נושא רגיש אשמח לתשובות בפרטי - להטבדג כחול
בס"ד.

הסיבה שכתבתי שאשמח לתשובות בפרטי היא כי ייתכן שלהטבים קוראים כאן ואין לי עניין לפגוע ברגשותיהם. וייתכן שהתשובות לשאלות יכולות להיות לא פשוטות ועלולות לפגוע. לייאש להעציב. לכן הייתי שמח שיענו לי בפרטי.. (אני מניח שגם השאלה שלי עלולה לפגוע ואני מתנצל מראש)

אפשר כמובן גם להפנות למי שהתייחס לשאלותיי.

השאלה המתבקשת - לכל אחד מאיתנו יש יצר הרע.. ורבים מאיתנו ואני ביניהם לא שולטים עליו. על כל פנים בתחומים מסוימים. (למשל זה יכול להיות קימה בבוקר.. שמירת העיניים.. שבת.. כשרות.. וכו וכו.. )

אז למה היחס שלנו כלפי להטב הוא ככ חמור?
יש להם נטייה לבני המין השני.. מאוד קשה להתמודד מול זה..
כמו שלנו מאוד קשה להתמודד עם דברים שנמנו למעלה?

למה הולכים לחתונה של מחללי שבת? ולא לחתונה של הומואים?

שנזכה כולנו להתחזק בלעשות רצון אבינו שבשמיים.. תודה למי שיענה..

לא נכנס לדיון בנושא בכללארץ השוקולד
רק אציין שהרב אהרן ליכטנשטיין זצ"ל (ראש ישיבת הר עציון וחתנו של הגרי"ד) באמת סבר שהיחס ללהט"ב לא אמור להיות שונה מהיחס למחללי שבת.

3. Perspective on Homosexuals

(יישמע מפתיע לכמה אבל באמת שלי אין דעה בנושא ולכן לא אביע דעה משל עצמי.)
למה היחס כ"כ חמור?מיונז

כי נהיה טרנד להוקיע דווקא את זה ולדבר דווקא על זה.

כמו שכשהיה טרנד לעשות הפגנות על ארץ ישראל כולם התייצבו, אז עכשיו הטרנד הוא להוקיע להטב.

וקצת בהרחבה - 

יש 'יחסי ציבור' למצוות ומה לעשות שלהטב קיבל יח''צ הרבה יותר רציני משמירת שבת/וואטאבר בשנים האחרונות...

כן, אנשים הרבה פעמים בדתיות קובעים סדר עדיפויות בהלכה לפי מה שמרגיש להם הכי קריטי גם כשאין בהכרח קשר ישיר בין ההרגשה להלכה היבשה, וכנראה שלהטב מרגיש להם הכי קריטי.

לא לגמרי ברורה לי השאלה...ultracrepidam

למה הולכים לחתונה של מחללי שבת - כי הם מתחתנים

אם גבר חוטא בכל חטא שהוא, רשע ככל שיהיה, ומתחתן עם אשה - זאת חתונה כשרה ולכן הגיוני, במידה והחלטנו שלא להחרים אותו על חטאיו, ללכת לחתונה שלו.

חתונה של גבר עם גבר זה לא "חתונה שבמקרה יש שם גם גבר נוסף בחופה". זה:

1 לא חתונה בכלל. כמו שתעשה חתונה של שולחן משרדי עם מחברת. אתה יכול לחגוג את זה אבל אין כאן מה לחגוג

2 חתונה כאירוע נועדה לחגוג את ההקמה של בית והתקווה לדור המשך. חתונה של גבר עם גבר לא מייצרת את זה - לא ביולוגית, וגם זה פשוט לא דומה. זה אירוע שונה לחלוטין (ע' 1)

3 אם מחלל שבת היה עושה מסיבה לציון 20 שנה שהוא כבר לא שומר שבת - היית הולך? אז אותו דבר. לא מדובר כאן בחוטא שיש לו אירוע, מדובר בחוטא שחוגג את זה. אני יכול לפרגן לו, שיהיה מרוצה, אבל למה שאשתתף? גם אותי משמח שהוא חוטא?

4 חז"ל סופרים "כותבים כתובה לזכר" - כלומר, חתונה בין שני גברים - כקצה התהום המוסרית שהגויים לא הגיעו אליה (בתקופתם). אז כן, יש כאן תוספת על החטא המקורי. מי שהולך לחתונה כזאת, זה מה שהוא חוגג.

5 הקונספט הוא חסר הגיון. מאד סביר בעיני לומר שזה חסר הגיון, כמובן אפשר להתווכח

בקיצור, אני לא מתייחס אליהם באופן שונה.

פשוט חתונה של שני גברים היא אירוע שונה בתכלית מחתונה של מחללי שבת.

^^^ 2 ו3אוי טאטע!
חסכת לי תגובה

מוסיף קצת ל2
המצווה הראשונה בתורה זה פרו ורבו "וזכר ונקבה ברא אותם"
לא כל איסור בתורה זוכה לקבל את הכינוי תועבה
זה קצת יותר מלחלל שבת

(ואפרופו, @מיונז זה קצת מזלזל לקרוא להנהגות של תלמידי חכמים וגדולי הדור "טרנדים"
הם למדו תורה קצת יותר ממנו והם הבינו שזה משהו יותר מהותי
לא מבינה למה? מוזמנת לשאול וללמוד ולהחכים
לא מקבלת? יש גדולי דור שאמרו אחרת? סבבה, ועדיין צריך להתייחס בכבוד לדעות החולקות)

[והקצת שאני יכול לומר בשביל להסביר למה זה מצוות יותר מהותיות אז לגבי משכב זכור כתבתי
לגבי ארץ ישראל שהזכרת אני פשוט אצטט את הרמבן
" רמב"ן על ויקרא פרק יח פסוק כה
ומן הענין הזה אמרו בספרי (עקב מג) ואבדתם מהרה (דברים יא יז) אף על פי שאני מגלה אתכם מן הארץ לחוצה לארץ היו מצויינין במצות שכשתחזרו לא יהו עליכם חדשים... ופירשו בהן כדי שלא יהו חדשים עלינו כשנחזור לארץ כי עיקר כל המצות ליושבים בארץ ה' ולפיכך אמרו בספרי (ראה פ) וירשתם אותה וישבתם בה ושמרתם לעשות (דברים יא לא-לב) ישיבת ארץ ישראל שקולה כנגד כל המצות שבתורה"]

ול@דג כחול
עם כל הכבוד ההבנה וההכלה שיש לי לאנשים שמתמודדים בהתמודדות הנורא נורא קשה הזאת, (בין אם לפי ההלכה ובין אם לא)
ואל תדין את חברך עד שתגיע למקומו, ואני לא יכול להבין את המצב הזה
בכל זאת, לא חושב שזה סותר שאת הדעה של התורה לגבי עצם המעשה וה"גאווה" בו צריך וחייב לומר בגלוי
בלי לשלול את ההבנה וההכלה לפרט שמתמודד
רק מציין, התוספת שלך היא מה שבכוונה לא אמרתיultracrepidam

אני באתי להסביר למה זה לא יחס שונה

אתה מנסה להסביר למה צריך יחס שונה

(אני יכול לקבל את הטענה, אבל הטענה שזה לא יחס שונה היא טענה פשוטה יותר)

👍אוי טאטע!
לא באתי לגרוע אלא להוסיף
גם זה לא יחס שונה
וגם אם זה היה, זה מוצדק
דיברתי בתגובה שלי על היחס הציבורי שיש כלפי זה.מיונז

לא התכוונתי לזלזל באף אחד, הסברתי שאין בהכרח קשר בין יחס למשהו מסויים לבין חומרת המעשה. בכל אופן מחילה אם היה נשמע שמזלזלת.

ולגבי ההשוואה לארץ ישראל, לא כתבתי את זה לשם ההשוואה מה מהותי יותר. זו הייתה סתם דוגמא לזה שיש נושאים שבוערים ולכן הם אלה שבמרכז ומדברים עליהם כל היום וא"י היתה הדוגמא שקפצה לי לראש.

באותה מידה יכולתי לכתוב על זה שעכשיו יש באלגן על סמאטרפונים אז זה ה- דיבור או שעכשיו יש שיח על חילול קברים, על גיוס לצבא יחד עם בנות, או על חילול שבת ותחבצ בשבת...

ואם כבר, אז אני כן אגיד שבאופן אישי אני חושבת שזה כבר מוגזם ולא נכון (ויודע מה, אולי גם לא צנוע) ההתעסקות האובססיבית שיש סביב זה ושזה מה שנוכח בשיח הציבורי כל הזמן. לדעתי זה כבר מביא נזק יותר מתועלת. יתכן שאני טועה ולא מבינה, אני מדברת בעיקר מתוך מה שמכירה ובינתיים יצא לי לפגוש יותר מידי נפגעים כתוצאה מהיחס הזה.

יש גם אלמנט תרבותי כללי מעבר לעניין ההלכתיחושבת בקופסא

זה מאבק על מבנה המשפחה, שזה המבנה הכי חשוב בכל חברה. וניתינת לגיטימציה לשינויים במבנה הזה זאת מהפכה חברתית לחלוטין.

וכאן נכנס הקטע של הגאווה (צריך לערוך הפרדה בין מי פשוט נולד עם הנטייה הזאת, לבין האקטיביסטים של תנועת הגאווה הזאת) מחללי שבת לא גאים בכך, לא צועדים ברחובות, ולא מגדירים את עצמם לפי חילול השבת שלהם.

חוץ מהמיעוט הצפון תל אביבי שנקרא הפורום החילוני אם אני לא טועה, שחלקו "תעודות כשרות" לעסקים להדביק על החלון שהם פתוחים בשבת, אז אלא באמת גרועים הרבה יותר מאחד שנוסע לים בשבת כי ככה הוא רגיל (ובטח נכלל בהגדרה של תינוק שנשבה).

