפה (אך עם כיפה סרוגה....), ובבית שלו יש תמונה של הרב עובדיה יוסף ושל הרב זצ"ל משקיפים אחד על השני...(אשתו יותר הרב עובדיה יוסף....)).

גם משה רבינו לא התחתן עם אשה מאחד השבטים, אלא עם גיורת, כי הוא היה "כללי", הוא היה מנהיג של כלל ישראל, ולא היה טוב אם היה מצטמצם לאחד מהשבטים ומפספס את הציבור.

אך כמובן, לא לשכוח שיש תפקיד חשוב מאוד גם לתפקידים מגזריים ולאנשים שאינם כאלו חסרי הגדרה, שהם נמצאים בציבור הדתי-לאומי, ומתוכו משפיעים על כולם, לא צריך בהכרח להיות חסר הגדרה כדי להיות "כללי".

לא הבנתיהחיים מאושרים
בהתחלה אמרת שזה טוב הגדרות ואחרי שניה כתבת למה בסוף כולם יהודים וזה לא משנה אם הוא לא שומר תורה ומצוות....
קיצור לא הבנתי ואתה רק מחזק אותי במה שאמרתי שזה לא טוב הגדרות...
....תות"ח!
זה חשוב וטוב, אבל יכול להיות דבר גרוע....
אבל אם מבינים את המורכבות ויודעים להתייחס לשני המישורים, מצד אחד שיהיו הגדרות, ומצד שני לא "להינעל" עליהן ולשכוח את המימד השני שכולם יהודים, אז זה דבר מבורך וטוב, ואפילו דבר שקשה בלעדיו. (ויש מעטים שהתפקיד שלהם הוא באמת לא להיות בתוך ההגדרות אלא רק מחוץ להגדרות והם אמורים להיות החוליות שמחברות את כל השרשרת, אבל רוב האנשים צריכים ואפילו חייבים להתייחס להגדרות לענ"ד....).
וכאשר אדם דתי יודע שהוא דתי והשני חילוני, אך אומר שהוא מעם ישראל, זה הכי טוב. כי אז הוא לא שם אותו ואת החילוני באותו מצב, ובעצם אומר שאין בעיה להיות חילוני ואין בעיה להיות דתי, כל אחד ודרך החיים שהוא בחר לעצמו, ומצד שני גם לא מוציא את החילוני מעם ישראל, אלא אומר שגם הוא, אפילו אם הוא לא בוחר בדרך חיים של שמירת תורה ומצוות, קשור לתורה ולקודש מצד נשמתו והסגולה הנשמתית של עם ישראל....מקווה שמובן, אם לא אשמח להרחיב ולהסביר....
אוקיי אתה יכול לעצור כבר בשורה השניההחיים מאושרים

ומצד שני לא "להינעל" עליהן ולשכוח את המימד השני שכולם יהודים, אז זה דבר מבורך וטוב

כאן אתה לא יכול עוד להמשיך כי מי אמר לך שכולם יודעים לא ''להינעל'' עליהם!?!? וזהו מכאן בגלל שאני אומרת לך שלא כולם יודעים לא להינעל על ההגדרה אז מכאן והלך הגדרות זה לא דבר טוב כי הרבה אנשים ננעלים על ז שזה מה שהם.

להבדיל כמו שאנשים מוגדרים כטיפשים אז מאז קשה להם לצאת מיזה כי טיפשים ואז אין יותר אם מי לדבר כי הם טיפשים והכמות אנשים שיודעים לצאת מההגדרה קטן מאד...

....תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"ד בניסן תשפ"ב 14:40
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"ד בניסן תשפ"ב 14:37
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"ד בניסן תשפ"ב 12:21

קודם כל, צריך להבין שכולם, גם את, משתמשים בהגדרות.
את הילדים בעז"ה אני מקוה שתלמדי הגדרות, כי בלי הקומה של ההגדרות אי אפשר בכלל להגיע כמו שצריך ל'כלליות' הזאת שאת מתארת בלי שיהיו עיוותים, וראי כמה אנשים היום בשם ה'כלליות' (עיין ערך הפוסט-מודרניזם) שוכחים את מהותם, מעוותים ומסלפים את האמת, ונוצר מזה הרבה נזק.
ועכשיו לגבי העולם. בע"כ אנחנו משתמשים בהגדרות. דיברנו עכשיו על מגזרים בתוך עם ישראל, אבל עצם זה שאת מחלקת הגדרות וקוראת למישהו יהודי ולמישהו גוי, זה עצמו הגדרה, ולפעמים אם אדם הופך ל'קוסמו-פוליטי' ושוכח את ההגדרה הפשוטה הזאת של יהודי וגוי, הוא שוכח את התפקיד שלו בתור יהודי.
וכן אם את מגדירה בני אדם ובעלי חיים, או מדבר ובעל חי, ולא כוללת אותם בקטגוריה אחת של 'בעלי חיים'.
כיום רואים את הנזק העצום שנעשה כשאנשים שוכחים את ההגדרה הפשוטה הזאת ומשווים בין בני-אדם לבעלי-חיים, וקוראים לאכילת חיות "רצח", ושוכחים את גדלות וחביבות האדם, ותפקידו הגדול.

אז את לא שונאת הגדרות, כי את בעצמך משתמשת בהן....מה שאת יכולה לטעון עכשיו זה שכל זה הגדרות מחוץ לאדם, אבל בתוך עם ישראל אין הגדרות. (אפשר להבין את ההו"א, כי ההבדל בין עם ישראל לעמים הוא לא פיזי, עיין סרטון של הרב שרקי "האם היהדות גזענית" ששם הוא מסביר את זה....).

אבל כבר היה את קורח, שטען: "כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם ה' ומדוע תתנשאו על קהל ה'". למה יש: "צדיקים, בינונים, רשעים"? שאל קורח. הרי זה לא נכון, כל עם ישראל הוא קדוש, אז לא יכול להיות שיהיו הגדרות, שיהיה שבט לוי, שיהיו כהנים, שיהיה כהן גדול, שיהיה מלך. (דומה למה שאמר גדעון, אגב, "ה' ימלוך עליכם"....רק שם זה היה מתוך ענווה, ופה זה מתוך רצון לכבוד....). אך זה ערער את האיררכיה שקיימת בעם ישראל, (יש על זה הסבר שלם, זה כבר התחיל עם הלבנה והשמש, שהלבנה התמעטה, ויש בזה אריכות, אבל לא כאן המקום להאריך....), ערער בכך שמשה רבינו הוא אב הנביאים ולא קם ולא יקום אחריו נביא יותר גדול, וזו הנבואה הכי גדולה (ברמב"ם כתוב כל אחד יכול להיות "צדיק" כמשה רבינו, אבל להשיג את דרגת הנבואה של משה רבינו לא כל אחד יכול....ולא עוד, אלא שזה לא רק תלוי באדם עצמו, אלא תלוי בדור....וכן לפי הרמב"ם השגת הנבואה של משה רבינו הייתה מעבר ליכולת האנושית הרגילה, בדרך נס....(לפי הרמב"ם כל נבואה היא טבע שהקב"ה טבע, שאם האדם מגיע לדרגה מסויימת ועושה את ההכנות הנכונות, ואין מניעה מצד הדור וכדו'....אז הוא נביא, ולא שכל נבואה היא בדרך נס, כשיטת הרמב"ן וסיעתו....)). ולכן בלעה האדמה את קורח, ועד היום הם צועקים: "משה אמת ותורתו אמת". רואים פה במפורש, כמו שטענתי בהתחלה, שחייבים את ההגדרות, ובלי ההגדרות יש פגיעה באמת.

אמנם, חז"ל אמרו שלעתיד לבוא קורח יצדק. יש איזו נקודת אמת בדברי קורח, שלעתיד לבוא היא תתגלה. (היה פה גם שרשור שכתבתי שם את זה, לגבי הפסוק: "והיה ביום ההוא נאום ה' תקראי אישי ולא תקראי לי עוד בעלי".....). ולכן חשוב לזכור שיש נקודת אמת, וגם כשיש כהן שעובד בבית המקדש והוא מקבל את השררה, או רב שמקבל רבנות, לזכור שבכל אחד יש את בחינת הצדיק, וכל אחד יכול להיות צדיק כמשה רבינו, אבל רק לעתיד לבוא זה יתגלה כלפי חוץ גם, כיום יש איררכיה, יש הגדרות, ולפי זה חיים.

הרב זצ"ל במאמרי הראי"ה במאמר "מסע המחנות" אומר (ואני מסכים עם דבריו, כמובן....), שצריך להסיר את שמות הבעלים מפינו, ולא להשתמש בהגדרות, כי זה מפלג את העם, וגורם לכך שאנשים לא עושים חשבון נפש, וה"חרדים" אומרים שתשובה זה שייך לחופשים, הם מתוקנים, וה"חופשים" אומרים שרעיון התשובה שייך ל"חרדים", לדתיים, ולא קשור אליהם, הם מנותקים. ולכן הרב אומר שלא להשתמש בהגדרות של "דתי-חרדי" וכדו'....אלא בהגדרות של: "צדיק-בינוני-רשע". שאז לא מדובר בהגדרות שמפלגות את העם, אלא בהגדרות אישיות.

ההבדל בין הגדרה אישית להגדרה מגזרית, היא שהגדרה מגזרית מחלקת את העם, וגורמת לכך שיהיה קטלוג שלא קשור למדרגה באמת של האדם. לדוגמא, יש הרבה חרדים שמתייחסים בזלזול כלפי ה"מזרוחניקים", ואז אפילו כשיש גדולי תורה ורבנים חשובים בציבור שלנו הם מזלזלים בהם, ואילו כל בחור ישיבה עם כובע וחליפה שחורות יקבל יחס הרבה יותר מכובד, למרות שהוא שבאבניק. זו בעיה שבעצם יש הגדרות חיצוניות, ולא הגדרות של אמת, הגדרות שלא סתם מקטלגות על בסיס דברים חיצוניים, אלא דברים אמיתיים. (כמובן, אינני חושב שרק החרדים צריכים להשתפר בעניין הזה, גם אנחנו נכשלים ומשתמשים בהגדרות חיצוניות ומתנהלים על פיהן....).

וכשיש קטלוג שלא קשור באמת לרמת האדם, אז לדוגמא כל "חרדי" חושב שרק ה"מזרוחניקים" צריכים לשוב בתשובה, אך הם, לא צריכים לחזור, אין להם בעיות והם לא צריכים להיתקן. אך אם אדם מקטלג ע"פ הגדרות שמתייחסות למדרגת האדם, אז הוא רואה את כל עם ישראל בציר אחד, שפשוט נע ע"פ מדרגת האדם, והמדרגות אינן מדרגות מגזריות שמפלגות את העם, אלא מדרגות אישיות, כל אחד במקום שלו.

מקוה שהסוף היה ברור, אם לא, אשמח לפרט....

נ.ב. שימי לב, עכשיו אמרתי שלא שיהיו הגדרות אלא להתייחס לשני המישורים, אלא תלוי אילו הגדרות. הגדרות מגזריות- לא טוב. הגדרות אישיות- צדיקים, בינונים, רשעים- טוב. (או בשם אחר: דוס או לא חפיפניק....)

ואיי תזכיר לי לקרוא את זה יותר מאוחר למה אין ליהחיים מאושרים

ממש זמן לעשות את זה עכשיו...

סבבה.תות"ח!

בלנ"ד

מזכיר....תות"ח!

שכחתי להזכיר לך אתמול....😎

...החיים מאושרים

ולצערי הרב אני באמת משתמשת לפעמיים בהגדרות אבל זה לא אומר שאני מסכימה אם זה...

ואני לא מסכימה אם זה שאנשים מאבדים את מעותם בגלל שהם לא משתמשים בהגדרות אם כבר הפוך בגלל שאנשים קוראים לעצמם איקס ואז הם משתנים הם כבר מאבדים את מעותם כי הם כבר ואי לא איקס... קיצור ממש לא מסכימה אם זה.

מה אתה משווה בין יהודי לגוי שזה עובדה לבין הגדרות בתוך עמ''י?? 

