לפי ;מה שהתרשמתייעל ל'

בפורום הזה יש שלושה סוגים:

המתוסבכים

המתסיסים

והנורמלים

זה ממש מצחיק..

וחוץ מזה מישהו יכול להסביר לי על מה הויכוח, מיהם שני המחנות בחבד ומי שייך לאיפה???

די נכוןאנונימי (פותח)
אבל נראה לי שבכל פורום יש פחות או יותר את הסוגים האלו.

על מה הויכוח? שאלה טובה. על מה בעצם לא??

חב"ד היא מחנה אחד, עכ"פ משתדלים להיות כך... יש חילוקי דעות בכל מיני נושאים, אבל חב"ד אחת. אנשים אחים אנחנו.
ערב טוב יעל- האמת שראיתי את ההודעות שכתבת מזמן ;משיח נאו
בימיו הראשונים של הפורום, לפני שידעתי בכלל על קיומו.
היו פשוט הרבה דברים שרציתי להעיר לגבי השאלות החשובות ששאלת, בכל אופן אני מאמין שאם תמשיכי לגלוש באתר,יצא לנו לדון על כך שוב בעז"ה.
אלה אכן נקודות חשובות ונוקבות שמצריכות התייחסות רצינית.

בכל אופן בגדול, זה עתה לפני כמעט שבוע סיימנו במסגרת השיעורים היומיים בתניא את "שער הייחוד והאמונה"- דומני שמי שלומד את החלק הזה ( שהוא חלק שני בספר התניא ), יודע היטב שהעניין של ה' אחד ואין עוד מלבדו מודגש בחב"ד יותר מאשר בכל מקום אחר, וזה לא שחלילה חלילה וחס עושים "סלט" ובלבול בין רבי לאלוקים ח"ו, אלא שזה בבחינת "ויאמינו בה' ובמשה עבדו", והרבי הוא פשוט "ממוצע מחבר" בין עמ"י לבין ה' יתברך ( "אנכי עומד בין ה' וביניכם" ), וכלשון חז"ל: מהו "איש אלוקים"? מחציו ומעלה אלוקים, ומחציו ומטה איש".

הרגשתי צורך לומר לך את זה ממש על רגל אחת, ואין ספק ששווה לפתח על זה דיון מעמיק ויסודי בהרבה!
שוב, הרגשתי צורך להבהיר ולו בקצרה, היות ואז לא הייתי עדיין פעיל בפורום, והדיון שהתפתח אז היה מרתק.
ולמה שלא תקפיץ את השרשור ההוא בכבודו ובעצמו?אנונימי (פותח)
האמת שאף פעם לא למדתי איך להקפיץ שרשור....משיח נאו
פשוט מגיבים לשרשור- ואז הוא 'קופץ'יעל ל'
ובקשר לעניין עצמו -
ברור לי בהחלט שאנשי חב"ד הם יראי שמיים,
אבל הדגשתי את זה כבר אז -שיש אנשים שקצת מתבלבלים -

מבחינת הביטוים שבהם הם משתמשים -
רצון הרבי (ולא רצון ה')
'הרבי שמע אותי'
' הרבי עזר לי'
' תודה לרבי' וכו'

במקום...

ושוב אני מדגישה -
הכוונה היא לביטוי שבו מתשמשים ולא למחשבה
הוא לא יכול לקפוץ מעמודים בארכיון, רק מהדף הנוכחי.משיח נאו
זה כן יכל ליקפוץ..פשוט מוסיפים תגובה..וזה עולהM.H.R
ולעצם העניין יעל, את חייבת להבין משהו:משיח נאו
אני מבין היטב מה את אומרת לגבי הביטויים "נחת רוח לרבי", "רצון הרבי" וכ'ו, אלא שעפ"י אמונתנו הרבי, בשונה מכל שאר הצדיקים האחרים, ( שאיש לא מערער לרגע ח"ו על גדלותם העצומה! ), אין לו שום מציאות פרטית משל עצמו, הווי אומר שהוא בטל כל כולו למלך מלכי המלכים הקב"ה!