בגלל שהתשובות שלי ספציפית לא יפגעו בהם, יכול לענותדי שרוט
פה.

הסיבה האמיתית היא, למרות שאף אחד לא מודה בה, היא שהמחלוקת בין להטבים ושמרנים היא מחלוקת פוליטית על כוח ולא מחלוקת עניינית על אידיאולוגיה.

שני הצדדים טועים לדעתי.
תומכי הלהטב טועים בזה שהם דוחפים את הנושא בכוח מול כולם בצורה שיוצרת אנטיגוניזם.

מתנגדי הלהטבים טועים בזה שהם מוקיעים להטבים בצורה משפילה, כוחנית ומתנשאת שיוצרת אנטיגוניזם.

כל צד מצדיק את הצד של עצמו וככה נוצר כדור שלג שנערם ונערם ונערם ואין לזה סוף.

אז המחלוקת היא פוליטית ולא עניינית. לכן מתייחסים אל הלהטב בצורה חמורה כל כך.
מסכים איתך מאד על העקרוןultracrepidam

(לגבי חתונה חד מינית, התייחסתי בצורה מפורטת בתגובה שלי, שם זה סיפור אחר)

אשריך על הרגישותekselion

בתימצות:

נראה לי שעיקר הבעיה הוא שהם מתגאים בזה.

אני מניח שאם יהיו מצעדים שכל מהותם הוא חילול שבת בפרהסיה ושמחה בזה

אז התגובת ראקציה תהיה דומה מאוד.

כתבתי על זה פה פעם באריכות, אבל החיפוש עדיין ז"לרפרם בר פפא
אמנה כמה הבדלים בקצרה:
חלק א' - הבדלי מהות.
א. חילול שבת הוא עבירה "מקומית", ואילו הלהט"ב זה חורבן יישובו של עולם.
ב. בלהט"ב יש פשע מוסרי (לא הולך להכנס על זה לדיון עכשיו) שאמור לדחות גם סתם אדם מן היישוב, ולא רק "מה לעשות, חייבים כי כתוב בתורה"
ג. התורה עצמה התייחסה ללהט"ב כ"תועבה" וטרחה ממש לגרום לנו להוקיע את זה רגשית.

חלק ב' - הבדלים טכניים.
ד. אין טרנד לחלל שבת, אין תעמולה בעד זה, אין כפיה ומלחמה בנושא. מובן מאליו שלהבדל הזה יש השפעה כל היחס מנגד
ה. הלהט"ב זה לא רק החטא בפועל, אלא הגאווה בו וקידוש אורח החיים הזה
ו. באופן כללי, נדמה לי שעבירות שמתייחסות לחיי מין (וקל וחומר החצנה שלהן) דוחות אותנו יותר, וטוב שכך. אני לא מקנא במי שאיבד את הצניעות הזו.
ז. לצערנו הגדול והרב, לחילול שבת כבר התרגלנו. אז מה? זה אומר שאנחנו צריכים להשלים עכשיו עם להתרגל לכל העבירות שבתורה?

זה מלבד שאר דברי הטעם שכתבו כאן.
@מיונז, התפלאתי מאוד על מה שכתבת. כמו שכתב @אוי טאטע! - את יכולה לדון ולהתווכח, אבל סתם להכריז "טרנד" ו"מרגיש להם" זה מאוד שטחי. לא ילדים בני שבע המציאו את היחס הזה. לא מתאים, לא בכללי ולא לך.
(ברמה הכי טכנית - הנה מניתי כאן שש סיבות. אולי אני לא צודק - את יכולה להתווכח איתי עד חרמה, אבל הנושא הוא לא אם אני צודק אלא אם לדעתי יש לי נימוקים לעמדתי)
רק דבר קטןפלונטר19
לגבי הסיבה הרביעית דווקא כן יש מלחמות על השבת

ממש לארפרם בר פפא
יש ארגונים למען חלול שבת? יש תאי סטודנים לקידום חילול שבת? יש משרדי ממשלה שעסוקים בלשכנע את כולם לחלל שבת? יש טרור על כל מי שמעיז לומר שאסור לחלל שבת? יש קנסות על בתי דפוס שסוגרים בשבת? יש מערך משומן שעסוק בלקדם תפיסת עולם שמסבירה כמה חשוב לחלל שבת?
על מה את מדברת?
כן ולאkaparalay
לא יודעת אם זה נכון לבטל את התופעה לגמרי..
יכול להיות שזה לא באותו היקף, וגם לא באותה שיטת עבודה, ובכ''ז זה קיים.

ברמה הארגונית, אני חושבת שיש הרבה ארגונים פרוגרסיביים כאלו ואחרים שפועלים לקידום של שתי האג'נדות המדוברת (דרכנו, ישראל חופשית וכו'..).
אבל כן, תהיה בטוח שקיימים גם ארגונים 'ייעודיים' לנושא חילול השבת.. נגיד יושבים לי עכשיו בראש ארגונים בשם נוע תנוע ונעים בסופ''ש שמקדמים הפעלת תחבורה ציבורית בשבת ברחבי הארץ. או ארגון בשם תל אביב לא שומרת שבת.

ברמה הממשלתית- כן ולא.
•ספציפית עם הממשלה הנוכחית לגמרי כן :
מירב מיכאלי עם התחבורה הציבורית פעלה באופן ישיר.
כהנא עם רפורמה בכשרות שעלולה להביא לכך שבתי עסק שפתוחים בשבת יוכלו לקבל תעודת כשרות (זה כאילו עקיף, אבל תכל'ס אם אתה מוריד את איום הסרת הכשרות יש כאלו שישקלו שוב את סגירת העסק שלהם בשבת)
ליברמן התבטא כמה וכמה פעמים לגבי כפיה דתית אז אני משערת שגם הוא היה מגיע לזה באיזשהו שלב (הוא פשוט היה עסוק בינתיים בהתנגחות בלומדי תורה ובמורים)
וסביר להניח שיש עוד..
•בממשלות אחרות כנראה שפחות, אבל גם שם יש דברים שנוגעים לשמירת שבת במרחב הציבורי שקרו ועברו מתחת (ומעל) לרדאר.

ב''ה אין קנסות על בתי עסק שסגורים בשבת. אבל לצערינו גם האכיפה והקנסות על בתי עסק שמחללים שבת הולכים ומידלדלים בחסות המדינה, הרשויות המקומיות והחוק.

טרור על מי שאומר שאסור לחלל שבת ומערך משומן שמקדם תפיסת עולם שמסבירה כמה חשוב לחלל שבת- זה טיפה מורכב.
כי זה קיים. פשוט לא בהכרח בבוטות ובמוחצנות שאתה שואל לגביה (ונראה לי שזה בכוונה נעשה בדרך הזאת, שנכנסת דרך הדלת האחורית ונעשית לגיטימית במידה כזאת או אחרת מבלי שנשים או נשים לב..)
זה מתקשר קצת למה שכתבתי קודם לגבי הארגונים שפועלים בין היתר גם בנושא הזה..

כל הדברים האלו לא נאמרו ע''מ לסתור חו''ח. אני מסכימה עם הדברים שכתבת..
פשוט נראה לי חשוב להגיד שגם בתחום הזה יש מאבק, ובוודאי נצרך מאבק מצד מי שהשבת חשובה לו.
לא באותה רמהפלונטר19
מה ש@kaparalay אמרה.

ובנוסף השאלה "יש מערך משומן שעסוק בלקדם תפיסת עולם שמסבירה כמה חשוב לחלל שבת? היא לא רלוונטית כי אין גם מערך משומן שעסוק בלקדם תפיסת עולם שמסבירה כמה חשוב להיות עם סטיות כאלה.
אין קנסות על בתי דפוס שסגורים בשבת אבל גם אין קנסות על אנשים להטבים שחיים באיסור.
הסיפור כאן קצת לא מאוזן כי יש הבדל בין לשכנע אנשים להיות להטבים לבין לקבל אותם.

קיצר אני לא חושבת שההשוואה נכונה או שלא הבנתי
נראה לי שלא הבנת, אבל לא חשוברפרם בר פפא
אין לי סבלנות להתווכח על זה
אתה מביא דוגמאות לא נכונותפשוט אני..

אין קנסות לבית דפוס שסגור בשבת,

אבל יהיו קנסות לבית דפוס שלא יסכים להדפיס חומר של עמותה מחללת שבת.

מהצד השני:

אין קנסות לבית דפוס שסגור בשבת, 

כמו שאין קנסות לבית דפוס שבעליו לא מקיים משכב זכר.

כלומר אתה משווה כאן בית דפוס שקיבל קנס בגלל סירוב לתת שירות (הזוי לדעתי), לבית דפוס שפשוט בעצמו לא עושה את הדברים האלה שהוא מסרב לפרסם אותם. זה משהו אחר לגמרי.

בנוסף,

אין ארגון ואין גוף ממשלתי ואין מערך משומן שמנסים לשכנע אותך לשכב עם גברים (אלא אם כן אתה באופן אישי חתיך ברמה יוצאת דופן עד ששווה להם לנסות ולהעביר אותך צד...).

הארגונים האלה מנסים להשיג שוויון זכויות בחוק ושוויון יחס חברתי, אתה יכול להיות נגד המטרות האלה (כמוני למשל ברמה מסוימת) אבל זה לא אומר שאתה יכול לעוות ולהגיד כאילו הם מנסים לשכנע את ציבור הזכרים לשכב עם זכרים...

>>רפרם בר פפא
א. לא נכון, עובדתית.
כלומר: אכן מבחינת החוק מי שיפלה מחללי שבת ייקנס. אני מסכים.
אבל במציאות - זה לא קרה. אנשים עוברים לבית הדפוס הבא, ולא טורחים להרעיש עולם ומלואו.
ובדיוק זה מה שמשרת את הטענה שלי. רק לגבי הלהט"ב יש מי שעובד קשה כדי להילחם.