יש דבר כזה עובדה ויש דבר כזה הגדרה (הבאתי לך מהמילון...)

עובדה= 

מה שנכון וקיים במציאות; ממשות; אמת

הגדרה=

הגדירו אותו, ניתנו לו מאפיינים; אופיין; תואר

קיצור עובדה זה משהו שהיא אפשר לשנות כי זה עובדה והגדרה זה משהו שאפשר לשנות כמו שמחשב יש הגדרות ואפשר לשנות אותם כי זה הגדרה זה לא עובדה לדוגמא עובדות על המחשב זה למחשב יש אינטרנט זה עובדה!

ומכאן ואלה תגיד לי אם יש לי למה להמשיך לקרוא כי אני הסברי לך שאני עדיין שונאת הגדרות...

סליחה על העיקוב פשוט מש לא יצא לי לקרוא את זה עדיןן...

שבוע טוב! חודש טוב! ובשרות טובות!

....תות"ח!

אמרתי לך, הגדרה גם בתוך עמ"י נכונה: צדיקים, בינונים, רשעים. זה כן להשתמש, ואת בעצמך משתמשת, ואין בזה בעיה. (ונכון, שלא "לבנות" על זה, כי יכול להיות אדם בינוני שיהפוך להיות צדיק, וכן הפוך ל"ע, אבל באופן כללי אלו ההגדרות, וכל עוד לא קורה שינוי משמעותי, אין סיבה להפסיק להשתמש בהגדרות....).

כל השינוי בהגדרות זה כי הן יכולות להיות גמישות, אבל אנחנו בתור בני אדם צריכים את ההגדרות כדי להתנהל בעולם, כמו שבשביל להתחיל להריץ תוכנת מחשב צריך להתחיל להגדיר כל מיני דברים, אחרת התוכנה לא תרוץ, אנחנו צריכים את זה, ורק לעתיד לבוא נהיה בעולם ללא הגדרות, עולם שבו הפנימיות תשקף את החיצוניות ולא יצטרכו הגדרות, והקדושה תתפשט בהכל, "על מצילות הסוס קודש לה'", ולא יהיו מדרגות וכו'...במציאות, אבל כרגע המציאות היא שיש מדרגות במציאות וצריך להתנהל ע"פ זה, אין מה לעשות....

אשמח אם תקראי....ואגב, את לא יכולה להגיד שאת שונאת הגדרות אם את בעצמך נאלצת להשתמש בהן בע"כ....(לא אמרתי אם קורה לך לפעמים בטעות, אומר שאת נאלצת במודע להשתמש בהן.....).

...החיים מאושרים

לא נכון כי אף אחד לא מכליל אותו כרשע חוץ מיזה שאני לא מסכימה אם זה שיש מישהו יהודי שהוא רשע... אבל שום אדם לא מגדיר אותו כ''בינוני'' וגם שום רב לא מחשיב את עצמו לצדיק (לא אמרתי שזה אומר שהוא לא צדיק פשוט הוא לא יקרה לעצמו ככה). 

מה שאמרת על המחשב ממש מצדיק אותי כי למה כי זה בדיוק אתה מגדיר והאנשים שמוגדרים בתור איקס לא ידעו לשנות את ההגדרה הזאת מעטים האנשים שיודעים לשנות תהגדרות האלה במחשב ככה בדיוק גם אנחנו מעטים האנשים שידעו לשנות את ההגדרה...

ואם ככה אתה באמת רואה את זה אז זה ממש לא טוב כי אתה מוכיח על זה שאני צודקת כי אם אחרי שאתה מגדיר אתה ''רץ'' אחרי ההגדרה אז לך תרוץ אחורה כדי לתקן אותה זה לא כזה פשוט...

ומצטערת להגיד שיש מה לעשות... להפסיק אם זה!

למה אני לא יכולה להגיד שאני שונאת את זה זה שאני לפעמים משתמשת בזה לא אומר שזה טוב... זה שאני אומרת לשון הרע (לצערי הרב) לא אומר שזה טוב ואני יכולה לשנוא את זה גם אם אני עושה את זה...

ובעז''ה אני יקרה את זה עכשיו או יותר מאוחר...

....תות"ח!

ברור שיש רשעים. לא זוכר מי אומר את זה, שציבור זה ראשי תיבות "צדיקים בינונים רשעים". וכן "כל תענית שאין בה מפושעי ישראל אינה תענית". וכבר ידוע המשל של החלבנה, שאפילו שריחה מסריח, כשהיא חלק מכל הקטורת היא הופכת את הקטורת ליותר ריחנית. וכן: "....ודרך רשעים תאבד", "....ורשעים עוד אינם", "אפילו ריקנין שבך מלאים מצוות כרימון" (אך זה אומר שיש כאלו שיחסית לכל הציבור הם ריקנים, אמנם בהשוואה לאומות העולם הם מלאים מצוות....). וכו'....וכו'....

זה שהצדיק צריך להיות פשוט, זה נכון (רבי נחמן מברסלב אומר את זה בליקוטי מוהר"ן תניינא, בסביבות תורה פ'....), אבל ההגדרה היא כזאת, וכך צריך להתייחס אליו, ואפילו יש פעמים שהצדיק נאלץ להשתמש בהגדרה הזאת, כמו משה רבינו כשקורח ערער על סמכות משה, ואמר: "כי כל העדה כולם קדושים", אך בסוף הוא נבלע באדמה, בכל אופן זה שהצדיק עצמו  משתדל לא להתנשא בגלל זה, זה לא סותר את העובדה שזה נכון ואמיתי, וכך כל העולם צריך לנהוג....

מה הקשר מעטים ידעו לשנות את ההגדרה? ההגדרות הן נצרכות וחובה להשתמש בהן. האם יש בזה חסרונות? כן, אבל זה משקף את העובדה שהעולם שלנו חסר ולא מתוקן, אין מה לעשות, ולכן בכלל יש הגדרות. וכשלא יהיו חסרונות אז גם לא נצטרך הגדרות, זה בא ביחד.....

מה הקשר לתקן? רב הוא צדיק. אם עכשיו היה רב שסרח או משהו כזה ל"ע, אז צריך לשנות את ההגדרה מצדיק לרשע. וכן ההיפך, רשע שחזר בתשובה משנים את ההגדרה. אבל ההגדרות האלו הן צורך וחובה כדי להתנהל בעולם הזה, ורק אם יהיה שינוי ידוע נצטרך לעשות את שינוי ההגדרה, אם לא, אז מה שנקרא: "הנסתרות לה' א-לוקינו והנגלות לנו ולבנינו", ה' לא יבוא עלינו בטרוניא על דברים שבלב שאין לנו לדעת אותם, אבל ע"פ הדברים החיצוניים אנחנו מתנהלים, אין מה לעשות....

(וכן אם יהיה חשד מסויים ח"ו על צדיק, או ספק אם רשע חזר בתשובה, אז נעמיד את ההגדרה שנתנו לו קודם כתלויה ועומדת((אא"כ בכלל אין ספק, לא משנה, לא רוצה להיכנס לסוגייה.....)), אבל בכל אופן זה העקרון.....).

לא, אי אפשר להפסיק עם זה, ואסור להפסיק עם זה. (כבר נתתי את הדוגמא של קורח). אם תחיי בעולם בלי הגדרות, אז מבחינתך לא אכפת לך אם רשע יהיה המנהיג של עם ישראל, או צדיק יהיה המנהיג של עם ישראל, וכמובן, כמו הסדר של האותיות ציבור, צריך שהצדיקים יהיו בראש (וכן עם ישראל צריך להנהיג את העולם, כי הוא הצדיק שבאומות....), כדי שעם ישראל יתקדם למקום טוב, לאן שהוא צריך להתקדם ("אנשי חיל יראי א-לוקים אנשי אמת שונאי בצע"....אמנם לא תמיד יש את כל התנאים, אבל לפחות מה שאפשר מבין האפשרויות......). ולפי דעתך, איך אפשר לחלק הגדרות, וע"פ זה לתת לאדם מסויים להיות בראש? מה הוא שונה מאותו רשע, הרי שניהם מעם ישראל? זו רק דוגמא אחת מתוך המון דוגמאות שאני יכול לתת, שיש חובה להשתמש בהגדרות, ובלי זה אי אפשר להתקדם בעולם, ובלי זה העולם חלילה ידרדר למקומות לא טובים.

לשון הרע אם אדם אומר אותו במודע באופן קבוע, בלי שזו נפילה והוא לא שם לב, אלא הוא לא חוזר בתשובה והוא עושה את זה באופן קבוע, זה חמור מאוד, והחפץ חיים כותב שהוא נקרא "מומר לעבירה אחת", שאז הוא הופך להיות "מומר לכל התורה כולה". (כי מי שלא מקיים תרי"ג מצוות, לפחות לא משתדל לקיים, וחוטא במודע באחת מהן, אז זה פוגם בכל התרי"ג מצוות שלו....לא שמותר לו להפסיק לשמור אחת ח"ו, אבל כמשל לספר תורה שאם נמחקת אות אחת כל הספר תורה פסול, כך התרי"ג מצוות זה משהו אחד, ולא יעלה על הדעת שאיזה גוי יגיד ליהודי שהוא ישלם לו כסף, או יביא לו הרבה דברים, והוא יוותר "רק" על מצווה אחת, וכן בשעת השמד צריך למסור את הנפש אפילו על מצווה קלה, ואפילו על מנהג כגון ארכתא דמסאנא.....).

אז אם את לפעמים בלי שאת שמה לב משתמשת, מסכים איתך שזה לא נחשב. אבל אם את במודע משתמשת, בוודאי שאת לא יכולה להגיד שאת שונאת את זה. (אם לא הבנת, אני מוכן להסביר.....).

נוו בסדרהחיים מאושרים

אבל לא אומר *שהם* מגדירים אותם כרשעים...

ונגיד ו זה מה שמשה רבינו אמר אנחנו כבר לא באותה תקופה ואני לא מאמינה וזה מאד עצוב אם אתה כן אבל שאחים שלי יהודים הם רשעים!

חוץ מיזה סתכל מה זה רשע ליפי ההלכה אז לא יודעת אם לזה משה רבינו התכוון אבל...

(לפי המילון עברי..)

רשע (הלכה)

בהלכה, רשע הוא תואר שעשוי להינתן לאדם שעובר על ההלכה במזיד. כדי להכריע בייחוס התואר, ההלכה מבחינה בין עבירה חד פעמית לדפוס פעולה קבוע; בין עבירה מתוך רצון להכעיס לבין עבירה מתוך תשוקה; בין עבירה שיטתית על מספר גדול של עבירות לבין עבירה קבועה על עבירה אחת. להבדלים יש משמעות והשלכות הלכתיות נוספות.

יש לנו מספיק חסרונות לא צריך להוסיף על זה עוד דברים כדי להראות את החסר לצערנו יש מספיק דברים שיכולים להראות לנו תחסר...

ואולי אני לא יודעת מי אתה אבל לא חושבת שיש לך תסמכות לשנות אנשים מרשעים לצדיקים עם רב יעשה את זה סבבה אבל מי אתה שתעשה את זה ומפני שמי אתה שתעשה את זה אז כאן אני עוצרת כי מי אתה שתשנה תהגדרה ואז אין לי עוד מה לכתוב.

(חס וחלילה לא אומרת את זה מזלזול בך אני מאד אוהבת לקרוא את מה שאתה כותב אבל אני עכשיו לא מסכימה איתך.)

ושוב פעם אני אומרת משהו שאמרתי כבר לרוב האנשים קשה לזוז מההגדרה שלהם אם הם רשעים אז יהיה להם קשה להיות פתאום צדיקים...

ותזכירו לספר תסיפור עם הגנב הצדיק ובלי נדר מחר או במוצש אני ימשיך לכתוב למה מה אני עוד רגע נרדמת על המסך...

