1. בתמוז, שנת תשל"ח, הייתי ב770, ואמרו לי שיצא סדור מתוקן שקניתי, ואמרו לי שהעורך הוסיף, "שנשים אומרות: שעשני כרצונו" והרבי מחק תוספת זו. שאלתי מה פרוש בדבר, ואנו שלא יודעים. שאלתי, "למה לא שאלו את הרבי מה לעשות," ואמרו לי שלא שואלים את הרבי, מכיוון שהוא ער לענין ובוודאי ידבר על זה מתי שהוא רוצה.
2. הנוסח בכל ברכות השחר האלו פחות או יותר שווים, אבל יש הבדל גדול בסדרן, ולפי הנוסח של חב"ד, שלש הברכות, "שלא עשני גוי, עבד ואשה באות בסוף הברכות. יש כאן בעצם 12 ברכות, כאשר שלש הברכות הנ"ל הן בעצם ברכה אחת, כדלהלן. העשר ברכות הראשונות כנגד העשר ספירות: "הנותן לשכוי" נגד חכמה, עד "אוזר ישראל בגבורה" נגד מלכות. ממלכות באים לכתר מלכות שיש בו שתי דרגות: אריך אנפין ועתיק ימים. הברכה "עוטר ישראל בתפארה" נגד אריך אנפין (הכתר הקרוב) והברכות "שלא עשני גוי, עבד ואשה" נגד עתיק ימים = עצמות, בידוע ש"עתיק" בא מהשרש "נעתק". לכן עתיק ימים פרושו נעתק מימם, או לגמרי מעל הזמן = עצמות.
3. בכלל כל הנושא הזה לא מובן. איך אפשר להגיד ברכה שלילית? כל ברכה כוונתה להזרים שפע רוחני בתוך המעשה. אם כן, איך אפשר להגיד "ברוך אתה ... מלך העולם, שלא...?!? אלא חייבים להגיד שהברכה "שלא עשני אשה" חיובית!!!
4. על הפסוק "אש תמיד תוקד על הזבח לא תכבה," המילים "לא תכבה" מיותרות, שהרי זה "אש תמיד." על זה אמר הבעל שם טוב, שה"לא" תכבה! קרבנות הן ענין של גילוי אור בעולם ("ריח ניחוח"), ולכן הם מכבים את ה"לא," בחינת העצמות הנסתר.
5. שלשת הברכות ("שלא עשני גוי, עבד ואשה") מרמזות לשלשת סוגים של עצמות:
א. היהודים הם אור לגוים. הגוים מדגישם עצמות נגד היהודים, ולכן הם רוב האנושות בעולם, והם לא יהפכו ליהודים בעתיד, אלא יעבדו את השם לפי מעלתם המיוחדת. כנגדם היהודים מדגישים "התורה אור."
ב. עבד מדגיש עצמות נגד בנים ("אם כבנים, אם כעבדים" שאומרים ברה"ש). זאת היא מעלת תפילת 18 (עבד) נגד ק"ש (בנים שאומרים ואהבת).
ג. שחווה נבראת מאדם הראשון, הוא אמר "זאת הפעם עצם מעצמי." "עצם" כאן מלשון עצמות, ולכן האשה קובעת אם הילד יהודי.
6. לכן הברכה "שלא עשני אשה," שחייבת להיות חיובית, אומרת ש"לא" (עצמות) עשני אשה, ולכן נשים אומרות ברכה זו. אני חייב להדגיש כאן שאני לא פוסק הלכה להגיד לאחרים מה לעשות. יש לי חברים מלומדים שאמרו לנשיהם כן להגיד "שלא עשני אשה", מכיוון שכולם חייבים להגיד כל הברכות האלו ואין הוראה שנשים לא אומרות אותה. יש לי גם חברים מלומדים שאמרו לנשיהם לא להגיד ברכה זו מכיוון שלא צריך הוראה שנשים לא אומרות אותה. אני לא פוסק לאף אחד מה לעשות, אלה מנסה להצדיק אלו שכן אומרים שנשים אומרות "שלא עשני אשה".
7. עכשיו נשארת השאלה איך הגברים אומרים "שלא עשני אשה", ובלי נדר אכתוב בעתיד.
(אני מתנצל על הסגנון בעברית, כי שפת האם שלי אנגלית).