נתקלתי בזה בשאלונים בהרשמה לפרוייקטים, בשאלות בסגנון של:
יחס לצפייה בטלוויזיה, צפייה בסרטים, יציאה לקולנוע.
אפשר לשאול על כל דבר שחשוב לך, נניח,
האם לומד באופן קבוע? מה היחס לתרבות החול (איזה מוזיקה\תרבות הוא צורך?), יחס ללימודי חול, מעמד האישה, וכן הלאה.
בעיניי יש לכולנו שאיפות, ויש מציאות. לפעמים המציאות עמוסה מאוד, כתלות בשלב בחיים, וגם אם אנחנו מאוד עמוסים אנחנו לא תמיד מצליחים להגיע לשאיפות הגדולות בשלב הזה. וצריך להבין את זה כשמחפשים מישהו - לדוגמה, אפשר להחליט שאני רוצה להתחתן רק עם מישהו שכבר עשה סיום על הש"ס. ככל שהאדם צעיר יותר, כנראה שהוא רחוק יותר מהשאיפה הזאת - וייתכן שהוא עובד לקראתה, ויגשים אותה בהמשך, וייתכן שהוא כרגע לא עובד לקראתה, אבל מתכנן לעשות זאת בהמשך.
למה אני אומרת את זה - כי כל אחד מאיתנו הוא מכלול של דברים. רמה דתית לא נמדדת בסקאלה מספרית, זה יותר מתבטא באלפי פרטים קטנים שמרכיבים את המציאות שלנו. בעיניי זה מתבטא גם בלבוש, באוצר המילים, בסגנון הדיבור, ביחס לאחרים ועוד. ואם המכלול בגדול נשמע בסדר, ויש רק פרט אחד שמעיב על זה - לא למהר לפסול, אולי לשאול ולברר עוד (אולי אפילו באופן ישיר) ולראות אולי יש לזה איזשהו הקשר\סיבה שלא חשבת עליה.
בנוסף, מה שאני מגדירה כתורני הוא לא בהכרח מה שאחרים מגדירים תורני - ולכן עדיף לא להישאר בכותרות הגדולות, אלא לנסות לפרט ולהסביר למה הכוונה (אדם שלומד באופן קבוע - יכול להיות שהוא מצטרף לסדר במסגרת ישיבתית, או לומד הלכה יומית).
האם אדם יכול להיות תורני וללכת לצפות במשחק כדורגל?
האם אדם יכול להיות תורני ולצפות בסרטי טבע?
האם אדם יכול להיות תורני ולהאזין למוזיקה לועזית?
האם אדם יכול להיות תורני ולא להתפלל במניין?
האם אדם יכול להיות תורני ולהיות פעיל בפורום מעורב?
האם אדם יכול להיות תורני ולהשתמש בסמארטפון?
האם אדם יכול להיות תורני ולעבוד בשחור?
האם אדם יכול להיות תורני ולקבל פטור משירות צבאי (לא רפואי)?
האם אדם יכול להיות תורני ולעשות טיול במזרח?
האם אדם יכול להיות תורני וללבוש ג'ינס?
אפשר להמשיך ולשאול הרבה מאוד שאלות כאלה, והתשובות שתקבל הם שונות בציבורים מסוימים - וצריך להיות ערים להבדלים הללו. אין כאן שחור ולבן - וככל שנבהיר יותר מה הכוונה שלנו בפרטים, נצליח להבין יותר טוב לקראת מה אנחנו הולכים.