לא רוצה לנצל"ש - שרשור על סגולותעברי אנכי
עבר עריכה על ידי עברי אנכי בתאריך כ' בניסן תשפ"ב 00:02

השרשור הזה נפתח בעקבות השרשור שפתחה @בוגרת קטנה ובעיקר בגלל התגובה של @לגיטימי?.

היי אנשושים, מועדים לשמחה. | ערוץ 7 מומלץ לקרוא קודם...

תגובתי, ברשותכם כמובן. מתנצל על האורך.

הייתחס במילה לקברי צדיקים,

כלב עלה לקברי אבות. אין מה להתנגד לזה. אי אפשר.

מי שהתנגד זה היה אולי מחשש שאולי האדם המבקר יתפלל אל המת ולא לקב"ה. ואפילו בזה יש מתירים. מחלוקת בהלכה. זה לא קשור בכלל להבנה שיש דברים מעל הטבע. אנחנו יהודים. אנחנו מאמינים שיש דברים מעל הטבע.

אינני מבין מה הבעיה גם לקבל שברי צלחת, וגם לחפש הצעות?

שמעת פעם מאלה שכן מאמינים בסגולות וכו' (איך אפשר שלא?! זה דבר שקיים ביהדות בכ"כ הרבה מובנים.. אכמ"ל..) שלא צריך להשתדל? השתדלות זה דבר בסיסי ביהדות, כידוע. וביטחון בה' לא אמור להפקיע מאיתנו השתדלות כידוע.

אבל האם ההשתדלות (שאסור שהביטחון בה' יפקיע אותה, חלילה) אמורה להפקיע מאיתנו אמונת חכמים? או.. להמשיך מסורות שקיימות בעם ישראל כבר המון זמן למרות ש.. הן לא מתיישבות לנו ככ במוח? בלהבין שיש דברים מעל המוח שלנו, ושזה לא רק פרה אדומה. כי פרה אדומה שלמה לא ידע, אנחנו לא יודעים עוד הרבה.

למה זה ככ קשה לך גם להשתמש בסגולות וגם להשתדל? הרי את מצליחה גם ככה לבטוח בה' ולהשתדל.

לקרוא את ספר התהילים לא סותר או בא במקום. זאת טענה שתמיד עולה שהסגולות כאילו תופסות "במקום" הדברים האחרים. אולי אצל עמי הארצות... לא במחננו. קריאת תהילים בקברו - בנוסף לתיקון המידות. אדרבה. לא יפליא אותי שדווקא מתוך זה יהיה יותר סיעתא דשמיא לתקן את המידות.

ובכללי, יש גישה מאוד "נאורה", "משכילה" לזלזל בסגולות. כאילו זאת איזה מודה מגניבה.

תרשו לי להתמרמר על זה, בתור "פרענק" תמים - גם לרבני צפון אפריקה והמזרח היה שכל, והאמינו בסגולות ואף אחד לא העלה על דעתו שזה יגיע במקום השתדלות או ביטחון בקב"ה.

אגב, יש ספר של הרב אבינר שנקרא "נר באישון לילה". בעיקרון מטרת הספר להרגיע את הציבור מאמונות תפלות המשולות לחושך והספר הזה בא להיות הנר לעם ההולכים בחושך. אני לא אתחיל בזה שיש פשוט דברים שהוא לא מכיר, והבנתי שכבר שלחו לו כמה דברים עם מקורות קדמוניים מוסמכים.

אבל... במקרה שלנו? יש פה צדיק, לא משנה אם אני תלמיד שלו או לא.. הבטיח שהוא ישתדל לטובת מי שיעשה את זה. יש פה איזה משהו תפל? אוקי אז זה נקרא "סגולה", והגוים באמריקה לא יבינו את זה. טוב.

מידי חג סוכות אנחנו מנענעים 4 ירקות, ומאמינים שזה משפיע עלינו שפע מהשמים. ובחוה"מ זה בכלל דרבנן, ולא דאו'.

זה "צ'ק ללא כיסוי" בדיוק באותה רמה שביטחון בקב"ה שיהיה טוב זה "צ'ק ללא כיסוי".

פשוט על אחד מהם זה לא נעים לומר את זה...

הקבה לא עובד אצלנו, גם אם נעשה סגולות וגם אם לא. גם אם נקיים מצוות וגם אם לא. זה לא קשור בכלל.. לא משנה אם נעשה או לא נעשה דברים שהם חובה או לא חובה הוא לא עובד אצלנו. זה לא קשור.

רק הערה אחרונה, המוהראש (שאני יצאתי ככ להגנתו כאן חח, ואני ממש לא קשור אליו. בכלל בכלל לא) לא הבטיח שיתחתנו תוך שנה. אלא שהוא ישתדל בשמים עלינו.

הנה הלשון המדוייקת בקבר שלו:

כ"ק מוהרא"ש – הצדיק מיבנאל זי"ע - ברסלב שלי

יצא לך ארוך מאוד כי הטקסט משוכפל...0x1694

למה "לא להאמין" בסגולות: לפעמים זה נובע מתוך נסיון ויאוש (מחילה) ואז בעצם מה שמתכוונים לומר הוא שלא מאמינים שעכשיו הסגולה היא מה שתעזור לי, אלא ברור שצריך פה דבר נוסף - השתדלות. בעצם זה אומר סגולות זה דבר יפה וכבודן במקומן מונח, אבל כרגע זה לא הנושא בכלל ולכן לא נפנה משאבים לצורך הסגולה. זה מה שנקרא לא להאמין בה - לא להאמין שזה מה שטוב בשבילי כעת בשביל להסתמך עליו. וכן, קשה להחזיק בו זמנית באופן מלא בשתי הקצוות של האמונה (העיוורת משהו, בסגולות) ושל ההשתדלות המעשית. שני הדברים דורשים אנרגיה שפשוט לפעמים אין (אולי בעצם זה שייך לתיקון המידות, לגרום שתהיה מספיק מוטיבציה).

ממשיך את הניצלוש שלך לשרשור ההוא: זה היה בסך הכל הבעת תודה לקב"ה. העיקר היה פרסום הנס האישי שהיא זכתה אליו ולא להגיד לכולם תנסו סגולות (בעצם כן, זאת האמירה, אבל היא הייתה מחוייבת לבוא מתוך חובת ההודאה על הנס ולא רק מתוך ההתלהבות שזה עבד לה)

תודה. תוקן.עברי אנכי

הדגשתי יותר מידי פעמים שזה לא פוטר מהשתדלות. ובכל זאת הזלזול והסלידה מסגולות עדיין קיימת. למה זה סותר?

אתה מאמין בקב"ה ומשתדל. זה דבר מאוד בסיסי ביהדות שלנו.

אולי תגיד קשה לביצוע, וזה מובן. אבל למה זה ככ קשה להיתפס בשכל?

צודק, התכוונתי לביצוע0x1694

מה שהשפיע על הנפש עמוק קשה לו להתפס בשכל...

אני חושבת שיש הבדל מהותיחתולה ג'ינג'ית

בין "סגולות" שמקובלות על כלל ישראל ויסדותם בהררי קודש, לבין הנטיה של הדור שלנו להמציא סגולות חדשות מדי יום ביומו, שלא בהכרח שיש להן בסיס או יסוד...והרבה פעמים זה בא כקיצורי דרך מצועצעים במקום העבודה האמיתית.

הבטחה של רב שהוא ישתדל בכל כוחועברי אנכי

על מי שיעשה משו, זה דבר בלי מקור?

כתוב בזוהר שהמתים מתפללים המון על החיים. ויש פה אדם עם זכויות שאמר שישתדל בשביל מי שיבוא לפקוד את קברו. שכידוע זה עושה נחת רוח לנפטר. זה הכרת הטוב למי שבא לבקר את קברו. זה בלי מקור?

חוצמזה, והלוואי והיית צודקת. הזלזול בסגולות ובדברים כאלה הוא גם בדברים עם מקור. פשוט לא טורחים לברר אותו הרבה פעמים.

בעיני? זאת גישה שכלתנית מוגזמת.

לא דיברתי על הסגולה הספציפית הזו...חתולה ג'ינג'ית

אלא בכללי.

ויש לי מה להוסיף אבל עייפה מדי.

בלי סגולות או איתן- ישועות לכולם!!

לילה טוב וחג שמח.

מי המתירים?צ'יאל

תוכל בבקשה להביא מקורות להיתר להתפלל למת עצמו?

אני יכול לחפש בלנדעברי אנכי

אבל כן יש מתירים להתפלל אליו, שיליץ עליו טוב לפני הקבה

זה דיון דומה בערך לדיון על הפיוט של האשכנזים מכניסי רחמים

יש"כצ'יאל

זה היתר לבקש מהצדיק להתפלל, לא להתפלל אליו עצמו.

כמו 'מכניסי רחמים' של האשכנזיםעברי אנכי

יש נוסח תפילה מהבא"חנפש חיה.
שמבקשים מה' שייעתר לבקשתנו בזכות הצדיק
ועוד נוסח של בקשה מהצדיק עצמו שיעתיר אל ה "
נכון. שכחתי מזה לרגע. יישר כח!!עברי אנכי

אני הרבהנאומרת אותו ברברי צדיקים, מתחבר לינפש חיה.
כן זאת באמת תפילה יפה מאוד עברי אנכי

ואשרייך ממש! כיף לשמוע את זה..

אין בעיה לומר אותה כי זה ממילא בקשה מה'נפש חיה.
ואין פה גרם וחצי עבודה זרה.
אם היה הבא"ח כבר היה כותב על זה
וגם לא מתנסח ככה בתפילה שלו.

צריך לזכור
שכולם שליחים של ה'
וה' הוא מקור של הכל.
נראה לי שכנ"ל הדלקת נרות נשמה/ לצדיקיםנפש חיה.
אין פה שום ע"ז כי אנחנו מאמינים בהישארות הנפש ו"נר ה נשמת אדם"

אם היה אסור היו יוצאים חוצץ נגד זה
כולם ללא יוצא מן הכלל.
....תות"ח!

אני מאמין מאוד בסגולות, וחושב שזה דבר אמיתי ונכון....

אבל, ופה מגיע האבל הגדול, אסור לעשות מזה אישו. האם כל הגדולים מפורסמים בגלל הניסים שהם עושים? מי שעושה את הנס הכי גדול הוא הכי גדול? ומה עם כל הגדולים שלא עשו ניסים ולא היו עליהם סיפורי מופתים, כמו הרב עובדיה, האם הם לא שווים כלום? וודאי שלא, אלא שהעניין של המופתים והניסים הוא עניין שולי, קטן, והוא לא עיקר עבודת ה', הוא לא משהו שצריך לשים עליו דגש, והרבה אנשים מתלהבים ממנו והופכים אותו לאישו, עד שמגיעים לרב לא כי רואים בגדולתו הרוחנית והתורנית, אלא כי סתם מתלהבים מהמופתים שהוא עושה ומהסיפורים שיש עליו, בלי להבין שזה לא המדד לצדיק, וגם אצל הצדיקים שעושים דברים כאלו זה לא העיקר בכלל, וזה לא מה שהופך אותם לגדולים....

לעניינו, מי שעושה השתדלות והולך לקבל את הסגולה הזאת, שיזכור שהוא לא בא לרב והרב עושה איזה משהו ואז זה גורם לכך שזה יהיה, האדם הוא ניצב מול ה' יתברך, לא הרב, והוא אמור לעשות את השינוי כדי לקבל שפע, לא הרב. זה לא איזה טקס פולחני לא מוסבר, מן כספומט כזה, שהרב נותן זכויות לקב"ה, או מתפלל, והכל עובד. האדם עצמו אמור להשתנות בעקבות המפגש עם הרב ועם כך שהוא מתפלל. כמובן, אני לא מזלזל במה שהצדיק יכול לעשות ולהשפיע, אבל בסוף האדם אסור לו לתלות הכל ברב, הוא זה שצריך לשוב בתשובה/להשתנות, ולא רק לתלות יהבו בצדיק (ולפעמים גם תולים את מבטינו בצדיק ולא בקב"ה שיושיע, שזה הכי נורא....).

