שאלה לבנים - בחורה חכמה מכם 👩‍🔬 - 🫃צדיק יסוד עלום

התבנית המוכרת של גבר חזק וגדול פיזית, עם קור-רוח וביטחון כלכלי ורגשי, ואישה רכה, חמה, תמימה, רגשית ועוטפת זה כנראה התבנית הקלישאתית הכי יפה והכי אידיאלית לזוג. כשאני אומר "אידיאלית" אני מתכוון שיש התאמה בין התפקידים הסטריוטיפיים לטבע של המהויות הזכרית והנקבית.


אבל כידוע כולנו יושבים על כל הרצפים, ובין היתר אחד הרצפים הוא הרצף של האינטיליגנציה.

לשם הדיון נימנע מהנפנוף בקלף הקסמים של סוגי אינטיליגנציות שונים ונתייחס לאינטיליגנציה כתכונה אחת כללית באופן ממוצע. לרוב אדם אינטיליגנט ידע לקרוא טוב יותר אנשים וסיטואציות חברתיות; יהיה חכם במונחים של ידע; יטה להרחבה ועושר אינטלקטואלי.

זה לא דיון השוואתי במובן הרדוד. סביר שאם תלך למכון לק ג'ל לא יתווכחו שם על פרשנויות בביקורת התבונה הטהורה ולא בכדי (וגם לא במוסך כמובן).


השאלה היא האם לכם כגברים היה יכול להיות נוח שאשתכם תהיה חכמה מכם? עם יותר ידע כללי, עם נימוקים טובים יותר בוויכוחים על פוליטיקה, עם תפיסה רחבה יותר בנושאי השקפה, דת, חינוך? האם אתם תהיו הצד הפשוט בבית ותדעו שאשתכם יודעת לפתור דברים מורכבים?


כמובן שעדיין על שאר הצירים אתם תוכלו להיות על התפקיד הגברי. למשל לפתוח צנצנת בלתי-פתיחה עם היד החזקה, או לפרנס או לתת ביטחון רגשי, ושאר דברים שגברין יהודאין זנין ומפרנסין ומכלכלין.


דעתי: לא יודע, זה מושך ומרתיע כאחד. מאוד אעריך אותה אבל אני מרגיש שזה סותר מהותית משהו בדינמיקה. מישהי מהמושב שלי מתחילה עכשיו תואר שני בפילוסופיה וזה נראה לי לא מובן להיות בזוגיות עם אישה כזו.

הייתי רוצה מישהי בסקלה דומה ליארץ השוקולד
בין יותר ובין פחות, לא מפריע לי הנקודה המדויקת, אבל שנוכל לנהל שיח באותו טווח
דווקא זה יכול להיות ממש יתרוןשבור הדור

אשה לא משעממת, שהדיבורים איתה לא מסתכמים במה החברה אמרה לי, ואיזה חצאית יותר מהממת (אני מגזים)...

וגם המושג חכמה נתון לפרשנויות, אפשר לומר שכל אחד חכם בנושאים שמעניינים אותו. אשה עם תואר שני בפילוסופיה בקיאה מאוד בתולדות אריסטו ואיינשטיין כמו שלמוסכניק ידע עצום בתולדות הרכב והמכניקה... אפשר להגיד שיש אנשים יותר עמוקים ומתפלספים לעומת אנשים פשוטים.


השאלה לדעתי זה האם בגלל זה היא פחות נשית, האם בגלל זה היא יותר מובילה ודעתנית, כי ממש לא מחייב.

אני ממש לא חושב. יש כזה דבר חכמה נשית, שהיאקעלעברימבאר

יותר הסתכלות והבנה נפשית ופחות אנליטית. מחפש אחת חכמה אבל לאו דווקא חכמה בציונים. גם אם חכמה אנליטית כל עוד זה לא בא על חשבון נשיות לא אכפת לי שתהיה חכמה ממני

דיברתי על חוכמה אנליטית יותר מאשר הבנה נפשיתצדיק יסוד עלום

אבל בשני המקרים להרגשתי יש שם משהו לא נוח במערכת זוגית שלא נכנס לתבנית.

אני יודע להעיד על עצמי שעיקר הקשרים המשמעותיים שהיו לי היה עם נשים חכמות ומיעוטן חכמות ממני להרגשתי. ויחד עם זאת זה עדיין מרגיש לי לא טבעי

יש כל מיני סוגי חכמה בלי קשר לנאמרברוקולי
תסכימי איתי שעל אישה שטובה באפייהצדיק יסוד עלום

לא תגידי שהיא "חכמה", גם אם היא הכי טובה בארץ ותמיד הכל יוצא לה טעים, וגם מדעני גרעין ואסטרונאוטים יבשלו פחות טוב ממנה. תאורטית בישול הוא סוג חוכמה, אבל מעשית ועניינית סוגי החוכמה שעליהם אדם זוכה לתואר "חכם" הם:

- ידע מדעי (מתמטיקה, פיזיקה, ביולוגיה, כימיה);

- ידע אינטלקטואלי (היסטוריה, ספרות, שירה, תרבות, פילוסופיה והגות, תורה)

- חוכמה רגשית (לקרוא אנשים לעומק, לפרק במהירות סיטואציות מורכבות ולהעמיד אותן על הצד הטוב שלהן)...


יש גברים ונשים שהם טובים, יקרים, מוכשרים בשלל תחומים, אוהבים ורבי ערך שלא ניחונו בתכונות האלו. הם מעולים כפי שהם בלי צל של ציניות.

השאלה היא לגבי נינוחות במערכת זוגית עם אדם שכן נחשב חכם שלא על פי הסטריוטיפ

>>ברוקולי

 

זה בדיוק מה שאני אומרת. מקצוע שבחורה בוחרת לא מלמדת על החכמה שלה והיכולת שלה בשיח ובהתנהלות במרחב בין־אישי.
בעייני הסתכלות בלעדית על חכמה אנליטית למשל אינה בהכרח מדד לאיכות השיח בנושאים אחרים או ההתאמה. 
ייתכן שתצא עם בחורה שהיא סופר־אנליטית בתחום דעת מסוים, מומחית ומבריקה בו, אבל באינטראקציה היומיומית לא תרגיש בכלל שיש ביניכם שיח ברמה שאתה מחפש.

 

מבין מה אני אומרת?

יש לך בראש ציור תיאורטי של אישהצדיק יסוד עלום

שגאונה בהנדסה ומדעים עד פרטי פרטים, אבל איטית ומגושמת בדינמיקה בין-אישית?


יכול להיות שהיא תהיה מעט קרירה או לוגית בתוך תקשורת אינטימית (שאולי זה המקור לפחד ולרתיעה מפניה בין היתר), אבל סטטיסטית היא תהיה חדה בתקשורת בין אישית, תדע להתנסח בצורה בהירה וגם לקרוא באופן כזה או אחר את בן זוגה.

לא הבנתי את הרישא, ומה הקשר לבחירת מקצוע, דיברתי על מתת מולדת של אינטיליגנציה גבוהה.


לצורך העניין, בחורה שעשתה 3 יח"ל מתמטיקה, אבל בספרות והיסטוריה היא בקיאה ברמה גבוהה במיוחד - זה דבר שלא בהכרח יהיה לי קל בהתחלה, הגם שכאדם אני אתפעל ממנה כי אלו תחומי עניין שגם אני מוצא בהם עניין

אם אתה מדבר על חוויה אישיתברוקולי
אז אני מקבלת אתזה 
בזה עוסק השרשור צדיק יסוד עלום

יש כל כך הרבה טפשות בעולם הזהadvfb

אז קצת חכמה לא תזיק 

Tipshut או Tipshot?צדיק יסוד עלום

Kha'cha'ma? או Khochma?


וברצינות-

מסכים. אבל השאלה היא לגבי הפן הזוגי האינדיבידואלי ולא לגבי התועלת הכללית של נשים אינטיליגנטיות

ברצינותadvfb

אף פעם לא תיארתי לעצמי שגברי להיות יותר חכם. איכות או כמות של חכמה לא קשורה למגדר מבחינתי. ניתן לחלק לאינטלגנציות שונות למינים השונים אבל גם פה, זה לא מבחינתי הופך לכלי עבודה. אני לא יצפה מבנים לחוסר באינטלגנציה ריגשית ולא אצפה מבנות לידע חסר.

 

מה כן? 

כן גברי בעיני להוביל, לעזור, לסייע, להעניק. אבל זה לא בהקשר של חכמה, זה בהקשר ריגשי חוויתי בעיקר. לא רוצה ללמד את אשתי או שהיא תהיה בורה ואני אדע יותר ממנה, אין לי עניין בזה בכלל. כן כיף שאפשר להשלים אחד את השני, אבל זה בגלל שאני מגדיר את השני כפחות חכם. ואם כן נרצה להתפס להגדרות אז אני ארצה להיות יותר חכם ממנה בדברים מסויימים שזה יתן לי מקום בקשר ואני ארצה שהיא תהיה יותר חכמה ממני בדברים אחרים בצורה כזאת שזה יתן לה מקום בקשר. אבל החכמה הזאת היא לא חכמה אקדמית או רציונלית אלא חכמה שקשורה למה שאני יביא במערכת היחסים.

וזה שזה גברי להוביל ולהעניק זה לא אומר שאם אני מקבל אז אני לא גברי. כי לקבל זה אנושי. כל מה שהוא "גברי" או "נשי"  משמש כערך מוסף שקיים על בסיס תכונות אנושיות ולכן אם אין אותם במקום אחד אבל יש אותם במקום אחר זה בסדר. 

