במשפחות מארחות רבות מתלבטים - מה לעשות במקרה שמארחים שתי משפחות, ומשפחה אחת מתעכבת מלהגיע. ההתלבטות האם להתחיל בארוחה או להמתין למשפחה שמתעכבת הגיעה אמש (ב', 28.5.07) אל שיעורו השבועי של הרב מרדכי אליהו.
הרב הנחשב מראשי מנהיגיה הרוחניים של הציונות הדתית ושל היהדות הספרדית קבע כי אם המארח מזמין שתי משפחות שיסעדו על שולחנו, ומשפחה אחת מגיעה בזמן, אבל השנייה מתעכבת - אין לבעל הבית להתחיל בסעודה בשביל שלא ימתינו האורחים שכבר הגיעו, "שכן בכך הוא פוגע עמוקות באורחים האחרים שמתעכבים".
הרב אליהו אף הציע כיצד לנצל את זמן ההמתנה והמליץ לדבר עם האורחים שכבר הגיעו בדברי תורה וכדומה עד שיגיעו האורחים האחרים או להגיש להם מזונות.
המלאכים יכולים לחכות
באותו שיעור, עסק הרב בהלכות אורחים תוך שהוא מציין את החשיבות בהגשת מזון לאורח רעב. הוא סיפר על רבי ישראל הכהן מראדין שהגיע אליו אורח בליל שבת והרגיש בו שהוא רעב ביותר, ומייד בבואו לביתו ניגש לעשות קידוש ופתח בסעודה, ורק אחרי שאכלו מיני לפתן ודגים עמד לומר "שלום עליכם". אותו אורח התפלא על התנהגותו של גדול הדור, ואמר לעצמו שהוא ככל הנראה "עם הארץ". לימים נזדמן אותו אורח לביתו של הרוגצ'ובר (רבי יוסף רוזין זצ"ל בעל ה"צפנת פענח") בליל שבת, והרב פתח באמירת "שלום עליכם" כנהוג. אמר לו אותו אורח שהוא טועה, וכי צריך קודם לאכול ואחרי הדגים לקום ולומר "שלום עליכם". גער בו הרוגצ'ובר, שהיה ידוע כתקיף ביותר. אמר לו האורח שילך וישאל את ה"חפץ חיים". לימים כשנזדמנו שני הרבנים יחדיו, שאל ר' יוסף רוזין את ה"חפץ חיים" אם כך היה המעשה. אמר לו רבי ישראל בפשטות שכן, כי ראה שהאורח רעב ביותר, ולכן אמר שהמלאכים יכולים לחכות, אבל אותו אורח לא יכול לחכות כלל.
חמין בשבת - סגולה לשלום-בית
לסיום, אמר הרב אליהו כי בזכות חמין בשבת אפשר להגיע לשלום-בית. הרב ידוע כמי שממליץ לתלמידיו להתפלל מוקדם בבוקר עם הנץ החמה, ואפילו בשבתות. באופן חד-פעמי המליץ פעם לאדם אחד להתפלל מאוחר, וכך היה המעשה: "אותו אדם היה מתקוטט עם אשתו תדיר, ולא היה שרוי בביתם שלום-בית בלשון המעטה. שאלתי את האישה אם היא מכינה חמין לשבת, ואמרה לי שלא, אלא היא ובעלה אוכלים בנפרד גבינות שונות ונקניקים. אמרתי לה שתכין חמין טוב ומשובח, ושתעיר את בעלה למניין מאוחר דווקא. התפלאה האישה, איך אני חורג ממנהגי, שכן אני רגיל להמליץ להתפלל מוקדם עם הנץ החמה, ובכל זאת שמחה על העצה. והנה בבוקר, אחרי שבעלה ישן שינה ארוכה ונעימה, העירה אותו להתפלל במניין השלישי, וכשחזר מאוחר לביתו אחרי התפילה, ישב לאכול חמין טוב ושמן, עד שנתרכך ליבו וחזרה ביניהם אהבה ואחווה שלום ורעות".