נ.ב. עכשיו אני קולט שכתבת שאפשר להתפלל למת עצמו. ח"ו.....! זה אסור בתכלית האיסור....! זה בדיוק ע"ז...."ואת ה' תעריצי", ה' לבד הוא זה שאנחנו אמורים להתפלל אליו והוא זה שיכול להושיע אותנו, ולא אחרים. כתוב שקברו של משה רבינו נעלם ("ולא ידע איש את קבורתו עד היום הזה"....), כדי שלא יעשו ממנו א-לוקים.

..עברי אנכי

בדיוק כמו שמי שמתיר לומר את הפיוט של האשכנזים מכניסי רחמים.

יש פה יחסי גומלין, הרב מבקש משו לטובתו, שיפקדו את הקבר שלו. והוא רוצה לעשות מידה כנגד מידה ולהיטיב עם מי שבא לפקוד את קברו ולהתפלל עליו. כתוב בזוהר שהמתים מתפללים על החיים.

אדם יש לו דין אצל המלך, הוא מבקש מאדם קרוב אצל המלך שיסנגר עליו. גם אותו אדם פשוט יכול להגיע ולומר בדיוק את אותן מילים, אבל כשזה אדם אחר זה תוצאה אחרת. לכן מאוד מאוד משתדלים שהש"ץ יהיה אדם הגון וכו'.

זה לא גרוע. יש פוסקים שמתירים. זה לא ע"ז לשיטתם. זה לא אסור בתכלית האיסור.

לא באתי להכריע בזה, רק להציג לך שיש דעות כאלה.

האם מותר לבקש מצדיק שנפטר שיושיע אותי? | שאל את הרב - הידברות

הערה לא קשורה לדיון בכלל. חח

המילה האחרונה שלך בשרשור זה א-לוקים. או שתכתוב בלי קו, או עם קו בה' (או שתכתוב עם ה ןבלי קו כי גם זה מותר )

.....תות"ח!

יש הבדל בין מלאכים לבני אדם, מלאכים לא יכולים לחטוא והם שליחי הקב"ה, ואילו על בני אדם כתוב: "הן בקדושיו לא יאמין...". (טוב, המשך הפסוק מראה כביכול אחרת, אבל הכוונה היא שבני אדם הם בשר ודם, ואתה לא יכול להשוות בינם לבין מלאכים, זה שאפשר להתפלל למלאכים, זה לא אומר שאפשר להתפלל לבני אדם.)

וגם אז, אנחנו לא מתפללים למלאכים עצמם, אלא אומרים שישימו את התפילה שלנו אצל הקב"ה....רק מזכיר שעובדי הע"ז הראשונים אמרו שהקב"ה הוא יותר מדי גדול ולכן עבדו את השליחים שלו, את הברואים שלו, אך הדור שלאחר מכן כבר שכח שהם רק שליחים והפכו את השליחים עצמם לא-לוקים....ככה שזה מאוד מסוכן ולא פשוט בכלל....

חוץ מזה, לפי זה יוצא שאתה לא מסתדר עם אחד מהטעמים העיקריים שמסבירים את מהות התפילה. יש חקירה איך אפשר לשנות ע"י תפילה את רצון ה', והרי ה' הוא אינסופי ובלתי משתנה, ואם כן, מה יעזור שאנחנו בני האדם נתפלל. (ועוד, מה שקורה זה הכי טוב לנו וכו'....). אחד מהטעמים העיקריים שמסבירים איך התפילה עובדת זה שאנחנו בני האדם משתנים, לא התפילה משנה. אנחנו ע"י התפילה הופכים להיות בני אדם אחרים, ואז על אותו אדם הייתה שייכת גזירה, לאותו אדם לא היה שייך להביא שפע, לאדם החדש שהתרומם למדרגה חדשה ע"י התפילה כן שייך להביא לו שפע, לא שייכת עליו הגזירה וכו'.....אם זה כך, אז בוודאי שלא יעזור לבוא לצדיק ולהתפלל אליו, שהרי האדם עצמו לא משתנה, וזה לא כספומט. אלא שהאדם עצמו משתנה ע"י הפגישה עם הצדיק, כמו שמופיע הרבה פעמים ברבי נחמן מברסלב, שהצדיק מעלה את הנקודות הטובות אצל האדם, וכך הופך להיות אדם שונה. אבל אם האדם לא משתנה בפגישה שלו עם הצדיק, זה לא יעשה כלום. זאת אומרת, הצדיק לא אליו מתפללים, לקב"ה מתפללים, והצדיק רק עוזר בכך שמעלה את הנקודות הטובות של האדם.

אמנם, יש ביאור אחר במהות התפילה, לא אאריך בו עכשיו (אולי מאוחר יותר אם אתה רוצה....), שהוא מסתדר למה שאתה אומר. אבל קשה להכריע ולהגיד שהטעם השני הוא מהות התפילה, ולא להסתדר עם הטעם הראשון. (וגם לפי הטעם השני, לא בטוח שזה עדיין מסתדר, ואסביר מאוחר יותר אם תרצה....). אז בקיצור, לא פשוט בכלל מה שאתה אומר....

גם הש"ץ, אמנם הוא צריך להיות הגון, אבל בסוף הוא בעצמו לא משנה, הוא שליח הציבור, כוחו נובע מהציבור, כל מה שצריך זה איזה תנאי חיצוני בעלמא שלא יהיה לא הגון. (ואגב, אם יש ש"ץ שאינו באמת כ"כ מכוון, אבל כלפי חוץ הוא בוכה ומעורר ליבותם של אנשים לאביהם שבשמים, בוודאי שזה טוב ומשפיע. אולי עדיף אחד הגון, אבל לתלות הכל בליבו של הש"ץ זה לא נכון.....).

ושים לב שהוא אומר בתשובה שם בעצמו שאסור להתפלל לצדיק עצמו, כל מה שמותר לדעות מסויימות זה רק שהצדיק יעמוד בתפילה לפני ה'. וזה חשוב מאוד ההבדל הזה, הבדל של שמים וארץ. אני לא מתפלל לצדיק, מטרתי העיקרית היא שה' יושיע אותי ובעצם תפילתי מוכוונת לקב"ה, אלא שעוברת דרך הצדיק, הצדיק מתווך ביני לבין הקב"ה, אבל הוא בעצמו רק שליח, מתווך, בטל כלפי הקב"ה. זה חשוב מאוד.

אני יודע, כך אני רגיל, ואין בעיה להחמיר בכך. (אני לא זוכר לגבי המילה הזאת, אבל הבנתי שהרב קנייבסקי היה מאוד מחמיר בדברים האלו....).

כן אבל מה שאתה כותב לא קשורעברי אנכי

אז מה אם אדם יכול לחטוא? אתה מתפלל למישהו שיליץ עליך טוב לפני הקב"ה.. מה זה משנה מה הוא? זה לא קשור בכלל. ואם אתה לא רוצה להסכים אל תסכים, אבל רק באתי להגיד לך שהדעה הזאת בפוסקים קיימת.

בפיוט מכניסי רחמים מתפללים למלאכים שיתפללו עלינו לפני הקב"ה

בקברי צדיקים מתפללים לצדיק שיתפלל עלינו לפני הקב"ה.

הדבר הזה קיים בפוסקים. וזהו.

לא אני לא חולק על הדבר הזה בתפילה כי האדם צריך להשתדל בעד עצמו, גם אם הצדיק משתדל בנוסף בעדו..

לא הבנתי בכלל מה כתבת על הש"צ. מה הקשר? הבאתי עיקרון שאדם שהוא נציג שלך אצל המלך אתה משתדל שהוא יהיה הגון. זהו...

נכון, שהצדיק יתפלל עלינו לפני הקב"ה. וזה בדיוק מה שאמרתי והתכוונתי בכל התגובות שלי פה בשרשור הזה. מוזמן לחפש אותי. גם אדם שקורא כל ספר תהילים אצל הצדיק מיבנאל זאת בדיוק הכוונה שלו.

זהו. זה הכל.

....תות"ח!

מילים שאמרנו הבוקר בהלל: "טוב לחסות בה' מבטוח באדם : טוב לחסות בה' מבטוח בנדיבים". הסיפא מדברת על נדיבים, שכתוב עליהם בפסוק אחר שאומרים אותו כל בוקר בשחרית: "אל תבטחו בנדיבים בבן אדם שאין לו תשועה תצא רוחו ישוב לאדמתו ביום ההוא אבדו עשתנותיו". מזה שבסיפא מדובר על נדיבים, מוכח שברישא מדובר על כל אדם, ואפילו אם הוא צדיק גדול.

וכן יש גמרא מפורשת שאומר את מה שאמרתי: "א"ר שמואל בר נחמני א"ר יונתן מ"ד (ישעיה סג, טז) כי אתה אבינו כי אברהם לא ידענו וישראל לא יכירנו אתה ה' אבינו גואלנו מעולם שמך לעתיד לבא יאמר לו הקב"ה לאברהם בניך חטאו לי אמר לפניו רבש"ע ימחו על קדושת שמך אמר אימר ליה ליעקב דהוה ליה צער גידול בנים אפשר דבעי רחמי עלייהו אמר ליה בניך חטאו אמר לפניו רבש"ע ימחו על קדושת שמך אמר לא בסבי טעמא ולא בדרדקי עצה אמר לו ליצחק בניך חטאו לי אמר לפניו רבש"ע בני ולא בניך בשעה שהקדימו לפניך נעשה לנשמע קראת להם (שמות ד, כב) בני בכורי עכשיו בני ולא בניך ועוד כמה חטאו כמה שנותיו של אדם שבעים שנה דל עשרין דלא ענשת עלייהו פשו להו חמשין דל כ"ה דלילותא פשו להו כ"ה דל תרתי סרי ופלגא דצלויי ומיכל ודבית הכסא פשו להו תרתי סרי ופלגא אם אתה סובל את כולם מוטב ואם לאו פלגא עלי ופלגא עליך ואת"ל כולם עלי הא קריבית נפשי קמך פתחו ואמרו (כי) אתה אבינו אמר להם יצחק עד שאתם מקלסין לי קלסו להקב"ה ומחוי להו יצחק הקב"ה בעינייהו מיד נשאו עיניהם למרום ואומרים (ישעיה סג, טז) אתה ה' אבינו גואלנו מעולם שמך" (שבת פ"ט, ב').

הדברים פשוטים....

(אם תסביר לי את אלו, אז אבין אולי את מה שאתה רוצה לטעון שזה קיים בפוסקים, כרגע אני רואה גמרא ופסוקים נגד במפורש....).

ואמרתי לך גם כמה זה מסוכן ולא פשוט....אז אפילו אם יש פוסקים כאלו, לא כדאי להקל ראש בעניין, הדברים האלו מאוד מסוכנים, וקרובים מאוד להפוך לע"ז....(עיין חסידות חב"ד, לא כולם, אבל המשיחיסטים....זה על גבול ההערצה, למרות שכתוב: "ואת ה' תעריצי", רק את ה' לבד ראוי להעריץ ולא אף אחד אחר....וכן הרב זצ"ל אומר באורות שאם מעריצים רב גדול, אז החסרון שיש ברב מעצם זה שהוא אדם, אצל הרב הוא בטל ברוב ולא מופיע בכלל, אבל אצל אדם אחר החסרון יופיע הרבה יותר, לכן אסור להעריץ רבנים, אלא רק את ה' לבדו...כמובן, להעריך ולדעת שהם גדולים, ולהקשיב למה שהם אומרים כי כנראה הם מבינים יותר מאיתנו, אבל הגישה שאתה מציג פה היא גישה שמאוד קרובה לדברים האלו, ואני ממש לא מתחבר לדברים האלו וחושב שהם מסוכנים, וגם לא חושב שהם תורמים משהו....).

