בנתיב מאיר שמים דגש חזק בבגרויות וקודש,
ישל"צ שמים דגש על קודש, וסטלנות (אוקי יש כאן משהו מישל"צ)
תלוי מה הוא רוצה, אם הוא רוצה מסגרת חזקה, ותעודת בגרות מצוינת, ורמה גבוהה בקודש, משמע תורה ועבודה- אז נתיב מאיר.
אולם אם הוא לא רוצה לעבוד קשה, לא מחפש מסגרת דורשת, ומעדיף לעשות מה שבא לו, אולם בכל זאת לצאת ילד טוב ירושלים- אז ישל"צ
אני תמיד נקרע מצחוק כאשר אני רואה ישלצ"ניקים, הם מזה משועממים, כל יום הם מחפשים דרך חדשה בשביל להתגבר על השעמום, פעם הם מטפסים מהחלונות עם חבלים, ופעם הם קופצים מקומה לקומה מהגגות, והם תמיד גונבים את העוגיות של מרכז. טוב די לשון הרע.
ההבדל העיקרי הינו התפיסת עולם בתאוריה ולמעשה, בעניין חוכמות חיצוניות, מנתיב מאיר אמורים לצאת משכילים ת"ח, ומישל"צ רק ת"ח.נתיב מאיר מחנכת להצטיינות בכל התחומים (וכך יצא גם מחזור הגנרלים).
שתי הישיבות קשורות למרכז הרב בצורה חזקה, ורוב רבני נתיב מאיר הם בוגרי מרכז, ומתפללים שם כל שבת, אולם יש בנתיב מאיר גם רב מהר עציון, ורב מהר המור, ובערב מגיעים כ20 אברכים מהר ההמור ומרכז ללמוד עם החבר'ה (בעיקר לדבר אקטואליה).
ברמה העקרונית אני מציע נתיב מאיר על פני ישל"צ, :
אבל אני משער שכולכם תהנו מקריאת הבוגרים של הישיבות.
בוגרי נתיב מאיר:
ראשי ישיבות:אליקים לבנון אליהו בלומנצוייג, שבתי סבתו, רפי פרץ, רא"ם הכהן, יהושע ויצמן, משה צבי וקסלר, יעקב מדן, צבי קוסטינר, שג"ר, שבתי רפפורט, יובל שרלו, דוד סתיו, עמיאל שטרנברג, מרדכי שטרנברג, חיים גנץ, ציון טוויל, עזרא שיינברג, הרב שמואל טל,וכו...
רבנים ואנשי אקדמיה: שלמה לוי, בני לאו, אמנון בזק, אלחנן סמט, חיים שטיינר, אלי בזק, יוסף קלנר, מאיר טויבר, יונה פודור, יגאל אריאל, האדמו"ר מטולנא, יואל אליצור, משה הלברטל, מנחם לורברבוים, יאיר לורברבוים, יהודה גודמן, עמיאל שטרנברג, דניאל הרטמן, יהודה ברנדס והרב שאול קלכהיים,הרב רוזנברג, הרב רוזנצוויג.
קציני צה"ל: ישי בר, גרשון הכהן, יאיר נווה, אלעזר שטרן, יוסי היימן
פוליטיקאים: גלעד ארדן, אברהם בורג, פרופ' מנחם בן ששון, הרב יצחק לוי, דני נווה, נחום לנגנטל
עיתונאים: אבישי בן חיים, מיכאל טוכפלד, ירון קנר
אמנים ויוצרים: הרב חיים סבתו, יוסף סידר, אדמיאל קוסמן
משפטנים: שי ניצן, אבי טננבוים.
בוגרי ישל"צ:
רבנים
הרב שמואל אליהו - רבה הראשי של צפת.
הרב משה בלייכר - ראש ישיבת שבי חברון.
הרב ד"ר יוחנן ברויאר - חוקר הלשון העברית
הרב מרדכי (מוטי) אלון - ראש ישיבת הכותל ותנועת מבראשית.
הרב אליעזר מלמד - ראש ישיבת הר ברכה ורב היישוב.
הרב יהושע שפירא - ראש ישיבת רמת גן.
הרב פרופ' נריה גוטל - ראש מכללת אורות.
הרב ישראל אריאל (ליבוביץ) - ר"מ בישיבת יצהר.
הרב אהרן פילבר - ר"מ בישיבת קרני שומרון.
הרב אברהם קוסמן - רב וחוקר.
הרב אחיקם גץ - ר"מ בישיבת אלון מורה
הרב בנימין זאב כהנא - בנו וממשיך דרכו של הרב מאיר כהנא.
עיתונאים
חנוך דאום - עיתונאי במעריב.
אלישיב רייכנר - עיתונאי במקור ראשון.
עמנואל שילה - עורך העיתון בשבע.
משוררים
יונדב קפלון.
אלחנן ניר - עורך מוסף הספרות של מקור ראשון.
אחר
אלוף משנה דרור וינברג, מח"ט יהודה שנהרג במהלך קרב "הסימטה" בציר המתפללים בעיר חברון.
שמואל מאיר - סגן ראש עיריית ירושלים שנהרג בתאונת דרכים.