לכבוד נשות ישראל הלומדות גמראעזרא - ארכיון
וואוו!!עזרא - ארכיון
למרות שעדיין לא החלטתי מה דעתי על הכתבה וגם לא היה לי כח לקרוא את כל התגובות על הכתבה...אבל אני מצד אחד מסכים איתו- אך מצד שני חושב שהוא מגזים לגמרי...
אפרים תפסיק קרוא שטויותעזרא - ארכיון
זה לא שטויות!!עזרא - ארכיון
מה שובינסטי בזה?עזרא - ארכיון
וואי הוא כל כך צודק!!! לא סובלת פמיניזם..עזרא - ארכיון
אבל האמת שהדבר שהכי מעצבן אותי זה שבנות לא יכולות ללמוד גמרא..
אבל חוץ מיזה הוא ממש צודק...
יואב- אפשר לדעת למה זה שטויןת? אתה רוצה להגיד לנו שאתה מזדהה עם הפמיניסטיות?
זה נכון אבל מוגזם!וזה לא נכון על כולן בכלל!עזרא - ארכיון
האם לימוד תורה לבנות הוא דבר מיותר או שיש לו ערך חשוב? האם יש הבדל בדבר בין דורנו לדורות קודמים? הרב אלישע אבינר מתיחס לעניין
על שאלת לימוד התורה לבנות כבר נחלקו התנאים במסכת סוטה (פ"ג משנה ד). הרמב"ם הכריע ש"אשה שלמדה תורה יש לה שכר... ואף על פי שיש לה שכר ציוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה" (הל' ת"ת פ"א הל' יג). ניסוחו של הרמב"ם מלמד על הבעייתיות המונחת בהכרעתו ההלכתית: מחד, אשה שלמדה תורה יש לה שכר, מכאן שזה ענין חיובי; מאידך, הורו חכמים שלא ללמד תורה לבנות. ישנה הבחנה בין הרמה העקרונית לרמה המעשית.
ואכן בדורות עברו, נמנעו מהוראת תורה לבנות. מצב זה גם שיקף את המציאות בכלל החברה האנושית, שבה מרבית הנשים לא היו משכילות. מכל מקום, חכמי ישראל הדגישו שנשים חייבות ללמוד את ההלכות שהן מחוייבות בהן, והגר"א בדרכו לארץ ישראל הורה לאשתו לעיין בספרי מוסר עם בנותיו.
יתירה מזו, הרמב"ם (שם) הבחין בין תורה שבכתב לתורה שבעל-פה, וכמו כן ציינו הפוסקים שעיקר ההגבלה מתייחסת להוראת תורה לנשים ולא ללימוד העצמי שלהן (הראי"ה קוק באיגרותיו). אדרבה, נשים העוסקות בתורה ראויות לשבח ועידוד על מנת שתתמדנה בדרכן, כדי שתעלינה במעלות התורה והיראה (תורה תמימה דברים יא).
עד כאן המקורות ההלכתיים הידועים והמוכרים.
אבל, לפני מספר דורות השתנה המצב לגמרי. השינוי נבע מהמהפיכה החברתית-תרבותית שהתחוללה בכל האנושות וגם בעם ישראל. החפץ חיים (ב"ליקוטי הלכות" סוטה דף כא) כבר עמד על כך ותיאר שני שינויים בולטים:
א. בעבר, הקשר המשפחתי היה מאוד הדוק. בנות ישראל חסו בצל משפחתם והמשיכו באופן טבעי את מסורת בית אבא. לכן, גם אם הן לא היו ידעניות גדולות בזכות עצמן, הן היו מחוברות למקורות הידע, ינקו מהם והפנימו אותם. "אל תיטוש תורת אמך" היתה הדרכה נכונה וחיובית למרות שבנות ישראל לא הקדישו את זמנן ללימוד תורני מסודר. אבל, טוען החפץ חיים, המצב השתנה: "כעת, בעוונותינו הרבים, נתרופפה קבלת האבות מאוד מאוד וגם מצוי שהבנות אינן (= שוהות) במקום האבות כלל". הקשר המשפחתי התרופף, וחייבות בנות ישראל להיות טעונות במטען רוחני עצמאי. הן כבר אינן יכולות לסמוך על החום של בית ההורים.
ב. החפץ חיים היה ער לחדירתה של ההשכלה בתוך מחנה ישראל: "בפרט אותן שמרגילות עצמן ללמוד כתב ולשון העמים". לכן מצוה רבה ללמדן תורה "כדי שתאוּמת (=תתאמת) אצלן ענין אמונתנו הקדושה". בנות ישראל צריכות לקנות את יסודות האמונה בצורה מעמיקה על מנת שלא יתערערו על ידי רוחות הזמן.
