חסכונותרוח טובה
עבר עריכה על ידי רוח טובה בתאריך כ"ד בתשרי תשפ"ג 16:05

שלום. עוד מעט בת 22 וב"ה יש כסף.

אני ממש רוצה להתחיל לחסוך, רווחים, כל העניינים הפיננסים ולא יודעת מאיפה להתחיל.

כל המקומות שבהם נגיד שמים 30 אלף וזה יכול להכפיל את עצמו. ממש באלי להתחיל להתנהל כספית לעתיד אבל גם בצורה זהירה ולא רוצה לעשות טעויות.

אשמח לטיפים מאיפה מתחילים לאן פונים עצות וכו'

שאלה שניה-

שנה שעברה עבדתי מסודר במקביל ללימודים, השנה רואה שפחות יש זמן לעבוד, האם יש דבר כזה שסטודנטים חותמים אבטלה ומקבלים סכום מסויים בחודש?

. . .בנות רבות עלי
@איש השקים

אולי הוא יוכל לעזור
ומה ההבדל בין קופת גמל להשקעה לבין תיק השקעות?רוח טובה

בגדולארץ השוקולד
קופת גמל להשקעה: החברה מחליטה עבורך איפה להשקיע, זה יעלה לך יותר בדמי ניהול.
תיק השקעות: את בוחרת איפה להשקיע.

ביחס להשקעות, צריך לשים לב שהעלויות של קנייה, מכירה ודמי ניהול משתנים מאוד בין מקומות וחשוב לעשות סקר שוק בנושא. (בגדול, לא לקנות מניות דרך הבנק)
אם מישהו מבטיח לך הכפלה - תברחפשוט אני..

קופת גמל להשקעה היא קופה שבה אתה מכניס כסף ונותן לחברה אחרת לנהל אותו בשבילך. 

תיק השקעות, ובכן, הוא די אותו דבר.

ההבדל הוא בדמי הניהול שיגבו ממך, ובעבודה שבקופת גמל להשקעה יש יתרונות מיסוי מסוימים (פטור מלא ממס בעת מכירת ניירות או ניוד הקופה למסלול אחר או אף חברה אחרת, כלומר אתה משלם מס רק כאשר אתה מושך את הכסף לחשבון העו"ש שלך).

ואם מישהו מבטיח את מערת המכפלה- לקפוץ?בינייש פתוח
לא. תן לו 400 שקל כסף עובר לסוחרultracrepidam

בעוד חודשבינייש פתוח
אם הייתי צריל לבחור היוםאיש השקים
הייתי משקיע בשוק ההון במדד עוקס מניות( לטווח ארוך)
כמו?רוח טובה

אשמח להסבר

עוקב אחר sp500 או נסדקאיש השקים
יש בבתי השקעות אופציה לקנות מוצר כזה
העמלות נמוכות יחסית
כמובן שיש סיכון בשוק ההון אבל אם לשפוט לפי ההסטוריה אחרי ירידה כזו זה זמן טוב לקנות מניות
רק להעיר:ארץ השוקולד
אם מישהו קנה תעודות סל המחקות את המדד הזה (והוא מדד טוב לדעתי) לפני כשנה עם 30,000 יהיה לו היום 25,380 מתוך ה30,000 ואז יש קצת עלויות של קנייה ומכירה.

השקעה לא תמיד משתלמת, לפעמים כדאי לשמור את הכסף בעו"ש וכך לא מרוויחים ולא מפסידים.
בגלל זה לא משקיעים אם צריכים את הכסף עוד שנהפשוט אני..
כשאתה לא משקיע בכלום אתה בהחלט מפסיד, בדיוק כמו שלהישאר בבית במקום לצאת לעבוד זה הפסד.

כשאתה חוסך בעוש בשביל לעזור לילד שלך לקנות בית כשיגדל, ובכל חודש שעובר מחיר הבתים עולה יותר מהכסף שאתה מכניס לחיסכון, זה לא הפסד?

הרי לכסף עצמו אין שום משמעות, השאלה היא מה אפשר לקנות איתו.
כאן אתייחס לטווח ההשקעהארץ השוקולד
אתה מעלה נקודה נכונה שלעתים רבות השקעה לטווח של שנה היא לא החלטה טובה.
העניין הוא שמישהי שחוסכת בגיל 22 בסיכוי סביר תרצה את הכסף עוד שנים בודדות.
סביר שאם היא תשקיע היא תרוויח, אבל זה ממש לא בטוח.
בסיכוי סביר (בערך חמישית עד שליש אם נסתכל על עשרים השנים האחרונות) השקעה של כסף במדד למשך חמש שנים מובילה להפסד ובשאר הסיכויים מובילה לרווח יפה.

כנראה שהחלטה להשקיע היא טובה, והחלטה להשקיע בתעודה מחקה מדד היא החלטה סבירה וטובה יותר ככל הנראה אבל צריך להיות מוכנים להפסיד ולא לחשוב שבוודאות יהיה רווח.
המדד שדיברתי עליו הוא המדד שעליו המליץארץ השוקולד
איש השקים, ואני מסכים איתו שזה מדד מומלץ בגדול.
למה סיכוי סבירברגוע
שמישהי בת 22 תרצה את הכסף תוך 5 שנים?
כי ישראלים צריכים לקנות דירה בכל מחיר בתחילתנחשון מהרחברון
חייהם.

או לפחות כך הקונספציה המקובלת
הכוונה העיקרית שליארץ השוקולד
וגם מתישהו היא תתחתן ואולי תרצה את הכסף לטובת רכב, הוצאות או משהו אחר.
אכן. לא תמיד זה חכם. אבל זה בהחלט נפוץ מידינחשון מהרחברון
רוב החסכונות של צעירים באמת לדירהברגוע
אבל גם אם רוצים לקנות דירה תוך כמה שנים, לא חייב בדיוק כשיש ירידות בבורסה.. אפשר לחכות שנה שנתיים.
יש לזה מחירארץ השוקולד
אני רוצה להדגיש:
השקעה היא לאו דווקא רעיון רע, עם זאת היא גם לאו דווקא רעיון טוב
לגבי טענת הבית אתייחס מחר בלי נדרארץ השוקולד
לגבי טענת הבית והטעות של האינפלציהארץ השוקולד
הכל יונק מאותו טעות, אנסה להסביר בצורה טובה יותר.

אינפלציה = שווי הכסף יורד.
הפגיעה באינפלציה היא שכמות הכסף שיש שווה פחות.

החלטה כיצד להשקיע היא החלטה איך להגדיל (או למקסם אם נרצה להיות מתמטיים יותר) את כמות הכסף במחיר הסיכון הרצוי?
יש אפשרות להשקיע במניות, כלומר לקנות חלק בחברה.
יש אפשרות להשקיע באג"ח, כלומר להלוות בריבית.
יש אפשרות להשקיע במדדים, כלומר לקנות חלק בקבוצת חברות. (איזה סוג חברות ואיזה מיקום גאוגרפי משתנה בין המדדים)
יש אפשרות להשקיע בנדל"ן, באמצעות קניית בית.

האפשרויות הללו שהם עם סיכוי לרווח, הם גם עם סיכוי להפסד.
בין כך ובין כך הן משפיעות על כמות הכסף ולא על השווי שלו (שתלוי באינפלציה) ולכן אין שום קשר בין אינפלציה להחלטה אם שווה להשקיע. (חוץ מההחלטה שאולי צריך את הכסף לשימוש בגלל אינפלציה ואז עדיף לשמור יותר כסף פנוי בעו"ש.)
ובמילים אחרות,ארץ השוקולד
יש שתי מישורים:
כמות הכסף - לשם כך שוקלים אם ואיפה להשקיע.
שווי הכסף - אינפלציה.

אפשר להתלבט איך כדאי למקסם את כמות הכסף, אבל זה ממש לא מושפע מהשאלה של שווי הכסף.
לא מדוייקנחשון מהרחברון
כי מניות זה בעלות בחברה ממשית שמרוויחה רווחים ממשיים.
חברה טובה מגלגלת את העלויות האינפלציוניות לצרכנים ומרוויחה רווח 'ריאלי'

ולכן יותר סיכוי שתצליח להגן על ערך הכסף דווקא על ידי השקעה שתגדיל אותו מעבר לאינפלציה - תשואה ריאלית
בגדול, חברות לפעמים מפסידותארץ השוקולד
נתיייחס לחלק הראשון כאןנחשון מהרחברון

נכון. אבל לא כל החברות מפסידות כל הזמן.

בוא נגיד ככה שזה גידור טוב מפני אינפפלציה גם אם לא וודאי.על זה אנחנו מסכימים?

לניאני אתייחס במקומו

לפעמים רוב החברות מפסידותארץ השוקולד
בשביל גידור לאינפלציה אני לא יודע אם זה הדרך
הם מפסידות ריאלי.נחשון מהרחברון

אם יש אינפלציה גבוה הם יעלו מחירים וכן הלאה. זה לא ימנע הפסד במניה. אבל העליית מחיריםם תתגלגל אליך

האמנם?ארץ השוקולד
בוא תסביר לי איפה זה התבטא בשנה האחרונה לטובת ההשקעות?
הסברתי כבר שיש הפסד של המניה גם בלי אינפלציננחשון מהרחברון

ויש הפסד שנגרם מהאינפלציה ואותו הם לא סופגות

האמת קצת מתחיל להמאס לי אני ואתה חוזרים על אותן שאלות ותשובות בניסוחים שונים. נראה לי שנסכים שלא להסכים

ולכן לאו דווקא זה עדיף על הבנק...ארץ השוקולד
סבבה.
אתה מתייחס למסגרת זמן קשחה ואני למסגרתגמישה וארוכהנחשון מהרחברון

כי ההשקעה המדוברת בשרשורארץ השוקולד
היא כנראה מתאימה יותר למסגרת יחסית קשוחה ועם מספר שנים לא ידוע.
אתה הנחת שהיא רוצה לקות ביתנחשון מהרחברון

אני פשוט לאמניח מה שהיא לא אמרה

אני מניח שיש סיכוי סבירארץ השוקולד
שרווקה בשנות ה20 לחייה עדיין לא יודעת אם היא תרצה להשתמש בכסף או לא עוד כמה שנים ולכן כדאי לחשוב על הסיכון האפשרי כי זה יכול להשפיע
ויש הבדל מהותי בין כסף בעו"ש לאבטלהארץ השוקולד
כסף בעו"ש יכול להרוויח רק עם סיכון. (חוץ מרווח מאוד מאוד נמוך במקומות מסויימים.)

אבטלה לא מניבה כלום, אבל עבודה מקבלים די בוודאות כסף, אולי לא סכום עצום, אבל זמן העבודה שלנו שווה מחיר מסוים והוא לא עם סיכון כי סוף סוף ייצרנו משהו בזמן הזה. (מוצר או שירות)
לכסף יש משמעותארץ השוקולד
הוא משמש כדי לקנות מוצרים שנרצה.
יכולת הקנייה תלויה בשני מישורים:
כמה כסף יש לנו (מושפע מההחלטה אם להשקיע),
וכמה הכסף שווה. (מושפע מאינפלציה)
נו ברור, מי חשב אחרת?פשוט אני..
התכוונתי שאפילו אם כמות הכסף נשארה זהה זה לא אומר שלא הפסדת
לכן כתבתי לטווי ארוך ולא לשנהאיש השקים
כשאתה שם כסף בפקדון אתה מפסיד בטוח כי יש אינפלציה
הבורסות עד כה הראו שהם ההשקעה המשתלמת או כמעט הכי משתלמת לציבור לטווח ארוך
במיוחד עכשיו שהמדדים ירדו באיזור 25-30%
הטענה על הפסד של העו"ש בגלל אינפלציהארץ השוקולד
לא רלוונטית, כי היא שחיקה של כל סכום נומינלי ולכן היא לא נכונה כטענה שנכון להשקיע ולא לשים בבנק.
אם תשים את הכסף בבורסה ותרוויח 2% ויש אינפלציה של 1% הפסדת יותר ממה שהיית מפסיד אילו הכסף נשאר בבנק, אבל במקרה הרווחת יותר שקיזז את ההפסד.
@פשוט אני..

לגבי טווח ארוך בגדול מסכים, אבל אתייחס לזה בהודעה נפרדת.
לאו דווקא, יתכן שימשיך לרדת עוד
לא נכוןפשוט אני..
הסיבה שיש אינפלציה בריאה (אני לא מדבר על מצב של השתוללות) היא צמיחה בריאה, אנשים מרוויחים יותר ולכן צורכים יותר, מה שמעלה את המחירים.
זה מגיע בד בבד עם עליית הרווח של החברות במשק, מה שבתורו מעלה את ערך מניותיהן.
זה לא שבאופן מקרי בלבד יש אינפלציה ויש רווחים לחברות.

