יש לי שאלה נהדרת!ראשיתך
בדיוק כאןmeir D
בפסקה האחרונה יש תשובה לשאלתך
מדוע גבר צריך לברך על דרך השלילה, ולא יכול לומר "ברוך שעשני גבר"?
לא סיפק אותיראשיתך
ועוד יותרראשיתך
יש כמה הסברים:חופשיה לנפשי
ההסבר ההגיוני בעיניי: כמו שלא עשני גוי ושלא עשני עבד, נשים חייבות בפחות מצוות מגברים כמו שעבדים וגויים חייבים בפחות מצוות
ההסבר שהמצאתי והוא המועדף: גברים לא מקבלים ווסת ולא יולדים
יש את ההסבר המעצבן ללמה נשים מברכות שעשני כרצונו אבל זאת לא השאלה
אצלינו בכל מקרה לא נוהגים לומר שעשני כרצונו.ראשיתך
מה זאת אומרת 'אצלינו' לא אומרים?hartkebhdxcrd
בעדה, או בקהילה?
או במשפחה?
בזרםראשיתך
חח וואלה!hartkebhdxcrd
אני מצטרף אליוhartkebhdxcrd
חחח בשמחה. זה זרם דיי מסיונריראשיתך
מה פירוש?hartkebhdxcrd
אשמח לדעת (אם זה לא אאוטינג..)
התשובה פשוטהhartkebhdxcrd
כי באמת, במחילה, כנראה דורות עברו חשבו שזוהי זכות שהם אינם נשים.
והאמת?
ייתכן שהם צדוק (שוב במחילה).
וזה גרוע ונורא שהם צדקו!
הם צדקו, כי אב היה יכול למכור את ביתו לשפחה, אך לא את בנו.
כי באופן טבעי (וזה עד היום), מבחינה ביולוגית, האישה פחות חסונה מהגבר, מה שמעמיד אותה בסכנה מול גבר תוקף פוטנציאלי; בעמדת חולשה מול הגברים; ועוד ועוד.
כי ביחס לגברים, שאומנם לא היו משכילים מאוד - אבל בכל זאת היו בלי ספק בעלי השכלה יותר מהנשים.
כל אלו, ועוד סיבות לא מעטות, הן סיבה מוצדקת מאוד להבין מדוע חכמים תקנו ברכה שכזו.
מדוע לומר אותה עד היום?
אין לי שמץ של מושג.
תשובות דרשניות יש למכביר, ובידי להוסיף עליהן כמה וכמה. אבל תשובות דרשניות אינן תשובות. הן תשובות דרשניות.
האמת כבר לא מעט זמן אני חושב על הנושא הזה, אם מישהו.י רוצה להעיר ולהאיר, אשמח.
[הגיוני לי שבחורה דתיה קלאסית לא תסכים עם זה, גם כי זו אכן לא גישה דתית קלאסית וגם כי זה מוציא אותה באור משפיל מאוד (הגם שכיום הוא מאיר כיהלום, בדיוק כמו של הגבר), זאת בניגוד לתשובות המקסימות שניתנות היום בדרך כלל.]
אה וגם מה ש @חופשיה לנפשי כתבהhartkebhdxcrd
מסכים מאוד.
אוקיראשיתך
אפשר לומר אותו דבר עלhartkebhdxcrd
הגוי והעבד...
למעשה, כבר אמר הרה"ח אהרן רזאל או יונתן, אני תמיד מתבלבל בין שניהם:
'הקב"ה עושה, שלא תהיה עבד;
התורה עושה שתהיה בן חורין'.
וכו'.
ארשה לעצמי להוסיף:
'הקב"ה עושה שלא תהיה אישה.
אתה עושה שתהיה גבר'.
ואולי בגלל זה, אני משער כעת, באופן כל כך תמוה אומרים גברים אחד לשני 'אחי, איזה גבר!' 'יצא גבר' 'איזו גברה!' (לבנות... תמוה מאוד בעיני והיה על זה שרשור כאן לאחרונה אם אני לא טועה).
חביב ביותר, ויש בזה.ראשיתך
אהרן רזאל בשם הרב שך (על "שלא עשני גוי")ברגוע
ואולי קצת יותר ברצינותhartkebhdxcrd
למרות שגם התשובה הקודמת רצינית.
באמת באופן מסוים ניתן לברך על מה שה' נתן, כלומר על נקודת הפתיחה, שבנידון שלנו היא מניחה שגבר הוא יותר שווה/ חשוב/ וכו' מאישה.
ה' עשה אותך =לא אישה.
האם זה אומר שהמעלות שבגבריות אצלך?