 

אני גם חושב שהיום הקטע לפרנס הוא ממש לא בהכרח צריך להיות על הבעל. היום נשים עובדות ויכולות להרוויח טוב, לכן לא מוצא לזה ערך מיוחד. הייתי רוצה להביא לידי ביטוי את הצדדים הגבריים ונשיים בדברים שקשורים למערכת היחסים הזוגית עצמה ולא בדברים שחיצוניים אליה.

 

דהיינו - בקשר הגבר יהיה ג'לטמן והאישה תהיה סופנטנית ותאפשר. זה העיקר בעיני. כמובן, שגם זה בהכללה מאוד מאוד גסה. 

ערמת של שטויות רשמתהפי

עבדתי שנים עם מחוננים

אף פעם אין מצב שהם יהיו בקיאים יחד עם חכמים ביחד אינטליגנציה בכל הנושאים שרשמת.


כלומר גם אם בידע כללי הבחור יהיה יותר חכם מהבחורה היא תהיה יותר חכמה ממנו בסוגים מסוימים של אינטליגנציות.. ובנושאים מסויימים .


אינטליגנציה לא מתחילה ומסתייממת בידע כללי

היא אפילו לא חצי מזה .

את מנסה לקחת נניח את המושג ידע  ולחשוב שהוא חזות הכלל .


מגוחך עד מאוד

לכי למכון של אבחונים תשאלי את השאלה שם תביני איך המוח של האדם מורכב ואז..

אם הבנתי נכוןשלג דאשתקד
כוונתו למצב שהאישה יותר חכמה בכל המובנים
טיעון טוב, אבלצדיק יסוד עלום

מחוננים הם חריגים, והמון פעמים ממוקמים על הקשת האוטיסטית. אני התכוונתי למופע נורמטיבי של אינטיליגנציה, שכולל נטייה כזו או אחרת לאומנות, מדע, ידע כללי. לא מסכים שכהכללה אלה לא תכונות שפעמים רבות באות ביחד.


וגם אם את מתעקשת להפריד, ניחא. בואי נדגיש בעיקר:

יכולות וורבליות גבוהות (לשון חדה, ניסוחים צלולים),

נטייה למדע (מתמטיקה פיזיקה וכו'),

ידע כללי (היסטוריה, אישיויות)

וחשיבה לוגית צלולה (יש מקצוע שנקרא רטוריקה, שהוא מדע הויכוח)

פעם היה לי קראש על 2 בנות שונותבינייש פתוח

פיתחתי קראש על מישהי כי היא יותר חכמה ממני, היינו מנהלים דיונים ברמה גבוהה. אני ממש זוכר איך היא אמרה ממש בהתחלה שהמלחמה תהיה ארוכה מאוד, בגלל מחסור בחיילים שיהיו שם, משהו שמומחים צבאיים גדולים אומרים בדיעבד היום.

היה לי עוד קראש על מלצרית ג'ינג'ית נחמדה וחייכנית.

אמנם פיתחתי קראש רציני רציני על מישהי כי היתה חכמה וממני, עם תארים שגם מרוויחה הרבה יותר ממני, אבל בסוף בסוף, פיתחתי קראש הרבה יותר חזק על מי ששידרה פשטות וחום.

(שתי האופציות מעולם לא היו רלוונטיות בגלל פער גילאים גדול)

זה קטע שכל כמה זמן יש את אותם דיוניםנפש חיה.

חכמה בניהול בית לא קשורה לפתרון בעיות אנליטיות

לא מדובר בחכמה בניהול בית, אלא בחכמה אנליטיתצדיק יסוד עלום
/ שאר חוכמות שמתייחסים אליהן כאל חוכמות. אישה שמבשלת מדהים כפי שאף איינשטיין לא יוכל, אבל במישור ההשקפה והמדע היא פשוטה - לא תיחשב חכמה לצורך הדיון הנוכחי. 
ברוורררadvfb

אנשים חדשים, אותם בעיות...

אני מכיר סיפור אמיתישלג דאשתקד

של זוג שהאישה מאוד חכמה ומוצלחת ומנהלת אגף גדול בארגון ממשלתי, ובעלה אדם פשוט שעובד בתחזוקה באיזה תת תת מחלקה באגף שלה.

הם מסתדרים מצוין כי שניהם אנשים טובי לב ונעימי הליכות.

קשה להגיד שכולם יכולים להיות כאלה (אני חושב שגם במצב הפוך, גבר גאון ומוצלח לא היה רוצה להיות נשוי לאישה פשוטה מדי). מצד שני, נישואין לא ככ קשורים לשאלה מה אנשים עושים מחוץ לבית.

זה נדיר אבל אפשרי

זה לא עובד אחישפלות רוח

המקרה שנתת הוא אחד מיני אלפים שהיו נכשלים בוודאות.

ולעניין ההפוך..גבר מאוד מוצלח שיחפש מישהי מוצלחת כמוהו זה פחות משהו שנראה- וודאי שקיים בחוץ, לא אומר שלא אבל כנראה זה לא בגלל שהיא מוצלחת אלא כי יש להם שיח משותף וזה ההבדל בין גבר לאישה בעיניי..

אישה מאוד מוצלחת שמרוויחה ממש טוב עם תואר נחשק ועובדים תחתיה וכו' לא תרצה גבר פחות ממנה וזה לגיטימי כי היא תרגיש שהוא לא גבר בעיניה(הדוגמא שנתת היא רק אחת, יכול להיות שיש עוד וודאי אבל לא הרבה בכלל ביחס לכלל)..

גבר מאוד מוצלח שמרוויח טוב עם תואר נחשק ועובדים תחתיו לרוב לא יחפש מישהי כמוהו, ונניח וכן, זה לא יבוא מאותה סיבה של האישה- שהוא לא ירגיש שהיא נשית מספיק בעיניו, אלא כי הוא מחפש מישהי עם שפה דומה מה שאין כן אישה שמחפשת מוצלח כמוה או יותר ממנה דייקא כדי שתוכל לכבד אותו ולהרגיש שהוא גבר בעיניה.

 

אישה שהיא מהנדסת מהטכניון..לא תצא עם גבר בלי תואר שעובד כמוכר בחנות(בלי חלילה לפגוע רק בשביל הדוגמא) גבר שהוא מהנדס מהטכניון לא נראה לי שיפריע לו שאשתו עובדת בתור ההיא של הלק גל בציפורניים(בלי חלילה לזלזל שוב)
 

זה בלי כיבוס אז אולי יש כאלו שלא יהיה להם ניחא לקרוא את הדברים אז קחו🪨

ברור שסה מקרה חריגשלג דאשתקד

אבל לא בלתי מציאותי.

אציין לגבי הסיפור שהבאתי, שאני מכיר אותם כיום ששניהם פנסיונרים, אולי כשהם התחתנו לפני 40-50 שנה המעמדות שלהם היו קצת שונים.


תוך כדי שקראתי את דבריך, נזכרתי שפעם שמעתי הרצאה על זוגיות, שההרצאה הייתה מאיזו פאופסורית מאוד גדולה לפסיכולוגיה, והיא תיארה את בעלה שהוא חתיך הורס אבל אדם פשוט לחלוטין, בלי 12 שנות לימוד... וגם אדם מאוד פשוט באופיו.

היא ניסתה להסביר למה בכל זאת המעמד שלהם דומה והם מצליחים לעניין זה את זה. דוגרי לא הבנתי את ההסברים 🤔

אם תרצה אחפש ואשלח לך את ההרצאה.


קיצור זה קיים, נדיר אבל בהחלט קיים

לא שללתי דוד אכן קייםשפלות רוח
דוד מלך ישראל חי וקייםצדיק יסוד עלום
דבורה אשת לפידותצדיק יסוד עלום
לפי אחד הפירושים
לפי פירוש שני בעלה רמטכלקעלעברימבאר
אם נשפוט לפי הרמטכלים שאנחנו מכיריםשלג דאשתקד

סביר שהוא היה די טיפש 🤣🤣

(ולכל המצקצקים, זה נאמר בציניות מוחלטת)

אני רוצה מישהו ברמה דומה לשלימבולבלת מאדדדד
ברור שיש פערים תמיד, אבל צריכה (זה אפילו לא רוצה, זה ממש צורך) מישהו שאוכל לנהל איתו שיחות אינטלקטואליות, שיהיו נושאי שיחה משותפים, שנאהב את אותם תחומי עניין… ובתור אחת שמאד אוהבת ללמוד, בעיקר תחומים מסויימים, אני צריכה מישהו שיהיה כזה גם. 
אני קצת שונהבינייש פתוח

אני מתעניין בהמון תחומים ברמה של לקרוא ספרים ולשאול את סבא ג'פטו המון שאלות.

מה שאני מחפש בבת זוג זה לא מישהי שמתעניינת ומבינה בדברים האלו בדיוק ברמה שלי, אלא מישהי שאין לה אנטי שתספר לי שאני הבן אדם היחיד בעולם שזה מעניין אותו.

ובכללי כדאי לדעת שבכל תחום שלא מעניין מישהו אפשר להסיק דברים כללים לחיים על איך הדברים עובדים.

