בס״ד
(דבר ראשון, ברוכה השבה, זוכרת אותך ❤️!
דבר שני מסייגת שהמתבגר הכי גדול אצלי עדיין צעיר יחסית, גיל חטיבה).
לאורך כל השנים, אני שמעתי בעיקר הפחדות על גיל ההתבגרות.
ומה שאני מגלה לשמחתי, כשאנחנו שם בעצמינו ב״ה, זה שגיל ההתבגרות זה לא רק גיל ה״טיפש-עשרה״, כעסים וקשיים של דימוי עצמי ולחץ חברתי.
אלא זה גם התבגרות כפשוטה. הם אשכרה נהיים יותר בוגרים ויותר אחראים! הם מבינים יותר שיש להם אחריות על הזמן שלהם, על היכולת שלהם לנהל את מצבי הרוח שלהם, על הכסף שלהם, על ההתנהגות שלהם, על שיעורי הבית, ניקיון הגוף, צריכת כל מיני תכנים, עבודת ה׳ ומה לא.
מצד אחד הם עדיין מאד מרוכזים בעצמם, אבל מצד שני הם מתחילים דווקא להעריך את ההשקעה של ההורים ואת כל מה שהם מקבלים מאיתנו. הם גם יותר מודעים למעשים שלהם והמצפן הפנימי שלהם יותר משוכלל מאשר כשהם היו קטנים.
אני חושבת שנכון שתדברי איתה על הדברים. בזמן רגוע. לגשת אליה בלב אוהב ובאמון ביכולת שלה להשתפר בהתנהגות שלה כלפיכם. ולשקף לה שהיא כבר גדולה ב״ה והיא בטח יכולה להבין שיש דברים שלא מקובלים כמו להרים קול על אבא או אמא או לנהוג בתוקפנות. שאולי יקח לה קצת זמן לשנות את זה אבל שזה חשוב מאד ואתם מצפים מאד שהיא תשים לב לאיך שהיא מדברת או מגיבה.
ותוך כדי שזה קורה, בשעת אירוע, לעצור כל התנהגות לא מכבדת. לעמוד כל הכבוד שלכם - ״אני לא ממשיכה את השיחה אם זה בטונים כאלה. כשתרגישי שאפשר לדבר רגיל נמשיך לדבר״. ושוב - להאמין שהיא כבר גדולה ומסוגלת לשנות את הדפוסים האלה.
עוד משהו, לגבי מה שיש לך בתוך הלב כלפיה. ממש טבעי להרגיש ריחוק ומשקעים. אני מקווה ששיח איתה על הדברים ועמידה על העקרונות שלכם כבר יוכלו לשפר את ההרגשה. בנוסף, הייתי מתחילה לכתוב כל יום 3 דברים טובים עליה, כדי לחזק בתוכך את הראייה החיובית שלך אותה ולשים לב באופן מודע שלצד כל המעידות שלה יש בה עדיין המון דברים מתוקים וטובים. לי זה משהו שעוזר מאד מאד.
ודבר אחרון, לשים לב שבכללי הכל בסדר איתה. על המתבגרים עוברים הרבה מאד דברים (כמו שעלינו עוברים הרבה דברים), ולפעמים אנחנו לא מודעים שהם מתמודדים עם משהו נקודתי או כרוני. האם הכל בסדר עם החברות? עם הלימודים? אולי משהו מציק לה עם עצמה (עשתה משהו לא טוב וזה קצת אוכל אותה מבפנים ועושה אותה עצבנית)? לנסות להיות עם קשב מיוחד בתקופות האלה, כי לא פעם העצבים שלהם הם סימפטום של משהו שכואב להם כרגע ואולי נוכל לעזור להם שמה…
זה מה שעולה לי כרגע, מקווה שזה עוזר…
🫶🏼