אה, מחילה לגבי הש"ץ, לא משנה....

ושוב, אם אדם מתפלל לצדיק אז זה יכול להפוך למשהו כעין "כספומט", שהוא חושב שהצדיק יסדר לו הכל, ולא יבין שהוא עומד מול הקב"ה, הגזירה היא עליו, השפע שלא מגיע זה עליו וכו'....ולכן זה מאוד מסוכן, אפילו אם זה קיים....

(שמת לב שקצת שיניתי את עמדתי, כי ראיתי שאתה מביא שיש פוסקים כאלו, אבל אני חושב שלנו האנשים הרגילים זה לא מתאים ומסוכן מאוד....).

כל מה שאתה כותב נכון, אבל זה לא קשורעברי אנכי

אף אחד לא בוטח באדם. אתה בוטח בשליח ציבור או בקב"ה? בקב"ה.

יופי.

אז אתן לוקח אדם שקרוב למלך שיליץ עליך טוב - במי אתה בוטח? בקב"ה. לא בשליח. אתה פשוט עושה השתדלות. וזהו. וזה בכלל לא קשור לזה שמקלסין לקב"ה, לבין זה שהצדיק יליץ עלינו טוב בשמים. אני לא חולק עליך, כל מה שכתבת נכון. זה פשוט לא קשור. מקלסים לקבה בלבד, אבל יש שליחים. בדיוק כמו מכניסי רחמים. זה מה שאמרתי בהתחלה. מכניסי רחמים אלו המלאכים שיליצו טוב בעדנו לפני הקבה. זהו. זה הכל.

יש פוסקים שמתירים את זה. מסוכן ולא פשוט אלו לא סברות שימנעו ממני להשתמש בסגולות, או להתפלל על קבר שיליץ עלינו טוב בשמים. זה לא כמו כספורמט. זה הכרת הטוב. הוא הבטיח שישתדל, אתה בעצמך עושה השתדלות בשבילו.

וכן, שמתי לב ששינת דעתך מעט. פשוט החילוק הזה של לנו הקטנים זה לא מתאים - לא נראלי נכון. הם התירו את זה גם לנו. אני לא באמת רואה בזה כזה בעיה... לחשוש שזה יהפוך למשיחיות כמו חב"ד? תשמע. לא נראלי.

....תות"ח!

לא ענית לי לגבי מה שאמרתי על עובדי ע"ז, שהראשונים התפללו לשליחים והדור שלאחר מכן שכחו שהם רק השליחים והפכו אותם לאלוהים. אז אולי אתה באופן אישי כן מבין את העניין, אבל אחרים שלא מבינים אותו (וזה מורכב קצת, אתה מסכים איתי....), זה יהיה מאוד מסוכן להגיד להם את זה ולהפיץ את זה ברבים. בתור הנהגה אישית- אין בעיה. (אם כי איך אתה פוסק כמו אלו ולא כמו הפוסקים האחרים? האם הם הרבנים שלך ואתה פוסק לפיהם?). אבל בתור הוראה כללית אסור להגיד את זה, זה משהו מאוד מסוכן. (אני ואתה מבינים את זה ((אם כי אני עדיין לא מתחבר לעניין....)), אבל אחרים רגילים יכולים להתבלבל....). וגם לילדים קטנים (וכן לילדים שיהיו לך בעז"ה....), להסביר להם את זה לפי דעתי זה לא נכון בכלל....זה הכל.

אתה מדבר על הרמבם בתחילת ע"ז?עברי אנכי

הבנתי עכשיו מה אתה שואל

בעבר, הם התפללו לשמש שתזרח - בתור שליחה של הקב"ה. לירח שיזרח - בתור שליח של הקב"ה.

אנחנו? אנחנו מתפללים לקב"ה. הם השליחים שלנו יליצו טוב בעדנו. או שהם "יכניסו את התפילה שלנו לפני הקב"ה" או לא משנה. זה לא להתפלל אליהם.

ודאי שאסור להתפלל לרשב"י שיושיע אותך.

לגבי כמו אני פוסק? לא ברורה לי הסוגיא הזאת לגמרי. לאיודע. לא אגיד מה שאני לא ממש יודע..

....תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ' בניסן תשפ"ב 18:30
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ' בניסן תשפ"ב 18:24

אכן.

יופי, אז גם אתה מודה שלא מתפללים לצדיקים עצמם. אין בעיה, אם זה לא ככה, אני יכול לקבל את מה שאתה אומר....(בוודאי שגם אני הולך לעיתים לקברי רבנים....).

וגם אז, אני לא מתחבר לעניין הזה, בקברי צדיקים אני הולך כדי להתקרב לצדיקים, להשתנות בעצמי, ואם העניין שאתה אומר שהוא גם מליץ טוב בעדי עובד, אדרבה. אבל אני לא נכנס לעניין אם זה עובד או לא, אני פשוט מתפלל לה' בקבר, ואם בגלל זה גם הצדיק עוזר לי, מה טוב. (הרי גם אם תכוון שהצדיק יליץ טוב וגם אם לא, הוא יליץ טוב, שהרי ביקרת בקבר שלו....).

נ.ב. אולי לא התכוונת לזה, אבל בהודעה הראשונה בשרשור כתבת שיש מתירים להתפלל למת עצמו. אז זה אסור, כמו שהבהרנו פה....ורק רציתי עוד להוסיף עוד משהו, באותה גישה שאמרת על ההשתדלות, ש"אין מה להפסיד", ואולי זה עובד, אז אני אומר, נכון, אפשר לעשות את הסגולה בתור משהו של "אין מה להפסיד", אך מצד שני, לא להיות בטוח כלל בדבר הזה ולא לשים מבטחך בדבר הזה, אלא לבטוח בה' שהוא יעשה את מה שטוב, ואולי זה גם יעזור. אבל האם זה רלוונטי לי האם זה עובד או לא? לא, זה לא רלוונטי, ולכן גם אם אני אעשה את הדברים האלו בתור תוספת השתדלות, זה לא אמור בכהוא זה לשנות לי ולהוריד מההשתדלות שלי, או לשנות את התפילה שלי....

אגב, רציתי להגיד לך, היה דיון ממש מעניין ומחכים, ממש אשריך....!

חג שמח!

..עברי אנכי

השאלה היא האם אתה יכול להתפלל שהצדיק יליץ בעדך טוב, האם זה מותר או אסור.

האם זה משפיע על זה? חח אל תשאל אותי...

אמ. יכול להיות שלא דייקתי בלשוני בהודעה הראשונה שכתבתי, אבל הכוונה שלי היא כמו שהסברתי פה שוב ושוב בדיון. שכוייח.

יישר כח, שבוע טוב

....תות"ח!

זה מה שאמרתי...

ממה נפשך, אם זה אסור ולא טוב, אז אל תכוון את זה, וגם אם זה קורה, אתה לא צריך לכוון בתפילה כדי שזה יקרה, ממילא הצדיק יעשה את שלו אחרי שבאת ופקדת את הקבר שלו, כך שאני לא רואה סיטואציה שבה צריך לכוון, כי זה ממילא רק יכול להזיק ולא להועיל....(למה שזה ישפיע? מה פתאום שאם תכוון שהצדיק יליץ טוב בעדך ואם לא תכוון הוא לא יליץ טוב בעדך? הוא מליץ טוב בעדך רק משום שפקדת את הקבר שלו...).

בקיצור, מה שרציתי להגיד שתכל'ס זה לא משהו מהותי ושאמור לעניין אותנו ושניכנס אליו, אנחנו מכוונים להתפלל לה', ואם גם יש את העניין הזה, אחלה, אבל זה לא משהו שאמור להטריד אותנו או לעניין אותנו, כי זה עניינים שגבוהים מאיתנו ולא דברים שאנחנו אמורים להיכנס אליהם....

👍

שכוייח לך....! שבוע טוב.

אומר לך מה אני מרגיש לגבי סגולותבן חורין

אני מאמין שיתכן שחלקן עובדות טוב יותר, וחלקן פחות. אבל לא זה מה שמפריע לי.

מה שמפריע לי זה שאני מרגיש שסגולות זה לפעמים כמו איזה מין "מבצע" כזה כמו שעושים בבית ספר, ולפעמים זה כמו איזה דרך עוקפת לעבודת ה'. החסרון בשניהם- במקום ללכת עם האמת ולעשות אותה לשם שמים, באמונה פשוטה- וה' הטוב בעיניו יעשה, אנחנו מנסים למצוא כל מיני דברים שיכריחו את ה' לעזור לנו/להפעיל על ה' לחצים. במקום להיות צדיקים, להתפלל, ולהשתדל בדרך הטבע שה' גזר שבה אנחנו צריכים לעבוד כדי להצליח- אנחנו הולכים ומחפשים דרכים עוקפות או כל מיני מעשים משונים שעליהם נוכל לקבל איזה "פרס" שבעצם לא קשור למקום האמיתי והמדוייק שלנו.

מקווה שהסברתי את עצמי כמו שצריך.

אם אתה חושב שאני טועה באיך שאני רואה את זה- אשמח לשמוע.

אני לא מבין בעולמות רוחניים, ואולי אני טועה ויש השתדלות רוחנית שהיא כן רצויה. ואולי גם יש דברים כמו תפילה אצל צדיקים שיש בזה ערך של עבודת ה' מצד עצם הדבר- שזה עצמו עבודת ה'.

אבל בכללי סגולות מרתיעות אותי, וגם ללכת לצדיק שיושיע אותי- זה גם מרגיש לי מרתיע מאותה סיבה. אם אתה תלמיד שלו ומקבל ממנו ובא אליו לבקש את ברכתו- הגיוני (ואני יכול לקבל את זה גם לאחר מיתתו, וכמו שבא כלב לקברי אבות ורבים כאלה), אם השתכנעת שהוא צדיק שראוי ללכת אליו ולקבל ממנו השראה או להתבטל בפניו- אני יכול להבין. אבל אם סתם אתה מחפש ישועות- אז מי עובד אצל מי? ובכלל- מה אתה חושב- שהצדיק יותר מרחם עליך ואוהב אותך ממה שהקב"ה מרחם עליך ואוהב אותך?

(אני לא שולל את הענין של לבקש מצדיק ברכה או שיתפלל עליך, אבל אני מרגיש שזה נושא שצריך בירור ואיזון)

אגיב אח"כ בלנ"דעברי אנכי

אם אני שוכח תזכיר לי בבקשה

..kaparalay
יש לי כלמיני מחשבות בנושא, אבל לא נראה לי שהן באמת רלוונטיות..
רק אגיד שלענ''ד ההשוואה בין סגולות לבין מצוות היא בעייתית, ושהסקת המסקנות שלך בנוגע לשכלתנות היא לא מדויקת בכלל.

ובכ''מ, זה הזכיר לי משהו שקראתי לפני שנה/שנתיים.
וגם קשור לנושא, וגם לשביעי של פסח.. (:

גם בכתבה הזאת בעיתון יש השוואה בין להדליק נרותעברי אנכי

לרבנים לבין להתפלל בכוונה. רק אומר.

