הכל מתחיל בחינוך ועם כל הכבוד, החינוך החרדי הוא קטסטרופה - למרות הסיפורים הדמיוניים שלהם שטוענים אחרת.
איפה אני רואה את זה?
בפארקים ובמגרשי המשחקים בעיר מגוריי.
אני גר בעיר שגובלת בעיר חרדית גדולה - שכמובן, אין בה מגרשי משחקים ופארקים - אז בכל פעם שיש חופשה, התושבים החרדים נוהרים בהמוניהם אל הפארקים אצלנו.
ומה זה נוהרים? מארגנים אוטובוסים! העירייה שלהם מארגנת להם אוטובוסים לפארקים בעיר שלנו.
אז אנחנו משלמים ארנונה ומתחזקים פארקים וגני שעשועים וכשיש חופשה, אנחנו לא יכולים להשתמש בהם כי הם מלאים בתושבי העיר השכנה - אבל זו אפילו לא הבעיה הכי גדולה... הבעיה הגדולה באמת היא שהם פשוט לא יודעים להתנהג.
נתחיל בנושא האשפה והניקיון - בשבתות רגילות, כשכמעט רק ילדי העיר נמצאים בפארקים והפארקים מלאים באנשים, המקום נשאר נקי. יש פה ושם קצת לכלוך, אבל בגדול, הפארק נשאר נקי.
בסוף יום שבו מגיעים השכנים שלנו מהעיר החרדית לפארק, הפארק נראה כמו מזבלה.
בנוסף, הם "פותחים שולחן" על כל ספסל או פינה שהם מוצאים ומשאירים הכל בלי השגחה - ולפעמים, ילדים קטנים יכולים לראות משהו שהם רוצים ולשים מהר בפה ואם הם אלרגים, אז זה ביקור בשניידר במקרה הטוב - אבל לא נראה שזה מאוד מעניין אותם. פשוט אפס מודעות לאחר. בעיר שבה רוב מוחלט של ההורים יודעים לא לתת לילד לאכול במבה על הנדנדה שמא יעלה אחריו ילד שאלרגי לבוטנים - אפשר לצפות מאורחים להתנהגות מתאימה.
בנוסף, הם רבים על המתקנים ולא מעניין אותם כמה אנשים יש בתור וכמה ילדים בוכים מחכים לתורם - בשושן פורים, למשל, היו כמה משפחות שבאו ופשוט תקעו את המתקן הכי מבוקש בפארק לרבע שעה כי הם רבו. ילדים - כולל כאלה עם צרכים מיוחדים ופטור מתור (וכן, אני כותב את זה מתוך ידיעה והיכרות) - עמדו שם ובכו.
חוץ מזה, כשמגיע תורם, אז הם שוכחים שיש עוד אנשים בתור ועד שלא אומרים להם שהם מגזימים הם אפילו לא חושבים שיש שם אנשים אחרים. (חוץ מזה שלפעמים הם פשוט "לא שמים לב" שיש תור).
לפני כמה חודשים, לקחנו את הילדים לקיפצובה והם רצו קרוסלה. כולם מתיישבים והמתקן מלא - ומשום מה, אין מעליו הצללה והיה חם כשהשמש קופחת על הראש - אבל משפחה חרדית אחת תקעה את כולם. למה? כי על המתקן יש הגבלת גובה\גיל והם ניסו לשכנע את המפעילה בת ה-18 (במקרה הטוב) של המתקן שהילדים שלהם מספיק בוגרים כדי לעלות על המתקן בניגוד לכללים.
20-30 אנשים - שלפחות חציים ילדים חסרי סבלנות - ישבו על הכיסאות וחיכו שאותה משפחה תסיים את הויכוח שלה עם המפעילה.
אז הגיוס הוא רק סימפטום של חינוך גרוע שמלמד את הילדים מגיל אפס שהאחר לא מעניין אותם. הם הכי חשובים בעולם וכל יתר האנשים בעולם יכולים ללכת לעזאזל.
אז מה הפלא שרואים את זה גם בגיוס לצה"ל? שאחרים ימותו עבורם - זו בכלל לא הבעיה שלהם.
הם מחנכים את הילדים שלהם להתנהג כמו שילד בן ארבע מתנהג.
משזה נאמר, אז אני רוצה להבהיר שברור שלא כל החרדים הם כאלה ויש כאלה (אפילו רבים מאוד) שעושים ימים ולילות עבור אחרים והם צדיקים גמורים ואני בטוח שהם מחנכים את ילדיהם אחרת - אבל
כשמסתכלים עליהם כמגזר, אז החינוך שם הוא אגואיסטי וחסר התחשבות ואת הבעיה הזאת צריכים לפתור.
הפתרון הזה לא יבוא מתוך המגזר החרדי - הפתרון יגיע ברגע שהם יבינו שיש מחיר להתנהגות הזאת - בדיוק כמו שמחנכים ילדים קטנים. אין מה לנסות לדבר בהגיון עם ילד בן ארבע וחינוך זה אומר לפעמים גם "לגבות מחיר".
רוצים להתנהג בצורה הזאת? אז יש לזה מחיר.
לדרוש תשלום בפארקים עירוניים מאלה שאינם תושבי העיר ולקנוס את מי שמלכלך או לא עומד בכללים, להעיף מפארק שעשועים כל מי שמתחיל להתווכח עם הצוות, לשלול כספים ותקציבים מאלה שלא מוכנים לעשות כלום עבור אחרים ועוד.
מה שלא עובד בהסברה - יעבוד בכח ובסנקציות.