אנטי זה כבר בעייתימבולבלת מאדדדד
כי בד"כ זה מוריד. כלומר אם אתה משתף מישהי שאנטי, היא תוריד לך על זה, לא מספיק תתלהב, לא תתעניין בזה…


אני לצורך העניין מחפשת מישהו שממש כזה גם, כי צריכה את התמיכה והעידוד גם, מה שלא תמיד קורה עם מישהו שלא מספיק מבין ומעריך…

איזה קטע בדיוק אתמולשפלות רוח

דיברתי על זה עם דודה שלי.

לשאלה לא, לא נח בכלל ולפי ההגדרה שלך אעדיף מישהי לא אינטיליגנטית בכלל הכי פשוטה שיש(עזוב שאני לא חושב בכלל שנימוקים בפוליטיקה וידע כללי מעידים על אינטיליגנציה או יכולת לקרוא סיטואציות חברתיות ביקשת לא להכנס להגדרה אז לא נכנס) יצא לי לראות כמה כאלו ואלו הנשים הכי מדהימות שיש בלי אף למעלה כי אני מבינה בלי דעתנות בלי לנמק ולהסביר למה ואיך, וזה בכלל לא אומר שאין בה עומק, דווקא בהן יש הכי הרבה עומק כי שום דבר לא מרוכז אצלן בחיצוני(בפוליטיקה בידע כללי ברצון ללמוד ברצון להבין) הכל אצלן מאוד פנימי ועמוק אשכרה אישה..לי באופן אישי לפי האופי שלי לא היה מתאים לצאת עם אחת אינטיליגנטית לפי תיאורך דוד, אולי למישהו אחר כן איני יודע אח אך באופן כללי לא חושב שזה כיוון טוב, יש ציבור אחד ששם התהפכו היוצרות אצל חלקם הדי גדול האישה מתפקדת כגבר והגבר מתפקד כאישה וניחא להם מזה.

בשולי הדבריםפשוט אני..

''לרוב אדם אינטיליגנט ידע לקרוא טוב יותר אנשים וסיטואציות חברתיות''


 

לא רק ש-IQ (יכולת אינטלקטואלית) לא תמיד מעיד על EQ (אינטליגנציה רגשית), אלא לפעמים זה ממש ההפך: הגאונים הגדולים לא ממש מסתדרים עם בני אדם ומעדיפים ספרים.


 

לפי מחקרים המתאם בין שני המדדים לא מאוד חזק, ובקצוות של ה-IQ (כלומר אנשים גאונים) יש ירידה ב-EQ.


 

אני בטוח שיצא לך להיתקל באדם מחונן שעוד יכול להמציא תרופה לסרטן יום אחד, אבל לא מסוגל לתפקד במצבים חברתיים מורכבים או אפילו סתם במפגש חברתי על מגש פיצה...

 

 

אין בעיהצדיק יסוד עלום
הטענה כן היתה שאנשים עם EQ גבוה לרוב יהיו גם עם יכולות גבוהות באחד מהתחומים שקשורים יותר לIQ שתיארתי ענפים שונים: אנליטי - מתמטיקה ומדע; היסטוריה ופוליטיקה; ספרות ושירה; רטוריקה ומיומנות הדיון


וניחא, אם יש לה EQ גבוה במיוחד אבל היא לא "חכמה" במדדים האלה, בטל תוקף השאלה. השאלה עסקה בחוכמה מהסוג של IQ. הדוגמה המשקפת ביותר היא של אישה שקוראת וכותבת מאמרים מדעיים, או לומדת פילוסופיה / מומחית ברטוריקה. אני חושב שזה גורם לגבר להרגיש קטן לידה במובן לא טוב (טוב שגבר ירגיש קטן ליד אשתו במטבח או בהחלפת טיטולים)

לגבי הסיפא שכתבת בסוגרייםפשוט אני..

 

 

בוש ונכנע אבוא בשעריצדיק יסוד עלום
המטבח
לגבי הגרף - נראה שדווקא תומך בהנחה של הקורלציהצדיק יסוד עלום
הגרף מחלק בין כמה סוגי EQפשוט אני..

על חלקם הוא כותב שיש מתאם חיובי,

ועל חלקם יש מתאם שלילי עם IQ

חידשת לי, תודה!צדיק יסוד עלום

אבל בתמונה שפשוט אני הביא זה הפוךריבוזום
אבל למה להרוס את ההסבר היפה 😝פשוט אני..

בכל מקרה, 

פחות היה חשוב לי להראות איזה סוג של EQ מותאם ל IQ, מאוד יכול להיות שיש מחקרים הפוכים...

 

העיקר היה להראות שההנחה שהם הולכים ביחד, שגויה.

תבורכי על החדות 🙏 (ג'פטו ינוון אותנו סופית )צדיק יסוד עלום

ההתנגשות כאן נובעת מכך שאנחנו מדברים על שני מודלים שונים של EQ, שכל אחד מהם מגדיר ומודד את המושגים אחרת — ולכן גם הממצאים על הקשר ל־IQ יכולים להיראות סותרים.


 

 

---


 

1. ההסבר מהגרף (Treglown & Furnham, 2023)


 

הם בודקים EQ כסט תכונות אישיות רגשיות (trait emotional intelligence) ומתמקדים בשני רכיבים:


 

Emotion Management – היכולת לווסת את החוויה הרגשית, להרגיע את עצמך, להסתגל למצבים רגשיים קשים.

כאן נמצא קשר חיובי ל־IQ – אולי כי אנשים עם IQ גבוה מסוגלים יותר לניתוח מצב, לזהות רגשות ולבחור תגובה שקולה.


 

Impulse Control – היכולת לדחות סיפוק, להימנע מתגובות פזיזות.

כאן נמצא קשר שלילי ל־IQ – ייתכן ש־IQ גבוה מלווה גם ברמות גבוהות של חרדה, רגישות או חיפוש גירויים, שיכולים להוביל לירידה ביכולת העיכוב בפועל.


 

 


 

---


 

2. ההסבר הקודם שציינתי


 

כשדיברתי קודם, הסתמכתי יותר על המסגרת התיאורטית של בר־און (Reuven Bar-On) — אחד המודלים המוקדמים והמוכרים ל־EQ.

במודל הזה, גם "ניהול רגשות" וגם "שליטה בדחפים" מוגדרים כחלק מתת־סולם שנקרא מיומנויות התמודדות (Adaptability & Stress Management), והקשרים ל־IQ שנמצאו במחקרים שונים לא היו עקביים, אך נטו להציג מתאם חלש מאוד או אפסי לשניהם.


 

כלומר, לפי בר־און, אין פער מהותי בכיוון הקורלציה — ולכן זה "התנגש" עם הממצאים מהגרף, שבהם דווקא יש פער ברור בכיוון.


 

 

---


 

3. איך הפער הזה קורה?


 

הבדלים בהגדרות – בר־און מדבר על יכולות הסתגלות כלליות, כולל שליטה בדחפים בהקשרים חברתיים, בעוד המחקר של Treglown & Furnham בודק "שליטה בדחפים" בהקשר של נטייה לחרדה או נוירוטיות.


 

הבדלים במדידה – שאלון בר־און (EQ-i) שואל על דפוסי התנהגות ותחושות כלליות, בעוד מחקרים חדשים יותר משתמשים בכלים פסיכומטריים שונים עם פריטים ממוקדים יותר.


 

הבדלים באוכלוסייה – מחקר אחד על סטודנטים או על אנשים צעירים יכול לתת דפוס אחר ממחקר על כלל האוכלוסייה או על אוכלוסייה עם הכשרה מקצועית מסוימת (למשל רופאים, כמו במחקר מהגרף).


 

 


 

---


 

אם תרצה, אני יכול להכין לך טבלה שמשווה בין הגדרת Bar-On ל־Emotion Management / Impulse Control במחקר מהגרף, כדי שתראה בדיוק מה שונה ומה חופף — וזה יעשה סדר בהתנגשות.


 

 

בר-און או בר-אור?קעלעברימבאר
מינכהאוזןצדיק יסוד עלום

איפה מוצאים את השאלון לענות עליו?מתייעצת גירושין

חיפשתי שאלונים כאלה

לגבי השאלהפשוט אני..

לי היה מאוד מפריע אם אני ואשתי היינו עובדים באותו התחום, כשאחד בתפקיד יותר משכיל מהשני.

גם אם אני הייתי הבכיר וגם אם היא הייתה הבכירה, זה היה מפריע לי.


למשל רופאה ואח, מנהלת חשבונות ורואה חשבון, הנדסאי אדריכלות ואדריכלית.


אם זה מקצועות מתחומים שונים, לא מפריע לי בכלל אם אחד מהם נחשב יותר חכם או קשה או רווחי מהשני, רק שלא נהיה באותו התחום.


זה נושא שונהצדיק יסוד עלום
הוא לא קשור לתבנית הסטריוטיפית שעליה ביססתי את השאלה שלי, שהגבר אמור להיות ככלל חכם ומבין יותר מהאישה, אלא למבוכה כשלזוג בקשר אינטימי נכנסת היררכיה של תפקידים וסמכות, כי זה מוזר וחיצוני ופוגע בקשר.


אני מדבר בלי שום מעמד או אומדן חיצוני. סתם יושבים לשיחה ואתה טוען איזו טענה בפוליטיקה ואז אשתך מפריכה אותה בקלות, מביאה נימוק מבוסס היגיון + עובדות, מסבירה לך את הכשל הלוגי בטענה שלך.... כמובן שהכל בדרכי שלום ובנועם ואולי כפי שכבר אמרו אפילו מבלי לאבד את הנשיות שלה, אבל עצם ההיפוך בתכונות האלה בקשר גורם לגבר להרגיש לא בנוח

אני חושב שלא הבנת את כוונתיפשוט אני..