....תות"ח!
ר' אלעזר בן דורדיה חטא כל ימיו, וכיוון ששב בתשובה בסוף ימיו, קנה את העולם הבא שלו.
כתוב: "כי לא אחפוץ במות המת כי אם בשובו מדרכו וחיה...אם ישוב מיד תקבלו". כתוב בשמואל א' על בני עלי שחטאו, ולא משנה כל הסיפור, הפסוק אומר: "כי חפץ ה' להמיתם". ראיתי תירוץ בפרשנים, שהפסוק דיבר אחר שנגמר הדין ונגזרה הגזירה, אך לפני שנחתם הדין נאמר: "כי לא אחפוץ וכו'...".
זו סוגיה באמת מורכבת, מה היחס לרשעים, זה תלוי איזה רשע וכו', אבל גם אם נאמר (זו הגישה הנכונה לדעתי על פושעי ישראל לפחות) שצריך להתפלל עליהם שיחזרו בתשובה, בסוף מתייחסים אליהם כרשעים, וכל עוד הם לא שבו בתשובה לא לומדים מהם תורה, לא מתחברים עמם ולא לומדים מדרכיהם. (ולקרב רחוקים, שזה לבוא בתור משפיע ולא מקבל, צריך להיות ברמה מאוד גבוהה, וגם אז, לא מקרבים את כולם, יש כאלו שאין בהם יותר את סגולת ישראל, שהוציאו עצמם מן הכלל, והנזק יהיה רב על התועלת אם ינסו לקרב אותם...)
בקיצור, הדברים לא פשוטים, אבל בכל אופן, אלו ההגדרות.
(מחילה, אבל אם לא עניתי על חלק מהתגובה שלך תכתבי, חלק מהדברים שכתבת לא כ"כ הבנתי...)
.....החיים מאושרים

אתה נתת פה דוגמא משהו על השם שהוא אמר על בני עלי שהם רשעים.

איך משם הבנת שגם לך יש תזכות להגיד על מישהו שהוא רשע???

חוץ מיזה שזה משהו נדיר לא כתוב דברים כאלה בדרך כלל אז פעם ב.. איך זה הגיע לרמה שרואים מישהו עם משקפי שמש ברחוב וכבר אפשר להתחיל לעשות עליו א' ב'??

וחוץ מיזה אולי במקום לתת לאנשים הגדרות של רשעים ננסה לעזור להם להיות צדיקים?!?

ובכל זאת אנשים כאלה שמוצאים את עצמם מהכלל נמצאים בהגדה של פסח...

אז נכון שם הוא כביכול יותר רשע מהרשע וזה באמת לא טוב להוציא את עצמך מהכלל אבל מימתי אנשים מוצאים את עצמם מהכלל??

....תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך ט' באייר תשפ"ב 14:33

משנה מפורשת: "הרחק משכן רע ואל תתחבר לרשע...".
אם לא נגדיר שאותו אדם רשע הוא יוכל להשפיע עלינו...
וגם אם ננסה לקרב אותו, נגדיר אותו כרשע, כי בקירוב צריך משנה זהירות שאנחנו לא מתחברים עמו ושחלילה ידרדר אותנו. (קירוב רחוקים זה דבר לא פשוט ולא מתאים לכל אחד).
אם אנחנו לא מכירים בעובדה שיש רשעים, אז לא נדע מי יותר צריך להיזהר ממנו/לקרב אותו, וכן להוכיח אותו בשעת הצורך. ("הוכח תוכיח את עמיתך ולא תשא עליו חטא", אא"כ זה לא ישמע...).

וודאי שאדם רשע הוא לא "שרוף", רק בהגדרות של "שחור-לבן" יש רשעים וצדיקים, טובים ורעים. ברור שגם אדם רשע יש בו טוב, יש לו נשמה, יש לו זכויות ומעשים טובים. אלא שביחס לרע שבו, הרע תופס יותר מקום, אין מה לעשות, אפשר להגיד שהתנהגותו היא יותר רעה מאשר טובה.

להוציא מן הכלל הכוונה היא שאומרים לבן אדם: "אתה לא יהודי!", והוא אומר: "נכון, אני לא יהודי".

ברור שזו דוגמא קיצונית, רק הבאתי דוגמא שיש אפילו מקרים שלא מקרבים כי הנזק רב על התועלת, אבל גם מי שמקרבים, הוא רחוק מתורה ומצוות, או במילים אחרות פושע ישראל, רשע לפני המקום וכדו'....(אנחנו רוצים שהוא יחזור בתשובה, אבל סוף סוף הוא רשע).

אני אתן דוגמא להמחשה. אם נגדיר בחוק שאי אפשר להגיד על אנשים נכים, זה יוצר אי-שוויון, זה מעליב אותם וכדו'....אז מה יצא? יצא מצב שאני לא אתן חוקים מיוחדים לנכים, ולא אטפל בהם, כי "אין כזה דבר נכים". אם לא נגדיר את המציאות כפי שהיא באמת, יצאו מצבים הזויים הפוכים ממה שאנחנו רוצים. וכן לגבי שוויון מגדרי. אם נגדיר שאין הבדל בין בנים לבנות וגם בנות יכולות להיות בצבא, אז יהיו בנות שילכו לצבא וגופנית לא יעמדו בלחץ של הצבא וינזקו פיזית, או שכוח הצבא יחלש, וסתם יהיו מצבים אבסורדיים ולא טובים, הכל בגלל חוסר הרצון להגדיר. אז שאפו שאת שואפת לעתיד לבוא, אבל בעולם שלנו כרגע יש הגדרות ועל פיהן צריך לחיות, אין מה לעשות, ולא יהיו מצבים לא טובים....

כתבתי ונמחק ליי איזה באסה...החיים מאושרים

אוקיי אני יכתוב שוב מקווה שלא ישכח משהו...

א' כתוב משכן רע אולי ה אומר שבתור שכן הוא רע וזה יכול להסתכם בזה שפשוט אולי הוא יעשה לך רעש עם הילדים ואז תריבו ואז הוא יהיה רע או לא יודעת אבל אם כתוב משכן רע זה לא אומר שבתור אדם הוא רע...

ועל האל תתחבר לרשע א' אתה לא יודע מה זה רשע אולי רשע זה מישהו שאתה מדבר איתו הרבה לשון הרע ואז זה כאילו ''אדם רע'' ??

קיצור לא אומרים מי זה אדם שמוגדר רשע...

קצת מדלגת...

ועכשיו אמרת נכים אני יגיד לך למה זה לא בעיה ''להגדיר'' אותם ככה פשוט כי זה עובדה!

כשאתה יודע שאתה בן אז וואלה בת''ז שלך (אם יש לך) אז אמור להיות כתוב שאתה זכר נכון?

אז וואלה זה לא שמגדירים אותך כזכר זה פשוט עובדה שאתה זכר אז זה לא נקראה ''הגדרה''...

מקווה שעניתי על הכל קצת התבלגן לי...

....תות"ח!
מחילה שאני כותב בחריפות, אבל אני מקוה שאת לא מאמינה לעצמך להסברים האלו במשנה.
יש לך הנחת יסוד מסויימת שמשום מה אי אפשר להגדיר אדם רשע, ולפיה את מסבירה את המשנה ומעקמת את פשט המשנה שלא לצורך.
יש כ"כ הרבה מקורות על זה שיש מציאות של אדם שמוגדר רשע, וזה פשוט שזה ככה.
בנוסף, כתבתי לך את הצורך להגדיר אדם רשע, על מנת שלא ישפיע רוחנית לרעה עליך וכו', ולא ענית על זה.
אם את רוצה אני מוכן בשמחה להסביר למה יש חשיבות להגדיר שיש בני אדם רשעים, אבל אי אפשר להכחיש את זה.
אמשיך להגיב...

ברור שזה שאדם זכר זו עובדה וכו'. רק רציתי להוכיח מהנקודת יסוד שלך שכך.
היום שואלים, איך אתה יכול להגדיר זכר ונקבה? כל אחד יגדיר מה שבא לו. אז על נקודה זו אני בא לפרוך, כמו שיש זכר ונקבה ולכל אחד יש אפיון שונה ויש לזה נפק"מ כפי שהדגמתי, כך ברמות רוחניות יש שוני, וכמו שיש שוני בין אנשים במציאות נגיד של החכמה, חכמים יותר ופחות, ויש לזה נפק"מ. (לדוגמא, למי להביא מלגה לתואר, מי יקבל משרות מסויימות וכדו'...), כך יש שוני במציאות הרוחנית, יש צדיקים, יש בינונים ויש רשעים.
אם אדם רצח מישהו, תוכלי להגדיר אותו כרשע? ולא רק זה, תדאגי באופן אישי להתרחק ממנו ולהגיד לכולם להיזהר ממנו?
אז למה מהשפעה רוחנית לרעה לא אכפת לנו?
(וכבר אמרו חז"ל: "גדול (מלשון חמור יותר) יותר מן ההורגו"...).

אם לא ברור משהו, אשמח לבאר...

באסה שנמחק, קרה לי גם קצת בשרשור...
....החיים מאושרים

אוקיי א' אני כן כתבתי  זה מה שכתבתי עשיתי העתק הדבק...

ועל האל תתחבר לרשע א' אתה לא יודע מה זה רשע אולי רשע זה מישהו שאתה מדבר איתו הרבה לשון הרע ואז זה כאילו ''אדם רע'' ??

קיצור לא אומרים מי זה אדם שמוגדר רשע...

יודע מה אני אני אשמח אם תסביר לי למה יש חשיבות ללהגדיר יהודים כרשעים..

ורק אחר כך אני אמשיך לענות על הפסקה הראשונה..

ואני לא יודעת אתה אומר את זה ממש בפה מלאה על יהודים רשעים ולי זה ממש עצוב שאתה אומר את זה ככה. (כאילו לא ספציפי אתה אבל שיהודים אורמים על אחים שלהם גם אם הם צודקים וגם אם לא אבל ככה להגיד על אחים שלך שהם רשעים לי זה עושה האוץ'...)

ולא נכון כל עם ישראל צדיקים נכון אז יש כאלה שיותר אבל זה שהם יותר לא אומר שאנחנו פחות כאילו אנחנו ממוצעים הם יותר...

"העם היושב בציון כולם יהיו צדיקים, לעולם ירשו ארץ - כמו שמובטח לצדיקים 'צדיקים ירשו ארץ וישבו לעד עליה'(תהילים לז כט)". וראה יחזקאל(לז כד).

לא, לך תדע אולי הוא קיים את ''הקם להורגך השקם להורגו''?!?!?

אז נכון אני לא יודעת אבל אני יודעת שאני *לא* יקרא לאף אחד רשע כי זה לא התפקיד שלי...

אה, סבבה....תות"ח!

ז אל תתחבר לרשע איזה מין שיהיה ממיני החברות כדי שלא תלמד ממעשיו וכבר בארנו בפרקים הקודמים שהפחיתויות ייקנו בהתערבות עם הרשעים (פירוש המשניות לרמב"ם). 

