ומצד שני אני מרגישה שעיקר עבודת ה' שלי ועיקר התשובה שלי במלחמה הזו היא להבין שבאמת הקב"ה הוא זה שקובע מה יקרה.
'לב מלכים ושרים ביד ה' - יש פה גם בחירה חופשית של אנשים פרטיים, אבל מה שקורה לנו כאומה זה לפי רצון ה', ולפי מה שנכון לנו משמיים כעם.
אני לומדת עכשיו תנ"ך יומי (מאז שמחת תורה...) והלימוד הזה מחדד לי מאוד כל הזמן איך צריך לראות מהלכים היסטוריים הדיבור של הקב"ה אלינו.
יש כמה פעמים שרואים איך דווקא בהחלטות גורליות של מנהיגים, ודווקא כשהם עושים טעויות, הפסוקים כותבים בפירוש שזה היה מכוון משמיים - " וַה' צִוָּה לְהָפֵר אֶת עֲצַת אֲחִיתֹפֶל הַטּוֹבָה לְבַעֲבוּר הָבִיא ה' אֶל אַבְשָׁלוֹם אֶת הָרָעָה", "וְלֹא שָׁמַע הַמֶּלֶךְ אֶל הָעָם כִּי הָיְתָה סִבָּה מֵעִם ה' לְמַעַן הָקִים אֶת דְּבָרוֹ אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' בְּיַד אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי אֶל יָרָבְעָם בֶּן נְבָט".
אני מרגישה שזו ממש העבודה שהקב"ה רוצה שנעשה במלחמה הזו. להפנים ולהבין ולהחדיר עמוק בפנים שבאמת הכל בידי שמיים.
כמובן שזה לא מבטל בכלל את ההשתדלות שצריך לעשות במציאות. יש הרבה הרבה צדדים של תשובה שהמלחמה הזו מכוונת אותנו לעשות. בפן המדיני צריך לעשות תשובה רצינית ביחס שלנו לאויבים שלנו (חלק כבר השתנה, אבל נראה שעדיין לא מספיק). מי שנמצא במקום של קבלת החלטות בוודאי צריך לשנות מדיניות ולהבין איך נכון לפעול אחרת. וגם לנו כציבור יש אחריות, כי מקבלי ההחלטות מושפעים מדעת הקהל ולכן יש מקום וחשיבות לעשות מה שאנחנו יכולים כדי להשפיע ולהפיץ את המסרים שאנחנו מאמינים בהם, בתקווה שזה באמת ישפיע על קבלת ההחלטות בפועל (כל אחד לפי רמת היכולת שלו להשפיע בנושא...).
אבל מעבר לכל השתדלות שאנחנו יכולים לעשות, אני חושבת שאת כל התסכול ואת כל הכאב צריך להפנות לתפילה, מתוך אמונה שהקב"ה יכול לשנות הכל ברגע, אבל הוא מכוון את מה שקורה לפי הדרגה שלנו והמקום הרוחני בו אנחנו נמצאים (אני כותבת את זה גם לעצמי. מרגישה שבשכל אני מבינה את זה ויודעת לדבר על זה יפה מאוד, אבל זה עוד לא חדר לי ללב עד הסוף...).
האמת שאני מרגישה שקריאת תהלים מאוד מחזקת בי את ההבנה הזו. דוד המלך כתב הרבה מהמזמורים שלו מתוך קרבות ומלחמות, והוא באמת חי את האמונה הזו בכל שהכל בידיים של ה'. יש כל כך הרבה פרקים שהוא כותב על זה, ואני ממש מרגישה כאילו הם נכתבו בשבילנו ממש.
אחד הפרקים שאני מרגישה שממש נכתב עבורנו למלחמה הזו הוא פרק ל"ה בתהלים. ממליצה ממש לקרוא ולהקשיב למילים...
תהילים פרק לה - מאגר ספרות הקודש