אם הגבר רופא בקופת חולים ואשתו אחות במיון,

אין לו שום סמכות עליה ושום היררכיה ושום כלום. כנ''ל רואה חשבון ומנהלת חשבונות.


ודווקא כשיש סמכות והיררכיה אבל ההשכלה זהה, למשל אחד רופא מנהל מחלקה והשני רופא זוטר, זה לא היה מפריע לי כלל.


כלומר מה שמפריע לי זה בדיוק התחושה של ''אני יותר חכם'' כי אני לא חושב שהיא בריאה בקשר, לא משנה אם זה מצד הגבר או האשה, ולא עניינים כמו היררכיה וסמכות.


מובן כעתצדיק יסוד עלום
ומה לגבי מרחב נייטרלי שלא שייך לתחום מקצועי משותף, אלא לתפיסה העצמית של האדם את עצמו כחכם? האם יהיה קל לאדם שרוב היום מלמד אחרים לשבת כתלמיד קמי מריה וללמוד מאשתו ולהתייעץ איתה בנושאים אינטלקטואליים?
זה מתחבר לי עם מה שהרבה כאן הגיבופשוט אני..

בסוף כדאי למצוא מישהו עם רמת משכל דומה, אם אחד מהצדדים הרבה יותר חכם מהשני אז זאת בעיה שתגרום לשני הצדדים לסבול.


ואם רמת המשכל דומה, ממילא לא מעניין ואין משמעות ואין איך למדוד מי נמצא קצת מעל השני.

כלומר לסיכומו של ענייןצדיק יסוד עלום

אתה דוחה את הנחת המוצא שזה עניין של תפקידים של גבר ואישה, ובעיניך זה הרבה יותר קשור להדדיות.

יפה

יפה סיכמת🌷פשוט אני..

רק אגיד שזה ה''אני מאמין'' שלי לא רק לשאלה שהעלית, אלא כמעט לכל נושא ונושא הקשור לזוגיות.

 

הרבה הדדיות,

הרבה כבוד, 

הרבה מקום לאינדבדואליזם,

מעט מקום (אך לא 0) להגדרות והנחות מוצא מגדריות.

 

הגרוש שלימתייעצת גירושין

היה מתווכח איתי בפוליטיקה.

לא מבינה את ההנאה הזו

כל היום פייגילין וכל היום סמוטריץ

מה מעניין בזה?


וכשאני עונה זה אף פעם לא טוב

אני חושבת שזה תלוי במידות שלההרמוניה
מעניין. יכולה להרחיב?צדיק יסוד עלום
אוקייהרמוניה

כשאני חושבת על מישהי חכמה היא יכולה עדיין להיות בחורה פשוטה ומכבדת. אולי אני מפרשת חוכמה באופן אחר...

בכל אופן אני לא גדלתי על מודל האישה הרכה והרגשית.. אני חושבת שהכוח של אשה זה ברכות פנימית, לא חיצונית. אשה לא צריכה להיות הסטריאוטיפ של היפה והטיפשה, אשה יהודיה צריכה להיות חכמה כמו כל יהודי. אבל "ראשית חכמה יראת ה'"... יראת שמיים ומידות זה העיקר.

 

בתכלס אם לדבר פשוט, אני כן מסכימה שזה אתגר, אבל אם היא חכמה בתחום אחד והוא בתחום אחר אין שום בעיה כי כל אחד מעריך את השני בתחום שלו. 

הוא יכול להשאר "הגבר" שלה, שיהיה את המקום שהיא צריכה אותו. לדוגמא מבחינה רגשית. 

אני חושבת די כמו מה שכתב חתול זמני, שחיבור הוא משהו שנוצר ואצל כל אחד זה יכול להיות באופן שונה...

מותר לי לענות כאישה ?מתייעצת גירושין

התחתנתי עם בעל חכם מאד

גם אני היתי חכמה ואפילו תלמידה חכמה.


הרגשתי שמפריע לו שאני עולה עליו בחכמה וידע בדברים מסוימים

מצד שני הוא כל הזמן רצה להתדיין על דברים ואני בגלל הרגישות שלו

כבר לא רציתי והתעייפתי, במיוחד בפוליטיקה שכבר לא עניינה אותי.


אני הראתי לו איך להכניס צ’קים כשהתחתנו ונראה לי שמאז הוא הרגיש שצריך להראות לי

הוא הראה לי שלא צריך מחשבון והוא יודע הכל.


מתי שהוא זה כבר התפוצץ

לא נח לי שרק הוא החכם ולי אין מקום חוץ מהסירים והמטבח.


חושבת שקיצוניות היא לא טובה

וגם שעדיף כל אחד להיות עניו ולהבין שיש כל מיני חכמות

לצאת מהסטיגמה והשובינזם.


בסוף תרצו לדבר עם מישהו ב120 שנה

אז תדאגו שיהיה מעניין ביחד

ותכבדו דעות של אחרים ולא רק עצמכם.


חכם זה מי שיודע לוותר להתגמש


היום שהתגרשנו אני כבר לא חושבת שהגרוש חכם

מעדיפה להסתדר לבד עם מחשבון 😅


למה החשבון שלו לא חשבון טהור

יש לו במשוואה כולם חייבים לי ואני לא חייב כלום


קל וחומר לילדים שילדתי

מצידו שיצאו לעבוד בגיל 6 לפרנס את עצמם

והוא יתן צדקה לאגודות הזויות של גברים

אבל לא לילדיו שרעבים ללחם.


הנה הוכחה שצריך לב טוב ולא רק חכמים.

לא לחכמים לחם.

יפה, אם כבר מה שצדיק יסוד עלום

@הרמוניה אמרה לגבי מידות, נראה שהבעיה פה קשורה לאגו והשוואות ומאבקי כוח ולא למהויות. כלומר הגרוש קינא בך, הרגיש רגשי נחיתות, נכנס למאבקי אגו ולפינות מטופשות...

אני שואל שאלה מעט יותר נקייה. ברור לי שאם אתחתן עם אישה חכמה אשמח בחלקי, אוהב אותה וכו' וכו', אבל כשאני מצייר ציור של זוגיות עם אישה חכמה אני כן מרגיש שזה לא כל כך מתאים... (בלי שום אפלייה לנשים חכמות, שוב - כבני אדם אעריך אותן מאוד בדיוק כמו גברים, אבל במערכת זוגית זה מרגיש לי לא שייך.)

ממממתייעצת גירושין
עבר עריכה על ידי ברוקולי בתאריך כ"א באב תשפ"ה 13:05

 

לא רואה איפה החכמה נכנסת בסדר יום רגיל

אני חיה עם אנשים וילדים חכמים פלוס

( הבת שלי עם איקיו של 120)

זה לא שאנחנו יושבים ומדסקסים על הקוסמוס ועל אטומים כל היום


 

החיים הם חיים מלאי עשיה ורגש.

רואה זוגות נשואים בשטף של החיים, באמת באמת לא נושמים.

הרוב זה עשיה ורגשות.


 

יש לי חברה רווקה שעכשיו התארסה

היא גאונית ברמה אדירה ועכשיו מצאה בחור חמוד

לא חכם מידי לא יפה מידי

אבל היה לה טוב איתו והיא סגרה.


 

אני חושבת שזה החכמה האמיתית תהיה לה משפחה ואהבה

ואם תרצה לקרוא אפלטון תמיד יש ספריות, פורומים וכי’

היא דווקא רצתה חכם, כן?


 

לי יצא להכיר את החכמים המה להרע להיטיב לא ידעו 🫥

זיווג שני אני מחפשת רק מידות טובות 

דעתי האובייקטיבית בנושא:חתול זמני

אני מתאר לעצמי שאתה רוצה זוגיות. כאילו, מן־סתם, זה נשמע טריוויאלי. אבל העניין הוא כזה: מה זה בכלל לרצות "זוגיות"?

 

אני חושב שיש שני עניינים מקבילים,

 

הא' זה לפגוש מישהי, שיהיה לכם נחמד ביחד, ולרצות להיות איתה. זה נקרא לרצות להיות ביחד עם מישהי ספציפית, כי נחמד לכם באופן ממשי, מוחשי ומובן.

 

הב' זה עצם הכמיהה לקונספט המופשט של זוגיות, כלומר מצבור הפנטזיות, הארכיטיפים, המשאלות והדמיונות שאנחנו מעמיסים על המילה הזאת שנקראת זוגיות. לרוב הפנטזיה הזאת מצטיירת דרך תפקידי מגדר או כל־מיני רעיונות לגבי האישה המושלמת או הגבר המושלם (אפרודיטה / ארס, הרה / זאוס וכיו"ב), ופחות מתייחסת לעניינים המוחשיים והמציאות בשטח, וכמובן לא לצדדים האפורים והמשעממים של להיות ביחד (למה קנית פפריקה מעושנת במקום חריפה???).

 

באפשרות ב' אפשר לראות בנות שחולמות להיות כלות, גם בלי חתן ספציפי, או חולמות על גבר חזק ומוביל, כלומר משאלה להיות נתונות בתוך מערכת יחסי־כוחות מסוימת שתיטיב עמן. וכנ"ל גברים, מבלי שתהיה להם בחורה ספציפית בראש, יכולים לרצות להיות במערכת יחסי־כוחות מסוימת שבה הם חזקים ומובילים ומכובדים ומה לא, כמובן עם עוד פנטזיות אפשריות.