במילים אחרות, אם מצב המשק טוב ואתה מושקע בבורסה, אתה רוכב על הגל. כמו לקנות דירה להשקעה בתקופה שבה יש מחסור בדירות.

אם בחרת להכניס את הכסף לעוש אתה פשוט נשאר מאחור, הכסף שלך שווה פחות אפילו שאתה לא רואה שהפסדת ולא רואה שהסכום באתר הבנק ירד.
לגבי אינפלציה יש לך טעותארץ השוקולד
אינפלציה נובעת מאי התאמה בין כמות הכסף למה שמייצרים.

האם אינפלציה היא בריאה ועד כמה?
נתון במחלוקת, הנורמה המקובלת היא אחוז קטן זה טוב.

אם יש עודף כסף וכסף שווה פחות אז כפי שלחם צריך יותר כסף כדי לקנות אותו אז גם החברה שווה יותר כסף כי הכסף שווה פחות.

אם המצב טוב והרווחת מהשקעה אז זה טוב יותר מזה שלא הרווחת, אבל אין לזה שום קשר לשאלה אם יש אינפלציה או לא.
לא נכון, יש קשר בין אינפלציה לבין בורסהפשוט אני..
כמו שאתה עצמך כתבת בתגובה אחרת.

מי שמשאיר את הכסף בעוש חשוף יותר לאינפלציה לעומת מי שמשקיע בבורסה, כי ההנחה היא שבמצב של אינפלציה בריאה המניות יעלו לפי עליית שווי החברות הנומינלית + אחוז האינפלציה, כלומר לפי העלייה הריאלית של החברות.

לכן מי שמשקיע בבורסה, בגדול, מגן על עצמו מפני שחיקת ערך הכסף, כי הוא משקיע במשהו ריאלי שמושפע ישירות מהאינפלציה.

עם זאת, כמובן זה לא מגן מפני הפסדים בבורסה...
אז כמה נקודות שפישטתי קודם ולא התייחסתי:ארץ השוקולד
1. ההנחה שאינפלציה כלולה במחיר החברה תלויה במצב החברה.
בנוסף, אינפלציה פעמים רבות הגיעה בין השאר מחוסר התאמה בין הציפיות למציאות ולפעמים חלק מזה נובע מטעות בהערכת שווי החברות.
2. אינפלציה לא זהה בין מדינות.
3. מחיר הכסף שסופג חלק גדול ממשמעות האינפלציה הוא גם מתבטא במחיר המט"ח, אם מישהו משקיע במדד אמריקאי לדוגמא, חלק מהרווחים או הפסדים יקוזזו כנראה בשינוי במחיר הדולר ביחס לשקל. (תיאורטית יש לכך הסבר ומרפרוף שלי ושל מישהו אחר שראיתי בלינקדין נראה שזה גם קורה במציאות.)
בוא ניקח שניה תרחיש היפוטתי שכבר קרהנחשון מהרחברון

היפר אינפלציה של 200% בשנה

מי שיש לו מניה של חברת דלק. מה יקרה לה? תתרסק ב200 אחוז? לא. כי חברת הדלק מגלגלת לצרכן את העליה במחיר. ואז אם כל ליטר דלק ימכר עכשיו ב18 שקל במקום ב6 - ההכנסות של החברה יגדלו גם הם ב200 אחוז (כמו האינפלציה) וגם ההוצאות (שכר עובדים, שכירות וכו)

ולכן החברה תהיה הפסדית או לא אבל היא שומרת על ערך הכסף בכך שהיא גובה יותר בעבור שירותיה. ומשלמת יותר וממילא המספר הכמותי של הכסף משתנה (מ100 שקל יש עכשיו 300) אבל סך ערכו די נשמר גם אם אין גידול במניה.

ב וג' לאנכון. אם יש אינפלציה שונה בין מדינות זה הגיוני ותקין. ועדיין - חברה שמשלמת שכר ריאלי וגובה תשלום ריאלי שומרת על ערך הכסף טוב יותר מאשר פיקדון או עו''ש או מזרון. איפה זה ידפוק אותנו? אם תשקיע בארהב. ואז כאן בארץ תהיה אינפלציה מטורפת (כמו בשנות ה80) המניה שלך תהיה שווה אותו הדבר בדולרים ופי 3 בשקלים - שמרת על ערך ההשקעה שלך. לא משנה כמה שקלים צריך לקנות אותה כרגע - הערך שלה נשמר. רק אם אתה כאן בלי שו אינפלציה ושם האינפלציה תשתולל ממש תוכל להפסיד.

למה ללכת לדוגמא היפותטית ולהתעלם מהמציאות?ארץ השוקולד
בחודשים האחרונים היה אינפלציה?
נגיד בוא נסתכל על המצב מתחילת השנה הלועזית, היה אינפלציה בכמות מכובדת בעולם (וגם בישראל אם כי פחות מאירופה), נסתכל על המדד של הs&p500 כי הוא יחסית מדד טוב להשוואה ובחינת המציאות.
הוא עלה וקיזז את האינפלציה או ירד?

לא חש צורך לדון במקרה קצה כשלא חסרות דוגמאות הפוכות במציאות הקלאסית.
ויש הבדל בין אינפלציה להיפר אינפלציה, מסכים שכשיש היפר אינפלציה השקעה תהיה ככל הנראה רעיון טוב בלי התלבטות אבל אנחנו רחוקים מכך מאוד ואין סיבה לחשוש שנגיע לזה כעת.

ב. האמנם?
בוא תגיד לי באיזה מדד/חברה השתלם להשקיע בחצי שנה האחרונה ושזה שמר טוב יותר על הכסף מאשר בבנק.

ג. נראה לי שלא הבנת את דבריי על מחיר הכסף והקיזוז, אם תסתכל ותבחן את המדד של הs&p500 , תראה שכאשר הוא עולה לרוב הדולר יורד וכנ"ל הפוך.

תרגום למי שלא מכיר,
מדד הs&p500 הוא מדד שבגדול עוקב אחרי 500 החברות הגדולות בארה"ב (לפעמים יש חריגים בודדים), יש תעודת סל שהיא מחולקת לפי הגודל וככל שגדולים יותר המשקל גדול יותר (spy) ויש מדד שבו יש חלק שווה לכל ה500 חברות (rsp)
מצורף תמונה של גרף מדד הs&p500ארץ השוקולד
מתחילת השנה הלועזית.

אכן, מדובר בגידור מדהים כנגד האינפלציה בשנה האחרונה

שלא יובן לא נכון, אני לא חושב שהשקעה זו החלטה גרועה, אלא שמדובר בהחלטה עם סיכון וחשוב לא להתעלם מהסיכון.
ההסתכלות על השקעה בשוק ההוןנחשון מהרחברון

לטווח קצר כעל החלטה חכמה בכל כיוון שהוא זה מטופש.

ברגע שאתה מקבל טווח ארוך יש לך גידור ממשי מפני אינפלציה שזוחלת של אחוזים בודדים בשנה.

מתי תראה את זה גם בטווח קצר? בהיפר אינפלצינ.

בוא נעבור למילים, למה אתה מתכוון בטווח ארוך?ארץ השוקולד
אני מנסה לחלק בין 2 דבריםנחשון מהרחברון

ערך הכסף, שווי המניה.

לא מפריע לי יותר מידי שהמניות מתרסקותת. לנסוק ל נצח זה גרוע ומראה על פונזי או הונאה אחרת.

ככה זה עובד.

כן. יש ירידה בשוק המניו בגלל סיבות אחרות.הנקודה היא אחרת. מה שומר על הערך של הכסף יותר. בעלות בחברה ממשית תזרימים שקונה ומוכרת דברים לי הערך שלהם או כסף שהוא שורת קוד שלא זזה.

נכון בשנה זו או אחרת הבורסה יררדה. אבל גם עכשיו קח 5 שנים אחורה מי הרוויח יותר?

חלוקה נכונהארץ השוקולד
ערך הכסף לא תלוי בשאלה איפה הכסף נמצא.

לך לא מפריע, אבל אם היא חוסכת לקנות בית עוד כמה שנים זה ישפיע.

לגבי עכשיו ו5 שנים אחורה, לא בדקתי, אבל כבר הערתי לעיל שאם בוחנים השקעה ל5 שנים ב20 שנה האחרונה בסבירות של חמישית עד שליש יוצאים בהפסד והיה עדיף שהכסף יהיה בבנק. (בדקתי עם השקעה בתחילת שנה לועזית ומכירה בסוף השנה החמישית)
כבר הערתי כאן שבעיני הצורך לקנות דירה בכל מחירנחשון מהרחברון

הוא קונספציה

לגבי עכשיו והשנים האחרונות

לא יודע על בסיס מה אתה אומר את דבריך אני לא חושב שנכון להשקיע ל5 שנים ברמת סיכון גבוה. אני כן חושב שאם אין קשיחות בביקוש למשוך אחרי 5 שנים ואפשר לחכות עוד שנה שנתיים הסיכויים כבר מתקרבים ל90 אחוז לטובתה
בסדר גמור שזו דעתךארץ השוקולד
אבל המסקנה המתבקשת שאתה מדבר על השקעה לטווח לא ידוע כשאין לה מושג מה התכנון שיהיה לה מבחינת צרכים כלכליים.

הסברתי בדיוק כיצד הגעתי לנתונים, בדקתי כמה המדד עלה בתחילת שנה ובסוף 5 שנים אחר כך.
ולגבי הטענה על הדירה, אין לי מושגארץ השוקולד
לא יודע אם חכם לקנות בית או לא.
מה שבטוח, זה שרווקה בשנות ה20 לחייה לא יודעת עדיין אם היא יכולה לשים בצד את הכסף לעשרות שנים או שנים בודדות, כדאי לקחת זאת בחשבון בשיקולים אם וכיצד להשקיע.
אני לא אומר על לקנות או לא.נחשון מהרחברון

כמו שאני אומר שאין שום נתון שמכריח אותה לפדות השקעה בהפסד אחרי 5 שנים עגולות בדיוק.

הגמישות לחכות עם זה שנה שנתיים מאפשרת סיכויים טובים הרבה יותר לטובתך

אני לא אוהב את הנחת הגמישותארץ השוקולד
היא הנחה אפשרית אבל לא בטוחה.
מדובר פה בסכום של 30,000 ש"ח, לחכות שנה יעלה יותר מההבדל ברווח או הפסד.
גם לחכות 5 שנים יעלה יותר.נחשון מהרחברון

לא הבנת את הערתיארץ השוקולד
אם מישהי משקיעה 30,000₪ ובסוף כמה שנים רוצה לקנות בית ואם היא תוציא את הכסף באותו זמן היא תצא עם 35,000₪ ואם היא תחכה עוד שנה היא תצא עם 45,000₪, ברור שעדיף לה להוציא באותו הזמן ולא לחכות שנה כי מחיר השכירות גדול מההפרש.
ממילא, השקעה בסכום כזה שנועדה לקניית בית תהיה קשוחה.
ויש קשר בין הירידה בשוק המניותארץ השוקולד
לאינפלציה, חלק מהגורמים גרמו לשני הדברים.
כל מקום שניתן להרוויח ניתן גם להפסידארץ השוקולד
בגדול אין רווח בלי סיכוי להפסד (וסיכוי סביר או לא, תלוי תקופה ותלוי לכמה את זמן את מוכנה להשקיע.)

בבנק את יכולה לשים פק"מ ולקבל רווח של בערך 1-1.5% לשנה בלי סיכון אבל עם הגבלה על המשיכה. (להמחיש את העניין, נגיד שאת שמה 30,000 לחמש שנים ואת בטוחה שאת לא צריכה את הכסף בינתיים, יהיה לך בסוף ה5 שנים, 32,319 ש"ח.)
את רוצה לנסות להרוויח יותר, ממליץ לקרוא וללמוד בנושא, אבל קחי בחשבון שיתכן שתפסידי בכלל.