אמנם החפץ חיים עדיין צמצם את היקף לימוד התורה לבנות, אבל בימינו קפצנו שלב נוסף: בנותינו אינן משכילות פחות מהבנים, הן עוסקות בכל מקצועות החול מתוך העמקה והרחבה במוסדות החינוך התיכוניים והעל-תיכוניים (מדרשות, אוניברסיטאות ומכללות). השכלתן התורנית צריכה להיות לכל הפחות שוות משקל להשכלתן המדעית. ידע דליל בתורה בצד ידע רחב במדעים הוא מצב בלתי נסבל. יש להודות שתיאור מחפיר זה משקף את המצב הקיים אצל רבים וטובים - גברים ונשים כאחד - בציבור הדתי. יש המשתייכים לקהילה הדתית שרמתם האמונית קפאה בימי בית הספר היסודי ולא התפתחה במהלך השנים.
לכן, אין כל צל של ספק שבנות צריכות ללמוד תורה בעומק כדי שתתפתחנה מבחינה רוחנית. אין כל צורך לגייס טיעונים פמיניסטים כדי להצדיק את ערך לימוד התורה לבנות. הטיעונים הפמיניסטים מקלקלים יותר ממה שהם תורמים, מפני שהם שמים את עיקר הדגש על עצם הלימוד (העיקר היא השוואת מעמדן של הנשים לזה של הגברים! כשם שהגברים לומדים תורה כך הנשים לומדות תורה) ומטשטשים את המטרה של לימוד התורה - בנין האישיות. בכך נפגעת התרומה שלימוד התורה עשוי להעניק לבנותינו. לעיתים, הטיעונים הפמיניסטים אף מסיטים את לימוד התורה לעבר אפיקים שוליים.
חז"ל שיבחו את "בת תלמיד חכם". בימינו, זה איננו מספיק. בת ישראל צריכה להיות בעצמה תלמידה חכמה.
נראה לי שכדאי להבהירעזרא - ארכיון
הוא גם לא פמינסטי,
הוא פשוט יוצא נגד הצורך-הנשי-המגוחך-
לתשומת לב.
להילה..עזרא - ארכיון
לתשומת לב!עזרא - ארכיון
וואלה, אני נשמעת קצת כמו בן..=|
מה זה???עזרא - ארכיון
(אני צריכה ללכת.. אולי אני אפרט יותר מאוחר)
וואו יואב.. לא היה לי כוח לקרוא הכל.. אני אקראעזרא - ארכיון
הבהרה...עזרא - ארכיון
כמו שולצ'ר הבהירה- המאמר לא מדבר על זה שהנשים לומדות תורה- אלא על הבלבולי שכל שלהם בכל דבר. אם יש אגדתא פיצית באמצע מסכת בבא בתרא על אישה מסוימת הם יקדישו לקטע הזה סמינריון באורך יומיים. מבינים את הבעיה ?
ושוב- למרות מה שנראה (הכל בצחוק) אני בעד לימוד תורה לנשים- אומנם לא את אותו החומר שמלמדים לבנים, אבל כן. צריך !
אבל...אבל...אבל...
צריך להבין דבר אחד
אם)נשים צריכות ללמוד תורה - זה רק כדי ללמוד תורה, לא כדי להיות שווים לגברים. כמו שהרב באינר כתב בסוף התשובה שלו.נדבר על זה בסניף...
אנחנו לא מבלבלות עד כדאי כך את השכלעזרא - ארכיון
מה לעשות לכו תבינו אותנו...
האמת אפרים אתה צודק....עזרא - ארכיון
כ"כ לא פייר!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! כתבתי תגועזרא - ארכיון
עצה למי שכותב תגובות ארוכות-עזרא - ארכיון
אני בעד שכל אחד ילמד מה שכוון משמיים שילמד.עזרא - ארכיון
ובנות במה שנצטוו
--נראה לי שיש לבנות עוד המון מה לתקן לפני שהן רצות ללמוד גמרא..
מרים- ואת חושבת שכל הבנים שלומדים גמרא הם בסדר?עזרא - ארכיון
ההפך.. את יכולה להיתקו ע"י לימוד גמרא!!!
לדעתי- או יותר נכוןעזרא - ארכיון
עד כאן אני תומך בתגובותיכן לגבי לימוד התורה- אך המאמר שאפרים הביא מדבר בכלל(כנ"ל) על היציאה בהכרזות "ללמוד כמו הגברים" במקום "ללמוד תורה לשם פיתוח האישיות" וכו'...