 

כמו שאמרתי במקום אחר, הסבא מנובהרדוק מביא משל, שאייל שרוצה לברוח מהצייד, דבר ראשון שובר את קרניו בעצים, ואז הוא חופשי לברוח לתוך היער בלי להסתבך. כך גם האדם צריך לעשות, בברחו מפני יצר הרע, אלא שלאדם אין בכלל קרניים, חוץ מהקרניים המדומיינות שלו, וגם אין בכלל יער, כי גם את היער הוא מדמיין.

 

לכן, בחזרה לא', אם תיקח בחורה מאוד ממשית ומוחשית, שבמקרה יודעת גם אפלטון, קונפוציוס, כימיה גרעינית ובקיאה בכתבי התראוואדה, האם זה יפריע לכם לדבר וליהנות? האם זה באמת יפריע לך אם היא תתקן אותך על טעותך, או שתדברו על דברים ברומו של עולם, מלבד הקרניים המדומיינות? כאילו, יכול להיות שכן, למשל, אני לא הייתי רוצה שמישהי תחפור לי על פוליטיקה, כי זה לא מעניין ומעיק. אבל יכול להיות שאין אלה אלא קרניים מדומיינות.

 

כעת נלך לב', כמו שאמרתי, עצם המשיכה לקונספט של זוגיות, תלוי במשיכה לאותן פנטזיות / ארכיטיפים / מערכות־היררכיות. אז מה בדיוק השאיפה הערטילאית שלך? להיות גבר חזק ובלתי־מעורער? ולכן אתה מתעקש שאשתך תהיה מטומטמת, כדי שתוכל לשמר יחסי־כוחות מסוימים? או כי המוח שלך מאוהב בארכיטיפ מסוים, נניח איזו תמונה של אלת הפיריון הכנענית ענת, או אפרודיטה היפה־אך־טיפשה, שבלעדיו תרגיש דיסוננס?

 

אני יודע שיצאתי עליך, אבל המטרה שלי הייתה להעלות נקודות למחשבה. ייתכן שבאמת אתה אכן רוצה דווקא ארכיטיפ כזה וכזה, זאת המשאלה הכמוסה שלך ובשבילה אתה מוכן למות אם צריך. אבל, כידוע, יש המון סוגים של ארכיטיפים גבריים ונשיים בתרבות: בארכיטיפ הגברי, יש אמנם מנהיג לוחם (ארס – שהוא ההיפך מיציבות), אך יש גם מורה דרך (כירון), מדען (דיידלוס – ההיפך מעוצמה פיזית), סוחר ממולח (הרמס), נזיר קדוש (בודהה – ואיני חושב שהוא סממן של ביטחון כלכלי), וכן הלאה, ובארכיטיפ הנשי יש לנו גם סוגים רבים, כמו אלת היופי (אפרודיטה), רעיה נאמנה (הרה), מיסטיקנית (הקטה), וגם אלת החכמה (אתנה) שהיא גם אלת המלחמה, ומשלימה את התפקיד של ארס עם אופן חשיבה שונה => מעניין שבפנתיאון היווני יש דווקא אלת החכמה (וגם היא קצת טומבוי) ולא אל החכמה, זה די הפוך לארכיטיפ שהצגת.

 

בקיצור, אישה יכולה להיות אישה גם אם היא נורא חכמה ומבינת עניין. וגבר יכול להיות גבר גם אם הוא איש פשוט, כי יש המון ביטויים לגבריות. עליך להחליט מה זה סתם קרניים ואגו שברירי, ומה באמת מהותי למשאלה שלך, והאם בכלל המשאלה שלך היא נכונה.

 

///

 

כהערת שוליים – רבים מגדולי ישראל בכלל לא עונים לכל אותם תיאורים גבריים שהצגת. יש כאלה שהיו נחבאים אל הכלים וסירבו בכל תוקף להוביל או להנהיג, וגם בבית העדיפו לתת לאישה לנהל את העניינים, והם בעצמם יתעסקו רק בפרנסה או בלימוד. לא נראה לי שהם היו חזקים פיזית, ולחלקם לא היה ביטחון כלכלי בכלל, ודווקא היעדר הביטחון הכלכלי הגדיר אותם, כמו ר' זושא. היו גדולי ישראל שהיו מאוד יציבים ומחושבים, והיו כאלה שהיו מלאי טלטלות רגשיות, כמו ר' נחמן, ואם תרצה – דוד המלך, "אשחה בכל לילה מטתי, בדמעתי ערשי אמסה" – לא ממש דומה לגבריות המערבית הקלאסית, האוסרת על גברים לבכות או לדבר על רגשות.

ענית משהו דומה למה שרציתי לכתוב...הרמוניה
אהבתי את התבנית של "דעתי האובייקטיבית".צדיק יסוד עלום

לא מרגיש ש"נכנסת בי" ולא חושב שיש כזה דבר. תרגיש חופשי להתבטא כרצונך ואם לא אסכים לא אתרגש.

אהבתי את החלוקה בין הצד האינדיבידואלי הקונקרטי לבין הציור הרעיוני תבניתי ואני מסכים איתה לגמרי באופן כללי.


לגבי השימוש בפנתיאון האלים היווני (טפי, יא בן עמלק), אני חושב שכאן נפלת במידה מסויימת וידאו לפוסט-מודרניזם, במובן הזה שגם אם יש ספקטרומים עדיין יש הוויות בינאריות. גם אישה גברית או גבר נשי הם גבר ואישה, ובתור דוגמה - לגבר הנשי יהיה אסור להתקדש על ידי אישה, כי אישה היא נלקחת לאיש (כי ייקח ולא כי יוקח, קידושין שם שם). עדיין *הוא* יקנה *אותה* ולא היא אותו. המהויות המוחלטות האלה לא נכנסות היטב לשלל הוריאציות שהזכרת מהמיתולוגיה.

הרצון לטעון שיש תפקידים מסויימים, גם אם בספקטרום רחב, שמתאימים לתפקיד הגברי בקשר, לא מעוגן רק בארכיטיפ סובייקטיבי שלי אלא בהבנה שלי מהי המהות של גבר ואישה.

זה גם חוזר באותו כנ"ל למוסכמה חברתית שהגבר צריך להיות ג'נטלמן, כלומר לחזר אחרי האישה, לשלם עליה במסעדה, לנסות למשוך אותה אליו.


אפשר אולי להציע שבין היתר בזה עוסק הדיון - האם חוכמה אנליטית מצד הלוגוס של האדם זה דבר שיכול להעכיר את הקשר כשהוא חזק יותר אצל האישה.

זה אותו כנ"ל לגבי אישה שגבוהה מהגבר, או אישה חזקה (שרירית / אתלטית) וגבר רך ועדין. 

אני פשוט מסתכל מסביביחתול זמני

ורואה שהחלוקה אינה בינארית. יש זוגות בינאריים, אבל זה לא הופך אותם למוצלחים יותר.

ראיתי זוגות אומללים ומאושרים משני הסוגים.

 

איני סבור שהותרה הרצועה לחלוטין, יש דברים שלא מתאים לנשים לעשות (עבודת בניין) ויש דברים שלא מתאים לגברים לעשות (לק ג'ל), אבל יש מנעד רחב של תפקידים ווריאציות.

כלומר גבר הוא לא רק "חזק מוביל ויציב רגשית" ואישה היא לא רק "בלונדינית יפה ומטומטמת", ובלי קשר, אין זה אלא רעיון שוביניסטי מערבי של שנות ה־40 הישר מהפילם נואר, זה לא אילן גבוה להיתלות בו.

 

גברים ביהדות הם קודם־כל ג"ומלי חסדים, ב"יישנים ור"חמנים, כובשים את יצרם, צנועים בהליכותיהם, וכן הלאה וכן הלאה, לא "גברים חזקים ומובילים".

והנשים לעומת זאת "פיה פתחה וחכמה" "ממרחק תביא לחמה" "חגרה בעוז מתניה ותאמץ זרועותיה".

 

לגבי המוסכמה החברתית של חיזור, יש לי דעה אובייקטיבית מאוד בנושא, ארחיב עליה בפעם אחרת.

 

לפסקה האחרונה, חושבני שזה תלוי באורך הקרניים ובעובי היער בראשו של האדם. מי שמחפשת אביר על סוס לבן, יפריע לה מי שאינו אביר על סוס לבן. ומי שמחפש להיות גבר שליט עם אגו מנופח, יפריע לו אם אשתו תדע יותר ממנו.

 

ועדיין, זקוקים אנחנו למידה מסוימת של דעה קדומה לגבי מה טוב ומה לא ברמה המופשטת, אחרת כל הזמן נהיה עסוקים בהימורים בעולם המוחשי.

לכן, אני חושב שראוי וטוב לבחון כל ארכיטיפ לגופו: האם הוא מועיל או מזיק?

 

הרעיון של אישה רכה עם חום רגשי יש בו תועלת ממשית לעניין של גידול ילדים ולכן בהחלט יש בזה היגיון.

או אישה יפה, כי זה מועיל למשיכה החושנית.

או אם תרצה, גבר גבוה, כי זה חלק מהמשיכה החושנית, וגם משרה ברמה פסיכולוגית מאוד "נמוכה" (כלומר יותר אינסטינקטיבית, פחות פילוסופית) תחושה של ביטחון כו' עבור האישה.