וכל הכבוד על הרצון ללמוד בנושא, מעריך
כשמדובר לטווח ארוך - הפער בין הסיכוי לסיכון מתעצםהָיוֹ הָיָה
בא נאמר שמי שהשקיע לעשרים שנה כמעט מעולם לא הפסיד, אלא אם כן זה היה בזמן השפל הגדול או שהם הסתיימו ב2008.
(אל תתפוס אותי על הדוגמה, כן? )
זה אכן מיתוס מקובל, כמעט מדויק אבל לא לגמריארץ השוקולד
ולטווח ההשקעה התייחסתי כאן:
כאן אתייחס לטווח ההשקעה - צעירים מעל עשרים
חשוב להעיר שמי שמשקיע בשנות העשרים לחייו ולא נשוי ככל הנראה לא משקיע לטווח של עשרים שנה אלא להרבה פחות מזה ולכן זה הרבה פחות משתלם ממה שמקובל.

אם מסתכלים על השקעה במדד השוק האמריקאי לטווח של 20 שנה אז היו רק פעמיים ב140 שנה האחרונות שזה לא השתלם.
אבל, היו שווקים אחרים בהם זה לא השתלם, למשל כל מי שהשקיע בכל שנות השבעים במדד השוק היפני הפסיד כמות מכובדת.
היום אפשר לקבל כבר כ3 אחוז בקרן כספיתנחשון מהרחברון
או פיקדון
דיסקונט לאומי פועליםנחשון מהרחברון
ריבית של 3-3.76 בסגירה של הכסף לשנה בלבד

קרן כספית נותנת תשואה דומה לתשואת בנק ישראל ע''י קניית מק''מ ואג''ח בדירוג סופר גבוה לטווח קצרצר

בלי לנעול את הכסף...
אז המקסימום שאני יכול להרוויחבינייש פתוח
אם אשקיע 50k לשנה הוא פחות מאלפיים שקל?
(בהנחה שאני לא מעוניין להשקיע במניות של חברה שיכולה ליפול)
וזה עוד לפני 25% מס על הרווחפשוט אני..

כמה אתה חושב שתוכל להרוויח בלי לעבוד ובלי להסתכן?

אם היה אפשר להרוויח הרבה בלי לעבוד ובלי להסתכן, הכלכלה הייתה בבעיה קשה...

על רווח ריאלי. באינפלציה כרגענחשון מהרחברון
על פקדונות לא יהיה מס בכלל.
אפשר. בתכניות פירמידה למיניהםנחשון מהרחברון
בלי סיכון - כן.נחשון מהרחברון
בדקתי בלאומי לפני שבועיים והציעו פחות מ2 אחוזארץ השוקולד
על סגירה לשנתיים.

אשמח שתראה לי איפה טעיתי או איפה מוזכר שהאחרים מציעים.

אג"ח הוא עם סיכון, למשל אג"ח ממשלתי אמריקאי הסב הפסדים של קרוב ל10% בחודשים האחרונים. (וזה בערך אחד האג"חים הכי יציבים...)
אגב, בדירוג סופר גבוה התכוונת דירוג טוב או רע?
בדיסקונט אני רואה שעל פניו אתה צודקארץ השוקולד
בבנק הפועלים זה קרוב ל3% למשך כשנהארץ השוקולד
עלה לא מזמן הריבית. והם העלו בעוד חצי אחוזנחשון מהרחברון
חפש בגוגל.
חיפשתי וצירפתי פהארץ השוקולד
הסתכלתי בתעריף של לאומי מהבוקרארץ השוקולד
וגם של הפועלים ושל דיסקונט, הם שונים ממה שמופיע פה בתמונה.

כדאי לפתוח את התעריפים של הבנקים אצלם, יש הבדלים בריביות בין הסכומים והזמנים
נכנסתי עכשיו לאומי והנהנחשון מהרחברון
כתבתי כאן פעם מבוא לשוק ההון.נחשון מהרחברון
מבוא לשוק ההון - חיסכון השקעה וצריכה

מקווה שיעזור לך.
יכולה בכללי לשאול כאן שאלות ספציפיות.

שימי לב שיש כמה וכמה פילוסופיות השקעה. כמה דרכים וכמה גישות. אל תיבהלי מזה שעונים לך תשובות סותרות. תנסי להבין את הנימוקים. ולהכין את כל הגישות. תבחרי בסוף מה שמתאים לך.
מכירים מולי רובינזון?רוח טובה
המלצות?
??רוח טובהאחרונה

אתמול החלטתי לצאת לגל נוסף של סדנאותנחשון מהרחברון
על השקעות וחסרונות.
ביקשו שתהיה גם סדנא בזום.
אם יהיה מספיק נרשמים היא תפתח.
מוזמנת

אוזניות נגד רעשיםנקדימון

אני מחפש המלצות לאוזניות מגן נגד רעשים אבל כאלה שלא מוחצות את המוח המסכן.

לא אוזניות שמתחברות למכשיר אלא פשוט אוזניות שמבודדות רעש. לא אלחוטיות.

מכירים כזה? אשמח מאוד מאוד לקבל המלצות.

מי עוד מתקשה לזכור פרצופים?חתול זמני
מכיר 2 אנשים כאלו. זו תופעה קיימת ולא נדירהקעלעברימבאר
זה ייחודי יחסיתהרמוניה

רוב האנשים דווקא מתקשים עם שמות אבל את הפרצוף זוכרים

מעניין

כן מענייןל המשוגע היחידי

שמות אתה זוכר?

כן פחות או יותרחתול זמני

בעיקר אם אני רואה אותם כתובים.

אבל יש הרבה שמות שאני פשוט לא טורח להכניס למאגר.

פרצופים לעומת זאת, כשאני מנסה להיזכר בהם, כמעט כולם מיטשטשים לי

ויש פרצופים שראיתי המון ואף ניסיתי בכל־כוחי לחרוט אותם בזיכרוני ואני פשוט לא מצליח להיזכר בהם

(לזהות כשאני רואה אותם, אין לי בעיה)

זה לא נשמע כ"כ חריגל המשוגע היחידי

בזיכרון פרצופים במחשבה

גם אני (ונראלי עוד אנשים) לא טוב,

אבל אם אח"כ אתה מזהה אותם

זה נשמע סבבה לחלוטין.

זו תופעה ממש שונה ממה שחשבתיריבוזום
שהתכוונת אליה ושאליה התייחסתי בהודעה הקודמת שלי בשרשור. זה לא שאתה לא זוכר, זה נשמע קשור יותר לכוח הדמיון. אתה מסוגל לדמיין באופן מוחשי דברים אחרים?
אז אולי אני כמוךל המשוגע היחידי

כשאני מדמיין

קשה לי לראות בראש את הפנים של האדם

גם אם אני מכיר אותו די טוב

אז זה משהו נקודתינוגע, לא נוגע

אני חושב שקשה לדמיין פרצופים כי הם דינאמיים (הבעות פנים), לעומת דברים דוממים או אפילו בעלי חיים. ובפרט לגברים שהמוח שלהם אנליטי יותר מטבעו.

נשמע שאצלך זה אולי דרסטי יותר, אבל זה עדיין לא משהו בעייתי.

הממ,ריבוזום
טוב, הדימיון שלי לא כל כך מוחשי. כלומר, אני לא ממש יכולה לראות ב"עיני רוחי" כמו שאני רואה בעיניים האמיתיות. אבל אני כן יכולה לדמיין "רושם", קשה להסביר - נראה לי כאילו מה שהמוח מפרש מתוך התמונה שרואים (אפשר לתכנן ציור באופן מדויק כך). במובן הזה אני מסוגלת לדמיין פנים כמו כל דבר אחר. 
בעיקרוןריבוזום
זה לא ממש שימושי להיות מסוגל לשלוף פנים, בניגוד לשמות. לא עשיתי מחקר אבל נשמע לי שזה ממש נורמלי להיות מסוגל לזהות ולהתקשות לדמיין. מעניין אם למי שמצייר הרבה יש יכולת שליפה חזותית טובה יותר מאנשים שלא. 
אני מתקשה, חוץ ממי שאני מדבר איתו בלימודחסדי הים
ולומד ממנו, כי אז בעל השמועה לפני.
לי לוקח זמן לזכור פרצופים של מדוייטותצדיק יסוד עלום
מה זה מדוייטות?חתול זמני
הבחורה שיוצאים איתה לדייטפ.א.
לא מכיר כזה דברחתול זמני
אחרי זמן מה זוכר די טובזיויק
אניאנימה

לרוב אם אני אראה את הבן אדם הנכון אני אזהה, אבל קשה לי לצייר את הפרצוף כשאני לא מולו ואז אין לי בטחון שאזהה.

עושה לעצמי סימנים: לקחתי את העט מההיא עם הסוודר הסגול, הבחור גבוה עם עיניים מודגשות.

יש לזה אבחנהנעמי28
והיא נקראת פרוסופגנוזיה
וואלהזיויק
פרוסופגניוזיהחתול זמני
סופגניות כמו בקונדיטוריה – הכי מושלמות!
אני זוכרת היטב, אבל חושבת שהכרתי פעם מישהוריבוזום
כזה... (מישהו שנפגשתי אתו פעם למטרות שידוך. אחר כך פגשתי אותו במקרה באיזה אירוע עם חברה. קצת אחר כך ניסינו שוב פעם אחת. כמה חודשים טובים אחרי כן, אחרי שהתחתנתי, החברה סיפרה לי שהיא פגשה אותו והוא אמר מזל טוב ושהוא שמע שהיא התחתנה... הם בכלל לא מכירים, ודי ברור לי שהוא התכוון אליי (אנחנו לא דומות במיוחד. רק בצבעים.)
בדיוק קראתי כתבהרקאניאחרונה

שראיינו באיזה עיתון 3 בנות שיש להן את זה

מסתבר שיש לזה שם
פרוסופאגנוזיה – ויקיפדיה 

לא לפתוחזיויק
אם פתחת תענה: למה ער?
אם למישהו יש חידון לפסח למבוגריםהרמוניה

או משחקים משפחתיים אשמח לשיתוף!

חג שמח!🌸🌸🌸

קישורים נחמדים לחידונים - אתר כיפה ומהאקדמיה ללשוןפ.א.
תודה רבה!הרמוניה

הראשון יפה...

בסוף הכנתיהרמוניה

אליאס לפסח (מילים ומושגים בנושא פסח) היה לי משהו כמו 105 מילים אז כל מילה היתה בקלף בפני עצמה

תודההרמוניה

באמת היה מוצלח ועם רמות קושי שונות... בשמחה תאמצו את הרעיון

הייתי משתפת אם היה לי קובץ מוכן אבל עשיתי ידנית בסוף

וואו, כל הכבוד!! 👍👏👏ל המשוגע היחידי
תודה רבה!הרמוניהאחרונה

האמת שהסתבכתי ממש עם לעצב לוח משחק בקנבה או בAI כי אין לי pro אז בסוף הכנתי ידנית.. אם למישהו יש כלי שטוב בזה, שאפשר להכין מהר ובקלות אני אשמח לשמוע😊

ההחלטה הכי גדולה שלקחתם בעקבות התייעצות עם AIפתית שלג

או הקניה הכי גדולה.

האם יצא לכם להתייעץ רפואית עם AI?

האם הAI השפיע על הקשר הזוגי או המשפחתי שלכם?

אני חושב שאצלי הכל קרה😅

נעזר באופן יומיומי- בהרבה דבריםפ.א.
אך זה עוד אחד מבין כלים ואמצעים רבים להתייעצות, ללימוד ולהבנה, לקבלת רעיונות ותובנות.  

אין משהו גדול שה (AI (Gemini תרם לי באופן בולט במיוחד.  

מרגישה מהדור הישןריבוזום

כמעט ולא משתמשת. כלומר, ברמה של בסהכ בכל חיי לדעתי פחות מעשרים פעמים. 

קניה? אממ... נראה לי שהתייעצנו על מחשב פעם, לא זוכרת אם בסוף קנינו משהו שהופיע בהמלצות, יש מצב שכן. רפואית? לא. לא התייעצתי על נושאים זוגיים או משפחתיים, אלא אם כן בקשת המלצה למתנה נחשבת (לא עזר בשום דבר שלא חשבתי עליו לפני כן בעצמי)

גם אצלינוגע, לא נוגע

אחרי שמבינים את הראש שלו, אפשר לפרק איתו דברים בצורה מטורפת..

עזר לי להתנקות פיזית (לדוג' להבין למה יש לי שיעול יבש מציק כבר כמה שנים טובות, מה ששני רופאים לא הבינו), להתנקות רגשית יחסית במהירות מכל מיני דברים לא פשוטים וחסימות (מגניב שתוך כדי ה"טיפול" אני יכול לשאול אותו למה אני מרגיש אפיפות במוח והוא מסביר לי איך זה קשור..), לפרק דברים שאני רוצה להבין עד לבסיס של הבסיס, להוריד לקרקע תובנות רוחניות ולהפנים אותן, לדייק חידושים, לתפוס יותר טוב רעיונות מדעיים, גם לדעת איך שרים יותר גבוה ויותר יפה בלי פיתוח קול ובלי הרבה עבודה.