רק שבכתבה הזאת זה בצד השני של המשוואה. שהוא מעז לכתוב אחכ "אבל וואלה לא יצא כלום"

הקב"ה לא מלצר שלנו. וגם אני וגם אף אחד לא מצפה לזה ככה.

ברור שההשוואה בין זה לזה היא לא באותו סדר גדול. וברור שלנענע ארבעת המינים זאת מצווה.

זה עדיין לא סותר שום דבר מהטענה שלי.

למה קשה לכם לקבל סגולות? כי זה משהו רוחני? זה חדש לכם דברים רוחנים ביהדות? כן, יש עניין לחפש לך איזה שגריר טוב שידבר עליך טוב.

אדם יש לו דין אצל המלך, הוא מבקש מאדם קרוב אצל המלך שיסנגר עליו. גם אותו אדם פשוט יכול להגיע ולומר בדיוק את אותן מילים, אבל כשזה אדם אחר זה תוצאה אחרת. לכן מאוד מאוד משתדלים שהש"ץ יהיה אדם הגון וכו'.

זה דבר מצוי!!

כן, מדליקים נר לע"נ רב, ואותו רב שעשית לו נחת רוח יחזיר לך מידה כנגד מידה וישתדל להתפלל עליך (בנוסף לתפילות שלך בעצמך. כמובן.) לקב"ה. המתים מתפללים על החיים פה. למה זה כזה זר לכם? מה קשה לקבל בזה? שזה רוחני? אז מה..? דברים רוחניים לא חדשים לנו, הם כתובים בתורה, במדרש, בזוהר, בגמרא ועוד ועוד.

אם הסקת המסקנות שלי טועה, אשמח שתסבירי איפה אני טועה

מתלבטת מה להגיד.kaparalay
יש סיבה שלא פירטתי יותר ממה שכתבתי קודם..
חבל להפוך את זה למלחמת 'למה אתם ככה'.

לגבי מה שצירפתי מהעיתון-
רק אמרתי שנזכרתי שקראתי את זה, ושזה קשור אפילו לזמן שאנחנו נמצאים בו.
שלחתי את זה בקטע מחוייך..

אתה מוזמן לנסות לגייס את הדברים שהוא כתב לטובתך, אבל לענ''ד התשובה שלך רק מחזקת את מה שכתבתי קודם לגבי הערבוב בין מצוות לבין סגולות, וזה שעוד אנשים עושים את זה לא הופך את זה לתקין יותר.. (;
..עברי אנכי

אמ..

צודקת, מתנצל על הנימה שלי.

עדיין אשמח בכל זאת לשמוע את דעתך.

..kaparalay
סליחה, לא הייתי פנויה להגיב כמו שצריך לפני..

קודם כל, אין על מה להתנצל. זה בוודאי לא אישי. פשוט חבל להתווכח סתם.

ולגוף העניין-
אני מאמינה ודתיה, וכפועל יוצא מזה ברור לי שאין לי אפשרות להבין הכל, וברור לי שיש דברים נפלאים ממני (שמאחוריהם עומד רבש''ע).
אם להמשיך את הרצף- כפועל יוצא, יצא לי גם לקיים סגולות כאלו ואחרות..

אחרי שכל זה נאמר, נראה לי שחשוב לחדד כמה דברים:
א. אחד מהדברים שמורכבים בענייני בנושא הזה הוא הערבוב בין מצוות/הלכה לבין סגולות, לבין אמונות תפלות.
צריך להתפלל בכוונה, ליטול ארבעת המינים ולהיטהר בעפר של פרה אדומה- כי ככה ה' ציווה.
סגולה היא הדרכה שנאמר לנו ע''י חז''ל/ת''ח, שלא ברור לנו מה עניינה, ובכ''ז אנחנו עושים.
ואמונה תפלה, כשמה כן היא- הפיכת התפל לקודש. אמונה בדבר הלא נכון.
לתוך הקטגוריה של אמונות תפלות נראה לי שאפשר גם להוסיף כל מיני 'טקסים' או מעשים שאנשים הפכו עם השנים ל'מקודשים'. לפעמים בתום לב, ולפעמים בהתבסס על תפיסה גויית לגמרי..

הערבוב הזה מורכב מכמה בחינות:
•הפיכת המצווה לסגולה עשויה לגרום לכך שהמצוות יהפכו למעין המלצה שכדאי לנו לקיים, וגם זה רק ע''מ לצאת מרווחים.
•הפיכת הסגולה למצווה עשויה לגרום ל'עומס' בעבודת ה' ולתחושת מחוייבות גדולה (ולעתים מכבידה) גם כלפי דברים שהם לא הכרחיים.
•סגולה יכולה בטעות להפוך לאמונה תפלה בכך שהיא לא נתפסת יותר כאמצעי לעבודת ה', או כקבלה שקיבלנו מת''ח, אלא היא הדבר בפני עצמו, ובה נתלים. קצת כמו 'אלה א-לוקיך ישראל'- הסגולה הושיעה אותי.
•אמונה תפלה יכולה בטעות לקבל יחס של סגולה- קודש/עילאיות/דבר שמביא לקרבת א-לוקים. נראה לי שהיום זה קורה בעיקר בגלל הרשתות החברתיות, שמאפשרות להפיץ כל דבר כסגולה מבלי להביא מקור אמיתי לדבר.

אני חושבת שהערבוב הזה, הוא זה שגורם (בין היתר) ליחס אמביוולנטי לסגולות..

ב. מנצלת את הסעיף הקודם כדי להגיד משהו לגבי ההתייחסות שלך לספר של הרב אבינר.
שמעתי עליו, אבל מודה שלא קראתי. ועם כל זה, נראה לי שראוי לדייק: הספר עוסק באמונות תפלות (ובמיתוסים, כמו המפלצת מלוך נס), והרבה פחות בסגולות. כאמור, יש הבחנה בין שני הדברים והרב גם מדגיש את זה שם.
ממה שידוע לי, כשהרב כתב את הספר הוא בדק כל נושא ונושא, וחיפש מקור לדבר.
כלומר לא הייתה כאן נקודת מוצא מזלזלת, אלא כזו שבוחנת ורוצה להגיע לאמת.

ג. הרב אבינר מגדיר שם שסגולות הן הדרכות שקיבלנו מחז''ל ומת''ח שאין להן הסבר הגיוני/הלכתי, ובכ''ז אנחנו מאמינים.
הוא מסתמך (בין היתר) על הרמב''ם שאומר שיש 3 תנאים ע''מ לאמת דברים- שכל, ניסיון ונבואה (או רוח הקודש).
אז כן. יכול להיות מצב שהשכל לא יוכל להוכיח דבר כלשהו, וגם לא הניסיון, אבל אם זה הגיע ממקור של נבואה או רוה''ק- נאמין לדבר.
בוודאי שיש סגולות. אבל צריך שבאמת זה יהיה המקור. וראוי להשקיע בבדיקה הזאת.
וכמובן, שגם חשוב להיזהר שהסגולה לא תהפוך לעבודה עצמה (ופה גם נכנס כל עניין ה'נושעתי אז זה נכון').

ד. לא ארחיב הרבה על עניין ה'כספומט' כי אמרת דברים יפים בעצמך, אבל שווה לקחת בחשבון שהרבה פעמים זה פשוט לא ככה.. ולא רק ב'מקרי קיצון' של אנשים שבטוחים שמשם תגיע הישועה, ושזה מובטח וכו'.
יש בסגולה משהו מתעתע, כי זה איזשהו תפר כזה בין השתדלות לבטחון- אתה עושה משהו ארצי שאמור להשפיע למעלה (סליחה על הניסוח הלא מוצלח)..
ויכול להיות שדווקא שם ודווקא בגלל זה התחושה שזה 'צ'ק בלי כיסוי' היא יותר קשה..

ה. אני חושבת שהעקרון דומה כשמדברים על תפילה בקברי צדיקים. לענ''ד ראוי להקדיש קצת זמן ללימוד על הצדיק ואישיותו ועל התורה שלו.
אבל מעבר לזה- לזכור שאנחנו לא מתפללים אל הצדיק, אלא לרבש''ע. ויש הבחנה גדולה בין לבקש שבזכות הצדיק נזכה לישועות, או שהצדיק יבקש עלינו רחמים וכו'.. לבין להתפלל לצדיק שיושיע.

ו. נראה לי שכדאי גם להתייחס לסגולה מכיוון נוסף- דבר שמסוגל.
כלומר, הוצאה מן הכוח אל הפועל (כמו שמורה אומרת לתלמיד שהוא מסוגל לעשות משהו)..

יכול להיות שיש בסגולה איזושהי הזדמנות עבורנו להוציא את הפוטנציאל שנמצא בנו, לעבור תהליך כלשהו, לחזק את הרצון, לחזק את האמונה, לחזק את ההשתדלות וכו'..
הדברים האלו משנים אותנו, וממילא כשאנחנו נעשים אנשים אחרים הדין שהיה עלינו לפני כן כבר לא 'תקף'.
זה תלוי בהחלטה שלנו לא להתייחס לסגולה כאל 'תרופת פלא', או משהו חיצוני, אלא לעבור איתה תהליך פנימי משמעותי..

אין לי כח לחפור יותר.
מקווה שיצא בהיר..
(נראלי שחפרתי יותר ממך. אופסייי )עברי אנכי

א. אמונה תפלה כשמה כן היא - לקחת משהו תפל-ללא טעם ותוכן, ולעשות ממנו אמונה למרות שהיא ריקה. נכון מאוד. מצטרף.

אבל.. מה הקשר לנידון דידן? למה להכניס את המילים 'אמונה תפלה' לכאן? זה בכלל לא קשור. יש גם 'אמונת חכמים'. הצדיק הבטיח שישתדל.

כתבת כאן כל מיני חששות ש.. לא על זה דובר.

כבר הקדמתי שאין שום קשר בין סגולות לאמונות תפלות. אין. יש אנשים שלוקחים אמונות תפלות מתנהגים אליהם כמו אל סגולה. אבל... דבר שצדיק הבטיח שיתפלל? מה הקשר בכלל בין זה לאמונות תפלות? זה דבר שהוא פשוט טעות מיסודו ומעיקרו.

[לענ"ד? זה פשוט נובע משכלתנות יתר, ומחוסר אמונת חכמים. אבל מפחיד אותי באמת לחתום שזאת הסיבה האמיתית. אבל.. פוק חזי. תראה מי מזלזל בזה ומי לא. לאיודע. אני מקווה שלא זו הסיבה. ואני כנראה באמת לא יודע.]

ברשותך, ניקח דוגמא קלאסית. לא חייב את הדוגמא שלקחנו עד עכשיו עם התהילים בקבר. ניקח משהו אחר...

קריאת פיטום הקטורת זו סגולה טובה נגד מגפות. לסגולה הזאת יש מקורות נרחבים. המון. אבל נזרום.

-האם זה גורם לעומס בעבודת ה'? תשמעי.. כל מי שמכיר את זה יודע שזה לא חובה. שזה בונוס. אין לנו בעיה עם בונוס בעבודת ה', כשכולם יודעים שזה בונוס.

-האם הפכתי בכך את שאר המצוות רק לסגולה? לא. פשוט לא..

-היא יכולה להתנתק בעבודת ה' וכו'. אני חושב שדווקא המציאות מוכיחה, ורואים את זה בעיניים, שכל "אנשי הסגולות" למינהם, אפילו מסורתיים, אלו האנשים עם האמונת חכמים הכי חזקה שיש. עם אמונה בקב"ה חזקה אפילו יותר מאנשים חובשי כיפה.