מאידך הרעיון שהאישה תהיה מטומטמת, איני רואה את התועלת בכך מעבר לכך שזה מערער קרניים דמיוניות כלשהן.

איש קש יושב אוהליםצדיק יסוד עלום

לא תיארתי פעם אחת אישה "בלונדינית יפה ומטומטמת", ואולי זה מה שגרם לך מראש לשרטט כך את גבולות הדיון. דמות האישה שציירת היא נלעגת ולא עליה דיברתי. דיברתי על נושא מאוד ספציפי ומסויים: חוכמה. חוכמה במובן של ידע. כלומר -


 

מתמטיקה פיזיקה אלגברה;

היסטוריה ציונות גיאוגרפיה;

ביולוגיה כימיה אנטומיה;

תנ"ך תלמוד הלכה;

לוגיקה ורטוריקה;


 

אני מודע לכך שעובדתית ישנן נשים חכמות כפי שישנם גברים רגשיים. וגם אם אטען טענה לא מחייבת שססטיסטית גברים חכמים יותר, זה לא ישנה את העובדה שבפועל בת הזוג שלי עלולה להיות חכמה ממני, כפי שישנן נשים אתלטיות או חזקות ממני.


 

בהודעה הראשונה בשרשור טענתי שיש תבנית שבה יש התאמה "אידיאלית" בין המהויות. אני לא מנסה להנציח תבניות שוביניסטיות אמריקאיות, אבל גם אם כיום נשים יכולות לפרנס באופן שווה לגברים, זה לא אומר שזוג שהאישה מפרנסת והגבר לא מפרנס הוא זוג שיש פגם מהותי בו. אני חוזר למסכת קידושין - התורה מציירת נקודות מהותיות בזוגיות בין גבר ואישה, ואחת מהן היא מי קונה את מי ובאיזה אופן. יש מלא נקודות כאלו. הן משרטטות קווים (רחבים, עם הרבה חופש תנועה) לצורה של גבר ואישה.


 

הטיעון של זוגות אומללים ומאושרים לא פוטר את שאלת המהויות, הגם שהוא עונה על השאלה המקורית של האשכול. יש גם זוגות להט"ביים מאושרים, אבל התורה אוסרת את זה כי יש בזה בעיה מהותית. אם הייתי פותח אשכול: "האם הייתם מתחתנים עם גבר אם התורה היתה מתירה?" יכול להיות שחלק היו עונים שבעיניהם אין בזה בעיה או שזה היה עדיף להם.


 

בחזרה להנחת המוצא שלי: אני חושב שחוכמה וידע הם דברים ששייכים יותר לגברים. אני חושב שחום, רוך, אהבה וסובייקטיביות הם דברים ששייכים יותר לנשים. אם אישה צריכה להיות אמא אני רוצה שהיא תהיה תמימה ורכה (תמימה ורכה =/= יפה וטיפשה).

תמימה = חיה מהרגש ומהאינטואיציה באופן יותר משמעותי מאשר הקור והשכל.

רכה = אמפתית, נוגעת ומלטפת, בלה בלה בלה...


 

הטיעונים האלה לא יהיו רלוונטיים כשאפגוש בחורה בדייט ואהנה איתה (חוזר לחלוקה שהצעת בין א' לב'), אבל גם עם גבר או עם גויה אני יכול ליהנות בשיחה נעימה. הב' משפיע על הא' (כאן נכנסים הטיעונים הרבים העוסקים במהות הכוחות הזכרי והנקבי המתבסס על ההלכה ועל האינטואיציה הטבעית), ולכן לא אהנה בשיחה עם גויה או עם גבר (גבר זו דוגמה קלה יותר מגויה מטבע הדברים).


 

הארכתי יותר מדי

נ.ב - לא הבנתי איך דחית בכזו קלות את הטיעון של גובה פיזי או יופי. שניהם קשורים לתפיסה שוביניסטית שאישה צריכה להיות יפה וגבר צריך להיות חזק, הגם שלא כל הגברים חזקים ולא כל הנשים יפות. אותו כנ"ל ראוי שיהיה תקף בנוגע לסטטיסטיקה הטבעית, שנשים רגשיות וסובייקטיביות יותר מגברים וממילא תמימות יותר, וגברים שכליים וקרים יותר וממילא חכמים יותר.

 

המהות היא בערך אותה מהות.חתול זמני

מפריעה לך אישה שיש לה תואר שני וייתכן שאפילו תואר ראשון. הגם שמבחינה מחקרית נכון לעכשיו הבנות עוקפות את הבנים בכל הנוגע ללימודים אקדמיים מלבד מקצועות מאוד ריאליים (וייתכן שיש בזה גם עניין של נישה).

 

השאלה היא אפוא מה באמת התורה מציירת ומה לא. למיטב הבנתי, התורה מציירת קווים כלליים למדי ומעבר לכך כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהם שונות כו'.

העניין של לקיחה הוא פשוט מאוד בעיניי. הגבר הוא זה שבונה בית (חומרית ורוחנית) ומזמין את אשתו לבית הזה. כמובן אין לזה שום משמעות אם שניהם בבית של ההורים וחיים מכספם, הוא בקושי גמול מחלב ולא יודע כביסה מה היא והיא באמצע תואר שני... מה שבהחלט קיים ועגום...

 

האם התורה אוסרת שלנשים יהיה ידע כללי? ומה זה משנה בכלל ידע כללי, אם "אל יתהלל החכם בחכמתו"?

 

בעיניי, השאלה היא עד־כמה בעיניך זה מרכז ערך. בעיניי זה לא מעניין אם מישהו מבין בפוליטיקה או לא. גם לא מעניין אותי אם הוא מבין ברפואה או לא, מצדי שיהיה הרופא הכי מדהים בעולם, שכוייח לו, מאוד מגניב, אבל זה לא משהו שנוגע בי בחיי היום־יום. הייתה לי ידידה רופאה מאוד משכילה וכו', יותר משכילה ממני פורמלית (בחור פשוט בלי תואר), אבל מעולם לא הרגשתי איזשהו עניין סביב זה.

 

לכן:

 

– יכול להיות שאם היא תהיה תמימה בלבד, מהר מאוד יהיה לכם משעמם מאוד כי לא יהיה לכם על מה לדבר.

– יכול להיות שאם היא תהיה חכמה ממך בפער, ובנוסף גם מתנשאת, זה יכבה אותך.

– יכולה להיות שאם תהיה חכם ממנה בפער, ובנוסף בעל אגו רגיש, היא תרגיש שאתה מכבה אותה.

– יכול להיות שהפוך היא תעוף עליך שאתה כזה חכם וחזק.

 

תלוי במי מדובר.

 

לכן אני לא כל־כך אוהב את הדיונים התיאורטיים האלה. אם נפגשת עם בחורה וטוב לכם ונחמד לכם, פשוט תתחתנו כבר ואל תבזבזו לנו את הזמן, יותר דחוף פרייה ורביה וכל המצוות דאורייתא הקשורות בעניין מאשר הידורים מדומיינים.

 

גם במקצועות שהזכרת, כל מקצוע מצריך משהו אחר, לא הכרתי אדם אחד שטוב בכל הדברים בעולם, יש אנשים שטובים בדיבורים, יש אנשים שיש להם זיכרון נפלא (רוב הבנות שהכרתי בעלות זיכרון הרבה יותר טוב משלי, בפער), יש כאלה שטובים במתמטיקה ויש כאלה שטובים בטופסיאדה. אני גרוע בהכל חוץ מגיאוגרפיה וטופסיאדה וכך הפכתי לעמיל מכס, ב"ה הקב"ה מסדר את העולם כך שכל אדם יהיה במקום שבו הוא צריך, כי אחרת אין איך להסביר איך אנשים מגיעים לנישות כמו ייצור ברזנטים למשאיות או מפעלי קולבים.

 

אגב, כשהייתי בתיכון, הבדיחה הידועה הייתה שהבנות באולפנה כולן 200 יח"ל בהכל ובוכות על ציון פחות מ־99, בעוד בני הישיבה התיכונית בבונים ערסים טובי־לב אך בקושי גומרים 12 שנ"ל. זה גם בסדר, אין בזה משהו נורא.

יתכן שיש טעות מובנית בחשיבה של מישהושלג דאשתקד

לא קראתי את כל הדו שיח, אני רק רוצה לחזק את המסקנה שלך מכיוון אחר.

הטענות אומרות שנשים לומדות יותר ומחזיקות ביותר תארים, מלבד תחומים ריאליים. הסיבה היא שהן לא מפרנסות עיקריות ועבודה סמינריונית יכולה להיכבד בזמן מחזור, הריון, לידה והנקה (ולפעמים אף רצוי לכתוב דברים בלהט הורמונלי ).

כלומר, הנשים לומדות יותר כי הגברים מממנים את זה. כך שלא בטוח שהגברים פחות חכמים, אולי רק גברים שמממנים תארים מיותרים הם פחות חכמים ;)

מגיב לשניכם - למי אכפת מתואר?צדיק יסוד עלום

תואר =/= חוכמה

חוכמה =/= חוכמה. מבחינתי היא מתבטאת הכי הרבה דווקא בסעיף האחרון שמניתי, של לוגיקה ורטוריקה, שהם אבות המזון של יצר מקצועות החוכמה במובן הספציפי הזה של המונח חוכמה

הזכרת מקצועות לכן הלכתי בכיוון של תוארחתול זמני

לי אישית יש ידע נפלא בגאוגרפיה

אני יודע את כל המדינות בעולם בעל־פה ופעם גם זכרתי את כל הבירות בעל־פה

ואני מכיר בערך כל שדות התעופה המרכזיים בעולם

אבל לא מבין מה יש כל־כך להתלהב מזה, ומה זה משנה בדינמיקה הבין־אישית.