וזה כמובן מעבר להרבה דברים טכניים כמו להבין מה הבעיה עם מצב השינה במחשב ועם מכונת הכביסה וכדו'.

ומצחיק שכל זה בחינם ובמינימום זמן.. 

אניoo

מנתחת עם גיפיטי הרבה נושאים/ סיטואציות/ התלבטויות/ תחושות

רוב הפעמים הניתוח וההמלצות טובים ומועילים

והזמינות כמובן מיידית

מה שהופך את הכלי הזה למועיל מאד ועם השפעה משמעותית על טיב החיים

אני משתמש בו לחישובים בעבודהחתול זמני

למשל כמה משטחים בגודל XYZ אני צריך בשביל X קרטונים בגדלים משתנים

או כדי ללמוד על כל־מיני פונקציות אזוטריות באקסל

וגם עזר לי מאוד בלימוד שפות

חוץ מזה אני אוהב לנתח איתו שירים וסיפורים (ביקורת ספרות זה תחביב שלי)

ניסיתי כמה פעמים לנתח איתו רגשות ומחשבות אבל לא הגעתי לתובנות מעניינות במיוחד

שינה את החיים בהרבה צורותמשהאחרונה

אני משתמש בו  לכל כך הרבה דברים. הן בעבודה, והן בעולם הרגשי.

רכבמחפש שם

אשמח לשמוע מכם הכוונות יתרונות וחסרונות בהחזקת רכב לבחור בן 21 עם עבודה קטנה שמכניסה 3-4 אלף בחודש. בעיקר מהצד הכספי והנפשי.

תלוי בעיקר באיפה אתה גראריק מהדרום
בירושלים ובמרכז אין הצדקה.
יש מקומות שאין ברירהמשהאחרונה
יתרון: שופוניחתול זמני

חיסרון: יכניס אותך לחובות

אני לא יודע איזה רכב אתה מתכנן לקנות והאמת אני גם לא כזה מעודכן בטווחים אבל אם אינני טועה רכבים חדשים הם בערך 70K צפונה יכול להיות יותר, משומשים במצב טוב 25K+ (זול), וכמובן אפשר לקנות גם גרוטאות שמתפרקות תוך כמה חודשים בפחות מזה.

כאמור אני לא בקי במחירים אז אני מצטט מזיכרון מעורפל ומגוגל אבל זה מאוד משתנה למטה זה הערכה גסה מינימום

זה אומר שתצטרך לעבוד בערך שנה או שנתיים רק כדי לקנות את הרכב במזומן. אם במימון אז מתווסף הרבה.

תוסיף דלק לפי הנסיעות (דלק כזה זול) אם אתה נוסע הלוך ושוב לעבודה ולעוד כל־מיני מקומות אני מניח שנע בין 1000₪-2000₪

תוסיף טסט שנתי 150₪~ בהנחה והכל תקין

תוסיף אגרת רישוי סביבות ה־1000₪ בשנה

תוסיף טיפול לרכב 500₪~ פר טיפול

תוסיף ביטוח חובה יקר פיצוצים לנהג צעיר (כמה אלפי ש"ח בשנה) לא כולל ביטוח מקיף (מניח שאם זה רכב זול אז גם לא יבטחו אותו)

כמובן בהנחה וזה רכב משומש זול יש סיכוי גדול יותר שיהיה צורך בהחלפת צמיגים / רכיבים / כיו"ב כל הדברים האלה יקרים פיצוצים. אם נגיד הלך לך המנוע ואתה רוצה לתקן ואין לך כסף בינתיים אתה מושבת וממשיך לשלם על הרכב.

או לחילופין אתה יכול לשלם חופשי חודשי ארצי שנתי 3780₪ ואם יש לך הנחות אז אפילו חצי מזה + הבוס שלך אמור לממן לך את זה

ואתה יכול לטחון את כל הארץ הלוך ושוב כמה שתרצה ולישון תוך־כדי נסיעה.

תודה רבה על הפירוטמחפש שם

אני לא עומד להכניס אותי לחובות. אם אני קונה זה רק בתנאי שיש לי את היכולת להחזיק אותו לבד. יש בהחלט רכבים זולים יותר מהמחיר שכתבת שהם בסדר גמור לשימוש שלי, אבל אתה צודק מבחינת ההוצאות.

למה אתה מתכוון שהיתרון הוא שופוני?

25K זה עבור טויטה קורולה עתיקה במצב מדהיםחתול זמני

מניח שיש יותר זול מזה

האם וואו? זה איני יודע

ואם לא וואו אז צריך לקחת בחשבון שצריך להחליף א' ב' ג' ד' ה' ו'

ובשלב מסוים הרכב "מתעייף" ואין מה לעשות כל־כך חוץ מלהחליף

לעניות דעתי ביחס למשכורת שאתה מדבר עליה (בהנחה שאין לך שום הוצאות אחרות) זה נתח ענקי שנותן יתרון מועט מאוד על־פני תחבורה ציבורית ומוניות

זה לא בהכרח יכניס אותך לחובות אבל בשלב מסוים קלטתי שהרבה אנשים מסביבי מרוויחים כמוני או יותר (לרוב יותר) אבל המצב הכלכלי שלהם גרוע משמעותית ובסוף ה־פקטור תמיד היה הרכב

לגבי שופוני גם אין הכוונה כפשוטו כן יש לזה קצת יתרונות של ניידות אבל מעשית היתרון הוא זניח זה יותר פסיכולוגי

מעשית צריך לעמוד בפקקים, לחפש חנייה, לפעמים יש דו"חות (קורה לטובים ביותר), יש סיכוי נמוך אבל קורה לכולם בשלב מסוים להיתקע באמצע הדרך וגרר ובלגן

צא וחשב כמה יעלה לך להחליף את כל הנסיעות המיוחדות במוניות

נניח נסיעות רגילות כמו עבודה וחזור / נסיעות ארוכות בתחבורה ציבורית

אבל כל־מיני דברים של להסיע בחורה / לסחוב רהיטים / סתם לנסוע בעיר מונית יכולה לסגור את הפינה בקלות

נניח 10 נסיעות במונית בחודש 300₪-400₪ וכמה כבר בן־אדם יכול לנסוע במונית

אם אתה גר בפריפריה קיצונית (נניח לא יודע, איזה כפר ערבי נידח בצפון) יכול להיות שיש בזה משהו אבל גם אז איני יודע

הגזמתאני:)))))
זה אחוז גבוה מההכנסהארץ השוקולד
למה לא להסתמך על תחבורה ציבורית?
זה פשוט תלויל המשוגע היחידי

אם אתה מרגיש ששוה לך להוציא על זה בסביבות 2000 ש"ח, זה תלוי ברמת חיים שאליה אתה מתרגל...