ב. יש בהחלט ארגונים רבים שמשקיעים בלהעביר צד. החל משיעורי בחירת מין בכיתה ב' וכפיית הורים לנתח את ילדיהם ללא הסכמתם (!!!) - דברים שקורים לגמרי בחסות ממשלתית (השני בנתיים עוד לא בארץ, ב"ה) וכלה ביוזמות פרטיות כמו "איגי", שאתה בטח זוכר מי סיפר לי על המעשים הפסולים שלהם... (ולא רק איגי. סיפרת לי מספיק על היחס שם ל"בוגדים", זוכר? וכל הדברים האלו נתמכים בהון עתק בימי שגרה, ובמימון ממשלתי וגיבוי של שרים בימי ממשלת בנט. אז בוא לא נטייח)

בנוסף, פתטי למקד את הדיון ב"לשכנע אותך לשכב עם גברים". קח כדוגמה - סמלית ולא מהותית - את תליית דגלי להט"ב במשרדים ממשלתיים וצביעת סמלי מדינה בדגלי להט"ב (מעשים מנוגדים לחוק, אגב)
אז נכון, טכנית תליית דגל להט"ב לא פונה אליי ואומרת לי "בוא לשכב עם גבר". אבל היא מסמלת בדיוק את מה שדיברתי עליו. וממש לא קשורה לשיוויון זכויות.
כבר מזמן המאבק הוא לא על שיוויון זכויות אלא על השלטת דעה וחינוך מחדש. למען האמת אפילו המושג "גאווה" מעיד על זה.

@חושבת בקופסא, תרצי לעזור לי לספר על תרבות החינוך מחדש והכפיה המחשבתית? כנראה יש פה מי שלא מכיר בקיומה..
מה הפשע המוסרי של זה? אם זה נעשה בהסכמהקונז
--ultracrepidam

יש סולם ערכים של התורה, והוא מתייחס לזה כ"תועבה"

יש דירוג להרבה מצוות, וזה יוצר סולם ערכים די ברור ביחס לאותן מצוות - האם זה סתם "אסור" או שממש צריך להתרחק. יש לזה אפילו השלכות להלכה - למשל בעבודה זרה כתוב להתרחק ככל האפשר, ולכן כאשר יש לגמרא שתי אפשרויות הכרעה, היא בוחרת במחמירה משתיהן

תיקון: אני רואה שהוא מתייחס למוסריות כטיעון נוסף. בתחום הזה - מוסריות שאיננה תלויה בתורה - אני לא רואה את עצמי כמישהו שיכול להביע דעה. לא ברור לי עד הסוף בכלל מה הסמכות של מוסריות בלי תורה

עיין בראשית לט ט קונז

עיינתיultracrepidam

1 לא אמרתי שבהכרח אין, אמרתי שאין לי דרך להתייחס. רס"ג דן בשאלה למה רצח הוא לא מוסרי והתשובה שלו לא טריוויאלית

2  יכולת להפנות אותי לסיפור קין והבל. בכל מקרה, בשני המקרים מדובר על מצוות בני נוח. ואכן יוסף אומר שזה חטא כלפי ה', לא שזה לא מוסרי

אני מת לדעת מה המוסר שלךפשוט אני..

אשר לפיו יש פשע מוסרי בלהט"ב (גם כאשר לדבריך לא משתמשים בתורה/הלכה/רוח ההלכה בשביל להגיע למוסר הזה).

לי למשל אין ספק שאילולא אסרה זאת התורה (ואחריה גם הדתות האברהמיות האחרות), היינו עדיין חיים כמו ביוון של לפני 2,000 שנה - כלומר משכבי זכר היו דבר נורמלי וטבעי בדיוק כמו ששינה אחרי אכילת צ'ולנט היא דבר נורמלי וטבעי.

אגב, אתה חושב שיש משהו לא מוסרי או לא דתי בלהגיד "בלי התורה לא הייתי חושב שזה מעשה בעייתי"? 

ר' אלעזר בן עזריה אומר מנין שלא יאמר אדם "אי אפשי ללבוש שעטנז. אי אפשי לאכול בשר חזיר. אי אפשי לבוא על הערוה" אבל "אפשי ומה אעשה ואבי שבשמים גזר עלי כך"? תלמוד לומר "ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי"-- נמצא פורש מן העבירה ומקבל עליו עול מלכות שמים.

אתה בטח אוהב גושניקים, נכון?רפרם בר פפא
שמעת על הרב אהרן ליכטנשטיין? רב ליברל, נחמד, אוהב אדם... לא דוס חשוך פנאט מסריח כמוני 😁

במקום שאטרח להגיב לך, אני פשוט אשלח אותך לעיין בספר המקסים של שיחותיו עם הרב סבתו, מבקשי פניך. יש שם פרק שלם על מוסר, ובסופו ציטוט מנאום שנשא הרא"ל על הגדרת המוסר.

קרא ותחכים, שבוע הספר בכל זאת
אני אוהב את כולם באותה המידהפשוט אני..

אולי תחסוך ותצטט?ultracrepidam

סקרן לשמוע אבל ללכת למצוא את הספר זה לא רלוונטי

לא לפניי כרגערפרם בר פפא
העיקרון: יוצא חוצץ נגד התפיסה שמוסר מתייחס לפגיעה בזולת. ומבהיר שמוסר הוא בראש ובראשונה לגבי האדם עצמו - צורת אדם כפי שהוא אמור להיראות, גם אם הוא לא פגע באף אחד אחר.

זה כמובן לא חידוש שלו, כל מי שעלעל פעם במהר"ל יודע את זה. וכל מי שהתורה לא מהווה עבורו רק מערכת שרירותית לכפיית חוקים. המעלה שלו היא בהבהרה החד משמעית שלו ובסגנונו המשובח, כמו גם במיקומו על המפה ה"פוליטית".

ואידך זיל גמור.
תודהultracrepidam

1 אשמח לציטוט מדויק ומלא יותר בהמשך

2 הרב סולוביצ'יק בהחלט שייך לתקופה מסוימת ולצורות חשיבה שהיו רווחות אז. לא בהכרח דעת חז"ל (בהחלט פרשנות לגיטימית, כמו רש"ר הירש ואחרים), ולא בהכרח עמדה מחייבת

בשמחהרפרם בר פפא
עבר עריכה על ידי רפרם בר פפא בתאריך ל' בסיון תשפ"ב 16:09
ראשית, זה הרא"ל ולא הגרי"ד, שים לב.
שנית, לדעתי רואים מחז"ל ומכל התורה כולה את תפיסת המוסר ככזה. אם כי קשה להוכיח את זה ב"נוק אאוט" כי הם לא השתמשו בביטוי "מוסר" וכי סגנונם לא היה אפולוגטי והם לא טרחו לחדד בצורה כזו. כאמור - לכן הרא"ל הוא מה שיותר נח להביא כאן.
שלישית, אין הכי נמי. כמדומה שיש משמעות רבה ל"צורות החשיבה" שלפני תרבות הפוסטמודרניזם.
ולסיום - אפשר לומר שזה לא מחייב, כשם שאפשר לומר שאין בכלל דבר כזה מוסר כי גם זה לא מופיע בפירוש בחז"ל, כאמור. אבל האמת יורה דרכו וכו'. מכל מקום - במסגרת ההגות היהודית שיש לנו המתייחסת בפירוש למושג החדש יחסית "מוסר" - הרא"ל תופס מקום של כבוד, בטח לעומת בעלי בתים שחושבים סתם לפי מה שנח להם ומה שהחברה אומרת...

עריכה: תוספת לנקודות השניה והאחרונה: התורה, חז"ל, והראשונים, מלאים בקביעת ערכים שאינם מעוגנים כהלכה ואף אינם קשורים לפגיעה בזולת. מפגש עקבי עם זה מוביל אותנו בהכרח למסקנתו של הרא"ל. כל מושג ה"סדר" שעליו השתית מהר"ל את משנתו, מניח בהכרח כאקסיומה את הקביעה הזו. וכן הלאה, לא אכביר במילים. העיקר - שלא אכפת לי איך נכנה את זה, אין לי השקעה באותיות מ'ו'ס'ר'. פשוט רואים שיש דרישה לצורות מסויימות שהן הנכונות.
אכן, מפני שהם לא היו אפולוגטיים, הדברים מופיעים בצורה שכזו, שבה מי שעולמו בתורה, ומתבונן בה מתוך התבטלות ורצון אמיתי להסיק מתוכה את האמת. - מבחין בזה ומודה ביושר לבב, אך מי שלא - תמיד יוכל להתחמק. וד"ל.
$$ultracrepidam

ראשית - אכן. בנקודה זו יש דמיון מסוים ביניהם, ודווקא הגרי"ד היה משכנע יותר...

שנית - גם נכון. אגב גם לחז"ל מקבילות מעניינות בהחלט בספרי בני זמנם

שלישית - פשוט כי זאת היתה תקופת התגבשות של השקפה רבנית (ולא רק). לא חושב שיש יתרון מבחינה יהודית לתפיסות שהתקיימו מאז הפצת הדפוס. אז בנקודה הזאת אני לא מסכים איתך.

בקשר להרחבה - אני מבין את מה שאתה אומר. אבל עדיין, דעת חז"ל - גם המוסרית - היא דעת חז"ל. היא לא מחייבת אף אחד שאיננו מקבל את סמכותם (ואם הוא מקבל את סמכותם - אז הוא בהכרח מקבל את עמדת התורה, וחזרנו להגדרה "תועבה" שלעיל. אגב, האזכור של "תועב" בחז"ל הוא על צדוקי, לא אדם "לא מוסרי")

אין לי בעיה עם האמירה שהתורה מתייחסת בשלילה למשהו או למישהו, אבל ההחלטה עד כמה לקחת ללב את זה היא החלטה שלך.

אם התורה אמרה לך לשנוא מחללי שבת, אתה יכול לבחור שלא לתת להם מתנת יום הולדת, או לגדף מתחת לשפמך כל פעם שהם עוברים. התורה לא מדריכה אותך באיזו דרך לבחור.

>>רפרם בר פפא
לראשית: אבל הרא"ל מאוחר וחשוף ל"התקדמות", ולכן מבחינת הטיעון שלך הוא "שווה יותר".

לשלישית: 1. כאמור (וכפי שהסכמת) זו תפיסה שבמהותה הייתה הרבה לפני הדפוס, רק שלא באותם מונחים ושפה.
2. קשה לי להתווכח על זה פרקטית, אבל מוזר שאתה חושב שהטרום- פוסט מודרנה היה פשוט "התגבשות" ושהתפיסות הפוסטמודרניות באות בחשבון כהמשך הגיוני...

להרחבה: יש כאן כשל. כי כשאני טוען טיעון - אתה דורש מקור מוסמך. וכשיש מקור מוסמך - אתה טוען שהוא מוסמך במסגרתו ולא למי שכופר בו, בעוד שהדיון כולו הרי נסב על טיעון העוסק במה שמחוץ לאותו מקור מוסמך. זה מעגלי.
ובכן, כמובן. מי שחושב שחז"ל לא מחייבים - ממילא אין בזה מקור מוסמך. אבל בה במידה אין לו יכולת להגיע למקור מוסמך כלשהוא. הוא בפרדוקס.
ולעומת זאת, מי שמאמין בחז"ל - מקבל כאמת גם אמירות שלהם שבהם הם מתייחסים למי שלא מאמין בהם.
אפשט ואדגים את זה: אסור לעבוד עבודה זרה? מה המקור המוסמך? אם התורה - הרי מי שעובד ע"ז פשוט לא מאמין בה, מה עשינו?
אלא פשיטא - שאנו יודעים שהתורה מחייבת, ואנו יודעים שזה מחייב גם את מי שלא מאמין. אלא שבעיה שלו שהוא לא מאמין.

לסיכום: מי שלא מאמין בתורה - באמת לא ברור מנין לו מוסר בכלל, כמו שכתבת.
אבל מי שמאמין בתורה - מאמין גם ל"עדות" שהתורה מעידה על העולם, כשהיא מספרת על אמת וצדק גם כשאינם נובעים ממצוותיה. ודו"ק.

ובהערת אגב לא כל כך אגבית: מי שלא מאמין בתורה, ומחפש מוסר מחייב לא על ידה, אז מלבד מה שכתבתי - שאין לו שום דרך להוכיח משהו כ"מחייב", יש נקודה נוספת (שהיא אגבית לויכוח העקרוני, אבל לא אגבית לדיון הספציפי שממנו הגענו). והיא - שלא אמור להיות בעיניו חילוק בין המוסר העצמי, למוסר של בן אדם לחבירו. כך שהוא לא יכול להתווכח עם הנקודה שהבאתי מהרא"ל, העוסקת בהשוואתם, אלא הוא מחוייב לכפור במוסר באשר הוא.
זה חשוב, כי זה ממקד את מה אפשר ומה אי אפשר לטעון כנגדי על מה שהבאתי.
<<ultracrepidam

לראשית (לא הייתי מתיחס בפנ"ע אבל שווה להסביר) - הגרי"ד בעיני הוא סמכות תורנית משמעותית יותר, ואם הוא יאמר משהו, אני אתייחס לזה יותר

לשלישית - זה מורכב, תהליכים של התפתחות דעות.... בכל אופן אני לא רואה דעות של שום תקופה כבעלות מעמד ייחודי. פוסטמודרניסט שכמותי. והדעות המוזרות של המאות האחרונות - בכלל...

לגבי הכשל, ולפעמים אני אכן שוכח לשים לב אליו. 

אבל הוא כשל מובנה, והתייחסתי לזה. מוסריות בלי תורה היא לא באמת בעלת תוקף ואולי בלי משמעות

>>רפרם בר פפא
לראשית: פשיטא שגם בעיני, רק שטכנית - את הטיעון "ככך היה מקובל בדורו" פחות אפשרי לטעון על הרא"ל.

לסיום: כתבתי שהתייחסת. ואין לי בעיה שתחשוב כמו שאתה חושב. הטענה שלי היא כלפי מי שמכיר במוסר ומתווכח מנ"ל על מעשה כזה או אחר.
ובאופן נפרד - מי שמאמין בתורה, כמוך, אין לו כשל. כי כשהבורא אומר לך "מדובר במעשה מקולקל" - אתה מקבל זאת. גם בלי ה"איסור" שהוא הטיל עליך.

(שים לב, אגב, שלא התייחסת לתגובה עם המובאה מספר החינוך)
<<ultracrepidam

"כך היה מקובל בדורו" משוקלל עם רמת ההשפעה שדורו השפיע עליו...

וגם - מי שנפטר בעשור האחרון הוא לא "דורו" של מי שעשה בר מצוה בעשור האחרון

בקשר ליחס - גם גניבה היא מעשה מקולקל, והמרמה במידה ובמשקל גם הוא תועבה.

השאלה אם מקולקל יותר, וכאן מדובר בקו דק הרבה יותר ואני לא חושב שאני בר הכי לומר משהו החלטי.

לגבי התגובה מספר החינוך - אכן נכון. מה אומר ומה אדבר. כתוב זה כתוב.

ובכל זאת - חשוב לזכור שבדורנו היחס לזה - אפילו ל"כותבים כתובה לזכר" - הוא בהרבה מובנים שונה ממש - לטובה! - מאשר בזמנם.

בעת העתיקה ועד העת המודרנית ממש, כנראה לא היה מושג של זהות מינית בכלל, ולכן משכב זכר לא היה "זוגיות" אלא הפקרות מוחלטת. מאד סביר ש"כותבים כתובה לזכר" זה ליצור מעמד רשמי של "ידועים בציבור", כלומר שיש מישהו שמלבד הזוגיות הרשמית שלו הוא גם כותב כתובה לזכר.

אז לא בהכרח כל אמירה שנאמרה אז רלוונטית היום. לא בטוח שאני רוצה להכנס לזה

הבנתי אותך.רפרם בר פפא
ואשאל שאלה נוספת,
שאלתי אותה כבר את @פשוט אני.. ואז הוא נתקע והכריז חרם עלי. ככה נחסך ממנו הצורך להגיב לי.

אבל אני מקווה שאתה כן תגיב, הדיון איתך היה דווקא ענייני עד כה:
קיום יחסים עם אם או אחות. האם מלבד האיסור שבתורה יש בזה בעיה?
האם זה בעיקרון אנושי, מוסרי ונורמלי, אלא שיש "גזירת הכתוב" שאסור?
%%ultracrepidam

אני יכול לספור הרבה סיבות למה זה בעיה מוסרית...

אבל שוב, אנחנו צריכים להגדיר מה זה מוסרי.

האסוסיאציות שלי לגבי שתי השאלות שונות מאד - 

לגבי אם, הגמרא אומרת שזה מקרה שבו לא יכולה להיות תאווה ולכן זה בהכרח רק "להכעיס"

לגבי אחות, היו תרבויות עתיקות שראו בזה מצוה גדולה

אבל

זאת לא קפיצה לוגית גדולה מדי להניח שהיו תרבויות שראו כך גם אם לדוגמה הבן יקח את אשת אביו אחרי מותו (ע"ע אדוניה בן חגית שביקש את אשת דוד), ואולי אפילו אמו בעצמה.

כמעט כל איסור שקיים, היו אומות שראו אותו כדבר חיובי. אז קשה לי לדבר על מוסר אנושי אוניברסלי בתחום הזה...

תחום הקניין אולי הוא התחום היחיד שבו יש אוניברסליות מסוימת ("לגנוב זה רע". לשדוד לאו דווקא, היו הרבה תרבויות שהתירו שוד), וזה כי הוא הומצא בדיוק למטרה הזאת.

ובדרגה שאחרי זה כנראה מוסד הנישואין - לא לחינם גם הוא נקרא קניין, וגם הוא מושג מלאכותי שיוצר איסור

ושקר/אמת/נאמנות, גם כן כנראה מושג מוסרי אוניברסלי

בקיצור, בהנחה שאתה שואל אותי מה אני יכול לשפוט במושגים של מוסר אוניברסלי - אז מעט מאד, ושני האיסורים שהזכרת לא כלולים

הבנתי. תודהרפרם בר פפא
ממש לא מסכים איתך, אבל עובדה שאתה קוהרנטי ועקבי, אז אין לי טענה כלפיך.
מן הסתם להתווכח על הדברים לא יהיה יעיל, אז לא נעשה רת זה.
יישר כח על החידוד והכנות.
אני חושב שכן כדאי לחדד נקודה מסוימתultracrepidam

מוסריות היא בהתאם לערכים.

ולכן השאלה מה נחשב מוסרי נמדדת בהתאם לשאלה מה הערכים שלך.

לפני שתקפוץ ותאמר "הערכים שלי הם ערכי התוה"ק שנמסרה ע"י רבותינו הקוה"ט", לא בהכרח ברור מה בדיוק הם ערכי התורה הקדושה - האם התורה תומכת בעבדות או בצמצומה? בעד שוק חופשי או התערבות מדינית? האם התורה מאמינה בפוליטיקת זהויות? בערך שוויון שהתורה חורגת ממנו רק מחמת ההכרח? מה מעמד האשה או תפקידה בעיני התורה?

כמובן, אם אתה מאמין שרבותיך הקוה"ט מסרו לך את ערכי התורה הנכונים גם כן, אז לפחות יש לך רשימת ערכים מוצקה - אבל לא בהכרח משכנעת אותי, שרבותי הקוה"ט מסרו לי אחרת.