א.כל הכבוד לאפרים שפתח דיון בנושא מענין!עזרא - ארכיון
ג.לפי דעתי בנות צריכות ללמוד הלכה ולא גמרא ושהבנים ילמדו גמרא.
יומטוב=)
למה לדעתך רק בנים צריכים ללמוד גמרא?עזרא - ארכיון
פעם נשים לא למדו גמרא מהמון סיבות-עזרא - ארכיון
יעל-עזרא - ארכיון
ואם לא ידעתם-
יש ביהדות קצת יותר מהלכה וגמרא . מחשבת ישראל, אמונה , חסידות ועוד ועוד
אפרים אתה צודק בקשר לזה שיש גם עודעזרא - ארכיון
וזה לא קשור לפעם פשוט נראה לי יותר ענייני לבנות שבסופו של דבר מנהלות בית יהודי ללמוד הלכה, ושבנים שלומדים כדי ללמוד ילמדו גמרא.זה לא בקטע שהאישה היא יותר בבית וכו' למי שחשב שכן.
אני עדיין לא מבינה מה הבעיה שלכם שבנות ילמדו גמרא.עזרא - ארכיון
אפריים- אז מה אם ללמוד תורה לבנות זה בונוס? אז גם הלימוד גמרא שלהם הוא בונוס.. זה טוב לא?
...עזרא - ארכיון
יעל- כשאני כותב תורה אני מתכוון בכלליות , זתאמרת לא רק חומש, אלא ה-כ-ל .
לבנים יש חובה ללמוד תורה, לבנות אין.
כתבת שלא כל הבנים שלומדים תורה הם בסדר- אז כתבתי- שבנות קודם כל צריכות לעשות כמו שצריך את מה שהן חייבות לעשות, ואח"כ להתקדם לבונוסים.
אני ממש לא מסכימה איתך...עזרא - ארכיון
חוץ מיזה.. מה הקטע של הבונוסים שלך? הבנות יכולות ללמוד את מה שהם צריכות ללמוד ובמקביל גם בונוסים.. זה ממש לא סותר...
הענין הוא...עזרא - ארכיון
אני לא מבין על מה את מתבכיינת, פעם כל הנשים 0גם הגויות) היו בורות בהכל, היום אישה לומדת באונברסיטה ועושה קריירה, וזה פשוט חילחל גם אלינו.
אגב, לכל הבנות שמפתחות תקוות- גמרא זה מאוד מאוד מאוד קשה .
אפריים- אני ממש לא מתבכיינת.. אני פשוט מנסה להביןעזרא - ארכיון
אתה חושב שעכשיו אתה עושה רק דברים שחובה עליך ולא בונוסים?
אל תשכחי שהוא אמר מקודם שהוא חושב שבנות כן יכלות לעזרא - ארכיון
אבל מה שכן זה שהתורה לא אמרה שקודם כדי לנו ללמוד את התנ"ך לדוגמא וכו' וכו' ואז רק בסוף כשאת כבר למדת הכל אז כדי ללמוד גמרא.. זה נכון שבעצם כדי ללמוד את הדברים הבסיסים ואז ללמוד גמרא אבל אם בת ממש רוצה ללמוד גמרא (לשם שמים ולא כדי להידמות לבן...) אז אני לא חושבת שיש כ"כ בעיה שהיא תלמד...פשוט יעצו שלא....
וואי זה כזה דיון חסר טעם..עזרא - ארכיון
בקיצור, לסיכום הדיון.
יעל לא מתבכיינת ואפריים לא מנסה להוציא את הנשים בורות.
פשוט שבחיים ממילא אין כ"כ הרבה זמן סתם ככה ללמוד,
אז- אם יש למישי זמן ללמוד ולהעשיר את ידיעותיה ובקיאותה בתורת חיים של עמ"י עדיף שתלמד הלכות שקשורות בבנות ישראל או שתלמד ספרי אמונה ויש המון..במקום ללכת לדבר הקשה ביותר (?!) וללמוד אותו ואולי לא להבין כלום..סתם חסר טעם.
מומלץ בחום לכולם- מסילת ישרים
יומ"ט טוב לכולם!!
מרים- זה לא כ-ז-ה קשה, ואם מישהי מרגישה שדרך זה היעזרא - ארכיון
דבר ראשון, לכל אלה שלא ברור להם מה הנימה שבה זהעזרא - ארכיון
לדעתי מי שכתב את המאמר הזה הוא אולי דוגל בזכויות נשים ופמיניסט והכל אבל רק כלפי חוץ בגלל שזה מה שהוא אמור לעשות!!