היות וכך אנו סמוכים ובטוחים ( ייתכן אולי שלא תסכימי עם הנחת היסוד שלנו, אבל זה כבר נושא לדיון אחר בפני עצמו ), הרי שממילא כל רצון של הרבי זהו ממילא גם רצון ה', וכל מילה שיוצאת מפיו זהו דבר ה' ששם בפי עבדיו הנביאים, וששכינה מדברת מגרונו!

וכמאמר המשנה, המוכיח שלעם ישראל יש נשיא אמיתי אחד בכל דור ודור ( "אתפשטותא דמשה" ): "איזהו נשיא? זהו מלך שאין על גביו אלא ה' אלוקיו", כך שכל מציאותו של הרבי בטלה לחלוטין לקב"ה, ולכן תביני למה ממילא זה לא נורא אם אומרים "רצון הרבי" וכ'ו.
בואו נחשוב קצת. אולי זה קצת פסיכולוגי...דובלה
אבל מעניין, לגבי משה רבינו, מוצאים הרבה דברים מעניינים בסגנון הזה. נתחיל בכללי - לגבי התורה. התורה היא הרי תורת ה', כמובן. קיבלנו אותה בהר סיני.
אבל בכל זאת, א) התורה נקראת בהרבה מקומות "תורת משה". כתוב - "זכרו תורת משה עבדי". גם בני קורח לאחר שחזרו בתשובה בבור, ע"פ המדרש, זועקים עד עצם היום הזה - "משה אמת ותורתו אמת". איפה הקב"ה? לא יודע.
ב) הנ"ל הוא על כל התורה, בכלל. אבל כתוב שספר דברים בפרט, נאמר ע"י משה עצמו. ושואלים, וכי משה מפי עצמו אמרה? והתשובה היא שמשה מדבר, ושכינה מדברת מתוך גרונו.
איי, הרי את כל התורה כולה משה אמר והשכינה דברה מגרונו. מה מיוחד בספר דברים? אלא, שבספר דברים הוא אחז בכזה ביטול לקב"ה, כפי שהזכיר משיח נאו, עד שזה ממש התלבש בשכלו של משה ובדבריו שלו, אבל בעצם זה היה דברי הקב"ה. כך הרבי הסביר פעם.
ג) ובספר דברים גופא: בפרשת "והיה אם שמוע תשמעון", משה הרי מדבר שם בעצמו, כלומר מדבר על עצמו בגוף ראשון ועל הקב"ה בגוף שלישי. ואף על פי כן, פתאום, כאלו "בטעות", משה אומר "ונתתי עשב בשדך". משה נתן עשב? ממש לא. אבל (כפי שמוסבר במפרשים, לא המצאה שלי) משה אחז שם בכזה ביטול לקב"ה, עד שהתאחד עם מציאותו ופשוט דיבר על הקב"ה בגוף ראשון.

כל הנ"ל, משום מה לא עורר אצל אף אחד רתיעה והזדעקות - איזה מין כפירה זה, איך עושים ממשה אלוקים ח"ו. ולמרות שיש עוד הרבה ביטויים בסגנון. כמו כל יום בתפילה - "ויאמינו בה' ומשה עבדו". היי!! מה זה? איך אומרים אותם ביחד? וגם מה שאמרו חז"ל, שמשה היה "איש האלוקים", פירושו מחציו ומעלה אלוקים ומחציו ומטה איש. (אגב, בחסידות מודגש שלא מדובר כאן כפשוטו על חצי הגוף, אלא בעיקר במשמעות הפנימית - שבענייני המטה שלו, בגוף הגשמי, הוא איש. אבל בענייני המעלה שלו, בנשמתו ובענייניו הרוחניים, הוא איש אלקים).
אף אחד לא נזעק. כלומר, זה מובן, זה פשוט.

