דבר ראשון אני לא רוצה להתרצות בפני אנשים ולרוב מעדיף שהם כלל לא ידברו איתי כ"ש שאני לא צריך "חברים" מהסוג הזה.
לגבי מצוות תוכחה יש גדרים וסייגים כשם שיש מצווה לומר דבר שנשמע כך יש מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע כו' היכן שאני מרגיש שיש בידיי לשנות משהו אני משתדל לעשות והיכן שזה סתם מריבה לשם מריבה אני מושך ידיי שב ואל תעשה עדיף.
לגופו של עניין,
"בית שמאי אומרים, כלה כמות שהיא, ובית הלל אומרים, כלה נאה וחסודה. אמרו להן בית שמאי לבית הלל, הרי שהיתה חיגרת או סומא אומרים לה כלה נאה וחסודה, והתורה אמרה 'מדבר שקר תרחק'. אמרו להם בית הלל לבית שמאי, לדבריכם מי שלקח מקח רע מן השוק ישבחנו בעיניו או יגננו בעיניו, הוי אומר ישבחנו בעיניו."
גם כאן בעצם רואים מאבק בין שני ערכים, מצד אחד התעקשות על האמת, ומצד שני "דרך העולם", בעוד בית שמאי מביאים ראייה מפסוק, הרי שהטענה של בית הלל אינה הלכתית במהותה, אלא "איך בני אדם רגילים נוהגים".
אז במקרה שלנו, דבר ראשון השקר אינו ביחס לעובדה נייטרלית חסרת משמעות מוסרית (יפה או לא יפה) אלא לכאורה היפך התורה, ב' יש כאן חנופה לרשעים / חיזוק ידי עוברי עבירה, ואין לי בעיה לקבל את זה שתיאורטית עדיף להיות לעומתי, אבל מה אני אגיד לך, אם נצטרך לקיים את מצוות מחיית זכר עמלק אני מעדיף להשאיר את הרג הנשים והטף לאנשים אחרים.
מבחינה מעשית:
- נניח אתה עובד עם לקוחות, ונניח שמדובר בעבודה שהיא קריירה ועסקים רציניים ולא סתם טלמרקטינג, ומגיע אליך לקוח כנ"ל, והבוס שלך אומר שלך שאם אתה הולך להתחצף ולהפסיד לו את הלקוח הזה, אתה עף על טיל. אי נמי, הסיפור המופרך הזה. תעלא בעידניה סגיד ליה
- מהיכרותי האישית, אני לא יודע כמה מתוך התופעה זה "עוברי עבירה כופרים אפיקורסים" או אנשים מאוד מסכנים ומבולבלים עם נטיות אובדניות. אז כמו הנוהל עם סכיזופרניה - לא לתמוך, לא לסתור. יצא לי לנהל שיחות נפש במחלקה פסיכיאטרית, שבהן מטופל אחד הסביר לי שהוא המלאך הגדול מיכאל, ואחד אחר סיפר לי שהוא עמד על פתח גיהנם וראה שם את ישו נלחם בשטן... מה אתה רוצה שאני אגיד להם? שהם טועים ומטעים? לסתור את דבריהם בשם האמת הצרופה? מה שעשיתי, זה פשוט להקשיב, לתת להם לשפוך את הלב, לנסות להבין מה הם אומרים מבלי להצטרף גם כן, והם הרגישו הרבה יותר טוב והעריכו אותי מאוד על הידידותיות שלי, מי יודע אולי היה בזה גם קידוש ה'. אז במקרה שלנו מדובר לרוב באנשים מאוד פגיעים עם בעיות נפשיות ואני לא פשוט לא רואה מה הטעם בלהיות לעומתי, תתחיל לריב איתם עוד יתחילו לחרף ולגדף. מזכיר לי את השאלה הזאת.
לכן:
=> כל שאפשר להתרחק מעוברי עבירה עדיף, ביחס לאותו סיפור של בית המרקחת, מה שהרוקח היה צריך לעשות, זה פשוט לשאול "יש כרטיס?" "עוד משהו חוץ מהתרופות שבמרשם?" "הוראת קבע?" "שבת שלום"
=> קירוב לבבות כו' שכל אחד ישאל את רבו מה עדיף לעשות
=> עכ"פ אין עניין לעשות רעש וצלצולים
ואין כמו הסיפור הזה מאבות דרבי נתן (מ"א)
מעשה ברבי שמעון בן יוחאי שהיה מבקר את החולים ומצא אדם אחד שתפוח ומוטל בחולי מעיים, ואומר גידופין לפני הקדוש ברוך הוא. אמר לו, ריקה היה לך שתבקש רחמים על עצמך ואתה אומר גידופין. אמר לו, הקדוש ברוך הוא יסלקנו ממני ויניחנו עליך. אמר, יפה עשה לי הקדוש ברוך הוא שהנחתי דברי תורה והייתי מתעסק בדברים בטלים.
הגהות יעב"ץ
והייתי מתעסק בדברים בטלים. נ״ב שעבר על מ״ש באזני כסיל אל תדבר כי יבוז לשכל מליך ואומר אל תוכה לץ וא״ח אל תנחם חברך בשעה שמתו מוטל לפניו ואת״ל בשעת קלקלתו ואמרו [עי' עירובין מא:] היסורין מעבירין כו׳ ועד״ק ואמרו אין אדם נתפס על צערו וראיה מאיוב. לכן היו דברי תוכחתו לעני הדעת המתגולל בדמי ייסוריו נחשבים דברים בטלים ודאי: