אבל כן רוצה להוסיף שכן יש לנו יכולת השפעה על מה יהיה. במעשים שלנו ובתפילות שלנו.
לפעמים זה נשמע קצת משהו שאומרים לילדים, כמבוגרים אנחנו כאילו עברנו את השלב ה'תמים' הזה.
אבל זו האמת האמיתית. וצריך להחדיר את זה ללב גם כמבוגרים. להבין שבאמת התפילות שלנו משפיעות, באמת החזקות רוחנית שלנו נותנת כוח לעם כולו, באמת הקב"ה קובע את מה שיהיה, והוא קובע את זה על פי המצב הרוחני של העם.
זה קשה לתפוס את זה באמת, ולהאמין בזה באמת.
לי עוזר לשמוע שיעורים של הרב ראובן ששון, ללמוד בספר שלו על תפילה, ללמוד תנ"ך (שממש מלמד אותנו את המבט הזה וההבנה שכל ההסטוריה של עם ישראל היא מהלך אלוקי והכל תלוי ברמה הרוחנית שלנו), וגם להגיד תהלים תוך תשומת לב למילים (כי דוד המלך באמת חי את החיים שלו ככה, וזה מתבטא במילים שלו ומלמד אותנו אמונה אמיתית, בכל מצב בחיים).
אז אני בעד פחות להתעסק בלקרוא על זה בתקשורת, ולנסות לתכנן לפי פרשנויות של כל מיני גורמים שמשתנות מיום ליום.
אבל אני מאוד בעד להתפלל על זה, להשתדל להוסיף בעשיה רוחנית, כל אחת לפי יכולתה ומה שמתאים לה, ועוד להתפלל (למעשה אנחנו ממש מחוייבים בתפילה על זה. המקור ממנו הרמב"ן לומד על חיוב תפילה זה דווקא במלחמה, וזה חיוב דאוריתא גם לנשים...).
ובעז"ה שנראה איך הקב"ה מגלגל הכל לטובה, ויתקדש שם שמיים בנצחון גדול שלנו על כל אויבינו...