אבל שהרבי, שהוא ניצוצו של משה רבינו בדור שלנו, שהוא המנהיג הרוחני שלנו ו"איש הקשר" שלנו עם הקב"ה - כמו משה בדורו, מה בסך הכל אמרו? שצריך לעשות את רצונו. שצריך לעשות לו נחת רוח. שהוא יעזור לנו לצאת ממצבים מסובכים הן בגשמיות והן ברוחניות. את זה, קצת קשה יותר להבין, משום מה?
אז אם מבינים את כל מה שכתבתי לעיל לגבי משה, הרי גם כאן זה הופך לפשוט מאוד: רצון הרבי הוא רצון ה'. היינו הך ממש. כנ"ל הנחת רוח, והעזרה שלו פירושו שבכוחו לעזור לנו בבחינת "צדיק גוזר והקב"ה מקיים".

אבל אם כן, אם כשאומרים רצון הרבי מתכוונים בעצם לרצון הקב"ה, אז למה לא נגיד "רצון הקב"ה" וזהו? בגלל שזה בדיוק תפקידו של נשיא הדור, של "ממוצע המחבר" בין העם לקב"ה. כיון שבקטנות האדם, למרות האמונה והאבה לקב"ה והרצון לעשות את כל מצוותיו, אבל צריך עידוד והמרצה מוחשית יותר. כאן, בעולם הזה. צריך איש שאנו נראה אותו, שיחייך אלינו כשעשינו משהו טוב, שיגער ויצטער כשעשינו משהו לא טוב ח"ו.

הרבי, הוא עבורינו איש שמשמש גם כדמות עליונה בתור רב עצום, שכל מילה קודש וכו', ויחד עם זה הוא אבא אוהב לכל אחד ואחד מאיתנו באופן פרטי. כשאנו יודעים שיש מישהו גשמי כאן איתנו, שמתעניין בכל פרט ממצבינו, שאכפת לו מאיתנו, שישמח כשנעשה טוב אבל יצטער ואפילו יבכה כשעשינו לא טוב, זה בהחלט נותן חיות יותר בעבודת ה', זה נותן תמריץ באין ערוך. זה גם מכניס פשוט חיות של ממש לעבודה. היא הרבה פחות יבשה ולאקונית.

אבל כפי שכבר הדגשתי בעבר, חס וחלילה שמו של הקב"ה לא נשכח מפינו אפילו במעט. אדרבה. ממש הפוך. כל תורת החסידות כולה עוסקת אך ורק בגדולת ה' ועבודת ה', בדרך החסידות. כל ההתוועדיות החסידיות תוכנם ש"אין עוד מלבדו" וש"בכל דרכיך דעהו" וכו' וכו' שכל תפקידינו להחדיר את ידיעת ואהבת ה' בכל פרט מחיינו, גם בשעת העבודה בענייני העולם. שלא לשכוח ממנו אפילו לרגע, גם לפני שהולכים לשון ומיד כשקמים בבוקר, בשעת האוכל ובעבודה.

סורי על האריכות המוגזמת. אני פשוט אוהב מאוד להתבטא בכתב... אבל מי שקרא עד כאן - באמת תודה והערכתי נתונה לו. וכמובן, מעוניין לשמוע תגובות.
תודה על התשובה המעניינית והמפורטתיעל ל'אחרונה

זה באמת מעניין,

ושוב תודה על היחס והסבלנות,

ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

חבדניקים מתגייסים לצבא כמו דתיים לאומייםתמימלה..?
או לא מתגייסים כמו חרדים?
לא זה ולא זהתות"ח!

הם מתגייסים (לא יודע בדיוק כמה אחוזי הגיוס שם, אבל הם לא כמו החרדים, זה בטוח), אבל לעומת הדתיים-לאומיים שמתייחסים לצבא כחלק מהתחייה הלאומית של עם ישראל, כחלק מהגאולה, החב"דניקים מתייחסים אל זה בצורה פרגמטית, שצריך צבא באופן טכני כדי להגן על העם (כך לפחות ידוע לי). אגב, זו תפיסה שדומה גם לתפיסה החילונית את הצבא. הויכוח העקרוני הזה הוא לא רק לגבי הצבא, אלא לגבי כל מוסדות המדינה וכו'.

אממתמימלה..?

