בס''ד
אני התחלתי את ההורות שלי עם פחד מאד גדול לכעוס.
ואכן, ברוב רוב רובו של הזמן, לא כעסתי וניהלתי הורות מאד נינוחה.
בשנים הראשונות, זה היה לי קל באופן מפתיע אפילו וסוג של קיוויתי-האמנתי-חשבתי שאצליח להמשיך ככה תמיד.
אבל ככל שהילדים גדלו (וככל שהמשפחה גדלה גם היא ב''ה),
ראיתי שזה נהיה לי יותר ויותר מאתגר.
ויצא לי להתפרץ, פעם ראשונה, פעם שנייה, פעם שלישית...
זה בכלל לא היה קורה הרבה.
אחת לכמה חודשים טובים בסך הכל
(כל-כך פחדתי מהכעס וממה שזה עושה לי שזכרתי כל פעם ויכולתי להגיד כמה זמן עבר בין פעם לפעם).
מתישהו (אחרי כמה שנים ככה), קרו שני דברים:
1. השתתפתי בסדנה לניהול כעסים. זה עזר לי מאד להבין איך מנגנון הכעס עובד ומה אפשר לעשות מולו ואיתו.
2. התחלתי לשחרר קצת מהצורך לא לכעוס אף פעם (בדומה למה ש@דיאן ד. כתבה למעלה). מבחינתי להרים את הקול, זה כבר לא סוף העולם. זה לא דבר טוב, אני לא גאה בו, אני עושה את כל מה שאני יכולה כדי לנהל את הבית שלי עם כמה שפחות עצבים מצידי, אבל אם קרה, ממש לא נורא. זה שינוי גישה עמוק, ואחד הדברים שהוא משפיע עליו, זה שאני גם 'מתאוששת' הרבה יותר מהר מגל של כעס. בעבר יכולתי להרגיש את זה מבעבע בתוכי עוד הרבה אחרי ההתפרצות. היום אני יכולה לעבור מצעקה לחיוך או ללחיבוק תוך שנייה.
אני משתפת כי אצלי אני ממש מרגישה שההתפרצויות היו קשורות במידה רבה לפחד קיומי להתפרץ.
ובהפוך על הפוך, הייתי צריכה לקבל את זה שאני אנושית, וכועסת לפעמים, כדי גם ללמוד להתפרץ הרבה פחות חזק (בנוסף לכלים המעשיים שלמדתי כאמור).
במה שכתבת קצת הרגשתי את הפחד (המוצדק!) הזה שלך מלכעוס, הפחד הזה מעצמך אפילו ❤️, שאת מחזיקה, מחזיקה ומחזיקה אבל בפנים את מפחדת שאולי יום אחד יתפלק לך ח''ו, וזה הזכיר לי את עצמי...
לשאלתך אני כן מאמינה וחושבת שאפשר לשבור את ההעברה הבין דורית בנושא.
באמצעות המון מודעות ורצון טוב (כמו שיש לך),
באמצעות קבלת כלים מעשיים (כמו זיהוי רעב ועייפות קיצוניים כמו שכתבת, כמו הרחבת הדברים שעושים לנו טוב, כמו שגם כתבת),
באמצעות תפילה,
באמצעות טיפול או סדנה או גם וגם,
באמצעות עבודה עצמית, לימוד וטעייה וניסון...
אני עדיין כועסת כמו שכתבתי, אבל אני עדיין רוצה, שואפת וגם מאמינה שיום אחד אגיע למדרגה הרבה יותר גבוהה בע''ה. ושהשמיים הם הגבול, בע''ה.
אבל במהלך הדרך,
עד שמגיעים למקום שאנחנו כבר עם הרבה ניסיון בהורות שלנו ובחיים שלנו בכלל,
נראה לי חשוב לקבל את זה שאפשר ונטעה. אפשר ונפעל לא נכון. וזה לא יהיה סוף עולם.
כי הפחד העצום שלא נכעס חלילה, ושאם נכעס, זה יישאר אך ורק פנימי, ושלא ייצא שום דבר החוצה,
היום הפחד הזה קצת מרגיש לי כמו מכסה שנחזיק בחוזקה על סיר שיש בו יותר מדי לחץ. ואני לא בטוחה שזה הדבר הנכון לאורך זמן.
אז מה כן? יכול להיות שגם אותך ירגיעו הדברים הבאים:
- מצד אחד ללכת ללמד כלים מעשיים לניהול כעסים. לא כי את כועסת בפועל. את דווקא מחזיקה את זה לתפארת בעיניי! אלא כדי שתוכלי לעזור לעצמך יותר בקלות כשתרגישי שהכעס עולה בתוכך, ולנהל את זה יותר בעדינות (מול עצמך. שלא תחזיקי את זה בכוח, אלא תנהלי את זה יותר חכם ויעיל בע''ה), ושתרגישי הרבה יותר ביטחון ביכולת שלך להתנהל בצורה בטוחה ומכבדת מול גל של כעס שעולה בך.
- מצד שני, אולי לאפשר לעצמך להיות יותר בקבלה של הטעויות האפשריויות שיכולות להיות בהורות שלך. לטעות, או למעוד, זה עדיין לא אומר שנשחזר את הדברים הלא טובים שסבלנו מהם. אולי טיפה, בקטנה, אבל כל עוד נמשיך להיות 'על זה' ולחפש איך לשפר, זה מצב שונה לחלוטין. אלה יהיו שאריות של מה שחווינו, ביותר קטן, עד שנגיע לבנות באופן עמוק משהו אחר. (אני מתייחסת לדברים שתיארת בהודעות שלך ולפחד לכעוס. כמובן שאם משהי הייתה מספרת שהיא מרביצה לילדה ושואגת עליהם בלי סוף, כמו שהיה אצל הוריה, זה היה שונה. אבל למעוד בקטנה, קצת להרים את הקול פה ושם, זה עדיין לא לשחזר הורות אלימה).
- מצד שלישי, להחזיק באמונה שכן אפשרי להגיע להורות מכבדת באמת, גם אם אנחנו באים ממשפחה שזה לא היה ככה. החזון הגבוה הוא זה שנותן לנו את הכוחות בסופו של דבר.
מקווה זה יוצא מובן ושזה יעזור איכשהו. את אלופה ברמות על כל מה שאת בונה, כשלוקחים בחשבון את המקום שממנו הגעת. זה ממש ממש מעורר כבוד. מדהימה ❤️
נב: מוסיפה משהו קטן בפרטי.