ז נתאי הארבלי אומר הרחק משכן רע לשוכר בתים ולקונה עבדים אמרו כי כאשר ישאל איש תחלה על דירה ובמקום דוחק כך יש לו לשאול על השכנים אם רעים הם ירחק מהם ולטובים יקרב ואל תתחבר לרשע שהוא עונש גדול שאין כמותו כי החטא החמור פשע בו עשה עבירה אחת אבל זה בכל העבירות שעושה הרשע יש לו חלק בהם ונמצא עושה חטאים רבים גדולים ועצומים ואם ידיו אסורים ולא נהנה מהם ואוי לרשע ואוי לשכנו כי הוא חוטא ושכנו מנוגד שכן הוא מפורש באבות דר' נתן כל המדבק לרשעים אע"פ שאינו עושה כמעשיהם נוטל שכר כיוצא בהם והמדבק לצדיקים אע"פ שאינו עושה כמעשיהם נוטל שכר כיוצא בהם ועל זה נאמר ד"ה ב' כ' ל"ז בהחברך כו' פרץ ה' את מעשיך ואל תתיאש סמך שני דברים האלה ואמר אל תתחבר לרשע שאין לך להתיאש מן הפורענות ואל תאמר בלבך עודנו עומד בשלוה והשעה משחקת לו אתחבר אליו וכשיעבור מזלו הטוב אתרחק ממנו ולא תוכל כי לא תדע מה ילד יום וברגע יבא אידו ותלקח עמו כאשר החל לנפול הוא וכל אוהביו יפולו וגם אל תאמר אראה לו אהבה לפנים ולא אהבנו בלבי כי גם רע שתחניפנו והיא חטא להחניף הרשעים בעולם הזה ועל ענין זה אמר שלמה משלי כ"ד כ"א ירא את ה' בני ומלך עם שונים אל תתערב כי פתאם יקום אידם ופיד שניהם מי יודע פי' סמך יראת ה' בני ומלך אל יראת מלך ב"ו למשל ולענין יראת הגוף ונראית לעין ליראת הנפש הנעלמת ואמר כאשר אתה רואה כי המלך שונא לכל אוהב שונאו וכי יפקוד עליו רעה ישאל איזהו אשר מלאו לבו לאהוב את שונא המלך ויעשה לו כאשר עשה לשונאו כך הקב"ה עושה הכל מתערב עם שונים כלומר המשנים את התורה ואת המצוה כי שונים יוצא כמו אחרי דברי לא ישנו וכאשר הרשעים השונים ילקו וגם חבריהם יאספו עמהם כמ"ש דה"ב י"ט ב' הלרשע לעזר ולשנאי ה' תאהב ובזה יהיה עליהם כי פתאום יקום אידם שלא תאמר אתערב עמו עתה וכי תבוא עליו הרעה אתרחק ממנו כי פתאום יקום אידו ולא תוכל להמלט על נפשך ופיד שניהם מי יודע ר"ל פיד שונא המלך ופיד שונא הקב"ה מי יודע מתי יבוא להם ואין אדם יכול להזהר ולהתחבר עמהם ולהציל נפשו (רבינו יונה).

הרחק משכן רע שלא תלמוד ממעשיו ועוד שלא תלקה עמו במפלתו דאוי לרשע ואוי לשכנו ואל תתחבר לרשע שכך אמרו חכמים כל המתדבק לרשעים אף על פי שאינו עושה כמעשיהם נוטל שכר כיוצא בהם למה הדבר דומה לנכנס לביתו של בורסי אע"פ שלא לקח ממנו כלום מ"מ ריח רע קלט והוציא עמו ואל תתיאש מן הפורענות שלא תאמר רשע זה מעשיו מצליחין אלך ואדבק עמו הואיל והשעה משחקת לו לכך אמר ואל תתיאש מן הפורענות כלומר דע שמהרה תבא עליו פורענות כי פתאום יבוא אידו (רבי עובדיה מברטנורא).    

"...לפי ששכונת הרשע היא רעה לשכנו וקרבתו היזק גדול אבל הרשע שאינו קרוב לאדם אין רשעו גורם לאדם שום רע אף שהוא רשע לשמים אא"כ הוא מתחבר אליו...". (תוס' יום טוב).

קודם כל, ב"ה שהגדרת שיש צדיקים ויש בינונים כמונו. זו לדוגמא הגדרה מאוד חשובה, כי מי שאמור להנחות את העם ולהנהיג אותו, אלו הרבנים הצדיקים. ולכן, בשביל זה צריך להגדיר שיש צדיקים, שהם יותר צדיקים מכל העם. (או אפשר להגיד מוציאים לפועל את הצדיקות הקיימת בכל אחד ואחד מאיתנו, אבל זה מבחינה פנימית, תכל'ס, הם יותר צדיקים מאיתנו....). ולכן גם אני יותר אקשיב לצדיקים, יותר אקבל מהם ואדע שיש להם הרבה מה ללמד אותי ולהנהיג אותי. וזה חשוב מאוד.

לגבי רשעים. רשע זה אדם שהוא נמצא במצב מאוד גרוע רוחנית, הוא לכלך את נשמתו עד שהיא נשארה פנימית, מכוסה בהמון קליפות של גסות ודברים לא טובים ומלוכלכים. רק צדיקים שיכולים לראות את הנקודה הזאת בפועל יכולים ללכת לאותם רשעים ולקרב אותם ולהתקרב אליהם ולהאיר את נשמתם (כמו רב אריה לוין לדוגמא, שהיה מבקר בכלא אסירים וכו'....). אבל מי שלא, אם הוא יתקרב לרשע הזה, הוא יוכל ללמוד מדרכיו ח"ו, ולהיות מושפע ממנו ולהתקלקל ממנו רוחנית. לכן, אע"פ שיש בו טוב ויש ניצוצות שנמצאים שם, אסור לאדם להתקרב אליו, אסור להכניס את עצמו למקום סכנה, כ"ש סכנה רוחנית, כי כנראה שהאדם לא יועיל בכלל כנגד כ"כ הרבה קליפות, וגם אם יועיל בקצת, הנזק הרבה יותר גדול מהתועלת. ויש בזה מדרגות, יש רשעים שלא כ"כ רחוקים, ולכן זה לא כזה מסוכן להתקרב, אך עדיין, צריך להיזהר מאוד שלא ישפיע, ולהיות בעירנות גבוהה, ולהשתדל לא לקבל ממנו ולהיות מודע, ולנסות פחות להתקרב ופחות שילדיך שלא ידעו להיזהר ממנו יתקרבו אליו.

רשע זה אדם שהטוב שבו הוא קטן, מוסתר, פנימי, והוא לא מוציא אל הפועל את נשמתו, אלא מתנהג כלפי חוץ בדרכים מקולקלות, ולא יודע שהוא עצמו טוב, ונפשו מלוכלכת בדברים לא טובים, וליבו נגוע ברע. המציאות הזאת היא מציאות לא טובה, אך אסור לאדם לעצום עיניים ולהעלים עיניו מהרע שיש בעולם, הוא צריך להיות מודע לכך ולשקול את זה ולהביא את זה בחשבון, וכנגד אם יש לו כוחות אז שינסה לקרב רחוקים כמה שהוא יכול לפי מדרגתו, המסילת ישרים מאריך בכך שאדם אסור לו "לזרום", אלא צריך לחשבן את מסלולו ואת דרכיו ולראות אולי יש פגם בדרכו, או (אני מוסיף) מישהו לא טוב שמשפיע עליו בלי שהוא שם לב, ורוב הפעמים אלו דברים שקשה לשים אליהם לב והאדם מושפע לרעה בלי שהוא שם לב, וצריך לשים על ליבו את הדברים האלו.

וכמובן, הקב"ה לא סתם עושה מצב כזה שבו יכולים להיות רשעים, ה' רוצה שהרשעים מאותו מקום יתחברו לקב"ה, יהללו אותו, יחזרו בתשובה, ויתבטלו אליו, ואז יתברר שאפילו במקום שלהם, אפילו בתחתיות ארץ שהם נמצאים, גם הם מהללים אותו וגם שם יש ניצוצות קדושה, גם מהמקום הזה אפשר להתחבר לה', ואז יהיה מצב של "מלכותו בכל משלה". (זה רעיון שראיתי בתורה בליקוטי מוהר"ן של רבי נחמן, בסביבות תורה פ' בליקוטי מוהרן תניינא...).

וכמו שהזכרתי כבר: "כל תענית שאין בה מפושעי ישראל אינה תענית". אך שימי לב שביום הכיפורים (או ראש השנה, לא זוכר....) אומרים: "אנו מתירים להתפלל עם העבריינים". דהיינו, במצבים כאלו של התכנסות של תפילה, שבה הרשע מתחבר לה' ומגיע דווקא לחלקים הטובים שבו, וגם יש צורך ברשע, שהוא חלק מהציבור ובלעדיו אין ציבור, אז יש מקום להתפלל איתו, אבל רואים שזה לא פשוט, ובכללי זה מסוכן ולא כדאי להתקרב אליו, אפילו בשעת תפילה רגילה, אלא רק בתפילות מיוחדות כמו תעניות ציבור.

אמשיך להגיב בלנ"ד בהמשך....

כתבת ארוך ב''ההחיים מאושרים

בלי נדר אני יקרא מחר או במוצש...

והיום היה לי על זה שיעור באיזה מדרשה שיש לי באולפנה וזה היה משהו שרבי נחמן כתב וזה היה באמת מהמהם אני בעז''ה ישלח את זה כאן זה באמת יפה...

...תות"ח!
👍
קצת ארוך... מצאתי את זה בגוגל (שווה קריאה..)החיים מאושרים

ליקוטי מוהר''ן רפב

דע, כי צריך לדון את כל אדם לכף זכות , ואפילו מי שהוא רשע גמור, צריך לחפש ולמצא בו איזה מעט טוב, שבאותו המעט אינו רשע, ועל ידי זה שמוצא בו מעט טוב, ודן אותו לכף זכות, על-ידי-זה מעלה אותו באמת לכף זכות, ויוכל להשיבו בתשובה, וזה בחינת (תהלים לז י): "ועוד מעט ואין רשע והתבוננת על מקומו ואיננו", הינו שהפסוק מזהיר לדון את הכל לכף זכות, ואף-על-פי שאתה רואה שהוא רשע גמור, אף-על-פי-כן צריך אתה לחפש ולבקש למצא בו מעט טוב ששם אינו רשע וזהו ועוד מעט ואין רשע, שצריך אתה לבקש בו עוד מעט טוב שיש בו עדיין, ששם אינו רשע, כי אף-על-פי שהוא רשע, איך אפשר שאין בו מעט טוב עדיין, כי איך אפשר שלא עשה איזה מצוה או דבר טוב מימיו, ועל-ידי-זה שאתה מוצא בו עוד מעט טוב ששם אינו רשע, ואתה דן אותו לכף זכות, על-ידי-זה אתה מעלה אותו באמת מכף חובה לכף זכות, עד שישוב בתשובה על-ידי-זה, זהו "ועוד מעט ואין רשע", על-ידי שמוצא בהרשע עוד מעט טוב, ששם אינו רשע, על-ידי-זה "והתבוננת על מקומו ואיננו", הינו כשתתבונן ותסתכל על מקומו ומדרגתו, ואיננו שם על מקומו הראשון, כי על-ידי שמוצאין בו עוד מעט טוב, איזה נקדה טובה, ודנין אותו לכף זכות, על-ידי-זה מוציאין אותו באמת מכף חובה לכף זכות. וזהו והתבוננת על מקומו ואיננו כנ"ל, והבן:

וכן צריך האדם למצא גם בעצמו, כי זה ידוע שצריך האדם לזהר מאד להיות בשמחה תמיד, ולהרחיק העצבות מאד מאד (כמבאר אצלנו כמה פעמים). ואפילו כשמתחיל להסתכל בעצמו ורואה שאין בו שום טוב, והוא מלא חטאים, ורוצה הבעל דבר להפילו על ידי זה בעצבות ומרה שחורה, חס ושלום, אף-על-פי-כן אסור לו לפול מזה, רק צריך לחפש ולמצא בעצמו איזה מעט טוב, כי איך אפשר שלא עשה מימיו איזה מצוה או דבר טוב, ואף שכשמתחיל להסתכל באותו הדבר הטוב, הוא רואה שהוא גם כן מלא פצעים ואין בו מתם, הינו שרואה שגם המצוה והדבר שבקדושה שזכה לעשות, הוא גם כן מלא פניות ומחשבות זרות ופגמים הרבה, עם כל זה איך אפשר שלא יהיה באותה המצוה והדבר שבקדושה איזה מעט טוב, כי על כל פנים איך שהוא, על-כל-פנים היה איזה נקודה טובה בהמצוה והדבר טוב שעשה, כי צריך האדם לחפש ולבקש למצא בעצמו איזה מעט טוב, כדי להחיות את עצמו, ולבוא לידי שמחה כנ"ל, ועל ידי זה שמחפש ומוצא בעצמו עדין מעט טוב. על-ידי-זה הוא יוצא באמת מכף חובה לכף זכות ויוכל לשוב בתשובה, בבחינות "ועוד מעט ואין רשע והתבוננת על מקומו ואיננו" כנ"ל, הינו כמו שצריכין לדון אחרים לכף זכות אפלו את הרשעים ולמצא בהם איזה נקודות טובות. 