לא הזכרתי מקצועות אלא תחומי ענייןצדיק יסוד עלום

ושליטה בחומר הנלמד, ואהבת חוכמה. בטוח פגשת אנשים שהחומר נכנס להם מצד אחד ויצא די מהר מצד שני, או את הסטטיסטיקה על אחוז האנשים שעובדים במקצועות שהם למדו בתואר הראשון

אתה יודעחתול זמני

היום ראיתי חתולה שאני רגיל ללטף, תמיד כשאני קורא לה היא באה.

היום קראתי לה והיא אמנם הרימה את הראש, אבל למרות הפצרותיי היא הורידה את הראש בחזרה למצב שינה בקול רעש גדול (פחחחחק)

נראה לי שהיא הייתה גמורה מהחום.

זה השפיל אותך?צדיק יסוד עלום
סליחה אבל בעיניי אם אני קורא לחתולה והיא לא באה, למה שאני בכלל אחזיק חתולה בבית?
תראה קודם־כל היא חתולת רחוב ואני מכבד אתחתול זמני

האוטונמיה שלה.

במקרה הזה זה לא העליב כי היא באמת נראתה נורא עייפה.

שימו מים לחתולי הרחובבבב! 😿😿😿😿צדיק יסוד עלום
אמא הבטחת לנו עוף לשבת! מיאו!
אתה יודע, בעיר שאני גר בהחתול זמני

יש הרבה "עמדות חתולים" לחתולי רחוב. יעני כמו עמדות קטנות כאלה מברזל עם ציור של חתול שבהם שמים מים ואוכל, מפוזרות במקומות אסטרטגיים.

אבל תקשיב מה שאני מנסה לומר לך לאורך כל הדיוןחתול זמני

אני חושב שאתה מתעסק בזוטות

אם טוב לך עם בחורה תתחתן איתה

למיטב הבנתי התורה לא מבקשת איזה איזון אידיאלי והתאמה מושלמת לכל־מיני תפקידי מגדר

מספיק שגבר ואישה בבית זה כבר טוב.

מסכים איתך לגמריצדיק יסוד עלום
שמתי לב שזה נושא שיחסית משמעותי לי ומתוך שיעמום בחרתי "לבזבז לכם את הזמן" ולראות האם אנשים שותפים לתהייה הזו (ראה הלינק שהרמוניה שלחה בקצה השרשור).
אני מכיר מקרוב התמודדות מהסוג שגבירתנוחתול זמניאחרונה

@הרמוניה משבט המים הדרומי קישרה אליה,

בסוף האישה למדה להעריך את הספונטניות של בעלה, והבינה שהם משלימים אחד את השני, הוא כל־הזמן ממציא דברים (גם אם לא הגיוניים) והיא בעזרת הלוגיקה שלה מביאה את זה לכדי משהו הגיוני (כמו חכמה ובינה). זה כן יוצר קצת חיכוכים אבל בסך־הכל הם מסתדרים יפה.

האמת היא שסתם הבאתי את הנתון הזה לצורך הדיוןחתול זמני

אני בכלל לא בן־אדם של מחקרים ודיונים תיאורטיים אלא התבוננות בסביבה.

ממה שהתבוננתי בסביבה, יש המון בנות חכמות בפער מהמון בנים. יש גם בנות פחות חכמות, אבל רוב הבנות שאני מכיר חכמות דיין. מכיר גם מערכות יחסים של בנות משכילות ומבינות עניין בין בנים בוּרים. חלקן צלחו, חלקן פחות, זאת דינמיקה קצת מורכבת.

אני חושב שהשאלה קשורה לנשים,אולי אפילו יותר מגבריםמתוך סקרנות
עבר עריכה על ידי מתוך סקרנות בתאריך ג' באלול תשפ"ה 1:00

הבלבול הקיים כיום, מאז שהשוויון נכנס לחיינו, משפיע במידה מסוימת על נשים ומבלבל אותן עוד יותר.

נראה שמצד אחד, הן נוטות לרצות "שוויון", אבל מצד שני שהבעל יהיה תמיד "יותר" (אפשר לראות ברחבי הרשת, נשים גרושות שמתלוננות על כך שלגברים פוטנציאליים יש "פחות" כסף מהן, כי מה לעשות, כמו שהן התעשרו מהגרוש שלהן, הגברים איתם הן נפגשות מעשרים את גרושותיהן הן).

אם ירגישו שהן "יותר חכמות מהבעל", לפעמים זה "יוריד להן ממנו", לכאורה.

 

גם באשכול הנוכחי, ראיתי תגובה של אישה שמצד אחד אומרת שלא רוצה שה"מקום שלה יהיה רק במטבח ובסירים", אבל מצד שני "הגרוש שלה צריך לדאוג לכל מחסורה", לפרנס 2 בתים, והיא לא צריכה כלום, קצת מבלבל, כי לא ברור איפה כן המקום שלה? האם רוצה רק "שוויון זכויות", או שמבינה שעם הזכויות באים גם החובות והאחריות.

הנה דברים יפים של הרב אוריאל אליהו בנושא

 

גם ההתלבטויות לגבי החכמה-לא חכמה, יכולים להיות קולות פנימיים בתוכה (שמצד אחד רוצה להיות החכמה והחזקה שלא צריכה עזרה מאף אחד, ומצד שני רוצה מישהו שידאג לה לכל דבר כאילו היא ילדה קטנה כפי שהראתה בחצי השני של תגובתה), שגם את זה נוח לה להפיל על בעלה...

נפלא!צדיק יסוד עלום

מעניין ממש. היא תיארה בצורה נפלאה.

אגב, חשוב לציין שאני יכול להזדהות גם כגבר. "חדות" שונה מחוכמה, ואישה לא חדה זה כן חיסרון משמעותי שמעסיק אותי רבות


מה דעתכן על מישהו שמתחיל בקינוח?זכרושיצאנולרקוד
וזה הצחיק אותי ממש😂

סביר להניח שהפערים בהשקפה הדתית היו צפים די בהתחלהפ.א.
גם אם לא היה נופל בסינון הראשוני הזה, די מהר היו מתגלים פערים בינהם בדברים אחרים 
אולי מתחכם מידי בתור הכנה לדייטנקדימון

אבל בעיקרון היא צודקת, לא?

הבעיה כאן היא חוסר האמון במי שהציע לה.. 

יש סיפור על הרב אליהואחד איש

פעם מישהו שאל אותו אם מותר להתגלח בספירת העומר לצורך פגישות

הרב אליהו שאל אותו אתה רוצה להתחתן עם מישהי שלא מפריע לה שבן אדם מתגלח בספירת העומר?;)

אז הנה משהו הפוךנחלת

אדם אמין סיפר לי שכשהוא (או חבר שלו, לא זוכרת במדויק) שאל

את הרב מרדכי אליהו זצ"ל, איך לבחון יראת שמים של בחורה,

הוא ענה לו: אם היא מברכת על מה שאוכלת. 

ולא הוסיף יותר.

 

 

 

למה זה הפוך?אחד איש
באמת לא הפוך.נחלת
חח למה לא?Lavender

אני בעד, 

לפעמים אני גם מתקילה בשאלות(:

לענ"דנחלת

1.  היא לא חוקרת משטרה שמנסה ל"התקיל" עבריין.  

2.  זה לא כן, זה לא ישיר, ואם הייתי בחור, לא הייתי שמח עם בחורה כזו.

3  הוא אמר שהוא מעדיף חצאית. למה להמשיך לחפור ולהתעקש?!

א. אפשר לשאול באופן ישירנחלתאחרונה

ואם חוששים שהצד השני לא יודה על האמת (שב"כ....?)

אז אולי כן להיפגש ובמהלך הפגישות ניתן להבין לבד.

 

וגם, אולי הבחור מאוד רוצה קשר, אז הוא אומר כך.

לפי ענ"ד.

אתם רוצים לפרגן?advfb

תפרגנו על מעשה טוב ואז ממנו תדברו על התכונה שאתם אוהבים בה/ו באישיות.

 

דוגמא - 

תודה שאתה מפרגן לי כל הזמן, ממש אני רואה בזה את העין הטובה שלך

אתה אחד הניקים האהובים עליי בפורומיםקעלעברימבאר
הניק האהוב עליי...חתול זמני
אני מעריך שגם אתה תהיה הניק האהוב עליי בבוא הזמן,קעלעברימבאר

פשוט עדיין לא הכרתי אותך מספיק זמן בפרום  

אני מזמין אותך לַפּרוֹם.חתול זמני
התרקוד איתי?חתול זמני
וודאי. בוא לשטו"ל. אני לא רוצה לשגע כאן את הניקיםקעלעברימבאר

עם שטויות

למה שטויות?חתול זמני
לא שטויות. שטויות שאני ממלמל. ניקיםקעלעברימבאר

פה לא אוהבים שמשגעים פה את הפורום עם דיבורים לא קשורים🙃

מה הכוונה בו במי, על מי מדובר?הפי
באדם שאת רוצה לפרגן לוadvfb

זאת אומרת להתחיל לפרגן על המעשה הטוב שהאדם עשה - "איזה מעשה X טוב עשית"

ואז להגיד לו שזה לא רק המעשה אלא המעשה נובע מתכונה טובה שלו - "זה שעשית ככה זה מראה שאתה X Y Z"

למה בעצם?ריבוזום
מה עומד מאחורי ההצעה?

