מה זאת עולל ה' לנו? (הביטה וראה את חרפתנו) - למה? למה כל זה קרה? זו שאלה מאוד אנושית (יש דורשים לשבח ויש דורשם לגנאי [מי מרום חלק ב' פרק ד' משנה ד']).
יש שאומרים - בגלל הדיבורים בבית הכנסת. אחרים אומרים - בגלל הצניעות. אחרים מביטים אל הנביאים (דוג' אקראית - זכריה פרק ז') ואומרים - בגלל אי-הצדק התורי.
יצא לי בשבת האחרונה לדבר אם אנשי "היהדות הרציונאלית", שאומרים - אף אחד לא יכול לדעת, וגם אם פעם תנאים ידעו, היום אתה לא יכול להאמין לאף אחד, לא לרבנים וגם לא למקובלים שבהם. ואז באה הראיה מדברי אחד מרבני הדור שעבר שב"ה עודנו עימנו, שראה והיה ואמר שאי-אפשר לומר למה [לפחות ככה זה בסרטון של 'יד ושם']. ואני מקשה - מצד שני רבותינו תלו זאת באי-העליה לארץ.
ראשית - צריך לשים לב, הכאב והנטיה ה'כפרנית' של הרציונאלים שבינינו, לעיני הדלה והמכוסה, לא באה משורש רע, כי אם מכך שהתשובות קטנות לו מידי, לא מספקות - השאלה הרבה יותר צורבת מהתשובה. אולי צריך לחכות כמה דורות כדי שזה יתיישב.
ויש שנושאים את העיניים אל ההווה, ומביטים במה יש תיקון עכשיו במציאות, ואומרים - מן היש יתוודע האין, אם עכשיו מתחזקת האחדות, אז לפני כן היא נעדרה. כנראה שזו גם היתה השקפתו של רבותינו אז, שתלו את הכל בעלייה.
אז אנו מקווים לתיקון אמת, אני לא יודע אם יותר מצידו או יותר מצידנו, אבל העיקר שבאמת יהיה שינוי. ואולי, וכנראה שבודאי, הכל תלוי בסופו של דבר באמונה שלנו. מחיה המתים - אמן.