טוב התחלתי לקורא..החיים מאושרים

לפי מה שהבנתי אז גם אני רשע כי לא יודעת אם זה סוד אבל אני יגלה את זה פה אני גם חוטא מידי פעם... אז זה אומר שאני רשעה?!?! אני לא בטוחה...

ואם כן אז תשמע אבל לא יהיה לאף אחד איפה לגור כי כולם בסוף חוטאים ואם מי שחוטא נחשב לרשע...

לא הגדרתי שיש צדיקים ויש בינונים הוכחתי! אני לא נתתי הגדרה לזה שיש דבר כזה צדיקים ויש דבר כזה בינונים. אני הוכחתי... ובגלל זה לא צריך להגדיר שיש צדיקים כדי שהעם ידעו שהם יותר צדיקים... כי זה עובדה שהם יודעים יותר תורה מימני אז אני א צריכה שיגידו לי שהם רבנים... כתבתי את זה מובן מספיק?

ולא הבנתי אם יש לי שכנים שהם במצב רוחני לא משהו אז זה אומר שהם רשעים??

ומבחינתי זה שתי דברים שונים פעם אחת אמרת שרשע זה מישהו שהמצב הרוחני שלו נמוך

ופעם אחת אמרת שרשע זה מישהו ''רשע זה אדם שהטוב שבו הוא קטן...'' זה ממש סותר אני יכולה להגיד לך שאם היו שואלים אותי מה זה רשעים (בתקווה שהייתי משתפת פעולה..) הייתי אומרת לא חילונים הייתי אומרת אולי חרדים שמרביצים לשוטרים מתנחלים שמרביצים לשוטרים או מקללים אותם... זה אנשים שמתנהגים לא ראוי (חס וחלילה הם לא באמת רשעים הם מתנהגים לר כראוי..).

מה שאמרת על "אנו מתירים להתפלל עם העבריינים" אני ממש לא זוכרת מי אמר את זה אבל שבעצם העבריינים זה אנחנו קיצור לא זוכרת אם אני ימצא את זה אני ישלח את זה פה...

"מתירין לכל העבריינים" משמע לכל אדם שעבר עבירה וממשיך להיות עבריין במצווה זו.

(כתב הטור או"ח הלכות יוה"כ סימן תרי"ט

וזה כל אחד מאיתנו (נראה לי) ככה שזה מוכיח או שכולנו רשעים או שעבריין זה לא בהכרח רשע...

....תות"ח!אחרונה

דבר ראשון, לא דיברתי עלייך חלילה.

כתוב שהיום אנחנו בדור של חוזרים בתשובה (לא זוכר איפה....).

בוודאי שהיום המצב שונה. פעם מי שדיבר לשון הרע הוא היה נחשב רשע שעלול לקלקל את החברה, ולכן היה צריך להרחיק אותו מהמחנה, והייתה לו צרעת, והיו קוראים לו ברחוב "טמא" כשהוא הלך לסגר שלו, "וטמא טמא יקרא". היום בוודאי שהמצב שונה, ולצערינו כולם חוטאים בדברים האלו, וזה לא משהו חריג, ולכן זה כבר לא שייך שתהיה צרעת, צרעת זה רק כשעם ישראל במצב מתוקן ומדברי לשון הרע זו מציאות קיצונית.

יש מושג שנקרא: "טומאה הותרה בציבור". אני לא אכנס לגדרים ההלכתיים של זה, מלבד זה שאני לא מבין בזה גם זה לא הנושא, אבל רק הבאתי אותו להראות שיש מצב שבו יש שינוי כאשר מדובר על טומאה של כל הציבור. במצב האידיאלי מי שטמא הוא יוצא דופן, כמו שכתוב על הטמאים שרצו פסח שני: "למה נגרע לבלתי הקריב את קרבן ה' במועדו בתוך בני ישראל", דהיינו שזו הייתה מציאות ייחודית ויוצאת דופן.

בקיצור, מה שרציתי להראות מפה שההגדרה של רשע היא איננה צריכה להיות הגדרה אישית של האדם, אלא הגדרה חברתית כללית. לעומת שאר בני ישראל, האדם הזה הוא רשע, כי יש לו הרבה פחות זכויות. אולם ביחס לשאר הגויים הוא נחשב צדיק, "אפילו ריקנים שבך מלאים מצוות כרימון". לא עסקתי בסוגיית ההגדרה העצמית, זה כבר כתוב בחז"ל שמצד אחד האדם צריך לדעת שבשבילי נברא העולם, ומצד שני ואנוכי עפר ואפר, יש את שני הצדדים, מכיוון שיש באדם דברים רעים שהוא צריך תיקון, שאז צריך להגיד לעצמו: "ואנוכי עפר ואפר", וכאשר חלילה זה יכול לגרום לייאוש, האדם צריך להסתכל על הטוב ועל הזכויות שיש בו, ולהגיד בשבילי נברא העולם, אלו שני צדדים שאסור להתעלם מאחד מהם, וצריך לזכור אותם.

אבל בכל אופן, מבחינה חברתית כללית חשוב לעשות את ההגדרות האלו, כי אנשים שבאופן יחסי יותר נמצאים במצב רוחני מסובך, עלולים לדרדר אנשים שנמצאים במצב רוחני יותר גבוה. כמובן, צריך להיות כללי ולדאוג לקרב את הרחוקים, אבל בשביל זה צריך להגדיר מי רחוקים ומי לא, מי צריך להיות מודל לחיקוי ואפשר ללמוד ממנו התנהגות וכו'....ומי צריך ללמד אותו, בלשון המעטה. (כמובן, מי שיש ללמוד ממנו הוא גם אדם וגם יש בו דברים לא טובים, ומהם אסור ללמוד, אבל באופן כללי ההתנהגות שלו ראויה לחיקוי, והוא אדם טוב שהרע שלו מצומצם וקטן, והוא משתדל לעשות טוב ככל יכולתו....). ויש כאלו שבאמת הנזק שייעשה אם ננסה לקרב אותם למי שמנסה לקרב אותם, הוא יותר גדול מהתועלת. וזה מה שכתוב: "בדרך שבה אדם רוצה לילך, בה מוליכין אותו". אם הקב"ה יש מצבים שבהם הוא לא מנסה לעזור לאנשים לחזור בתשובה, כי הם עצמם לא עוזרים לעצמם ובוחרים שוב ושוב ללכת בדרך הזו, למה שהקב"ה יעזור להם? אז גם אצלנו יש מצבים שבהם האדם בחר ללכת בדרך מסויימת, ואנחנו רק מנסים לשכנע, אבל בסוף יש כאלו שלא מקרבים אותם, ורק אם הם מנסים לשוב בתשובה מקבלים אותם כבנים, אך לא מתאמצים לשכנע אותם וכדו'....אני לא חקרתי את הנושא אז לא יודע להגיד לך בדיוק את הגדר מי ראוי לקרב אותו ומי לא וכו'.....אבל בוודאי שזו סוגייה לא פשוטה, ולא את כולם מקרבים, וגם אלו שמקרבים יש לנהוג בזהירות רבה ולא כל אחד יכול, ולא ללמוד ממנו וכו'....

לא הבנתי מה אמרת לגבי זה שלא הגדרת אלא הוכחת, אבל בכל מקרה לגבי הרבנים, כיום עדיין אין מספיק הבנה שהרבנים הם אלו שצריכים להיות בראש ולהנהיג את העם, כמו משל גן המבוכה של המסילת ישרים בסוף פרק ג', שהם מסתכלים מלמעלה ויודעים להכווין אותנו להגיע לסוף, והרבה אנשים לא שואלים רבנים שאלות ובעצם לא מתחברים לרב והולכים ע"פ הדרכתו בחיי המעשה, ולא מקיימים את המשנה "עשה לך רב והסתלק מן הספק", וחושבים שהם יותר גדולים מרבנים. בוודאי שצריך שהאדם יחשוב ולא יהיה בובה על חוטים של הרב, אבל מצד שני המצב כיום הוא שהבעיה היא הפוכה, ואנשים יותר מדי מתחכמים, ושוכחים את התמימות של האמונת חכמים הפשוטה. אז בוודאי שצריך להגדיר את זה, הלוואי שזה היה כ"כ פשוט. וחוץ מזה, כבר הבאתי לך את הדוגמא של משה רבינו, שאכן השתמש בסמכותו ההלכתית בתור סנהדרין כדי לבטל את דעת קורח (ואני רק מזכיר שהוא היה העניו מכל האדם אשר על פני האדמה....), אז גם לעיתים זה נצרך, כאשר באים רבנים צעירים ורוצים לחדש דברים, ויש רבנים זקנים שדעתם מיושבת שחושבים שזה לא נכון, אז הם משתמשים בסמכותם ובמה שהם יכולים כדי לבטל את דברי הרב השני, וזה לא סותר את העובדה שהם ענווים גדולים, פשוט הם חושבים שכך זה רצון ה', וזה מה שצריך, ולכן ההגדרות האלו מאוד נצרכות, וכבר השתמשו בהם הרבה דורות, ואין סיבה שעכשיו זה יתבטל.

ואמרתי, הכל יחסי. אם השכנים הם לא כאלו רעים, ויש בהם הרבה דברים טובים (כגון מידות טובות, נימוסים, ואולי אפילו חיבור מסויים לדת ולמסורת וכדו'....), אז הם לא מוגדרים כרשעים, אבל וודאי שיש להתחשב בעובדה שהם לא במצב רוחני משהו ויותר להיזהר ולהישמר, ולנסות לבוא בעמדה של משפיעים יותר ולנסות להחזיר אותם בתשובה.

אני באמת לא רוצה להיכנס להגדרות מדוייקות של מה זה רשע ומי עונה להגדרת רשע, כי אני לא ממש מבין בזה כ"כ, אבל נראה לי שמדובר על אדם שלא עושה עבירות ודברים לא טובים מתוך סתם בורות כי הוא תינוק שנשבה, או מתוך תאווה ונפילה, אלא אדם שעושה להכעיס, בחינת "יודע את קונו ומורד בו", יש עוד כל מיני חילוקים, אבל זה נראה לי חילוק מהותי ועיקרי שהוא בעיקר מה שצריך להסתכל על פיו, ואם אדם עושה דברים כי הוא נכשל, הוא לא נחשב רשע, כי זה לא רצונו לחטוא, אע"פ שיכל לא לחטוא, סוף סוף יצרו התגבר עליו, ואדם כזה בוודאי שהוא לא רשע והוא יכול לשוב בתשובה ואפשר לקרב אותו וכו'....(כמובן, לא שמכשירים את המצב הזה, זה לא מצב טוב ואידיאלי, אבל ישראל שחטא ישראל הוא, ומתוך המאור שבו יכול הוא לחזור למוטב ולחזור בתשובה......).

לגבי הדוגמאות שהבאת. אם יורשה לי להגדיר קצת אחרת, אז את אומרת שחטאים שבן אדם לחבירו יותר חמורות מחטאים של בן אדם למקום. יש בזה מן האמת, אך קודם כל כדאי להעמיד דברים על דיוקם, שנראה לי אלו דברים חשובים ומהותיים. בוודאי שמצד האמת חטאים של בן אדם למקום הרבה יותר חמורים, כתוב במפורש בספר שמואל: "כי איש לאיש ופיללו א-לוקים אם יחטא איש לה' לה' מי יתפלל לו", מקווה שציטטתי במדוייק. אני לא אאריך בסברה של זה כי נראה לי זה פשוט, אם את רוצה שאסביר יותר בשמחה, אבל בכל אופן ראיתי שכתוב איפשהו שהסיבה שחטא בן אדם לחבירו נחשב יותר חמור הלכתית, שהרי כתוב שחטאים שבן אדם למקום יוה"כ מכפר, חטאים של בן אדם לחבירו אין יוה"כ מכפר עד שירצה את חבירו (בלי להיכנס למחלוקת האם עיצומו של יום מכפר אפילו בלי תשובה או שצריך לפחות לשוב בתשובה....), זה משום שחטאים של בן אדם לחבירו הם חטאים "כפולים", גם הקב"ה שונא את מי שפוגע בבניו/בריותיו ומצווה לא לפגוע בהם, וגם זה חטא מצד בן אדם לחבירו, ואילו חטא של אדם למקום זה רק כלפי אדם למקום, והקב"ה הרבה פחות שונא את אותו אדם, ופחות אכפת לו שפוגעים בשמו ובכבודו, על כבודו הוא יכול למחול, אבל על כבוד בניו הרבה יותר חמור מבחינת ה' יתברך, וה' מעדיף שאנחנו נהיה מאוחדים ונאהב אחד את השני, מאשר שנשמור תורה ומצוות אבל נשכח את הדרך ארץ, את האחדות והשלום. (וכמובן, שאנחנו צריכים לשאוף שיהיו שני הדברים יחד, גם שמירת תורה ומצוות וחיבור לה' יתברך, וגם אחדות ואהבה בין כל חלקי העם השונים....).