אני שואלת כי ספציפית לגבי מחמאות לילדים, דווקא הבנתי שעדיף להחמיא על מעשים, ועל מאמצים. ולהימנע מלהדביק תוויות של תכונות אופי (חיוביות, כמובן. שליליות זה מובן מאליו)

למה עדיף להמנע?advfb

את מציגה את זה כהנחת יסוד שאני לא כל כך מבין.

אדרבה, אם מדברים על ילדים - אדם תופס את עצמו עם תכונות חיוביות שהן מהותיות בשבילו, זה בונה לו תדמית טובה. 

והסיבה שאליה כיוונתי - ברגע שאת מפרגנת רק על מעשה יש בזה משהו שיטחי. אבל כאשר את מפרגנת על עצם האישיות בזה משהו הרבה יותר אישי והרבה יותר מחמיא. זה לראות את מי שמולך ממש ולא רק בתועלת שהוא עושה. כל אחד רוצה ש"יראו אותו".

כחתול זמני,חתול זמני

רצוני הוא להיות סמוי מן־העין.

אסבירריבוזום
לגבי ילדים, יש מחקרים בנושא. לדוגמא: נתנו לכמה ילדים לצייר ציור, לחלק החמיאו שהציור מקסים ושהם "ממש ציירים", ולחלק החמיאו על דברים ספציפיים בציור: "אני רואה שהשתמשת בהרבה צבעים. עבדת ממש קשה על הציור הזה!". משהו בסגנון. אחר כך הציעו לילדים לנסות משימת ציור מסובכת יותר. הילדים שהחמיאו להם המחמאה מהסוג הראשון נטו יותר להימנע, לעומת הילדים מסגנון המחמאה השניה שיותר קידמו בברכה אתגר חדש. 
המשךריבוזום

יש עוד מחקרים דומים.

הרעיון הוא שאם ילד מתרגל להתיחס לעצמו כ"חכם", "צייר", "מוכשר", "יפה", ורואה בזה את עצמו ואת הערך שלו - מה יקרה כשזה כבר לא יעבוד? אם הוא ינסה לפתור תרגיל ולא יצליח? הוא כבר לא יהיה חכם? אבל אם הוא לא יהיה חכם אז מה הוא בכלל? הוא ינסה לצייר ציור ולא יצליח - אז הוא כבר לא צייר, אבל אם כך, מה הוא שווה?

ולכן עדיף להחמיא על מאמץ, לחזק מסוגלות שמגיעה על ידי ניסיון, ולא להחמיא על כשרונות.


 

זה קצת שונה מהדוגמא הספציפית שנתת, לגבי עין טובה, כי בדוגמאות שלי מדובר על כשרונות ולא מידות. ושוב - גם מדובר על ילדים. אני צריכה לחשוב על ההבדל בין הדוגמא שלך לדוגמאות היותר ברורות של כשרונות, וגם כמובן על השוני בין הקשר חינוכי לקשר בין מבוגרים. 

נכון מאודadvfb

המטרה באמת היא למצוא את האישיות שמאחורי המעשה, 

ולכן להגיד לילד "כל הכבוד שהתאמצת", זה לראות אותו, לראות את המאמץ שהוא עשה.

לכן לצורך העניין, פחות משנה מה המקרה בדיוק, השאלה אם מאירים חלק טוב ומהותי באישיות או שאנחנו מתמקדים בעניין חיצוני במחמאה.

אני רוצה לפרגן למישהו עם צרכים מיוחדיםהפי
למה? לא יודעת מלא אור אהבה חמלה רק להיות לידו זה עוזר לי להיות טובה יותר ולראות מה חשוב באמת בחיים

הוא כמובן לא קשור לכאן

להגיד שכיף לך להיות לידו זה אחלה בחלהadvfbאחרונה

באמת פחות התכוונתי לעניין שהוא לא אישי, אבל זה נשמע גם טוב מאוד

יש הרבה, זה בעיהאני:)))))
תודה רבה. מאמצת. בעזרת השם.נחלת
נראלי זמן טוב לספרמבולבלת מאדדדד
ב"ה התארסתי לא מזמן

ותודה לכל מי שידע כבר ולא סיפר


בקרוב אצל כולם בע"ה!

מזל טוב!! שיהיה לכם הרבה טוב ביחד!!יעל מהדרום
דיי באמת(;?הפי
חח אין עליך 
מזל טוב!אנונימי 14
וואו מזל טובבברקאני

איזה מרגש

שתבנו בית קדוש ושמח ביחד

מבולבלתתתת!!!! מזזזלללל טווובבב!!!🤩🥰❤הרמוניה
מרגש ממשארץ השוקולד

מזל טוב,

שיתמלאו כל משאלות ליבכם לטובה בבית הנפלא שתקימו יחד באהבה, בריאות, שמחה ואושר לאורך שנים רבות

תודה רבה לכולם!🤗מבולבלת מאדדדד
מזל טוב!חדשכאן

איזה יופי!

שתזכו לבנות בית נאמן בישראל מתוך אהבה, שמחה, נחת ורווח!

איזה יופי, בשעה טובה!! הרבה נחת ושמחה!נפש חיה.
כיף לשמוע, מזל טוב!advfb
מזל טוב! איזה יופי ב"הוהוא ישמיענו
ברוך השם!נחלת

המון המון מזל טוב! כן תרבינה הודעות משמחות כאלו!

וואו יקרה! מזל טוב ענקי 🥳❤️נגמרו לי השמות

איזו בשורה משמחת ומרגשת

בשעה טובה ומבורכת ממש

שתזכו לבניין עדי עד בשמחת עולם ובאהבה גדולה ❤️🌟🥳

מזל טוב!ניצן*
בשמחה ובאהבה
...רחל יהודייה בדםאחרונה
מזל טוב 
קבוצות שידוכים לדתי תורני/ חרדלניקיsh121234

שלום

האם קיים קבוצת ווצאפ עם הצעות של בחורים דתי לאומי תורני או חרדלניקים בגיליי 20-29?

קורס קצינים בשנה הראשונהמסיבת ישרים

היי לכולם,

בעז"ה אנחנו נתחתן בחודש אב, ובאזור חנוכה שאחרי אני מתחיל תפקיד ג'וב בתור קצין פרוייקט דרך עתודה (עדיין אין שיבוץ לאיפה נהיה בארץ)

כל הזמן מדברים איתנו על קורס קצינים וואלה בא לי לצאת כי אי אפשר להתקדם בצהל בפיקודי אם אתה לא קצין

הקטע זה שאם נגיד אצא בתחילת התפקיד כלומר 3 חודש אחרי שנתחתן, אז זה אומר שכשאהיה בבהד אחד 3 חודש אחזור רק לשישי-שבת

ודיברתי איתה על זה והיא מוכנה ודוחפת אותי שאני אצא כדי שדלתות בצבא יפתחו.

אבל לאחרונה גיליתי שגם ההכשרה החילית היא שבועיות ואז זה יוצא חצי שנה של רק שישי-שבת, זה לא יותר מידי?

מה שאר החיילים הנשואים עושים?

 

אם קבעתם תאריך - לוקחים בחשבון שיהיה קשה בחודשיםפ.א.

הראשונים.

לא דוחים חתונה בגלל זה, ובוודאי לא לוותר על קורס הקצינים וההכשרה החיילית. ממש חשוב לטובת פיתוח הקריירה שלך בצבא ובהמשך באזרחות, עפ"י הניסיון שתצבור בצבא.  


מה שכן, ממליץ לתכנן בינכם מניעה בחודשים הראשונים. עד שתכנס למסלול שירות צבאי נוח מבחינת הבית.  

לא כל כך מסכימה. אבל לא כדאי להיכנס לויכוח.נחלת

רק חושבת שלאשתך יהיה קשה. שנה ראשונה יעשה לביתו....

חושבת שהקשר בין בני הזוג בתחילת דרכם, הוא החשוב ביותר.

נניח שזו היתה קרירה אחרת, לא צבאית?

הוא ציין שהתכנון לצאת לקורס 3 חודשים אחרי החתונהפ.א.אחרונה
כל שאת החוויות הראשונות של החודשים הראשונים של תחילת הנישואים, הם יעברו בנעימים.  
מחפשת המלצה לבתי מלון עם אוכל טוב/ צימר עם א. בוקרעינב66

באזור כייפי, ויפה עם מגוון אפשרויות לטייל ולכייף באזור..

חשבנו על אזור גוש עציון/עמק האלה/סובב ירושלים..


מתכננים חופשה חלומית לרגל יום נישואין ואחרי תקופה אינטנסיבית...


פנקו אותי בהמלצות מנסיון

תודה רבה!

להעביר לפורום המתאיםברוקוליאחרונה
אתם מרגישיםהרמוניה

את ההשגחה של הקב"ה בכל התהליך של הפגישות?

תשתפו

כןאדם פרו+אחרונה
זה מדהיםהפי

איך מעניין בו,  טעות אחת שלו

והוא לא רלוונטי


 

אם מישהו מאכזב אותי באמת פעם אחת

אני כבר לא רוצה אותו

גם אצלכן זה ככה? 

 

( שאלתי את הנשים בקהל ולא את הגברים ..

כי לא מעניינת אותי כאן הדעה שלכם)

אמןהפי

אולי יעניין אותך