עבר עריכה על ידי bfv35 בתאריך ג' בחשון תשפ"ג 13:24
פתחתי ניק חדש כדי לענות לך.
גם אנחנו חילונים ויש לנו שני ילדים. אני מציינת שאנחנו חילונים כי גם אצלנו אין את העניין של פרו ורבע או בכלל את האידיאל שצריך להביא הרבה ילדים לעולם (מכבדת כמובן את מי שמאמינה בזה). אז נראה לי באופן כללי שלשאול את השאלה הזו בפורום של נשים דתיות אומר מראש שתקבלי תשובות קצת מוטות

(וזה בסדר, אנחנו לא צריכים להיות אובייקטיביים בהכל, פשוט שתהיי מודעת). ולכן היה לי חשוב לענות לך גם.
המעבר מילד אחד לשניים היה לי מאוד קשה, הרבה יותר ממה שחשבתי. חשבתי שבתור אמא קטן עליי עוד ילד, אבל הקטן שלי היה מאתגר ברמות אחרות.
חוץ מזה, לבכור שלי היה ועדיין יש עיכוב מסויים בדיבור ועוד כמה קשיים. וכל ההתנהלות איתו קשה יותר מאשר עם ילדים אחרים בגילו, וכשיש עוד תינוק/ילד בבית בכלל... אני מציינת את זה כי אני זוכרת שגם הבת שלך עם עיכוב משמעותי בדיבור.
בכנות, היו הרבה פעמים שהצטערתי על הקטן. עכשיו כבר לא, אבל זה משהו שהיה שם תקופה ארוכה והוסיף לי המון רגשות אשמה.
כי הרגשתי שזה מאוד פוגע בבכור שיש לו אח. הייתי הרבה פחות זמינה אליו, פחות סבלנית, הרבה יותר עייפה, הרבה פחות משקיעה בו, במיוחד לאור הקשיים שלו. וזה עדיין נכון, למרות שהקטן כבר לא תינוק. כי מה לעשות, המשאבים שלנו כבני אדם מוגבלים (ומשאבים זה לא רק כסף. זה גם זמן וסבלנות וכוחות).
ומצד שני, אם לבכור שלי טוב שיש לו אח? בכנות, כרגע נראה לי שלא. הם חמודים יחד, אבל לא מי יודע מה משחקים זה עם זה, ומצד שני כאמור בעיניי הוא ״הפסיד״ הרבה מאוד. וזו מחשבה עצובה ומבאסת אבל קיימת. אני לא מצטערת על הקטן שלי ומטורפת עליו, אבל נכון לעכשיו, אם תשאלי אותי אם זה היה טוב לבכור שנולד לו אח - לצערי התשובה היא לא. בשיא הכנות.
אין לי ספק שעוד כמה שנים אני אשמח שיש לי שניים ושיש להם אחד את השני, בתקווה הם יגדלו ויותר ישחקו יחד והקושי של הגילאים הקטנים יעבור.
אבל כרגע, עם כל האהבה לשניהם, כן יש לי צביטה בלב וחושבת על כמה יותר טוב היה לבכור אם היה נשאר בן יחיד. וזו האמת (מבחינתי), גם אם זה לא נעים לחשוב על זה.
אני מדגישה שאני מדברת על המצב האישי שלי. לא מכלילה שאחים זה רע או משהו כזה, ממש לא. גם לי יש אחים ואני שמחה על זה, רק מאירה צד קצת שונה. בדרך כלל רק מדברים על כמה כיף זה אחים ולא מדברים על מה מפסיד הילד הבכור (והיחיד) כשנולד לו עוד אח. ובהחלט יש כאן בעיניי גם צדדים שליליים ומחירים שהילד הבכור משלם.
אולי עוד 10-20 שנה אני אחשוב שזה שטויות, הרי לא באמת זוכרים את הקושי והאתגרים. אבל כרגע, במיוחד לאור הקשיים האובייקטיביים של הבכור, ברור לי שהוא משלם כאן מחיר לא קטן (וגם אנחנו כמשפחה בכלל, לא נכנסתי בכלל לעניין הזוגיות אחרי הילד השני… גם על זה אין לי דברים טובים להגיד

).
בקיצור, נותנת לך חומר למחשבה.
לא בטוחה שזה ממש רע להיות בן יחיד כמו שהציגו כאן, אפשר להשקיע בו יותר מכל הבחינות. יש לי חברה שיש לה ילד בגיל של הבכור שלי, מאז שהיה בן שנה אמרה שהיא סיימה ושהוא ישאר בן יחיד. ואני בכנות הרבה פעמים מקנאה בה ובבן שלה, כי היא יכולה לתת לבן שלה דברים שאני לא יכולה לתת לשלי (שוב, לא מדברת מבחינה כספית בכלל אלא מהרבה בחינות אחרות).
ישראל היא מדינה מעודדת ילודה ומשפחה עם ילד אחד נראית ממש חריגה בנוף. בהרבה מדינות זה לגמרי מקובל ובסדר להביא רק ילד אחד, הילדים יוצאים נורמלים ובריאים בנפשם, וכמו שאמרתי, יש לזה גם יתרונות שלא מדברים עליהם במדינה שלנו שמאוד מעודדת ילודה ומינימום שלושה ילדים זה ״חובה״.
אז אני לא מצטערת על הילדים שלי כמובן, אוהבת אותם אהבת נפש. אבל האמת היא שלהיות בן יחיד זה לא כזה רע בעיניי…
רק רציתי טיפונת לאזן את התגובות כאן ולספר את הצד שלי לעניין.