עכשיו, חוץ מזה שמצד האמת החטאים של בן אדם למקום הם חמורים יותר (וכיום פחות מבינים את חומרת העבירה על רצון ה', אבל ה' רוצה שהלב שלנו יהיה שלו, וגם שנעשה את רצונו, ואם הלב שלנו באמת שייך לו ואנחנו אוהבים אותו, אז גם נרצה לעשות את רצונו ואת מצוותיו....), גם יש עוד עניין. חרדי ששכח את קומת הבסיס של דרך הארץ (וכמובן, שאני לא מכליל ולא שום דבר, זה היה פשוט ציטוט של הדוגמא, בוודאי שרובם ככולם של החרדים הם אנשים טובים וישרים, יש קיצוניים, כמו בכל מקום, שמתנהגים לא בצורה אנושית.....), אז אמנם הוא מצד אחד יותר חמור, כי הוא גם עובר על חטא של אדם לחבירו וגם של אדם למקום, אך מצד שני הסכנה שבהתקרבות לחילוני היא יותר גדולה. מדוע? כי מאדם שלא מתוקן מידותית אפשר להיזהר די בקלות ולא ללמוד ממעשיו, זה ניכר וגלוי לעין. אבל להתקרב לחילוני שנראה די אדם נחמד וחביב ובעל מידות טובות, ולזכור שיש בעייתיות בהתנהגותו וצריך לא ללמוד ממנה, זה הרבה יותר קשה ומסובך.

והדוגמא של המתנחל. קודם כל, אני לא נכנס לסיטואציות ספציפיות, אבל לדוגמא מתנחלים שהשוטרים באים ועוצרים אותם על לא עוול בכפם, ולא עושים כלום לפורעים הערבים, אני בהחלט לא חושב שצריך לנקוט באלימות ובדברים קיצוניים, אבל אני מבין את המתנחלים שמתעצבנים על המשטרה. (מבין את העצבים, לא מצדיק לרגע את ההתנהגות....). אז מכיוון שלא מדובר על סתם אנשים שמרביצים לאנשים מתוך רשעות, אלא אנשים צדיקים וישרים שרוצים לעשות טוב, והם מרגישים הקרבנות, מה שבאמת נכון, והם אלו שמותקפים על לא עוול בכפם, אז נראה לי שלהגדיר את אותם אנשים רשעים זה ממש לא נכון, מדובר על אנשים אידיאליסטים, שפשוט לקחו את הדברים צעד אחד קדימה ושכחו לפעול במתינות ולהיות יותר בוגרים וגדולים מהמשטרה. אותם נערים לא נראה לי שיסיתו אנשים אחרים להילחם במשטרה, ולא נראה לי שהם עושים פעולות חבלה ותגמול נגד שוטרים מיוזמתם וכדו'....בדר"כ הם אלו שמותקפים ורק משיבים בחזרה קצת אש על חוסר הצדק שנעשה כלפיהם, ולכן באופן אישי הרבה פעמים אפשר ללמוד מהם הרבה דברים, ומדובר על אנשים טובים וישרים שרק הסתבכו בדברים לא נכונים. (כמובן, יש גם קיצוניים, כמו בכל מקום, אני מדבר באופן כללי.....).

לגבי מה שהבאת, לא עיינתי שם, אבל לא מדובר עלינו, מדובר על אדם שעבריין במצווה מסויימת, דהיינו שהוא מומר לאותה מצווה ועובר אותה באופן קבוע לא מתוך נפילה והתגברות היצר, והורגל בה, כך שוודאי שמדובר על עבריין ועל רשע ולא על כולנו....

ולגבי מה שהבאת בליקוטי מוהר"ן, אני מכיר את התורה הזאת של רבי נחמן, היא תורה יפה מאוד, אבל שימי לב שהוא עצמו משתמש כל הזמן במינוחים של רשע, וגם הוא עצמו כותב שיש בו רק מעט טוב. באדם כזה שיש בו מעט טוב, אולי כדאי למצוא את המעט הזה ולא להגדיר שהוא כולו רשע ורע, כי זו לא האמת, ויש מצווה לדון לכף זכות, אבל בוודאי שמאדם כזה יש להיזהר ולא ללמוד ממעשיו הרעים, וזה שיש בו טוב לא סותר את זה שהוא רשע בכל שאר מעשיו, ורק בטוב המעט בזה הוא לא נקרא רשע, אבל עדיין הוא נחשב רשע...מה שרבי נחמן כותב זה כמו שברוריה אמרה בגמרא, שצריך להתפלל על הרשעים שישובו בתשובה, ולנסות להוציא אותם מהמצב שלהם, אבל לקרב אותם ממש או להתחבר ולהתקרב אליהם, או חלילה ללמוד ממעשיהם, זה וודאי שלא, וגם מי שמלמד זכות, זה רק מי שמסוגל להבין את המורכבות שבזה, ונמצא במקום ובמדרגה הזאת, לא כל אחד, יש פעמים שהאדם מלמד זכות ואז בכך הוא מכשיר שרץ והופך את העבירות למצוות ושוכח את ההבדל בין רשע לצדיק, שוכח את ההגדרות הבסיסיות, וזה יכול לגרום לבלבול, וגם אחרי שכן, צריך לזכור שזה לא פשוט, ולא מדובר על משהו טבעי רגיל.

ורציתי להגיד גם שאנחנו לא ברמה הזאת. זאת אומרת, הרבה פעמים לדוגמא השמלאנים מדברים גבוהה גבוהה על זכויות אדם ועל קוסמופוליטיקה, ובסוף יוצא שהם דורסים אנשים מהעם שלהם בשביל לדאוג לעמים אחרים ולקוסמופוליטיקה. הדבר הזה הוא דבר לא מאוזן, לא פרופוציונאלי, לא בריא, שהאדם מצד אחד דואג לכל העולם ואשתו אבל שוכח לדאוג לקרובים שלו ולעם שלו עצמו. ההלכה וודאי לא ככה, בהלכה: "עניי עירך קודמים", וכן: "אבידתך ואבידת רבך אבידתך קודמת", ר' עקיבא שנפסק להלכה אומר שאם יש לך בקבוק מים במדבר שמספיק או לך או לשני, אז אתה צריך קודם לדאוג לעצמך ולשתות אותו ולא שאף אחד לא ישתה ותמותו שניכם ח"ו. וכן היטלר שהיה צמחוני בסוף שחט בני אדם ושכח מהמוסר הבסיסי הטבעי, מה שהרב זצ"ל כתב מעט לפניו על זה שאדם שקופץ מדרגות ומדבר על חוסר הצדק כלפי החיות, אע"פ שמבחינה אידיאלית אנחנו כן אמורים לדאוג לחיות, אבל זה נוגד את המדרגה הטבעית של האדם, ואז האדם עלול לאבד את המדרגה הבסיסית שלו ולא לדאוג לבני אדם. האם נגמרו כל הבעיות וחוסר הצדק בקרב בני אדם, כשהאדם מדבר על מה שקורה אצל החיות? אין אנשים שמתים באפריקה או אנשים שמתים במלחמות וכו'....כשהאדם שוכח את הדברים האלו ולא מדבר וזועק עליהם ומנסה לשנות אותם, כשהוא עובר לדאוג לחיות?! הדברים האלו של הרב זצ"ל שמים אותנו קצת בפרופורציה.

גם לגבי המקרה שלנו. האדם לא יכול לקפוץ למדרגה הזאת שאת מתארת. כשאדם מדבר על זה שאין רשעים וכולם צדיקים, הוא שוכח את המדרגה הבסיסית של העולם הזה, ואז הוא בא להכשיר שרצים ומגיע להיות מושפע ח"ו מרוע, בעוד שהוא לא מפסיק להגיד לכולם שזה לא רע וזה טוב. אבל מכיוון שזה לא המדרגה שלו, אז זה יכול להביא לכל מיני דברים לא טובים. השפת אמת מביא שנדב ואביהוא בני אהרון הם היו במדרגה הזאת של ה' אחד ושמו אחד, שאין צורך במדרגות וכו'....בשביל להתקרב לה', אין צורך בדעת ובפרטים, אלא להתחבר לה' מתוך הכלל. אך מכיוון שהעולם לא היה במדרגה הזו, נדב ואביהוא מתו, הם לא היו שייכים לעולם הזה שלא היה במדרגה הזאת, והיה להם לא לנהוג כך, אע"פ שהם כן היו במדרגה הזאת, כי העולם לא היה במקום הזה. וכמו שהבאתי את קורח, שבעלי הסוד אמרו שהוא יצדק ועתיד לבוא ו"כל העדה כולם קדושים", כמו שכתוב: "...על מצילות הסוס קודש לה'", הקדושה תתפשט אפילו בסוסים ובמציאות החומרית של החיות, אבל כרגע זה לא המצב, ואנחנו לא נמצאים במקום הזה ובמדרגה הזאת שאנחנו יכולים לראות את זה. (יש גם בחינה שזה לא נכון מציאותית, שכן לא כולם גילו את הקדושה שלהם, ומפסידים אותה, אבל לגבי כל האנשים ששומרים מצוות, בין האיש הכי פשוט לבין הרב הכי גדול, כולם כביכול אותה מדרגה....).

יש משפט של הרב זצ"ל באורות הקודש שמבטא את מה שאמרתי: " אורות הקדש ג עמ' שלד; ד עמ' תצו-ז; שמונה קבצים ח רכח) לדוגמא: 'כל מה שהאדם הוא יותר המוני, איננו מוכשר להפריד בין הנושא והנשוא. ועל כן למטרת התעלותו, כדי להכין לו דרך אל הטוב, מוכרח הוא לבסס את מעמדו על שנאת הרע... אע"פ שיש כאן קלקול, שמתוך שנאת נושאי הרע שונאים גם כן את הטוב שבהם, אי אפשר לתכונה אנושית להיות באופן אחר'".

כמובן, יש לרב גם משפטים אחרים שמדברים על אהבת כל האדם וכו'....אך לענ"ד החילוק הוא במדרגות. מי שנמצא במדרגה הזאת של אהבת כל האדם שינהג כך. בדר"כ רוב ככל האנשים לא במדרגה הזאת, ואעפ"כ היה חשוב לרב שגם מי שלא נמצא במדרגה הזאת, שלא יפתח שנאה לאומות העולם או זלזול ותיעוב לחשיבות החיות, כשיראה את המשפטים האלו, אבל בוודאי שאדם לא יכול לקפוץ מדרגות ולחיות בצורה כזאת לגמרי כשהוא לא נמצא שם, אין מה לעשות.

עכשיו, אפילו שכשהאדם שונא את הרע, הוא מפסיד, שכן בכל דבר רע יש גם מעט טוב שמתחבא בו, שהרי אי אפשר לשקר לגמרי להיות בעולם אא"כ יש לו נקודת טוב ואמת פנימית, אך מכיוון שהאדם צריך קודם כל להתעלות ולהגיע לאהבת הטוב, ושיבין שהטוב הוא טוב והרע הוא רע, ורק אם יתעלה מעל זה, ויבין כמה הטוב הוא טוב הרבה יותר מהרע ולשם האדם מתחבר והוא אוהב את הטוב, רק אז הוא יכול להתחבר ולברר את נקודות הטוב, וגם אז, לשנוא את הרע, והאהבה שלו תנבע רק משום הטוב הקיים.

וכן, כמו שכבר כתבתי קודם, יש אנשים שנלחמים נגד כלל ישראל שהם יצאו מכלל עמיתך, ועליהם נאמר: "הלוא משנאיך ה' אשנא...", כי כבר איבדו את הסגולה, כמו שהרב זצ"ל כותב באורות. אמנם, מדובר באנשים יחידים, רוב האנשים לא כאלו, אבל גם את זה צריך לדעת.

בקיצור, מקווה שהובנתי, וסליחה על האריכות....שכוייח

היי זה אניהיי זה אני

א. כן, במידה מסוימת..

ב. לגמרי לא הכרחי
ההגדרה שלך היא ש.. 

את=את

היי, אפשר לכתוב הרבה הגדרות על הרבה דברים אבל לעולם לא תמצא אנשים זהים בדעותיהם..(1)

ובכל זאת כוללים את כולם בהגדרה.. למה? כי אדם רוצה להרגיש חלק ממשהו גדול(בין אם זה חלק מהנוער הישובי, מהישיבה או אפילו חלק מהפורום הזה...). בכל אופן

ההגדה של המכלול היא מורכבת כי אם היא הייתה ספציפית זה לא היה משהו גדול... לכן הגיוני שאנחנו נמצאים כחלק מכמה מכלולים... אולי אין את ההרגשה המלאה של 'להיות חלק' אבל זה עדיף, זה אומר שאת באיזון בחיים..

בכל מקרה בטח לא הבנת כלום ממה שכתבתי... למה? כי זה מורכב..

וזה באמת מורכב. לכן עדיף שלא תכנסי לזה.. מרגישה טוב עם עצמך? מאמינה בה'? משתדלת לקיים אתמה שהוא מצווה? אם כן אז אחלה ותהני מהחייםחיוך אל תכנסי לזה כי קשה  לצאת..

בכל מקרה שיהיה לך אחלה יום וכל הכבוד שיש לך דעות עצמאיות.. אני יודע שאני ישמע עכשיו סבא אבל.. כדאי לשאול את דעת ההורים שלך או מישהו שאת מעריכה כי לפעמים אנחנו עדיין קטנים כדי לראות את המכלול... (במיוחד בעניינים כמו להט"ב, ערבים וכד..) 

מקווה שעזרתי...

דרך אגב לא יצא לך כ"כ ארוך...חצי חיוך

וואו תודה רבה לכם על התגובות המושקעות!!ירושלמית:)
עכשיו נשאר לי להגיב להן. חחח וואי מאיפה להתחיל בכלל🥴
אם אני מגיבה להודעה ספציפית אפשר לראות לאיזו הודעה הגבתי?
....תות"ח!

תתחילי ממני...

סתם, מה שבא לך...

אכן אפשר לראות לאיזו הודעה הגבת, אל דאגה...

אמשיך להגיב לכם מחר בעז"ה, עייפתי😴ירושלמית:)
לילה טוב
מה זה אומר "להיות שייך למגזר?"advfb
עבר עריכה על ידי advfb בתאריך י"ח בניסן תשפ"ב 00:47

לקבל את כל ה'13 עיקרים' שלו ולהגיד כל בוקר אותם ובהתחלה להגיד "אני מאמין..."?

קודם כל, יש להטיל ספק בחשיבות שייכות מגזרית. מה זה משנה? לאיזה מפלגה להצביע?

דבר שני - את אומרת שאת דוסה, יש לך רב? את רוצה לגבש את תפיסת עולמך הכוללת על בסיס גישה תורנית? זה הדבר החשוב נראה לי בכל הדילמה פה.  תחפשי אנשים ללמוד מהם תורה, יש יותר חשוב מזה? יש דבר יותר רלוונטי מזה ביחס לבניית השקפת עולם? אם כתבת בפורום הזה הגיוני מאוד שאת עדייין בתהליכי גיבוש (למרות שככה זה כל החיים במידה כזו אחרת), לכן חשוב שתמצאי לך ממי ללמוד את מה שמעניין אותך.

אם את רוצה שייכות חברתית - לכי לאהוד קבוצת כדורגל או כל דבר אחר שיתן לך שייכות. יהיה חסר לך אם מישהו יקרא לך דוסית או או לא יקרא לך דוסית? אל תדאגי מתרגלים לזה ;)

כוונתי הייתהירושלמית:)
שאני לא מרגישה שייכות מוחלטת לשום "תת זרם" במגזר. לא בהקשר החברתי (למרות שכן יש לזה השפעה), יותר בהקשר התורני- השקפתי, מרגישה קצת לבד. ולגבי מה שאמרת על עניין הרב, זה בדיוק נושא שאני מרגישה שבו אני הכי אבודה. כרגע יש לי את הרב של המשפחה שלי שאותו אני שואלת שאלות הלכתיות, זה די נגמר בזה. יש גם רבנים שאני מקשיבה לשיעורים שלהם (כמה ממרכז הרב, כמה רבנים שאצלינו באולפנא, וכמה שיוצא לי לקרוא כתבים שלהם פעם ב). אבל לא הצלחתי למצוא רב/רבנית שבראש דומה לשלי, שאני מרגישה שאנחנו עם השקפה דומה מספיק בשביל שהוא יהיה בשבילי דמות תורנית שיותר מרק דמות הלכתית.
אני יודעת שיש דמויות כאלה, עדיין בחיפושים מקווה שכשאלך בעז"ה למדרשה אצליח למצוא דמות כזאת.

באמת יכול להיות שהחלק הזה הוא החלק שגורם לי להרגיש הכי אבודה בכל העניין הזה, תחושת הלבד.
תודה לך על התגובה
את בעצם מחפשת המלצות על דמות רבנית להתחבר אליה?advfb

או בית מדרש?

תכווני אותנו אולי נדע לענות על כך (יש המון סגנונות מעבר למה שציינת שאת מכירה).

ממש לא צריך לחכות לשלב של המדרשה. כדאי מאוד לא לחכות.

פיתוח העולם הרוחני האישי הוא רלוונטי בכל גיל. חד משמעית.

להיפך, ככל שתחפשי עכשיו יש יותר סיכוי שתמצאי שתהיי בשלב הזה, כשתהיי כבר שם יהיה לך יותר טוב להיות מוכוונת מטרה (פחות או יותר, כמה שניתן) וכך ללמוד ולהתקדם בקצב שלך ופחות מסתבר שתרצי לחפש מישהו עד שסוף סוף תלמדי ממנו (אומר מניסיון).

כמו כן, חיפוש דמות רבנית היא לא בדיוק דמות שאני מזדהה איתה אלא שאני מזהה שהדרך שלה הוא דרך שמאפשרת לי לגדול בה.

מה הכוונה בדמות להתחבר אליה?ירושלמית:)
אני לא חושבת שהמלצות לדמויות תורניות זה מה שיעזור לי כרגע כי אני חושבת שדבר כזה דורש היכרות איתי ועם ההשקפה שלי, וגם כי אם אני אקבל המלצה של דמות תורנית מפה אני לא ארגיש בנוח ליצור איתה קשר ככה שאני לא חושבת שזה יוביל למשהו. או שהתכוונת לדמות רבנית שאני יכולה לקרוא כתבים שלהם או להקשיב לשיעורים שלהם? שלזה אני ממש אשמח. (למרות שכתבתי את מה שכתבתי כתגובה למה שאתה כתבת מקודם, אולי גם כדי לפרוק קצת ולשתף, לא בשביל המלצות. אבל אם יש לך רעיונות אז אני ממש אשמח)
ולגבי מה שאמרת על זה שכדאי להתחיל לחפש עכשיו, אני פשוט לא במקום בו אני נחשפת ליותר מדי סגנונות ולא יודעת אפילו איפה לחפש.
אני לא מבינה למה אתהחיים מאושרים

צכה להיות ב''תת זרם''???

זה לאף אחד לא טוב ה''תת זרם'' הזה לא באמת טוב למישהו אז אשריך!!

כן אפשר שיהיה לך דעה משלך שיש לך עליה בסיס לרבנים ואת לא ''מקפצת'' בין רב לרב שיהיה לך בערך תרבנים...

אני לא ממש עם ראש עכשיו אז אולי מחר אני יתקן קצת את עצמי...

מזדההמנ-דוס

בקצרה..סוזנה ושות'

ב. לאו דווקא "מגזרית", אלא "קהילתית". אסביר: אינני בטוח עד כמה הכרחי שכל אחד יקטלג את עצמו תחת אחד מהמגזרים (או תתי מגזרים, או תתי-תתי וגו'). אבל בהחלט צריך סט ערכים בסיסי שלפיו הולכים.. וכן, זה קשור למגזריות. (לא משנה לי אם מישהו מגדיר את עצמו ברסלבר או לומד הולך לאורו בלי לקרוא לעצמו כך..). מצד שני, השייכות למגזר תורמת לאחריות שלו למגזר ולערכים המסוימים של המגזר הזה.