לא. אתה יכול להיות חלש; להיות בור; וכו'.
אז באמת יוצא שמה שהרב שך אמר ושורר רזאל הוא באמת עמוק (אני אומר ברצינות).
יש כמה הסבריםהפי
יש כאלה שאומרים שאישה קרובה לרצון ה' ולכן אומרות כרצונו .
שהגבר אומר שלא עשני אישה - בכך הוא מזכיר לעצמו מה הייעוד שלו , והפירוט לכך על ידי שללית דבר נגדי,כלומר שהגבר יודה שהוא מחוייב ביותר מצוות מהאישה,
ככה יזכר מה הייעוד שלו ואיך יגיע אליו
היא לא יכולה להגיד שעשני אישה או שלא עשני גבר, כי כך היא מודה בעצם על פטור ממצוות ואיך אפשר להודות על פטור מצוות, אי אפשר .
לכן אומרת שעשני כרצונו , מראש היעוד שלי ושל הגבר שונה , הוא צריך מצוות כדי להיות מתוקן
ואני לפי רצון ה' , זה תבוע בי לא משנה מצוות או לא , היעוד שלך והרצון שלך קרוב אליו מראש ..לי מפריע שברכה לפני זה שלא עשני גוי + עבד
אבל זה כן מתחבר לעניין היעוד , גבר יקר האם עשית מה שמוטל עליך? ככה כל בוקר כביכול מזכירים לכם.
גם לי זה מפריעראשיתך
חח זה מה שהגבת על מה שכתבתי קורעתהפי
חחחחחחח זה נשמעת לי שאלה של פמניסטיות זה אמנםמיפ
שאלה טובה אבל רק אם זה ממקום נכון של להבין את התורה ולא ממקום של לעג כלפיה
(לא שאני רומזת משהו כלפייך)
זה הזכיר לי את הפרסומת הזאת.די שרוט
משפט יפה ששמעתי.נחשוב על משהו
יש תארים שמובנים יותר מהשלילה מאשר מהחיובלאצעיר
ברוך שעשני גבר מגביל. שלא עשני אשה מגדיר מה לא (וממילחא כל מה שנשאר כן).
להבדיל - התארים לקב"ה הם (על פי רוב) על דרך השלילה מהסיבה הנ"ל.
יש עוד המון לפרט בזה אבל זה הבסיס. כנ"ל על גוי ועבד. גם מה שהוזכר כאן על חיוב במצוות נכון.
אחרת לא יובן המעלהטוב שם
נניל ויאמרו שעשני ישראל, אז זה כולל מעלות רבות, שהוא בן אדם, זכר, לא עבד שחי ולא מת וכדו'.
אז כדי להדגיש שמדובר על המעלה של זכר ולא נקבה אומרים שלשון שכזו.
זה מספיק על דרך הפשט.
אפשר לנסות לענות על פי הפירוש של הרב קוק לברכותadvfb
הרב קוק מסביר בצורה מאוד שירית את ההבדלים בין גברים לנשים ביחס ל"שלא עשני אישה" ול"שעשני כרצונו"
ביחס ל"שלא עשני אישה" הרב קוק מסביר -
"הנשמות בגורל חייהן, מחולקות הן לפועלות ולנפעלות,
לרושמות את החיים ואת הויתם בכל מכמניהם, ולנרשמות מהם.
וזהו ההבדל העצמי, שיש בין נפש האיש, הפועל, החוקק, הכובש והמדביר, ובין נפש האשה, הנרשמת, הנפעלת, הנחקקת והנכבשת והמתדברת, בהנהגתו של האיש.
וכמה מדות עליונות וטובות, וכמה אושר ומרחב יש בחלק הטוב הזה, של היות הנשמה נשמת איש פועל, יוצר, מחדש ומרחיב פעלים והגיונים, שאיפות ומעשים, ע"פ עצמיותו הפנימית במערכי קדושתו, הנעלה מנפש האשה, הנחשבת כחומר לגבי צורה, לעומת נשמת האיש הצורתית, ורבה היא ההודאה המחויבת ליוצר הנשמה, מכל איש ואיש, שלא עשני אשה"
ביחס ל"שעשני כרצונו" -
"עם כל היתרון של האיש הפועל והרושם את רשמי השפעתו ומפעלותיו בחיים ובעולם,
הנה יש לעומת זה ג"כ יתרון להאשה הנפעלת, שהיא עשויה בתכונה כזאת של קבלת רשמים,
בזה שהפעולות והתעוררות המעשה העצמיות ירשם האדם על ידן בצמצום של כחו החמרי והרוחני, ויוכל לפעמים לסור עי"ז מהמגמה האלהית העליונה,
מה שא"כ התכונה הנפעלת של האשה כשהיא ישרה, היא עלולה להרשם ולהפעל מתכונת השפע של המעשה אשר עשה האלהים, מהתכונה הישרה, כאשר עשה את האדם ואת העולם, את התכן החמרי והרוחני שבהויה, ישר מכוון לרצונו העליון הפשוט והישר, וע"כ מברכת היא האשה בהודאה על חלקה הטוב: שעשני כרצונו"
דהיינו - התכונה ה'נשית' שאותה הרב קוק מציג - יש ברכה גם על העדרה (שלא עשני) וגם על קיומה (שעשני).
