מה שנורא, זה שיש לחץ (מגבוה) לעמוד בקצב מסויים ולהגיע להישגים מסויימים גם במחיר של השנאה (מלשון שנאה) של הלימוד עצמו.
קשה למצוא תלמידים שלאורך כל שנות היסודי יגידו לך שהם אוהבים ללמוד, אוהבים את ביה"ס, אוהבים את המקצועות וירצו להמשיך ללמוד ולהעמיק מעצמם.
וזה קורה כי מערכת החינוך בנויה כך שהתלמידים צריכים להתיישר לפי המצופה מהם, במקום להסתכל עליהם ולישוב מה יגרום להם לרצות ללמוד.
אני כאמא רואה את ההישגים כי ילד שרוצה ללמוד, לומד הרבה יותר מילד שלא רוצה ללמוד.
כשרוצים ללמוד אין כמעט בעיות משמעת, ואז אפשר גם לתת ביטוי לאן הילדים רוצים להמשיך לחקור ולהעמיק, וגם להספיק את הקצב.
בנוסף אין בהכרח תשובה אחת נכונה, כל תשובה שבאה מכיוון חשיבה נכון, היא נכונה.
ילד שמורידים לו נקודות כי הוא לא ידע לקלוע למחשבה של המורה, אבל הוא מעצמו כן ענה את התשובות הנכונה, חש תסכול.
מבחנים ותעודות גורמים למתח בין התלמידים עצמם, במקום להביא לידי שיתוף פעולה.
יש עוד הרבה מה להרחיב אבל זה לא הזמן ולא המקום.
שורה תחתונה, מי שטוב לה במוסדות הרגילים של משרד החינוך, מעולה.
מי שלא, שתדע שיש חלופות ושווה לברר עליהם.
רק עוד נקודה קטנה,
למשל בחשבון משרד החינוך בעצמו עשה שינוי והיום שמים דגש רב יותר על יכולות חשיבה מאשר על ללמוד בע"פ דרכי פתרון מסויימים.
לשני הגדולים שלי (ו, ד) יש דרכי פתרון בעיות בחשבון אחרות,
ושניהם פותרים הרבה יותר מהר ממני (ואני טובה במתמטיקה והגשתי לבגרויות, כלומר הבעיה היא לא השכל אלא דרך הפתרון)
אגב, דוגמה למצב בעייתי, למשל הבת שלי (שלומדת במסגרת רגילה של משרד החינוך) היה איזה חיכוך עם המורה לאנגלית, היא לפעמים שכחה להביא ספר ולא הקפידה על ש"ב, המורה אמרה שהיא תקבל עונש כלשהו, ומאז במשך חצי שנה היא עשתה הכל כדי להבריז משיעורי אנגלית, יום אחד קיבלתי שיחה מהמורה שהיא המומה היא תפסה את הבת שלי מתחבאת מחוץ לכיתה ולומדת.. נביא.
המורה הייתה ממש בהלם, שמעו על הקול שלה את ההלם, ואני בשיא האדישות לא מבינה מה ההלם, מסבירה למורה שכדי ללמוד צריך לרצות ללמוד ולא לפחד מהמורה..
אצל הבן שלי אין דברים כאלה בכלל! זה לא בית ספר דמוקרטי שהילדים מחליטים אם להיכנס או לא, אבל אין מצב שילד מקבל עונש כי הוא לא מצליח להתיישר לפי ההרגלי למידה, אין מצב. לא קורה. אם ילד מתקשה בהבאת ציוד, המורה מדבר איתו וחושבים ביחד מה יכול לגרום לו לזכור, משבחים אותו כשהוא זוכר להביא.
ובכללי אין שיעורי בית אז לא לוקחים את הספרים הביתה, אז מראש נמנע כל הכאב ראש הזה.
אבל אין בכלל את השפה של עונש.
עוד דבר שאני רואה זה שילד בא הביתה ופותח ספרים או מחשב ומעמיק ידע בנושא שלמד בכיתה. יש גם הרבה עבודת צוות אחה"צ החל מהכנת דגמים לתערוכות, דרך הכנת חידון לכיתה ועד עבודות מקיפות כתובות.
גם אצל הבת שלי יש דבר שנקרא "הערכה חלופית" אבל היא מוגבלת למספר פעמים, חייבים גם מבחנים פורמליים.
ויש קשר ממש טוב בין הצוות להורים, נותנים המון מקום לשתף ולרתום את ההורים לעבודה עם הילד שזה גם בסוף מוכיח את עצמו.