ג. תלוי עד כמה "ליברלית", אבל בגדול- יש.. הרבה מה"ליברליות" היא קבלת אלו שעוברים בפרסיה על כל מה שחשוב לנו כיהודים ורפיסות מול אובדן ערכים.. אבל זה דיון שלם בפני עצמו (הייתי פותח את זה בשרשור חדש)

~~~~~בן חורין

אני לא מכיר אותך לעומק, אבל זה דוקא לא נשמע לי סותר בכלל.

אינני יודע אם אני מבין נכון, אבל זה נשמע כמו סוג מסויים של אישיות, שהוא אולי לא רוב החברה, אבל הוא קיים ובריא ולדעתי אפילו מיוחד לטובה.

אם אני מבין אותך נכון, אז את פשוט אדם חושב ועצמאי, ומחפשת אמת וערכים וללכת בדרך הנכונה, ואת לא סתם חלק מהזרם- לא הזרם הליברלי, לא הזרם הדוסי, ולא הזרם שהוא סתם "דתי".

ממילא- זה הכי טבעי שזה ישפיע בדיוק בשני הכיוונים הללו:

מצד אחד- התקרבות לה', עמידה על הערכים הדתיים שלך ועל ההליכה ברך ההלכה בלי לוותר עליהם, כי זה האמת, וזה החיים, וזו הדרך הישרה ללכת בה. ואת אפילו יותר דוסית מאחרים/ות סביבך כי את אדם חושב ונאמן לערכים שלו, ולא מסתפקת בלעשות מה שכולם עושים.

ומצד שני- את מחפשת את הדרך הנכונה גם ביחס לעולם בחוץ, ואת עושה את זה באופן עצמאי ולא מתוך המסגרת ובזרימה כמו הרבה דוסים אחרים שהם פשוט ככה כי הם זורמים עם מה שגידלו אותם, ולכן את מפתחת עמדה מקשיבה ומעוניינת בשיח עם העולם, מתוך רצון להגיע לאמת בחתירה משותפת, מתוך שיח בריא עם כל מי שמעוניין לברר את הדרך ומבקש שלא ישפטו אותו לפני שפתח את פיו.

עד כאן מה אני מבין לגבי המציאות שאת מתארת. יתכן שאני טועה- את מוזמנת לומר.

מה שכן, בתקוה שאת מעוניינת לשמוע, אני מעוניין לפתוח כאן כמה נקודות למחשבה ולבירור שלדעתי חשובות במקום כזה כמו שאת מתארת. נקודות אלה הן אמנם דעתי האישית, אבל את מוזמנת לקרוא ולשפוט בעצמך.

א'- דבר שמאד מאפיין את הליברליות זה ההקשבה והסובלנות, שהם חלק בלתי נפרד מחברה שמנסה לפתח שיח חושב. אם אני חושב ומחפש- אז אני מקשיב, אני מנסה להבין את הצד השני, את העמדה שלו ואת המקום הנפשי שלו. אני לא ממהר לתקוף ולא פוסל לפני שאני מבין.

יש בזה עמדה מאד נכונה ובריאה ובונה. אבל- צריך לזכור שאף על פי שאני מוכן (ורוצה) לנסות להבין את הצד השני (הן בהקשר השכלי/הן בהקשר הנפשי)- זה לא אומר שאני מצדיק אותו.

ב'-כאשר ניגשים לשיח צריך להכיר שאצל רבים (דבר שנכון כהכללה במיוחד במחנה השמאל), ישנו אובדן ערכים שמוביל לפתיחות שאינה נובעת מחשיבה ובירור, אלא פשוט מריקנות שאין לה בעיה עם שום דבר. ולכן כשמגיעים לדיון מול העמדות הללו- צריך קודם כל לזכור את הערכים שבהם אני מאמין, ומתוך זה להבין שלא תמיד המענה הנכון הוא לתת להם את המקום, לפעמים המענה הנכון הוא ללמד אותם את מקומם של הערכים האמיתיים וממילא הם יבינו שגם עם הרצון הטוב להכיל ולאהוב- יש בעולם דברים טובים, ויש בעולם דברים רעים ואיננו מוכנים להתעלם מזה.

ג'- ספציפית ביחס לפתיחות לעולם שבחוץ, מדובר בסוגיה שונה מהותית מהאחרות. כי גם אם אנחנו באמת רוצים לכבד ולאהוב כל אדם, ומאמינים בטוב שבכל אדם, וברצון של האנשים לעשות טוב- שזוהי אמונה נכונה ובריאה, עדין עלינו לזכור שהעולם מבולבל, ואף שה' רצה לתת את התורה הנפלאה שלו לכל העולם- רק ישראל רצו בסוף לקבל אותה, וגם מישראל לצערנו יש הרבה רחוקים מהתורה.

לכן אפילו שהם רוצים ללכת בדרך טובה- זה קשה מאד לבשר ודם לאחוז בכל כך הרבה ערכים, ברמה כל כך גבוהה, ובהורדה לפרטים מעשיים בצורה כל כך רחבה. ולכן בדרך כלל הם מתמקדים רק בחלק מהערכים ומפספסים אחרים, וגם מה שהם אוחזים בו זה בצורה די שטחית, וגם ההורדה של זה לעולם המעשה- היא די דלה. 

ולכן עם כל ההערכה לאדם באשר הוא אדם, ולכל הנקודות הטובות שיש בכל מקום- צריך לזכור שאין מה להשוות בין עולם של תורה לעולם בלי תורה.

וזה נכון בבין אדם לחבירו (ולכי תראי כמה ארגוני חסד יש אצל חרדים, וכמה שהשפה שלהם נקיה מקללות- הן של גסויות והן של 'איחולים' רעים למיניהם, ועוד), זה נכון בתיקון מידות הנפש (עצלות, שמחה, גאווה, צניעות, קנאה, תאווה, נהנתנות, ועוד), זה נכון ביחס נכון בין גוף ורוח, וכל שכן שזה נכון בבין אדם למקום ובכל מה שקשור לעבודת הבורא.

אין בעיה להיות דוסית ולחשוב דעות ליברליותמתנחל בראבק

..14
הייישיבשפיץ

כן
לא (עצלנים אולי....)
לאאא
אם אלוקים היה רוצה לבראות את הדעה שלך כמו הדעה של חברה שלך הוא לא היה צריך לבראות אותך נכון?
האנשים הכי משובחים בבגרותם היו אלה שהיו להם דעות שונות משאר הציבור [תכלס זה מובן היה להם גישה שונה והם הוכרחו תמיד להצדיק את הדעה שלהם אז הם למדו כל דבר לעומק והתבוננו הרבה יותר מחבריהם ופיתחו יכולות שונות במשך החיים
(אומרים (כתוב בגמ'....) שיתומים הרבה יותר חכמים משאר ילדים כי אין להם את אותו אחד שיטפל בהם אז הם מתחילים לפתח יכולות מיוחדות שילדים אחרים לא זקוקים להם
(איינשטיין יש טוענים שהתחיל לדבר בגיל ארבע .... קיצער יכולת חשיבה שונה  מומלצת...)
היוםם יש הרבה במגזר שבנוי מסתיגמות ודעות די מרובעות 
דבר נוסף אדם צדיק שמחובר לקב"ה לא סותר את זה שהוא גם יעשה שטויות מבחינה חברתית זה לא סותר 
קיצער אני לא אוהב לכתוב הרבה כי אני בעצמי לא קורא הודעות ארוכות חחח חיוך גדול

אבל אם את רוצה אפשר להמשיך לדבר על זה 
חג שמח 
ותמשיכי עם הדעות שלך 
(כל זמן שהם לא נוגדות את ההלכה...)

עזבי הגדרותנעה ונדה

תהיי את. תהיי נאמנה לאמת ולא לשום דבר אחר.

מצד שני, שימי לב אם הדעות העצמאיות שלך בנושאים שכתבת (פמיניזם, להט"ב, ערבים וכו') לא סותרות את הדת. את קוראת לעצמך "דוסית"? דוסית אמיתית לא מבקרת (מלשון ביקורת) את הברכה "שלא עשני אישה". דוסית אמיתית לא נותנת לגיטימציה למשכב זכר. אני לא מנסה להכניס אתך עכשיו בכח להגדרה הקווניקית, אלה להגדרה הדתית שאת נתת לעצמך.

אם הדעות שלך סותרות את הדת, שימי לב במה את מאמינה. אני לא באה להגיד אם זה טוב ורע אלא לומר שיש כאן סתירה ואי אפשר לחיות עם הדעות האלו ביחד. תשבי עם עצמך לחשוב איך את מיישבת את הסתירה הזאת בינך לבינך.

אם הן לא סותרות, שימי פס על כל המצקצקים בלשונם על ה"פתיחות" שלך. העבודת ה' שלך היא משהו שבינך לבין ה' ואין לאף אחד זכות לתת לך ציונים על רמת ה"דוסיות" שלך.

מזדהה לגמרי.בחור נאה

כמעט העיפו אותי מהישיבה על משהו שאמרתי בקשר לזה.

מחילה, לא מסכים.עדןן

תורתינו תורת אמת. אשריינו שזכינו לכזו תורה מתוקה ומאירה. אני דתי גם כשהתרבות נלחמת, גם כשהיא מפרקת את התא המשפחתי ומפטמת את המוחות והלבבות ברוחות זרות ורדודות. בשמחה ובגבורה ובלב שלם. אבל כן.. הכותרת מתאימה "בלבול בציבור" אחד הקרבות המרים שבהם אפשר לומר שהפסדנו כציבור זה החוסר העמוק ביראת שמיים. אינני מעוניין לכתוב מאמרים.. מניח שגם לא ייקרא. ברכה והצלחה.

הי אני מהפורום השכןהפי
רציתי רק להרגיע אותך שהכל מצויין אצלך (;
להיות דוס אמיתי
זה אדם שמחמיר עם עצמו ועושה עבודות הנפש והמידות עם עצמו !
אך רואה בעין טובה ומקבלת אחרים זוכר שהוא לא באמת מכיר אותם ואת הנפש שלהם ולא תפקידו זה להגדיר את מדד הדתיות שלהם

תצליחי שירבו אנשים כמוך
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

אני חדשההרהמורניק

סתם אני לא אבל משעמם פה רצח!!!!!!!!

משתתף בצערךסוורוס סנייפ
תודה רבה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ההרהמורניקאחרונה

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

שלוםטאטע מלך העולם

יש לי שאלה לכל החברה שהם בתנועת נוער.

ב"ה אני מדריכה בסניף בנ"ע עקיבא נפרד בעירי הנחמדת ובמקביל גם בחבב של הסניף המעורב... השאלה היא האם לעזוב את הסניף המעורב?

רוצה להוסיף שאם אני לא ילך לחבב סביר להניח שלא יהיה לי חברה אחרת...

תודה מראש לכל העונים ברכת ה' עליכם!

זו אכן שאלה ערכית שמצריכה חשיבהGini

אין תשובה "נכונה" אחת לשאלה הזו, וההחלטה צריכה להתבסס על סדרי העדיפויות, הערכים והצרכים האישיים שלך.

כמדריכה בסניף הנפרד, המחויבות שלך היא לבנות ולהעביר תכנית הדרכה מתאימה לערכים שאת דוגלת בהם. ואף להוות דוגמא אישית לבנות שאת המדריכה שלהן.

האם העיסוק המקביל בחב"ב בסניף המעורב יוצר אצלך קונפליקט פנימי או מסר בעייתי?

האם האופי והרקע הדתי של הבנים המגיעים לסניף המעורב מקשים עליך?

או שיש פעילויות שהאופי שלהם סותר את הערכים שלך?

העובדה שציינת שאם לא תלכי לחב"ב, "סביר להניח שלא יהיה לך חברה אחרת" היא נקודה קריטית. קשרים חברתיים הם דבר בסיסי וחשוב מאוד. אם החב"ב המעורב הוא הדרך היחידה שלך כרגע לשמור על קשרים משמעותיים, עזיבה עלולה לגרום לבדידות ולקושי.

מדוע שלא יהיו לך קשרים חברתיים מחוץ לסניף המעורב? החברות שלך רק שם? אין דרך אחרת לשמר את הקשר עם החברות האלה?  (מפגשים מחוץ לסניף, פעילויות אחרות?)

אולי  לצמצם הגעה לסניף המעורב, לא להפסיק לגמרי? 

אמממטאטע מלך העולם

זהו הבעיה היא שאני חייבת את זה... זה כאילו השחרור שלי מכל הלחץ והבלאגנים של השבוע...

אני לא חושבת שזה סותר...טאטע מלך העולם

הרמה הרוחנית של החברה אצלנו היא די גבוהה ובאמת שלא נראלי זה משפיע... פשוט אני חוששת שזה קצת מוזר...

בד"כ זה כן סותריהודי חסידי

אם הרמה גבוהה מה הבעיה לנסות לעשות הפרדה?

לא כי אני מכיר את הנושא מקרוב, סתם נראלי שזה אמור להיות ככה.

אני בעיקר חששתי ממצב של האוירה בסניף המעורבGini
אבל עכשיו שאת מציינת שהרמה הרוחנית של החבר'ה אצלכם די גבוהה - אני לא חושב שאת צריכה להימנע מהחיים החברתיים, עם החברות והחברים שלך. 
אני צרכה להבהיר משהו כנראהטאטע מלך העולם

זה מאוד מורכב כי הרמה הרוחנית שלהם גבוהה יחסית לחברה בעיר שלנו...

אני מדייק קצת יותר, חלקם מגיעים מבתים מסורתיים וחלקם חוזרים בתשובה... אני בכלל מהקצה השני, למי שמכיר אני לומדת באולפנת תפארת שזה אולפנה יחסית דוסית וזה פחות או יותר הכיוון שלי...

עכשיו מבינים קצת יותר??

כן...יהודי חסידי

אם כן, המצב יותר מורכב ויש יותר על מה לדון, גם בגלל הצד של הקירוב רחוקים שבעניין, ושזה מחזיק את המתחזקים בתור דתיים, ומראה להם שאפשר להיות שם ולהיות דתיים...

חוץ מזה יש על זה לרב שניאור הרבה דיבורים בעניין, היו כאלה שאחרי בירור אישי מלווה ברבנים גדולים (כדוגמת הרב שמואל אליהו), הרב שניאור הסכים להם להשתתף בפעילויות של סניף מעורב, בכל מקרה אם זה מעניין אותך יש יהודי שעוסק בכל ההקלטות של הרב שניאור ע"פ נושאים, כנראה שיהיה לו הקלטה בנושא, מוזמנת לשלוח לו מייל harav.shneor.ketzשטרודל גימייל נקודה קום. את יכולה לבקש ממנו חומרים בנושא, אם זה מעניין אותך. 

וואי תודה!טאטע מלך העולם

אתה יודע על איזה עוד נושאים יש??

ולגבי הקרוב רחוקים...טאטע מלך העולםאחרונה

אני ממש מפחדת שבסוף זה גם ישפיע עליי...

כאילו לכו תדעו מה יקרה, זה יכול חס וחלילה לדרדר...

בקיצור מורכב ביותר...

אולי יעניין אותך