הברכה על העדרה - שיש אפשרות ליצור רושם מתי שרק מתי שאין התרשמות. לכן מודים על כך שלא מקבלים רשמים, כי עצם חוסר קבלת הרשמים יוצרת את הפשרות לרשום רשמים במציאות.
הברכה על קיומה - על היכולת לקבל רשמים במציאות ולכוון כך לרצון ה'.
סליחה על השאלהחתולה ג'ינג'ית
אבל לפי הנ"ל לנשים אין אפשרות לרשום רושם במציאות?
שאלה מעולהadvfb
בוודאי שיש אפשרות. הרב קוק מדבר על תכונה נפשית. בפועל גם גברים וגם נשים עושים רושם עמוק בעולם ע"י מעשיהם השונים. מדובר פה ברובד יותר פנימי. לא מדובר פה על רובד המעשים.
אני חושב שאפשר לראות את זה בחוש ביחס להבדל בין גברים לנשים את אותה התרשמות שמדבר עליה הרב. זה נראה לי ברובד נפשי מסויים ולא באופן גורף חלילה.
יכולה להבין על מה אני מדבר?
אני אשמח שתרחיב יותרחתולה ג'ינג'ית
מאמינה שיש לזה קשר לבחינות ה"משפיע" והמקבל
ברור שמשפיע הוא אקטיבי יותר, לעומת מקבל שהוא פסיבי.
אבל עם כל השינויים בעולמנו, האיזונים האלה קצת השתנו, ונכון שאישה בפנימיות שלה היא מקבלת,
אבל אין סוף להשפעה שלה גם כן.
(אפילו בהקשר של איכות לימוד התורה של בעלה/ הילדים שלה. לאו דווקא בהקשר פמיניסטי של אקטיביסטיות או משהו בסגנון)
אני חושב שהדברים של הרב קוק מדברים על עניין גולמיadvfb
ולכן יש מקום להרחיב עד אין קץ.
אין לי עניין לבצע הכללות על כל הנשים או על כל הגברים.
בסופו של דבר כל השפעה היא תוצר של קבלה. אם לא הייתי מקבל, לא הייתי יכול להשפיע.
לכן אולי הכיוון יהיה לחלק בין סוגים שונים של קבלה והשפעה.
יש קבלה נשית ויש גברית.
יש השפעה נשית ויש גברית.
ולא בטוח שלהיות מקבל זה בהכרח פסיבי, יש גם קבלה אקטיבית.
אני ממש מסכים עם כל מה שאת אומרת.
הרב קוק מדבר על הרובד הפנימי מאוד ואולי במישור הקבלי שהיא ממש שפתו של הרב קוק.
לכן שאנחנו גולשים למעשים העניינים הפנימיים הללו יבואו באופן שונה.
ביחסים בין איש לאישה אפשר לראות דפוס מסויימים שנשארים וטובים מכח התפקידים.
אני גם סולד מהכללות מיותרות ודפוסים ישנים ומזיקים ביחס לתקפדים מגדריים
נראה לי ה\שמטרת הפסקאות הנ"ל היא לתת קריאת כיוון כללית ולא מעשה ספיציפי.
האם אני יכול לתת מעשה ספיצפי אחרי הפסקה? אין לי רעיון כרגע.
גם פעם נשים היו משפיעות עד חזל אמרו "בזכות נשים צדקניות נגאלו אבותינו ממצרים".
הדיבור כאן הוא לא על דברים השתנו והיום אפשר לחיות בעלדיהם. ככה נראה לי.
מעניין ממש, ובאמת נושא רחב מאד.חתולה ג'ינג'ית
(ובלי קשר לנושא האשכול, אבל אם כבר תורת הרב וכו... על איזה חיבור היית ממליץ בשלב ראשון למישהו שאין לו יד ורגל בכתבי הראי"ה?)
