כמה טיפים שיעזרו פה לכל המשתמשים... תהנו!
החלטתי לתת מספר טיפים שאולי יעזרו לשפר את האיכות של קטעי הסאונד המועלים לאתר, וזאת, לאור כמה יצירות ממש יפות שיכלו להיות יפות הרבה יותר אם רק היו יודעים איך... והדבר נגע לליבי.
אני יודע שכבר נכתב משהו בנושא הזה. מה שכתב חובב נועד בעיקר להסביר איך מקלטים למחשב בכל דרך אפשרית. העניין שלי הוא באיכות של הצליל ולא רק שיהיה צליל. אני מקווה שזה יעזור. זה ארוך אז תחזיקו חזק:
א. לפני הכל: תירגעו!!! אנשים נוטים להיכנס לפאניקה ומשכנעים את עצמם ש"אני לא מסתדר עם הדברים האלה". הדברים פשוטים מאד וכל אחד יכול לעשות את זה!!! גם אני (בנוסף לאחראי כמובן) אשמח לעזור לכל מי שמעונין. תכתבו לי מסרישי (או בכל דרך אחרת – אין לי אימייל) ואשתדל לסייע.
ועכשיו ניגש לעניין עצמו:
דבר ראשון - תמיד להקליט ישר לתוך המחשב!
כל הוספה של כבל נוסף - מוסיפה רעשי רקע.
הדרך היחידה שבה ניתן לא להקליט למחשב היא להקליט לתוך נגן mp3 שמשמש כהרד דיסק נייד באיכות גבוהה, ואז להעתיק את האודיו לתוך המחשב. ככה הכל דיגיטלי ואין ירידה באיכות הצליל. כל אופציה אחרת תשמע הרבה פחות טוב. (גם אם מקליטים ב mp3 ממולץ להשתמש במיקרופון).
ב. לא להשתמש בטייפ! עם המיקרופון של הטייפ זה תמיד יצא פחות איכותי. כמו"כ טייפ יאלץ אתכם להשתמש בכבל.
ג. כדי להקליט לתוך המחשב יש צורך או במיקרופון שמחובר לכניסת המיקרופון בכרטיס הקול שלכם, או בכבל שחיברתם לגיטרה (לדוגמא) ומתחבר לתוך כניסת LINE IN בכרטיס הקול. (בד"כ יש ציור קטן על הכרטיס שמראה מהי כל כניסה ויציאה).
אם אין לכם את הציוד – אל תילחצו! המיקרופון שאיתו אני מקליט עלה לי בערך שלושים שקל (שזה זול מאד מאד) והא נחשב למיקרופון פשוט מאד שנועד בעיקר לשיחות אודיו דרך האינטרנט. גם עם מיקרופון כזה אפשר להשיג תוצאות מרשימות. לכו לחנות הקרובה ותיקנו!
ד. זהירות! לא להכניס את הגיטרה (לדג´) לכניסה של המיקרופון! זה יכול לשרוף את הכרטיס היות והכניסה הזו היא מוגברת. (זה לא חשוב באמת למה, רק תיזהרו להכניס הכל לכניסה הנכונה.)
ה. כדי להכניס קצוות של כבל גדול לכניסה הקטנה של המחשב יש להשתמש במקטין שעולה בערך 5 ש"ח. (מי שמשתמש במיקרופון לא צריך להתייחס לסעיף הזה).
ה. כדי לשלוט בווליום של כל הדברים האלה לוחצים לחיצה כפולה על הסמן של הסאונד בWINDOWS שנמצא למטה ליד השעה. החלון שיפתח מאפשר שליטה על הווליום של הכל.
כדי לשלוט בווליום של ההקלטה (לעומת הווליום של השמיעה דרך הרמקולים) יש ללחוץ על אפשרויות, מאפיינים, ואז לעבור למצב הקלטה. (תדאגו לסמן את המקור שממנו אתם מקליטים כדי שתראו אותו בחלון: או מיקרופון או LINE IN). ניתן להגיע לשליטה בווליום גם בדרך הבאה: התחל, תוכניות, עזרים, בידור, ואז ללחוץ על שליטה בווליום.
ו. נמשיך הלאה. הגענו כמובן לתכנת הקלטה. חיפשתי ומצאתי תכנה מצוינת שניתן להקליט איתה בערוצים שונים במקביל. זוהי תכנה חינמית לגמרי ויש בה כל מה שצריך: אפקטים, ריבוי ערוצים, שליטה בסטריאו ועוד ועוד... הלינק שאמור להעלות מיד את האפשרות להורדה נמצא למטה.
