עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ט"ו באדר תשפ"ה 22:53
א. אני דיברתי על *זהות* של מושגים ואילו אתה מדבר על תצפית אמפירית של 5 החושים בפועל. אני מסכים איתך שב*פועל* השמחה קיימת כשיש מבנה כימי (למרות שגם זה מוטל בספק אבל לא אכנס לזה). זה לא אומר שהשמחה *היא* המבנה הכימי.
לגבי הדוגמא למים, זהו בדיוק, אם אני יכול לדמיין חומר שנראה שקוף עם טעם של מים ושקוראים לו "מים" והוא לא h2o. אז סימן שאין זהות מושגים בין המילה "מים", בין חומר שקוף עם טעם מים, ובין h2o. אלא שבתצפית אמפירית של חוקי הטבע ושפת בני האדם, בפועל 3 המושגים השונים נמצאים ביחד , כמו שתמיד יש רעם עם ברק אך לא אומר שהם זהים (כמו שאין זהות בין המושג ים למושג לא נקרע לשניים, למרות שבפועל ים תמיד לא נקרע לשניים. ובגלל שאין זהות מושגים אז יכול להיות נס שהים יקרע לשניים. אבל לא יכול להיות נס של משולש עם 4 קדקדים. כנל אני יכול לדמיין רעם ללא ברק, זה לא אומר שבפועל זה כך, זה כן אומר שרעם הוא לא ברק).
ההבדל הוא גם שהמילה "מים" זו רק מילה בשפת בני האדם לh2o או למראה המים ב5 החושים, ולא היתה קיימת לפני שהמציאו אותה. בעוד שחווית השמחה קיימת בנפשי לפני שקראתי לה בכלל בשם.
אתה מתבלבל בין זהות מושגים לבין האם בפועל הם 2 המושכים באים יחד,שסה שונה לגמרי אחד מהשני.
ב. לא נכון לומר שחייב *לוגית* שמבנה כימי הוא סיבת השמחה, אלא שתמיד כך ראינו בפועל בתצפית אמפירית, ואילו היינו רואים משהו אחר אז זה לא היה נכון.
אני מסכים שמבנה כימי הוא *סיבת* השמחה, אבל אם א הוא סיבת ב, זה לא אומר שא=ב. ברק הוא סיבת רעם, זה לא אומר שברק=רעם.
משולש=צורה עם 3 צלעות , כמו ששמחה=חוויה מסויימת שאני מרגיש בנפש, ולא נכון לומר שמחה=מבנה כימי במוח.
ג. ממש לא נכון. הרמבם דמיין ספינת ברזל טסה באוויר. זה שאנשים בפועל לא דמיינו פלאפון חכם זה כי זה לא עלה להם בדמיון, אבל זה לא אומר שהם לא יכלו לדמיין את זה. (בדיוק כמו שמעולם לא עלה לך בדמיון פיל עם ראש של המן הרשע, אבל אתה יכול לדמיין זאת כרגע).
אבל זה בכלל לא קשור לעניינינו.
אני לא מדבר על משהו ש*לא* דמיינתי, אלא על משהו ש*כן* דמיינתי, ומה שכן דמיינתי זה הרגשת שמחה ללא החומר במוח. אם אני יכול לדמיין זאת, סימן שאלו 2 מושגים נפרדים.
(באמת עיוור מלידה *לא* יכול לדמיין צבע כחול, אבל מה שהוא *כן* מצליח לדמיין אז בהחלט אפשרי מבחינה *לוגית*.
אני מדבר על מה ש*כן* הצלחתי לדמיין. ייתכן שיש עולם עם 5 מימדים או 35 חושים שאני *לא* מצליח לדמיין. אבל מכיוון ש*כן* הצלחתי לדמיין שמחה ללא מבנה כימי, אז אלו 2 מושגים שונים).
ומכיוון שרגש השמחה וודאי לי שהוא קיים בנפש, כי אני מרגיש אותו, אז אי אפשר לטעון שרק דמיינתי שמחה והיא לא קיימת בפועל. מכאן שיש באמת שמחה והיא לא זהה למושג חומר. כלומר היא לא חומר.
הדוגמא לשמחה, אבל יכולה להיות על כל חוויה נפשית ואף על התודעה עצמה. ומכאן שיש תודעה והיא לא חומר.
ייתכן שהתודעה קיימת בגוף רק כשיש מבנה כימי, אז זה אומר שהמבנה הכימי הוא ה*סיבה* לאותה תודעה שהיא עצמה לא חומר.
כמובן כל זה נכון אם מניחים שיש כזה מונח של סיבתיות מהותית.
מכיוון שאין בכלל כזה סיבתיות מהותית, אלא זה כינוי רק למה שראינו עד היום ב5 החושים (עיין דיוויד יום) אז זה סיפור אחר. אבל את זה אכתוב בתגובה אחרת.
מה שכאן רציתי להראות זה שאפילו היינו טוענים שיש מונח סיבתיות, גם אז התודעה לא היתה חומר.