וכעת ניגש לדוגמאות -

הרמב"ם מסביר שאיסורי קרובות יוצרים בתוך המשפחה סביבה "סטרילית", שבתוכה אין מקום ליצר העריות לשלוט. זה כנראה די דומה לתפיסה המודרנית וכנראה אפילו מושרש בפסכולוגיה שלנו, כי פסיכולוגים מדברים על זה שילדים שגדלו יחד בדרך כלל לא יוכלו להרגיש משיכה ביניהם. 

לכן מאד מאד הגיוני, בתרבות שלנו, שאנשים אפילו ירגישו בעיה עם בת דודה, לא רק עם אחות.

אבל אם תזוז כמה מטרים משם לתרבות שבה יש ערכים אחרים או מציאות אחרת, כל השאלה תשתנה לגמרי.

וזה נכון בעיני גם לשאלה שבה נפתח השרשור - מערכת הערכים ותפיסת המציאות שבה נכתבו דברים בדורות שונים, לא בהכרח רלוונטיים למערכת הערכים ותפיסת המציאות המודרנית. לפעמים יש נקודות השקה, אבל צריך הרבה ידע, המון מודעות ותשומת לב, והרבה חכמה ותבונה כדי לעבד נכון את נקודות ההשקה.

כמו שציינתי בתגובה אחרת כאן, מה שהחינוך מתייחס אליו הוא ממש לא בהכרח "נישואין חד מיניים" אלא משהו הרבה יותר בעייתי שמתנגש עם ערכים אחרים לגמרי.

השאלה אם הגיוני שיש ערכים אוניברסלייםרפרם בר פפא
אתה טוען שבאמת אי אפשר להגיד שלא מוסרי לגלות עריות/לשדוד. אני מבין את הגישה שלך - כי היא מחילה את אותו עיקרון לכל הרוחב.
לעומת זאת, מי שכן מכיר במוסר כעומד בפני עצמו, לא יוכל לכתוב מה שכתבת. ואידך זיל גמור
אאתגר אותך בצעד נוסף...ultracrepidam

האם יתכן שיש מעשה שגם על פי ערכי התורה עצמם, מוסרי לאדם אחד ולא מוסרי לאדם אחר?

(רמזים - יעל וסיסרא, יהודית, אסתר ואחשוורוש, יעקב שרימה את יצחק, יהודה ותמר... הרמב"ם למשל טוען שמעשהו של יהודה היה מוסרי בהקשר של תקופתו)

אתה מגדיר לא נכוןרפרם בר פפא
ואסביר בצורה פשוטה מאוד למה.
אם ניקח אדם ממוצע, שסובר שבאמת יש מוסר אוניברסלי, ושהמוסר הזה אומר שאסור לרצוח, ונשאל אותו מה הדין ב"רודף". מן הסתם הוא יענה שמוסרי לרצוח אותו.
וכן הלאה, בכל דוגמה דומה.
וממילא גם לשאלתך - אין ספק שיש שוני בין סיטואציות, אבל זה לא כי פתאום שכחנו את המוסר, אלא כי יש מערכת שלמה של שיקולים, זה למעלה מזה.
בדיוק כמו שאתה תגיד, אבל לא על מוסר אלא על מה שהתורה אומרת. וק"ל.
אגב, סתם ציטוט פגאני ופרימיטיבי מספר החינוך:רפרם בר פפא
עבר עריכה על ידי רפרם בר פפא בתאריך ל' בסיון תשפ"ב 16:51
"אותו טינוף נמאס ומכער הוא מאד בעיני כל בעל שכל, והאיש שנברא לעבדת בוראו לא ראוי להתנוול במעשים מכערים כאלה".
(וזו באמת רק דוגמית...)
@פשוט אני.. , מה אתה מציע, מה לעשות עם דעות חשוכות כאלו?

@ultracrepidam מן הסתם יעניין גם אותך...,
ניכר שבאופן אישי הוא נגעל מיחסי אישות בין גבריםפשוט אני..

אולם גם משכב בין אנשים שמנים מאוד, יכול להגעיל אנשים.

וגם משכב בגיל מבוגר מאוד יכול להגעיל.

וגם עוד כל מיני משכבים שמותרים לפי ההלכה.

ממתי מה שמגעיל אותי אסור לאדם אחר? ממתי המדד למוסריות הוא האם יש אנשים שנגעלים מזה?

עצה טובה איך לא להיגעל מיחסי מין של אנשים אחרים:

אל תחשוב על זה, זה לא עניינך מה הם עושים.

אגב, אני לא זוכר בדיוק את המיקום ואולי גם בשמות הדוברים אני מתבלבל, אבל הדברים עצמם בוודאי נכונים:

במסכת סנהדרין יש רשימה של פסולים לעדות, ובין היתר - "הבא על הזכר". התוספות כותבים שהבא על הזכר פסול לעדות כי הוא לא סתם עשה עבירה, אלא הוא עשה עבירה "להכעיס" (כלומר לא יתכן שהוא באמת נהנה מזה ובאמת רצה את זה, אלא מן הסתם אם הוא שכב עם גבר אז הוא סתם רצה להכעיס את ה').

הריף (או שמא הרמב"ן בכובעו "מלחמות ה'") הקשה על התוספות, וכתב שבוודאי יש בזה הנאה ולא עושים זאת רק בשביל להכעיס.

ובאמת, אין צורך להביא מקור בין מאות שנים לכך שיש אנשים שעבורם זה לא מגעיל (בלשון המעטה). זאת עובדה ידועה שאין עליה חולק. כלומר בעל ספר החינוך טעה בניתוח העובדתי של המציאות, כמו שהרבה אנשים (ובתוכם רבנים) עשויים לטעות במגוון נושאים (אפילו אני ). זו לא ראיה לכלום, כמו שלא תוכל לבוא לווטרינר ולהגיד לו "אבל בגמרא כתוב שיש לפרה X קיבות בעוד במציאות יש לה Y! סימן שלימדו אותך לא נכון שם באוניברסיטה!".

אולי תפסיקו?ekselion

זו שיחה ממש לא לכאן 

תרריבו על זה בפרטי

@רפרם בר פפא

מ.ש.ל.רפרם בר פפאאחרונה
עבר עריכה על ידי רפרם בר פפא בתאריך א' בתמוז תשפ"ב 01:46
טענתי טענה, התווכחת על נכונותה, הבאתי ראיה מהתורה שהיא נכונה, אז החלטת שזה לא מחייב, כי זה מייצג רגשות אישיים, (של מי שכנראה היה סוטה ולא שמע על העצה שלך שזה "לא עניינו"...)

לא שיש לי הפתעה מזה, דעותיך מוכרות וחוזרות על עצמן בכל סוגיה מחדש שיש עימות בין התורה לתפיסה המערבית הרווחת.
פשוט הפריע לי שאתה מטעה את הקוראים ומציג ביודעין עמדה כמקובלת על התורה בעוד שהיא לא. ברגע שדחקתי אותך לפינה והודית שגם כשמוכיחים לך מהתורה אתה מרשה לעצמך לחלוק, הושלמה המלאכה.
נראלי ממש פשוט החילוקקונז
כי להטב בעל השלכות ציבוריות בזמן זה, ואף בסוג של מאבק נגד הקבוצה הדתית.
כמו כן, חתונה של להטב זה סוג של איסור ממש. ולזה לא הולכים.
זה לא סימטרי לחתונה שביום חמישי אבל בעלי השמחה מחללי שבת..

בכללי ד"א אם יש למישהו יצה"ר בעניינים אלו והוא סובר שמה שאסור אסור. ולא מניף דגל להתיר. אז מה הבעיה איתו????? להפך...
..קונז
בחילוק הראשון אני התכוונתי שאני חושב שזה גם יוצר נטייה להטבית אצל אנשים נוספים. שהם אינם כאלה עתה. או בעלי יצר כזה מאוד מאוד מוחלש.
אין בעיהekselion

עם מי שמתמודד עם הניסיון הזה ולא מנופף בגאווה שהוא כזה.

אדרבא הוא נחשב צדיק כי הוא מתמודד (בניסיון ממש קשה) ולא מוותר כמו הרוב שבוחרים להציג את זה כמשו להתגאות בו.

היחס שלי כלפיהםהפי
הוא לא חמור
כל אדם הוא שונה ואני גם לא יכולה לשים את כולם תחת אותה קטגוריה .
במהלך החיים פגשתי אנשים שמשתייכים כביכול לקטגוריה הזאת .
והם אנשים כל-כך זהב וחכמים ולא בחרו בזה מעולם ולפעמים חיים עם יסורי מצפון כלכך נוראיים שרק בא לך לתת להם חיבוק.

האם אני לא מבינה את ההחלטה שלהם לוותר על הנסיון ועל המלחמה ולחיות עם בן זוג שהם רצו .
כן לא מבינה את זה
מבחינתי זה האתגר שלהם בחיים והם צריכים לצלוח אותו

מנגד האם אני צריכה כל הזמן לפזר להם מלח על הפצעים ולשנוא אותם? ממש ממש לא

לא אוהבת את ההחלטה שקיבלו .
אבל אוהבת אותם כמו כל אדם אחר ..ולפעמים את האמת הרבה יותר .

כי זה נסיון נוראי וכן אני לא מבינה כנראה מספיק כמה זה קשה .

אז מה נותר לי?
להתפלל עליהם מתוך הלב וזהו לא שונאת אף אחד ח"ו מי אני בכלל.
כי הומואים זה איכסהפשוט אני..

איכסה זה תרגום ילדותי לתועבה?רפרם בר פפא
כי אם כן, אז נכון
חשבתי שתועבה זה "תועה אתה בה"פשוט אני..

חשבתי שכבודו מלומד ב"פשוטו של מקרא"רפרם בר פפא
ולא ממהר לאמץ דרשנות חז"לית...
כבודי לא קראיפשוט אני..

