ילד לא עושה כל דבר כי הוא מבין לעומק אלא כי אמא אומרת. ככה מחנכים ילדים. גורמים להם לעשות דברים כי ככה. אומרים תודה. נקודה. ואז הילד לומד שאם הוא לא אומר תודה למישהו אז זה לא מנומס. והשני יכול לכעוס..
זאת דוגמא פשוטה. זה קיים גם בדברים יותר מורכבים.
ילד לא מבין דברים, והוא עושה. גורמים לו לעשות.
אם הילדים לא רוצים, אז גם כן, כמו כל דבר בחינוך צריך לראות מה עושים. לא תמיד נכון להילחם עם הילדים. זה משניא את זה עליהם. המטרה היא להאהיב דברים על הילדים.. זה נכון גם על תפילה אבל זה אותו דבר. ילד קטן עושה כי אבא אמר. כי אמא אמרה. ילד גדול מחליט לבד. איך וכו'זה כבר דיונים של מחנכים איך לא להשניא עליו.. אבל למה דנים פה דווקא על התרמות? זה נכון גם לגבי אמירת תודה רבה. תפילה. לימוד תורה. אורך חצאית. לא שואלים ילדה לפני שהיא נרשמה לימודי מסויים אם היא מסכימה ללבוש חצאית כזאת כי ככה. וזה דיון שהוא מספיק חרוש... אבל כולם מסכימים שיש שלב בחיים שילד עושה כי ככה. שיש שלבים שהוא גדול. שאסור להשניא עליו.. וכל השאלה היא איך.
אז גם כאן, צריך לדעת איך לעשות את זה חכם. אולי בלי להציב יעדים או ליצור תחרותיות או לחץ חברתי מסויים שאם אתה לא תורם אתה חריג בכיתה.. (כמו דהעירו בתגובות לפניי). אבל תכלס? בעיני זה דבר מבורך.
וואלה לא הרגשתי שכולם חייבים לתרום. אף פעם. לא הרגשתי שאני יותר טוב מילדים שלא התרימו. לא הרגשתי ככה. פשוט לא.
כן, אותי בתור ילד לקחו להתרים, והיה לי כיף. באמת כיף.
כן, אותי בתור ילד לקחו בטיול לעזור לחקלאי בדרום לשקם את השדה שלו. כל הכיתה יחד. היה כיף.
גם לקחו אותי בתור ילד לארוז שקיות מזון לנזקקים.
גם בתור ילד לקחו אותי ללמוד קצת משניות. לא שאלו אותי אם אני רוצה. כך היה פשוט. הילדים בגיל הזה בשעה הזאת לומדים מסכת אבות.
היום פשוט צורת ההתרמה הזאת היא פחות מקובלת בעיני האדם שדופקים אצלו בדלת. זאת שאלה שונה ונפרדת מהשאלה היא האם נכון להגיד לילדים לעשות את זה, הרי הם לא מבינים! זאת פשוט אמירה, זאת סיטואציה לא נעימה, כי לא מקובל בציבור היום לשנורר אנשים בפתח הדלת שלהם (לעומת פרסומות שמבקשות תרומות שזה מקובל. לעומת קישורי תרומה דרך הביט שרצים בכל מיני קבוצות..).