ח. התכנה פשוטה למדי. (הורדתי אותה כדי לבדוק). מי שצריך עזרה – כנ"ל – שיפנה אלי.
ט. הקליטו את כלי הנגינה בנפרד מהשירה. זה תמיד יצא יותר טוב גם באיכות וגם בנגינה. קשה להתרכז בנגינה כששרים.
י. זהירות מ-
1. דיסטורשן. יתכן שבתוכנות מסוימות זה יקרא CLIP. זהו זמזום מעצבן שמתרחש כשהצליל שנכנס בהקלטה הוא בווליום גבוה מדי והרמקולים לא עומדים בזה. (אם תורידו את הווליום של הרמקול –זה לא יעזור. ההקלטה עצמה היא בווליום גבוה מדי. זה שאלה של תדרים וכו´....). זה אומר שאתם צריכים להוריד את הווליום של מקור ההקלטה. חיזרו לשליטה בווליום (ראו סעיף ה´) ובהגדרות של הקלטה – הורידו את הווליום של המקור שממנו אתם מקליטים. (המיקרופון, הLINE IN ).
הדרך לדעת אם נוצר אצלכם דיסטורשן הוא לבדוק האם בזמן ההקלטה המדד של הווליום הגיע לקצה האדום. אם כן, יהיה סימון אדום בסוף של המדד. (בתכנה שהצעתי – זה ככה). כמו"כ התרשים של ההקלטה ייראה גדול ומנופח ויגיע עד לקצוות של הבלוק. כדי לבדוק – תנסו לתופף קצת על המיקרופון ואז תראו מה זה הדיסטורשן. אם כמעט כל השיר חוץ מקטע פצפון לא בדיסטורשן – חבל על המאמץ. כמו"כ למי שמבין – ניתן להפחית גם כמויות גדולות של דיסטורשן ע"י CLIP REMOVER וכו´.
2. כל מיני פונקציות שמורידות רעשי רקע. אל תאמינו להבטחות השווא של התכנה. העניין הוא בדוק לחלוטין ואי אפשר להסיר רעשי רקע בלי לפגום בצלילי הנגינה הענוגים או בקול המדהים שלכם! הפונקציות האלה חותכות תדרים שבתוכם מצויים לרוב רעשי רקע ומעט חלקים מהנגינה או השירה. זה לא נשמע טוב!!! פשוט תקליטו יותר באיכות!!!
יא. הוראות לבעלי מיקרופון:
אם אתם מנגנים בגיטרה – הניחוו את המיקרופון במרחק של 10 ס"מ מהגיטרה (לא יותר! העיקר שיהיה לכם מקום לנגן בחופשיות).
אם אתם מקליטים פסנתר – פיתחו את המכסה של הפסנתר (איפה שכל הפטישים הקטנים...) והניחו את המיקרופון קרוב. זוהי הדרך היחידה! אם קשה להביא את המחשב ליד הפסנתר – תשיגו מחשב נייד!!! חובה להקליט לתוך המחשב!!! (ראו סעיף א´ אם אתם נואשים...)
לבעלי כינורות וקלרינטים וטובה וכו´, תחברו PICKUP לכלי הנגינה שלכם. לא יודעים מה זה? זה כמו מיקרופון קטן שמיועד לכלים מהסוג הזה. אין לכם? לכו לחנות לכלי מוזיקה.
לבעלי כבלים:
הקלטות בכבל נשמעות פחות טוב (כמובן מלבד הקלטות MIDI מאורגן ןכד´). אמנם זהו מעבר חלק יחסית של הצליל אך הוא נשמע פחות חי ויותר מונוטוני. באולפנים – מקליטים עם מיקרופון.
גם גיטרה חשמלית עושים עם מיקרופון. פשוט מניחים אותו ליד´ המגבר. אם אתם רוצים אפקטים בחשמלית תעשו אותם על המגבר ולא במחשב. ככה זה ישמע יותר טוב.
אם בכל זאת אתם מתעקשים להקליט בכבל: תוודאו תמיד בסוף הנגינה להוציא את הכבל מהמחשב ולא מהגיטרה כי כשמוציאים מהגיטרה וזה עדין מחובר למחשב – זה הורס את כרטיס הקול. אפשר גם לשמוע איך שהחשיפה של הכבל משפיעה על הצליל במחשב. (דבר זה תקף גם לגבי מגברים וזהו טיפ טוב לבעלי גיטרה חשמלית. )
לקוח מאתר כיפה...