אחשוב על זה ואענה בהמשךadvfb
...advfb
כתבתי טיפה ארוך אז אומר לפני - אני ממליץ בעיקר על פרקי זרעונים בספר אורות - אורות – ויקיטקסט ובתוכו על המאמר למלחמת האמונות והדעות
ועל עין אי"ה -
עכשיו יותר בהרחבה -
(הרוב נמצא גם ויקיטקסט/ספריא)
עין אי"ה - ספר פירוש לאגדות הש"ס על מסכת ברכות ומסכת שבת. על מסכת ברכות יותר קל. כאשר קונים את זה יש 4 כרכים ברכות א', ברכות ב', שבת א', שבת ב'.
מידות הראי"ה - אמירות קצרות על מידות, לפי סדר הא' ב'. חלק לא מובן הן מבחינת התוכן הן מבחינת ההתנסחות הקצרה אז לכן אפשר לדלג חופשי מתי שלא מובן.
מאמרי הראי"ה - יש יתרון בכך שהספר בנוי ממאמרים שהרב פרסם לציבור ובכך לפעמים יותר מובן. אפשר לראות לפי תוכן העניינים כל מיני נושאים מעניינים, יש גם על חגי השנה.
יש כאלה שממליצים על אורות התשובה. בספר הזה הרב מבאר את התשובה בצורה עמוקה. מצד אחד יש פה גם מיקוד מסויים על נושא ופסקאות לא הכי ארוכות. מצד שני, אולי תופסים יותר את הגישה המיוחדת של הרב בנושא הזה ומתוך כך להבין חלק מהחידוש של תורת הרב שהיא כוללת ומקיפה כפי שהרב מסתכל על התשובה בצורה כזאת כך גם על נושאים אחרי במשנת הרב.
ואם רוצים ללכת טיפה למשהו יותר מקיף במשנת הרב אולי כדאי ללכת על הקובץ 'זרעונים' שבתוך הספר 'אורות'. ספר אורות הוא הספר שעוסק במסה המרכזית של משנת הרב. כל העניין של תחיית האומה בארצה ותחיית הקודש בא בספר זה. זרעונים יותר יכול לדבר על התחושות האישיות של האדם בתקופנו אנו, את עניין החיפוש הרוחני שקורה בדור ומה הוא מביא איתו וכולי. אישית, הזדהתי מן התחושות שהרב מעביר שם ביחס לבירור הרוחני שקיים כיום. הפסקה "מלחמת האמונות והדעות" מאוד קשורה לתקופתנו שאנחנו רואים מחלוקות ובכללי לכל המחלוקות שצצות בעם היהודי. זה נמצא בטוח בספריא. גם זה נראה לי קיים בויקיטקסט.
ואם כבר עוסקים בדיבור על ספרי הרב, יש את ספר אגרות הראי"ה ששם זה נטו מכתבים שהרב כתב לכל מיני אנשים, בעיקר ת"ח מופלגים (שחלקם היו גם בני משפחתו הקרובים והרחוקים). מה שמעניין בספר הזה - רואים הלכה למעשה את היחס המורכב לחילונים ואיך הרב עונה למקטרגים עליו. בנושא הזה ובכלל בכל הנושאים של הנהגה ציבורית וכללית. האגרת המפורסמת שלו על היחס לחילונים היא אגרת תקנה (דהיינו אגרות מספר 555, זה על פי אותיות מאגרת א', אגרת ב' עד אגרות תק וכולי). אפשר למצוא באוצר החכמה.
וואי תודה.חתולה ג'ינג'ית
אני אקרא בעיון בעז"ה במוצ"ש
אבל ייש"כ על ההשקעה!
פרקי זרעונים הם כבדים מאודעברי אנכי
עין איה זה בסוף ליקוט ללא נושא או מהלך מסויים. יש בחינה שהוא פשוט יותר.
יש את ספר מוסר אביך - שהלשון בו פחות קוקנית מבשאר הספרים, ויש בחינה שהוא פשוט יותר מבחינת הלשון והתוכן. יש את מידות הראיה שזה לפי נושאים והכל קצר ככה אפשר להחזיק ראש. יש את אורות התשובה.
על זרעונים אני ממליץ שלא להתחיל איתם
אני מכיר שממליצים להתחילאוי טאטע!
עם אורות התורה
שזה מצד אחד כן משנה מסודרת של הרב והסגנון הקלאסי
אבל זה פחות ספר שמביא את החידוש של התורה שלו
ומצד שני כן יותר קל
ואח"כ לאורות התשובה שהוא קצת יותר קשה אבל הוא מאוד מרכז את משנת את הרב והוא גם מאוד מחובר לחיים האישיים גם
אם כבר אתה מזכיר את אורות התשובהadvfb
יש לרב פילבר ביאור לאורות התשובה שנכתב בעידוד הרב צבי יהודה
נראה לי שאורות התשובה עוסק ברעיון יותר כולל מאורות התורה.