ואפשר למצוא גם רכב סבבה שנוסע טוב באזור 10/15Kל המשוגע היחידי
נכוןנפשי תערוג
אבל צריך להבין טוב כדי להבדיל בין רכב תקול לרכב תקין בסביבות מחיר כזה
נכוןארץ השוקולד
אבל האם לא עדיף לחסוך משהו כשזה אחוז כה גבוה מההכנסה?
כל עוד אפשר להסתייע בתחבצ ברור שעדיףאריק מהדרום
אם אתה גר בחור ביו"ש מה תעשה?
לאו דווקא עדיףנפשי תערוג

זמן זה פרמטר חשוב בחיים

בדיוק כמו שאנחנו מחזיקים מכונת כביסה. מייבש ומדיח.

גם רכב זה על אותו בסיס

שילוב של נוחות+חיסכון זמן

אתה לא מוציא כסף על מכונית כמו כל השאראריק מהדרום

על מכונת כביסה מייבש ומדיח אתה לא עושה טסט, דלק, ביטוחים, חניונים, מוסכים, אחזקה, ריביות, לא דומה ולא קרוב.

בירושלים ובמרכז ובערים חרדיות לרוב עדיף לחיות בלי רכב, ביו"ש לרוב אין לך ברירה.

נכון.נפשי תערוג

אבל זה על אותו משקל.

אומנם מחיר גבוה יותר, אבל זה כסף תמורת נוחות + זמן

גם בריכה פרטית זה כסף תמורת נוחות+זמןאריק מהדרום
נכוןנפשי תערוג

ובאמת יש כאלה ששמים בחצר כזה

לי אישית אין חצר, אז אין לי את הדילמה הזאת

ויש סבירות גבוהה שאם היתה לי חצר הייתי שם שם בריכת אינטקס

על אותו משקל אפשר פשוט לעבוד פחות...חתול זמני

אם השכר של מיודענו הוא נניח 50₪/שעה

וההוצאה על רכב זה נניח 2000₪ בחודש

אז הרכב צריך לחסוך לו 40 שעות בחודש מינימום כדי שזה ישתלם.

או משהו כזה.

נכוןנפשי תערוג

לכן זה שיקול של עלות תועלת

במקרה שלו לדעתי זה לא כדאי

אבל יש כאלה שזה שווה להם

(ושווה זה לאו דווקא רק חיסכון כספי. כי רכב לא מביא בדרך כלל חיסכון כספי)

👍מחפש שם
מעניינת הנקודה שאתה מעלה על רמת החיים
זה גם קשור בהרבה לזהל המשוגע היחידי

תמצא הרבה יותר חרדים מקרית ספר בלי רכב כי הם התרגלו לרמת חיים אחרת, ואין להם שום סיבה להוציא עוד הרבה כסף בשביל זה (וגם בשביל חופשה בחו"ל נגיד), כמובן זה כלול בנוחות ובזמן כדלעיל.

רכב הכי פשוט עולה כ1000 שח בחודשנפשי תערוג

השאלה האם אתה חושב שזה מוצדק

יתרונות: נוחות

חסרונות: עלות

זה בגדול

תתחיל בלהבין כמה עולה ביטוח (אתה נהג צעיר)מרגול

עוד לפני שהרכב נסע מטר, כבר ירד לך סכום

תוסיף עלות שנתית של טסט

אתה כנראה תקנה רכב ישן אז מוסך

וכמובן דלק

אנחנו מחזיקים רכב, אבל אל תטעה- זה יקר מאוד.

ומוסיפה לגבי הביטוח- סביר שאין לך "היעדר תביעות" (אלא אם ההורים רשמו אותך בביטוח שלהם, או בחלק מהחברות מאפשרים לקבל היעדר תביעות על סמך ההורים אם היית נוהג ברכבם דרך קבע)

אם הצורך הוא ניידות עירונית: קורקינט/אופנייםמשה
מתחילים עם שעון קיץ..נועה.

מה זה הדבר הזוועה הזה. אין לילה, ושבת נמתחת כ'כ...

לא מבינה למה בכלל עוברים לשעון קיץ 

יום שישי ארוךךךךך - אפשר להספיק הרבה דבריםפ.א.
השבת נמתחת … זו באמת בעיה 
הפוךפצל"פ
אפשר להספיק גם שנצ וגם ללמוד וגם לשחק עם המשפחה
בכיף מוכן לישון פחות היום בישביל שבתות ארוכותכְּקֶדֶם
מת על זה
מה זה מדהיםחתול זמני

חוזרים מהעבודה יש זמן להסתובב בחוץ בשמש

מלא זמן להכנות שבת ומנוחה לפני

ים זמן לשיעורי תורה בשבת

ולעייפים סוף זמן ק"ש זז שעה קדימה

היום ערב פסח. אני בשעון הקודםמשה

ואני מצליח להחזיק בלי שעון קיץ. כלומר, החיים שלי מתנהלים לפי שעון חורף כמו שהיו עד עכשיו. מגיע לעבודה בסביבות 9-9:30 במקום 8-8:30

אין מסגרות להעיר אליהן ילדים אז למי אכפת.

רק התפילה ב9 קצת מציק בשבת (באחרונה לא קמתי).

שעון קיץ זה אחלהרקאני

רק חבל שהמזג אוויר לא מבין את הרמז

עד כדי כך?זיויקאחרונה
יש פה מדריכי חתנים בקהל?אוי טאטע!

אם כן אשמח לעזרה בפרטי

תודה מראש!

מזל טובל המשוגע היחידיאחרונה

אולי יעניין אותך