אבל בחבד הכל סובב סביב השליחות של האדם, אז אולי בטוחים שזו השליחות של הבחורים בגיל הזה...

אני יודעת שבתי ספר של חבד וכאלו לא נחשבים חרדיים אלא ממלכתידתי כי הרבי רצה שאנשים שלא שולחים את הילדים שלהם לחרדי-ישלחו לחבד ויקבלו חינוך מספיק חרדי ומספיק ממלכתי... אז ישיבות חבדניקיות זה כמו הסדר או כמו ישיבות חרדיות?

נכון, את צודקתתות"ח!

חשבתי על זה, התלבטתי אם לכתוב את זה. חלק מהמידד של השירות בצה"ל בחב"ד זה המידד של השליחות, שכדי לקדש את שם ה' בעולם ולגרום לשם שלו להיות אהוב בעולם, הם הולכים לצבא (לא יודע בוודאות אם זה השיקול שלהם, אבל זה בהחלט הגיוני). אבל בסופו של דבר אצלם זה רק כלי כדי להגן/לקדש את שם ה' בעולם. מבחינת התפיסה החבדי"ת אין ערך עצמי (ערך מקודש) לצבא. לא כ"כ הבנתי את השאלה שלך בסוף.

נ.ב אינני חב"דניק והדברים נכתבו לפי ראות עיניי. עדיף שתשאלי חב"דניק שיסביר לך את תפיסתם.

תודהתמימלה..?
השאלה היתהבישיבות חרדיות אסור להתגייס, בהסדר חלק מהישיבה זה הצבא, איפה חבד ממוקמות על הרף של אסור עד חובה?
בשמחהתות"ח!

אה, עכשיו הבנתי. לא יודע. מניח שבאמצע (יש אפשרות אך לא חובה)

איפשהו באמצעפונקציה

יש ישיבות שהמקובל בהן הוא לעשות פטור (כמו הישיבה בכפר חבד) ויש כאלה שיש להן הסכמים עם הצבא על שירות אחרי שנת לימודים ב770 ורצוי גם חתונה (כמו הישיבה בקרית גת)

שתיהן ישיבות גדולות עם לא מעט תלמידים.

אבל חייבת להדגיש שבסופו של דבר זו תהיה הבחירה האישית של הבחור לכאן או לכאן וזה לא משנה איפה הוא לומד.

באף ישיבה אין איסור מפורש ללכת לצבא (אלא רק מינימום דחיית שירות עד אחרי החתונה) אבל גם אין יותר מידי עידוד לצבא.

רעיונית זו מה שהבחור רוצהפונקציה

לדוגמא במשפחה שלי חלק עשו פטור משירות וחלק שירתו.

אחת הבעיות המרכזיות שגורמות להמון בחורים להוציא פטור זה שהצבא עושה להם בעיות עם שנת הלימודים ב770 אחרי 3 שנים בישיבה גדולה ואף בחור לא רוצה להיות עריק ולהסתבך.

התוצאה היא שחלק מהבחורים עושים פטור וחלק חותמים על הסכם מסויים שדוחה להם את השירות לאחרי החתונה.

לרוב מי שעשה פטור כבר לא יעשה צבא, אם כי יש כאלה שמבטלים אותו (לפעמים אפילו בגיל 30+ ואז הם מתגייסים לפיקוד העורף, הרבנות או כל מיני דברים בסגנון).

ממ מענייןתמימלה..?אחרונה

תודה

מחפש ספרים חב"דים על תפילהred panda

היי,

במסגרת מאמר שאני עושה על תפילה וכוונותיה , מחפש  שמות של ספרים חב"דיים על עניין התפילה וכוונותיה (מה לכוון וכו'). ברמת הידע שלי, למדתי בעיקר את ספר התניא ועוד מספר קונטרסים קטנים.

תודה!

ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

דיוק כל אות במילים "כי ה' לצד הזה", כמו "לך לשלום"hamedinai

תקציר:

האדמו"ר מלובביץ׳ (חב"ד) לנתניהו -

"תצטרך להיאבק עם 119 אנשים, בוודאי לא תתרשם מזה כיוון שהקדוש ברוך הוא לצד הזה״.

