ואני כבר מתחרט על זה שאני כותב זאת, אחרי שבמשך כמעט 6 שנים ולמעלה מ-15,000 הודעות, הצלחתי להימנע מכך.
בגלל סיפור החיים שלי, בגלל שאמונות של אנשים שלחו אותי לעבור 7 מדורי גיהינום עוד בחיי, אמונות שלא מבוססות על מדע אלא על רצון טוב להיטיב איתי, החלטתי כבר בגיל צעיר יחסית שמה שארצה לעשות "כשאהיה גדול" זה לפתח שיטות ודרכים לעזור לאנשים להרגיש טוב יותר בחייהם, על ידי רצון טוב שמתחבר למדע ולא על ידי רצון טוב בלבד.
את התואר הראשון שלי עשיתי באוניברסיטת בר אילן, את השני והשלישי במכון ויצמן. זכיתי ואחת המנחות שלי זכתה בפרס נובל, ובמשך שנים הייתי בצוות שעבד תחתיה בפיתוחים פורצי דרך בחקר של סרטן ואלצהיימר.
DNA, מבנה התא ומערכת החיסון, הם הלחם והחמאה של השכלתי. אני עוסק בהם מדי יום, ותמיד ממשיך ללמוד עליהם עוד ועוד.
אני לא רופא, אין לי סמכות לרשום אנטיביוטיקה או להחדיר מחט, אבל כנראה שהידע שלי בנושאים שכתבתי מעלה גבוה יותר משל מרבית הרופאים. מה שהם לומדים במשך 2-3 סמסטרים, אני לומד וחוקר כבר למעלה מעשור במשרה מלאה.
לצורך העניין, ההשכלה הזו רלוונטית כשמדברים על רפואה משלימה בגלל שתי סיבות עיקריות:
א. אני יודע לקרוא מחקרים, יודע לערוך מחקרים, ערכתי בעצמי כמה מחקרים. אני מבין את החשיבות של כל חלק וחלק במחקר, מבין למה כשחסר חלק X זה אומר שהמחקר כולו יכול להשתבש, מבין את החשיבות של הבקרה והביקורת, של היכולת לשחזר, מבין למה כשהתמונה לא מלאה אז אפשר להפוך יום ללילה באותות ובמופתים.
אבל כל זה היה נכון גם אם הייתי חוקר בהיסטוריה, לכן נעבור לסעיף ב':
ב. אני מבין איך גוף האדם עובד, יותר ממה שרוב האנשים מבינים. אין כאן גאווה, כל אחד מבין במשהו אחר, אני לא מבין כלום בתכנות וגם לא בטריגונומטריה או פיזיקה (מעבר לרמה של תלמיד תיכון).
אבל בגוף האדם, אני מבין לא מעט. נכון שתמיד יש מה ללמוד עוד, ונכון שבאופן כללי המדע רחוק מאוד מלהבין את כל סודות המכונה הנפלאה הזאת שהיא אנחנו, אבל יש דברים רבים שאפשר כבר עם המדע של היום לדעת בוודאות.
תארי לך מהנדס טיסה שממש מבין בטיסה, והוא שומע שיחה של שני אנשים מבוגרים ורציניים, שמסבירים למה שולחן העץ שהם קנו באיקאה יהיה מסוגל לעוף אם רק יחברו אליו כנפיים שנתלשו מיונה.
הוא יודע מה גורם לגוף כבד לטוס, הוא יודע מה זה כוח עילוי, מה זה גרר, מה זה דחף, מה זה זווית התקפה... הוא אשכרה יודע מה גורם לגוף מתכת ענק לרחף באוויר! משהו שאני אישית בכלל בכלל לא מבין מעבר לדקלום מושגים.
והוא שומע אותם מדברים על השולחן הזה, והוא יודע שזה לא יכול להיות כי הוא *באמת* יודע מה צריך בשביל לעוף, הוא למד את זה באופן מסודר, והוא ראה בחייו אלפי גופים מעופפים שכולם מתאימים בדיוק למה שהוא למד, ו... הוא לא יכול לענות להם. פשוט לא יכול. כי בכל פעם שהוא יגיד איך עצמים עולים לשמיים ולא מתרסקים, הם יענו לו "אבל לא כל האמת נמצאת בצד אחד". וכשהוא יגיד שזה מסוכן, הם יגידו לו "גם למדע אין תשובות להכל".
ככה לפעמים זה מרגיש, לדעת הרבה על איך גוף האדם עובד, על יחסי הגומלין בין איברים שונים, על מערכת החיסון, על ריבוזומים, על גרעיני תא, ואז לשמוע טענות על השפעה ישירה בין לחיצה בכף הרגל לבין ייצור השתן, וזה פשוט לא מסתדר עם שום מנגנון פיזיולוגי שקיים בגוף האדם.
ודוק: אם לחיצה על המקום הנכון ברגל יכולה לרפא בעיות, אז לחיצה במקום הלא נכון אמורה לגרום לבעיות. ואם כן, איך אנחנו הולכים לפעמים על אבנים או עושים סתם מסאז' ברגליים, ולא נהיים חולים מזה?
אם קצות האצבעות מקושרות למוח, איך זה שרפלקסולוג יכול רק להועיל לי אבל מעולם לא קרה שמישהו קיבל שבץ בגלל טיפול רפלקסולוגי רשלני?
קחי למשל תרופות פסיכיאטריות שמשפיעות על המוח: ברור לנו שמי שייעשה בהן שימוש לא מושכל, ייקח מנת יתר וכו', ייפגע מכך בצורה קשה. אם יש כדור שגם אחרי שתקחי 100 מנות ממנו ברציפות, המוח שלך לא יושפע ממנו לרעה כלל, אז מסתמא הכדור לא פועל על המוח, לא לטובה ולא לרעה. אם היה כדור שעושה טוב למוח במנה הראשונה, הוא *בהכרח* היה פוגע במוח במנה ה-100. אם אין השפעה לרעה במינון מוגזם, אז כנראה אין השפעה בכלל. לכן הרגליים שלנו שמקבלות כ"כ הרבה סוגי מגע בכל יום, בהכרח היו פוגעות באיברים שלנו אם היה ביניהם קשר כלשהו.
אני לא מתנשא, לא בלב ולא בכתב, כמו שאדם שיודע לתכנת לא מתנשא עלי למרות שהוא הרבה יותר חכם ממני בתחומו.
אבל מה לעשות שעל התחום שבו אני מבין, מדברים כאן בפורום יותר מתכנות ויותר מטיסות... אז כך יצא. וזה לפעמים באמת מתסכל לראות איך שיטות מחקר שנכתבו בדם, באמת, מושלכות הצידה כלאחר יד לטובת תחושות ומחשבות ומקרים פרטיים. אין כאן התנשאות אלא רצון אמיתי לעזור ולתרום.
גם אותי אישית שלחו לטיפולים כי "לא יכול להיות שאין טיפול", מתוך מחשבה שלכל דבר יש פתרון ואם המדע לא מוצא פתרון אז אפשר לנסות במסלולים עוקפים. אני באמת מבין את הרצון לעזור ולהיטיב, ואת התסכול כאשר אין מוצא ברור לבעיה שעומדת מולנו.
ובכל זאת, לדעתי עדיף להישאר נאמן רק למה שכבר הוכח שבאמת יכול לסייע.