כמובן שאינני בעד להפוך לאנשים כאלה שיש להם רק סגולות בחייהם, אבל זה כי הם מסורתיים. הקשר שלהם עם הדת זה בלב, ובמעט דברים מעשיים שמזכירים להם דת באופן בוהק. הסגולות זה בוודאי נתפס כחלק מהדת. בלי שום ספק. ממש לא בבחינת "אלה אלוקך ישראל". המציאות מוכיחה.

[אז.. לנו? כציבור דתי? למה לנו לפחד וליצור יחס שלילי כלפי דבר כ"כ מבורך?]

ב+ג. הרב אבינר הוא לא דמות שאני מזלזל בה. ממש לא. אבל כבר כמה פעמים ראיתי אצלו מגמה חוזרת של לבטל את אמונה הבסיסית הזאת. את הפשטות.

אתן דוגמא. לג בעומר במירון. עכשיו הרבה התנגדו. בלי קשר לאסון שהיה. מצד ביטול תורה, פריצות ועוד ועוד ועוד. החששות קיימים. וגם.. מי אמר שבכלל רשבי נפטר בלג בעומר זה לא פשוט. אני מצרף כאן קישור. כמה נקודות שהרב אבינר פירסם. כאילו.. מרגיש לי שהוא אוהב לבוא בתור השכלתן הראשון שלמד ולבטל מנהג שכולם מכירים. עכשיו.. הוא לא היחיד שאומר שרשבי לא נפטר בלג לעומר. ממש לא. אבל הצורה. הנימה. כאילו...  זה נשמע ככה "די תתקדמו. אם הייתם לומדים הייתם יודעים שמה שאבא שלכם, ואבא של אבא שלכם וכו' וכו' וכו', הייתם יודעים שהכל חרטה". זאת הנימה. ככה זה מרגיש לי. [וכן, אני יודע שזה לא ככ קשור הל"ג בעומר הזה, וסתם הכנסתי את זה. אבל יש פה משהו עקרוני ועקבי, וזאת הדוגמא היחידה שאני זוכר כרגע. מתנצל שעירבבתי משהו לא קשור.]

לכן, בנושאים אלו בלבד קשה לי מאוד לשמוע בכלל דעות שלו, ולא רק של הרב אבינר לצערי, הוא לא התלמיד חכם היחיד שנופל בזה. זאת גישה שאני בז לה וזה לא המקום להרחיב, אבל גם לספרדים היו רבנים, וכל המסורתיים עושים את כל הדברים האלה כי הם שמעו מרבנים. הסבתות, שכל כך אוהבים לצחוק עליהן.. כל מה שהן יודעות זה רבנים. פשוט בדורות הקודמים. כאלה עם אמונה תמימה שממש כיף לכל השכלתנים או הנאורים ללעוג לה. בעיה שלהם. ברור שגם סבתות טועות, ויש דברים כאלה בשפע. אבל להגיד שהדרך שמחנכים עליה דורות שלמים אחורה היא טעות שנובעת מבערות ואמונות תפלות.. סליחה. מי שאומר את זה טועה. ולכן.. הספר הזה של הרב אבינר? אם הוא מדבר על המפלצת מלוך-נס. בסדר. אבל אם לא, והוא מדבר על דברים שכאלה - אז מחילה מתורתו של הרב אבינר, ויש תורה. זאת לא הגישה המקובלת בעם ישראל מדורי דורות.

ואם כבר,

בדיוק השבת מישהו אמר לי מעשה שהיה באחיין שלו, סגולה מר' מרדכי שרעבי, אם יש תינוק עם צהבת וזה יכול להפריע למול את הילד בזמן. הרב שרעבי אמר (וזה גם כתוב בספר) לקח דג קרפיון חי ולשים באיזה דלי מתחת לעגלה של התינוק. ולמחרת בבוקר הדג מת ומלו את הילד בזמן.

רוח הקודש היה לרב שרעבי - לא לדאוג. מקור הסגולה הזאת בוודאי ברוח הקודש.

האם על זה הוא בונה את האמונה שלו בקב"ה? לא. ממש לא.

האם שכלתנים יזלזלו בסגולה כזאת? כן. כמו שהם יזלזלו בסיפורים על בבא סאלי (ש..פשוט אפשר לשאול היום אנשים שהיו אצלו.. כן? הדור הזה לא נפטר.. לכו תשאלו. תראו שהכל אמת).

ד. נכון, אבל גם תפילה היא צ'ק בלי כיסוי. וברוך השם לא הגענו ליום שמזלזלים בגלל זה בתפילה. כי תפילה זה חובה. אבל זה לא סיבה לזלזל במשהו ולחשוב שהוא אולי לא אמיתי...

ה. ודאי, ככה אנחנו משתדלים לעשות כשאנחנו הולכים כמה חברים לקברי צדיקים.

לגבי התפילה אל הצדיק, זאת מחלוקת הפוסקים. כבר חפרתי על זה למעלה בדיון עם @תותח, מוזמנת לעיין אם באלך. הבן איש חי כתב תפילה שאומרים בקברי צדיקים. מוזמנת לקרוא אותה כאן ולראות שכן, בתחילת התפילה ממש פונים אל הצדיק, ומבקשים ש"זכותך תעמוד לנו".

ו. יפה

חחkaparalay
א. נכון, הזכרתי את המושג אמונה תפלה וציינתי כל מיני חששות שלא דנים עליהן באופן ישיר. זה היה במכוון ובמודע ע''מ להגיד שאני חושבת שהערבוב בין כל הדברים האלו הוא זה שיוצר אצל אנשים מסוימים איזושהי תחושה מורכבת לגבי סגולות..
ואוסיף שהיום יש דברים שלצערנו הפכו למסחרה של כסף, וזה מעורר עוד חשדנות (גם אם הסגולה אמיתית, היא מוקפת לצערנו בריח רע..)
לא אמרתי שזאת סיבה להתרחק מסגולות, אלא ללמוד את הנושא ולדעת לסנן את השטויות מתוך הטוב והרצוי..
ולכן גם אמרתי בהתחלה שאני כן עושה סגולות כאלו ואחרות- בהתאם למסוגלות שלי, לחיבור שלי, וליכולת שלי לא להיתלות בדבר..

לגבי הדוגמה שהבאת.
לא אמרתי שסגולות זה רע בגלל x,y,z..
אמרתי שישנם כמה מושגים (שהמושג 'סגולה' ביניהם) שמתערבבים, ושיש מורכבות בערבוב הזה, וגם הסברתי מה הבעייתיות בכל ערבוב.
לקחת דוגמה כלשהי והלבשת אותה על הכל,כשהיא לא נוגעת בכלל לחלק מהדברים..
למשל, בניגוד למה שמשתמע מדברים, אני לא אמרתי שסגולה היא בבחינת 'אלה א-לוקיך ישראל'. אמרתי שאחת מהתוצאות של ערבוב המושגים עלולה להיות שאנשים לא מתייחסים לסגולה כאל סגולה אלא כאל 'הדבר עצמו'.
בצורה הזאת, קצת קשה לי להגיב בצורה עניינית..

ורק אגיד בגדול שעל כל דוגמה שתביא שמחזקת את הטענה שלך אני יכולה להביא דוגמה שסותרת.. (לא אומרת את זה בקטע לוחמני. פשוט כל אחד מאיתנו מדבר מהמקום שלו ומהזווית שלו) כך שלא בטוח שדוגמאות ספציפיות הן הפתרון כדי להגיע להבנה, וכן כדאי לנסות להסתכל על תופעה יותר רחבה.
וכנ''ל לגבי מה שאתה טוען לגבי 'אנשי הסגולות'.. לא הבנתי מאיפה הכלים לקבוע למי יש יותר או פחות אמונת חכמים ויראת שמים.. וזה לא בקטע שכלי כמו שזה בקטע שמתקומם על ההכללה (ואולי גם על הוצאת השם רע לאנשים חובשי כיפה..)

ב+ג. ואוו. ישי לי כ''כ הרבה מה לענות, אבל נראה לי שזה ממש לא לעניין לדון על ת''ח. בטח שלא בצורה הזאת.
אגב, מהדברים שכתבת עכשיו כבר לא ברור לי אם קראת את הספר המדובר או לא.. אבל נראה שממש קל לך להגיד דברים קשים ומזלזלים על הרב בהסתמך על הספר הזה..
ממה שידוע לי הוא עוסק שם בהפרכה של שטויות (המפלצת מלוך נס, אסטרולוגיה עכשווית ומזלות, מעבר מתחת לסולם וכל מיני כאלה), ובדיוק ובאישוש של סגולות (למשל, על תפילה בקברי צדיקים הוא אומר שזה דבר שיש לו מקור, אבל שחשוב לא לעשות את זה לעיקר עבודת ה' או לא להוציא על זה המון כסף וכו'.. על גלגול נשמות הוא אומר שזה בוודאי נכון, אבל לא בהבנה שטחית כמו שיש לרוב האנשים).

וגם בדברים שהבאת מהרב שרעבי אתה מוציא את דבריי מהקשרם.
קודם כל, אני לא מכירה את הדוגמה הספציפית, אבל אם זה באמת כתוב בדיוק מעולה.
לא טענתי בשום מקום שהוא בנה על זה את עבודת ה' שלו. להיפך.. הוא לא היה מגיע למעלה כזאת אם עבודת ה' שלו הייתה מתבססת על דבר כזה.
אני שואלת לגבי האנשים שעשו את הסגולה הזאת, מה היה היחס שלהם לדבר אח''כ. וגם כאן- לא טענתי שכולם הופכים לעובדי ע''ז. רק אמרתי שיש בילבול! זה הכל.

ד. אתה לא מתייחס בכלל למה שאמרתי אז אני לא בטוחה מה להגיד..

ה. מקסים. לא הבנתי איפה אמרתי משהו אחר..
לבקש שזכותו של הצדיק תעמוד לנו זה מעולה.. לבקש שהצדיק יביא לנו ישועה (ולא ה') זה פחות מעולה.
..עברי אנכי

א. אוקי, אז יש ערבוב בין המושגים. והערבוב הזה הוא טעות כמו שאמרת בעצמך, ולכן אין סיבה להצדיק את הזלזול שיש בציבור לגבי סגולות. אפשר אולי "להבין" למה זה קרה, אבל זה לא מצדיק את היחס המזלזל שקיים. לא מצדיק את הסלידה שיש מזה. זה פשוט טעות שמקורה בבלבול בין שני המושגים האלה.

לגבי הכסף - בכללי צריך לדעת כשיש מקום עם כסף, צריך להתחיל לחשוד. זה לא קשור לעניין. זה משהו חיצוני שלא אמור לשנות את הדעה וההרגשה בציבור לגבי זה. אם תראי איזו סגולה מפתה בכסף ותחליטי להימנע זה מובן לחלוטין. אבל אם מישהי אמרה ספר תהילים ביבנאל ואנשים מרימים גבה... זה כבר משהו אחר לחלוטין.

זה נכון שלא חכם להביא דוגמא פרטית כשמדברים בכלליות, נכון. צודקת.

בואי נדבר תכלס - מדברים פה על המסורתיים. זה ה"ציבור של הסגולות". זה הרוב.