דיוק המילים "לצד הזה" ולא "בצד הזה", דומה מאוד למה שבתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר בדרך אפשר ב2 אופנים 👇

לדייק בכל אות. צוטט בשם הרבי "כיוון שהקב"ה בצד הזה". משמיעת הקלטת שומעים ברור שהרבי אמר "כיוון שהקב"ה לצד הזה", עם אות למ"ד, לא אות בי"ת.

https://x.com/OrwellTruth1984/status/1759284144620667267

מה זה משנה? בתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר #1: אולי כי למ"ד זה לשון לימוד, צריך ללמוד ולהתקדם.

נכון בהקשר לשלום, למרות שבהשקפה הראשונה נראה כאילו אם עושים פשרה משיגים שלום, הנה כאשר לומדים את הנושא לעומק, מגלים שזה נכון רק בהקשר לאויב ידידותי ומתחשב, המריבות שבתוכנו. כאשר מדובר בהקשר לאויב האכזרי החיצוני זה הפוך: כל כניעה אליו רק מרחיקה את השלום.

נכון גם בהקשר ל"צד הזה". צריך ללמוד את הצד, האם הוא באמת הצד שאפשר להגיד עליו "הקדוש ברוך לצד הזה". יש "ידידים" במרכאות שטוענים שהם בצד הזה, אבל הנכון הוא שהם באמצע. כמה באמצע? תלוי מה עמדתנו, כי אם אנחנו נסכים לעמוד עם רגל אחת ביבשה ורגל אחת בים, טענת שונאי ציון ועוכרי ישראל תהיה שזה לא מספיק, ועמדת ה"ידידים" האלו תהיה שצריך להתפשר. זה למה עמדת ישראל צריכה להיות מה שיותר ימינה, שאז גם אם תהיה פשרה, היא תהיה יותר רחוקה מהים.

הסבר #2: ההבדל בין "לך בשלום" ו"לך לשלום", זה שהאות למד הקדמית משמעותה להתקדם לכוון, לא לעמוד במקום אחד. "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", ביחד עם זה נאמר עליהם "ילכו מחיל ⁵אל חיל". לא להסתפק עם "שלום" שלא עושים לנו שואה רחמנא ליצלן ולהגיד שאם אפשר לחגוג יום עצמאות, זו כבר "ראשית צמיחת גאולתנו", כי בהשוואה למה שהיה בימי הביניים זה מצב מזהיר. גם אם המצב מזהיר, צריך להתקדם שיהיה עוד יותר "מחיל אך חיל", אחרת זה לא שלום.

אותו דבר גם עם "לצד הזה". גם אם זה כבר הצד הנכון, ובלשון התלמוד הובא בספר תניא קדישא בתחילתו

ספריית ליובאוויטש

"ואפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה..", צריך להתקדם עוד ועוד "לצד הזה", כי צדיק זה מלשון "צד", להתקדם עוד ועוד בכוון להיות צדיק, "ילכו מחיל אל חיל".

מבקשת עזרה במזוןiskabelka1

שלום ,. אני אם יחידנית - רווקה , מגדלת ילד בן 7 לבדי . אחרי שאימא נפטרה מסרטן אני נשארתי לבדי בעולם הזה . אין לי משפחה ואין לי קרובים .

עשיתי ילד בטיפולי פוריות , , כדי שיהיה לי בשביל מי לחיות .

כיום הוא לומד בכיתה ב' בבית ספר דתי ,ירא שמיים ! צדיק אמיתי !