נכוןאוי טאטע!
החלק השני...
ניסיתי לכתוב את זה גם
כנראה לא מספיק מובן
מבין שאתה חולק עלי, אסביר למה אני כן חושב כךadvfb
ספר אורות זאת הליבה הרעיונית של משנת הרב.
בלי להתעסק בספר אורות, אז מקבלים רעיונות עמוקים ויפים אבל לא מקבלים את המשנה של הרבה בנושא יסודי.
החידוש של הגדול שהרב קשור בהבנת תהליכי עומק במציאות שאנחנו רואים בעיניים מתוך עיניים של תורה וחכמה אדירה של הרב.
תקח אדם אינטלקטואלי שטיפה יכול לקרוא שפה 'שירית' הוא יוכל להבין לכל הפחות את הרוח כללית של המאמרים 'צמאון לא-ל חי', 'חכם עדיף מנביא', 'למלחמת הדעות והאמונות'. הם לא נראים לי קשים במיוחד לקריאה מבחינת מושגים.
תודהחתולה ג'ינג'ית
לא נעים לומר,
ולהבדיל בין קודש לחול, אבל עכשיו אני עוסקת בפיענוח מושגים טריוויאליים הרבה יותר, ולא מצליחה לעבור את הציון הנדרש. מרגישה דיסלקטית לרגע.
אחרי המבחן הזה יהיה לי יישוב הדעת לקרוא בעיון וברצינות את מה שכתבתם כאן.
עכשיו קראתי בעיון.חתולה ג'ינג'ית
תודה ממש.
נראה לי אורות התשובה בשלב ראשון.
בעז,ה נעשה ונצליח.
יש לי מקור להפנות אותך אליוadvfb
הראיון של הרב אלי סדן עם דנה וייס (חדשות 12) ביחס לאמירות שלו ושל רבנים מהמכינה בעלי על נשים.
הרב אלי מספר על ביתו שלמדה רפואה וכיום היא ראש מחלקה ברמב"ם והוא אמר שזה נעשה בעידודו.
אני רואה שהרב אלי סדן מנסה להתמודד בראיון הזה במתח בין ההבדלים בין המינים לבין ההתקדמות של נשים כיום.
תשובה לא רציניתפצל"פ
כי הקב"ה עושה שלא תהיה אישה...
אתה עושה שתהיה גבר 🎼
|מתגעגע למוזיקה|
רק עכשיו רואה שכבר כתבו את זה ברצינות...🤦🏻♂️
חחחחחחתולה ג'ינג'ית
גיסתי שבוע שעבר בהתלהבות יתירה, באה אלי עם ה"חידוש" הזה. היא חשבה שזה חידוש שלה (מסכנה, היא משתוקקת שהגבר שלה כבר יהפוך לגבר 😜)
אבל אני רואה שזה כבר נדוש...
לא יודע אם נדוש...פצל"פ
אצלנו במשפחה זה חפור
אבל אם כבר בשירים של אהרן רזאל עסקינן
אז ראוי לצטט גם
"שאני הולך בדרך חדשה
בדרך חדשה שעדיין לא עוד דרך בה אדם מעולם
ואף על פי שהיא דרך ישנה מאוד, אף על פי כן היא חדשה לגמרי"
אז זה יכול להיות גם נדוש וגם חידוש שלה
(ואני אחסוך את הרב קוק באורות התורה פרק ב פסקה א)
"דנוח לאדם שלא נברא משנברא"חסדי הים
אבל למה?בנות רבות עלי
"וטוב משניהם את אשר עדן לא היה אשר לא ראה את המעשהחסדי הים
הדבר הכי מצחיק בתשובות של הבנים שרואים את השינויחסדי הים
בדרכי הלימוד.
כל מי שלומד אחרונים על דף הטור והשו"ע מכיר את השאלה והתשובות השונות של האחרונים באו"ח מ"ו.
אני הבאתי את התשובה הכי פשוטה שלהם.
אבל היום כל הבנים לומדים משנה ברורה (נדמה לי שלא מביא את השאלה), או שלומדים מספרים של סיכומי הלכות אחרים.
קם כאן דור אחר שלומד באופן שונה.
אולי רק בלימודי הרבנות לומדים אחרונים על הדף כסדר, וגם אז אם אפשר להתחמק ממשהו קופצים לסיכומי ההלכות.
כבר מתפתח צורת פסיקה רק על ידי השוואות בין סיכומי הלכות.