כבודך טוען שהרב יואל בן נון והרב יעקב מדן קראים?רפרם בר פפא

והרב עמיטל והרב ליכטנשטיין והרב ברויאר והרב חיים נבון והרב עמיחי גורדין?

ואבן עזרא? ואברבנאל? ורשב"ם?

נהיית דוס פיצוצים אחי, ממש פנאט קוצון, מי החזיר אותך ככה בתשובה?
מעלין בקודש ואין מורידיןפשוט אני..

התחלת לקרוא לי "כבודו", למה הפסקת? פטיש

אין מספיק מקום בשרתים של ערוץ 7פשוט אני..

אם אתחיל לכתוב ביקורת על הגיליון האחרון של מגזין ''פנימה'' 🙈

כמעט בכל עמוד הרגשתי צורך לדפוק את הראש בקיר, אבל הצלחתי להתגבר על היצר 🥳

הלכתי להביא פופקורןקפיץ

אתה יכול להתחיל לכתוב בינתיים

השאלה באיזה סטדנרט שופטים אותוחושבת בקופסא

הוא מיועד לנשים בנות 30+ מהמגזר "הרוחניקי -מחוברת -לעצמי" שרוצות חומר קריאה קליל ומבדר בצהרי שבת.

לשפוט אותו לפי אמות מידה של עומק או דיוק מחשבתי או דתי ברור שהוא לא שווה הרבה.

אם הכוונה לעניינים רפואיים או מדעיים, אולי יש מקום לתקן טעיות והטעיות של הציבור.

אבל ברוב העניינים הרצינים, וגם לא בענייני עיצוב ואופנה, אני לא חושבת שיש מה לקחת אותו ברצינות.

ניחמתנופשוט אני..

אולי אני פשוט רציני מדי😏

דווקא האחרון לא היה כזה גרועקפיץ

אז מעניין על מה הוא מדבר

(אני מודה שלא קראתי לעומק, או כמעט בכלל כי אני לא זוכרת כלום ממה שהיה שם. אבל זוכרת דברים הרבה יותר גרועים)

למה אתה קורא פנימה?נפשי תערוג

ועוד אתה מתפלא שאתה לא מתחבר

כי שבת יוצאת ב20:30קפיץ

מכיר דרך אחרת לפתור את הבעיה הזו?

לישוןנפשי תערוג

ויש עוד עשרות עלוני שבת.

כי אני משלם על מנוי 😉פשוט אני..

והקריאה שלי כלולה במחיר של המנוי

פנימה? זה גיליון לנשים.תפוחית 1

אז אין סיבה שתתחבר בכל מקרה

והאמת שאני מאוד נהנית ממנו.תפוחית 1

אני אשמח להצטרףהפיאחרונה

חחח אני תמיד צחקתי מהעלון הזה

ביטוח מופקע על ג'יפחוזר תמיד לאשתי

קניתי לאחרונה ג'יפון חמוד, שטח טוב, עשיתי ביטוח חובה סבבה.

אחרי כמה חודשים אני רוצה להוסיף צד ג' ואני מקבל הצעות מופקעות, בסדר גודל של 6500 אלף ל11 חודש.

מה הסיפור?

מישהו יודע על ביטוח זול לגי'פ?

אין דבר כזה ''ביטוח זול'' שיתאים לכולםפשוט אני..

כל חברה מחשבת אחרת את הסיכון שלה, בהתאם לנתוני הרכב ובהתאם לנתוני הנהג.

יכול להיות שאתה צעיר ואני לא, שאין לך עבר ביטוחי נקי ולאחרים יש, שהג'יפון שלך שונה משל אחרים...

אם הייתה חברת ביטוח אחת שהיא הייתה הכי זולה לכולם, האחרות היו פושטות רגל.

מניסיון אישי:

תבדוק בכל החברות הישירות, שזה ליברה, ביטוח ישיר, AIG, wesure. בנוסף תנסה באתר וובי שמכסה בעצם כמעט את כל שאר החברות.

לפעמים ההבדלים באמת מגיעים לאלפי שקלים, אבל אם אין לך עבר ביטוחי נקי 3 שנים לפחות אז באמת לא תקבל הצעות זולות...

רכבי שטח זה עסק יקרנפשי תערוגאחרונה

תבדוק אם זה צד ג' שכולל גניבה. יכול להסביר את המחיר

ותעשה השוואת מחירים

צירופי מקרים ותחושות בטןשפוי

מחפש לקרוא סיפורים אמיתיים אישיים שקשים להבנה, תחשבו על הדבר הכי הזוי/'על-טבעי' שקרה לכם אי פעם? מי שרוצה לשתף בסיפור ארוך או אישי מדי, מוזמן בשמחה לפרטי!

בניסוח אחר לשאלה, מה צירוף המקרים הכי הזוי שקרה לכם, או תחושת בטן שפשוט צדקה ב-100% והצילה אתכם? מקווה שהבנתם מה אני מחפש...

סיפור מהלחימהיהודי שואף לטוב

במהלך פעילות זיהה אחד החיילים דמויות חמושות ללא קסדה, שלפי כל הסבר הגיוני אינם מכוחותינו.

ביקש אישור ירי מהסמל. לפי ההוראות באותה הפעילות הוא היה צריך לאשר בעצמו. משום מה חשש והעלה למ"מ. גם הוא יכל לאשר משום מה העלה למ"פ, והוא העלה למ"ד. שמענו בקשר את המג"ד מורה למ"פ לירות, המ"פ מורה למ"מ, המ"מ מורה לסמל והסמל נותן פקודת 'אש' לחייל. בשבריר השנייה בין פקודת האש' ללחיצה על ההדק, החייל מזהה שאחד המזוהים שם קסדה. הוא ממתין רגע עם הירי ומעלה לסמל את הדיווח, כי הוא חושש שזה בכל זאת כוחותינו. זה עולה לבירור למעלה ומתברר שאלו חיילים שבאמצע פעילות עלו על גג של בית שהם לא צריכים להיות בו בכלל, שהוא שטח השמדה, כנראה כדי לחפש קליטה.

קוראים לזה נס.

מטורף לגמרישפוי

סיפור נוסף מהלחימהיהודי שואף לטוב

טנק מהכח שלנו היה תקולוהגיע למגרש טיפולים אחורי באיזה מוצב בעזה. זה היה אחרי ימים מתישים מאד לצוות, ואיכשהו שכחו לפרוק את כלי הנשק בטנק. הטק הגיע לשם בערב יום כיפור. בליל יום כיפור עבד אחד הטכנאים בתוך הטנק, ובטעות לחץ וירה צרור מהמאג. הטנק היה מכוון ממרחק של עשרות מטרים בלבד, לתוך מניין של תפילת ליל יום כיפור, עם עשרות רבות של מתפללים. הטכנאי ידע את זה, והוציא את הראש מהטנק, מוכן לראות את התמונה שהולכת להיצרב לו בראש לכל החיים. הוא רואה מולו טנק. בלי שום הסבר הגיוני, כשיש מקומות חנייה פנויים בצורה מסודרת, הגיע כמה דקות קודם מפקד טנק והחליט לחנות את הכלי שלו כך שיחסום את הטנק המטופל, והלך. הטנק שלו ספג את כל הצרור, והנזק היחיד מהאירוע היה מפקד שקיבל ריתוק 28 על חשבון חופשת השחרור שלו😬

ניסים.

וואו. באמת ניסי ניסיםנקדימון

ועוד מהלחימה. טרי.יהודי שואף לטוב

פעילות בלבנון. כוח החי"ר צריך לכבוש ווילה ענקית, 3 קומות. לא רוצים להיכנס דרך הדלת מחשש שהיא מחוברת למטען. טנק יורה כדי לפתוח פתח כניסה, ובמקום חדר שיתפוצץ, פיצוץ ענק, הגג עף וכל הוילה נדלקת בבעירה מטורפת תוך שנייה. הבית היה ממולכד.

צריכים להגיד הגומל, נכון?נחלת

תלוי סיטואציה. בכל מקרה הוראה רווחתיהודי שואף לטוב

לברך כשמסיים תקופת לחימה. שיצא מכלל סכנה.

יש לי המון... הנה כמהכולנו הביתה

1.שני בני דודים שלי רבו והיו בנתק חצי שנה.

בשבת חלמתי שבני דודים שלי מתחבקים, וקמתי בוכה. ממש דמעות זולגות וזולגות, נדיר מאד.

ביום ראשון התקשרתי לבן דוד והוא אמר שבשבוע שעבר הם השלימו...!

2.בסעודת פסח התווכחנו ולא הסכמתי על דבר תורה, ואז אמרתי משפט גאוותי 'למדתי הרבה תורה, לא נראית לי דעתך'. ובביס הבא המצה דקרה ופצעה אותי בחיק. ממש ננעצה לי בחיך, זה ממש כאב (אף פעם לי קרה לי ככה). ואז אמרתי שזה קרה זה היא לחם ענוה ואמונה, ולא הייתי בענוה ואמונה...

3. הוצאתי מהפה משפט קשה לה', 'אין סיכוי שאני אעמוד בניסיון'. ואחרי שנייה השפרצתי דאורדוראנט והוא עף לי כמעט לפה (אף פעם לא קרה לי). כאילו לומר לי אל תגיד דבר כזה...

4. למדתי תורה, והיתה אזעקה ולא היה לי כח ללכת לממ''ד, ובשנייה הבאה הגעתי לקטע בגמ': "שאם היה קורא ובא, פוסק. (רמז שאני צריך להפסיק...) לא פסק מאי? אמר ר' מיאשה בר בריה דריב''ל עליו הכתוב אומר וגם אני נתתי להם חוקים לא טובים ומשפטים לא יחיו בהם" (כלומר בגלל שאני לומד את המשפטים - לא יחיו = סכנה)

יש אנשים צדיקים בפורום הזה.....באמת.נחלת

שמעתי פעם משפט יפהחוזר תמיד לאשתי

סימנים מחפשים בשבת.