התפיסה שלו היא עדיין שונה מאוד מהתפיסה הפמיניסטית... המשפט האחרון בכתבה (אולי הוא נכתב בציניות ולא הבנתי...) מוכיח הכל-
למה שהנשים יקחו איתם את הילדים לשיעור גמרא?!?!? הרי אף אחד מהגברים לא היה מעלה על דעתו בכלל לעשות את זה אי פעם...
בסדר, נרשה לנשים ללמוד תורה- אבל שלא יטרידו אותנו בזה, שזה לא יעלה על חשבון הדברים האחרים: כביסה, אוכל, טיפול בילדים...
התפיסה של חז"ל היא תפיסה שובניסטית, אין מה לעשות, ויתכן מאוד שהיום אם הייתה לנו סמכות הרבה מההלכות שנקבעו בקשר לנשים היו משתנות.
התפיסה הייתה שאשה=ילד, לכן א"א ללמד אותה דברים עמוקים ובאמת מספיק לה החינוך שהיא קיבלה בבית ולעשות את רצון בעלה...
אישה, לדעתי, צריכה ללמוד תורה כמו כל גבר אחר. כמו הגברים, היא צריכה להשתפר גם בדברים אחרים (כמו שאמרו פה) אבל בעצם זה לא סותר אחד את השני כי אין הבדל ביכולת הלימוד בין אישה לגבר.
פששששששששששששששש כל הכבוד שירה!!!עזרא - ארכיון
אפריים- משהו שהיא אמרה היה לא נכון לדעתך? (אל תחשוב שאני תוקפת אותך.. אני באמת מסתקרנת לדעת מה אתה חושב...)
נדבר בסניף.עזרא - ארכיון
אעלק... בסניף אתה סתם זורק משפט, עוד משפט עם הרמתעזרא - ארכיון
אף פעם לא ראיתי שאמרת נדבר בסניף ובאמת ענית בצורה רצינית...
ת'אמת שאני לא חושבעזרא - ארכיון
באמת שזה לא היה נחוץ במיוחד אבל לאור השעה אני רואהעזרא - ארכיון
אני מסכימה עם באר- פה זה המקום להגיב!!
פשוט התעוררתי מוקדם כדי שלאעזרא - ארכיון
נראה לי שאני מסכים עם הדעה שלך שירה....
אנ י גם התעוררתי מוקדם....עזרא - ארכיון
טוב... נחזור לעניננו...עזרא - ארכיון
אין שום בעיה שאישה תלמד תורה אם היא מרגישה שזה מפתח אותה אבל יש בעיה אם זה סוג של הפגנה להוכיח שנשים הם כמו הגברים. חוצמ"ז שנשים וגברים לומדים בצורות שונות לגמרי!! ככה שאין מה להשוות. יש למישהו הסתייגות?! אפרים?!
א-מ-ן!עזרא - ארכיון
אני כבר מתחילה לתהות אם אפרים פרץ לחיים....עזרא - ארכיון
זה לא מהכבוד שלו לפרוץ,אני לדוגמא זה משו אחר...סתםעזרא - ארכיון
הסיכום שלי הוא פחות או יותר...עזרא - ארכיון
אמנם יכול להיות שלנשים מסוימות דברים מסוימים טובים להם לעבודת ה' וכו'- אבל צריך לזכור ש:
- אם אכילת חזיר מועילה לי לעבודת ה'-זה מותר ? (במילים אחרות- לא כל מה שמועיל לעבודת ה' אוטומטית הופך להיות מותר.
ולא, אני לא חושב שלימוד תורה לנשים זה כמו לאכול חזיר)
שירה- אני בכלל לא מסכים איתך, לגבי המשוואה של "אם יש לך שכל=תלמדי תורה".
לגמרי לא מסכימה איתך.עזרא - ארכיון
לא התכוונתי ככה.עזרא - ארכיון
אגב-
תשובה של הרב שי פירון, "האם לנשים מותר לרקוד עם ס"ת?" שנוגע לכל העניין של נשים ותורה.
איפה התשובה?עזרא - ארכיון
חחחחחחחחחח.. בדיוק אבא שלי קנה משהו חדש פשוט ענק!!עזרא - ארכיון
בגלל שלא הגבתי עד עכשיועזרא - ארכיון
אני לא קראתי את התגובות אבל יש לי הרבה מה להגיד על הכתבה הזאת,ובראשה:
1. לא כל הנשים לפני שהן פותחות דף גמרא יוצאות ועושות את זה בפרהסיה כדי שיראו,זה רק האלא שבעד זכויות הנשים הקיצוניות עושות.