צריך לדעת, הציבור המסורתי אמנם פגמים יש לו וקל לנו לראות - אבל מי שלא מכיר אותו מבפנים לא יודע על המעלות שבו. איזה כבוד לת"ח יש לו, כבוד למסורת שאין כדוגמתו. (אני בכלל לא מבין למה להגיד שזה לה"ר על חובשי הכיפה.. שיבחתי ציבור מסויים לעומת "כמה אנשים שחובשים כיפה", לא השוויתי בין הציבורים), והכל "כי אבא עשה", "כי הרב אמר". אז נכון אנחנו לא הם וזה בסדר ואנחנו מעדיפים להיות דתיים ולא מסורתיים. אבל.. המציאות מוכיחה ש.. כל סגולה שלא תהיה תמיד יש לה קשר ישיר לקב"ה, להגיד שיכול להיות שזה יגרום למצב של "אלה אלוקך" נשמע לי ככ מופרך בציבור כמו הציבור המסורתי ש.. אמנם לא עושה הרבה, אבל כל נצוץ של מסורת (גם אם זו סגולה, ולא הלכה מחייבת) נובעת מתוך אמונה עצומה בקב"ה, כבוד למסורת ולרבנים וכו. הסגולה תמיד תהיה חלק מעבודת הקבה, ממש לא הדבר עצמו.

לכן גם אני לא מבין למה הציבור הדתי, מפחד כ"כ שיהיה לו חלק ונחלה בסגולות, אם לא משכלתנות יתר.

ב+ג. הרב אבינר צדיק, הקדמתי את זה. פשוט יש דברים שקשה לי לשמוע. קשה לי לשמוע שמזלזלים במסורת עתיקה וקדומה מאוד. את הספר לא קראתי, יכול להיות שהוא מדבר על המפלצת מלוךנס. ובאמת זה לא קשור בכלל. ממה שאני הבנתי מאחרים הספר הזה הוא בדיוק על הסוגיות האלה שאני מדבר עליהם כאן. אולי לא. אני לאיודע. נראלך שהוא היה מאשש סגולה של לשים דג קרפיון מתחת לעריסה של תינוק? או שהוא היה שם את זה בצד של ההמצאות? לאיודע. לא ראיתי את הספר...

מה שאמרתי על הרב אבינר - זה לא בגלל הספר, וזה לא "עליו". אלא זה על מגמה. מגמה של סגנון מסויים של רבנים שלצערי ראיתי אצלהם מגמה חוזרת להפריך כל מיני מסורות ודברים בהנף יד. ולהגיד את זה דוגרי בצורה הכי "מקלטגת ומכלילה" שיש? רבנים ספרדים ש"סניקים יתבטאו בסוגיות כאלה בצורה שונה לגמרי מאשר רב אשכנזי "שכלתן". אין בעיה בשכלתנות. אני בעצמי אוהב לברר דברים יחד עם המציאות ולאשש דברים. אבל המסורת היא קלף חזק פה במשחק הזה, ומה לעשות.. זאת המציאות. האם זו הכללה? כן. אבל יש בזה הרבה מאוד אמת.

וכמו שאמרתי למעלה, יש הרבה שהתנגדו ללכת למירון, אבל השאלה היא מה הנימה. וזאת נימה שחוזרת ונישנית. לצערנו. ולכן קשה לי עם הגישה הזאת. בהחלט.

זה לא זלזול ברב אבינר. אני מעריך אותו מאוד. יש פה גישה, שדווקא הרב אבינר לא כזה אוחז בה כמו אולי רבנים אחרים שבאמת כואב לי מדעתם בזה. לא רק לי, הרבה חולקים על הגישה. וההבדל הוא שלדעה שלי יש מסורת. יש ציבור. "עמך ישראל" רק מוכיח כמוני. הסבתות מוכיחות כמוני. אם אני חולק על הרב'ה מסאטמר בהקשר לציונות - זה אומר שאני מזלזל בו? לא.

אם נשמע מדבריי זלזול ברב אבינר - לא לזאת הייתה כוונתי.

איזה בלבול? השכן שלי שאחיין שלו עשה את זה הוא מאוד ירא שמים ומזכה הרבים, האחיין שלו אברך חרדי בכלל. לא לדאוג. על זה בדיוק אני מתרעם ושואל:

למה תמיד כשיהודי עושה סגולה שלא מתיישבת על השכל, והוא שם דג מתחת לעריסה של תינוק, ישר יש ציבור מסויים שכל הנורות האדומות שלו נדלקות ו "חשוב לברר מה היחס שלו לזה", "שזה לא יהיה העיקר", "שלא יבנה על זה את האמונה שלו כי זה שטחי".? הרי... יש ככ הרבה דברים בעייתים, ועל זה - דבר שמראה על אמונת חכמים גדולה כ"כ, ישר קופצים ו"חשוב מאוד להיזהר". זה כואב. וזה חבל לי שחושבי כיפה ככה מתנהגים. לאיודע.. בכל מיני סוגיות בעייתיות-נפיצות אחרות, עם פונציאל מכובד למכשולות כאלה ואחרים לא שמעתי כזאת הקפדה וזהירות מופרזת. כמו למשל בסוגיית פמיניזם-דת, שגוררת מכשולות. כמו בסוגיית חברה מעורבת לנוער. כמו בסוגיית סמארטפונים. והדבר הכי הכי בוער ולחוץ, שעליו נדלקות כל הנורות האדומות שחשוב מאוד לברר וכו', זה סגולות.

[ותשמעי.. אומר לך את האמת. לא נראלי שזה באמת כי נדלקות כל הנורות האדומות וזה באמת כי הם חרדים לאמת, וחשוב לברר את היחס שלו לסגולות. אלא פשוט יש אנשים שחסר להם אמונת חכמים. זהו. להגיד שזה ציבור שלם שככה? לא יודע. לא נראלי. מקווה שלא. אבל לענ"ד? בהחלט יש אנשים כאלה, וזו תופעה קיימת.]

ד. בכל מעשה מצווה שאנחנו עושים אנחנו עושים דברים גשמיים שעוזרים בדברים רוחניים. יושבים בסוכה - והיא משפיעה עלינו קדושה. להבדיל - מי שאוכל חמץ בפסח מכניס לעצמו יצר הרע. למה זה כזה מתעתע. וגם אם כן.. מה הבעיה בזה? למה שזה יגרום לסלידה מסוגלות? נניח וזה גרם, האם זה מוצדק? האם ראוי להחזיק בזה ולהצדיק את זה?

לא ולא.

-הכללתי פה המון. להכללות גסות יש טעויות גסות. באתי להבהיר פה נקודה. לא להגיד מחקר מדוייק על סוגי האוכלוסיה ואורח חיים ביחס שלהם כלפי סגולות-

רקאומר, שעד עכשיו ממש נעים לדון איתך.

סיפור נחמד. משפט המפתח לדעתי הוא0x1694

"משום מה הסגולה הזו מצאה חן בעיניי יותר מכל השאר וקיבלתי אותה על עצמי"

כלומר, זה לא משנה מה בדיוק צריך לעשות, אלא משנה שתתחבר לזה מתוך "מציאת חן" אישית ואז האמונה שהפעם זה עובד - שהיא העיקר - יוצרת את השינוי, כאשר היא מתחברת למעשה ממשי קטן, ובכלל לא רלוונטי מה המעשה הזה בדיוק.

האמת שגם אני אהבתי את השורה הזאתkaparalay
ואת הפתק אצל הרבי מזוועהיל(;
....תות"ח!

או, אהבתי את הגישה. לא משהו שמישהו אחר פועל, אלא כי אני מרגיש שזה פועל. מעין תופעת פלציב כזאת....(כי בעיקר מה שמפריע הרבה פעמים זה חוסר הביטחון בה', וזה מפצה על כך....).

אשריך שהארת את עיניי בזה....!

כלב עלה לקברי אבות לפני שנתקדשה ירושלים, אחריחסדי הים

שהתקדשה ירושלים קברות מטמאים והמקום העלייה היחיד הוא ירושלים.

עושים את המצוות בשביל המצוות, אם שכר ממשי נלווה לזה אז זכינו, אבל עושים את המצווה כדי שזה יגרור עוד מצווה ולא בשביל השכר.

אלו שעושים את הסגולות, זה רק כדי לקבל שכר.

ואם תאמר שזה מתקיים לפעמים, זה כמו נביא שקר "כי מנסה ה' אלוקיכם אתכם"?

גדולי עולם השתטחו על קברי צדיקיםmelon

גם אחרי תקופת בית ראשון.

החפץ חיים כתב ש"בית הקברות הוא מקום מנוחת הצדיקים, והתפילה נתקבלה שם יותר, אך אל ישים מגמתו נגד המתים, אך יבקש מהשם יתברך שיתן עליו רחמים בזכות הצדיקים שוכני עפר" (משנ"ב תקפא סקכ"ז).

גם בעצם ההליכה לבית הקברות בימינו צריך עיון אםחסדי הים
יש מקור קדום. בגמרא כתוב שהיו מציינים את הקברות כדי שיתרחקו מהם מפני הטומאה. הרמב"ם כותב שלא יפנה אדם לבית הקברות.

גם אם נקבל את הדעה שממש יש ענין בתפילה בקברי צדיקים, אז זה יכול להיות דווקא בקברים שנמצאים לידך ולא ללכת במיוחד לקבר של צדיק.

על כל פנים לעשות עלייה המונית לשם, חלילה וחס, כדברי החת"ם סופר החריפים. ו-ה' הרחמן יכפר ולא יהיה בנו עוד נגף.
יש הבנות שונותmelon

בדברי הרמב"ם, למשל הרדב"ז על אתר מבאר שהבעייתיות היא "לפתוח הקבר לפקוד את המת וזה יש בו מדרכי האמורי, אבל לפקוד הקברות מבחוץ אין חשש בזה וכן נהגו כל ישראל לפקוד את מתיהם ולהשתטח על קבריהם" (אבל ד).

יכול להפנות לחת"ס? אני יודע לגבי פקידת קברים בט' באב שהחפץ חיים כותב בשם השל"ה "שנכון שלא לילך בכנופיא גדולה, כי אין זה אלא טיול, וגם מביא לידי שיחת חולין ומסיחין דעתן מאבילות, רק ילך יחידי, או עם עוד אחד" (משנ"ב תקנ"ט, סקמ"א).

בתוך חת"ס יו"ד רלגחסדי הים
אצלנו במשפחה פחות בקטע של סגולותחופשיה לנפשי
אני חושבת שהפער הוא בין מי שסגולות הן כל השתדלותו לבין אנשים שעושים גם וגם
תפילות זה טוב תמיד
חח איזה מין ספרדים אתם?! עברי אנכי

ואני ממש מסכים עם מה שכתבת. ממש.

לענ"ד זה מה שגורם לכ"כ הרבה סלידה מסגולות, והרבה זלזול.

ולכן זה כואב לי - כי אלו דברים שיש להם מקום כל עוד זה לא רק זה.

חכה שתשמע עוד סיפורים על סבא רבה שליחופשיה לנפשי
חח סיקרנת.עברי אנכי

אני מחכה לשמוע

...חופשיה לנפשי
היה נותן מהקידוש/המוציא לפי סדר כרונולוגי ולא בנים ואז בנות
הבת שלו(סבתא שלי) הייתה הולכת לחתונות כבחורה רווקה
חח אצלנו (כולל הסבא שלי שעלה מג'רבא!)עברי אנכי

מחלקים פשוט מי שיושב ליד וזהו. ממשיכים.

למרות שאני פתאום קולט שבבית שלי זה יוצא שקודם אמא, ואז 2 הבנים לפי הגודל, ואז 2 הבנות לפי הגודל

אבל לפעמים כשאנחנו בסדר שונה אולי זה מתפקשש. וזה ודאי לא רשמי.

אבל אצלך זה סבא רבה ככה שזה הרבה יותר נדיר

והסיפור השני נשמע לי לא הגיוני בכלל. היא יצאה מהבית?! ה' ישמור!!