יש תירוצים שיותר יניחו את הדעת לאנשים מההסבר שהבאתטוב שם
אבל כדאי להביא את התירוץ הפשוט הזה שמופיעחסדי הים
באחרונים הקלאסיים.
כל אחד, מה שמניח דעתו.
אני חושב שמה שקשה להבין זה לא התירוץ, אלא עצם הגמרא בעירובין לגבי "נוח לאדם שלא נברא משנברא", שבעצם יש לו מקור בפסוק שהבאתי בקהלת.
קשה לאנשים להתמודד עם עצם הרעיון.
כשהרעיון הזה הוא נקודת הנחה, בתוספת לנקודת הנחה שהברכות בבוקר הם קשורות להנאה, אז התירוץ הזה יש לו הגיון חזק.
תלוי למי עוניםטוב שם
כמו שהרבה תשובות לשאלות לא אביא מייד ההסבר של הרמב"ם במור"נ..
כמו שכתבתי כמה פעמים פה, אני לא עונה אלא מגיבחסדי הים
שאלה נהדרת
פתית שלג
שאלתי את הרב שמואל אליהו פעם:
'שלום הרב, למה חז"ל בחרו את הניסוח 'שלא עשני..', ולא 'שעשני יהודי', 'שעשני איש'? תודה רבה!
'שלום וברכה, מברכים בלשון שלילה, כי מצב הנשים בכל העולם הוא לא כ"כ טוב. מנצלים אותן ופוגעים בהם, כמו שהיו פוגעים בעבר בעבדים.
ברוך ה' עכשיו העולם יותר מתוקן, ולא פוגעים בהם כמו שהיו פוגעים בעבר.
אבל כיוון שעדיין פוגעים, לכן אנחנו מברכים את הברכה בצורה הזאת.
לפי זה, משמע שבעולם מתוקן לא מברכים 'שלא עשני עבד', ו'שלא עשני אישה' על דרך השלילה.
האמת ששמחתי מאוד בתשובה הזאת.
אני חושבחדשכאן
האומנם כשחז"ל תקנו את הברכה הזו, היה יותר טוב להיות גבר מאישה.
אך עדיין מברכים בנוסח הזה כי חז"ל בחוכמתם כיוונו גם להסברים שיתפתחו בהמשך הדורות. כלומר, הנוסח יותר מתאים לזמן התקנה אבל אפשר להכליל בתוכו גם הסברים שמתאימים לתקופה שלנו. זה לא שיש הסבר אחד נכון.
וכך גם לגבי כל מיני תקנות אחרות. לפעמים תקנות מסויימות הרבה יותר מתאימות למציאות בזמן שנתקנו, אבל הן עדיין קיימות כי יש סיבות נוספות שמתאימות גם למציאות שהשתנתה בהמשך.
הצעה פמיניסטית מעצבנת 😈שפרינצא בוזגלו
נסו לקרוא את רצף הברכות שלא עשני גוי, עבד, אישה
ועכשיו תחליפו את המילה 'לא' ב'לו'.
ועם כל הטלטלות שעברו ברכות השחר (נניח שעשני כרצונו היא ברכה שהתקבלה מאוחר יותר רק כאשר נשים החלו לקרוא אבל חלק מהתפילה לא הייתה רלוונטית אליהן ונדרשו לערוך התאמות) - זו גם אופציה מעניינת שאני נוטה לקבל כסבירה.
גם סמנטית וגם הומופונית.
...תות"ח!אחרונה
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך י"ב באב תשפ"ג 22:32
זכור לי מהפוסקים לגבי הניסוח מדוע אומרים "שלא עשני גוי" ולא להגיד: "שעשני יהודי", משום שאם יגיד "שעשני יהודי", כלול בזה שהוא גם גבר, וכן אם יגיד: "שעשני בן חורין" כלול בזה שהוא גבר, ושוב לא יוכל לברך הברכה לאחר מכן, ולכן נוקטים בשיטת השלילה, "שלא עשני גוי", "שלא עשני עבד". ונראה לי שאם כבר נקטו בשיטת השלילה, אז אגב זה כבר תיקנו הברכה הנוספת בלשון שלילה: "שלא עשני אשה". (עיינו משנה ברורה בסימן מ"ו סעיף ד' סעיף קטן טו שאומר שלא לברך: "שעשני ישראל" כי אם יברך כך, יש אומרים שלא יוכל לברך אח"כ "שלא עשני עבד" ו"שלא עשני אשה", וכן לעניינינו, אם יאמר "שעשני יהודי", יהיה כלול בזה שאר הדברים, שכן "ישראל" ויהודי היינו הך).