כלומר: סימנים מחפשים בדברים הטובים שקורים לנו.

אחרת אנחנו הופכים את הבריאה כולה למשהו מיסטי, שכל היום מרמז לנו כמה אנחנו לא טובים

יש משפט שאומרSeven

"אם תלכו איתי בקרי אלך איתכם בחמת קרי"

פירוש שלמדתי שאומר אם אדם אומר מקרה כשה' מסמן לו דברים אזהוא מגיע למצב שצריך ללכת איתו בחמת קרי (לא ברמזים קטנים)

אנחנו יהודים מאמינים בהשגחה ומאמינים בקב"ה

לא אומרת להפוך עכשיו כל דבר אב ל לעיתים מסמנים לנו משמים

היה יום אחד של פיגועהפי
עבר עריכה על ידי הפי בתאריך ט' באב תשפ"ו 15:37

נסעתי באזור שעה וחצי למקום ואחרי 2 שניות שהיינו שם היה לי תחושה עזה של לרצות לחזור בחזרה .. ברמה ש רגליים לקחו אותי משם

ואני אומרת לחברה בואי בואי נחזור עכשיו והיא אומרת לי למה? ואני לא יודעת להגיד לה

חזרנו נגד ההגיון איך שעלינו ויצאנו משם באוטובוס מכיוון השני מלא משטרות ...והבנו שאין דבר כזה סתם תחושה היה פיגוע מאוד קשוח שם וניצלנו ב" ה

עוד אירוע ..

בחור מאוד מוזר פנה אלי ואיך שהוא פנה ברחתי ממנו חשבתי שזהו נגמר אבל אז קלטתי ש

שחברות שלי מדברות איתו אני התעצבנתי שהן מדברות איתו ידעתי שיש לו כוונות לא טובות .

בדיעבד הבחור הזה מטריד סידרתי ..

וזהו לא באלי להמשיך את הסיפור

אבל ה' שומר

עוד סיפור אבל מטורף

ממש דאגתי שלא אספיק לעשות משהו חשוב לחברה שלי שהיתה כלה ואז נזכרתי בשיעור ששמעתי שמי שרוצה לעשות מצווה ה' יעזור לו אז מדאגה וחרדה ובכי לרוגע מטורף .. גם לא היו אוטובוסים ולא היה כלום

וה' באמת עזר משהו מפחיד נגד ההגיון ברמה שאנשים שהיו שם אמרו מה לעזאזל.. קיצר סיפור אישי מטורף ועד היום אני מזכירה לעצמי את הסיפור הזה שאם אתה מאמין במאה אחוז ה' לא שוכח והוא מייצר לך באותו רגע ישועה מטורפת

משהו נחמדפשוט אני..

לפני שנים רבות הייתי צריך להגיע לצפת לאירוע מסוים.

חברים שלי יצאו עם רכב מהמרכז, ואני חיכיתי להם בכביש 4 בתחנות האוטובוס שליד אוניברסיטת בר אילן.

בזמן שחיכיתי שיבואו עם הרכב, ניגשה אלי צעירה יהודיה שאינה ישראלית, ושאלה אותי באנגלית אם אני יודע איזה אוטובוס מגיע לצפת.

כמובן שהיא לא הייתה צריכה לעלות על אף אוטובוס 😏

פעם סידרתי איזה חדרון שהיה חצי מחסן חצי זולהאברהם יאיר שטרן

ובפינה של החדרון ישבו שני חב'רה, היתה לי איזה תחושה לא טובה בבטן, אמרתי להם - לכו. אחרי חצי דקה הארון נפל על איפה שהם ישבו...

כאילו חצי דקה ממש הם שמעו את ה"בום" של הנפילה...

יש ליSeven

שהייתי נערה התנפץ לי על הראש דלת זכוכית ענקית ויצאתי רק עם פצע ביד..אין הסבר הגיוני

קוראים לזה השגחה פרטית..יעל...אחרונה

מחליא אותי שבגלל משחק מטומטם כל העולם משתגעכְּקֶדֶם

מילא אנשים רגילים ץאבל לראות דוסים נוהרים אחרי זה זה כזה רדוד בעיני וממש לא לעניין

ץ

כמה אותנטי מצדךחתול זמני

לדעתי כל הרעיון של ללעוג ל"תרבות יוון" ו"אנשים שמסתכלים על אנשים אחרים רצים אחרי כדור ומוחאים כפיים" קצת נדוש עד־כדי... קיטש. אפשר ברגע אחד לקנות "עליונות" מוסרית או סוג־של אליטיזם חברתי באמירת הכביכול מובן מאליו.

מה אני אגיד לך:

מעולם לא עניין אותי ממש כדורגל כהוא זה, אבל כן ראיתי כמה משחקים, כי ראיתי שממש התלהבו מזה במקום העבודה. ובסך־הכל יש בזה משהו כיפי ומשחרר, וזה די מגניב לראות כדורגל ממש מקצועי. לרוב אני מעדיף כדורסל, אבל גם זה היה מעניין. וזה מצחיק וכיפי "לפרשן" ו"להמר" כאילו אני או העמיתים לעבודה מבינים בזה איזה משהו. אני רואה בזה הנאה ילדותית ותמימה, שאינה סותרת את האופי שלי כאדם מוזר ומתבונן.

לעיני המתבונן כן זה נראה כמו "נהירה" ו"תרבות המערב" אבל חוץ מכאלה שהם באמת "חולי כדורגל" בסך־הכל זה סתם משהו חמוד ומרגיע. לרוב האנשים העובדים אין פנאי או כוחות פיזיים או חברים כדי לארגן משחק כדורגל בערב כדי לפרוק קצת עצבים, אבל כן מתאפשר לשבת על בירה ולצחוק קצת סביב משהו קליל וכיפי.

ככה אני רואה את זה.

דיברתי על דוסיםכְּקֶדֶם

מי אמר שדוס אמור להיות אינטלקטואל אנין טעם?shaulreznik

כשקוראים את התנ"ך, רואים שעברי מצוי ובינוני היה יותר קרוב לישראלי מסורתי מודרני מאשר לרב דב לנדו.

אני לא חושב שהרב לנדו מהווה דוגמה ליהודיפשוט אני..

דיברתי על דוסיםכְּקֶדֶם

כל אחד צריך לשחררמבולבלת מאדדדד

גם דוסים, תתפלא.

ויש אנשים שזה מעניין אותם, ויש אנשים שלא.

אני אגב ראיתי כמה משחקים במונדיאל השנה. למה? הבנתי שמכל המדינות, ארגנטינה הכי אוהבת ישראל. אז אני בצד שלה. ואיתי הרבה אנשים שזה השיקול שלהם. אני לא מבינה כלום בכדורגל (טוב, עכשיו קצת יותר) וזה לא מעניין אותי. מבחינתי זה היה עניין פוליטי.

איך רואים שיש שם מישהו שעודד אותך לצפותמשה

אבל זה נכון שזה סוג של המקום האחרון שבו במערב מותר להיות עם חוויה לאומית בריאה. כן גם פוליטית.

אממממ האמת לאמבולבלת מאדדדד

הוא לא מעודד אותי. לא מפריע לו אבל זה לא מעניין אותו בכלל... אני רואה לבד וצועקת על השחקנים מה לעשות. אהה, ותוך כדי צוחקת על השדרנים שאומרים על השחקנים מה הם אמורים לעשות כאילו זה עוזר

איזה קטעמשה

אז זה לא האשם הצפוי. אז מי הדביק אותך בזה? תמיד היה לך חיבה לזה ?

מעולם לא עניין אותימבולבלת מאדדדד

ואין מי שיכניס אותי לזה. סתם עלה לי לראש. בנות הן משוגעות, אתה יודע

אין לי בעיה שישחררו אבל שיעשו את זה בשושוכְּקֶדֶם

בעיני זה חילול השם שדוסים ממרכז מתלהבים מהדברים האלה ברחוב כאילו מינימום מדובר ביום העצמאות

למה זה חילול השם?פשוט אני..

ובמה זה שונה מפעילות פנאי כמו דמקה?

יש הבדל רב בין היגררות אחר תרבות המערב וביןפינג פונג

פעילות פנאי סתמית. בצפייה במשחקי ספורט - מלבד ביטול התורה ומשוב הלצים שבעניין - מתחברים לעולם הערכים הזר של תרבות המערב. זו פסיחה על שתי הסעיפּים. ומי שההבלים הללו תופסים אצלו מקום נכבד בנפש - ממקום זה שבנפשו נדחקת הקדושה.

טהרני לדעתיחתול זמני

לגבי ביטול תורה כאילו באמת שישבו וילמדו במקום לצפות

מי שצופה בין כה לא היה פותח גמרא בזמן הזה. ואם היה לו כח ללמוד הוא לא היה רואה.

וגם לגבי תרבות המערב מה כל־כך תרבות המערב בזה?

אם באמת זה משהו שתופש הרבה מהזמן ומהמקום בנפש אז אפשר לראות בזה בעיה

אם זה סתם עיסוק סתמי אני באמת לא רואה מה ההבדל בין לקרוא חדשות (הרבה יותר משחית את הנפש, מלא איסורים ולשון הרע), לבהות בקיר ולגרד את הבטן (מביא לידי שעמום), לקרוא ספר קריאה (מלא ברעיונות זרים ולפעמים גם בעייתיים), לבין לצפות בכדורגל שחוץ מאנשים שיודעים לרוץ יפה לא קורה שם כלום.

זו דוגמה קלאסית לביטול תורהפינג פונג
  • תרבות גוף חיצונית, נכרית, ושטותית שעומדת בסתירה לערכי תורת ישראל.

• לקרוא חדשות (לא בהגזמה) זה חשוב, להאמין ללשון הרע שלצערנו לעתים מופיעה בחדשות - אסור, ובאמת חמור.