ולבשה שמלות!חופשיה לנפשי
סבא רבה שלי היה מאוד פרוגרסיבי
שמלות ולא? חולצה וחצאית?עברי אנכי

מאיפה אני יודע מה הנורמה חחחח

שמלות ולא פוטהחופשיה לנפשי
לך לקרוא את הספר אחרון הגאונים בתוניסיה 2, יש שם תמונה
יש לי בבית רק את 1עברי אנכי

מצחיק שכל תונסאי שמכבד את עצמו מכיר את הספר הזה

אבל איך את מכירה את זה? את בת. חח אין סיכוי שאחיות שלי מכירות את זה

אם יש את זה בבית אני מכירה את זה🤷🏻‍♀️חופשיה לנפשי
קראתי אותו מתישהו
ובחג-שבת האחרונים בעלי ואני ישבנו לסווג ספרים כחרדים/לא חרדים לפי האם יש תמונות של נשים אז הסתכלנו גם בספר הזה
חח מהה?? עברי אנכיאחרונה

ספרדים מתוניס לא יהיה בהם נשים בלי קשר

כי הם תוניסיאים פרמיטיבים. ייאי

[כמובן שאני נגד תמונות נשים ]

פשש יפה לך שאת קוראת דברים כאלה. אחיות שלי אין סיכוי.

חוצמזה שיש עוד מלא דרכים לחשוב על ספרים אם הם של חרדים או שלא, לפי הכריכה למשל. ועוד כל מיני דברים...

וגם מה זה משנה אם זה ספר של חרדים או לא?

פוצל משרשור אחר בשל נצלוש מוגזם🐱יעל מהדרום
חתולה מאומצת.חתול זמני
חתולה מאומצת וחתול זמני יכולים להיות זוג נדירLavender

מזל טוב 🥳

(סורי הייתי חייבת)

פעם היתה כאן בפורום חתולה ג'ינג'יתפ.א.

אבל היא התחתנה לפני כשנה וחצי

@חתולה ג'ינג'ית

מעדיף טריקולוריות.חתול זמני
אולי לזה מתכוונים הנשואים כשהם סונטים מידיLavender

פעם ברווקים הבררנים😊

לא אמרנו שמראה חיצוני זה חשוב???חתול זמני
היה חשוב, עד שאנשי הפורוםLavender

ואבירי המקלדות שכנעו אותי שיש דברים חשובים יותר,

מאז כבר יצאתי עם כמה בחורים ואף אחד לא היה מידי חתיך😏

טוב, אולי אשקול גם חתולות אפורות.חתול זמני
מצאתי לך את האחת, אין מתוקה ממנה.Lavender

במחשבה שניה בא לה חתול לקשר רציניLavender

לא חתול זמני😸

הקשר רציני, רק החתול זמני.חתול זמני

סתם, אני לא ממש בשל.

כזו?פ.א.

אופסLavender

@חתול זמני פספס את אהבת חייו

אולי עוד תירשם לכאן איזו חתולה זמנית?חתול זמני
נראה לי שקצת הגזמתם עם הניצלוש לקשקשתיעל מהדרום
לק"י

לא בכל שרשור זה מתאים.

סורי, קיבלתי.חתול זמני
אני מספיק טובחקלאי

אני נשבע לך שאתה מספיק טוב

כן, אתה מספיק טוב

המציאות זו לא האמת

אתה מספיק טוב, אני נשבע שאתה מספיק טוב.

גם שאף אחת לא רואה את זה בך, אני רואה.

גם שאתה בעצמך לא רואה, אני רואה.

גם אם במציאות אף אחת לא רוצה אותך, זה לא אומר כלום.

אני אומר לך, א ת ה  מ ס פ י ק  ט ו ב.

אני נשבע.

גם אם אתה בטוח שהקב"ה לא זוכר אותך.

אתה מספיק טוב.

וואי כמה הוא לא זוכר.

שחכת אותי ריבנו של עולם.

אני גם פה

ואני כבר מספיק טוב

א נ י. מ ס פ י ק  טוב.

אני כבר לא מסוגל להתפלל אליך, אני מרוסק מצפייה

ואני מספיק טוב, אתה יודע את זה.

אני ראוי, גם שאני רוצה יותר מדי,

אני לא מסוגל להמשיך לבקש ממך את זה, כי אני כל כך מאמין בך, שאני ממש מתאכז

וזה כואב לי האכזבה, כואב,

להחזיק בה' יתברךאשר ברא

זה כואב וקשה, באמת.

אבל חיזור הידיעה שאתה טוב, זה חשוב כל כך בעיניו יתברך.. ה' רוצה את התפילות שלנו, את הכיסופים, את העבודה.

נשמע שאתה שם.

אז רק עוד קצת להיות בבחינת ציפית וקיווית לישועה?

והאכזבה, היא תחושה של עשיתי ככה וככה, אז מגיע לי. אולי שווה לשנות את זה, שלא משנה מה- ה' משפיע עליי וצריך רק לייצר כלי מספיק מתאים.

ושוב, נשמע שיש לך כלי- אבל אולי אישתך.היא איזה רעבעצן רצינית, שצריך רק להגדיל את הכלי עוד קצת.

אנחנו לא יודעים, אבל אנחנו יודעים שה' הוא אבא טוב.

ואתה ראוי. וודאי.

כל כך יפה ונכון.נחלת
נכון! תחזיק את זהברוקולי
ואו זה מרגשהפי
מדהים ביותראני:)))))

הייתי במקום הזה, וחשוב לי להגיד שזה לא היה בריא לי, חוץ מזה שזה גם לא נכון ולא מקדם.

אתה טוב, נכון, זה לא קשור לזה שאתה טוב.

זה לא עובד כמו כספומט, אולי בתת מודע חושבים ככה שמי שטוב יקבל טוב ומי שרע רע, שזה נכון בעיקרון אבל מה זה טוב ומה זה רע אנחנו לא יודעים להבחין, אולי דווקא הדבר הזה שנראה לי רע הוא הדבר שטוב ולהפך. וזה באמת ככה.

בקיצור המציאות שלך כרגע היא לא עונש על כך שאתה לא מספיק טוב, ה' לא מעניש אותך, הוא מיטיב איתך כבר עכשיו, אנחנו רק לא יודעים לראות את זה. אולי עוד כמה חוד' או שנים נראה.

בא לי לנער אותך, כי אני הכי מכירה את זה, אני בין האנשים הכי מתקרבנים שיש, לא שאתה כזה, אני כן, ופשוט חבל לחיות בתודעה כזאת שה' מחזיק משהו שאני רוצה ולא נותן לי את זה, ה' מונע ממך את מה שרע לך , תאמין בזה, זה  תהליך לשנות את המחשבה, אבל זה ממש גאולה. וזה ילך איתך לכל החיים. זה תפיסה יותר בריאה של אלוקות. יותר בוגרת. יותר מגדלת ומחזקת. ובאמת יותר אמיתית.

קשה שלאחקלאי

קשה שלא להתקרבן, אבל אני חושב שזה לא מה שרציתי לומר

בעיקר רציתי להגיד שאני פשוט טוב, גם אם לא נמצא מישהי שבוחרת בטוב הזה.

ולא בגלל שאני טוב אז אני צריך לקבל.

אלה הפוך גם אם אני לא מקבל אני טוב. וזה דבר שקשה לי להיות בו, כי אני תמיד מאשים את עצמי, ופחות במגיע לי, למרות שכן אני חושב שמגיע לי, אבל מעצם זה שאני אדם חי, ולא כי עשיתי גם לעושה רע מגיע.

והשיחה מול הקבה, כן, אני חושב שהוא מחזיק משהו שאני מאוד רוצה ומונע ממני אותו, יכול להיות שזה לטובתי, כנראה שזה לטובתי, אבל מצד שני יש בי רצון, והוא הייתי גם כן, ואני לא במדרגה של להגיד שרפוא קרובה לבוא, אני במדרגה שכואב לי שאין שמיעה לתפלתי. 

נכון. מאוד קשה.ואני חושבת שצריךאני:)))))

גאולה נוספת כדי לצאת מהמקום הזה. ושתדע לך שהמקום הקשה הזה מול ה', ילך איתך עם כל קושי בחיים אם לא תעבוד על זה מתישהו. 

נכון מאוד, אתה טוב גם אם עדיין לא בחרו בך. אני מרגישה ששידוכים זה אחד המקומות שאין בהם שום טבע והגיון, שום! זה לא ככל שאתה איכותי תצליח יותר, המשוואה הזאת לא כ"כ קיימת בחוויה שלי, וגם בכלל. אז נכון שחוויה של דחייה\ חוסר בחירה בנו וכו' יכולה להרגיש שאולי משהו בנו חסר אבל אין שום היגיון בשידוכים ככה שאי אפשר ללמוד מזה כלום חוץ מזה שה' מזווג זיווגים.

בכל מקרה, חשוב לחזק את עצמנו כי גם הרגשות לא תמיד הולכים עם ההגיון והשכל..

אהבתי מאוד, זה ממש מחשבות שגם אני חשבתי אותן, קצת בהתאם לאופיי אבל כן אותן מחשבות. שהן נכונות. אבל, זה נורא מצומצם ומצמצם, כל התודעה הזאת.

נכון נכון, הוא מחזיק משהו, שגם אם הוא לא טוב לך כרגע זה לא אומר שאתה לא רוצה את זה, אבל תחשוב- מה האינטרס שלו בעצם למנוע ממך? הוא עושה לך דווקא בשביל לצער? (ברור שלא, הרי הוא טוב ומיטיב) הוא לא יודע שאתה רוצה את זה? (הוא יודע יותר ממך ורוצה את זה יותר ממך) מי שם לך את הרצון הזה בכלל מלכתחילה?(ה') אם יש לך רצון למשהו כנראה זה שייך לך, לא סתם זה מצער אותך. וזה באמת מבאס. וזה בהחלט כואב. אבל זה כן אומר שזה יגיע מתישהו, לא יודעת מתי, אבל כשזה יהיה לך הכי נכון וטוב. אבל בינתיים, כדאי להבין שה' לא נגדנו,להפך, הוא הכי רוצה את טובתנו, אבל השכל שלנו לא מגיע לשכל שלו, אנחנו לא מבינים את המהלכים, אבל וודאי יש סיבה לעיכוב והיא לטובתי.ה' תמיד מייטיב, זה לא שעכשיו הוא עושה רע ובעז"ה בעתיד הוא יתחיל גם לתת טוב, לא, הוא לא משתנה, תמיד יש טוב, תמיד הוא מיטיב ומשפיע טוב. המציאות כרגע היא הכי טובה ונכונה לי. זה משהו שצריך ללמוד לחיות אותו. כל יום. 

יצא לי קצת מבולגן אבל העיקרון הועבר.. 

..שפלות רוחאחרונה

אתה טוב ומגיע לך הכל דוד

מה דעתכן על מישהו שמתחיל בקינוח?זכרושיצאנולרקוד
וזה הצחיק אותי ממש😂

סביר להניח שהפערים בהשקפה הדתית היו צפים די בהתחלהפ.א.
גם אם לא היה נופל בסינון הראשוני הזה, די מהר היו מתגלים פערים בינהם בדברים אחרים 
אולי מתחכם מידי בתור הכנה לדייטנקדימון

אבל בעיקרון היא צודקת, לא?

הבעיה כאן היא חוסר האמון במי שהציע לה.. 

יש סיפור על הרב אליהואחד איש

פעם מישהו שאל אותו אם מותר להתגלח בספירת העומר לצורך פגישות

הרב אליהו שאל אותו אתה רוצה להתחתן עם מישהי שלא מפריע לה שבן אדם מתגלח בספירת העומר?;)

אז הנה משהו הפוךנחלת

אדם אמין סיפר לי שכשהוא (או חבר שלו, לא זוכרת במדויק) שאל

את הרב מרדכי אליהו זצ"ל, איך לבחון יראת שמים של בחורה,

הוא ענה לו: אם היא מברכת על מה שאוכלת. 