לגבי עצם העניין של: "שלא עשני אשה", לעומת: "שעשני כרצונו", ישנם כאלו שיכולים "לבלוע" את הברכה: "שלא עשני אשה", אך "שעשני כרצונו" זה כבר לא מובן אצלם. אך כדאי לדעת, וזה קשור לדברי @ראשיתך (הפרי חדש כותב שנשים לא יברכו ברכה זו, וכן בחלק מסידורים ספרדים ובצרפת נשמטה ברכה זו), שתקנת ברכת: "שעשני כרצונו" היא תקנה מאוחרת יותר, שתוקנה כדי להבהיר שאין בברכת: "שלא עשני אשה" כדי להגיד שהאיש רק יותר עליון מהאשה, וכמו שהאיש גדול בדברים מסויימים, האשה גדולה בדברים אחרים. וכל אחד צריך להיות עשיר באמת ולשמוח בחלקו, בתפקיד המיוחד שה' נתן לו עם כל היתרונות שלו, ולדעת שזה הכי טוב לו להיות מה שהוא. ברכות אלו כאילו כוונו בדיוק לדור הזה, שיש בו בלבולים בנושאים האלו, ויש כאלו שלא שמחים במין שלהם, בטבע שניתן להם מאת ה', וחושבים שאפילו ניתן לברוח מהזהות שלהם, וברכה זו מקבעת את השמחה בכל היתרונות הכלולים במין שלנו, וגם החסרונות שבהם, לשמוח ולראות את הטוב בהם, ולראות איך החסרונות הם רק באים להשלים אותנו ולהוציא את הכוחות המיוחדים שלנו מן הכוח אל הפועל.
בעניין שבהתחלה לא תיקנו ברכת: "שעשני כרצונו", זה קשור לכך שהיתרונות של הגבר הם יותר בצורה הנגלית, לעומת היתרונות של האשה שהם יותר קשורים לפנימיות. זה מתבטא למשל בפסוק: "כל כבודה בת מלך פנימה", האשה מגלה את יתרונותיה דווקא בצניעות, בעדינות, באינטליגנציה הרגשית הגבוהה, לעומת הגבר שיותר מופיע כוח, עוצמה, גבורה. לכן, תיאורי חז"ל שהם יותר ברובד הפשט, מביאים בדר"כ שהגבר יותר גדול מהאשה. לעומת זאת, דווקא בקבלה ניתן למצוא את המקורות לכך שהאשה גדולה יותר. גילוי גדולת האשה במובן מסויים הוא מפחית מערכה, כיוון שיתרונותיה מתגלים דווקא כשהם נסתרים, וכשמגלים אותם, פוגמים במעט בעניינם. אמנם, ככל שמתקדמים לעבר הגאולה, הדורות שלנו, גדולת האשה מתבטאת גם בפועל, אך יש בזה אמרה מסויימת, שבתחילה לא תיקנו להגיד את גדולתה של האשה, מהטעם הנ"ל. עוד ניתן לומר טעם נוסף, שגדולת האשה לא צריכה "אישור", לעומת גדולת הגבר שהיא יותר בפוטניצאל וצריכה לצאת מן הכוח אל הגילוי, ולכן צריך להדגיש אותה, כדי שבאמת הגבר יוציא את יתרונותיו. אך גדולת האשה היא בעיקרה קבועה וקיימת. (זהו השלם ההסבר הקודם, שכן הקביעות של גדולתה של האשה היא משום שזה קשור לפנימיות, הפנימיות היא סטטית וקבועה, והחיצוניות משתנה ומתחלפת וצריכה לצאת מן הכוח אל הגילוי). וודאי שגם האשה צריכה להופיע את גדולתה ואם לא תעבוד על עצמה כוחותיה לא יתגלו, כמובן.
