לא עיינתי בכל הדיון, אבל לגבי הנפש, יש הבדל בין נפש לבין נשמה, ובמדרגת הנשמה נמצא שבאמת גם הנפש הא-לוקית וגם הנפש הבהמית, הכל הכל כלול בתוך הנשמה, מקור אחד להן, ורק בעולם הזה יש פיצול והפרדה בין שני הכוחות האלו, ולכן גם יש מקום לניתוק של הנפש הבהמית שבאמת היא אף פעם לא מתנתקת מהחיות הא-לוקית, אלא שבעולם הזה נראה שיש ניתוק בין החומר לרוח. (אגב, לא רק בנפש הבהמית יכול להיראות שיש ניתוק אלא גם בנפש הא-לוקית, אך אכמ"ל....). ולכן, באמת בסוף יתברר שאין מאבק, אלא כל הכוחות כולם נובעים מאותו שורש והולכים לאותו ענף, ורק באים משני צדדים שונים, זה מסטרא דא וזה מסטרא דא, הופעות שונות, זוויות שונות, אורות בגוונים שונים שכולם ביחד מופיעים את אור ה' המלא והשלם. אז אכן אפשר להגדיר ש"אני" זה הנשמה שלי.
ועיינו מה שכתבתי פה: .... - צעירים מעל עשרים
ולגבי ההבדל בין ה' לבינינו, זה נכון שתפיסת החסידות היא כפי שהצגת, אך החסידות לא אומרת שכל ה' (כביכול) הוא העולם, אלא שגם העולם הוא א-לוקות. לרב זצ"ל יש פסקה על זה (באורות הקודש, נראה לי ג' איפשהו, אבל לא זוכר....), שזה ההבדל בין הגישה החסידית לגישה הפנטאיסטית, הגישה הפנוכו'....אומרת שכל מה שאנחנו רואים, זה ה'. בעצם, הם מורידים את ה' ומגדירים אותנו ומצמצמים אותנו בטבע הנראה לעין שלנו. לעומת זאת, הגישה החסידית אומרת, מה שאתה רואה את העולם הזה כמשהו חומרי ותו לא, זה לא נכון, באמת יש עומק אינסופי שטמון במציאות, שזו החיוּת הא-לוקית הטמונה בו שמאירה אותו, הנשמה. לכן, ההבדל בינינו לבין הקב"ה, שאנחנו יותר מצומצמים, אנחנו מופיעים רק את חלק מסויים שכבר היה כלול בכוח עוד בעליונים , ב"היולי", בתכנון ובמחשבה שקדמו לעולם, אך ה' הוא הרבה יותר ממה שאנחנו מצייגים ומופיעים, הוא באמת כולל כל השלימויות, חסדו האינסופי הוא זה שברא את כולנו ובעצם כל שלימותינו וכוחינו לא מאיתנו אלא מוציאים אל הפועל כביכול את שלימותו יתברך, "וזכרת את ה' א-לוקיך כי הוא הנותן לך כוח לעשות חיל....", "אין מלך בלא עם". ובאמת ה' הוא מעל כל הגדרה ותפיסה שלנו, לעומתינו שאנו באים להוציא אל הפועל משהו מסויים, והמלאכים הם בחינה אחרת, כל אחד יש לו את ההופעה שלו, הבחינה שלו, המידה שלו, לעומת ה' שהוא גבוה מעל גבוה.
אסיים במילתא דבדיחותא במקצת: הרב שרקי אמר על ההוכחה של רנה דקארט הידועה שהיא בקיצור: "אני חושב משמע אני קיים", "זו לא הוכחה, שהרי מי אמר שיש אני בכלל?" (לא לשון מדוייקת). נראה לי הרב שרקי רצה לומר בזה, שאם הולכים עד הסוף עם הפלסופים של הפילוסופיה, אין וודאות לאף דבר, וחייבים להודות בכך שיש וודאות ב"אני", ומשם המפתח להבין שלא צריך הוכחה שכלית חושית לכל דבר, וכמו שיש נשמה- אני, כך יש את יוצרה, כמו שהגמרא מקבילה בין הנשמה לבין ה' בחמישה דברים.