• קריאת ספר יכולה להיות נפלאה/ סתמית/ לא ראוייה/ אסורה בהתאם לאופי הספר, אופי הקורא, והמקום הנפשי אותו חפצים למלא על ידי הקריאה. אך צפייה במשחקי ספורט זה שלילי באופן גורף.

ביטול תורה זה אומר שבזמן הזה יכולת ללמוד תורהחתול זמניאחרונה

ולא למדת.

אפשר לומר את זה על כל שנייה בחיים, אבל בסוף זה מונח רחב.

• עדיין לא הסברת למה, רק קבעת שזה ככה. בסך־הכל מדובר במשחק. מי שלוקח את המשחקים האלה קשה, כן, זאת בעיה של תרבות יוון. אחרת זה סתם כמו להסתכל על ריקוד או אומנות, שגם הם תרבות יפת. מה ההבדל בין זה לבין להסתכל במשחק שחמט? או לשחק בעצמך דמקה, כשאינך יכול ללמוד תורה?

• למה זה חשוב? ועדיף להסתכן באיסורי דאורייתא מאשר משהו שאין בו איסור קונקרטי?

• כל ספרי הקריאה שאינם סיפורי צדיקים בסוף מלאים בכל־מיני השקפות שאינן בהכרח תורניות, דמויות שאינן בהכרח תורניות, קריאה מעוררת רגשות והזדהות ומחשבה. בניגוד לזה ספורט זה סתם להסתכל איך אנשים רצים יפה. מה כל־כך שלילי בזה? איך בדיוק זה משפיע שלילית על הנפש? אחרי שראיתי ספורט, מה קרה לי? במה השתניתי לרעה?

נכון. למה לא? גם חרדים הם בני אדם, אחרי הכל....נחלת

דווקא למשחק הזה יש הרבה יתרונותמשה

ב-2018 יצא מחקר של איזה שמאלנית, שטוען שבארועי מדיה גדולים בעולם מדינת ישראל מנצלת את זה שאין מקום בחדשות כדי להפציץ בעזה/בלבנון.

הקו הצהוב התקדם מאוד יפה בחסות המודניאל.

וואי, אם זה נכון זה מדהים.פינג פונג

ורק רומז לכך שההבלים הללו נועדו רק עבור גויים. ועם ישראל צריך לנצל את זמנו לתורה ומעשים טובים, (כמו השמדת אויבים).

יותר מחליא המרדף אחרי החפתים של הצעקה האחרונהנקדימון

או תשומת הלב המוקפדת על הבלורית, או המחמאות השקריות חסרות הפרופורציה בחוברות שמוציאים לכבוד הבחור החשוב החתן דנן (ולא הזכרתי בכלל את הכלה החסודה שהיא באמת באמת בעלת חסד ומידות טובות וכולה תפילת צדיקים ויראים ויראת שמיים ויחידה בדור, ואם היא עובדת בהייטק אז גם זכה החתן "ושלל לא יחסר" ואכמ"ל)...

כלה נאה וחסודה.... לא ככה? זה לא נחשב לשקר, נדמה לנחלת

בד"א? ביום חתונתהנקדימון

ולא מן המותר להזכיר את דברי בית שמאי שאוסרים לשקר גם בזה, במיוחד אם לא נשאלו על הכלה. ועדיין התורה אמרה "מדבר שקר תרחק".

וכך או כך, גם לשקר יש גבולות.

אבל יפה שנתפסת דווקא למה שאפשר להשתמש בו ולהגדילו כדי להסתיר את יתר הדברים. כהרגלך בקודש לצופף שורות.

למה אתה כזה חמוץכְּקֶדֶם

נדבקתי ממךנקדימון

אבל אני כזה מתוקכְּקֶדֶם

אה, התכוונת במטפחי הבלורית וכו' אלינו?נחלת

לא עלה על דעתי. רק אחרי התגובה שלך הבנתי. שוב, אתה עם הלצופף שורות....באמת נקדימון, זה כבר מעייף.

תנחומיינקדימון

מה כזה רע בזה?advfb

מתי יש סיבוב שערים?אשר ברא

אני מכיר חבר'ה שעושים אחרי הנץ, רק בנים...ל המשוגע היחידיאחרונה

איך אתם בתשעה באב? מה הלו"זחוזר תמיד לאשתי

מבחינת תוכן, איך אתם ממלאים את היום?

היה יפה ומעניין שהשואל עצמו יפרט ואז ישאל אחרים …פ.א.
או שאתה @זיויק, שרק שואל ולעולם לא משתף מעצמו 
שנה שעברה בערב הייתי בכותל הקטןניגון🌿

ואוו היה מדהים ועוצמתי... ממליצה

ובבוקר פחות יש מה לעשות😒 אממ ללמוד קצת.. אולי ללכת שוב לכותל לסוף הצום 

תלוי במצב רוחאריק מהדרום

לפעמים שיעורים על אגדות החורבן

לפעמים מגילת איכה וספר איוב עם פרשנים

לפעמים שנ"צ ארוך

לפעמים שיטוט בפורומים וברשתות

השנה אני נאלץ לעבוד,חתול זמני

אשתדל לנסוע לכותל בל"נ.

שהייתי רווק הייתי נוסע לכותל.נפשי תערוג

בזמנו היו כמו מעגלי למידה מאולתרים באגדות החורבן וכו'. כך עד הבוקר. ותיקין

ואז חוזרים הביתה לשינה עד כמה שעות לפני הסוף הצום.

כיום יש ילדים קטנים על הראש. זה ממלא את היום

שיעורים על ט' באב בעיקרLavender

מגילת איכה, קינות.

קוראת ספרים על חורבן הבית

ספרים על השואה/ גירוש גם באים בטוב

קוראים את מגילת איכה 2-3 פעמים מלבד הקריאות בבית הפינג פונג

אפשר עם התרגום גם, או עם מפרשים.

קוראים את החצי הראשון של ספר ירמיה מלבד נבואות הנחמה, ונבואות פורענות ביחזקאל ותרי עשר.

קוראים בלופים א. מזמורים עד, עט, פח, ו- קלז בתהלים.

עושים חשבון נפש, מנסים לבכות, אם מצליחים - נהדר, לא מצליחים - בוכים בלב על כך שאנחנו כל כך רחוקים ממקדש, נבואה, והשראת שכינה שאפילו לבכות על היעדרם לא מסוגלים.

ובסוף היום, מתבטסים על כך שלא עמדנו במצופה מאיתנו מבחינת עבודת ה' המיוחדת של יום מרומם ונורא זה.

סליחה על הרוח הקודר של הדברים.

שבת מלאה בשמחה לכולם!

כנראה בלילה באזור שערי הר הבית והכותל,ל המשוגע היחידי

סיבוב שערים אחרי שחרית,

ואז שינה עד מנחה וצאת הצום.

פעם פעםמשה

הייתי מעלה לפה כמו כל שנה אוסף של סרטים מתקופת גירוש גוש קטיף.

קראנו לזה פה בערוץ 'ספיישל תשעה באב'.

עדיין הולכים לכותל? הכנה לטו באב4ne1

הפסנתרןכְּקֶדֶם

רשימת שינדלר

ספר ירמיהו

לא לצאת מהדירה ולבכות תחיים על החורבן ועל החורבן הפרטי שלי

לא בוכים על חלב שנשפך 🫗 ("על החורבן הפרטי שלי")פ.א.
אנימה

גמרת לבכות?

אני ראיתי אתחתול זמני

German concentration camps factual survey

חד־משמעית הדבר הכי מזוויע ומטורף שראיתי בחיים. היו לי סיוטים.

ראיתי את "האזור האפור" שהוא מטורף דיו, אבל זה פשוט... משהו. כאילו, יש לי לב חזק והכל, אבל וואו.

זה משהו דוקומנטרי?נחלת

אם כן, למה המזוכיזם הזה.

אם לא, סרטים מבויימים על השואה, בעיני הם כלעג לרש;

אין סרט שיכול לחקות את זה.

דוקומנטריחתול זמני

זה סרט שהכינו מיד לאחר שחרור המחנות אך לא סיימו לערוך אותו, ובגלל כל־מיני סיבות גנזו את הפילם, ורק אחרי 70 שנה קבוצה של אוצרים ומומחים ערכו אותו וסידרו אותו לסרט.

לא מזוכיזם, פשוט להבין מה בדיוק היה.

גוש קטיףהפי

בירושליםאביעד מילוא

או להתחיל בעלייה להר הבית\תפילה בכותל ואני ממליץ להגיע גם לקידוש לבנה מאוחר בכותל להיות בקרבת כמה אדמו"רים. (האדמו"רים מפינסק קרלין לעלוב וספינקא- ירושלים תמיד מקדשים את הלבנה בכותל במוצאי ט' באב)

מקדשים את הלבנה. פשששפתית שלגאחרונה

באמת ככה מכנים את זה?

התנהגות מוזרה בכבישחוזר תמיד לאשתי

קרה לי עוד פעם בעבר.

אני נוסע, עוצר במעבר חצייה, עוברת בחורה ופשוט נועצת בי מבט חודר לכל אורך החציה וגם אחר כך.

אני מסיט את המבט, ממש מובך, לא מבין מה קרה.

לא לבשתי פונפון על האף.

זה גם מבט ממש מטריד, חודר כזה. מצד שני לא נראה כועס או כאילו אני מוזר.

מה הסיפור? קרה לכם פעם?

ליצור קשר עין עם נהג כשאתה חוצה כביש124816

זו דרך טובה לוודא שרואים אותך ואתה יכול לחצות בבטיחות.

יכול להיות שאנשים עם חשש לחצות את הכביש מגזימים עם זה קצת יותר מהנצרך.

זה קטע של בטיחות בדרכיםחתול זמני

להסתכל על הנהג כשאתה חוצה

תודהחוזר תמיד לאשתיאחרונה

אולי יעניין אותך