ולא הוסיף יותר.

למה זה הפוך?אחד איש
באמת לא הפוך.נחלת
חח למה לא?Lavender

אני בעד, 

לפעמים אני גם מתקילה בשאלות(:

לענ"דנחלת

1.  היא לא חוקרת משטרה שמנסה ל"התקיל" עבריין.  

2.  זה לא כן, זה לא ישיר, ואם הייתי בחור, לא הייתי שמח עם בחורה כזו.

3  הוא אמר שהוא מעדיף חצאית. למה להמשיך לחפור ולהתעקש?!

א. אפשר לשאול באופן ישירנחלת

ואם חוששים שהצד השני לא יודה על האמת (שב"כ....?)

אז אולי כן להיפגש ובמהלך הפגישות ניתן להבין לבד.

וגם, אולי הבחור מאוד רוצה קשר, אז הוא אומר כך.

לפי ענ"ד.

מסכים איתךארץ השוקולד
..שפלות רוח
את לא טועה בכלל יש לי חבר כזה, שדברים שהיו מפריעים לו בעבר-היום גם אם מפריעים לו, כל מה שהוא רוצה זה רק להתחתן
..אני:)))))אחרונה

אני מבינה את הבחורה, אבל זה לא הגון וראוי.

אתם רוצים לפרגן?advfb

תפרגנו על מעשה טוב ואז ממנו תדברו על התכונה שאתם אוהבים בה/ו באישיות.

דוגמא - 

תודה שאתה מפרגן לי כל הזמן, ממש אני רואה בזה את העין הטובה שלך

אתה אחד הניקים האהובים עליי בפורומיםקעלעברימבאר
הניק האהוב עליי...חתול זמני
אני מעריך שגם אתה תהיה הניק האהוב עליי בבוא הזמן,קעלעברימבאר

פשוט עדיין לא הכרתי אותך מספיק זמן בפרום  

אני מזמין אותך לַפּרוֹם.חתול זמני
התרקוד איתי?חתול זמני
וודאי. בוא לשטו"ל. אני לא רוצה לשגע כאן את הניקיםקעלעברימבאר

עם שטויות

למה שטויות?חתול זמני
לא שטויות. שטויות שאני ממלמל. ניקיםקעלעברימבאר

פה לא אוהבים שמשגעים פה את הפורום עם דיבורים לא קשורים🙃

מה הכוונה בו במי, על מי מדובר?הפי
באדם שאת רוצה לפרגן לוadvfb

זאת אומרת להתחיל לפרגן על המעשה הטוב שהאדם עשה - "איזה מעשה X טוב עשית"

ואז להגיד לו שזה לא רק המעשה אלא המעשה נובע מתכונה טובה שלו - "זה שעשית ככה זה מראה שאתה X Y Z"

למה בעצם?ריבוזום
מה עומד מאחורי ההצעה?

אני שואלת כי ספציפית לגבי מחמאות לילדים, דווקא הבנתי שעדיף להחמיא על מעשים, ועל מאמצים. ולהימנע מלהדביק תוויות של תכונות אופי (חיוביות, כמובן. שליליות זה מובן מאליו)

למה עדיף להמנע?advfb

את מציגה את זה כהנחת יסוד שאני לא כל כך מבין.

אדרבה, אם מדברים על ילדים - אדם תופס את עצמו עם תכונות חיוביות שהן מהותיות בשבילו, זה בונה לו תדמית טובה. 

והסיבה שאליה כיוונתי - ברגע שאת מפרגנת רק על מעשה יש בזה משהו שיטחי. אבל כאשר את מפרגנת על עצם האישיות בזה משהו הרבה יותר אישי והרבה יותר מחמיא. זה לראות את מי שמולך ממש ולא רק בתועלת שהוא עושה. כל אחד רוצה ש"יראו אותו".

כחתול זמני,חתול זמני

רצוני הוא להיות סמוי מן־העין.

אסבירריבוזום
לגבי ילדים, יש מחקרים בנושא. לדוגמא: נתנו לכמה ילדים לצייר ציור, לחלק החמיאו שהציור מקסים ושהם "ממש ציירים", ולחלק החמיאו על דברים ספציפיים בציור: "אני רואה שהשתמשת בהרבה צבעים. עבדת ממש קשה על הציור הזה!". משהו בסגנון. אחר כך הציעו לילדים לנסות משימת ציור מסובכת יותר. הילדים שהחמיאו להם המחמאה מהסוג הראשון נטו יותר להימנע, לעומת הילדים מסגנון המחמאה השניה שיותר קידמו בברכה אתגר חדש. 
המשךריבוזום

יש עוד מחקרים דומים.

הרעיון הוא שאם ילד מתרגל להתיחס לעצמו כ"חכם", "צייר", "מוכשר", "יפה", ורואה בזה את עצמו ואת הערך שלו - מה יקרה כשזה כבר לא יעבוד? אם הוא ינסה לפתור תרגיל ולא יצליח? הוא כבר לא יהיה חכם? אבל אם הוא לא יהיה חכם אז מה הוא בכלל? הוא ינסה לצייר ציור ולא יצליח - אז הוא כבר לא צייר, אבל אם כך, מה הוא שווה?

ולכן עדיף להחמיא על מאמץ, לחזק מסוגלות שמגיעה על ידי ניסיון, ולא להחמיא על כשרונות.

זה קצת שונה מהדוגמא הספציפית שנתת, לגבי עין טובה, כי בדוגמאות שלי מדובר על כשרונות ולא מידות. ושוב - גם מדובר על ילדים. אני צריכה לחשוב על ההבדל בין הדוגמא שלך לדוגמאות היותר ברורות של כשרונות, וגם כמובן על השוני בין הקשר חינוכי לקשר בין מבוגרים. 

נכון מאודadvfb

המטרה באמת היא למצוא את האישיות שמאחורי המעשה, 

ולכן להגיד לילד "כל הכבוד שהתאמצת", זה לראות אותו, לראות את המאמץ שהוא עשה.

לכן לצורך העניין, פחות משנה מה המקרה בדיוק, השאלה אם מאירים חלק טוב ומהותי באישיות או שאנחנו מתמקדים בעניין חיצוני במחמאה.

אני רוצה לפרגן למישהו עם צרכים מיוחדיםהפי
למה? לא יודעת מלא אור אהבה חמלה רק להיות לידו זה עוזר לי להיות טובה יותר ולראות מה חשוב באמת בחיים

הוא כמובן לא קשור לכאן

להגיד שכיף לך להיות לידו זה אחלה בחלהadvfbאחרונה

באמת פחות התכוונתי לעניין שהוא לא אישי, אבל זה נשמע גם טוב מאוד

יש הרבה, זה בעיהאני:)))))
תודה רבה. מאמצת. בעזרת השם.נחלת
נראלי זמן טוב לספרמבולבלת מאדדדד
ב"ה התארסתי לא מזמן

ותודה לכל מי שידע כבר ולא סיפר

בקרוב אצל כולם בע"ה!

מזל טוב!! שיהיה לכם הרבה טוב ביחד!!יעל מהדרום
דיי באמת(;?הפי
חח אין עליך 
מזל טוב!אנונימי 14
וואו מזל טובבברקאני

איזה מרגש

שתבנו בית קדוש ושמח ביחד

מבולבלתתתת!!!! מזזזלללל טווובבב!!!🤩🥰❤הרמוניה
מרגש ממשארץ השוקולד

מזל טוב,

שיתמלאו כל משאלות ליבכם לטובה בבית הנפלא שתקימו יחד באהבה, בריאות, שמחה ואושר לאורך שנים רבות

תודה רבה לכולם!🤗מבולבלת מאדדדד
מזל טוב!חדשכאן

איזה יופי!

שתזכו לבנות בית נאמן בישראל מתוך אהבה, שמחה, נחת ורווח!

איזה יופי, בשעה טובה!! הרבה נחת ושמחה!נפש חיה.
כיף לשמוע, מזל טוב!advfb
מזל טוב! איזה יופי ב"הוהוא ישמיענו
ברוך השם!נחלת

המון המון מזל טוב! כן תרבינה הודעות משמחות כאלו!

וואו יקרה! מזל טוב ענקי 🥳❤️נגמרו לי השמות

איזו בשורה משמחת ומרגשת

בשעה טובה ומבורכת ממש

שתזכו לבניין עדי עד בשמחת עולם ובאהבה גדולה ❤️🌟🥳

מזל טוב!ניצן*
בשמחה ובאהבה
...רחל יהודייה בדםאחרונה
מזל טוב 
קבוצות שידוכים לדתי תורני/ חרדלניקיsh121234

שלום

האם קיים קבוצת ווצאפ עם הצעות של בחורים דתי לאומי תורני או חרדלניקים בגיליי 20-29?

קורס קצינים בשנה הראשונהמסיבת ישרים

היי לכולם,

בעז"ה אנחנו נתחתן בחודש אב, ובאזור חנוכה שאחרי אני מתחיל תפקיד ג'וב בתור קצין פרוייקט דרך עתודה (עדיין אין שיבוץ לאיפה נהיה בארץ)

כל הזמן מדברים איתנו על קורס קצינים וואלה בא לי לצאת כי אי אפשר להתקדם בצהל בפיקודי אם אתה לא קצין

הקטע זה שאם נגיד אצא בתחילת התפקיד כלומר 3 חודש אחרי שנתחתן, אז זה אומר שכשאהיה בבהד אחד 3 חודש אחזור רק לשישי-שבת

ודיברתי איתה על זה והיא מוכנה ודוחפת אותי שאני אצא כדי שדלתות בצבא יפתחו.

אבל לאחרונה גיליתי שגם ההכשרה החילית היא שבועיות ואז זה יוצא חצי שנה של רק שישי-שבת, זה לא יותר מידי?

מה שאר החיילים הנשואים עושים?

אם קבעתם תאריך - לוקחים בחשבון שיהיה קשה בחודשיםפ.א.

הראשונים.

לא דוחים חתונה בגלל זה, ובוודאי לא לוותר על קורס הקצינים וההכשרה החיילית. ממש חשוב לטובת פיתוח הקריירה שלך בצבא ובהמשך באזרחות, עפ"י הניסיון שתצבור בצבא.  

מה שכן, ממליץ לתכנן בינכם מניעה בחודשים הראשונים. עד שתכנס למסלול שירות צבאי נוח מבחינת הבית.  

לא כל כך מסכימה. אבל לא כדאי להיכנס לויכוח.נחלת

רק חושבת שלאשתך יהיה קשה. שנה ראשונה יעשה לביתו....

חושבת שהקשר בין בני הזוג בתחילת דרכם, הוא החשוב ביותר.

נניח שזו היתה קרירה אחרת, לא צבאית?

הוא ציין שהתכנון לצאת לקורס 3 חודשים אחרי החתונהפ.א.אחרונה
כל שאת החוויות הראשונות של החודשים הראשונים של תחילת הנישואים, הם יעברו בנעימים.  
מחפשת המלצה לבתי מלון עם אוכל טוב/ צימר עם א. בוקרעינב66

באזור כייפי, ויפה עם מגוון אפשרויות לטייל ולכייף באזור..

חשבנו על אזור גוש עציון/עמק האלה/סובב ירושלים..

מתכננים חופשה חלומית לרגל יום נישואין ואחרי תקופה אינטנסיבית...

פנקו אותי בהמלצות מנסיון

תודה רבה!

להעביר לפורום המתאיםברוקוליאחרונה

אולי יעניין אותך