כתבתי את הדברים כשחזור והוספה משלי ממשהו שקראתי בעבר (מהמילה: "לגבי עצם" עד לכאן. ובאמת הדברים מבוססים שם...), עכשיו מצאתי אותו, אז רק אגיד בקצרה עוד הסברים שמופיעים שם, ואפנה למי שרוצה לעיין ולראות בהרחבה את הדברים- עלי תמר על הירושלמי ברכות פרק ט'. הוא כותב שם (הוא מלקט, הכל מבוסס על דברי קדמונים ממנו) שהברכה המקורית שהגברים בירכו הייתה שהם לא בורים (הנוסח היה: "שלא עשני בהמה", אך בהמה זו לשון מושאלת, והכוונה היא שלא עשני בור), כמ"ש בנדרים פ"א דקוראין לעם הארץ חמרא), וזה משום שפעם הנשים היו פחות משכילות, אך אשה חכמה אכן הייתה מעלתה כמעלת האיש. ואצטט דברים ממנו: "ומה"ט אמרו בהוריות פ"ג האיש קודם לאשה להחיות אבל אם היא אשה חכמה היה נראה דאין האיש קודם וכמו שממזר ת"ח קודם לכ"ג ע"ה ואם האשה עוסקת במצוות גמ"ח ספק אם איש שאינו בר הכי קודם שכן רחמנותו של הקדוש ברוך הוא היא על שניהם בשווה ועמ"ש במו"ק פ"ג". עוד ציטוט נחמד: "ומסופר שאשתו של הגאון ר"י מהמבורג שהיתה אשה חכמה שאלה לבעלה ואיך יתכן שפלוני שואב מים שהוא ע"ה גמור חשוב יותר ממנו שמברך שלא עשאני אשה, והשיב ע"ד הלצה שכ"א מברך שלא עשאני אשה על אשה שלו ואם הוא ע"ה בוודאי שגם אשתו היא בורה גמורה". יש שם עוד הסברים, אבל לא אאריך, מי שרוצה שיעיין שם....
עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק
מה הלאה בחיים?
תנסו להרוויח יותר?
תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?
תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?
אמתין עד סוף התוארבין הבור למים
בעו"ס, היינו לימוד תורה.
עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב
חשוב לא להתרגש
למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים
כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.
בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.
יפהזיויק
קודם כלנקדימון
מסקרןזיויק
להשקיעמשה
הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך
מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.
בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.
חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
לא?
ברורמשה
היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.
מפה לשם.
בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.
החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.
התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
עזרה!צאט
היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂↔️
ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)
כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..
קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?
או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂
עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.אחרונה
גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,
די דעך.
הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים. כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.
אםרועישםטוב
אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?
לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד
הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה
🤭טיפות של אוראחרונה
'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'
לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?
ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+
"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון
ואת אשריהם תכרותון."
יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים
מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום
ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.
אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד
מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.
ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.
ובכל זאת אסור להחזיק פסל
שאלה מעניינתנקדימון
תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.
כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א
על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.
צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.
לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור
אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:
הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א
אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון
זו אמירה מאוד מוזרה.
לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.
השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה
הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים
(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)
השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?
למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת
את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אולי בבית שנינקדימון
אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין
בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר
התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.
או האריות בכסא שלמה.
גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות
הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור
(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)
וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍
נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק
תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?
מה עושה את ההבדל?
אה.. וחודש טוב! 😊
בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה
אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער
נעשה לו קוקיות, שיהיה בת
איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉
ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה
"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?"
"ראש עיר או ראשת עיר?"
כן ראשת זה חארטה..
אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo
מחבבת שגרה
היא לא חייבת להיות משעממת
בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה
שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי
לא שזכרתי את זה
אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום
מרגשזיויקאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
תיאורטית לאנוגע, לא נוגע
אבל למעשה בד"כ הדרך הכי טובה להשתנות זה ע"י ייסורים, הם הכי פותחים את הנפש והכי מפתחים אצלנו עומק רגשי ואמוני.
אבל יש דרך נוספת. ללמוד להקשיב ולהרגיש את העולם. להרגיש שאתה חלק ממשהו ענק-חלק מהבריאה של ה', וגם חלק מעל ישראל, ואז יוצאים מהאגו ואין כ"כ צורך בייסורים.
"לא הן ולא שכרן" לענ"ד זה לא רק בגלל הקושי שבייסורים, אלא גם בגלל האמת שהם מכסים-שראוי שהעולם של ה' יהיה מושלם, בפרט כלפי אנשים שמחוברים אליו.
חשבתי השבוע שזו הנקודה של שבט בנימין- נס בשביל הטבע, בשביל שהטבע יהיה שלם כי ראוי שהבריאה של ה' תהיה שלמה. וזה סוג של חיבור בין קדושת הטבע (נס בתוך הטבע) לקדושה שמעל הטבע (נס ששובר את הטבע). וזו מעלתה השלמה של א"י שהתבטאה בניסי כיבוש נחלת שבט בנימין ובמקדש ובפרט בקודש הקדשים. וזה שייך כמובן רק למי שמחובר לכלל באופן מהותי, ולמי שמפריעים לו הייסורים בעיקר בגלל האמת שהם מסתירים ולא בגלל הסבל שלו.
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה ברכהפצל🤫
יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי
)
יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת
שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!
חודש טוב!
מה?זיויק
השאלה שלךנחלת
לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.