בלהירגע. מה שאת מציעה (מלבד בובה)
בד"כ עוזר בגיל גדול יותר.
בגיל 3 ממש הגיוני שילד לא מצליח להכניס את עצמו למצב שינה הייתי מנסה להתמודד באופן שהילד יהיה פחות מודע לשיטות ההרגעה, ולא שהוא עצמו יצטרך להרגיע את עצמו ע"י עשייה שכרוכה בפעולה אקטיבית שלו (כמו לזמן מחשבות טובות או לספר לעצמו סיפורים)
מציעה לעשות לו אמבטיות ארוכות, שבחלקן הוא לבד עם עצמו (בהרגשה שלו, לא מבחינת בטיחות למשל שהוא מוסתר מאחורי וילון ולא מאחורי דלת סגורה)
במצב כזה במים הגוף מתחיל להיות רפוי והמחשבות מתחילות לעלות וכבר מתחיל תהליך עיבוד המחשבות.
כשהוא עם עצמו כמה זמן כדאי להיכנס אליו ולשבת לידו.
לאפשר לו לשתף במחשבות. בלי לשאול יותר מדי. פשוט להיות שם ולהשרות עליו ביטחון מול המחשבות שעולות.
במצב כזה כבר התחלתם למעשה את תהליך המעבר מעוררות לשינה.
כשהילדים במיטה, הייתי מנסה לטפל בהשלכות על האחרים ולא למנוע ממנו את הרגיעה שהוא זקוק לה. כל עוד יש משהו שמרגיע אותו כדאי לנצל את זה.
ככל שהוא לא יקבל עזרה ברגיעה החרדה מתהליך ההירדמות העצמאית עלולה להחמיר ובמקום תופעה חולפת להפוך לתופעה קבועה.
פתרונות טכניים אפשריים מול האחים:
להרדים אותו בנפרד מהאחרים ואז להעביר אותו.
לשים לו סיפור באוזניות או ברמקול חלש קרוב שהאחרים פחות יפריע להם.
לשים רעש לבן.
פתרונות אפשריים נוספים לרגיעה מלבד סיפורים:
מגע, עיסוי עם קרם גוף אחרי מקלחת.
חשוב שיהיה באווירת שינה כדי לאפשר למחשבות לעלות תוך כדי. המטרה שבזמן ההתמודדות עם המחשבות תהיו לידו בנחת ובביטחון מה שיקל עליו את ההירדמות עצמה.
לישון קרוב יותר לאח אחר. אולי אם יש מיטת חבר או משהו.
להקטין את שטח המיטה שלו, מיטה גדולה נותנת תחושה פחות מוגנת. (אפשר ע"י בובות, שמיכות וכד'. אפשר לתת לו לישון עם נחשוש גם בין הידיים וגם על הבטן ובין הרגליים. יש לזה אפקט של חיבוק והגנה יותר משמעותי לעומת בובה רגילה)
יש בובה שמסייעת לנשום נשימות עמוקות (הבובה מחקה נשימה, ואז הילד באופן לא מודע מסנכרן את הנשימה שלו עם הבובה) נשימות עמוקות מפחיתות חרדה ומאפשרות רגיעה.
אם את מנסה אחד מהפתרונות האחרים, לא הייתי מציעה לו את זה בתור פתרון, כלומר כל השיח על העלאת הבעיה והעלאת פתרונות אפשריים, כדאי לדעתי שיהיה לא במודעות שלו כדי להפחית את ההתנגדות ההתחלתית ולאפשר לו להתמסר לתהליך.
לא יודעת אם אני מצליחה להסביר את הנקודה, אבל נכון לפעמים ילד מפחד שהתרופה תהיה לו מגעילה יותר ממה שהיא מגעילה באמת ואז יש פה שני דברים: הגועל הרעיוני והגועל האמיתי. כאילו מבעיה אחת קיבלנו שתי בעיות שצריך להתמודד עם כל אחת מהן בנפרד.
אז אותו רעיון, כרגע יש לו חוויה שלילית מלהירדם לבד. הוא לא מצליח להתמסר לשינה. הוא יוצא מהמיטה פעם ועוד פעם רק לא להתמודד עם ההתמסרות לשינה. אז כאילו לא להגיד לו שהפתרון יסייע לו להתמודד. אלא רק אחרי תקופה שזה מצליח אפשר לומר לו תראה הצלחת, אתה מסוגל. זה לא מפחיד לישון עצמאי. רק אחרי שיש לו כבר חוויה חיובית של הצלחה בהתמודדות.
בהצלחה!