והן מוכנות אפילו ללמוד גמרא לא בשל הלימוד המעמיק ,אלא בשביל המהומה שתיהיה סביב זה,הן רוצות שכולם יראו את זה שהן מסוגלות ללמוד גמרא כמו בנים(שדרך אגב ,זה בחיים לא יכול לקרות כי לבנות יש סכל אחר לגמרי!!)
יש לי פוול מה להגיד אבל אני חושבת שזה היה הכי חשוב.
בקיצר:בנות הן מאוד מעמיקות,חכמות ,ויש להן שכל שעובד בצורה שזכר לא יכול לקלוט(ואני מתכוונת לכלח זה בשיא הרצינות)
יש כאלא שלומדות גמרא בשביל לראות אותה מקרוב,אפילו לא בשביל לפרש אותה באופן שונה,וגם לא בשביל האטרקציה.
אלא בשביל באמת לראות את התורה,להבין אותה מקרוב.
ואני באמת לומדת אם אבא שלי ולא אם בת כדי להבין את הגמרא בצורה הנכונה.
"התכוונתי שמלכתחילה הנושא עצמו עלה בגלל רצון שלעזרא - ארכיון
טוב לי להיות אישה אני לא צריכה להיות גבר.
אני חושבת שיש נשים שיותר מתחברות לגמרא מאשר לחסידות ואם יש רבנים שמתירים לימוד תורה לנשים.
יעל- מה אביך קנה??עזרא - ארכיון
המשך ההודעהעזרא - ארכיון
צודקת מריים..עזרא - ארכיון
נו - אדווה- זה מה שהתכוונתי ! בדיוק!עזרא - ארכיון
ה' יעזור.
אבל זה ממש לא כולם וזה ממש הכללה. ואפילו אדוה כתבהעזרא - ארכיון
מצטערת אפריים אבל לפי דעתי השיקולים שלך שטחיים לגמרי ואתה לא מכיר לגמרי את המציאות.
התכוונתי לכתוב "הטיעונים" עמכם הסליחה.............עזרא - ארכיון
אווווווווווווווחחחחחחחחחחעזרא - ארכיוןאחרונה
..בתוך בני ישראל
פשוט
כ"כ לבד לי
וזה לא אמור להשתפר איכשהו מתישהו
לא משנה מה,
..בתוך בני ישראל
כל העולם סוגר עליי
לא לזה התכוונתי כשביקשתי חיבוק,
רק אומרת שקחי בחשבון שזה פורום שמופיע ב'אחרונים'אונמר
של הראשי..
הוא לא מהמוסתרים.
👍.אונמר
אוי, מה קרה?מקפיצים נטושים
נראה פורום כמעט פעילמקפיצים נטושים
יחסית....
מדהים אחרי כמה פורומים נטושים כאלה אני עוקבתעשב לימון
ורואה את ההקפצות שלך
מישהו שם לב אליימקפיצים נטושים

איך שמים מעקב על פורומים כאלה?
יש כוכב ליד השם של הפורום- צריך שהוא יהיה מלאעשב לימון
אחר כך אפשר לראות את כולם בכותרת "עדכני"
🤩טויוטהאחרונה
..בתוך בני ישראל
כל הלב הוא רק הצטברות של רגעים
כל רגע הוא רק הצטברות של רגשות
כל רגש הוא רק הצטברות של לבבות
לנשום
..בתוך בני ישראל
נצח של רגעים ששורפים מבפנים
אבל, זה יעבור
..בתוך בני ישראל
האם הוא אנוס גוף או אנוס נפש
יואו!
..בתוך בני ישראלאחרונה
ואין ראיה ממה שכתב הרמב"ם פרק י"ח מהלכות סנהדרין גזרת הכתוב שאין בה בית דין ממיתין ולא מלקין את האדם בהודאת פיו דהתם לא מיירי אלא כשהוא מכה אותו דרך עונש או דרך כפייה דאי לא תימא הכי לקתה מדת הדין מי שעבר עבירה שחייב עליה כרת אם בא וכפו אותו בית דין לקבל מלקות ועשה תשוב' יפטר מן הכרת כל שכן מי שחטא בלא עדים והתראה אם רצה לקבל מרצונו מלקות ועשה תשובה שיפטר מן הכרת…
..בתוך בני ישראל
אני שונאת לבכות מדברים מטופשים. אבל,