לילד אין אבא - לכן  אין מזונות .  נתקלתי בקשיים מאוד גדולים ת בגלל חובות ., גרה ברמלה  . מבקשת עזרה במזון , מצרכים בסיסים כמו קונפלקס , ממרח שוקולד, ביצים , חמאה, שמן ,פסטה חלב,,ירקות . לא נעים בכלל לבקש עזרה, אבל בלי שאלות ,רק מהנתינה מהלב ..... בבקשה אשמח אם תושיטו יד של עזרה .🙏

תפני לבית חב"ד ברמלהבת.
אני פניתי אליהם ברמלה - לא קיבלתי מהם שום מענהiskabelka1
נסי לפנות לארגון כולל חבדפונקציה
איך השיחה של הרבי על צמאה לך נפשי עזרה לי להבין...hamedinai

המכשול הכי מרכזי להגיע לשלום - מחנות הפליטים.

75 שנה שהם "פליטים" , דבר שאין לו אח וריע בהיסטוריה.

כל קיומו של עם ישראל הוא פלא ונס על-טבעי, ובאותה מידה גם שנאת ישראל אין לה הסבר הגיוני.

מחנות הפליטים מתוחזקות במיוחד בכדי לשמר את ההתנגדות לקיומה של המדינה היהודית בארץ ישראל.

ביחד עם זה, מחנות פליטים אלו גורמים לנו להיזכר שאנחנו יהודים עם היסטוריה של אלפי שנים שחזרנו לארצנו.

אחרת נשאלת השאלה: באיזו זכות מגיע יליד רוסיה שיש לה ארץ הכי גדולה בעולם, מעולם לא דיבר עברית, כותב משמאל לימין, בא עם נשק בידיים מול הטוענים שהם צאצאים של פליטי 48.

אולי יש פה מסר מן השמים:

וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת.. חַי אָנִי נְאֻם אֲ-דֹנָי ה' אִם לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה... אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם (יחזקאל כ לב).

לכן אם נחזור בתשובה ייבטל הצורך של מחנות פליטים אלו, כי כבר גמרו והשלימו את תפקידם וייעודם.

כי כל הסיבה לקיומם הלא-טבעי היה בכדי לעורר אותנו שלא נתחמק מהשאלה #באיזו_זכות ולמה הארץ שייכת לנו.

סימוכין:

הביאור הידוע על הניגון "צמאה לך נפשי.. אך טי דורין.."

האזינו: כשהרבי שר והסביר את הניגון `צמאה לך נפשי` ● מיוחד

שכל תפקידו של היצר הרע רק להעלות את האדם למדרגה יותר נעלית, ואם כן כאשר האדם השלים את המשימה, מתבטל הצורך של היצר הרע.

זה היה משיחת פורים ה'תשח"י (1958).

והפלא ופלא, בתלמוד (סוכה נב ב) מובא קשר בין היצר הרע לישמעאלים:

"ארבעה מתחרט עליהן הקב"ה שבראם, ואלו הן: גלות, כשדים, וישמעאלים, ויצר הרע".

זה באמת הזוי ברמה ששומעים רק משרופים.מי האיש? הח"ח!אחרונה

ראיתי כבר בזמנו את העלונים שמתארים איך יבוא המשיח ואז משבר האקלים ייעלם כהרף עין (ועוד נגזרה מכך מסקנה שאין מה להיות מוטרדים).
לחשוב שמחנות הפליטים הרעילים והמסוכנים - והעמוסים אנשים מלאי שיטנה ומשטמה לישראל - משמשים כאיזה מטה זעם הולוגרפי תיאולוגי, זה בערך אותו ההיגיון.

אגב, העלונים ההם הופיעו למיטב זכרוני עוד כשבחיים היתה חיותו, אבל גם אם אני טועה בכרונולוגיה הזו אזי מכל מקום הם הופיעו כשהמשיחיזם שלאחר המוות עוד היה בשיאו.

מובן שכל התפיסה הזו נשענת על ימי ההאדרה המטורללת למבצע "סופה במדבר" (שחרור כוויית מהפלישה העירקית) ותום הקומוניזם במדינות הסובייטיות-לשעבר, שיצרו שבתאות ברורה ומובהקת.

מחפש ספר בנרותיונה ב

אני מחפש את הספר "שערי לימוד החסידות" של הרב מיכאל חנוך גולומב

גם יד שניה

מישהו יודע היכן ניתן להשיג?

אולי יעניין אותך